Blogg

Husfar Janne, elever, lärare, föräldrar bloggar om livet på skolan

Tf rektor Ann

Ann har börjat hos oss. Hon kom för några veckor sedan, med ett varmt hjärta och en vilja och kunskap att snabbt sätta sig in i verksamheten. Det är en hel del göromål för en rektor här på Ekoskolan. Personalen vill ha lön, ja faktiskt varje månad! Fakturor ska konteras, elevärenden ska avhandlas, stadsbidrag hanteras, lite pedagogisk handledning både här och där, organisatoriska frågor, kontakter både hit och dit, -ja nog finns det är göra… Ann kommer att vara på plats redan klockan sju Måndag-Onsdag hela terminen. Skolan kan tack vara Ann låta rektorsrekryteringen få ta den tid den behöver för att vi ska hitta precis den rektor vi vill ha till vår fina skola.

Undertecknad hjälper så klart till med inslussning till våra digitala plattformar. Kan säga att jag inte behövt slussa så där alldeles förfärligt mycket. Ann hittar direkt och det syns att hon redan efter några dagar börjar blir lite varm i kläderna. – Du är toppen Ann!

Husfar Janne

Morgonstund har guld...

Har i några veckor nu fått möjligheten att vara ute på skolgården mellan 7.30 och 8 på fredagsmorgnarna. En fin vitamininjektion och bra start på fredagen. Dagen börjar liksom som bäst när man får starta upp med glada barn och föräldrar direkt på morgonen. Tack snälla för det!

Husfar Janne

Rektorer

Tjoff sa det och så hade två veckor utan rektor Per gått. Det är klart att vi saknar Per. Per höll alltid oss i personalen om ryggen, och ställde verkligen upp.

Tillsammans avvecklade vi en hel massa analogt och bytte till digitalt. Jag har fått chansen att starta upp Schoolsoft, Televox och Google suite for education. –Jättespännande och lärorikt. Tack ni som hjälp till! Det var till att föra mailkonton från webhotell till gmail. Prat med support och ett väldans läsande, men det funkar… Kommunikation, dokumentation, uppföljning, statistik, ja väldigt mycket har blivit lättare och snabbare. Jag tror att alla hittar till veckobrev, kalender, kunskapskrav, kommentarer nu.

I Google har vi fått tillgång till en mängd hjälpmedel. En kul grej är Google classroom, ett ställe där vi på skolan kan lägga in saker eleverna behöver träna lite extra på. Lite kommunikation med aktuell lärare i specifikt ämne. Det är en kommunikationskanal för att göra det lite lättare för elever att hitta tex vad de ska arbeta med nästa lektion och vad det är de behöver plugga lite mer på! Det är inte en kommunikationskanal med föräldrar, den biten kör vi via veckobrev, telefon, mail eller en träff på skolan.

Husfar Janne

Lite om skolmaten

Jag har en längre tid arbetat för att göra en mer klimatsmart matsedel och känner att jag lyckas ganska bra. Det blir ganska mycket mindre nötkött, lite mindre fläskkött, kanske lite mer kyckling men då är den i alla fall svensk och kravmärkt. Jag drar mer och mer åt det vegetariska och lär mej mer och mer. Jag som är en gammal husmanskostkock…

Min lilla lunchrestaurang som jag drev innan jag började på skolan hette ”Västman Husman” det säger en hel del. Nu skulle den väl få lov att heta ”Den klimatsmarta kocken” eller kanske ”Skolans bön och Quorn”… Min köksbibel har varit Tore Wretmans Husmanskost. Är det någon som har tips på en ny ”köksbibel” till mig som är mer åt det klimatsmarta hållet så tar jag tacksamt emot.

Husfar Janne

Hemkunskapen

Jag och mina fina sexor tragglar just nu vitaminer, proteiner, fetter, nyckelhålsmärkning, mineraler, frukost med sina byggstenar, lunchen med sin tallriksmodell och en hel del övrigt. Vi har på låtsas, beställt mat på internet. Lärt oss att jämföra lite priser. Lite om kravmärkt/ekologiskt, omärkt mat och glutenfritt. Häromdagen blev det till att baka kärleksmums till föräldramötet med de äldre barnens föräldrar. Det blev mums fillibabba. Efter påsk i vecka 18 blir det till att laga mat i köket. Vi ska under tre dagar, laga husmanskost, en trerätters middag och mat till hela skolan. Det blir grejor det…

Husfar Janne

Bot mot klimatångest.

I fredags kom vår dotter hem och berättade att hon kommit med i skolans Gröna flagg-råd. Stolt och med viss förvåning. Alla som var intresserade hade fått skriva en ansökan och nu var ett gäng elevrepresentanter utvalda. Dessa ska, tillsammans med pedagoger och några föräldrar, nu ha rådslag om vilket som blir årets projekt för Håll Sverige rents skolsatsning Grön flagg.

