Blogg

Husfar Janne bloggar om livet på skolan

En annan dag på jobbet - Att ta sig till arbetet.

Det kändes lite konstigt på morgonen. Bilen drog aningen till vänster.
Det var så pass att jag vände om. Men på återvägen kändes det precis som vanligt så jag körde på.

Vi kan säga så här att de första 27 kilometrarna gick alldeles utmärkt.
Däremot de 3 sista blev det bra mycket sämre med. Plötsligt började det dundra från framhjulet.
Det var så pass att jag svängde in på närmaste infartsväg och gick ut och tittade. Blev inte alls förvånad när det var det vänstra framdäcket som hade tömt sig på luft.

Nåväl tänkte jag det är väl inte mer med det. Det blir väl till att kavla upp ärmarna och byta däck. Ringde till jobbet och meddelade Mohammad att han blev ensam med att ta emot lastbilen med mat och själva matlagningen en stund. Han lät som vanligt bara glad och svarade att han skulle ordna det.

Näpp något däck byte var det inte tal om. Trots att Volvoeländet har några år på nacken så var den ultramodern. D v s. Där fanns inget reservhjul. Hittade längst ner under en massa bråte i bakluckan en manick som, visade sig vara en pump. Bredvid manicken låg en annan. Den här gången säkert en moj…
Det var en behållare med kladd. Läste mig till att det var ett däcklagningskit. Jo jo kanske när däcket är helt men, det här däcket var ju trasigt… Är ju inte den som är den utan jag försökte snällt. Kopplade på mojjen (behållaren) på manicken (pumpen) stoppade kontakten i ciggarettändaruttaget. I med munstycket på påfyllningsprylen (ventilen) och så tryckte jag på on.
Ja jädrar vad det sprutade kladdig vit och förmodligen halvgiftig gegga. Inte en droppe i däcket. Däremot på fälg, flygel, mina skor och i gruset.

Ringde en bärgare på direkten och sen var det bara att vänta. Jag satt ju inte i sjön. Där fanns buske att kissa bakom och telefon att bläddra i.

En timme senare dök bärgningsbilen upp. Jag fick köra upp bilen på bärgarflaket och klättra både ner från flaket och in i bärgaren. Den snälla bilbärgarkillen körde både mig och bilen till närmaste verkstad som förmodligen var ganska nöjda med att få sälja lite däck. Min snälla hustru ställde upp och kom och hämtade mig vid verkstaden med vår andrabil. –Hon är snäll hon…

Så klockan 10 på förmiddagen släntrade jag in i ett kök där Mohammad i stort sätt redan hade allt färdigt. Han såg lite trött ut men höll masken på ett föredömligt sätt.
–Han är snäll han…

Notan för att ta sig till arbetet den här morgonen slutade på 7600 kr. –Ibland kostar man på sig.

Vi har en helförsäkring med tillägg för merförsäkring men, självklart när det händer något så saknades någon textsnutt i försäkringsbrevet, så femtonhundra kronor i självrisk gick direkt till försäkringsbolaget och så ville verkstaden ha 3050 för ett nytt däck och jag ville ha ännu ett däck så det skulle bli samma framtill. -Fina grejer…

Självklart en dag som den här så kom det ingen fisk med leveransen. Normalt så tar jag bara bilen och åker till affären men, så blev det inte den här gången.

Hustru kom med reservbilen och hämtade på skolan men hon behövde hem på direkten så, handlat blev det inte förrän framåt halv sexsnåret. Jag handlade fisk på Coop och valde att köra den direkt till skolan. Hade ingen lust att härbärgera fem kg fisk i bilen över natten. Det lär ju inte lukta hallonsylt efter en sån övernattning.
Jag var faktiskt hemma till 19.00 så det var väl ingen vanligt dag på jobbet men ganska hyfsat ändå.

Tisdagen fick Mohammad klara själv för jag administrerade hemifrån hela förmiddagen. Sen blev det lite skjutsning hit och dit och så hämtning av punkterings-bilen.

I morgon onsdag är det Mohammads tur att komma sent så då får jag laga lite mat för en gångs skull.
Det ska bli en ungersk gulaschgryta på långkokt högrev och potatis för skolbarnen att njuta av i kåsa ute i naturen. –Härligt!

Hälsningar Janne 

Sista veckan i september

Sitter och ögnar igenom klasslärarnas fina veckobrev.
Att hösten är här syns på lärarnas påminnelser om att skicka med kläder efter väder.
Hösten kan väl kännetecknas av typiskt ”lager på lager” väder.
Nu prövas barnens garderober. Räcker galonisarna ner till fötterna, passar stövlarna osv.
Jo då jag kommer ihåg hur det var fast det var länge sedan. Nu är man ju mest involverad i den ekonomiska aspekten när det gäller klädinköpen till barnbarnen…
Nästan hela skolan var i väg i abonnerad buss till Torvalla för simträning i veckan.
Förskoleklassen var kvar på skolan och fick njuta av att ha skolan för sig själva en hel förmiddag.
Sen har fritids kört hårt med sitt tema rörelse och hälsa. Full rulle med hopprep, fotboll. pingis, King, o annat pulshöjande.

Själv delade jag upp mina 60% på måndag, onsdag och fredag den här veckan.

Hörde av Bild och slöjdlärare Lycille att fyrorna ska få vara med i fågelholk-SM i år. -Härligt!

Nu sitter vi här hemma och väntar på att våra två yngsta barnbarn ska anlända till oss på Solbacken.
Tänkte att de skulle få plocka rent på tomatbuskarna. Frosten är ju i antågande så det är nog i grevens tid. Tror det finns ett par squasch och lite chili också. Hinner vi så gräver vi upp palsternackor och lite pepparrot.
Igår blev det egen paprika till middagen.
Sniglarna hade lämnat nästan en hel röd och fin paprika till oss. -Man får tacka.

V 40 Veckans skollunch (Alltid 2 rätter och 5 sorters sallad)
Måndag: Smarriga köttbullar med  brunsås, kokt potatis och rårörda lingon
Ärtfärsbullar med tomatsås och bulgur
Tisdag: Två sorters fisk med citronsås och ris
Citrondoftande Quorn och grönsaksgryta med ris
Onsdag: Gulasch på långkokt högrev och potatis
Gulasch på tärningar av soyafärs och potatis
Torsdag: Blomkål och potatissoppa
Härliga gratänger
Fredag: Ugnsstekt fläskkarré med kokt potatis och brunsås
Grönsaksnuggets med sweet chili.
-och så specialmaten förstås.

Hälsningar från Janne –på väg ut i solen.


Trivsel/Aktivitetskvällen med föräldramöte den 12 sept 2024

Som vanligt en helt fantastisk uppslutning.
Redan vid 16-snåret dök det upp några ivriga vårdnadshavare.
Mohammad drog igång på direkten och grillade korvar i långa banor.
Bratwurst, Kabanoss och rejäla grillkorvar trängdes på de stora grillgallren.
Hjälp med korvserveringen dök upp strax före klockan 17 i form av vår kassör Paulina och skolans lärare för vår lilla 1-2.a, Kinga.
De langade ut korvar i rekordfart till alla hungriga barn och vårdnadshavare.

Så klockan 17.30 ringde skolans bild och slöjdlärare Lycille in till föräldramöte i de olika klassrummen.
Efter vad jag hört så gick alla möten alldeles utmärkt. Det verkar som om till och med läraren i 1-2 an lyckades svara på de flesta frågor trots att hon bara haft hand om klassen i några dagar.

Redan klockan 18 började det strömma ut arbetssugna vårdnadshavare från klassrummen.
Lycille hade som vanligt skrivit ut stora plakat med massor av arbetsuppgifter. Så det var bara att hitta någon syssla och dra igång. 

Våra duktiga styrelsemedlemmar hade ansvar för varsin arbetsgrupp.
Själv gick jag runt och svarade på frågor och hjälpte till att hitta rätt.
Så jättekul att gå runt och prata med alla.

I år beställde jag material för avhämtning så jag behövde bara ta en sväng till Bauhaus och Biltema och hämta upp.
Fick hjälp att bära upp materialet från bilen av fantastiska Mohammad som alltid ställer upp.

Målningen.
Jag och Mohammad hade i förväg burit upp alla målarprylar från källaren så det var bara för alla målarklädda att sätta igång. Det tejpades, skyddades, tvättades, rollades och penslades i en rasande fart. Mellan klockan 18 och 19.30 hanns det med att måla alla väggar i café-delen. Härligt att se hur fort allt går när många hjälps åt. Klockan halv åtta bröt vi för städning och återställning.
Det hanns med alldeles utmärkt till klockan 20 när det var dags för hemgång.

Kan berätta att skolans Lisa vara jättenöjd att kunna ta emot barnen klockan halv sju på fredagen dagen efter i nymålad och välstädad skola. –Bra jobbat!

Trädgården och skolgården gjordes superfin. Sen snickrades det både här och där.

Den här gången var det många elektriker på plats så elsäkerheten fick sig en ordentlig koll. Köket fick ny belysning, lampor och lysrör byttes.
Jag säger bara Wow!

IT-gruppen tog sig an att få vårt haltande nätverk på fötter och lyckades med bravur. Inte lätt att felsöka och få till det när ett åskväder varit framme och tagit kål på ett par internetkablar.

Jag har säkert glömt någon eller något men, det får jag återkomma till.

Hur som helst så är våra trivsel/aktivitetskvällar med personal och vårdnadshavare tillsammans en toppen-tradition.

Tack alla inblandade! Ni är fantastiska! Hälsningar ”Gubben –Janne”


Hälsofrukost på Ekoskolan

Köket var på plats lite före 07.00 på onsdagsmorgonen.
-Ja vi förberedde så klart med att koka och skala ägg och ställa i ordning uppläggningsfat och ”dukningsvagnar” dagen före.
Så, -06.30 startade sköljning, skalning, urkärning och skivning av ett härligt fruktberg.
Två av skolans fantastiska lärare hjälpte till att ställa fram skålar med vatten och honungsmeloner i fina skivor, ekologiska apelsiner i snygga klyftor, tärnat äpple med äkta Ceylon-kanel och hemodlade äpplen i kärnfria klyftor.
2 sorters fiberrika lite grövre frukostbröd bakade på surdeg, en sorts supernyttigt knäckebröd av märket Wasa Sport –självklart nyckelhålsmärkt. Strimlad C-vitaminrik röd paprika, skivad gurka och så antioxidanterna i form av svenskodlade tomater, allt kravmärkt så klart.
Så var där järn-rik leverpastej, magert proteinrikt, rökt kalkonkött, Omega 3-rik makrill med gott om vitamin D. Messmör på tub med massor av järn, kalcium, protein o kolhydrater.
Det nyckelhålsmärkta smörgåsmargarinet med idel vegetabiliska oljor, Ekologisk müssli med fullkornsflingor, av korn, havre, vete och råg med massor av fibrer och torkad frukt.
Ägg i skivor och som äggröra (Den kompletta proteinkällan). En riktigt nyttig Smoothie –bara den en komplett ”snabbfrukost” med jordgubbar, vanilj, fiberrika havregryn och ekologisk yoghurt med sin
nyttiga välgörande yoghurtkultur.
Till de som ville ha mjölkfritt och veganskt fanns vegansk pastej, kaviar och cheddarost. Havremjölk och en smoothie gjord på havregurt att tillgå.

Klockan 8.55 dök våra första frukostgäster upp. Det var hela förskoleklassen som fick äran att börja. Gissar att det dignande frukostbordet var en härlig syn för barnen.
Vi i köket fyllde på fat och karotter efter hand. Gissa om det gick åt av alla de sorter.
När alla tagit både en två och flera gånger och det började bli folktomt vid frukostbordet gick jag för att se på plats vad som gått åt minst och mest för att veta till nästa gång. Jag möttes av blanka skålar. De jättelika melonskålarna var tömda till sista biten. Ja förutom en halv skål med mussli så var bordet länsat. -det var tomt helt enkelt. Då vet vi det, -ingen risk att vi gör för mycket nästa gång. Det blir bara till att ösa på då…

En och en halv timme senare serverade Mohammad nygrillade korvar vid grillen, vilket barnen så klart var jätteglada för men, trots det gick det inte alls åt lika många korvar som vanligt.


Läsårsstart 24/25

Det nya läsåret är i full gång. –(Mitt 25.e)
Skolstartsdagen med vår traditionella jordgubbstårta gick alldeles  utmärkt.
I år avnjöts tårtan i klassrummen. Tårtan räckte till och med till några väntande vårdnadshavare till våra nya elever i förskoleklassen som, fikade ute i solen.

Vädret var på topp så det fick, till elevernas förtjusning, bli grillade hamburgare med bröd till lunch.

Så var då ordningen återställd och vardagen igång.
En nyhet för terminen är att vi i köksluckan serverar specialmaten i oblandad form till elever med läkarintyg. Det känns redan som en succe´. En elev utbrast redan den första dagen. ”Rena julbordet ju”.

Till alla övriga har vi två olika rätter var av minst en är vegetarisk att välja på.

Hela den första veckan gick under temat ”Vänskapsvecka” med kamratstärkande övningar, rätt och orätt, lite ordningsregler osv.

Förskoleklassen har i år fått personalförstärkning. Det är Therese som är behörig lärare med utepedagogik i bagaget som tillsammans med vår trygga fantastiska Lisa tar hand om de yngsta barnen på skolan.

Vår lilla 1-2.a huserar en trappa upp i skolans vackraste klassrum. Här arbetar Kinga och Abbe.

Emilia och Linda fortsätter i klassrum nr 12 med sina elever som i år går i klass 3-4.

Så är det då bara 5­-6.an kvar. De håller till i samma klassrum som förra året, klassrum 11 tillsammans med Elina och Carro.

I köket hittar du Mohammad alla skoldagar och mig (Janne) 3 dagar i veckan.

Det känns som att det har varit en trygg, lugn och säker läsårsstart. Mycket tror jag vi får ge rektor Katri ”kred” för. Katri står bakom beslutet att behålla klasser, klassrum och struktur med så få förändringar det bara går.
-Verkar ha fungerat kanon!

Nu laddar vi i personalen för det kommande föräldramötet med tillhörande trivsel och aktivitetskväll den 12 september. Återkommer om den. /Janne

2024-07-15 Semester mm.

Maten
I veckan blev jag i stort sett färdig med nästa termins matsedel.
Det är mycket som ska till innan allt är på pränt.
För det första så ska det vara mat som skolbarnen tycker om. Sen ska maten vara näringsriktig.
Det ska vara blodpudding hit och fet fisk dit. Ingen fisk från östersjön, fiskat på rätt sätt.
Det ska vara så kravmärkt och ekologisk det går och gärna närodlat. Klimatsmart är viktigt.
Varierat och gott med något för alla.
Har gjort en matsedel dag för dag i tabellförmat på ett A4
Sen har jag skrivit den dag för dag i detalj. Nu är det bara att lägga in recepten och se glad ut.

Maten till vecka 31 då fritids drar igång är beställd hos Martin och Servera så Mohammad ska ha allt han behöver i köket.

Vår fantastiska Mohammad sköter köket själv helt och hållet under ”fritidsdagarna” Ja han sköter det mesta själv under resten av terminen också. Själv är jag inne och springer ivägen måndag tisdag och onsdag. Mohammad hinner med hela köket och det är inte lite han ska hålla koll på.
Allt ska förberedas, två rätter ska tillagas, sallad tillredas, specialmat organiseras, dukningsvagnar göras, barn plåstras om, telefonen ringer, barn frågar vad det blir för mat, grovdisken ska hållas efter. Maten serveras ut och så hela lunchdisken på det. Ja det är full fart…
Mohammad hinner faktiskt baka bröd till soppan på torsdagar och storstäda på fredagar också.
–Vilken kille han är.

Måndagar går vi igenom veckans matsedel och recept, tar emot lastbilen med alla varor och lagar lunch tillsammans. När lunchen är serverad brukar jag gå en trappa upp och sköta lite kontorsarbete. Sen avslutar jag min arbetsdag med att vara med på personalmöte fram till klockan fyra.
Tisdagar jobbar jag förmiddag. Då brukar jag kolla om jag kan hjälpa till med något i köket sen, gör jag lite annat praktiskt eller kontorsjobb. Väl hemma kör jag lite administration i några timmar.
Onsdagar går vi igenom resten av veckan. Jag hjälper till lite i köket och så brukar det vara lite praktiskt eller kontorsjobb och så lite administration hemifrån.
Behövs det så kör jag lite administration och planering även på torsdag och ibland söndag.
Fredagar och lördagar brukar jag hålla relativt skoljobbsfritt.

68
Fyllde år för ett par veckor sedan och fick då en superfin födelsedagspresent.
Ungarna d v s från barnbarn 14 år och upp till svärson 46 år, lovade att stadga upp och lägga ny trall på altanen utanför huset.

Så nu i helgen var det dags.
Redan klockan 8 på morgonen droppade de in för lite morgonfrulle medels altanplanering.
Jag gjorde ett lamt försökt att få hjälp med framplockning av allt vi skulle behöva använda under helgen. Det lyckades väl ganska bra. En av sågarna kom fram och lite övriga verktyg. Det andra fick vi hämta när det behövdes.

Ungarna bankade och dunkade, spikade och skruvade. De flesta av beslagen som håller fast altanen var sönderrostade så de fick brytas loss och bytas ur. Ett par av reglarna var ruttna så de gick jag och sonen och sågade till.

Jag väntade tills allt underarbete var färdigt innan jag serverade nygrillade hamburgare åt oss.

Efter käk och en kort vila drog ungarna igång och började lägga trall. Det sågades och skruvades frenetiskt. Attan så de jobbade. Själv tog jag lite paus och passade både hunden och en fåtölj en stund. Klockan blev sex och mer än halva altanen var färdig så hustru blev avbytt i barnbarnspassningen av vår äldsta dotter och tog bilen och köpte några familjepizzor.

De yngsta barnbarnen hade en toppendag med lek och stoj i poolen, lite stalltjänst, skördande av jordgubbar, gurkor, zucchini i landen. Femåringen fastnade i blåbärssnåren och kom inte därifrån förrän hela ansiktet var blått…

Vi tog kväll och alla gick hem till sitt. Själva mådde vi gott så där härligt trötta i soffan.
Kombinationen tidigt i säng, upp klocka sju, frukost och en stunds somna om funkade kanon.

Gänget dök upp igen något ledbrutna klockan elva så det var bara att dra igång igen.
Sågning, skruvning och så alla detaljer på slutet. Det kändes som om det inte var så mycket kvar vid tresnåret så jag drog på lite käk.
Basmatiris med två sorters såser. En med heta räkor i tomat och en med kyckling i currysås gick åt som smör i solsken.

Svärsonen tog sig fem minuters power-nap i fåtöljen. Sonen såg ut att nicka till sittandes vid matbordet men några minuter senare var de igång igen med de sista plankorna.

Klockan var 19 och den fina nya altanen var färdig. De superduktiga amatörsnickarna satte sig i utemöblerna och verkade inte orka ta sig därifrån. Alla, till och med de yngsta barnbarnen var jättetrötta. Fem och åttaåringen var så välbadade att de nästan var skrynkliga.

Det blev så attans fint. –Vilken present!!!

Skolan
Jag körde förbi i dagarna och hämtade in lite post i lådan. Testade den nya larmkonsollen, gick in och hämtade lite papper i mitt fack, kollade att frysar och kylar var igång. Vattnade alla blommor vi ställt på vagnar utanför köket. Noterade att hela skolan var storstädad och att allt såg ut att vara frid och fröjd.

Odling:
Hemma har vi har sått gurka och squasch i kar i söderläge utmed stallväggen. Squaschen växer så det knakar. Det går liksom inte att hålla jämna steg i köket med all squasch. Jag får lov att ta med några lass till skolan när den öppnar. Gurkorna börjar så smått komma. Jag gjorde en liten ”uppfinning” och skruvade fast 25 långa snören på en planka som jag sen skruvade upp under stalltaket. I dem har jag bundit upp gurkstänglarna. Det verkar faktiskt fungera riktigt bra.

Vi odlade små söta orange minitomater förra året i gurk-karen. Det märks tydligt på de självsådda tomatplantorna som trängs med gurka och squasch. För säkerhetsskull har jag sått ringblommor i kanten också. Hur som helst så verkar det fungera med grönsaker i trängsel. –Mycket nässelvatten blir det…

Gallrade rödbetorna häromdagen och fick till ett rejält kok. –Smarrigt värre!

I år planterade jag tomatplantor i pallkragar utmed en bodvägg. De tar sig så in i vassen. Planterade två plantor i varje krage och de bara väller ut över kanterna.

I vårt lilla miniväxthus i pallkragestorlek börjar nu vattenmeloner visa sig. –Härligt!

Morötterna börjar arta sig. Den meterhöga dillen blommar för fullt. Sparrisen är inne i sin tillväxtfas, så de är utsläppta att växa sig höga.

Sådde blandade blommor så alla pollinerare skulle få lite lajbans och det verkar verkligen fungera. Det surrar så det står härliga till i de kragarna och som grädde på moset så vimlar det av vackra fjärilar där också.

Och så är det våra ”björnbär”.  Beställde en sort för några år sedan, tror den heter Black Satin. De skulle vara vackert svarta bär på den och så var tanken att den skulle vara taggfri. Men icke sa Nicke, bären blir mörkröda, smakar som en björnbär och hallonkorsning och så är grenarna hiskligt taggiga. Ja ja nu är de där de är och där får de fortsätta vara. Bären är goda och det finns handskar att ta på.

Hade en påse sk brytsockerärter, även kallad sugar snap, men det var fullt i alla lådor och kar.
Men skam den som ger sig. Nu växer det sockerärter i nästan varenda blomlåda. –Smarrigt!


Skola, lov, pool och något att göra.

Tog en sväng till skolan i i tisdags. Härligt att träffa alla.
Mohammad, min vän kom nerspringande till parkeringen och gav mig en välkomstkram. Ibland är det bättre än annars. Nej då det var inte bara för min skull han kom ner. Han skulle backa upp en bil till ytterdörren för att lasta in delar från ett par gamla skåp som skulle forslas till soptippen.

Efter att ha hälsat på barn och fritidspersonal gick jag en runda och kollade om det var något att beställa till fritidsstarten vecka 31. Gick sen en trappa upp och hämtade en trave papper. Noterade att det tillkommit några datorer på mitt skrivbord. Jag behöver inte vara ett dugg orolig. Det kommer att finnas jobb även nästa termin.

Mohammad och jag fick oss en pratstund till innan han skulle servera barnen sin fantastiska kebabgryta med pasta.

Fick mig en genomgång av vårt nya fina larm av Carolina så nu kan jag både komma in och ut utan att det börjar tjuta.

Hälsade ”en riktigt trevlig sommar” till gänget vid matborden och drog mig ut genom ytterdörren. Det stod en härlig uppblåsbar pool på verandan så jag gissar att det väntade badning efter maten.

 Vår ”barn-barns-pool” på 3,5 ggr 3,5 meter är väl inte helt o hållet bara till för barn-barns-bad.
Hustru och jag använder den ganska frekvent. 75 cm vatten funkar ganska bra även för oss ngt äldre i våra bästa år.

I år tog det dock längre tid än vanligt att få till doppet i poolen. Pool-fanken behagade läcka,
Innan vi förstod att det läckte vatten hann vi med att slösa bort ganska rejält mycket vatten.
Men, men, nu är läckaget fixad och premiärdoppet gjort.
Aningen skämsigt är att det blev den 26 juni i stället för det vanliga i början på maj. Men, doppat oss har vi… Termometern stod på 27 grader och ändå kändes det lite kallt den första sekunden. Man börjar bli en tunnis.

Att göra på semestern
Vi köpte oss en liten mopedskoter för några år sedan. Glada i hågen provkörde vi. Hustru tränade och allt såg helt enkelt toppen ut.
En vecka senare tog vi en tur till. Helt plötsligt så gav mopedeländet upp och bara tvär-dog.

Jag som haft en hel del mopeder och motorcyklar försökte mig på att få liv i skotern.
Jag servade allt som tänkas kan. Köpte reservdelar i massor. Provade och mopeden som såg ut att göra en grimas, tände till och så förblev den död.

Moppen kostade inte så mycket så jag orkade inte ta tag i den något mera utan den blev stående i ett förråd.

Men nu ska det bli av. Det är inte ens juli än och jag behöver något mer att göra än ogräsrensning och vattning.

Moppen är framtagen och avspolad. Efter en natts avtorkning så körde jag igång. Kåpor av. Batteri på laddning och så full felsökning. Moped eländet hade stått stilla i tre år utan att läcka ut en droppe bensin, men nu! Nu skulle det läckas. Det strömmade bensin både här och där. Jag stoppad i en ny tändspole så fick till åtminstone en gnista på tändstiftet. Skruvade bort förgasaren men hittade inga fel så, just nu är det lite värre än innan men, det är som det ska. Det är bara att inte ge sig. Det ska gå att hitta felet. -Får väl Googla lite till.
Det är bara väntan som är lite jobbig men, känslan när man får det att fungera överglänser det mesta…

Vet inte om jag tycker att mopederna blivit enklare att laga med åren. Nu är det Cdi box, fyrtakt, ventiler, kamaxel, automatchoke och membran.

När jag hade moppe på sjuttiotalet så räckte det med att kolla så det kom bensin och gnista för att få den att starta. Det fanns till och med en bensinkran så det gick att stänga av bensintillförseln manuellt. Det sker numera per någon konstig automatik.

Är nästan beredd att hålla med hustru om att havremoppe är bäst, men de rackarna får ju fång, kolik, kvarka, mask, hov-böld och mugg…

I övrigt kan jag berätta att gurk och squaschplantorna växer så det knakar. Inte i närheten av svärsonens plantor som trängs meterhöga i ett växthus. Lite fusk är det, eller?
Mina står efter stallväggen i kar fyllda med hästgödsel och en skvätt matjord.

Gick förbi jordgubbslandet i går och såg att det lyste lite rött från en planta. Plockade så många gubbar jag fick plats med i handen. Sen gick jag och hämtade en hink och fortsatte att plocka.
Det var många bär som gömde sig under plantorna. Jag fyllde hela hinken trots att jag smaskade i mig en hel del medan jag plockade.

