Husfar Jannes recept

krämig kikärtsgryta 

Ingredienser:

2 hackade gula lökar

400 g kikärter på burk

1 liter kokosgrädde

2 burkar med tomatkross ca 400 g

1 dl olivolja

2 tsk salt

1 tsk svart peppar

Gör så här:

Fräs löken i olivoljan (Den ska vara precis innan den får färg).

Lägg i tomat och kikärter, Pressa i 4 vitlöksklyftor. Krydda med 2 tsk curry 1 tsk spiskummin, 2 tsk salt.

Låt koka upp och skruva ner till ettan.

Häll i kokosgrädden och låt puttra sakta i minst 30 minuter.

Kolla konsistensen. Är den rinnig så reder du med ca ½ dl maizena och 2 dl vatten. Du blandar maizenan i en liten skål med vattnet. Vispa så det inte är några klumpar. Blir det för tjockt får du späda med vatten.

När du tycker att kikärtsgrytan känns färdig så lägger du i 200 – 300 g färsk bladspenat och låter den under fin omröring bli mjuk.

Mumsiga lingonrutor

Ingredienser till kakbotten:

8 dl vetemjöl

3 dl socker

2 msk bakpulver

300 g smör

2 ägg

Att breda ut ovanpå kakbotten:

4 dl rårörd lingonsylt

Till det goda ovanpå

100 g smör

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

3 dl havregryn

Gör så här: 

Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke.

Finfördela smöret i mjölblandningen med hjälp av fingrarna.

Tillsätt äggen och blanda allt till en smulig deg.

Fördela i en bakplåtspappersklädd stor långpanna.

Bred lingonsylten över kakan.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, vaniljsocker och havregryn, bred detta över lingonsylten.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.

Basilika och olivoljebröd

Ingredienser (ca 40 stora småfrallor eller 5 limpor):

3,5 liter rågsikt

1,5 liter havregryn

4 tsk salt

150 g jäst

1,5 liter vatten (37grader)

1,5 dl olivolja

2 msk torkad basilika uppblött i vatten

(Vill du kan du tillsätta 1 dl hackade svarta oliver eller 1 dl hackade soltorkade tomater. Eller bägge delar).

Gör så här: 

Lägg i jästen och tillsätt 37 gradigt vatten, olivoljan, saltet, basilikan plus ev oliver eller tomater.

Tillsätt mjölet och havregrynen. Blanda väl till en slät och fin smet och låt jäsa under jäsduk i 40 minuter.

Baka ut till limpor eller frallor och låt jäsa igen 30 min.

Grädda i ca 175 – 200 grader tills bröden är gyllenbruna. (Tips har bröden stått inne för länge och blivit torra, pensla med lite vatten ovanpå). 

Låt bröden svalna under en handuk. Skär upp o mumsa.

bogfläskgryta

Ingredienser:

1 1/2 kg rimmat bogfläsk

15 mogna tomater

1 liten hackad lök

ca 3 dl hackad dill (det ska vara mycket dill)

ev salt och peppar

8 dl matlagningsgrädde

2 dl mjölk

Gör så här: 

Skär bogfläsket i 7x4 cm bitar ca 5mm tjocka och stek bitarna gyllenbruna.

Skär tomaterna i halva skivor, hacka löken och dillen, stek löken gyllenbrun och häll i allt i en stekgryta eller tjockbottnad kastrull och låt koka ihop.

Serveras med fördel till potatis kokt med skalet på. 

Vill du kan du röra i lite creme fraiche på slutet men det är inte nödvändigt.

Tips! Enligt ett ruskigt gammalt familjerecept ska grytan göras på fett rimmat sidfläsk och vispgrädde. Det blir också gott men såsen skär sig .

Blomkålssoppa

Ingredienser 4 port:

Ett blomkålshuvud

5 tärningar ekologisk grönsaksbuljong till 3 liter vatten

2,5 dl creme fraiche

Drygt 1 dl hackad persilja

0,75 dl vetemjöl

Ca 3 liter vatten

2 tsk salt.