Senare på kvällen valdes Den blå planeten ut som fredagsmysfilm (istället för Spiderman). Det som händer på Ekoskolan påverkar verkligen våra barn - och mig som förälder - i rätt grön riktning. - Ekoskolan är den bästa boten mot min klimatångest.

/Mamma med barn i mellanstadiet

Det är svårt att skiljas!

Här på fina Ekoskolan har jag under mina tjugo (!) år mött otaliga unika och fantastiska människor. Barn som vuxna. Det där med att skiljas tycker jag skulle bli lättare med tiden, men icke, det blir nästan jobbigare för varje år som går.

En del föräldrar har jag känt i hur många år som helst. Det är stora syskon som gått på skolan och sen flera syskon på det. Den här terminen har det slutat några elever –som alltid. Det kan vara att de flyttar och går till en annan skola, att kompisen börjat på annan skola eller något annat.

Hur som helst så gör det alltid mer eller mindre jätteont. Katten också, jag har fått följa dej i flera år. Vi har lärt känna varandra och vi gillar varandra. Sen ska du helt plötsligt sluta. Nej sluta med det, tänker jag. Du kan väl vara kvar som jag i tjugo år till… Nej det är klart att du ska gå vidare, hitta en hel massa mer än du kan hitta på lilla Ekoskolan.

Jag hoppas dock att du får med dej en grundtrygghet, ett miljötänk och att du förmedlar det till dina kamrater och lärare på din nya skola. Vill du så finns jag här på skolan i några år till. Kom förbi vet jag.

Janne, kock, vän och husfar.

Avslutningsröra på Ekovis.

Själva tidpunkten var vi på det klara med. Att vi i personalen skulle klämma i med våra fantastiska stämmor visste vi. Att barnen bakat en -sju väldans massa lussebullar hade vi koll på också. Att saft kladdar när den träffar golvet märkte vi och att lite stök gör jullovet ännu attraktivare insåg vi. Nej då, våra-dina-era fantastiska ungar skötte sig helt fantastiskt.

Hela middevitten inleddes med att vår fantastiska Lisa läste en vacker saga. Sen följde den finaste barnakörs-sången med ackompanjemang av självaste rektor Per. Göta Petter så fint det var. Efter det steppade hela personalstyrkan in, ställde sig bakom barnakören och drog igång med ett ”Hejsan hoppsan faderallera osv. Det var musmammor, pappor och mormorar i långa banor. Granstövlar utan tå, fläskbitar och Huuvaa vet vad… All denna ”skönsång” avslutades med en av Linda ledd långdans. Jippijayyay så bra det blev. Själv gick jag iväg i halvlek och stoppade pastan i det kokande vattnet, stekte potatis och plockade fram gårdagens till dagens lunch. Funkade finfint…

Snacka om att det ibland är full fart i Ekoskolans kök. Igår julbord med allt vad det innebär.

I korthet, världens drag och full fart framåt… I dag terminsavslutningdag i ungefär samma fart. Ugnsvärmda skolbakade lussebullar, saftkannor och saftmuggar skulle fram på vagnar. Lunch med gårdagens rester kompletterat med nykokt Tagalitelle, sallad m m direkt ut i klassrummen. Glögg, godis och morotskaka till personalens avslutningsträff klockan 12. Snälla och omtänksamma tack från Rektor Per. Julpresenter, väl genomtänkt med ett otal valmöjligheter, passade mej perfekt. Tack Per!

Jag fick mig en timme lössläppt, att knappa lite på datortangenterna också. Både utvärdering av köket och trä och metallslöjden hanns med innan föreningens ordförande, AnnLouise dök upp och ytterligare ett möte ägde rum. Både skola, fritids och kök var representerade. Jag är så in i själen glad för det mötet. Vi pratade om skolans profil/miljö. Alla var eniga om att vi redan nu gör en enorm massa bra både för vår hälsa och miljö. Mycket handlar om att kommunicera allt vi gör till dig som vårdnadshavare.

Vi fick dock lite förbättringar gjorda redan från start. Vi kommer att köpa in lådor, kassar, hinkar till sopsortering i klassrummen. Vi vill vara säkra på att papper, plast och kompost hamnar där det ska. Det blir matvärdarna som får äran att sköta det sorteringsjobbet…

Skolans förstelärare och tillika lärare för åk 1 kommer att från och med nästa termin starta upp ett äkta Grönflaggråd, där skolbarnen får ansöka om att få vara med i. Vilken grej…

Ett ytterligare mål är att få till en s k Grönflaggtimme en gång i veckan för i alla fall åk F till 3. En förhoppning är att det kunskapskravstyngda år fyra till sex ska kunna hinna med att haka på i alla fall ett par gånger i månaden.