Jag har ett par melonplantor i ett litet miniväxthus och de ser ut att ta sig bra.
Några vinbär lyser röda från busken och de svarta ligger inte långt efter. Blåbären däremot har fått för stark sol så de skrumpnar trots idogt vattnande.
Sparrissäsongen är över och jag låter den nu växa upp så det kan komma nya och fina nästa år. Dillen är färdig men persiljan ville inte riktigt i år.
I år stoppade jag ner en pepparrotsplanta i jorden. Det ska bli spännande att se hur det fungerar.
Morötter, palsternacka och rödbetor tar sig bra och vitlöken jag planterade i höstas kommer sig alldeles utmärkt.
Återkommer om en månad och berättar hur det går med tomatskörden.

Tar mig en sväng igen till skolan i veckan och ser om det ligger någon post i lådan.

Väl mött och njut av sommaren! Hälsningar Janne
/PS, Schersminbusken jag fick i födelsedagspresent av hustru blommar så det knakar.


Sommarlov


Uppe med tuppen. En kall dusch, kläder på och macka på stående fot, in i bilen och iväg.
På skolan vid 6.15. Drog igång kaffebryggandet och ställde i ordning ett par fikavagnar till  skolavslutningspubliken.
Min vän Mohammad kom med sju-bussen och slängde sig in i köksarbetet även han, medan jag fortsatte att hålla kaffebryggaren varm och skar upp de nybakade mockarutorna/kärleksmumsen så förberedde Mohammad glassen till skolbarnen och fika till personalen.

Klockan blev åtta och barnens uppträdande drogs igång av rektor Katri.
Det är lika fint som varje år.
Vacker skönsång, uppträdanden, barn med ukulele, elgitarr och piano. -Underbart!

När vi såg elevernas avslutningsdans komma igång så var det full fart in i köket igen. 
Nu skulle fika- vagnarna ut i rungande fart till de kaffesugna vårdnadshavarna.
Fram med fikabrödet, mjölk i kannor, saft och vatten och så ut genom altandörren.
Mohammad stannade vid vagnarna och såg till att fylla på när så behövdes.
Själv hölls jag i köket och serverade ut barnens glass och påfyllning till fikavagnarna.  

Barnen gick till sina respektive klassrum, fick sig en ”tack för det här läsåret”, glassbåt och en glad sommar.

Mohammad och jag snyggade till i köket och förberedde grillning.
Fritidspersonalen gick runt och prickade av de elever som åkte hem och så där vid 10. 30 stod det klart att vårt beräknade lunchantal decimerats från ca 40 till 8 elever. Tur att vi var 12 i personalstyrkan så i alla fall några nygrillade hamburgare gick åt. Det var ingen fara för något slöseri. Hamburgarna tog vi direkt ur frysen så det var inget som gick till spillo.

Rektor Katri hade slagit på stort och inhandlat smarriga tårtor till oss i personalen som, vi kunde turas om att gå en trappa upp till personalrummet och smaska på. När lärarna fikade var fritids ute med barnen och när fritids hade fikastund tog lärarna vid.

Efter lunch gick jag en trappa upp till mitt skrivbord och gjorde lite ”sitta-still och knappa dator jobb”.

Sen blev det bilen hem, liten tur till affären tillsammans med hustru, fredagsmiddag och så en lugn kväll framför Netflix och så natti natti.

Ber att få tillönska dig en riktigt härlig sommar! Hälsningar Janne


2024-06-10

Nu är skolavslutningsdagen riktigt nära.
Det var full rotation redan vid halv åtta i morse när jag dök upp på jobbet.
En lärare skulle i väg på utflykt med sin klass och lastade grillkorvar, bröd med tillbehör i Dra maten-väskor på hjul. En annan hämtade attiraljer för att tillverka tårtor med klassen. Där var vispar, grädde, specialtårtbotten mm.
Det skulle till att bli en tårt-tillverkar-tävling utan dess like.
Jag tog en snabb sväng till Coop och provianterade tårtbottnar och bär medan barnen handvispade för fulla muggar. Kan berätta att både fantasin och karamellfärgen flödade för fullt.
Själv blev jag inbjuden tillsammans med Mohammad att prov-äta och sen fick vi vara jury tillsammans med läraren. Tårtorna smakade gått, alla 6. De flesta såg faktiskt riktigt bra ut också. Alla tårttillverkargrupper fick diplom som pris. Dessutom fick ju barnen fylla magarna med smarriga tårtor.

Nere i vår skaparverkstad ”Paviljongen” fick en klass iklädda oömma kläder lektion i abstrakt måleri av en av skolbarnens ”Mormor Anna” som är konstnär.  En supersuccé.

Tårtor till trots så gick det åt en hel stor kastrull med korv stroganoff och ett lass med vegetarisk Oumph-stroganoff med ris. –Härligt med baklänges-lunch.

Så fort maten var färdig-serverad gick jag och hämtade vår fantastiska hjälpreda på hjul, vår fina tjugo liters blandningsmaskin.
Knäckte tjugo ägg, pytsade i en massa strösocker och drog igång på högsta växel med vispandet. Lite annat hit och dit och så in i ugnen så var vårdnadshavarnas hembakade till fikat på skolavslutningsdagen säkrat.

Blev aningen sen till vårt digitala möte för jag tog en sväng på vägen hem och kollade in bild och slöjdbarnens fina fågelholkar. En av dem tyckte jag stod ut och var lite alldeles extra fin, så den fick min röst.

I morgon väntar grönsaks nuggets och panerad fisk med skolans remouladsås. Efter den lunchen står den årliga fotbollsmatchen mellan skolbarnen och skolpersonalen på agendan. –Heja den som vinner! /Janne


Vecka 22 Sista veckan i maj och högsommar


Sitter och tittar ut på redan utblommad Hägg och nyutslagen Syren. Det är så attans vackert.
Liljekonvalj, Gullviva och äppelblom i högform –underbart!

En härlig stämning bland skolbarn och personal.
Solen verkar göra sitt till för humöret.
En hel del fotboll. Mycket spring och glada lekar.
Plåstren går som smör i solsken till skrapade sommarknän.
Inte ens ett sårigt knä verkar få det glada humöret att ge vika.
Det är bara att trycka dit ett plåster rakt igenom skraphålet i byxan och springa vidare.
-Härligt!

Köket gav sig för första gången in i ”kebabträsket” i onsdags.
Det önskades utomhusgryta så, vi slog på stort med en supersmarrig kebabgryta
En jättekastrull med pasta fjärilar, tomatsås, majs, vitlök, spiskummin, chiliflakes, paprika, gurkmeja, salt, peppar, grädde och så kebabkött förstås. Enligt barn och vuxna ännu en fullpoängare att lägga till listan.
Vi sparade ingredienserna oblandade till de som brukar vilja ha det så men, det oblandade blev över och grytan tog slut.

Maten höstterminen 2024
Vad vi i köket förstår så ökar antalet barn till rekordmånga 95, Halleluja!
Det blir full fart i köket. Större kastruller, mer mat, mer sallad, flera bröd, ännu mer uppläggningsskålar, tillbringare osv, -svettigt men kul!
Terminens specialmat blir uppdelad oblandad mat som barnen får hämta av själv ute i köksluckan.
Där kommer att finnas minst en varm kolhydrat som ris, pasta, bulgur, potatis osv.
Ett animaliskt protein som, kyckling, korv, färs och ett veganskt proteinrikt alternativ.
någon sås och lite grönsaker. Vår förhoppning är att alla ska kunna hitta något de tycker om.

Det är en hel del utflykter som ska hinnas med nu när vädret är på topp.
År 4-5 var härom måndagen på fältstudier vid Årsta slott. Måndagen efter, skräp-plockar-dagar vid Årsta havsbad. År 2-3 drog till Tom tits och så blev det orientering för år 3, 4 o 5 nu i onsdags. En hel del matsäckar men, det fanns korvgrillning och matsäck från köket för de som ville.

Så har våra blivande skolbarn till Förskoleklassen varit på besök. Barnen men skolfröken Lisa och vårdnadshavare fikandes i solskenet.

På måndag har Berga lantbruksskola bjudit in våra 2-3. Helt säker på att de får en toppendag.

Skolavslutning onsdagen den 12 juni.
Kl 8-9 Rektor Katri sen skönsång och musik av barnen.
Kl 9-10 Barnen går in i klassrummen och vårdnadshavarna fikar under solen.
Sen tar fritids vid för de som anmält sin närvaro.

Vi i personalen kör på några dagar till med utvärderingar och övrig planering.
Sen, Sommarloov!!!
Fritids håller så klart öppet ända fram till och med vecka 26. Sen stänger skola och fritids vecka 27, 28, 29 och 30. för semester.
Trädgårdsgruppen håller ogräset stången och vattnar. Rektor Katri och jag kollar posten.

Sommarlov ja, vad gör man då?
Själv brukar jag hitta på en del projekt. Numera försöker jag att hitta på lagom jobbiga av den sorten.
Det kan vara pyssla lite odling, fixa till någon moped. Sortera skruv, måla staket osv.
I år blir det mestadels odling, nedmontering av gammal verktygsbod, gräsklippning, några dopp i havet, hundkramning, barnbarnslajbans och soffpassning. Lyser det starkt från solen så kan det bli lite solstol också.

Skönt med lite ledigt men jag ser redan fram emot skolstart medels jordgubbstårta den 19 augusti.


Bloggdags 25/4 2024

Sett i backspegeln, ser jag några få få-soliga vårdagar när det faktiskt gick att små-karva lite i landen.
Nog för att inse att det var mer än dags att förkultivera.
Både barn och personal hann med att skala av de värsta vinterkläderna.
Inte helt bra när termometern åter stod på minus.
Det känns faktiskt kallare med en minusgrad på våren. Antar att det har med luftfuktighet att göra.

Nog om det.
Köket har haft full fart på matlagandet hela våren.
Dagen före skärtorsdag bjöd vi på påskbord.
Mohammad och jag gick upp lite extra tidigt för att hinna med.
Det vankades en lång rad av s.k barnens läckerheter.
Där fanns ugnsbakad laxsida, köttbullar, prinskorvar med för en gångs skull skalad potatis.
Ägghalvor serverades med fyra olika sorters fyllningar.
Sen hittade barnen riktig prickig korv, rökt kalkonbröst, brieost, hård ost, smör och smarrigt bröd.
Roligt att nämna är att vi gjorde av med 12 kg ekologiska vindruvor. Numera en av barnens favoriter,
tillsammans med påskgodiset som serverades i ekologiska pappersmuggar.
Våra fantastiska fyrfemmor stod för allt dukande.
De stötte först på patrull när borden inte verkade räcka till men, det löstes genom att de använde sig av skolbänkar också.
Det blev ett jättefint ”O”bord. Vita dukar och gula servetter, -tjusigt värre.

Skärtorsdagen blev en toppendag den också.
Påskharen hade gömt morötter över hela skolgården och så snart som alla barnen hittat sig en morot så gick det att byta till sig en godis mot nämnda morot.

Fritids hade det toppen under påsklovet med lagom med barn och personal.

Så blev det då skolstart igen. Köket inledde med potatisbullar och rårörd lingonsylt. De som ville fick stekt bacon till. Det gick åt potatisbullar i massor…

Tisdag: Mohammad gjorde en super-god fiskgryta  med 2 sorters fisk, dill och ris. Han är helt grym på smaksättning!
Onsdagens fläsk och pastagryta gick åt till sista tuggan när den serverades i kåsa utomhus.
Fantastiska Mohammad som går upp extra tidigt för att hinna baka vårt goda bröd till torsdagssoppan fick till ett helt underbart bröd.
Skolbarnen älskar Mohammads goda bröd.
Soppan var förstås alldeles ljuvlig. Köttfärs och pasta soppa med nybakat. –Det blir inte bättre!
Fredagens pastagratäng på rester gjorde barnen lyckliga och köksekonomin gott.

Resten av veckorna körde vi kyckling med en sås av kycklingbuljong och kycklinglever,
tacos, broccolisoppa, köttfärslimpa, prinskorv, panerad fisk, korvgryta, kycklingsoppa, spaghetti och skinksås.

Mohammad
Vilken kille han är. Han är med över allt. Ställer alltid upp. Barnen kommer hela tiden och vill ha en det ena en det andra som, vatten, plåster, pinnsett, lite olja till ringen som fastnat –ja allt mellan himmel och jord. Han svarar på vad det är för mat minst femtioelva gånger per dag.
Sen är det matlagningen. Att smaksätta är Mohammads specialitet. Han gör det med verklig bravur.
Från ett kök i Syrien med de smaker som är vanliga där till ett kök i Sverige med våra kryddningar.
Han gör det helt perfekt. Jag är så attans imponerad.

Mohammad och jag har varje vecka en toppen-måndag, där vi tillsammans går igenom vad som ska hända i veckan.
Det är matsedel, all specialmat och annat som, ev matsäckar till utflykter osv.
Mohammad sig i stort sett helt själv resten av veckan.

Specialmaten:
På vår lilla skola har vi ganska många barn som behöver specialmat
Det är en rejäl utmaning att försöka få till alla olika varianter.
Så klart har vi alltid en vegetarisk rätt på matsedeln som alla får ta av.
Sen serverar vi mjölkfritt, äggfritt, nötfritt, köttfritt, fläskfritt, laktosfritt, mjölkfritt, vetefritt, glutenfritt och en del övrig önskemat.

Så klart är det en utmaning.
Inför nästa läsår kommer vi att be om läkarintyg för specialmat.
Sen ska vi försöka få till en hållbar struktur som fungerar för alla inblandade.

Firma NIls Ahlgrens gjorde ett toppenjobb med vårt nya staket. Snyggt jobbat!

Det hade gått en maska i ett par toalettdörrar i hallen. Några små hål men, det såg för bedrövligt ut.
Skolans favoritsnickare Tobbe kom raskt på plats och bytte ut dem mot lite tåligare varianter. Hejja Tobbe!

På "G"
Tisdag den 30 april har vi skrytfest på skolan.
Alla barnen visar upp sina alster, vi gör fina hattar, går på röda mattan, bjuder på alkoholfri cider,
tuggar på frukt och salta pinnar. Lunch i grillens tecken, med hamburgare och tillbehör. ’

Den första maj får vi göra vad vi vill för då är skolan är stängd.

Den andra maj har vi först skola som vanligt med soppa och nybakat. Sen vidtar Trivsel/aktivitetskväll  klockan 17
Vi drar vår härliga trivselafton/aktivitetskväll igång med korvgrillning, jobbfördelning och diverse information.
Ser fram emot en härlig kväll med att jobba tillsammans och bara ha det bra.

 


Vår fina skola

Jo då den är liten.
Visst den ligger i skogen.
Personalen gillar att vara ute, att ge barnen insikt i hur vi ska vara rädda om vår planet.
Att förmedla att det är ”ballt/tufft” att kunna saker och att ”plugga är kul”.
Att vi behöver ge barnen en tillförsikt. D v s att visa att vi människor kan påverka. 

Ekoskolans personal är otroligt lösningsinriktad.
En rektor som är, om möjligt ännu mer lösningsinriktad.
En rektor som ser möjligheter där andra kanske fallerar.
En Skola där personalen hjälper varandra framåt, uppmuntrar, ser varandra och hjälps åt.
Minus: Vi får inte pengar för särskilt stöd för barn med särskilda behöv som andra kommunala skolor kanske får.
Vi har helt inte resurser att ta hand om alla utanför ramarna. -Men vi gör vad vi kan med de elever vi har.

Vad vi är bra på är att alla blir sedda på vår skola.
Att när är du extra bra på något så ges du möjlighet att förkovra dig vidare i den utsträckning som du behöver.
Att om du behöver extra så pushar vi för att ta dig framåt.

Bra saker som att vi är väldigt mycket utomhus.
Att vi utnyttjar naturen runt vår finns skola.
Att maten är lagad från grunden av idel ekologiska livsmedel.
Att alla barn blir sedda.
Hos oss hamnar ingen mellan stolarna.


Mina härliga arbetskamrater

Kenny: Ett fotbolls-ess, fritidspersonal och en toppen resurs i fyr-sexan. Ser till barnens behov och är ett fantastiskt stöd. Helt klart en favoritkille.

Abbe: Resurs i f klass och på fritids. Älskad av alla. En av barnens favoritpersonal.
Intresserad och snabb att lära.

Rasmus: En toppen-vikarie. Har jättekul på rasterna med barnen och stöttar på lektionerna

Linda: Håller lite ordning på oss andra. Genomsnäll, trygg och stadig. Fritidsledare, resursperson och husfru som kan stötta upp med det mesta.

Lisa: Bättre lärare till förskoleklassen får man leta efter. Dessutom är hon en trygg person på fritids. Jag kan rekommendera att du kommer förbi och tittar in i förskoleklassens klassrum. I slutet av terminerna brukar både tak och väggar vara fyllda av barnens härliga alster som ska symbolisera de olika bokstäverna.

Lycille: Vår fantastiskt påhittiga, kreativa, kompetenta, roliga och inkännande bild och slöjdlärare som, just nu dessutom vikarierar i förskoleklassen för Lisa som är hemma och läker ihop ett nyopererat knä.

Carolina: Chefar för fritids, sköter scheman, skolplattform och ansökningar till skolan. Hon hinner dessutom med att vikariera för eventuella sjuka lärare och vara lite resurs där så behövs.

Ann: En trygg och kompetent lärare. Just nu för våra ettor. Hon hinner hon också med att ha några lektioner i veckan med åk 4-6. Ställer upp när det behövs och hittar lösningar till alla.

Emilia: Lärare för vår åk 2-3. Jätteduktig väldigt omtyckt och kompetent. Sköter även musikundervisningen på ett fantastiskt sätt så, missa inte skolavslutningar och lusse-tåg.

Elina: Fyrsexornas klasslärare. Väldigt omtyckt, påhittig, trygg och kompetent.

Mohammad: En klippa som arbetat hos oss i mer är 5 år i köket och lite på fritids.
En hejare på smaksättning. Lagar skolluncherna helt själv de flesta av veckans dagar.
Dessutom ställer han upp och hjälper till med det mesta. Allt från proppbyten, snöskottning till skolbänkslagningar. Du träffar honom på eftermiddagar när han är en stund på fritids eller kvar i köket.

Rektor Katri: Den bästa rektorn jag arbetat för under mina 24 år på skolan. Superskolad i allt som behövs som rektor på en skola. Npf, specialpedagogik, pedagogik, skoljuridik, ledning mm. Mer coach än chef. Vurmar för att vi på skolan ska må bra. Barnen ska ha det lugnt, tryggt och ges den bästa lärmiljön. Miljö, hälsa, odling, djur och lära ute är några av hennes intresseområden.

Undertecknad Janne: Springer mest i vägen men, det är skönt att jag ibland fortfarande blir tillfrågad om jag kan hjälpa till. Hjälper gärna till med det jag kan. Använder mina måndagar till att ge Mohammad recept och matsedlar, planera veckans specialmat och hjälper till att ta hand om våra matleveranser. I övrig beställer jag mat, planerar och sköter lite administration.
Trivs som fisken i vattnet på vår fantastiska skola.

Hälsningar Janne


Vecka nr 7

Veckan började redan under förra veckan.
Torsdag v 6:
Jag tog mig en sväng till skolan för att förse Mohammad med den stora trave papper som migrationsverket ville ha för att kunna ge vår fina Mohammad ett permanent uppehållstillstånd. Mohammad som varit hos oss i fem år och som vi bara inte skulle klara oss utan, behövde nu hur mycket papper som helst för att de skulle kunna behandla hans ärende. Kan ju tycka lite försynt att de skulle kunna nöja sig med lite mindre papper för att minska sin arbetsbörda men, vem är jag att tycka. Nåväl Mohammads papper kom i stort kuvert och postades som expressbrev.

Det jag ville komma till var.
Den som öppnade på skolan, hade det lite kämpigt på morgonen för, det var helt mörkt och strömlöst i ”stora huset”. Som tur var så fanns det ström i ”lilla huset”.
När Mohammad kom på plats vid 7.45 så kunde han felsöka och hittade en säkring som löst ut jordfelsbrytaren. När den säkringen var avstängt så blev det ljus i hela skolan. –Varde ljus… Säkring nummer tre var en av tre av samma sort och på tavlan med beskrivningar stod det VVB.  Vem katten kan fatta vad det betyder på aningen begränsad svenska. Jo nu kan Mohammad det men, inte då.

Så när jag dök upp på skolan med ett i alla falla något bättre ordförråd än bästa Mohammad så kunde jag konstatera att det var skolans varmvattenberedare som gett upp. Fick tag på vår hyresvärd direkt och han lovade att jobba stenhårt på att snabba på ärendet. Tror att han hade aningen dåligt samvete för de visste tydligen redan innan att den var på upphällningen.

-En ny och härlig vecka. Även denna morgon vann jag över väckarklockan. Vaknade fem minuter innan den skulle till att föra oväsen. Tvättade sömnen ur ögonen med iskallt vatten och sen rakt in i duschen.
En halvtimme senare satt jag i bilen på väg till skolan. Vädret var väl inte helt på topp så det tog en god stund att kryssa sig fram till jobbet.

Klockan prick åtta klev jag in i köket. Där var Mohammad i full gång med skinksås, pastavatten, sallad och specialmat. Jag hjälpte till med specialmatplaneringen, tog fram lådor och skrev namn på locken på de barn som är berörda.

Mohammad och jag väntade spänt på matvaruleveransen. I det här vädret är det alltid spännande att se om chauffören lyckas ta sig upp för backen.
Så vid niosnåret dök lastbilen upp. Vi kollade så inga barn var i vägen och så kunde chauffören backa upp. Det var spännande värre att stå och se på när lastbilen meter för meter lyckades att ta sig upp för den hala backen.

Han lyckades, hurra!!! Den här måndagen slapp vi bära matvaror upp för en snöig oh halkig backe. Härligt!
Det har hänt några gånger att lastbilen inte alls lyckats att ta sig upp utan chauffören har lastat av ett par tre pallar med mat på parkeringen.
En gång gick jag faktiskt in till fyr sexorna och frågade om de kunde tänka sig tio minuters idrott så där på morgonkvisten. Läraren gav sitt bifall och samtliga barn ställde upp. Så med ett par paket var upp för backen var all mat snart inburen. Härliga barn!

Nåväl, Mohammad och jag lastade in varorna i kylar och frysar.
Lite mat in i frysen, röra i grytor, mer mat i frysen och lite i kylen och så mer röra i grytor. Så var den saken klar.

Ett barn provsmakade sig fram till att spaghetti var godare än nudlar så, nu vet vi det. Det är toppen att barn som ibland kanske har det aningen jobbigt med sina smaklökar kommer till oss i köket och talar om hur läget är. Oftast kan vi faktiskt lösa problematiken.

Pasta med skinksås är en väldigt poppis mat. Så det blev länsade tallrikar och tomma grytor.

Tisdag
Den här tisdagen var lite speciell. Den här gången var det faktiskt väckarklockan som vann. Klockan 4.45 började oväsendet. Vår son som just börjat ett nytt jobb, skulle arbeta och vi behövde vabba med yngsta barnbarnet som hade öronont.

Klockan 6.30 klev hustru, jag och hunden in genom dörren hos barnbarnen.
Vår son stack iväg till arbetet och vi utspisade två trötta barn med lite frukost.
Jag och åttaåringen satte oss i bilen för färd till skola och hustru och en femåring med 38,5 hade mysstund i soffan.
Efter en långsam färd i jätteköer kom vi trettiofem minuter senare fram till skolan. Trevligt att återse skolan som två av våra barn faktiskt gått i.
Jag gick med in och fick hälsa på två av fröknarna. Kul att få presentera sig som ”Farfar Janne”

Efter avlämnat barnbarn blev det full fart till vår fina skola.
Mohammad låg bra till med maten så efter att ha hjälpt till lite med specialmaten kunde jag gå en trappa upp till mitt skrivbord och göra skrivbordgöra.

Visade en reparatör vägen till skolans varmvattenberedare och så försökte vi tillsammans lösa hur det ska gå till att få ut en gammal jättelik beredare genom vindsdörren och hur vi ska få in en ny. Det verkar som det kan lösa sig men vi får väl se på måndag när de ska börja med installationen. Det finns en vägg att såga sig igenom om det inte funkar.

Efter lunch hoppade jag in i bilen igen för färd in till hustru och barnbarn.
Väl där var det bara att sätta på spisen för spaghetti med köttfärssåstillverkning. Femåringen fortfarande med 38,5 åt en tallrik pasta utan ketchup så det blev köttfärssås över till vår son och tillika barnbarnens pappa.

Vårt lilla barnbarn körde igång playstation och det blev bilkörning för hela slanten den röda bilen Blixen gick som attan. Farfar Janne fick faktiskt prova att köra lite men redan innan jag kommit till hälften, ledsnade han och tog över. Jag tryckte tydligen på fel knappar och krockade lite mycket. Tur att det går bättre i vanliga trafiken –peppar peppar…

Jag tyckte att jag engagerade mig jättemycket i spelandet och märkte inte att jag nickade till förrän barnbarnet uppmärksammade mig med ett ”men farfar sover du”.

En skvätt fika löste det nickandet. Jag fick faktiskt en chans till att köra men, det gick lika illa det. Så är det någon som har ett gammalt playstation hemma som ni tröttnat på kan jag vara intresserad. Här behövs tränas.

På kvällskvisten blev vi avlösta och kunde dra oss hemåt.

Bokföringsfirman hade mailat att de ville ha ett gäng fakturor mailade, så det var bara att sätta igång på direkten.

Det blev lite te och mackor, lite tv och soffa innan sänggåendet.

Onsdag.
Full fart vid datorn. Sms till Mohammad med direktiv ang. specialmaten.
En lätt lunch och så ett snabbt besök hos farbror doktorn för rutinundersökning. Tror jag gick igenom besiktningen. Eventuellt någon lättare anmärkning men jag får nog köra ett år till.

Väl hemma igen var det bara att svida om och åka på bröllop.
Vår äldsta dotter är numera gift. Så klart var det jättefint. Jag tog mängder med foton och videos. Efterföljande middag på restaurang Kroken i Nynäshamn smakade härligt.

Det sägs att det kan vara lite stelt bland borden med par i olika konstellationer vid mängder av tvåmanna bord. Men det tog vi udden av i alla fall på den här restaurangen Vi var allt annat än stela trots att i bara klunkade i oss diverse Coca cola och mineralvatten, så jag tror vi livade upp stämningen en del i alla fall.