Gör så här: 

Koka upp en kastrull saltat vatten i en kastrull stor nog att rymma ett blomkålshuvud.

Koka underlock på halvfart i ca 40 minuter. Blomkålen ska falla sönder helt.

Tillsätt grönsaksbuljong ca 5 tärningar. Blanda ut 0,75 dl vetemjöl med 2 dl vatten och red soppan med blandningen. 

Koka upp igen och tillsätt 2.5 dl creme fraiche utblandat med 1 dl vatten. Läck i minst en dl hackad persilja. 

Häll upp i serveringsskål och servera tillsammans med ett gott bröd. 

Morot och linssoppa

Ingredienser 5 port:

5 morötter i skivor

1,5 dl röda linser

1,5 msk riven färsk ingefära

2 pressade vitlöksklyftor

1,5 dl purjolök i tärningar

2 dl kokosmjölk eller kokosgrädde

1/2 tsk gurkmeja

5 korn chiliflakes

1 tsk salt

1 liter färdig grönsaksbuljong

2 msk olivolja

Gör så här: 

Fräs morötter, purjo, ingefära och vitlöksklyftor i lite olivolja.

Häll i linser, gurkmeja och grönsaksbuljong och låt puttra i 15 minuter.

Häll på kokosmjölken och krydda med salt och pytte-lite chiliflakes.

Mixa med handmixer, servera och njut. En god smörgås till blir smaskens.

Köttfärslimpa

Ingredienser:

1 1/2 kg hälften oxfärs och hälften fläskfärs

1 dl ströbröd och 2 dl vatten (blanda och låt svälla i 5 minuter

2 dl hackad stekt (gyllenbrun) gullök

Ev 3 pressade vitlöksklyftor

5 ägg

(Vill du kan du ha i 1 msk anjovisspad men det går jättebra utan).

Gör så här: 

Blanda ihop färsen det svällda ströbrödet, den hackade löken, ev vitlök 1 1/2 tsk salt 1 krm vitpeppar, och de 5 äggen.

Blanda väl och forma till ”baguettestora” limpor absolut inte större. Blir de för tjocka/stora ser det inte gott ut. 

Lägg i ugnsform och stek i 200 grader i ca 30-35 minuter. Prova med sticka eller smaka en bit. 

Servera med någon trevlig lättkokt grönsak, grönsallad, brunsås, potatis, lingonsylt och inlagd gurka.

Tips! Vill du ha en färslimpa som smälter i munnen kan du ta fläsk eller ännu hellre kalvfärs, byt ut de 5 äggen mot 8 äggulor och 3 dl vispgrädde. Rysligt fett och gott. Blanda samman och stek som ovan eller som Wallenbergare. Det gör inte ont alls att äta tillsammans med mkt lättkokta gröna ärter och hemstampat potatismos (Glöm inte muskot i moset).

småfrallor

Ingredienser:

1,5 liter 37-gradigt vatten. Kan bytas mot mjölk om du vill ha ett bröd som sitter ihop bättre.

150 g jäst

4,5 liter vetemjöl

150 g smör

3 msk socker

4 tsk salt

Gör så här: 

Smula ner jästen i blandaren, tillsätt en liter 37-gradigt vatten. 

Smält smöret (smälter du smöret i micron slipper du vara rädd att glömma det på spisen – ca 2 minuter på full effekt). 

Häll resterande 5 dl 30-gradigt vatten i en tillbringare och häll smöret i densamma. 

Tillsätt socker och salt samt vetemjölet lite i sänder. Degen skall vara fin och smidig. Låt degen jäsa i ca 30 minuter under en lätt fuktad bakduk på dragfri plats (gärna vid spisen).

Knåda degen väl och rulla till korvar som skäres och rullas till frallor som lägges på bakplåtspapper på ugnsplåtar med bakduk över. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Grädda i ugn på 200 grader i ca 30 minuter tills de fått en fin gyllenbrun yta. 

Tips! Tycker du att du gräddat dem för mycket och är rädd att de ska bli hårda så pensla dem med lite vatten direkt efter. Är du orolig för att de inte är färdiga i mitten så låt dem ligga under en bakduk i 15 minuter.