Idag 20 december och Jullooov! Återstår att tillsammans med nästan alla andra, fylla kundvagnen och tömma plånboken. Sen blir det till att återigen, rulla köttbullar, koka knäck, fudge och lite risbräck. Janssons frestelse är ett måste, Oxtungan likaså, Skinkan griljeras i år med grov senap panko och honung. Förbereder de ingefärskryddade revbensspjällen och bakar pizzabullar årets överraskning till barnbarnen. Funderar också på att testa ugnsvärmd Brietårta med päron honung och valnötter, men det får i så fall bli överkurs.

Julklapparna i år hämtas från de flesta utlämnings-butiker här i närområdet. Får väl passa på att handla julmaten när jag åker runt.

En riktigt God Jul och ett ännu bättre Gott Nytt År Hälsar Janne

Nu var det Jul(bord) igen!

Snacka om att man har ett härligt jobb!!!

Idag körde vi ”rutinmässigt” julbord för elever och lärare.

Det flöt på som vanligt. Våra fina sexor basade för några fyror och femmor och skötte dukningen till 86 personer med bravur. 4-6.ans skolfröken försökte få hjälpa till men det var tvärnobben. Våra snart halvvuxna 4-6.or ville sköta kalaset själva. Dragspelsdörrarna mellan skolsalarna öppnades, bord ställdes och stolar därtill. De nyköpta (inte allt för billiga) röda juldukarna rullades på. Glas, bestick och röda julservetter sattes ut. Julmust, vattenkannor och öppnare på borden och vips så var det färdigdukat. Snyggt jobbat ni fantastiska sexor.

Jag tror att rektor Per har räknat rätt. Han kom och viskade i mitt öra att det var mitt 20.e julbord. Det måste betyda att jag rullat så där en 400 kg köttbullar plus de som inte varit till påsk och julbord. Det receptet vore nått för dej att ha i receptlådan. 200 kg fläskfärs, 200 kg nötfärs, 4 kg ströbröd, 640 ägg, 1,7 l salt 1 kg peppar, en attans massa vatten, 12 liter hackad lök, 140 timmars köttbullsrullning och stekning i 40 liter rapsolja. Du ser –det är bara att köra igång. Tänker inte fortsätta att multiplicera de övriga. Kan ju bli en del om vi ser till vad ett julbord erbjuder.

Lite sill, rödbetssallad, julost, brieost, vanlig ost, lite druvor därtill. Limpa och julvört, skolgravad lax med hovmästarsås, ägg med räkor, julskinka, kalkonbröst, salami, gurkskivor, minitomater, köttbullar, prinskorv, kokt skalad potatis, Janssons frestelse, ugnsstekt lax och romsås. Julmust därtill och så lite smaskens efteråt, som vi unnar vi oss en gång om året. Den skolgjorda Fudgen, Cornflakeschokladen, Risbräcken, mörka chokladen med russin, Clementinerna och av barnen tillverkade Pepparkakorna gjorde stor succé.

Nu återstår avslutningsdagen. Jag har laddat med av skolbarnen tillverkade lussebullar, jordgubbssaft av högsta kvalitet, så barnen har lite att smaska på medan förskoleklassens fantastiska Lisa läser saga, Per spelar, barnen och personalen sjunger och långdansen tar vid. Ser fram emot ännu en fantastisk dag.

/En glad Janne men lite trött i foten.

Fina Västra ekoskolan just nu

Publicerad den 29 november 2019.

"Centrala ekoskolan"… Jo då, du vet att allt är ju relativt… Skulle ta mig till jobbet i dag. Vaknade av en radioröst som berättade att SMHI utfärdat en klass ett varning här omkring. Okidoki, jag rakade mig, borstade tänderna, klarade av ett och två, duschade i herrhastighet, hoppade i kläder och ytterkläder. Det fick bli en otvättad stalljacka, för den är varmast, en mössa över det blöta nytvättade håret och handskar på, sen var det bara att skyffla av snön från bilen och dra iväg… Tja dra iväg var att ta i. Det snöade så kraftig att det knappt gick att se något framför sig. 50 minuter i stället för en halvtimme tog det att ta sig fram till ” centrala ekoskolan.”

Skolan just nu. Det är helt otroligt hur vi kan få till det här på Västra ekoskolan (Bästa ekoskolan), Klassläraren och extraresursen i en av klasserna har blivit sjuka och kommer förmodligen inte tillbaka förrän nästa termin. Du vet att, vore jag rektor skulle jag få världens ”tuppjuck”, men inte vår rektor Per inte. Han bara skakar fram ett gäng vikarier ur rockärmen, sätter in personal från fritids – med lärarkompetens – och sen är det fixat. Grymt bra jobbat rektor Per.