Så blev det då torsdag.

Jag körde över till skolan i nylagad bil, -numera med bromsar. En fantastisk uppfinning. Bromsarna räckte nämligen inte hela vägen till verkstaden utan jag fick använda handbromsen ett par gånger. Verkstaden tyckte väl inte att det var helt hundra men, jag som visste att det fanns lite broms i botten på pedalen och kunde lugnt bromsa med handbromsspaken. Att det sprutade bromsvätska rakt ut ur ett trasigt bromsrör var ju ingenting jag visste så mycket om…

Så var det fredag och skolan igen:
Det var några skåp som skulle tömmas och flyttas för att varmvattenberedarna ska kunna ta sig in och ut. Jag tömde, skruvade loss och flyttade skåpen men lämnade en massa skräp i trappen och på vinden till övriga intressenter att ta undan.

Tog mig en skål av Mohammads underbara fisksoppa och en halva nybakat. Mums! 

Stämningen bland barnen är som oftast väldigt bra. De känner sig trygga och det mesta fungerar friktionsfritt. Det är mycket personal ute på raster och alla utan undantag är väldigt engagerade.

Avdelningen för seriösa iakttagelser:
Jag tror att omvärlden märks av ibland bland barnen. Det är klart att de tar till sig av alla nyheter, -oftast helt utan filter solskenshistorier. De visar mycket våld och elände på nyheterna och det är klart att barnen tar det till sig. De är ju inte blinda.
Så ibland kan det låta lite väl ilsket. Ordförrådet när det gäller, finns nog att finna bland ord vi kanske inte ska använda. Barnen behöver såklart testa sig fram men, det måste stanna vid ord. Snytingar och liknande ska vi ha noll-tolerans emot. –Eller hur!

Det händer sällan men, det är klart att det händer här på skolan också. Det är inte så att vi accepterar det men, vi gör så mycket vi kan för att det inte ska hända.

En jätteviktig uppgift för oss på skolan och så klart för dig som vårdnadshavare är att ge barnen lite tillförsikt. En framtidstro, en tilltro till att barnen kan påverka.

Det blir som vanligt, 90% av allt fungerar jättebra men, det som inte fungerar blir det vi pratar om. Så klart är det viktigt att det faktiskt är på de sättet.
Vi vill ju alla att allt ska bli bättra och så bra det kan.

Fortsättning: Det blev det en sväng till affären, hem för inplockning, en kopp fika och så in i selen igen framför datorskärmen.
Nu svansar hunden som helt nymatad säger sig vara o det tydligaste väldigt nödig.

Tack o hej för nu! Hälsningar Janne





Matpsykologi.

Nyttighetsminister Janne stekte järnrik blodpudding till måndagslunch på skolan.
Trots tillbehör som knaperstekt tärnad bacon och rårörda lingon så gick det inte alls åt så mycket blodpuddingshalvmånar som förväntat.
Det brukar faktiskt vara en ganska poppis maträtt men, inte den här måndagen.

Jag började undra lite när det inte kom några matvärdar och hämtade mera.
Jag gick ut och kollade i salladsbuffén och den var helt renskrapad.
Den alternativa och dessutom vegetariska rätten för dagen, potatis och rotsaksgratäng gick åt till sista tuggan den också. Men kvar i ugnsplåten låg ett helt gäng med oätna blodisar.
Något lurt var det…

Jo då det har hänt förut men det var några år sedan.
Helt plötsligt så är det något barn som lägger ihop två och två och får polletten att ramla ner.
Japp helt plötsligt inser ett barn att det faktiskt är blod i blodpudding. En insikt som går som en löpeld i klassrummen.
Det är bara att finna sig i att det är kört för blodpudding-serverandet den här terminen.

Det är mycket psykologi i det här med mat. För ett antal år sedan serverade jag blodapelsin till barnen. Efter ett antal frågor om innehåll ändrade jag under några år namnet på härligheterna till ”hallon-apelsin”, så den c-vitaminen gick att få i dem.

Kommer ihåg för länge sedan när jag drev min husmanskostrestaurang i Stockholm.
Hade två i mitt tycke goda rätter på matsedeln och väntade mig rena rusningen. Stod där med fina pannbiffar med kantarellsås i kastrullerna och nästan inga gäster.
Det visade sig att jag hade skrivit ut -Stekt salt sill med löksås och den texten gjorde så att många av mina gäster gick vidare för utspisning.
Så nästa gång det var dags att servera den där attans sillen så skrev jag inte ut den på matsedeln utan viskade det bara i örat på mina stammisar.

Tisdagens två sorters fisk i dillig gryta med gott basmatiris gick betydligt bättre. Mohammad lagade lunchen helt själv. Han börjar bli väldigt duktig på att smaksätta maten. Vilken kille!

Det var samma sak med onsdagslunchen. Kikärtsgrytan med pasta i åts i härligt vinterväder ur kåsa serverad från kökstrappan.

Redan klockan sju på morgonen sätter Mohammad igång med brödbaket på torsdagar.
Den här torsdagen vankades det tomat, färs och pastasoppa. Så klart med vegetarisk variant också.

Veckans lunchmatsvinnare kröntes på fredagen med Kycklinglårfilé stekt i ugn med skinnet kvar, en helt fantastisk brunsås och kokt potatis.
Den vegetariska Quorngrytan var inte dum den heller.

Hemma i helgen var det lite äventyr. Den lilla bilen på verkstad och så försvann bromsarna på bil nr två. Någon bil nummer tre anser vi oss inte ha råd med så det blev till att låna. –Bil alltså…
Vi dividerade lite om hur vi ska göra med bilfrågan framgent och kom fram till att vi nog bara ska ha en bil att dela på. Konstig slutledning när vi den här gången hade behövt tre…
Hur som helst så står det en volvokombi på parkeringen. Ibland går det fort.

Nej nu är det slut på rasten. Åter till skurborsten. Vi ska fira en femåring med middag, tårta och glass på söndagen. Det är vårt yngsta barnbarn fyller.

Det är ett kul gäng våra barnbarn I åldersspannet 5-18. De brukar komma väldigt bra överens under oftast väldigt högljudd lek i vår stackars soffa.

Tack o hej för den här gången /Janne



Vecka 4


Måndag den 22 januari
Mohammad och jag startade upp köket med matsedel och recept-genomgång.
Specialmaten gicks igenom och så satte vi upp köket. D v s tog fram allt vi behövde för dagens matlagning, s k. ”mis en place”.
Mohammad gick ut och sandade backen upp till köket och jag fick för en gångs skull laga lite mat.
Korv i stekbordet. makaronvatten och stuvningskastrull på spisen. Fram med alla specialmatslådorna och namn på locken.
När backen var sandad, alla kastruller stod på spisen och maten var igång så backade lastbilen med mat upp för backen till skoltrappen.
Han kom med nöd och näppe ända upp trots Mohammads sandning.
Vi hjälptes åt att plocka in alla varor samtidigt som vi höll i gång matlagningen.
Mohammad gjorde sallad och jag fortsatte med matlagningen. –Det tar en stund att steka 10 kg skivad kyckling-”falu” korv… 

Halv elva när alla vagnar med tallrikar, bestick, glas, vattenkannor, knäckebröd, diskbackar och diverse hinkar precis var färdiga, kom matvärdaran från de olika klasserna och hämtade "dukningsvagnarna". De dukade i klassrummen och gjorde färdigt och fint för matservering.
Runt elvasnåret kom de åter, nu med tomma vagnar för hämtning av smarrig kycklingkorv med stuvade och ostuvade makaroner.

Barnen börjar alltid sin matstund vid salladsbuffén. Där brukar de hitta olika sallader som vitkålssallad, ofta någon sorts grynsallad som t ex Tabouleh, en eller fler sallader med baljväxter som, bönor och ärter som bas. Mer grov sallad som t ex rivna morötter, någon form av gurka, tomat och paprikasallad och kanske lite majs, oliver eller liknande.

Klockan halv tolv fick vi pusta ut. Mohammad gick en trappa upp till personalrummet och tog en välbehövlig rast i soffan.
Själv är jag lite otålig så det fick bli en kopp kaffe och rast framför datorn vid skrivbordet.

Egentligen är jag ju inte IT-ansvarig längre, men jag drog igång ett par bärbara datorer till vikarierande lärare. Det ska ju uppdateras och kollas,
-hej o hå…
Skrev några namnlappar, konterade några fakturor, pratade lite skola och så blev det full fart hem.

Tisdag. Strax före klockan åtta på skolan. Hjälpte Mohammad att dra igång köket, gick en trappa upp för lite kontorsjobb. Ner igen vid tio.
Vi hjälptes åt att servera ut maten. 

Efter en tallrik spaghetti med laxsås gick färden till den kungliga huvudstaden för det årliga tandläkarbesöket. Det var bara en undersökning så det var fritt fram för lite Asiatiskt på Chop chop vid port 73. Hemma igen blev det lite jobb vid datorn efter diverse djurbestyr. 

Onsdag. Upp i ottan och lämnade in elbilen för en garantireparation.
Självklart så passade det på att supersnöa just som hustru och jag i varsin bil försökte ta oss till Bilia i Handen. 50-60 km h på motorväg med snö som låg likt en vägg framför vindrutan. Det tog oss en timme att ta oss från Lisö till Handen. Vi får vara glada att vi slapp sitta fast ett dygn på motorvägen i alla fall. 

Pratade en stund med Mohammad som hade läget helt under kontroll på skolan.
När det var dags att hämta bilen från verkstad hade det slutat snöa för länge sedan och vägarna var fint plogade. 

Det är lite halvbökigt att lämna in bil på verkstad och inte är det helt gratis heller med diesel och el fram och tillbaka Lisö - Handen två gånger men, det drabbar väl alla bilägare. 

Torsdagen bestod av pappersarbete åt skolan. Det var konton hit och dit. Fakturor betalades, scannades och mailades vidare. Skolmat beställdes och skrivbordet städades. Lagade hustrus älsklingsrätt, som är kyckling i alla former till middag. Hon hade migrän hela dagen och behövde lite extra. 

Fredag. Tog mig ett ryck och sorterade "hemmafrysen" i morse. Den såg ut att vara fylld till bredden men när jag städat lite kunde jag få plats med en hel låda till från vår reservfrys nere i källaren.  Den frysen står nu med sladden ur och vilar till nästa storhandling. Tinade några påsar som såg ut som stekt kyckling och köttbullar. -Återkommer till de påsarna.  

Gick ut och tankade traktorn, Lade pussel med en gammal IKEA-pall och skruvade ihop den. Den blev sned och vind, men den fungerar. Pytsade i en jeepdunk diesel i traktorn och gick lös på lite ved med yxan. Det blev en kasse fin tändved. 

Tog oss en tur till Nynäshamn för lite småhandling. Tankade upp bilen och några jeepdunkar, tog ut lite pengar till krislådan, gick på apoteket och fick i oss lite restauranglunch. 

På vägen hem hämtade vi ett paket med fröer på en lokal pizzeria. Så nu har de första fröerna anlänt och sorterats. Blomjorden är inburen och ligger för förvärmning inför stundande frösådd. Några fröer från förra årets grönska ligger också i startgroparna. Det är Krasse, Ringblomma och Squasch. Det är många fröpåsar så det blir till att dela plats i pallkragar, krukor och kar.

Chili och paprika blir först att för-så i såbordet, följt av diverse tomater, basilika, rosmarin och melon.

Vi bytte ut ett stort fönster i höstas. Jag har tänkt mig att det gamla fönstret ska få bli lock på en drivbänk. Ett litet lagom projekt för en halvtidspensionär. Hemma igen lastade vi in allt handlat  och tog oss en fika.

 Vi har gjort ett försök till en s k krislåda. Lite pulversoppa, några konservburkar, plastpåsar, toapapper, konservöppnare, tändstickor och plastdunkar delar plats med en liten vevradio.  Gas till grillen och diesel till bilen har vi också några extraskvättar av.

Två konservburkar har redan blivit för gamla. Det var ravioli i dem. Katterna ratade den bestämt, däremot blev hunden inte ledsen alls för de portionerna.

Fredagen fortsatte med lite datorjobb tills det var dags att laga middag.
Laddade för Tortilla med kyckling men, mitt fusk med att sätta etiketter på mat i frysen satte lite käppar i hjulet. På skolan är vi petnoga med att skriva etiketter med innehåll och datum men, hemma fuskar jag tydligen en del. Det visade sig att en stor påse med kyckling bestod av förvälda kantareller och köttbullarna av kakaopudrade chokladtryfflar. Tryfflarna hann komma i stekpanna innan jag på doften upptäckte missen.
Efter ursköljd stekpanna blev det bl a kabanosskorvsnuttar med kantareller som fyllning i de mjuka Tortillabröden. -Jättegott men inte helt efter våra förväntningar. Efter ätning vidtogs passning av skön soffa.

Sitter här i fönstret framför datorn och tittar ut över ett gnistrande snölandskap. Vacker sol, hästar som mumsar på hösilagebalen, en nödig hund och vackert väder som pockar på att jag ska ta mig ut. 

Hälsningar Janne


Vårterminens uppstart avverkad.

Var på plats klockan 8, låste upp, larmade av, tände upp, och bryggde en kanna kaffe.
Plockade upp alla medhavda papper från min terminsplanering ur väskan.
Häftade upp hela terminens matsedel på väggen och hängde upp matsedlar på två ställen så alla barn ska hitta den. Grejade lite i köket tills den övriga personalen började strömma till.
Katri hade köpt frallor och fikabröd så det blev en toppenstart på dagen.

I köket tog Mohammad och jag emot matvaror, organiserade inför terminsstarten.
Allergi och specialmatslistan uppdaterades och så gick vi igenom terminsmatsedeln i stort och veckans matsedel i detalj.

Övrigt under förmiddagen.
Personalens tankar och förväntningar på terminen.
Skolans arbetsplan för 2023/24.

Sen var det Grön flagg och hållbar utveckling för hela slanten.
Vi har lyckats bli godkända vartenda år sedan 2003 -20 år –borde firas!

Vi ska schemalägga vår naturnära undervisning, (t ex utomhuslektioner).
Synliggöra de globala målen tydligt i allas pedagogiska planeringar.

Det blev en digital utbildning i Lärande för hållbar utveckling (Grön Flagg)

Jag lånade ut ”Raketen” (min lilla elbil) till Mohammad som tog med sig grabbarna Kenny och Abbe och hämtade lite mat åt oss på en av våra lokala mathak. Blev en trevlig lunch tillsammans. Kul att sitta ner och prata lite med mina kollegor. Det hinns ju inte med så ofta när man jobbar i köket.  

Eftermiddagen gick åt tlll att gå igenom skolans årshjul 2023/24.

Tisdag: terminsstart
Mohammad hade redan köket startklart när jag trillade in strax före klockan 8.
Sallader på gång på salladsbänken. Specialmat lådor på rad, Kastrullerna framme och resten av det vi behövde för att få till dagens skollunch. Panerad sejfilé med skolans remouladsås och kokt potatis samt smarriga grönsaksnuggets stod på matsedeln. Jag hjälpte till med lite av varje och gick sen en trappa upp till mitt skrivbord för lite annat nödvändigt. En halvtimme innan lunchserveringen gick jag ner igen och hjälpte Mohammad att får fram all maten. Lite prat med rektor Katri och så fick det bära hemåt.
Onsdag:
Hade lite kontorsjobb så jag dök inte upp förrän klockan nio på skolan.
Mohammad hade dagens utomhusgryta på färs, pasta, tomat och creme fraiche under kontroll. Jag hjälpte honom att dubbelkolla alla specialmat (17 Lådor) Allt var helt riktigt och maten nästan färdig så jag kunde gå en trappa upp och göra lite smånytta vid mitt skrivbord.
Vid 12 snåret drog jag mig hemåt. Ett par hejdå från barnen sen var det bilen hem som gällde. Plockade fram kursplanen och min  tidigare  terminsgrovplanering i hem och konsumentkunskap och mailade till Lycille som ska ta hand om Hem och konsumentkunskapen den här terminen.
Torsdag:
Mohammad tog hand om  kyckling och  potatissoppa,  grönsakssoppa och nybakat bröd.
Själv startade jag upp med att lämna in elbilen på service.
Skolans bokföringskonsult hörde av sig och saknade några fakturor.  Jag letade reda på dem och skickade dem på direkten. Sen loggade jag in hos Martin och Servera och beställde nästa veckas mat.
Åkte och hämtade bilen från service. Sen vidtog lite hemmasysslor och senare ren soffpassning.
Fredag:
Mohammad stod för potatisbullar, bacon och rårörda lingon medan jag  konterade, betalade, scannade och mailade ett gäng fakturor till bokföringstjejen.  Slängde ut jyckarna, vattnade blommorna. Tog bort ett gäng halvsvarta blad från en av mina Monsteror. Ett nytt fenomen som jag inte sett förr. Jag klippte ner blom-rackaren och så får vi vänta och se om den kryar på sig. Brukar plantera om krukväxterna i början av februari så det blir väl samma sak i år. Då om inte förr så kanske den repar sig.

Sitter och tittar ut genom kontorsfönstret på hästarna som står och smaskar hösilage genom ett hönät mitt i hagen. De är riktiga fenor på att fiska fram timotejkvistar ur hönätet. Så här års när snön ligger tät över allt ätbart i hästhagen så är en femhundrakilos hösilagebal en toppengrej.

Nej nu ska jag gå en trappa upp och inventera kriskartongen.
Hälsningar Janne



Den 3 januari 2024.


Det där med ålder.
Ser att farsan skulle ha fyllt 93 och morsan 95 i år om de hade levt.
(Mormor hade i så fall fyllt 124… Ja jag vet det är ingen idé att räkna.
Såg ett TV program från året då Abba slog igenom med dunder och brak. Året när jag fyllde 18 och tog körkort. Året då min kära hustru och jag förlovade oss. (8/11-74). Tror det var det sista året som tyskarna tillverkad VW bubblan som cabriolet. Det var visst Mexikanerna som tog över sen.
Volvobilarna hade stötfångare stora som parkbänkar, byxorna fortfarande utsvängda och själv tyckte jag att jag såg ganska bra ut i halvlångt uppklippt hår. Tv fanns med en hel kanal att välja mellan. Färgerna på skärmen var vitt och svart. Jo då det var lite blandat grått också. Tjusigt värre.
Vi ringde på en telefon som satt fast i ett telefonjack och hade nummerskiva. Kompisarna köpte sig Volvo Amazoner och motvalls Janne en maronröd Peugeot 404.

Nu sitter jag här och småsnackar med mina yngsta små barnbarns-telningar, en som stolt talar om att han fyller fem om bara några dagar och så storebrorsan som ska till att fylla åtta. Det känns som om vi förstår varandra ganska hyfsat trots att farfarn är några år äldre.

Käket för dagen blev att få tillverka sig en alldeles egengjord pizza. Att måla pizzabotten med röd smarrig tomatsås var nog det roligaste. Den här gången blev det hunden som drog det kortaste strået. Det blev inte så mycket som en pizzasmula över till honom. Grabbarna hänger med bra när det gäller det mesta. Att mocka åt hästarna, bära ved verkar lika roligt som att bygga lego.

I morgon får vi chansen att vara med tioåringen. En klok kille som vet vad han vill. Kan hända går vi och käkar lite mexikanskt, vi får se.

De äldre ser vi nästan varje dag för de bor 25 meter ifrån oss. Fjortonåringen vill ha skjuts då och då som om inte förr så får vi chansen att prata med honom då. 18 åringen (lika gammal som jag och hustru var när vi förlovade oss), han kommer förbi som hastigast ganska ofta. Han pluggar så det står härliga till och hinner med att både träna och jobba lite extra också.
Ja vilken rikedom det är för en gammal morfar/farfar att vara omgiven av barn och barnbarn.

Som om inte det vore nog så får jag fortfarande komma till vår fina Ekoskola i alla fall på halvtid och träffa mina fina arbetskamrater och fantastiska skolungar.

Fick mail ifrån en av mina gamla favoritelever häromdagen.  Hon ville veta när vi hade öppethus.  Det är dags för hennes femåring att börja i skolan.  Ibland går tiden fort.

Trots allt så finns det lite krut kvar i gubbstrutten. /Janne


Den 29 december 2023
Så har jag gjort den femtioelfte Skolmat Sverige testen.

Skolmat Sverigetesten är en jättebra koll på att vi i köket sköter oss.

De håller koll på oss när det gäller:

Miljöpåverkan, näringsringsriktighet, kökets organisation och styrning, service och pedagogik, säker mat som specialkost och allergier och vårt utbud.

Som vanligt får vi bra betyg.

Så klart får vi full pott på att allt matavfall går till biogas eller ev. kompost. Vi försöker att hålla koll på att våra transportörer håller sig med miljöbilar och så minimerar vi våra transporter, så gott det går.

Fisken vi serverar kommer från hållbara bestånd. Vi serverar ingen fisk från Östersjön.

Vi klimat-beräknar skolans matsedel.

På ”To do” listan står att vi ska försöka mäta mer i detalj hur mkt av skolans mat som är ekologisk, mätt i volym och i kronor. (Vet att det är det mesta men, det är ju bra att bokföra lite mer exakt).

Ekologiskt och etiskt: Vet att vi kan bli bättre när det gäller inköp av the och kakao. Kaffet köper vi alltid ekologiskt och etiskt märkt men vi kan bli bättre på the.

Näringsriktighet:

Vi serverar alltid minst två huvudrätter varje dag. Oftast fullkorn. Bulgur och gryner serveras varje vecka. Fet fisk serveras minst 3 dagar på en 4 veckorsperiod. Nyckelhålsmärkt margarin får alternera med det ekologiska. Ofta finns det inte både ekologiskt och nyckelhålsmärkt…

Det vi medvetet gör aningen fel är att vi på elevernas önskemål serverar mellanmjölk istället för den föreskrivna lättmjölken. Vi serverar aldrig Östersjöfisk. Vi hittar vitamin D i alla feta produkter. Blodpudding serveras minst en gång under en fyraveckors period. Baljväxter två stycken varje dag.

Vi kan förbättra oss genom att servera ännu mer fullkornsprodukter.

Vi är nära men, nådde nästan ända fram. -Skolmat Sverige tycker att vi ska servera kött, fisk eller kyckling minst 16 dagar under en 4 veckors period. – Tror vi nådde upp till 15 så nära är det!

Sen saltar vi med jodsalt alldeles lagom. Attan så bra vi är!

Organisation och styrning. De uppmärksammar att jag inte har någon formell ledarskapsutbildning. Själv tycker jag att 50 års erfarenhet och 3 egna företag i bagaget räcker…

Sen fortsätter vi med att ge Mohammed mer kompetensutveckling. Han har redan en hygien och en allergiutbildning. Nu återstår resten. Bra lokaler har vi så där kan vi vara nöjda.

Service och pedagogik

Att vi alla äter kring klockan 11 är bra. Skolmat Sverige vill att ingen äter före 11 så det ska vi fortsätta jobba på. Alla elever har en fast lunchtid varje dag och alla äter i minst 25 minuter. –Bra där också!

Det förekommer inte att någon behöver köa i mer ån 5 minuter.

Ett förbättringsområde är att vi skulle behöva presentera skolluncherna enligt tallriksmodellen varje dag. -Ingenting är omöjligt!
Vi visar en beskrivande text på matsedeln varje dag. Sen presenterar vi matsedeln på School Soft och på matsedlar utanför köket varje dag. På vår lilla skola anser jag att vi inte behöver lägga ut matsedeln på fler ställen. Eleverna kan påverka maten via både klassråd och matråd. En kul grej är att vi ska försöka att presentera frukt och grönsaker i säsong, månadsvis.

Sen har vi på skolan matvärdar som dukar, hämtar maten och dukar av varje dag och så äter i stort sett all personal pedagogisk lunch varje dag.

Säker mat:

Vi utför en väldigt noggrann och säker egenkontroll i köket. Vi har rutiner på att informera ny personal. Har bra rutiner för information om specialkost, rutinerna för servering av specialkost är väldigt noggranna och vår uppmärkning av livsmedel i kylar och frysar är jättebra.

Utbud:

Vi serverar 2 rätter varje dag. 5 olika sorters sallad, mjölk och vatten varje dag. Nästan aldrig sötsaker, söta drycker och bakverk. Salladsbuffén är bra placerad så att barnen kan ta sallad och äta den innan lunchmaten serveras. Vi behöver inte ha någon varmhållning. Vi tillagar det mesta från grunden. Sen kan vi göra mer som att alltid panera fisken själva, göra egen blodpudding, alltid rulla egna köttbullar, göra egen sylt, egen buljong, och ketchup.

Vi serverar inte frukost på skolan men, barnen har möjlighet att äta medhavd frukost fram till klockan halv åtta då alla går ut och får sig en nypa frisk luft innan skoldagen börjar.

Lite halvdåliga är vi på s.k. lättprodukter men ibland får vi lov att lyssna på vad eleverna vill och hos oss är det tydligen ”mellan” som gäller.



Juldagen en stunds fridfullt reflekterande.


Två dagar med fullt hus. Lilljulafton med små barnbarn och julaftonen med lite äldre av samma sort.
Allt från tomtegröt, julskinka, sillar, Jansson, ägghalvor, röror, revben, ostar, kakor, choklad och julmust
Hungern lär inte återvända än på en stund.

I år snålar vi på elen och ger plats åt andra vid sopåtervinningen. Här ska eldas paketpapper och kartong.

Hunden matvägrar sin hundmat. Misstänker våra gäster för att ha smusslat i honom diverse onyttigheter. Boxertoken visar med all tänkbar tydlighet vad han tycker om uppblötta hundmatpellets genom att välta matskålen och sprida runt maten över hela golvet. Lite grinig blir jag medan jag far fram med sopborsten men, det går över så snart vi gosar i soffan.

Läsårets första halvleks sista månad, december gick i rasande fart. Att försöka hålla sig till halvtid var inte en att tänka på. Tur att det går att flexa…
Det var Nobellunch, bak och pysseldag, Luciafirande, barnens julbord och terminsavslutning. Dessutom blev vi i personalen bjudna på ett härligt julbord på Gröna villan tillsammans med kollegor på Rodrets friskola. Trevligt och smarrigt värre. Kul att prata lite annat än jobb med sina arbetskamrater.