Nasigoreng 

Ingredienser 5 port:

1 kg stimlad fläskkarre

1 liter tärnad vitkål

2 dl hackad lök

5 dl ris 

1 liter vatten 

1 skvätt matolja

3 grönskakbuljongtärningar

mushroomsauce (Kinasoya)

ca 3 krm curry 

2 krm salt 

1 krm peppar

Gör så här: 

Koka riset 5 dl långkornigt ris, 1 liter vatten, 3 buljongtärnigar, 1msk matolja i en tjockbottnad kastrull. Kokas i 20 minuter.

Stek karren, krydda med salt peppar och curry. 

Stek löken, blanda i den i det stekta kötten. 

Förväll vikålen, det vill säga koka upp den i lite vatten. Häll av spadet och blanda i det stekta köttet, låt steka en liten stund tillsammans till en fin färg.

Blanda samman riset och kött, lök och kålblandningen. Häll i 2 msk soya och smaka av med salt o peppar och ev vatten. Blandningen ska vara aningen aningen vattnig. 

Servera tillsammans med ananasbitar och skalade räkor och ev ett stekt ägg. Ska det vara lite finare så serverar man en omeletteslice till.

Enkel pepparkaksdeg
6 dl strösocker
2.5 l vetemjöl
300 g rumstempererat smör (Mjölkfritt)
2 dl vispgrädde (Oatly imat)
4 dl ljus sirap
2 ägg (1 dl kikärtspad)
2 msk bikarbonat
3 msk malen kanel
3 msk malen ingefära
2 msk mald kryddnejlika
(1 msk malen kardemumma)
1 dl vatten

Blanda smör och socker i en köksassistent

Tillsätt grädde, sirap, ägg, bikarbonat, vatten och kryddorna

Häll i mjölet och blanda i maskin

Lägg i plastpåse över natten –minst.

Ta ut degen ur kylen några timmar före bakning.

Är degen torr kan du tillsätta lite vatten och är den för lös tillsätter du mjöl

Grädda kakorna i ugn på 200 grader i ca 5-10 minuter.




Smarriga vaniljrutor

Smuldeg hälften kakbotten
andra hälften topping

500 g smör i bitar.
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver

Fyllning

4 ägg
2 dl kesella eller kvarg 10%
3 dl crème fraiche, valfri fetthalt
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Garnering

Florsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 200°.

Smuldeg:
Arbeta snabbt samman smör, mjöl,
socker, vaniljsocker och bakpulver
till en smulig deg i en matberedare.

Tryck ut hälften av smuldegen i
en långpanna med bakplåtspapper.

Fyllning:
Vispa ägg och socker påsigt,
vispa i cremefraichen och kesellan.
Bred ut fyllningen ovanpå smuldegen
i långpannan.
Smula resten av degen ovanpå fyllningen.

Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Låt svalna och skär sedan i rutor.

Garnering:
Sikta florsocker över strax före serveringen.

 


Morotskaka i långpanna

Ingredienser kakan
4 ägg, 200 g smält smör och 350 g finrivna morötter
4 dl strösocker, 4 dl vetemjöl, 1 tsk malen kanel, 1 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver.

Sätt ugnen på 200 grader
Smält smöret,
Vispa äggen och sockret pösigt
Blanda alla torra ingredienser och rör ner i ägg blandningen tillsammans med smöret och de finrivna morötterna.

Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred sen ut smeten i den.

Grädda mitt i ugnen ca drygt 30 minuter

Glasyren
125 g rumstempererat smör, 1 dl naturell färskost tex Philadelfia
3 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker

Vispa smör och färskost med en elvisp. Tillsätt hälften av florsockret. Fortsätt vispa tills det blir vitt och fluffigt. Häll i resten av florsockret och vaniljsockret och vispa en minut till.

Bred glasyren över den färdiga kakan och sätt in den i kylen.

Servera den skuren i små fina rutor.

Det funkar att pudra kakan med lite florsocker till serveringen om du vill.