I Ivar Los fotspår

Historik

Vi är stolta över skolans historik, som har anor från mitten av 1800-talet.

så började det

Västerby ekoskola lämnade in sin ansökan att få starta friskola med ekologisk inriktning för elever årskurs 1–6, 1993. Skolan som då låg då i Västerby bygdegård i norra Sorunda startade året därpå.

pionjärerna

Tre damer var pionjärer: Eha Kern, Monica Elgholm och Ingegärd Larsson. Med på bilden även Elisabeth Söderström som var den första anställda på skolan. Invigningen 1994 firades med blåbärstårta.

Skolan firar än i dag skolstarten varje läsår med tårtkalas.

1995 började Irene Ströman på skolan och avancerade så småningom till rektor. Hon fick vara med om att skolan gick från ett personalkooperativ till föräldraförening. Skolan har sedan dess drivits i formen av en ideell föräldraförening. Irene blev sjuk 1999 och sedan dess har ett flertal rektorer stått vid rodret.

flytten

Sedan flytten år 2004 till nya lokaler i det gamla skolhuset ”Västra skolan” i Tungelsta heter skolan Västra Ekoskolan. Adressen är fortfarande Sorundavägen men nu på nummer 2, åtta kilometer från Västerby bygdegård. Här i det underbara gamla huset med anor från 1844 ligger fortfarande vår skola.

eleven

Författaren Ivar Lo-Johansson var under 1911–1913 elev vid Västra skolan. Om sin uppväxt i Ösmo och Tungelsta skrev han boken Pubertet. Ni har kanske sett honom där han står staty vid Tungelsta Station?