Det känns bra att vid 67 års ålder och alldeles för många kilon fortfarande orka med att köra kök i full fart. Tur att det är så in i vassen roligt… Så har jag ju Mohammad att hålla i handen.

Nobellunchen har jag skrivit om tidigare. Julbakning då: Jag steg ur slafen klockan 5, Tog en snabb dusch mm. In i bilen klockan tio i sex, på skolan strax före halv sju.
Fram med alla ingredienser till en större lussebullsdeg. Gjorde en deg på drygt sex kg vetemjöl.
Förberedde vagnar med allt som behövdes för en lyckad bakdag.
Förkläden, ugnsplåtar, bakplåtspapper, skålar med mjöl, några matknivar och en hink med trasor till bulleriet och förkläden ugnsplåtar, bakplåtspapper, skålar med mjöl, ”skolgjord” pepparkaksdeg i massor, kavlar, pepparkaksformar, stekspadar och hink med trasa till pepparkaksbaket.

Så var klockan 8 och spektaklet tog fart. Det bakades lussebullar på en station, pepparkakor på en annan, pyssel på en tredje och lite filmvisning på en fjärde station.

Mohammad kom på plats och började förbereda för hamburgergrillning.

När plåtarna med pepparkakor och lussekatter började strömma in till köket kom skolans fantastiska Linda in och stöttade upp med bull och peppakaksgräddning.
Vi gräddade så det nästan glödde om oss. Ljuvliga dofter strömmade ut ur ugnen. Julmusik hördes från klassrummen och idel glada hårt bakningsfokuserade skolbarn.
Vi höll jämn takt med inströmmande ogräddat, så en halvtimme efter att sista plåten anlänt till köksluckan var två stora lådor fyllda med härliga lussekatter och en ännu större jättelåda proppfull med barnbakade pepparkakor i olika former och tjocklekar.

Vi täckte över bull och kaklådorna med dubbla handdukar så snart de kallnat och där fick de ligga över natten i väntan på att bli utsläppta, upplagda och sen uppätna under vår Luciamorgon.

Luciafirande. Det blev uppstigning klockan fem igen. På skolan halv sju för förberedning av allt som behövs för ett riktigt bull, kak, glögg och fikabord.
Jag ordnade allt på vagnar till personalen som dagen till ära kom in tidigare än vanligt.

Mohammad, rektor Katri, Kenny, LInda och Carolina ställde ut serveringsbord, klädde borden med röd duk. Ännu fler i personalstyrkan kom till och ställde fram allt på borden, tände eld i eldkorgar och marschaller.
Redan vid halv åttatiden började anhöriga att strömma till, fick lite glögg i ena handen, kaffe i den andra och bulle och kaka. –Får inte ihop den matten men det såg ut att funka.

Klockan 8 kom så vårt fina Luciatåg. Vacker skönsång, rock and roll på ukelele. –Superbra!!!
Barnen fick bulle och saft och så fortsatte dagen nästan som en vanlig skoldag.

Jag som var uppe med tuppen passade Lucialunchens tomtegröt.
Så vid lunchdags var vagnarna färdiga med tomtegröt och tillbehör, julskinka, rökt kalkonbröst, julost och Port Salut i skivor med goda smörgåsar. Roligt att se att i nästan alla barn äter risgrynsgröt. De få som inte var på gröthumör klarade sig bra på skink och ost macka med sallad och mjölk.

Lite helgvila och så tog nästa veckans äventyr vid.
Det var måndag på galej med personalen, tisdag med förberedelser för barnens julbord, onsdag med julbord.

Upp vid fem än en gång. På skolan vid halv sju. Sen gick jag på min fusklapp och körlista. Skönt att ha allt uppskrivet ifall huvudet är lite trött. Allt gick som tåget. Mohammad och jag hjälptes åt. Mohammad gjorde i ordning ägghalvor med kaviar, stekte prinskorvar och köttbullar, kokade potatis och gjorde sallad. Själv gjorde jag resten som sillar, gravlax, skinka, rökt kalkonbröst, rödbetssallad, druvor och godis. Själva julbordet hjälptes vi åt med.

Mohammad gjorde allt på sin lista. I början när vi gjorde julbord tillsammans fick jag hjälpa honom med några saker på hans lista. Nu gör han alla sina uppgifter och skulle nog hinna med fler. –Vilken kille!

Nåväl, våra fyr, sexor ställde i ordning långbord och dukade fint under ledning av otroliga Carro.
Det blev tjusigt värre med vita dukar, röda servetter, bestick, glas och varsin julmust.
Barnen strömmade till och likt tända ljus lyssnade de snällt när jag önskade välkomna.
Sen gick eleverna årskursvis och tog mat med hjälp lärare som snällt assisterade vid julbordet

I ett försök till lite mer hygien vid godisbordet, serverades godiset i personliga pappersmuggar. Det var godis som även våra barn med specialkost kunde äta. Äggfritt, mjölkfritt, nötfritt, mjölfritt men smaskigt.

Efteråt gick några i personalen ut och lekte med barnen på skolgården. De andra röjde upp efter kalaset. Mohammad slet med disken och jag tog hand om matresterna.

Terminsavslutning: Sov till halv sex och var på skolan klockan sju. Gjorde i ordning vagnar till alla skolans klasser med bullar, kakor och saft. Hjälpte lärare med lite avslutningsgodis. Ställde i ordning en kasse godis till tomten som lite senare sittande vid skolgranen delade ut smaskens i utbyte av små brev från skolbarnen. Behöver jag nämna att kak och bullfaten var länsade till sista smulan.

Lunchen bestod i rester från gårdagen med lite pastakomplettering. Funkade bra det också.

Själv åkte jag hem och drog i gång med inhandling, julplanering, matlagning ja, i stort sett samma saker som på jobbet men i ett sämre kök.

God fortsättning på julen önskar Janne 

Vilken Nobeldag.

Skolans äldsta barn ställde glatt upp och gjorde i ordning långbord och dukade jättesnyggt.
Där var förutom tallrikar, bestick och glas, guldservetter, guldserpentiner, guldpengar, guldstjärnor ja till och med guldblommor fanns att skåda på det urtjusiga bordet.

In genom dörrarna gick barnen på tjusiga guldmattor och mitt i salen låg ännu en vacker rejält tilltagen guldmatta. De satte sig enligt bordplacering vid smarriga tunnbrödrullebitar med skinka och ost i medaljform.

Nobeldrycken var dagen till ära Lingondricka. Servispersonalen (läs, skolpersonalen) gick runt och kollade så alla fått det de behövde och festen var igång.

Till varmrätt serverades riktigt lyxiga kalvfärsmedaljonger med gräddsås och klyftpotatis till idel ovationer!

Kockarna avtackades av hurrande barn, trots att allal inte var helt säkra på om det skulle komma någon dessert.

Så startade prisutdelningen. Det var priser i litteratur, teknik, kultur, SO och biologi.

Självaste Alfred Nobel med medhjälpare berättade om de nominerade och vilka som vunnit. Vinnarna fick komma fram och hämta guldiga diplom direkt ur Rektor Katris hand. Högtidligt värre!

Sen bjöds det på glassbåtar i långa banor till alla barnens förtjusning.

Medan personalen dukade av och snyggade till gick barnen tillsammans med fritidspersonalen ut på rast.
I köket kavlade vi upp ärmarna och tog tag i disken. Det var tomt på faten så några rester behövde vi inte bekymra oss om.

Nu laddar vi om för pyssel och bakdagen.  

Hälsningar Janne


Sankta Lucia, ljusklara…-Nu är det jul här i vårt hus och Hej tomtar slå i glasen.

Nu har julförberedelserna tagit fart på riktigt
Adventsljusstakar är på plats.
Det doftar ljuvligt från fudgekastrullen.
Å –snöar gör det som bara den…

Julbak-Lucia
Jag har plockat fram receptboken och laddat i skafferiet för årets julbak som går av stapeln dagen före lucia. Det ska bakas en herrans massa pepparkakor och lussebullar till årets Luciamorgon. Vi hoppas att få se massor med fryståliga vuxna vid glögg och fikabordet klockan 8 på Luciamorgonen. Välkommen!

Julbord
I köket har vi börjat skissa på vad vi ska servera för läckerheter på årets julbord.
Köttbullar, prinskorv och julmust är vi helt överens om.
Sen återstår resten.
Det är svåra frågor som, ska vi ha räkor eller kaviar på ägghalvorna. Ska laxen vara ugnsstekt, gravad eller både och.
De blir några sillar också för hugade spekulanter.
Julbordsdagen till ära så tar vi och skalar potatisen.
Jo då en Janssons frestelse ska så klart få pryda värmeplattan.
Det blir nog både en del bakat och lite köpebröd.
Sen kör vi på som vanligt med julskinka, julsenap, rökt kalkonbröst och julost.
En jätteskål med ekologiska vindruvor är en god konkurrent till allt godis men, fudgen går inte av för hackor den heller.

En del vegetariska och veganska alternativ går att hitta på ett bord vid sidan av med sällskap av en del annan s k. specialmat.

Tror att årets julbord blir minst lika fint som de 24 jag hittills varit med och serverat.  

Nobel-lunch

Men innan hela det här julspektaklet ska få ta fart tar vi i från tårna och ställer till med en hejdundrande Nobel-lunch den 6 december.

Små medaljformade ost och skinkrullar

Sallad

Kalvfärsmedaljonger med pampig gräddsås och klyftpotatis och

Glass i stora lass

Nobeldrycken får bli Lingondricka.



 




Skolmat och lite annat skoj.

Vilka hjältar vi har på skolan. Skolbarn små som stora. Personal unga yngre och äldre. Alla ställer upp.
Utematen är en av allas favoriter, Ett exempel är stekt kycklinglårfile i strimlor med en sås på gröncurry och kokos. Blandat med en härlig Gnocchipasta. – Utomhus står personalen i nästan alla väder och serverar barnen på varsin sida av skolan smarrig gryta att ätas i kåsa med sked till grönsaksbitar. Barnen bara älskar det! Det backades ganska många gånger såg jag.

Mohammad har jobbat hos oss ganska länge nu. Tror det är runt 4 och ett halvt år.
Han har lärt sig massor. Mohammad är helt grym på att få till alla smaker. Det kan vara en fisksås, champinjonsoppa, grön curry och kokossås eller så attans svenskt som en pepparrotssås. Mohammad sätter smakerna perfekt. Man blir ju lite stolt får jag lov att säga…
Dagens utomhusgryta var inget undantag. Den gick åt till sista tuggan.
Ca 12 liter sås, 5 kg pasta och 10 kg kyckling, ett par tre matskedar grön curry och några liter kokosmjölk.

På torsdagar kommer Mohammad en timme tidigare, det ska till att bakas bröd till soppan.
Soppa blev blomkål och potatissoppa. (potatis i för att göra soppan lite matigare).
Fredagens Chili con carne gick åt till sista tuggan. Smakade mums sade barnen.

Det är samma sak där Mohammad smaksätter chili con carnen och chili sin carnen in till perfektion.
Vilken kille!!!

Skolans sammankallande och organisatör Lycille har fått lite hjälp av Kenny att dra samman föräldrar till skolans olika praktiska problem. Lycille och Kenny har fått till en hel de den sista veckan.
Tygtaket på hönsgården är i hoprullat och nedtaget så nu kan det få snöa bäst det vill.
En hel massa andra saker är ordnade eller är på gång. Det var t ex en lucka till hönsmatslådan som slutade fungera som lucka och började slacka. Där kommer det en lucka i plåt i det snaraste. Fantastiska Emilia hjälpte snällt till att installera en ny avfuktare i källaren. –Hon kan hon!
Lite jobb finns alltid om det är någon som känner sig manad. Vi har t ex har en hög med grus som är i vägen för matvarutransporterna.

Snöröjningen: Vi blev av med vår ordinarie snöröjare för att år sedan. Sen dess har vi jobbat hårt för att hitta en ny. Under tiden har vi anlitat ett lite större och dyrare företag. Nu har vår duktiga ordförande fått tag på en ny förmåga. –Det går framåt.

V 46
Måndagens blodpudding med bacon och lingon och samt en rotsak och potatisgratäng funkade bra.
Tisdagens skridskoåkning var enligt personalen en succé. Själv hann jag med att baka lite bröd till måndagens medeltidsmat medan skolan var tom.

På måndag ska äldre elever (åk 4-6) få prova på lite medeltida mat.
Det blir grov havregrynsgröt, honung, grovt mörkt bröd, mjölk, hårdost och torkat älgkött runt lägerelden. Det får ätas i kåsa och med sked så lite moderna är vi. (Har lite annat käk på lut i köket om det behövs för att alla ska bli mätta).

Onsdag den 15 november kan gå till historien med årets godaste viltskav och champinjongryta.
Den här gången i utegrytsformat. Mycket sås, rejält med viltskav och så pasta på det. Inte dumt.

Mohammad får numera till en helt fantastisk champinjonsås. Färska champinjoner steks länge och väl i en stor kastrull tills de blir härligt gyllenbruna. Sen pudrar vi på vetemjöl som vi låter gosa till sig i kastrullen. På med lite vatten tills såsen är lagom tjock. Avslutningsvis så duttar vi i lite soya och grädde, smakar av med salt och peppar.

Dagens torsdagssoppa var broccoli och potatissoppa med nybakat bröd. Även det en favorit.
Som andra rätt serverades gratänger på rester.

Ja nu återstår väl bara att få till en riktigt smaskens köttfärslimpa med gräddsås, potatis och rårörda lingon. Veg. blir bullar av ärta med tomatsås.

Nej nu åter till lite hembakat.
Hustru slog till med saffransbullar med mandelmassa. Själv tillverkade jag ett par olika sorters pepparkaksdegar till framtida bak med diverse barnbarn.
Slog till med lite fudge och riskbräck tillverkning också när jag ändå var på gång.

Trevlig helg! Hälsar Janne


Onsdag på skolan.


Kom till skolan med förvisningen om att Mohammad klarade köket själv och att jag skulle kunna sitta ett par timmar med diverse jobb vid skrivbordet.

Hade inte startat min egen dator förrän ett barn kom och ville ha hjälp med sin skoldator. Egentligen är det inte jag som är it-ansvarig längre men, jag var ju på plats och hade faktiskt tid. (i alla fall nästan).

Efter många försök med flera olika datorer fick jag till det så barnet kunde göra sitt skoljobb.

Hade precis fått igång min dator när en lärare kom upp i trappen och hämtade mig. Det var en tjej från Miljö och hälsa som var och hälsade på.

Ner i köket, handtvätt och förkläde på. Så gick vi runt och tittade. Ett skolbarn kom och frågade vem hon var och ville veta vad som skulle hända om inte allt var bra i köket. Tjejen från Miljö och hälsa lugnade henne med att allt var bra och att det alltid brukar vara det hos oss på skolan.

Det är alltid bra att ha någon som kommer som kan titta med andra ögon och se om det är så att vi i något fall har blivit ”hemmablinda” Det enda hon hittade den här gången var att vår mjöllåda (förvisso med lock) stod på en hylla över lådan med glutenfritt och eventuellt skulle kunna kontaminera pastan i de stängda kartongerna.
Blev lite sur att jag inte tänkt på det och flyttade om på direkten.

I övrigt sköter vi oss. Det går att spåra alla livsmedel för, vi skriver på vad det är i frysarna. Vi har först in först ut på mejerivarorna. Vi har inga gamla livsmedel ståendes i kylar. Vi separerar de livsmedel som ska separeras, vi har totalkoll på all specialmat och håller den separerad från den övriga maten. Vi slänger väldigt lite mat och tar hand om överbliven mat på rätt sätt. Den mat som varit ute bland barnen blir till biogas och övriga rester kyls ner snabbt och fryses sen. Vi värmer all mat tillräckligt och dokumenterar i egenkontrollpärm.
Hur som helst så fick vi som vanligt godkänt.

När miljö och hälsa tjejen gått så stannade jag kvar i köket och hjälpte Mohammad med maten. Han blev lite nervös den gode Mohammad. Han ställer stora krav på sig själv att allt ska vara perfekt så han skulle bli väldigt ledsen om någon kom och klagade.

När maten var serverad och klar så fick jag äntligen gå upp för trappan och jobba skrivbordsledes en stund. Ett litet möte med rektor Katri fick vänta men, i övrigt gick det bra.

Hemma igen gjorde jag ett försök till en ansats till insats att byta från sommardäck till dubbdäck. En senare utvärdering kommer säkert att ge mig en viss kred för försöket men just nu är frustrationen stor.

Gick ut i däckförrådet och hämtade de supertunga jättehjulen till vår stallbil
Drog pirran med däck fram och tillbaka i gruset tills samtliga hjul med dubbdäck var framdragna.

Hämtade bilen, drog i handbromsen och stoppade en träkloss framför ett av hjulen.

Släpade fram garagedomkraften, hämtade mutterdragaren, hittade rätt hylsa.
Sprayade lite rostlösning på muttrarna så att allt eventuellt skulle kunna löpa friktionsfritt.

Japp, dit med en hylsa, på med mutterdragaren och Wrooom. –Inte lossnade den bulten inte.

Hämtade det långa plåtröret som finns tillgängligt för dylika händelser.
Efter några stånk och stön lossnade muttern. Fortsatte med de övriga.

Så var vi då framme vid den sista muttern.
Hylsa på, fäljkors dit och plåtröret ovanpå det.
Tog i som attan. Så rörde sig hylsan lite. Men inte på rätt sätt. Slog fast hylsan lite till för säkerhets skull och så tog jag i. Näpp hylsan bara snurrade på muttern.

Ja ja så var det med det. Jag gick in i verkstaden och hämtade en aningen mindre hylsa och försökte med den.

Det enda som hände med det var att mutterdjä….blev ännu rundare

Provade att slå på en hel storlek mindre hylsa men till ingen nytta.

Det var bara att ge upp. Nu återstår att försöka svetsa dit en hylsa ovanpå den trasiga muttern och på så sätt lyckas få bort den.

Vi tar det en annan dag.  Just nu blir det till att köra med sommardäck och blir det punktering så återstår Bärgningskåren.

Tror jag håller mig i köket. Skolbarn, lärare, plåster, pasta, potatis, kött, fågel och fisk är mycket snällare att arbeta med.


Vackert roligt och ätligt.

Här kommer en lång text. Vill du ha den sammanfattad så räcker kanske överskriften.
Många blomster blir det.

Ser ut genom fönstret som vetter mot mina små pallkrageodlingar.

Tomatblasten hänger ner över odlingsbadkaren.
Zucchinibladen ligger likt slajm mot marken.
Gurkan är ett minne blott.
Några kronärtskockor står stolt kvar i landet kringgärdade av röda blåbärsblad.
Persiljan mår som bäst och bröstar sig grön och fin bredvid de vissnande dillblomstren. Björnbärsbladen har fått en mörkare ton.
3 små röda vinbär lyser muntert i en buske, 
Bönorna ser väldigt vissna ut.
Det står ett gäng vintermorötter och väntar.
Rabarberplantorna har gjort sitt.
Solrosorna börjar bli färdiga att plocka på frö.
En planta Kärleksört tittar glatt fram ur en av pallkragarna bredvid en färdigblommad Löjtnantshjärta och en Primulaplanta.
Jordgubbsplantorna mår prima och ser ut att vilja ta sig ur pallkragarna där de hör hemma. Det ska bli fyra pallkragar med jordgubbar till nästa vår. Finns inget bättre än att se barnbarnen med röda munnar plocka nymogna gubbar med tillika röda fingrar. Tänker mig ut i ovädret i morgon och gallra en smula.
Majsen har gett sitt och får nu hamna i komposten tillsammans med övriga växtdelar.

Så snart de växtdelar som inte ska stå kvar är förflyttade till komposten, ska pallkragarna fyllas upp med hästgödsel.

Planterade just nya vitlöksklyftor från egen skörd. Ska bli extra kul att se resultatet.

Just nu är det mest brandgult i landen. Det är Ringblommor som jag envisas att så stup i kvarten.
Tar alltid frön från de gamla så jag har att så lite då och då.

”Högen” dvs en kulle som vetter mot min äldsta dotters hus har redan fått lite dynga ovanpå fjolårets vårlökar. I den andra halvan ska Malvan, Krassen och Clarkian få blomma färdigt först innan jag gödslar.

Väntar hem ett lass med vårblommande lökar som ska få slåss om platsen i ”högen”.

Blodnävan som växte i ring kring vår numera nersågade hängbjörk får väl nöja sig med stubben.

I år har jag inte röjt i våra diken så där kommer vi säkert att få se långa vackra gula Iris poppa upp bland Kabbleka, annat gult och Kaveldunscigarrer.

Blir kul att se vad som tittar upp i vår. Har några krokus i en liten backe mitt i solen, som brukar vakna till tidigare än snödropparna. Fast egentligen är det väl Forsythian som blommar allra först med sina gula blommor i kaskader. Sen kommer de små blåskärnorna -Scilla, tulpaner, narcisser, Akleja och Allium. Så har vi några borstnejlikor som återkommer år efter år också vid vår bilparkering där också
gula penningblad och Blomman för dagen slåss om platsen tillsammans med en ståtlig Tuja.

 

Rättelse: Ska jag vara riktigt ärlig så är det ju Hästhoven –Tussilagon som kommer först. –Eller hur!
Blir lika glad varje vår när jag hittar den första. Numera vet jag var jag ska leta för de poppar upp på samma ställen varje vår.

Råkade önska mig en klematis för ett par år sedan. Funkade klockrent. Nu har jag fyra supersnygga i landen som klättrar hur bra som helst. En av dem är omgärdad av några Pioner. Röda till färgen blir de och tidigt blommar de. Placerade den blomhärligheten vid en liten spaljé mot vårt fula avloppsskåp så vi slipper se det under halva året i alla fall.

De två rosbuskarna, en röd och en rosa brukar blomma ganska länge mitt i sommaren följda av ett par gula kaprifolbuskar.

Häggen är vacker. Vi tog ner en stor Hägg för några år sedan. Vet inte hur det gått till men nu växer det fem sex små häggar på rad där det stora trädet stod.  Det är tur de kommer för det japanska körsbärsträdet sjunger på sista versen. De få grenar som fortfarande blommar är helt fantastiskt vackra.

De blå och vita syrenerna blommar över väldigt snabbt så det gäller att njuta för de brukar ha blommat över till skolavslutningen.

Ölandstoken bakom sovrummet blommar sent men länge. Har lovat mig själv att ge den en nypa näring i år. Det var länge sedan.

Det känns härligt att äntligen kunna få odla lite igen.
År 2004 -2017 drev vi ridlekis så det var inte så superlätt att få till odlande.
Dels så hade jag väldigt mycket annat att göra och så var det ju fullt med människor hos oss hela tiden.

Jag menar… Vi hade lite smarriga kantareller på tomten. Så nära som kanske 8 meter från husknuten.
En dag står jag och tittar på när en mormor/farmor som följt med sitt barnbarn till vårt ridlekis. Mödosamt tar sig upp en meter i backen (fortfarande 8 meter från vårt hus) och ljudligt börjar att plocka på sig av vår svamp. Jag kände starkt för att åka hem till damen och förse mig ur hennes skafferi.

En liten utvärdering av årets odlande.
De små söta orange minitomaterna var en succé. Det blev massor med tomater på de 12 plantorna.
Nästa år ska jag börja tjyva tidigare och inte låta dem växa högra än en och en halv meter. Avbladandet kan börja redan i augusti.
Årets plantor blev drygt 2 meter höga så det var svårt att nå att tjyva. Men attan så mycket tomater vi ätit. Sen hade några självplanterade potatisar för nära tomaterna. Det ska jag ge håken i…

Äppelträden måste få gödning och gärna lite bi och hummel vänliga växter kring sig. Kan bli kul.
Hittade för några år sedan ett äppelträd jag inte visste fanns till. Det ligger i linje och avstånd med de övriga små träden. Tyvärr växer det mitt i ett körsbärsträd. Tror att vi har bestämt att det är körsbärsträdet som får ryka. Vi hittade faktiskt ännu ett äppelträd när vi gick runt vinterhagen och klippte sly. Såg först inte vad det var för det är så högt. Det växte vildrosor i jättelånga stänglar flera meter upp i trädet. Det var när jag följde dem med blicken som jag såg ett gäng äpplen högt upp i trädet. Ska ut och ansa trädet så snart vädret tillåter.

Mer gul lök och purjolök behövs. Det är ju sådant som behöver räcka hela vintern.

Majsen som för övrigt växte till sig och blev ganska bra stod för långt ut i blåsten. Nästa gång hamnar de mer i lä.

Tänker totalvägra allt vad kål heter. Har försökt med broccoli och nu sist med brysselkål. Det enda resultatet hittills av mitt kålodlande har varit jättelika kållarver och uppätna växter. Hade kålduk över men, till ingen nytta.

Melonen jag planterade i mitt pallkrageväxthus blev jättegod men inte så stor. Så mer gödsel där.

Den gula Zucchinin var inget vidare. Plockar man den när den är runt en dm så är den ok, men sen blir den hård och oätlig. Däremot blev de gröna supergoda att äta till och med i 5-6 kg klassen. Tunt och fint skal och frön som smakade mums. (Mycket Tzatziki har det blivit). Zucchinibröd, Zucchinikladdkaka, Lins och zucchinibiffar mm. Ja att bara tärna och steka i stekpanna med lite vitlök. Mums filibabba. Har tagit med mig ett gäng till skolan till både sallad och Tzatsiki. Det har blivit Zucchinislaw, curry och ananas-Zucchinisallad och Zucchini med vanlig s k pizzasalladskryddning.

Gurka ska jag föröka odla ännu fler nästa år. De fem plantorna med västeråsgurka jag hade i år räckte mycket väl till både ett års förbrukning av inlagd gurka och färska gurkstänger under både september och oktober. Blir nog lite slanggurka också till våren.

Tomaterna tog vi de sista av idag den 20 oktober men det ligger tio burkar hemgjord Squasch och tomatsås i frysen.

Mer vinterpotatis i fler pallkragar vill vi ha. Årets färskpotatis var lite mjölig men ack så god.

Morötter ska vi ha fler av så det blir 2 pallkragar nästa år. Ska sålla jorden och tillsätta lite sand nästa år. Det blev lite korta, tjocka och krokiga morötter i årets skörd.

Rödbetor är lagom med en pallkrage full. Det har räckt till ett bra gäng med inlagda rödbetor.