Det är nära nu… ”Kreativa ekoskolan”: Även i trä och metallslöjden börjar det dra ihop sig till terminsavslutning. Götapetter vad det har tillverkats. Det är måttstockar, bilar, båtar, helikoptrar, ett flygplan, något gjort av restmaterial som ska kunna flyta, fantasifigurer, troll, ljusstakar, pennställ, tomtar och en massa mer. Kreativa glada, duktiga, fantastiska elever –utan undantag. Attans vad det är kul att vara slöjdlärare ibland.

Köket. ”Gastronomiska ekoskolan”: Jo då, vi har börjat förstå att det väldigt snart ska serveras ett dignande julbord på skolan. Häromdagen rullade Mohammad och jag 10 kg julköttbullar, snitsade till ett par Jansson och ur vattenbadet fick vi till mörk choklad med russin, så nog är vi på gång alltid. Nu väntar tillverkning av Fudge, Risbräck och Cornflakeschoklad, Laxgravning mm.

Bakdag: Årets bakning och pysseldag går av stapeln den 5 dec. Det ska bakas en så där 400 lussekatter och 600 pepparkakor, pysslas och dessutom ska det hinnas med att se på film.

Luciatåg: Den 10 dec går luciatåget, då blir det glögg, saft, kaffe, pepparkaka, lussebulle innan Lucia med ljus i hår med efterföljande tomtar, pepparkaksgubbar och gummor, strutprydda stjärngossar kommer sjungandes runt husknuten.

Den 13 dec på den riktiga Lucia, firar vi med Tomtegröt, skinka och julostmacka.

Julbord: Sen kommer skolans julbord onsdagen den 18 december, kan lova att det blir minst lika fint som de senaste 19 åren. Julmust, sillar, rödbetssallad, skolrullade köttbullar, prinskorvar, ugnslax, gravlax, julskinka, kalkonbröst, julbröd, julgodis, clementiner, sallad, vegetariskt, mjölkfritt, glutenfritt och så vidare.

Terminsavslutningen torsdag den 19 december blir med saga och dans som vanligt, Barnen kommer att sluta efter lunch. Fritids har öppet som vanligt.

Ännu en termin till ända.

Hälsningar Den där som lagar maten, slöjdmajjen, hemkunskaps-magistern, IT-Janne, och Husfar med mera. Sköt om dej!

Du vet väl att du är med och bestämmer?

Publicerad den 23 oktober 2019.

Jag har under ekoskolan-åren suttit i elevråd, tidningsråd, skolråd, matråd, miljöråd… och alltid berömt rådsrepresentanterna när de följt klassrådsprotokollen och fört sina klasskamraters talan på ett alldeles utmärkt sätt.

Sitter nu som personalrepresentant i Västra Ekoskolans föräldraledda styrelse. Jag ser att (och har sett undre en längre tid) att styrelsen har det lite svårt med kontakten ut till dig förälder. Du som förälder ska säkert veta att du är en del av skolan. Att skolans styrelse representerar dej och att du kan göra dig hörd den vägen. Det skulle kanske behövas ett ”klassråd” då och då även för föräldrarna på skolan. Man kan tänka sig att vi har någon form av mötestid för alla föräldrar en gång i månaden eller så kan vi göra som miljöpartiet och hälsa alla föräldrar (medlemmar i Västra Ekoskolan) välkomna till samtliga styrelsemöten. Styrelsen vill naturligtvis föra alla föräldrars talan och det är viktigt att den kommunikationsvägen finns. Obs! Bara ett förslag från personalrepresentanten.

Kan tillägga att den styrelse som skolan har just nu, enligt min åsikt/erfarenhet, definitivt är den mest kompetenta styrelse skolan någonsin haft. Ni föräldrar är starkare kort än någonsin. Det finns en fantastisk kompetens i gruppen.

Vår fina skolas styrelse arbetar hårt, dels för att vi ska uppfylla skolverkets och regeringens allt tuffare krav på oss som friskola men också med det som från början var själva idén med friskolor. Att vi ska driva vår profil och att föräldrar bidrar till ekonomin/lärartätheten genom att sköta allt praktiskt arbete.

Det räcker inte längre med att skolan har en anställd väldigt kompetent rektor, att vi har en tydlig profil och en fantastisk personal. Nej nu ska skolans huvudman/män med ordförande i toppen kunna skollagens alla föreskrifter. De ska också vara helt ajour med vad som händer på skolan. Naturligtvis enligt GDPR. Heja styrelsen!

Hälsningar Janne