Sen är det alla örter. Vi gillar att ha väldoftande örter i amplar tillsammans med lite hänglobelia och kanske en planta med några goda smultron på trappen in till huset. Härligt att dra med handen över örterna och insupa allsköns dofter.
Jag vill ha fri tillgång till lite timjan, dragon, oregano, massor med basilika i olika former, dill, persilja och så gräslök så klart.
Blir en utmaning att få plats med allt nästa vår.

Sparrisen är en saga för sig.
I år är det första gången för de två treårsplantorna att ge full skört med sparris. Sen har jag ett gäng tvååriga som det går att skörda några stycken ifrån. De tre ettåriga får väl växa fritt ett år till.
Smarrigt är det i alla fall.

Har bytt ut ett fönster i matrummet. Det gamla ska få bli locket till ett litet drivhus. Ett kul litet snickeriprojekt i vinter.

Till våren tänker jag mig också att få till underlaget ännu bättre till vår lilla minipool Den är 3,5 meter i diameter och fylls med minst 10 000 liter vatten.  Helt perfekt för ett litet morgon eller eftermiddagsdopp för farmor/mormor, farfar/morfar och så de små barnbarnen förstås.

Det växer nog lika yvigt på vår tomt som i ”trädgårdsdrängens” huvud, men det är väl lite av charmen att få gå och leta efter det fina. Diverse växer som mot snickarTobbes inrådan växer efter husväggen. Utspridda träd och buskar, tomater i badkar ja, lite hej o hå ska det vara.

Allt det vilda finns också att räkna med på tomten. Som Liljekonvalj, gullviva, blåsippa, vitsippa, vårlök, röd och vit klöver. Ja vi har tillochmed Alsikeklöver ute i en av hästhagarna. Den är lite giftig för hästar och dyker inte upp förrän det är riktigt regnigt. Blåbärsris omgärdar vårt hus så orkar men klättra räcker det till många pajer. För att inte tala om smultron. Barnbarnen älskar att gå runt i hagarna och trä de små röda bären på grässtrån. Det brukar ta tid att fylla ett strå. Regeln minst två i munnen och ett på grässtrået är väl ganska vedertagen.

Kring vår trapp har jag ett gäng balkonglådor. Där brukar jag försöka hitta några billiga överblivna små viol/penséer och lite annat smått och gått. Tycker att det är jätteroligt att se små plantor bli till stora stolta blommande tjusigheter. En favorit är Surfina, en Petuniasort som ger massor med blommor hela sommaren. I år har jag haft en jättefin klöverväxt med vita blommor och röda blad. Låter den stå kvar i lådan i vinter och hoppas att den överlever. Pelargonerna har jag plockat ur och placerat svalt nere i källaren. Så de får återkomma i takt med vårvärmen.

Skolans odlingar:

Vi har svarta vinbär, krusbär, björnbär och lite hallon. Äppelträdet har blivit rådjursmat. Sen fyller vi varje år klassvis våra pallkragar med skojsamheter enligt barnens önskemål.

Pallkragarna framför skolan har blivit succe´. Där trivs både örter, lök och potatis.

Växthuset brukar som oftast innehålla både gurka, tomat och paprika.

Skulle jag få bestämma helt om våra odlingar på skolan så skulle det bli grönsaker, bär och rotsaker som barnen gillar att äta som, Jordgubbar, morötter, rödbetor, potatis, tomater, gurka och sockerärter.

Kan se framför mig en massa bärbuskar och träd för barnen att härja fritt i.

Sen vill ju nästan alla barn odla sorter som blir stora så, lite solrosor och gröna Zucchini blir säkert poppis.  

Vi har införskaffat lite kompostgaller som ska sättas samman och få härbärgera höstskiten. Bättre gödsel får man leta efter.

 

 


Ingen rast ingen ro.

Hej! Det är mycket på gång så här på hösten.

Det liksom börjar dra igång så här när det närmar sig vecka 44 och höstlov
Förmodligen känns det så för att vi är i full gång med alla planeringar.

Hönsen ska börja gå över på vinterfoder. Vattenvärmaren kontrolleras. Hönsgårdstaket rullas av innan snön kommer.

Förresten har vi fått el och belysning på hönshuset. Det är en snäll förälder som ställt upp och gjort fint.

Uteklassrummets tak ska tas ner det också så det inte blir förstört av tung blötsnö.

Nytt kontrakt med snöröjare ska ordnas. Har du någon kontakt med en sådan så hör jättegärna av dig.

Vi i köket har börjat att provlaga Nobelmiddagen som ska gå av stapeln den 6 december.

Vi ska försöka få till en Nobelmiddags-lik lunch i barnens smak
–Återkommer med hur det avlöper.

Redan nu på tisdag har hela skolan en teknikdag. Ska blir roligt att få se alla barnens skapelser.

Skridskor ska hinnas med också. Det blir mitt i november (den 14.e).
Kommer ihåg härliga vinterdagar när man själv var grabb. Start med morsans gamla bandyrör. Det gick mer på anklar än skenor. Tur att man hade en hockeyklubba att stödja sig på. Hade man ännu mer tur så vankades det varm choklad i termos.

6 december Nobel-lunch
13 december Lucia enligt tradition med glögg, fika och skönsång.
19 december Julbord. Vi öppnar upp vikväggen och dukar långbord (Julmust så klart).
21 december Jullovsavslutning.

Puh!!! Fullt schema och jättekul!

Även hemmavid är det full snurr så här på hösten. Det som inte hunnits med under semestern ska hinnas med nu. Tomten ska byta skepnad inför vintern.
Sommarverktygen ska upp på höskullen och snöskyfflar ska ner. Traktorn ska servas så den håller hela vintern. Dubbdäck ska på bilar och kärror.
Tur man har barn och barnbarn när orken tryter.

Hälsningar Janne


It gruppen har gjort det igen.

Det hela började med att jag slog en signal till Telia och klagade på att vi fick betala för mycket för skolans fiber.
Jag stötte på en trevlig kille som faktiskt höll med mig. Hur som helst så slutade det med att jag fick ner priset med en tredjedel och ökade farten från 300 Mbit/s till 1000 Mbit/s.

Telia kom ut med en ny och snabbare routertvariant, tackade för sig och så skulle det inte vara mer med det.
–Icke sade Nicke. Det visade sig att vårt resterande system var för långsamt. Det hade som undertecknat blivit lite till åren.

Så efter några kvällar och en aktivitetskvälls trolleriförsök så enades it-gruppen och att vi skulle få lov att köpa lite nytt.

Så hux flux en vardagkväll samlades it-gruppen och fick till ett alldeles fantastiskt nätverk. Vi har nu Wi-Fi så det räcker och nästan blir över. Glada lärare kan köra film samtidigt och nedladdningar går fortare än kvickt.

Riktigt snyggt jobbat!  Hälsningar Janne


Söndagsjobb och maten i veckan som kommer


Sitter här och laddar för att skriva instruktionern till veckans matlagning åt Mohammad.

Mat i veckan:
På måndagen vankas det Falukorv i skivor kokt med kryddpeppar och lagerblad, vi tar lite av falukorvbuljongen och reder till en smarrig pepparrotssås till. Sen gör vi en bulgur, grönsaks och Quornpanna.

På tisdag panerar vi och steker fisk. En enkel remouladsås till det. Grönsaksnuggets får bli andra-rätt.

På onsdag är det studie och utvecklingssamtalsdag. Dvs skola och fritids håller stängt.
Då får personalen stå ut med lax i ugn med dillsås sallad och kokt potatis.

Torsdagsoppan blir Nikkaluoktasoppa. En på nötfärs och en på färs gjort på ärta. Självklart bakar Mohammad bröd till.

Fredag: Stekt kyckling med currysås och ris. Andrarätten Quorncurry.

Här hemma var bonden snäll och körde hem en till bredden fylld höskrinda som lastades upp på höskullen av unga starka krafter. Bra träning för den yngste 14 åringen som tränar basket. 18 åringen hade fördel av sin längd och nådde lite bättre upp till höskulledörrhålet. Svärsonen jobbade på trots ryggskott och dotter och hustru jobbade hårdast som vanligt.

Tömde källarfrysen på korv och grillade till belöning för utfört hö-kneg. 20 korvar med bröd på 6 personer. Verkar som de blev hungriga av hölassningen.

Kokade just ett lass med rödbetor som vi ska smaska på till middagen. Dessutom står det en kastrull med lika delar tomater och Squasch på spisen som ska bli till en skvätt vitlök och basilikakryddad sås. Bra att ha i frysen.

Hejsamhoppsan från Janne


Så var arbetsvecka 38 till ända..


Arbetsveckan går hiskligt fort nu när jag börjat livet som halvtidspensionär.
Måndagen med start klockan 8 och full fart på direkten. Matleveransen från Martin och Servera kom och blev inlastad i kylar, frysar och skafferi av mig och Mohammad. Potatisbullar i mängder stektes. Jag jockade till lite sallad. En taboullé, en vitkålssallad, en smarrig sallad på majs, soyabönor och broccoli, lite skivade svarta oliver och en vitkål, tomat och gurksallad.
Bacon skulle stekas, Vagnar med tallrikar, glas och bestick göras i ordning osv.
Vi serverade maten till potatisbullsälskande elever. 400 potatisbullar med eller utan bacon lämnade köket på löpande band. Runt tjugo i tolv började trycket lätta och vi kunde själva ta oss lite käk. Mohammad tog lite rast och jag gick en trappa upp för lite skrivbordsjobb.
Väl hemkommen på eftermiddagen blev det lite småplock med tomat, squasch och gurkskördande.

Tisdag: Startade upp klockan 8 med lite småpyssel i köket. Visade Mohammad hur han skulle göra en bottenredd hummersås till torskryggen, smågrejjade lite i köket innan jag gick en trappa upp och detaljplanerade onsdagens hälsofrukost. Gick emellan och blev fotograferad. Jag syntes på kameraskärmen i alla fall så det finns en chans att jag fastnade. Väl hemma väntade storhandling, hemmamatlagning och soffan.

Onsdag: Gick upp i ottan för att vara på skolan till klockan 6.30. Sen blev det full rulle med att fylla 5 vagnar med allt som skulle vara till hälsofrukosten. Det var allt som skulle användas till själva frukostbuffén med duk, tallrikar, bestick, glas mm. Sen var det 1 vagn per klassrum med alla möjliga livsmedel.

Skolbarnen fick själva göra i ordning allt till frukosten och personalen dukade fram den.
Klockan kvart i nio så började barnen köa för frukost. En klass åt gången kom och försåg sig. Det var som vanligt ett jätteläckert frukostbord. Päron, banan, äpple, honungsmelon, vattenmellon, vindruvor, 2 sorters grov limpa, skivad rökt skinka, ägg, kaviar, ost, yoghurt, mjölk, bregott, gurka, tomat, jordgubbssmothie och så all specialmat som vetefritt, glutenfritt, mjölkfritt, laktosfritt och veganskt. Har säkert glömt något men mycket var det.

Det tog en hel timme för ungarna att äta frukost. Fritidspersonalen stannade kvar inne och städade undan medan lärarna gick ut och lekte med mätta och nöjda skolbarn. Själv tog jag hand om all disk för Mohammad hade fullt upp med matlagning.

Utegryta med stekt kycklinglårfilé, currysås och Gnocchipasta. Det är en av våra ”alltiett” grytor som till barnens förtjusning äts utomhus i kåsa med sked. Om barnen orkade äta igen en timme eller två senare efter en brakfrukost? Jajjamensan det gick gryta som smör i solsken.

Klockan halv tolv när jag precis var färdig med frukostdisken kom så vagnarna in med all lunchdisk. Den här gången tog Mohammad över och jag fick pusta ut med matbeställning mm vid skrivbordet en liten stund.  Hemma igen blev det en sväng till Nynäshamn för inhandling av lite resteranande material till mitt pågående fönsterbyte.

Torsdag ”ledig dag” Uppe med tuppen och städade mitt eget kök sen ut och skruva på en vatten-tömnongs-slang på vår lilla pool. Antar att vi får säga adjö till sommaren och välkommen höst. Medan vattnet forsade ut från pool och ner i diket stoppade jag in röjsåg,motorsåg och grensåg i stallbilen och körde in i vinterhästhagen. Väl där blev det till att såga kvistar och grenar som letat sig in bland stakettråden. Attan vad fort björk, tall, gran, vildrosor och taggiga slånbärskvistar växer.

Fredag. Klockan 7.30 var det åter igen dags för lite småstäd, lite paus och sen ut och gnugga på poolsidorna. Skruvade av pooltaket och började plocka ner pölen.

Svärson med far kom in och visade upp 2 full korgar med nyplockad svamp. Jo tack det blev en skvätt kantareller till oss också.
Fick mail från vårt IT-gäng de har varit på skolan och installerat nya apparater till vårt it-nätverk så, nu har vi mer än full fart på vårt Wi-Fi. Härligt!!! Passade på att svara på några ett telefonsamtal och lite sms från skolpersonal också när jag ändå var i stöten.

Fönsterbytet: Efter en mängd med om och men så är fönstret på plats. Det har sågats vägg, drevat isolering, skruvat i karmskruvar, målat fönsterfoder mm. Det är fortfarande lite så jobb kvar så till hustrus förtret ligger det fortfarande täckpapp på matbordet i stället för duk. Men –det är nära nu..
Hälsningar Janne


Trivsam arbetskväll 7 september 2023

Ett stort gäng vårdnadshavare slöt upp och fyllde fotbollsplan, parkering och vägkanten med bilar. Startade upp med en grillad korv eller tre och lite fika på det. För att sen gå vidare till respektive barns klassrum för föräldramöte.

Efter det gick alla ut för att välja och vraka bland vår samordnare Lycilles fina plakat med arbetsuppgifts-förslag.
För de tappra som valde att stanna ute och jobba väntade mygg och knott i stigande antal allt efter kvällen mörknade. Men det gjordes massor. Det röjdes och rensades bland ogräs, buskar och snår. En stor rackarns rutschkana kom till barnens förtjusning på plats. Det planerades för diverse el-jobb utomhus och sen var det säkert massor av flera jobb utomhus som blev gjorda.

Inomhus så städades det i källaren, fixades nya lampor till takbelysningen, it-gruppen gjorde en djupdykning i hur vi ska få till snabbare och säkrare WI-Fi och så målades det. Nu lyser klassrumsväggarna vackert vita. Vårt gamla dator-laddningsskåp fick titta upp från källaren och torkades ut. Sladden till densamma flyttades till en bättre plats. Ja fint blev det.

I skrivande stund har jag ännu inte varit på skolan och kollat allt som gjorts, så jag får väl återkomma när jag sett allt på plats.

Det viktigaste av allt var att jag och övriga personalen hann med att träffa och småprata med så många både gamla och nya ansikten.

Hälsningar Janne

Trivselkväll - Arbetskväll - Aktivitetskväll - Kärt barn har många namn.

Sitter här vid datorn förväntansfull och laddad.

Ska strax köra iväg till skolan och börja förbereda för trivselkvällen.
Det blir full rulle med kaffebryggning, framtagning av fikatillbehör och allt som behövs till korvgrillningen.
Sen brukar det bli en massa övrigt också.

Det har blivit ett gäng kvällar under åren där föräldrar och skolpersonal träffas och gör fint på skolan.

Det har varit några olika namn på kvällarna som t ex. arbetskväll, aktivitetskväll och trivselkväll.
Själv gillar jag ”Trivselkväll" absolut bäst, för det stämmer så bra med hur det verkligen är.

Att få träffa alla nya och gamla vårdnadshavare, ta en korv och fika tillsammans, jobba tillsammans och småprata tillsammans. Ett utsökt tillfälle för vårdnadshavare och personal att prata lite mer otvunget med varandra. Ett inbokat möte med special agenda är ju oftast en aning obekvämt.

Jag försöker minnas hur det såg ut år 2004 när vi flyttade in på skolan. Det vore kul att se några bilder från själva starten.
Jag minns att hela sidan från hönshuset och ner till paviljongen var helt vildvuxet. Halvhöga trädplantor täckte hela slänten. Personalparkeringen fanns inte, där var bara högt ogräs o småträd.

Vi hade inga staket alls. Fotbollsplanen var parkering. Sandlådor fanns inte. Slänten mellan boden och slöjdboden var en gammal soptipp med övertäckta konservburkar och jox. Baksidan var bara ett stort snår.

Inne i skolan fanns ett kök med en uråldrig spis och ännu äldre golvdiskmaskin. Ugn fanns inte alls.
Vi hade 2 vanliga kylskåp och en frysbox. Klassrummen fanns inte. Det var bara ett stort jätterum. Dessutom hade hyresvärden en stor predikstol på ena sidan. Stolarna var av plast och luktade svett. En trappa upp där personalrummet finns idag var det bara en stor kallvind. I lilla huset var det kök i mitten och två små rum. Hallen fanns inte. Sen har det i ganska rask takt blivit bara finare och finare med en otrolig insats från alla vårdnadshavare.

Vikväggen som delar stora salen till två klassrum kom upp nästan på direkten. Personalparkeringen gjorde ett barns pappa och morfar över en helg, helt gratis till oss. Inredningen av kallvinden till personalytor mm gjorde en pappa för bara materialkostnaden. Gunnebostaketet gjorde ett föräldrapar också det för bara materialkostnaden. Slöjdboden och paviljongen ställdes på plats av ett gäng föräldrar. Den gamla soptippen har rensats fri, stenar plockats bort. Gamla träd med rasrisk har tagits ner, nya lampor hängts upp. Hela det lilla huset har klätts med tre lager gips och målats. Vi har byggt om så förskoleklassen fått ett riktigt fint klassrum. Vi har fått ett riktigt proffsigt trådlöst nätverk och till och med fiber.
Vi var tidiga med att köpa in bärbara datorer till eleverna. Digitala verktyg som digitala skärmar och projektorer finns i alla klassrum.

Hela trädgården och skolgården har succesivt gjorts finare med vårdnadshavare vid spadskaften.
Ja det har blivit, sandlådor, klängställning, balansgångar, grus mm.

Det har verkligen hänt mycket under de 23 åren jag arbetat på skolan.

Det har blivit ett nytt kök, ny diskmaskin, spis, ugn, kylar och frysar.
Hönshuset, nytt avlopp, grillhuset, nytt golv och avdelning av boden.

Nu håller vårdnadshavare på med målningen av klassrummet och så jobbar vi får att få till ett Wi-Fi 3.0 minst.
Hälsningar Janne


Halvpension

Det sägs att den här torsdagen (Torsdagen den 31 augusti) var min sista arbetsdag på heltid.
Fr o m i morgon den 1 september är jag en sån där halvtidare.
Jag ska hålla i trådarna i köket. Allt det där med god och näringsrik mat, rätt specialmat, matsedelsplanering, recept, matbeställningar, leverantörskontakter, kontakt med ev reparatörer osv. Sen ska jag vända lite papper också så jag kommer garanterat att få tiden att gå den halva veckan som det är meningen att jag ska arbeta.

Det har varit en ganska lång process att pytsa ut alla mina olika arbetsuppgifter jag samlat på mig under åren på övriga personalen men, nu tror vi att det mesta är gjort. Vi får väl se vad vi ev. har glömt.

Jag är jätteglad över att inte behöva klippa banden på direkten med skolan. Skolan är ju nästan lite av mitt andra hem. Det hinner ju hända ganska mycket på tjugotre år, själsligen, mentalt och emotionellt.

Älskar vår fina fantastiska skola, vad den står för, allt vi gör för att ge skolbarnen en tillförsikt och en känsla för djur och natur. Att våra barn kommer till sina nya skolor när det är dags och nästan blir som lite ambassadörer i hållbar utveckling, ja de vill vara rädda om vår planet helt enkelt. Helt säker på att de flesta av våra ungar på skolan tar med sig en grundtrygghet när de blir äldre och kommer till nya skolor.

 I morse tänkte jag lite extra när jag gick genom grindarna upp mot skolan. Det lyste lite mer än vanligt över skolbyggnaden, skolgården, personalen och barnen. I köksfönstret stod en härligt jäsande bröd-deg i en kittel. Jäsduken såg ut som den flöt i luften sådan fart var det på degen.
Min vän Mohammad var i full gång med sallad, soppa och gratänger. Så klart erbjöd jag mig att hjälpa till men Mohammad avböjde stolt som han är. Han ville klara sig själv. Jag smyg-grejjade lite med lite smått. Kollade all specialmat, räknade lite bestick. Sen ringde skolans fantastiska Carolina och ville ha skjuts från bussen, så klart körde jag och hämtade henne.

Jag hade inte mer än kommit innanför dörren när Mohammad kom och talade om att grönsaksbuljongen var slut. Soppan smakade vatten och han visste inte till sig vad han skulle göra. Inga problem sa jag, jag jobbar ju heltid hela dagen… Så det blev en sväng t.o.r. till Coop i Tungelsta. Vi hjälptes åt med avsmakning och så kunde jag gå en trappa upp och göra nytta vid mitt skrivbord. Känner att det behöver vara ordning på mitt skrivbord nu när det kanske ska sitta någon annan där på torsdagar och fredagar när jag inte är på plats.

Just nu är vi på skolan i full fart med att förbereda terminens höjdpunkt, ”Trivseldag/aktivitetsdag/arbetsdag” -Ja kärt barn har många namn. Vi ska ju få till ett liten snabbt föräldramöte också samma dag så det är lite att stå i.
Vi på skolan börjar grilla i god tid så korvar av olika sorter ska finnas färdiga till klockan fem när vi hoppas att varenda förälder dyker upp för lite trevlig samvaro och en korv i var hand. Saft och fika serveras så klart också.
Korv med trevlig samvaro klockan 17-17.30
Föräldramöte –lika trevligt det kl 17.30-18.00
Klockan 18.00 Samling på skolgården i våra olika arbetsgrupper och så blir det till att ännu en gång göra skolan ännu finare. Har sagt det förr och säger det igen. Det finns inget bättre än träffas och snacka och arbeta tillsammans. En spade eller skruvdragare i näven och gamla och nya bekantskaper runt sig. Bättre blir det inte. /Janne


Skörd  med smått och gott!

En härlig känsla att komma hem från jobbet. Busa runt med Boxer-Jacksson, slita av mig långbyxorna och raskt ner i shortsen. Foppatofflor på, ut till mina små odlingslådor med hink och kasse i handen.
Ännu bättre när hustru hakar på. Ner med grepen i en av potatispallkragarna och upp kommer stora härliga potatisar. Potatisen har växt som den ska med lite blast och många, stora potatisar men den gamla lerjorden från fyllnadsmassor är dessutom ett tillhåll för diverse hungriga maskar. Med tanke på hur potatisen såg ut får jag nog ändra det till mätta maskar.
Det var ingen jättefara på färde. Skalkniven fick jobba lite hårdare bara. Man ska ju dela med sig…
Våra söta små orange tomater har just börjat mogna. En halv hink står nu nysköljda på diskbänken och väntar på oss ”Hungriga odlare”. Klättrade bland gurkplantorna för att nå stora fina haricot verts som klänger efter husväggen. Det blir mums till middagen. Tog in ett par gurkor också. Västeråsgurka i stavform är smaskens.
Tog hand om skolans jätte-squash måndags. Skalade och kärnade först ur den, sen rev jag hela till ett jättelass. Hälften saltade jag för att dra ur vätska sen blandade jag den med citron, vitlök och grekisk yoghurt. Smaskens med Squach-tzatziki. Den andra hälften fick s k pizzasalladskryddning. Det var smaskens för både barn och personal.
Nej nu återgår jag till matlagning känner på doften att haricot vertsen är färdiga.
Hej på en stund /Janne


Japp in i selen bara…

Starten i måndags var superkul.
All personal på plats igen. Så härligt skoj att träffa alla igen.

Det var inga stora förändringar.
Lini har gått vidare till nya utmaningar och i hennes ställe kommer fantastiska Elina som var hos fyrsexan på lärarpraktik i våras.

I övrigt är det lika bra som det brukar.
Lisa tar hand om Förskoleklassen så klart.
Förra årets förskoleklassare flyttar en trappa upp till Ann.
Den gamla ett, tvåan blir en två, trea. Det är Emilia som kommer tillbaka från sin föräldraledighet som blir klasslärare i den klassen.
Till sin hjälp har hon Linda.
Sen har vi mellanstadiet. Klasslärare där blir Elina som får Kenny till sin hjälp.
Carolina styr och ställer med fritids, lite resurs och gör en massa administrativt. Det är schemaläggning, vikarietillsättning mm. Carro är den du ska be om hjälp om det strular med Schoolsoft eller Google.
Fritidspersonalen är som förut, Carolina, Lisa, Linda och Kenny.
I köket huserar som vanligt undertecknad och Mohammad. En förändring som jag hoppas inte alls kommer att märkas är att jag börjar arbeta halvtid. Det blir full fokus på köket för min del. Alla andra uppgifter jag haft på min lott är utlokaliserade på övriga personalen.

Sen har vi basen för bygget själv. Chefen, coachen Katri som har det pedagogiska ansvaret.
Japp, hon som får skulden om det skulle gå åt pipan. Katri sköter dessutom om oss i personalen på ett alldeles fantastiskt sätt.

Så klart har vi styrelsen också, vår s. k huvudman.

Skolan är ju en idéelförening.
Föreningen Västra Ekoskolan. Det är alla föräldrar som väljer styrelsemedlemmar vid årsmöten en gång om året. Sen sköter styrelsen om och delar ut uppgifter så allt det praktiska ska fungera.

Tillbaka till uppstartsdagen
Start med frukost. Rektor Katri hade köpt smarriga frallor och fikabröd. Tjejerna som var först på plats hade bryggt kaffe.
Kaffebönorna var slut men det löste sig snabbt med att varulastbilen kom tidigt. Jag kom en liten stund senare med ett paket kaffe i reserv i ryggsäcken, så lite koll hade jag allt.

Övriga personalen fikade medan jag plockade in varorna från lastbilen i kylar, frysar och skafferi.
Mohammad kom och gjorde det sista så både han och jag han med en macka och fika också när det var färdigt.

Vi gick igenom kalendariet, lite om var är vi? vart ska vi? och hur gör vi?

Trivsel/aktivitetskväll med föräldramöte den 7 september.
Skolfotografering den 19 september.
Utvecklingssamtal/studiedag 27 september.
Skolsimning för en del.
Det gamla potatislovet, höstlovet/Läslovet vecka 44.

Ann som numera är vår förstelärare hade en superbra genomgång med oss om hur viktigt det är med ett gemensamt förhållningssätt på skolan. Trygghet, struktur, ordning och reda.
Vi hann också med att arbeta med gemensamma teman för skola och fritidshem,
Tema 1. Vänskapsvecka, tårtan, klassrumsregler.
Tema 2. Historia/kungligheter och Nobel i augusti. September med, hälsa, röris, hälsofrukost och skoljoggen.
Tema 3. Teknik med uppfinnardag och så skridskodag.
Tema 4 med allt vad Lucia, julbak heter.

Så klart blir det en Nobelmiddag i början av december
Traditionellt Luciafirande och Julbord finns också i agendan.

Vi i köket fick vara med hela tiden den här första dagen. Lunchen bestod i smarriga hamburgare från hamburgerian ”Bulten” mittemot.

Vi jobbade vidare efter lunch med värdegrundsarbete, plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vi pratade om vår ekoprofilm, hållbar utveckling, de globala målen och vårt Grönflaggarbete. Vi har inte spikat vårt nya Grönflagg arbete men det lutar åt konsumtion och hållbarhet.

Vårt nya uteklassrum ska få fasta tider till våra utomhuslektioner.

Vi avslutade måndagsmötet vid sextonsnåret.

I stort sett hela personalstyrkan mönstrade på ombord på Viking Glory för färd t o r Åbo.
Själv blev jag av olika anledningar kvar på landbacken men kunde vara med under tisdagens teambuildingsmöte via länk datorledes.
Mötet handlade lite om hur vi pratar med varandra och varandras olika styrkor. Vi fick skryta lite om oss själva och om varandra.
-Jättebra och jättenyttigt. Sen körde vi en övning som verkligen visade oss all alla olika sinnesstämningar smittar.

Onsdagen bestod för min del av en hel förmiddag med tre tjuriga datorer. Frustrerande under tiden men väldigt tillfredsställande när de fungerade igen. Resten av dagen fick jag spurta på för att hinna med både det jag skulle gjort på förmiddagen och eftermiddagen.
Det är ju ganska mycket som ska vara färdigt för köket inför ett nytt läsår.

Sen hade jag några pärmar som skulle revideras.
Det är egenkontrollspärmen för brand, It pärmen och kökets egenkontroll.
Nu när jag ska halvtida blir det nya krafter som tar en del av ”pärmjobben” och då är det ännu viktigare att allt finns i ordentlig ordning.

Torsdagen användes först till viss matinventering och mat och pappersbeställning. Sen tog jag tag i alla elevdatorer. Fick drygt hälften av dem färdiga innan det blev hemgång. Tror jag hann med att morsa på de flesta av de nya och gamla elever som var på fritids

Fredag Startade upp färdigduschad och nyklädd klockan sju, framför datorn med en fikakopp i näven.

Det var ett gäng papper som skulle scannas och mailas till vår bokföringsbyrå. Klockan tio var jag färdig med det så det var bara att förpassa sig billedes till skolan för mera jobb. Beställde en låda jordgubbar att hämtas på söndag i bilen på väg till jobbet. Jag var lite sen med den beställningen men tjejen på ICA ringde ett telefonsamtal så det fixade sig. Det känns som att vi ska få till tårta den här skolstarten också.

Gick igenom matsedeln med Mohammad, hjälpte Rektor Katri att söka elstöd till skolan.

Vi upptäckte att vi fyllt i blanketterna lite väl snabbt när datorn räknade ut att vi skulle få tjugo millioner. Trots allt så blir det väl några tusenlappar att lägga till skolbudgeten.

När det var gjort gick jag direkt till skrivbordet och fortsatte med elevdatorerna. Några skulle återställas och några laddas.

Fantastiska Mohammad kom upp med en nygrillad hamburgare när han insåg att jag glömt att luncha. Vilken kille!

Nåväl jag gjorde färdigt datorer och kontorsarbetet, gick ner i köket och vispade upp en marängsmet av kikärtspad och lite socker, spritade ut 6 tårtbottnar,
Mohammad fick också prova och redan vid andra tårtbottensspritsningen så blev den ganska snygg. Satte in bottnarna i ugnen på 100 grader. Mohammad lovade att passa dem så det var bara för mig att köra hem.

Väl hemma var det bara att byta bil och i hustrus sällskap körde vi till storstan för att hämta upp barnbarn från förskola och fritids. Storkillen som just börjat i tvåan hade sin cykel med sig och visad stolt upp sina cyklingsfärdigheter för farmor och farfar innan vi lastade den och ungarna i bilen. Det blev full fart till glassbutiken. Härligt att bara sitta och titta på när ungarna glufsar i sig päron och jordgubbsglass med strössel. Vår uppgift var egentligen bara att hämta barnen och köra dem till vår sons (deras fars) jobb. Men vi drog ut lite på jobbet och käkade lite glass sen gick vi och handlade tillsammans hela gänget. Sonen hans söner och så vi, farmor och farfar.

En spännande grej det där med att gå och handla på ICA Maxi med en fyra och en åtta åring.

Ja gisstannes vilken pulshöjare. Tänk att man blir så ovan på 35 år…

Nåja det blev handlat både leksaker och smågodis. Jag passade på att handla lite tårtfyllning till måndagens skolstarts-jordgubbstårta. Farmor och farfar fick tillochmed till ett inköp av kräftor, paj och maränger till söndagens familjeträff hos oss hemma på Solbacken.

Klockan var mycket så vi tryckte i oss varsin tunnbrördsrulle som middag. Hemkomna vid 20.30 passade jag ganska raskt på att ta hand om soffan medan hustru tog en runda i stallet.

Kan berätta att ingen av oss var vaken klockan 22.

Nu är det helg och jag har gjort en runda utomhus med lite sågande och skördande. Det blev ett rejält lass med rödbetor som står nykokta och skalade i väntan på inläggning.

Söndagen är ännu ett oskrivet blad och det jag vet om måndagen är att jag tänker infinna mig på skolan klockan 7.00 för att hinna med tårteriet.

Tack och hej för den här gången. Hälsar Janne


Synonymer på fadäs: Dumhet, klavertramp, misstag, missöde, olycka, groda, tabbe, blunder, klantighet osv.

Tänk, det finns ingen man kan bli så in i vassen ilsk på som sig själv.
Jag fick uppsöka en bilsadelmakare i veckan. Det blev färd med två bilar dag ett och det samma fast tvärt om dag två.

Jag lyckades med konststycket att sätta mig i lilla elbilens förarsäte med en vass sax i bakfickan. –Vem gör så…?!

Det blev ett stort hål mitt i sittdynan. Förvisso är det hålet som oftast under färd väl dolt och dessutom med vållandes ändalykt.

Kunde gjort av med de pengarna på annat och roligare saker.

Vad det kostade? Jo det ska jag tala om. 3125 skattade och klara semesterpengar. Grr…

Ja ja, man ska ju inte gråta över spillda förarsäten sägs det.

På tal om det ordspråket så gjorde jag en annan s.k. fadäs när vår förra bil var nästan ny.

Jo då, fel kan det bli…

Jag åkte för att inhandla tjugo liter mjölk till skolan.

Slängde in kassarna i baksätet på bilen och åkte tillbaka till skolan. Lastade ur och började plocka in litrarna i skolans mejerikyl.

Ett av mjölkpaketen kändes väldigt lätt. Ja i princip kan vi säga att det var tomt.

Sjuttsingen också tänkte jag, där fick skolan betala tolv och femtio i onödan.

Nja det slutade inte alls där.
När jag klev in i den nästan nya VW kombin såg jag att det var en blöt fläck på baksätets sittdyna. Nu började ugglorna i mossen göra sig påminda.

Hemkommen började jag rota runt i eländet. Det var blött på golvmattorna och lite överallt.

Så det var bara att gå in med, i stort sätt mössan i handen och tala om för hustru hur in i faddesjuttsingens klantig jag varit.

Jag beställde tid på direkten hos en bilrekond-firma som sade sig kunna åtgärda problemet.

Sen var det ju resten av problemet… Vi fick inte tid förrän en och en halv vecka senare och det var varmt som själva katten ute.

De sista dagarnas färd till jobbet var ingen dans på rosor eller ens bilkörning med hallondoft. Nej mjölk har en tendens att ändra karaktär på doften efter en tid.

Bilrekond-firman fick plocka ut det mesta ur bilen och tvätta rent. Vi hämtade bilen dagen efter och den verkade riktigt fräsch.

Två dagar efter återkom mjölkparfymen. Vi åkte tillbaka och de gjorde vad de nu gjorde för att säkert få bort allt.

Summa summarum hamnade vi tillslut på en räkning på 6000 kr. För vad då.
Ja innan mjölkfadäsen –ingenting och efter hela bilens värde.

Man kan tycka att, skulle inte skolan betalat. Du handlade ju åt dem. Jo jo men, de hade ju faktiskt inte tänkt att jag skulle slänga in kassarna i baksätet utan kanske ha ställt dem som jag gör nu på en sopsäck och skålad matta i bakluckan.

Tänk att det går så bra att lära sig nya saker fast man är 55 +

Bilsätet med hål i sittdynan:
Om det blev snyggt? Japp superfint. Firman bestod av kundmottagare, sonen och sadelmakare fadern. Sonen visade stolt upp resultatet där far sadelmakare hade handsytt fast en bit tyg på sittdynan. Härligt med yrkesstolta och duktiga människor. Nästa gång jag slänger mig in i en bil med en sax i bakfickan blir det till far och son igen.

På vägen hem den första dagen åkte jag förbi skolan och gick in och hälsade på fritidspersonalen och Rektor Katri. Det blev ett kärt möte. Vi kramades och pratade i munnen på varandra så länge att hustru Agneta somnade i bilen onödigt länge väntandes i bilen. Tur det förresten, då märkte hon inte hur länge jag var borta.

Alla verkade glada och nöjda. Det mesta verkade vara som det skulle. Det var väl bara internet som inte fungerande, men det hade Rektorn Katri ringt och felanmält. Fick lite senare höra att det var skolan router som gett upp.
Ett sådant åkte personalen och handlade och så fixade de igång allt tillsammans med tekniker från Telia. Det känns tryggt att inte alls vara oumbärlig för en som ska till att bli halvtidspensionär.

Blev visad lite av skörden från skolträdgården. Där fanns Zucchini och en jättesquash bl. a. –Härligt

Fritids berättade att de varit på utflykt med några barn. Det var tre personal och lika många barn. De hade haft en toppendag.

I går såg jag på Facebook att ett barn med fritidspersonal lagat mat tillsammans i köket. Roligt för barn att få hjälpa till i köket och skoj för Mohammad som fick göra något annat en stund.

Skolans veranda och trapp har fått sig en rejäl ansiktslyftning. Nytt och fint med halkskydd och skogaller. Fint värre!

Vi har spridit ut i princip hälften av mina uppgifter på övriga personalen så att jag ska kunna koncentrera mig på att leda köket och bara göra en aning administrativt. Är säker på att det kommer att fungera alldeles utmärkt.

Nej nu ska jag ge mig ut och såga ett gäng jättestockar så vi har något att klyva med den inhyrda vedklyven.

Har fått dra igång en gammal bensindriven motorsåg också för jag har inte batterier så det räcker till extremsågning. Men att laga gammalt är ju toppen-återvinning så det får väl bli godkänt i alla fall.

Om jag gjort fler saker jag kan bli arg på mig själv om?

Jajamensan det finns att plocka av. Men, mest har jag lyckats göra en massa jättebra saker som jag är väldigt stolt över. Så egentligen vad betyder några missar när man fått lov att få vara med och lyckas med så mycket.

Ska jag nämna något?
Ok Lyckades få gifta mig med världens mest underbara person. Agneta
Lyckades få till två döttrar och en son. (gick väldigt bra i avel)
Har haft ett helt underbart yrkesliv. Fått lära mig massor. 23 år på Ekoskolan.
Har faktiskt fått chansen att få göra skillnad för några ungar.
Ja va fan. Ja e nöjd!
Har fått se hur mitt ”av-ynglande” gett fem fantastiska helt underbar barnbarn.

Det är så in i vassen gott att leva. Janne 67+


Samma sak på samma tider och ”sparsamhet”

Ibland är vi så fantastiskt lika vi människor.
Hustru Agneta kände att vi inte varit ute på lokal tillräckligt mycket i sommar.
Tyckte att den soliga lördagen skulle passa perfekt för en sådan utflykt.
Nära var det att vi inviterade äldsta dottern med familj för en tur till Kökeriet i Nynäshamn. -Jag menar, soligt väder. Kurr i magen och längtansfulla.

Något kändes lite fel. Vi började klura lite Agneta och jag.
Hur var det nu…
Vi hade:
1. Lördag,
2. Sol,
3. Lönehelg,
4. Den sista lördagen på industrisemestern.
-Japp! Vi behövde inte prata med varandra, vi förstod ändå.
Det skulle bli hemmakäk.

Vi fick våra superintelligenta uträkningar bekräftade med råge när vi kom ner till hamnen i Nynäshamn för att inhandla några smarriga räkor och rökeriets chiliayoli. Någon parkeringsplats var det inte tal om, så Agneta fick gå in själv för inhandlingen. Själv fick jag köra runt lite för att inte stå i vägen.

Köra runt lite blev mer åt köra runt mycket och länge. Kön ringlade sig metervis. En lång stunds kollande på Facebook, Instagram, mailen, lite Youtube och en och annan patiens senare kom Agneta så ut från affären med en liten kasse med lite dyrt inhandlade skaldjur.

Vi körde vidare till Ica Maxi. Där var det helt klart lugnare. Semesterslutspanikfolket var samlat i hamnen.

En tusing till fattigare begav vi oss hem.

Nu har vi bestämt att vi ska försöka få med oss delar av barnen på skaldjursmat i veckan som kommer, när det lugnat ner sig lite.

Nu väntar en mimosa på färskpressad apelsin och fusk-skumpa, dekorerad med en snygg apelsinskiva i ett vackert champagneglas. Räkor från Rökeriet med chiliayoli, en toast på pesto, avocado, cheddarost, olivolja och surdegsbröd i vår nyinköpta smörgåsgrill. Coca cola till Agneta och till undertecknad. 
min rabarber och vinbärssaft (både röda och svarta).

När solen stod i zenit och det var som varmast var vi så klart ute och klöv ved.
Det blev lite svettigt så Agneta gick och hämtade lite uppfriskande dryck.
Agneta kom ut med vår egengjorda supergoda måltidssaft. Gissa om den gjorde susen i strupen.

Vedhuggeriet verkar inte ha någon ände. Vi vet ju att vintern kommer att bjuda på el till fantasipriser, så elda det lär vi göra.
Våra planer för att spara pengar är:
1. Åkarbrasa,
2. Mycket kläder,
3. Elda i öppna spisen,
4. Spara på belysning,
5. Elbilen kommer att få rulla mindre och dieselkaretan får väl nästan stå still.
6. Stänga av allt onödigt,
7. Stänga av ännu mer.
8. Torktumla kommer att vara ett minne blott men, kan vi klara av att bo kvar här i himmelriket på jorden så är vi så innerligt tacksamma.

Ganska många rätt har vi redan sedan gammalt.
Precis som i skolans kök så slängar vi i stort sett aldrig någon mat. Alla rester återanvänds till om möjligt ännu godare mat. Hemma kostar vi på oss att byta kolsyrepatroner men, vi dricker inte läsk.
Vad vi inte börjat med än är att gå och handla på pensionärsdagar men, det får väl komma det också.

Har noterat att det redan poppat upp en massa västeråsgurkor i trädgårdslandet. Så i veckan blir det till att lägga in. Måhända sparar vi inte så  många sekiner på det jobbet. Men det ger en rätt så trevlig känsla att stå för egenodlade tillbehör till söndagssteken.

Pytt i panna lär det väl bli en hel del av, så egeninlagda rödbetor lär det också bli.

Squaschen vete-håken hur den bäst lagras men, den drygar ut grytan bra så länge den är färsk.

Näst äldste barnbarnet fyllde 14 och vi i egenskap av närmsta grannar och dessutom mor och farföräldrar fick vara med och gratulera. Redan på ”tonårsmorgonen” klockan 11 smög vi upp för trappen till hans sovrum med en bricka i skön godis/frukostkombination. Ett gemensamt ”Ja må han leva” utgjorde dagens väcknings-ceremoni.
Efter lite fikande gick vi ut och fortsatte vårt eviga sågande och klyvande. Fortfarande mycket björkstam kvar men, vi ger oss inte.
Vi fick även hänga med på lite kvällsfirande. Den här gången på ”Maggans” med supergoda pizzor. Avslutning medels soffpassning och sen rakt ner i bingen.

Idag eller möjligen i morgon ska jag ta mig en tur till skolan igen.
Det är dags att beställa maten till nästkommande vecka. Får inventera frysar, skafferi och fritidspärmen så det blir rätt matbeställning i förhållande till antal fritidselever.
Var förbi i måndagskväll också med lite papper och så var jag lite nyfiken på om jag kanske kunde skrämma igång internet som låg nere. -Inte då… Kontakten med www var som bortblåst. Vet att Rektor Katri ringt Telia så proffhjälp är på väg. Den där blixten ställer till det då och då.

Såg på håll att det låg minst en jättesquasch i en av skolans odlingspallkragar. Blir spännande att se vad Mohammad gör av den. Kanske en smarrig Tzatziki på Squasch.

Nej nu väntar en biltur till Bauhaus, ska försöka hyra en vedkap och införskaffa ännu ett batteri till motorsågen.  Hälsningar Janne 

Jag tror jag har blivit en mjukis.

 

Böljande svall av klättrande tomater mot röd och varm ställvägg av plåt.

Kragar fyllda till brädden med godsaker både till skördande odlare och sommarens djur.

Vältuggade blad av slemmig snigel som mördar blad närmast mark.

Surret från humlor och bin smaskar bland blåklint, krondill och annat vackert i blom.

Varje dag blir blomma till skida i krukor med klängande ärta.

Den gröna mattan av krusig persilja.

Blommande gurkplantor väller i vackra vågor över kragkanter.

Jätteplantor går från blomma till jättesquash så fort så fort.

Solrosor växer med ursinnig kraft från frö till blommande jätte.

Stadiga majsstjälkar svajar i vinden.

En vägg fylld av bönor och björnbär.

Små sparrisar tittar nyfiket upp ur jorden.

Clematis i karriärstart visar sin vackra blom.

Svaga tecken på liv hos nysådd stockros.

Krasseblad i mängder nära till blom.

Pensé som gått från stor till liten vacker viol.

Lobelian svämmar över i ampeln.

Basilika både vanlig och citron står fint även i ampel.

Rabarber, röda och svarta vinbär i hemgjord saft lyser rött och svalkande i mugg i Janne-hand sittandes vilande på stol mitt i grönskan.

Ett nystädat stall inväntar höst och häst.

Loftet fylls strax av barnens starka armar med nytorkat hö.

Kontraster ger perspektiv:
En rostig traktor vid sidan av böljande grönska.
En dåligt målad och trasig vägg mot klängande stjälkar och blad.

De e gött att leva!


VÄXTKRAFT

Ja Halledudarna vad det växer.
Tyckte att jag skulle få användning av hästarnas gamla vatten-kar.
Själva propparna var borta så det gick inte längre att ha vatten i dem.
Började från scratch den första mars, med små, små, pytte små tomatfrön. De var så små att jag inte hittade några den första gången jag köpte dem. Ringde faktiskt och fick en extra påse. Jag hittade faktiskt lite senara de små fröna gömda i en hörna i ett pyttelitet kuvert.
De är lite halvmörka så det går faktiskt att se dem mot det vita kuvertet. Fick med hjälp av en knivspets ner dem i små minikrukor. Lät dem gro i en liten odlingslåda med belysning. Körde med lite plast över tills de började gro. Sen växte tomatbebisarna till sig så sakta, väldigt sakta, och tur var det…

Våren blev utdragen och det kändes en stund som om det aldrig skulle bli tillräckligt varmt i jorden för att kunna sätta ut tomatskyddslingarna. Jag väntade och väntade. Såg grannar plantera ut plantor och plantor som förfrös. Hade år av förfrysta planteringar i minnet, så jag  fortsatte med väntandet lite till. Så äntligen, någon gång i maj när det enligt SMHI skulle hålla sig ver 10-12 grader tio dagar i följd så vågade jag mig på att plantera.

Det blev 3 badkar till hälften fyllda med brunnen hästgödsel och resten med fin så-jord.
De tre, fylldes med fyra tomatplantor i varje. Där ställdes armeringsnät att klättra i med en höjd på en meter. Sen hade jag ju vanliga tomatplantor också. Så där en åtta plantor. Några på topp och några halvdana. De åkte i fyra gamla runda vattentråg som blivit över sen ridlekis.

Alltså… -Vill bara berätta. Det är nu bara den nionde juli och de där tomaterna…
Cocktail-tomaterna. De där supersöta. De är 12 stycken och de har redan nått upp till toppen på armeringsnäten. Vad tusan ska jag göra nu? Tror jag ska lägga en planka ovanför och så får jag dra snören därifrån.

De 8 plantorna med vanliga tomater har kommit till sig jättebra de också. Fyra av dem var må och krokiga och såg ut att må lite halvsämre när jag planterade ut dem. Ingen fara på taket de är nästan ikapp sina större kompisar.

Ska strax ta mig en sväng för att tjyva tomater, gallra rödbetor och sallad.

Hade ett gäng barnbarn hemma igår. De fick nådig tillåtelse att plocka solmogna jordgubbar direkt från landet. De fick ihop en liter.
Några mumsade de i sig några på vägen in men, det låg i alla fall jordgubbar på deras tallrikar bland glassen.
Tycker att det är en stor del av nöjet med att odla. Ett barn-barn sittandes på huk bland ärtskidor och björnbär, eller med ansiktet rött av hallon, smultron och jordgubbar, -det är livet!  

Det är klart att det är ganska trevligt att i maj öppna den sista egeninlagda gurkburken också.

Skolan: Trädgårdsgruppen sköter vattningen av skolträdgården och våra krukväxter, de tar även in posten.
Vi har fått en helt ny och fin, bättre isolerad vikvägg emellan klassrummen i stora huset. 

Tänker ta mig en sväng till skolan i veckan för att inspektera. Hälsningar Janne


Livet på landet

Då har det varit ”semester” i två veckor nu…
V 24 -Fredag. Hemma vid 16 tiden. Vi firade semesterstarten med lite grillad. Slocknade tidigt i soffan. Vaknade till så pass att jag kunde gå och lägga mig.

Lördag morgon. Vaknade pigg som en lärka, före hundarna redan klockan 6. Smög mig upp för att inte väcka de sovande, dvs 2 jyckar o hustru. In på pinkerian sen på med lite fika och så fick jag mig en liten stund av tystnad mol alena på soffkudden.
Det dröjde faktiskt ända till klockan 7 innan det började höras svansviftningar inne från sovrummet. Jag var nog lite trög i starten för hustru hann före mig. Hörde henne gå upp och släppa ut boxerkompisarna, sen kom hon in i vardagsrummet sömndrucken och härlig. En puss god morgon och så kunde den första semesterdagen ta sin början. Hustru Agneta gick ut för att ge en giva hö till våra småhästar och sen var det frukostdags.

Enligt helgtraditionen blir det ägg och kaviarsmörgås lördag och söndag.
Hustru Agneta har varit pensionerat ett år så hon fortsatte på utstakad väg att ta sig en liten tupplur efter frukost.
Själv var jag inte alls nedvarvad så jag tänkte klart och tydligt att ”nu är det semester så nu ska jag inte tänka på jobbet” Det spräckte jag ju redan vid första tankesnubblingen. Jag slog mig ner vid datorn, öppnade jobbmailen, skickade några mail vidare till berörda. Sen blev det lite av det vanliga tramset vid datorn. Lite annorlunda än vanligt blev det i alla fall. Jag kollade mailen innan duschen… Alltid något.

Nåväl, en svalkande dusch, deo och en borste i håret. Kläder på. Semester stassen! Jeansshorts, en av mina fläckiga Tischor, Foppatofflor och så rakt ut i vegetationen. Vattnade med försiktighet mina än så fina och spröda plantor. Tomaterna var absolut på gång, salladen och rödbetorna var inte längre snigelmat. Brysselkålen och några squash- plantorna mådde riktigt fin-fint under duken. Melonen i minväxthusent började visa tecken på att den var på gång. Såg att en jordgubbe började visa sig på en planta. Dillen var redan en dm hög. Persiljan tittade upp så smått. Morotsblasten var väl så där en 3-4 cm. Majsen den 7 som klarat sig artade sig bra. Sparrisen, ja den är ju ett speciellt kapitel. De 2 plantorna som vuxit till sig i tre år ger en hel del mumsiga sparrisar. Sen är det de 2 som vuxit där i 2 år. De ska vi låta växa hej vilt. Sen har jag i år planterat 5 nya plantor och de kommer att ge massor av sparrisar åt oss i många år men först om tre…  Men, men, de som ger sparris håller oss med små godbitar säkert både sommar och höst.
Björnbärbusken köpt på internet som skulle vara taggfri sprider sig kring i armeringsnätet på väggen med sin absolut inte taggfria stänglar. Stora och svarta och solmoget skitgoda blir de dock… Just nu vita blommor. Sen har vi då rabarbern. Det stod en planta rabarber redan där jag ställde alla mina pallkragar. Jag hade dock grävt och spadat runt jorden och planat ut så mina pallkragar skulle stå någorlunda jämt. Det var ingen som hindrade vår tillgivne och tålige vän rabarber. Jag hann med att plantera en ny, den här gången lite syrefattigare sort i en av pallkragarna. Nu har vi rabarber i pallkrage och en emellan pallkragar… Japp mer om odlingarna. Längst in i några pallkragar såg jag bönknoppar visa sig. Jag såg att pumpa, Zuccini, Squasch, Västeråsgurka, spritärter också var på väg att ta sig.
Jag har gjort försök att så blåklint (en växt som egentligen är ett ogräs, att ta sig bland gräs o ogräs i en dikeskant. Det har inte fungerat alls. Så i år sådde jag blåklint i en pallkragelåda. Det funkar kanon kan jag säga. De var reda uppe i dm-stadiet. Majsen bredvid var nog drygt decimetern. Solrosorna var klart på g –om än lite korta. Har även några squaschplantor i samma låda.
Sen har vi då ”högen” En fin liten kulle som vetter mot min dotters hus.
Förra året körde vi gurka och Squasch där. Funkade kanon. Vi käkade Squasch hela sommaren och gjorde inlagd gurka så det räckte ändas fram till april.
Där noterade jag att gurkplantor och squasch plantor visade sig. Alla blomsterfrön jag sått visade dock inte ett enda livstecken.

Vi hade en härlig lördag med lite bad i lillpoolen, soldyrkan och allmänt mys.

Söndagen blev en ganska exakt repris. Vattningen av växter byttes ut mot vattning av hästar men i övrigt var det ganska likt.

Måndag. Lite småhandling efter Yoghurtlunch. Sen småplock hemma både ute och inne.

Tisdag: Lite små-städ. Växtbevattning både inne och ute. En sväng till Ikea vid lunchtid. Jag hoppade över ikeaköttbullarna och käkade en schnitzel. Det var nog tusan den torraste köttbit jag satt tänderna i.

Onsdag. Yngsta dottern med vårt mittemellan-barnbarn kom förbi och fick sig lite lax med färskpotatis och jordgubbstårta på det. Fick en några dagar för tidig födelsedagspresent. Barnbarnet hade målat en kruka med hela himlavalvet på. Den har numera en hedersplats i ett av blomfönstren.

Torsdag Städning och åter städning… Full fart till ICA Maxi, kyckling, fläskfilé, tomater och färskpotatis mm stod på lappen.

Midsommarafton:
Vår son jobbade så han och våra två yngsta barnbarn kunde inte komma
Yngsta dottern med vårt mittemellan barnbarn hade annat för sig så det blev våra grannar, tillika äldsta dotter, svärson och näst äldsta barnbarnet som utgör 50 % av deras barn. Han hade en kompis på besök som såklart var jättevälkommen. Vårt äldsta barnbarn var även han tvungen att jobba så det blev en skara på sex som träffades över lite smarrig midsommarlunch/middag.
Vi träffades vid tvåtiden. Vi kan väl kalla kalaset för en ganska traditionell midsommarmat. Stora räkor med skal, heminlagd sill, hemgjord äppel och currysill och ett vackert fat med matjesillbitar, hackat ägg, gräslök och gräddfil därtill. Dagen till ära garnerade jag en västerbottenpaj med fiskrom, dill och lite gräddfil. Tonåringarna käkade prinskorvar i mängder. Alla fick smaka varsin av mina sju helt nyskördade och egenhändigt uppdrivna potatisar. Så klart fanns det köpepotatis också.

På grillen hamnade några skivor, kycklinglårfilé, fläskfilébitar, goda korvbitar, tomathalvor och Halloumi. Lite chilibearnaise till det gjorde susen i våra redan halvmätta magar. Ny-fikade med välfyllda magar skildes vi åt en stund för lite gemensam vila. En lyx man nästan bara kan unna sig när man är släkt och grannar. Ungarna vilade med datorspel och vi andra i varsin ände i varsin soffa.
Något senare träffades vi på dotterns altan för lite glass och jordgubbar.
Vi körde några parti kubb också innan mormor och morfar gav upp och vi gick in till oss lagom till 22 nyheterna.

Midsommardagen –vår bröllopsdag.
Jag vaknade prick klockan sex, smög upp ur slafen, tog med mig en sax och gick ut och skördade färska blomster. Tycker själv att jag fick till en riktigt vacker bukett. Där fanns en rikt blommande kvist med Löjtnantshjärta, vacker vit Alium, en röd och fin nyutslagen pion och så hittade jag några välväxta gräslöksblommor. Jag gick in och dukade i ordning lite frulle innan jag gick in och växte hustru på vår bröllopsdag nr 46. Vi hade en mysig dag tillsammans
Käkade stora jätteräkor, gott bröd, goda ostar, hemgjord aioli. En lugn och skön toppendag helt enkelt.

Söndag
Nu var det dags för son med söner att komma på middag.
Det skulle firas att farfar/morfar fyllde 67. Det känns som det är ganska gammalt och det stämmer väl på ett ungefär med snittet på kroppen som känner sig som 98 och knoppen som 32. Grannfamiljen hakade på de också i farsfirandet. Den här gången körde vi med några små smörgåstårtsbakelser när alla kom som lite småmingeltugg. Jag fick hjälp att montera fin trädgårdsmöbelpresent medan jag grillade kyckling med grönt. Det fick bli potatisgratäng till det grillade. Jordgubbstårta ännu en gång för det är ju så attans gott. Småkillarna ville rida så det blev en liten tur ner till sommarhagen. Vi andra skrotade runt och inspekterade odlingarna.

Måndag vecka 26:
De flesta runtikring jobbade så vi passade på med lite småstädning. Vattnade mina odlingslådor, tjyvade tomaterna, vattnade hästarna och hustru mockade lite i stallet. Städade och sorterade lite vid mitt skrivbord. Hämtmat från Thaien och lite soffa.

Tisdag: Slog mig ner vid datorn och tog reda på hur skolan ska söka sitt elstöd. Loggade in hos elleverantören och tog fram vad vi haft för förbrukning under den perion som efterfrågas. Så nu har jag förberett inför vårt möte den 17 augusti när stödet ska till att sökas. Kollade mailen, Efter frukost med "morgonnap" blev det en sväng till IKEA, lite mer städning och vattning och så lite ingenjörskonst på högsta nivå med Ikeaverktyget i högsta hugg.

Onsdag. Vi tog tag i vår övervåning och gjorde en utsortering samt en rejäl städning. Härligt att slänga lite och få ordning bland gamla papper.

Torsdag: En tur till ICA Maxi för proviantering. Lite småstäd. Det där man inte ser förrän strax innan gästerna kommer…

Fredag. Tidig förmiddag åkte vi med elbilen till Nynäshamn, gick in på Rökeriet och köpte jättefärsk spättafilé.
Äntligen fick vi ut min svåger och svägerska på besök. De hade med sig en födelsedagspresent till undertecknad. Det var inget mindre än två stycken vackra klematis. Precis vad jag vill ha. Vädret var så där lagom att det passade perfekt att sitta ute och äta panerad spättafilé med räkcremefraichesås kryddad med massor av ”hemgjord” dill. Välskrapad färskpotatis till den. Kaffe med glassen ”Himmelsk röra” fick avsluta lunchen. Vi lät regndropparna avgöra när det var dags att förflytta oss inomhus till soffläge. Vi hade mycket prat att gå igenom så tiden bara rusade fram. Klockan 17 kom de där grannarna vi är nära släkt med hem från jobbet. Det blev lite husvisning och sen kom den tredje jordgubbstårtan inom en vecka på bordet. Svågerrifamiljen hade ingen kattvakt till sin lilla kattunge så de åkte hem redan vid 18 snåret. Vi plockade undan lite och så passade vi soffan resten av kvällen.

Lördag. Vi tog en sväng till Granngården och köpte på oss en spalje till mina fina nya klematisplantor att klättra på. Något för pioner att luta sig mot, hästmat och kaninmat.
Grävde ett par gropar på 40 ggr 40 cm, gödslade och stoppade om blommorna med lite fin jord. Passade på att så in ett gäng stockrosor framför när jag ändå var i stöten. Vi grillade lite och så blev det dålig tv i soffan.

Söndag Idag! Det börjar bli dags att få hem ett par skrindor med hö så det blev skullstädning. Dotter och svärson har haft höskullen som förråd medan de byggt hus så det blev en hel hästtransport fylld med skräp. Jag hjälpte till lite med traktorn, så de kunde lassa saker i skopan. Sen sådde jag ännu en gång in ett gäng med blomster i jordkullen mellan våra tomter. Vi får se vad som kommer upp. Just nu är där ganska gott om gurk och squaschplantor på kullen. Kan bli fint med lite blommor också.

Var nere och band upp alla tomatplantorna. Det var ett digert arbete att binda upp 12 stora buskar gula, söta cocktailtomater och 8 vanliga plantor med röda tomater. Passade på att gallra lite bland salladen och rödbetorna. Brysselkålen är uppe kring halvmetern. De ska bli runt metern. Squashen som växt till sig under duk har börjat blomma. Melonen i vårt lilla miniväxhus har börjat sätta blom den också. De röda vinbären är i alla fall rosa, Björnbären börjar synas, rabarbern är för stor, Halloweenpumpan växer bra, Zuccinin är på gång och gurkorna tar sig fint. De solmogna jordgubbarna under bärnätet smakar gudomligt. Haricot vertsen har börjat klättra på sina nät. Spritärterna kommer fint, några majsplantor blir det, Solrosorna, den här gången i flera färger och lite lägre reser sig rejält över pallkragarna. Det finaste av allt är att blåklinten börjar blomma. Det slår våra rosa och röda rosor samt kaprifolen med hästlängder. Just nu strilar regnet ner till längtande gröda. Det slår härligt mot altantaket. Sitter innanför fönstret och tittar ut över lådor med violer som reser sig ostadigt över altanräcket. Än klarar de några dagar till innan de börjar lägga sig och det är dags att klippa ner och låta övriga blomster ta över.

I morgon ska jag ta mig en tur till skolan och kolla till att allt är ok och ta hand om lite post. Väl mött i hängmattan. Hälsar Janne

  

Avslutningsdagen

6.15. Full fart i köket
Vagnar till fika
Kaffebryggning
7.30. Avslutningsklädda barn
Tjusiga kollegor
8.00 Skolgården full med folk
Rektor Katri höll ett underbart tal där hon vände sig till barnen.
Barnen sjöng så vackert att inte ett öga var torrt.
Blommor och presenter. Tack snälla!
Klockan halv nio hade helt plötsligt alla barnen sjungit färdigt.
Köksluckan fylldes av klasslärare och barn.
Det var glassar till alla skolbarnen, fikavagnar till alla andra.
Dagen till ära hade jag bakat tre stora ugnsplåtar med Ryttarkakor.
I flygande fläng fick vi fram tillbringare med saft till alla småsyskon också.
Mohammad fyllde på fikavagnarna och jag servade från köket.
Det fanns inte en smula kvar av kakorna när vi lite senare hämtade in fikavagnarna.
De flesta barnen åkte hem och de som var kvar på fritids serverade vi grillade hamburgare.
Rektor Katri bjöd oss i personalen på hemgjorda smörgåstårtsbakelser och alkoholfritt bubbel.
Supermysigt.
Ännu en härlig skolavslutning att lägga till handlingarna.



Hemmavid 3 juni -23

Samtidigt som dill, solrosor, blåklint, ringblomma och morot börjar visa sina små spröda blad har tomatplantorna hamnat i jord. Sparrisen poppar upp likt långa spinkiga gubbar ur jorden, Jordgubbsblommor lyser vita i pallkragarna. Potatisen har orkat sig genom jorden. Ja jag tror ta mig katten att melonplantorna tar sig också. Ser att det börjar blomma på björnbärsbusken och vinbären är på gång. Det skymtar rött i pion-knopparna, Aklejan blommar för fullt, ser lite blodnäva i diket.
Ja det är en härlig tid. Syrener i långa banor nu när häggen precis slutat blomma.
Väntar ivrigt på att se Pumpa, Squasch, Zuccini, Rödbetor, Majs, Hari cot verts och sockerärt titta upp.
Tänker mig att så lite olika blomster till kvällen. Clarkia, Lejongap, Sömntuta, Aster, Krasse så klart, Luktärt och lite mer lajbans.

El-klipparen ska få bekänna färg också i helgen. Sen ska diverse möbler och jox flyttas undan för det ska komma en arborist som klättrandes ska plocka ner vår urgamla hängbjörk bit för bit. Den är både tjock och hög så där finns det ved att hämta.
Själv har jag inte längre orken till vedhuggning i större omfattning så, det blir nog att fråga grannar om de vill hämta storbitsved.

Skolan

Mohammad och jag jagade getingbon i torsdags.
Jag tog med mig ett långt gammalt rör till skolan. När alla skolbarnen placerat sig i sina klassrum skred vi till verket.

Vi förlängde det befintliga dammsugarröret med mitt rör, stoppade kontakten i vägguttaget och så körde vi igång. I snabb takt åkte 7 getingbon in i dammsugaren. Med en lång stege lyckades Mohammad nå ett bo som placerats längst upp på nocken på skolhuset. Sammanlagt lyckades vi få ner 10 bon. Vet att vi behöver vara rädda om Geting-rackarna men, vi är ju en skola och här finns väldigt många som inte alls vill ha getingstick. Tänker att tar vi bort deras bon så kanske de flyttar till lite mer barnfria trakter.

Jag hängde upp ett par uppblåsta papperspåsar på husväggen. Har hört att Getingarna kan tro att det är Getingbon och efter som de är revirkänsliga så bygger de inte nära dem. Vi får se om det fungerar. Annars blir det Geting-fällor. Nu gäller det bara att hålla efter så kanske det lugnar ner sig på Geting-fronten.

Skolans elgräsklippare har fått sig ett nytt batteri. Det visade sig att den sortens batterier inte tål kyla och dessutom måste underhållsladdas när de inte används, så nu står laddare och batteri uppe på mitt skrivbord och gottar sig i värmen.

Det växer så det knakar i skolans odlingar också. Vattningen sköter barnen om under skoldagar och under semestern så har vår fantastiska trädgårdsgrupp med Linda i spetsen erbjudit sig att vattna.

Barnen fick lite ny sand i veckan. Tänk vad lite det behövs för att göra barnen lyckliga. Det blev en väldigt välfylld sandlåda. Både den nya sanden och alla glada barn fyllde den till bredden.

Hönsen verkar stormtrivas. De värper ägg så det står härliga till. Jag har hört att hönsfodret skulle kunna dra möss. Så kan kanske vara fallet men det är inget vi märker av. Grannens katt däremot verkar göra det för den är en ständig gäst hos oss. Barnen bara älskar katten Luna.


3 skoldagars lunch så här, nära terminsslutet. 1 juni 2023

55 potatisbullar i varje påse. 6, 5 påsar.
Mohammad stod och stekte från klocka 8 för att hinna få alla färdiga.
360 gyllenbruna och härligt frasiga potatisbullar gick åt till sista bullen.
Det är drygt 4 potatisbullar per barn och mage. Lägg där till att barnen slevade i sig 6 kg vältärnad bacon och 4 kg rårörda lingon så förstår du att de blev mätta. Den fräscha salladen på salladsbordet hade inte alls samma rykande åtgång. Trots barnens favoriter som majskorn, svarta oliver, krispig färsk vitkål mm så låg koncentrationen absolut på potatisbullarna.

Det är liksom det här som är grejen med just mitt och Mohammads jobb. Glada och nöjda matgäster.

Vi fick ta mig katten till Nasigorengen på onsdagen också.
Vi finstrimlade 5 stora vitkålshuvuden, kryddade med gul curry och stekte den gyllenbrun. Kokade ut det som kan ge magont och så fick 6 kg kycklinglårfiléstrimlor gå ner i stekbordet. Även den fick sig en rejäl currykryddning. 5 kg långkornigt ris sköljdes och kokades. Den saftiga vitkålen blandades med den nystekta kycklingen och det kokta riset. Vi smakade av med salt, peppar och lite soya, sen var den anrättningen färdig för servering.
Smaskigheterna serverades utomhus och åts i kåsa med sked. Det blev en liten skvätt över i en kastrull –trodde vi tills ett eftersläntrande barn kom och ville ha den. Till och med morotsbitarna vi serverade till slank ner.  

Torsdagen såg på morgonen ut att bli lite kallare så vi serverade maten inomhus. Det fick bli barnens absoluta soppfavorit. Soppan som jag inleder terminernas soppdagar med för att de som inte ätit soppa förr ska förstå att soppa med nybakat bröd är en toppengrej.
Stekt viltfärs, tomatpuré, krossade tomater, lite lök, vatten och buljong får koka färdigt i 2 jättestora kastruller. En stund innan servering får minifarfallen åka i kastrullerna och koka färdigt tills det är dags för servering. Du gissar rätt! Ännu en lyckad lunch.
4 liter jäst, 300 gram jäst och 8 kg vetemjöl blev till supergoda bröd som passade som handsken till soppan.
Så vitaminerna –glöm inte vitaminerna. Idel nyttigheter på salladsbordet som färsk broccoli, färsk strimlad vitkålssallad, Kikärter med persilja och en fräsch tomat och gurksallad ackompanjerade lunchmaten perfekt.

Här hemma får det väl bli falukorv till middag.

Hälsningar Janne


Liv i luckan 29 maj 2023

Kl 7.50 med nytvättade händer åkte förklädet på.
Arbetskamrater som ville än det ena, än det andra. Törstiga barn, barn som vill ha plåster, barn som vill ha hjälp att skära frukt.
Pratsugen kollega medan jag datorledes försökte hjälpa bokföringsbyrån med några siffor. Genomgång av veckans matsedel, frånvarokoll på Schoolsoft. Ett försäkringsbolag ringde och ville ha svar på några frågor. En helt normal måndag helt enkelt. Fortsättning:
Vår mis en place lyckades komma på plats under tiden.
Alla kastruller, och tillbehör, sallad, korv, pasta, kryddor och specialmat plockades fram och så körde vi igång. Ja det var tanken i alla fall.

En tutning avbröt oss i planeringen. Det var lastbilen från Martin och Servera som backat upp och ville lasta ur. Alla varor åkte in på plats, mejerivarorna i ”first in first out” ordning. Det som skulle in i kylar och de som skulle hamna i frys lades på sina rätta platser.
Visst serverade vi ett gäng muggar vatten under tiden och lärare kom och hämtade frukt. Vi rörde i stekbordet. De tomma kartongerna åkte ut.

Efter handtvätt körde jag igång med att skära sallad och Mohammad stekte prinskorv. Fyra serveringsvagnar till de olika årskurserna gjordes i ordning. Sprang ifrån och luradeigång kopplingen mellan en dator och en projektor. Mer vatten till barn, har för mig att det gick ett par plåster till också. Delade ut ett par kaffeskedar och delade en passionsfrukt till ett barn. Nu åkte pastan i sina tre kastruller med saltat kokande vatten. Förskoleklassens mat hämtades först och sen var vi liksom igång med matserveringen.  

Maten:
Några barn gjorde ett försök att få mig att laga falukorv med snabbmakaroner. Jag drog gränsen vid snabbmakaroner och lagade till stekta härliga prinskorvar med Gnoccipasta och så sallad förstås.
En vitkålssallad gjord på spröd färsk vitkål, Cous cous sallad med lök, tomat och gurka, majskorn, skivade svarta oliver och kikärtssallad med persilja.

Vi gör försök att göra det lättare för barnen att dricka vatten och samtidigt få lite mindre spring i köksluckan genom att tjata på dem att ta med sig vattenflaska. Det går så där.
Frukten går klasslärarna och hämtar och delar ut i klassrummen.
Vi såg i komposthinkarna att det väldigt ofta låg halvätna, ibland var det bara en tugga tagen av äpplen. Så vi gjorde så att lärarna hämtar frukt i skål och tar med sig en litenkniv. Många elever föredrar ett halvt äpple så det ser ut att bli jättebra.

Eter lunchen blev det lite skrivbordtjänst i väntan på att mina hem och konsumentkunskap-elever skulle övningssjunga färdigt på skolgården. De fick tillbaka sina hkk-prov. Min bedömning utan rödpenna och siffror gjorde dem först lite konfysa. Jag skriver alltid vad de gjort bra och om det ev finns något förbättringsområde. Ett i mitt tycke trevligt sätt att få tillbaka ett prov.

Efter det blev det bil hemåt för ett digitalt personalmöte.
Avslutade med lite renskrivning av anteckningar.

Sen gick jag ut tillsammans med hustru och hundar för lite rabatt och pallkrage-bevattning.  

Jyckarna fick käk och vi värmde lite rester sen helgen sen passade jag soffan för glatta livet resten av kvällen.

Nattinatti från Janne




V 21  (28/5-23)


Rektor Katri var lite krasslig i veckan så det fick bli den här gammelgubben som TF.
Det är tryggt och bra att vara omgiven av skolans fantastiska personal.

Veckan inleddes som vanligt med att skolans lärare var rastvärdar ute på skolgården medan fritidspersonalen hade möte. Klockan nio ringde det in och alla barnen gick in till sina klassrum.

I köket inledde vi med lite morgonstäd och laddade för korvgrillning. Vädret var helt perfekt för en utelunch. Personalen hjälpte till att grilla och dela ut grillkorvar, kyckilngkorvar, veganska korvar, korvbröd, ketchup, senap, bostongurka och ett helt lass med äppelklyftor till glada och hungriga barn.

För min del blev det lite administrativt efter lunch och sen vidtog personalmötet.
Det ska ju organiseras så att alla skolbarn har det bra och dessutom får lära sig lite nytt.
Det är väl lite i ordningen. Trygga skolbarn som har det bra och mår bra gör som bäst ifrån sig.
-Japp så är det. Barnen först!
Jobbkvällen fick avslutas med styrelsemöte. Det är ju i princip samma saker som dryftas på personalmöten som på styrelsemöten. Det pratas bara lite från olika vinklar, men -Barnen först är det i alla fall från alla håll.

Tisdag: Förskoleklassen hade Dick och Maria från biblioteket på besök. Barnen visade sitt fina sagoträd och bibliotekspersonalen var väldigt imponerade. Den här gången hann de inte stanna kvar på lunch.
Panerad fisk, remouladsås och kokt potatis samt en smarrig grönsaksbiff fick bli inomhuslunch.
Jag hade ett möte och så rev jag av lite kontorsgöra innan det fick bli hemgång.

Onsdagen bjöd på strålande sol, en utomhusgryta på hjortskav och pasta samt Quron och rotsaksgryta fick samsas på uteborden med gurka och tomatbitar.

Pratade en stund med rektor Katri som nu börjar piggna till.

Timmen innan hemgång spenderades med en kontorssäljare. En mycket trevlig kille som utan framgång försökte övertyga mig om att det är bättre att leasa maskiner än att betala dem kontant. Men. Jag är kanske gammal och omodern…
Jag kollade lite vad det kan tänkas kosta att få hjälp med sånt som it säkerhet, brandvägg osv. Jodå, det kostar… Så är det någon av er fantastiska föräldrar/vårdnadshavare som är en mästare på sånt är jag idel öra.

Torsdag: Även torsdagens lunch serverades utomhus. Hälften av barnen får maten från trappan mittemot grillhuset och den andra hälften från andra sidan skolan på altanen. Vi sitter sen vid våra utebord. Brukar funka toppen.

Maten? Jo det blev en av barnens soppfavoriter, En härligt mixad och len, purjo och potatis-soppa  samt en smarrig linssoppa med afrikansk/arabisk kryddning. Kittlade döds-skönt i kistan tyckte många. Det helt nybakade varma brödet var så klart inte alls fy skam det heller.

Vi hade två av personalen sjuka. Vår superduktiga, vikariesamordnare/schemaläggare/fritidsansvarige, bästa Carro ringde in Evelina. Evelina har haft en av sina lärarpraktiker hos oss, inne hos fyr-sexan så det passade helt perfekt att hon kunde komma in och styra upp undervisningen där.

Gick in trappa upp och ”kontorade” en stund innan det var dags att förhöra mina hem och konsumentkunskapselever med ett litet prov. Kan skvallra att de är jätteduktiga.

Fredagen: Mohammad drog fram vår stora blandare och rörde till en jättegod köttfärslimpa.
Den vegetariska/veganska lunchrätten fick bli vegobollar gjorda på ärta. –Jättegoda faktiskt.
Till Köttfärslimpan blev det en gräddsås, kokt och stekt potatis samt rårörda lingon.
Till Vegobollarna körde vi med tomatsås. Inte dumt!

Jag lyckades för första gången den här veckan att dra mig hemåt någorlunda tidigt.
Fick så klart med mig lite kontorsjobb men hann i alla fall med lite hundgosning.

Gjorde färdigt kontorsgörat, tog mig en fika och tog igen mig en stund i soffan innan det var dags för nästa äventyr.
Vi åkte till storstaden och hämtade ett barnbarn på förskolan och ett annat på fritids.

Den här gången skulle vi bara var barnvakter ett par timmar så det fick bli ”Donken”
Ungarna hade ju lekt hela dagen i plugget, trots det var det grymt svårt bara att stå stilla så länge att det gick att beställa Nuggets mm. Tur att det finns lekhörna både ute och inne på det Mc Donalds vi valt.

Det gick i alla fall nästan att sitta stilla och äta. Donkenleksakerna kunde inte konkurrera med rutschkanor mm. Lillebror som fick i sig sina Nuggets på nolltid tyckte storebror var väldigt långsam. Lillebror liksom halvhoppade upp och ner på stolen och var garanterat snabbast ut till lekhörnan så snart storebror ätit färdig. De hann faktiskt tillbaka till bordet en liten snabbis för att kolla om det skulle bli glass och -det skulle det. Själv fick jag en kopp fika.

Pappsen (vår son) dök upp direkt från sitt jobb. Vi pratade en liten stund tills barnen var mätta både på Nuggets, glass och lek. Skildes åt vid bilarna. Sen körde vi direkt till Byggmax och lastade i så många påsar matjord det gick i vår lilla elbil. I knäande bil blev det hemfärd, avlastning och soffa med final i nån sorts konstig attans maskeradtävling. Slocknade en stund men vaknade till så pass i alla fall att jag kunde gå och lägga mig. Som sagt, en härlig vecka…


Fyra dagars ledighet

Vilka fantastiska dagar vi har så här på vårkvisten¨

Det vete-fanken om det går att kalla det för vår -men i alla fall.
Trots kalla nätter har ju naturen fullkomligt exploderat.
Hemma är det så fullt med blommor på plommonträdet att Hummelmamma inte hinner med.
Tänker ta mig en tur ut i grönskan med pensel i högsta hugg och hjälpa hummel-tanten.
I år har jag varit en fegis när det gäller odlandet. Än så länge är det bara övervintrare i pallkragarna.
Vi har i år utökat vår pallkragesamling till i exakta/runda tal –jättemånga. Jag skulle så klart vilja ha ännu fler för jag har räknat ut alldeles på egen hand att, ställer jag tre pallkragar på hög och de har fri tillgång till jord underifrån så kan jag få det mesta att övervintra. – Kan vara en toppengrej!

Jag har ett litet mini-mini-växthus –ja så där stort som en pallkrage, du vet. Där tänker jag försöka mig på att odla honungsmelon i år. Vet att det blir trångt som attan men, tänker att med tillräckligt med hästskit, vatten och kärlek så kanske det kan blir något i alla fall.

Potatisarna är ju lite bångstyriga. De vill så klart inte vara i närheten av sina kusiner, Tomaterna. Börjar likna svensk fotboll eller Ryssland mot Ukraina. De liksom inte tål varandra. -Inte alls.
Vi får se i år när jag planterat Ukraina på ena sidan stallväggen och Ryssland på den andra.
Det blir väl en jäkla ketchup av alltihopa…

I övrigt så ska det bli en massa skojsamt i pallissarna.
Brysselkål, solros, gurka, Zuccini, morot, persilja, dill, rödbetor osv. En hel låda med fröer väntar på att hamna i jord. Runt pallkragarna hamnar som vanligt en massa ringblommor. De är toppenbra på att mota ohyra.

Mööördarsniiiglarna… Ja de är inte roliga att dras med. Jag kör med nergrävda petflaskor med öl och snigelramar kring kragarna. Sen brukar vi gå en kvälls/snigermördarpromenad på fina sommarkvällar också. En jäkla tur att sniglarna inte är håriga med söta ögon utan att de ser ut som bajskorvar och är allmänt slemmiga. Lite lättare blir det att vara snigelbödel.

Alltså, det är ett attans jobb det här med odlande. Gick ut i morse vid åttasnåret. (läs fredag)
Startade upp med att sätta ihop fyra pallkragar på stallets norrsida. Där ska potatisen hamna.
När det skottades ur för grunden till min dotter och svärsons hus, femtio meter från vårt så blev det lite jord över. Den jorden tog jag några skopor ur och skopade i potatislådorna.
Sen grävde jag mig in i gödselstacken och fick tag i färdigbrunnen hästgödsel. Fyllde skopan och körde och ställde mig vid andra sidan av ställväggen. Där körde jag med grepen och ondig rygg, fyllde tre badkar till hälften med brunnen hästgödsel. Ryggen började klaga så skopan med gödsel fick stå kvar. Vi tog en rast och vila. Vila och rast betydde att vi satte oss i bilen, körde till Nynäshamn,
pantade lite tomglas, handlade 12 påsar jord, tog en sväng in på ICA och smaskade i oss lite Thaimat. Livet är en strid…

Hemma igen får vi nog lov att erkänna att det blev soffan en stund. D
17.00 ut igen. Det blev till att blanda till jord och gödsel och sätt upp några nya pallkragar. Sen var den orken slut.

Väl inne igen startade funderingarna på middag. Det blev hamburgare, Halloumi, grillad färsk vitkål, hamburgerbröd, dressing och senap och ketchup. Den grillade färska vitkålen vann. Den var supergod. Japp, det var fredagen.

Lördag:
66 år ung. med en mycket tung kropp, lite ont över allt. Trots ontiga bagateller så fixar viljan så det blir en massa gjort ute på tomten i alla fall.
Lördagsmorgonen bestod i en smarrig helgfrukost med, kaffe, perfekt kokt ägg, kaviar och fullkornsbröd. Sen den absoluta helglyxen. Vi slocknade i soffan bägge två.

Klockan blev halv elva och hundarna talade tydligt om att det var dags att sätta fart. – Så klart vi gjorde. Hustru slängde ut jyckarna och jag gick ut till planteringarna. Rörde runt jord och brunnen hästskit, pytsade i jord i odlingslådorna och så blev det dags att plantera. Hustru kom ut med sättpotatisen och jag gick in och hämtade mina små tomatbebisar. 25 potatisar fick plats i 2 pallkragar och 12 tomatplantor hamnade på plats i sina fina odlingsbadkar.

Sen tog vi oss en tur till ett Bygg Max för att titta på deras små villastängsel. Inte fanken hade de några sådana hemma. Vi struntade i den biten, tog oss en sallad och körde hem.

Hemma blev det en skön vilopaus och så körde vi på vidare.
Det blev grävning i pallkragar och i med ny matjord. Sen vågade jag mig på att plantera mina små tomatbebisar. 12 små sköra tomatplantor som vuxit till sig från små minifrön. Hoppas de överlever.
Snickrade till en spaljé till björnbärsbusken som annars letar sig över allt. Vi skördade ett dussintal sparrisar som just nu ligger på grillen tillsammans med potatis och ett par skivor fläskkarré.
Tänker käka lite grillat, titta på Let´s Dance och så blir det väl Nattinatti. Inte fy skam att vara lite ledig.

Söndag morgon. Väckning medels hundpuss kockan 05,55. Utgång med hundar, en härligt men väldigt tidig morgon. Kaffebryggning, äggkokning, mm. Frukost i magen och en smula somna om.

Ritade ännu en karta över det jag ska till att så. Tror att det blir superbra. Håller jag bara sniglarna stången, vattnar och slipper mer vinter så kanske det blir något.

Nu har jag tagit tempen. Ja på värmen i jorden alltså… 12 grader tyckte min gamla köttermometer.
Jag hittade min halvruttna med fullt fungerande ”så-rad-pinne”. Vattnade och gjorde raka rader. Persilja, dill, sommar och vintermorötter, lite blåklint, prästkragar, solrosor och majs fick plats i fyra av pallkragarna. Skruvade på en snigelram runt dill och persiljan. Den skyddar inte mot harar och rådjur men sniglarna ska visst inte ta sig över.

Gick sen runt och vattnade, Det är alla möjliga blomster som törstar efter vatten och tävlar om att komma först. Pioner och Allium i knopp. Aklejan är på gång, Nävan runt björken. Ja det grönskar lite överallt.

Planterade just om en timjansplanta som hängt kvar i sin ampel över hela vintern. Skulle till att slänga den när jag upptäckte små gröna blad både här och där. Ska bli spännande att se om den tar sig.

Lavendel verkar vara en spännande växt att så. Jag gjorde som det stod på påsen och sådde frön i en burk. Stoppade sen burken i kylen där den fick stå i fyra veckor. Sen har den stått i ett soligt fönster i ytterligare fyra fem veckor. Idag planterade jag om de sköra små stänglarna i krukor. Herrejistanes vad jag inte har urmakarfingrar. Det kändes som handen var full av tummar. Vi får se hur det går…

Söndag kväll och kugghjulen börjar snurra så sakta mot jobbfart. Kollade just matsedeln och vädret. Det ska bli soligt, så skolgrillen kan få göra nytta. Alltid lika härligt när det står grillning på matsedeln.

Hälsningar Janne

Trivsel - aktivitetsdag - fixardag

En alldeles fantastisk dag. Solen lyste när föräldrar/vårdnadshavare och skolpersonal började samlas runt skolans grillhus. Det luktade smaskens från vanliga grillkorvar, kycklingkorvar och vegetariska.
Personalen grillade och serverade korvar i full fart.

Kaffe och saft slank ner det också. Kexen försvann i rasande takt när väl barnen fått nys om dem. Tittade i smyg på när ett barn kämpade med bägge händer för att lyckas få i sig kexen tillräckligt snabbt. Där var inte mer kex kvar än att barnet fick hållas. Det var ju ett väldigt lyckligt barn…

Skolbarnen i årskurs tre fyllde flera vagnar med plantor, kakor och nypoppade popcorn. Ska man se till mängden av folk kring dem så sålde de säkert massor. Det var några popcorn kvar vid nittontiden med de gick barnen runt och sålde lite billigare. -Duktiga affärsbarn de där…

Några startade upp med hönshustakslagning mm och andra passade på att umgås och ha trevligt, lära känna några nya vårdnadshavare eller kanske prata lite otvunget med berörda lärare.
Själv gick jag runt och bara njöt av att så många var på plats. Fick som vanligt svara på lite frågor om ditten och datten o hit o dit men det tycker ju jag är jätteroligt.

Nåväl –när mingelhalvtimmen var tillända så där runt sjutton och trettio, samlade vår ordförande och vice ordförande oss runt trappen in till förskoleklassen för lite information om kvällen. Många hittade till våra arbetsgrupper och så blev det full fart på hela gänget. Det krattades, rensades, lagades, spacklades, tvättades väggar, tejpades, målades och blåstes löv. Vår fantastiska sk sammankallare Lycille fick tag på lövblåsen och sprang med ett leende på läpparna runt och blåste löven från skolgården, rakt ut i skogen. Det var elektriker på plats så vi fick nya lysrörsarmaturer där det behövdes, en ny fin lampa över ingången till lilla huset. Torkskåpet kopplades in av en fantastisk pappa som sågade, uppfann och fixade så två slangar fick plats i en ventil. Snyggt jobbat!
Det grävdes ner ett sk skyddsrör för el så vi kan koppla in lampor mm i hönshuset. Toppen! Källaren städades lite och jag fick slänga iväg lite gammalt teknikskräp. Ett helt hästtransportsläp fylldes med skräp som vice ordförande med hjälp av ett par snälla åkte till tippen med. Vi fick gångjärn på grinden ut från uteklassrummet till skogen men en finns rosenbåge runt. Där förövrigt ett par Clematis ska få klättra vilt. Ja det var folk i varenda hörna av skolan. Mohammad fick hjälp av en förälder att skruva ihop det sista av fyra utebord. Allt en fröjd för ett par gamla husfarsögon.

Uteklassrummet är förresten färdigt nu. Utemöblerna står och väntar på lärare med klass, färdiga för utomhusstudier.

Ett av våra klassrum fick sig en strykning med färg och redan där syns en härlig skillnad.
Det kommer att bli supersnyggt och fräscht.  Väggfärgen med tillbehör är nerburna i källaren och står snällt och väntar på innegänget som kommer och målar resten.

Det är mycket att måla så du är mer än välkommen. Det är verkligen en chans för dig att känna att du gör något verkligt bra för att göra ditt barns skola ännu bättre.

Hälsningar Janne


Veckan som varit:


En bra men något kall helg.


Måndag: En helt plansch, plakat och demonstrations-fri första-maj, med lite stök i kylan på tomten. Ömsint vårdnad av tomat och melonplantor vid matbordet. Allsköns små jobb vid datorn, umgänge med barn och barnbarn.


Tisdag den 2 maj: Hem och konsumentkunskaps-eleverna hade matlagardagar.

Det blev lite husmanskostlagande med bakning, köttbullar, panerande av fiskfiléer, remouladsås och pressad potatis. Vi dukade och åt läckerheterna tillsammans.

Mohammad grillade mängder av kycklinggrillkorvar till alla resterande barn. Regnet mattades av succesivt under förmiddagen och det slutade regna helt ett par minuter innan barnen började ställa sig i korv med brödkön. Mohammad hade faktiskt  lite tid över till att skruva med våra nya fina utomhusbord till vårt fina uteklassrum också.

Efter rast fick vi lite hjälp med undanplock och disk och så var det tack för idag.


Onsdag den 3 maj: På hemkunskapen jobbades det för högtryck med:

Pizzadeg och frallatillverkning. Pizzabullar till förrätt, stekt honungmarinerad kycklinglårfilé med hemgjord bearnaisesås och hasselbackspotatis. Efter det, avslutning med vackra små crepes med skivad banan och blåbär. Smaskens tyckte rektor Katri som var hedersgäst vid den kanonmiddagen. Mohammad startade upp morgonen med att försöka hinna färdigställa våra utebord. Han avbröts vid niotiden av en elak planka som lyckades landa mitt på långfingertoppen. Det slutade med ett rejält blått finger med dunkande värk. Som tur var så hade vi skolsköterska på plats som såg till att åderlåta fingret och minska på trycket. Vännen Mohammad fick hjälp av både Carro och Kenny med grillningen och disken efter hjälpte en fantastisk elev i åk sex till med, så det slutade med en riktigt bra dag för de flesta av oss.


Torsdag: den 4 maj: Två elever i åk 6 hjälpte undertecknad i köket med matlagning till hela skolan.

Det var hårnät på, handtvätt och så körde vi igång.

Trots att laxen luktade just, -Lax så klarade eleverna av att både skära loss skinnet och göra lagom fina bitar att steka i ugnen.

Potatisen som är som tråkigast just nu hade börjat få små ögon. De 10 kilona fixade hemkunskapseleverna galant. Vi kokade potatis på det osvenska men, riktiga sättet. Vi lade ner potatisen i kokande saltat vatten och lät den koka i 20 minuter under lock på lagom värme.

Remouladsåsen fixades på ett kick och sen var det bara de vegetariska läckerheterna som kvarstod.

Det hackades gul lök och pressades vitlökar. Det doftar så otroligt gott av gul lök och vitlök när den fräser i en god olivolja. Nåväl tomatpurén åkte ner i den färdigfrästa löken och fick gosa med i några minuter så all sötma i purén skulle komma fram. Sen åkte de krossade tomaterna i och fick sig ett uppkok. Den nyhackade färska basilikan och oreganon åkte i kastrullen tillsammans med lite salt och så var den tomatsåsen ett otroligt smarrigt faktum. Några Quornbitar åkte i och vips hade vi vår vegetariska maträtt färdig. När potatisen var kokt och laxen i ugnen fick eleverna ett recept med bara ingredienserna till en kladdkaka. Det var helt utan övriga instruktioner. De fick till en alldeles fantastisk kaka. Det kastades en del lystna blickar på kakan redan när den kom ut ur ugnen men kakeländet skulle ju stå minst ett par timmar i kylen för att bli ätfärdig. Vi löste det med att eleverna fick ta med sig kakan till engelskalektionen klockan 14 och dela med sig till sin lärare. De borde få med beröm godkänt i alla fall för den lektionen…


Fredag den 5 maj: Våra 4-6 or var på utflykt till kungliga operan hela dagen. Vi andra hade lektioner som vanligt. Köket fick till en jättesmarrig korv och pastagratäng och en vegansk liknande historia. Mohammads finger är på bättringsvägen, snön söm föll i förmiddags ligger inte kvar och jag tänker gå hem för dagen. Så, Tack och hej för den här gången hälsar Janne



V 17
Ännu en kanonvecka


Måndag KL 7.45 Infann jag mig vid bussen från Nynäshamn. Såg inga bilgalningar. Inte en ända bilist tyckte att det var en smart idé att köra på trottoaren när det stod en tjock gammal gubbe i grönt och såg ut som vanligt. Jag lotsade över barnen och sen var det marsch in i köket.
Den utsökta kycklingkorven låg och väntade i kylskåpet och färdigskivad potatis väntade snällt i frysen.
Vi brassade på lite hackad gul lök och kokade upp en rejäl kastrull med köttbuljong.
Sen varvade vi korv och potatis, hällde den goda buljongen över, tillsammans med lite ny-tärnade morötter.
Den sjömansbiffsliknande korv och potatisgrytan slank ner i barnens magar som om det varit smågodis.
Den veganska funkade hyfsat den också.

Vid 15 snåret hade vi ett lärarmöte. 15.45 avslutade vi mötet för lite personalfika medels smörgås. Hungriga arbetskamrater har jag... -Allt bröd, kalkonskinka och en del annat pålägg och grönsaker, gick åt som smör i solsken.

 HLR: Vår hjärt och lungräddingsinstruktör kom ”bara nästan i tid” Hon gjorde den jobbiga upptäckten att Sorundavägen är jättlång och superjobbig att starta från fel ände. 

Nåväl, kursen kom igång i stort sett nästan i tid. Tjejen som höll i kursen var fenomenal. Vi körde kompressioner mitt i kaggen på en garanterat stendöd plast-torso.
Plastgubben hade sina fördelar, tex när vi pumpade syre i själva hjärtpumpen så visade han med blinkade och fasta färger när vi tryckt lagom hårt. För att få in pumperiet i komihågminnet fick vi pumpa på utan att titta på de färgade lamporna. Det gick ganska bra. I alla fall tills armarna började bli trötta. -Så klart gick jag in efteråt och tackade.

Efter det äventyret höll jag och rektor Katri oss kvar i väntan på det begynnande styrselsmötet.
På vårt möte pratade vi mest om det kommande årsmötet och lite om aktivitetsdagen den 11 maj kl 17.
Vi bestämde att vi ska planera dagen väl. -Skriva ner det vi vill ha gjort. -Inhandla det som behövs och så försöka förbereda dem som berörs.
Hemma igen vid 22 snåret blev det tea och en macka, lite TV och så rakt ner i bingen.

Onsdag: Utelunch med barnens absoluta favorit. Stekt strimlad kycklinglårfilé blandat med Gnocchi och smarrig currysås. Den ena stora kastrullen utegryta efter den andra gick ut från köket och ut till vår serverande personal. Qourn curry funkade kanon den också.

Torsdag Den redan dagen innan, förberedda och långkokta, högreven i fina bitar simmade vackert i den goda buljongen tillsammans med lite rotsaker och potatis.
Barnen bara vrålälskar den soppan.
Mohammad och jag tog oss en sväng ner till vår sopsortering.
Vi ställde alla kärl på rätt plats och klistrade på lappar som talar om vad som ska läggas i. -Skönt med lite ordning.

Fredag
Mohammad fick göra en köttfärslimpa helt efter konstens alla regler.
Där var en välmixad jumbolök, 3 dl ströbröd tillsammans med 6 dl vatten. Trettio ägg, en skvätt vispgrädde, 7,5 kg fläskfärs och 6 kg färs från dovhjort, väl rörd i vår fina köksmaskin.
Mohammad  tog först undan färs till de barn som behöver specialmat,  förvandlade färsen till fina köttfärsbaguetter och stekte dem varligt i varmluftsugnen.
Han gjorde också en förträfflig brun sås, kokade potatis och stekte ett helt gäng veganska bollar
av bl a. ärta. Tomatsåsen till var helt otroligt god.

Jag var kvar en stund och beställde lite kontorsmaterial, kollade över montaget av våra nya utomhusmöbler.

Väntar nu ivrigt på nästa vecka.  Åk 6 och jag ska köra hem och konsumentkunskap i köket medan Mohammad grillar med
resten av skolan.
Hemkunskapsgänget kommer att få lära sig dubbelpanering, frall-bakning och köttbullsrullning. Sen blir det trerätters med pizzabullar, kyckling, hasselbackspotatis, bearnaisesås, crepes mm mm.
Torsdagen kommer vi att utnyttja till matlagning åt hela skolan.

Ja ungefär så där kan vi ha det på vår fina skola /Janne


Fort går det…

Måndag v 16

Glada barn, lite lagom stojigt. Det kändes som om alla var glada och nöjda med att komma igång med vardagen igen.

Köket öppnade upp med en av de populäraste rätterna. Korv stroganoff med ris. Vegetariskt? -Ja så klart hade vi en smarrig Quorn stroganoff med lite grönt. Sen har vi ju alltid vår fina salladsbuffé med allsköns blandning.

För att hålla personal och vårdnadshavare på alerten körde vi in en studiedag på tisdagen.
Det funkade utmärkt. Fritidsgänget åkte i väg på mässa i Kista, lärarna jobbade stenhårt med sina utvecklingssamtal och vi i köket delade upp oss så undertecknad fixade fika och mat till personalen och Mohammad skruvade utomhusbord. Det fick bli spaghetti med sås på lax och färsk broccoli. Jag höll dem på extra gott humör med några bitar morotskaka.

Onsdag:
De flesta barn och nästan all personal var på plats. Idel glada miner när köttfärslimpan med gräddsås, kokt potatis och rårörda lingon serverades. Även de veganska bollarna gjorda på bla ärtor serverade med en välkokt tomatsås gjorde susen.

Torsdagen:
Vi visste redan på måndagen att det skulle vara en del personalbortfall. Carro tog tag i planeringsbiten på ett alldeles föredömligt sätt. Hon planerade in varenda minut så när vi dagen efter utvärderade tordagen, var vi helt överens om att den förflöt helt perfekt.

I en av klasserna skulle en pedagog bli helt ensam till lunch, med nästan 30 barn. Vi tyckte väl inte att det kändes så där toppenbra, så jag gick in en stund för att stötta. Där satt nästan 30 barn som små tända ljus och åt fisk och potatissoppa med nybakat. Ganska många smakade även rotfruktssoppan. Skönt att se att det fungerar så bra i klasserna.

Miljö och hälsa var på besök för att kolla skolans städning och hur vi hanterar ev rökning.
Det var en jättetrevlig inspektör som kom på besök. Hon insåg snabbt att det där med rökning inte var något problem hos oss. Vi kom inte på en enda person som rökte. Städningen var väl efter omständigheterna ganska okey. Vi vet ju alla att det är dags att göra en ansiktslyftning på lokalerna. 

Vi tänker oss att vi alla hjälps åt med en helrenovering av våra lokaler.
Vi behöver: Slipa väggar och lister, Spackla här och var. Massor med maskeringstejpare och målare.
Här har du verkligen en rejäl möjlighet att vara med och göra ditt barns skola ännu bättre.

Skicka ett mail till janne@ekoskolan.se eller lycille@ekoskolan.se 

Fredag: Pytt i panna med rödbetor och en smarrig rot och grönsakspyttipanna stod på menyn.
Till den serverade vi en broccoligratäng, Taboulé, färsk vitkålssallad, ”pizzasallad”, bönsallad och svarta oliver. Det var länsade fat överallt.

Så var det då det där med skolbussarna och barnens säkerhet.
Vi har fått trafikverket att bekosta sk. säkerhetsmidjor vid busshållplatserna.
Där släpper busschaufförerna av barnen och känner sig trygga med det.
Barnen hoppar av och, invaggade in en falsk säkerhet går de över gatan helt utan att se sig för.

Döm av vår förvåning när vi får höra ifrån en busschaufför att det har varit både en personbil och en taxibil som kört rakt över trottoar och refug bredvid bussen som stannat för att släppa av skolbarn och korsat barnens övergång på ett otroligt farligt sätt. Vet att vi lever i ett stressigt samhälle men att det skulle vara så in i vassen stressigt…

Det lite skämmiga med hela historien är att bägge bilarna skulle till vår skola. Vojne vojne!

Nu har vi gått ut med en vädjan till alla att ta hänsyn till säkerhetsmidjan på våra busshållplatser och helt enkelt vänta på sin tur.

Själv har jag varit på plats torsdag och fredag för att kolla läget och slussa barnen över gatan.

Vi kan alltså konstatera att i stort sett ett hundra procent (99%) sköter sig alldeles utmärkt. Toppen! Fortsätt med det.

Vi på skolan kommer i alla fall att fortsätta vara rädda om ditt barn!

Hälsningar Janne  


Skärtorsdagen.

Vilket härligt och påskigt mottagande jag fick idag.
Skolgården var fylld av påskgubbar, påskkärringar och påskharar.
En helt ”ny personal” stod vid grinden och hälsade välkommen. Förskoleklassens lärare Lisa var lådsasledig dagen till ära och ”ersättaren” stod och tog emot oss, snyggt uppklädd i tjusig svart peruk, väldiga svarta fräknar och rejäla rosor på kinderna. 

Väl inne i skolhallen hittade jag ännu en påskdam som stannat upp hos oss på vägen till Blåkulla. Lite lik Lycille faktiskt. 

Mina egna påskkläder gjorde väl inget större väsen av sig. Efter att ha fått en hel kopp kaffe över min vita skjorta år 2000 ungefär har jag kört med svarta byxor och svart t-shirt. Tjusigt värre! –Eller… 

På vägen till och från jobbet har jag som en riktig lantis en otroligt gul reflexjacka. Varm och go för att inte frysa och skrikigt gult reflekterande för att synas hemma på min lilla bonneväg. Men men, Gul var jag!

I köket brassade vi på rester med mera från gårdagens påskbord. Där fanns köttbullar, lax, kycklingklubbor, prinskorvar, stekt potatis, lite pasta,  vegetariska vrålsmarriga grönsaksbiffar, ärtbollar och en oregano, vitlök och basilikakryddad, kall tomatsås.

Barnen kom i klungor och tackade för maten. -Lite häftigt att få med beröm godkänt för lite rester.

Klockan nio smög sig Mohammad och rektor Katri ut på skolgården och gömde trettio kilo morötter.
De morötterna som så klart -påskharen gömt, fick sen eleverna helt enkelt leta reda på. De flesta klasser hade uppdraget att inte förrens alla i klassen hade hittat sin morot fick de gå och byta ut densamma mot en något godare godisklubba.
I år funkade det helt underbart. Eleverna hjälpte varandra att hitta en morot. Inte en ända morot blev förstört och alla fick sig en klubba. Såg faktiskt en lärare komma sugandes på en klubba också så hon hade säkert hittat en morot hon också…

När lunchen var över tog Mohammad och jag en välbehövlig liten rast.
Mohammad med musik i öronen  och jag framför ett gäng datorer.
Behövde uppgradera några av våra äldre pc så våra små ettor ska få något att arbeta med i deras introduktion till den digitala världen. Ja ja så klart förstår jag att de flesta redan varit och nosat  bland spel och internet men alla måste få ha koll.

En fantastisk förälder kom förbi med ett påskägg.  Helt otroligt vad fina ni är…
Jag haffade Mohammad och vi gick igenom fritidsmaten som ska serveras under påsklovet.

Sen blev det full fart hem till lite påskfixande. Åter om det så småningom
Glad påsk hälsar Janne


Påskveckan


Måndag: Personalmöte som vanligt.
Tisdagen diskuterades med intet nytt under solen...
På tal om solen så såg den ut att vara väldigt på gång i onsdags. Tittar just nu, ut genom fönstret där luften är fylld av snöflingor. Vitt och vackert men visst längtar vi till våren.

Schemaplanerarna i vår kommun verkar inte bry sig så värst i om det är påsk före, under tiden eller efter påsklovet.
För oss i köket är det bara att finna oss. Vi brukar rätta oss efter planerarna och när påsken infaller under skoltid så blir det påskbord, Kommer påsken på annan tid så blir det tacobuffé

I år så slår vi till och kör med långbord i vår stora sal. Vi öppnar upp vikväggen, 4-6 an ställer upp och dukar. -Börjar nästan bli en tradition…

Letade länge efter en liten efterrättskaka som skulle passa alla men, den här gången gick jag bet.
Till de som äter ägg, mjöl och mjölk gjorde jag en liten vaniljkaka.
Sen var det barnen som av olika anledningar inte ska äta ägg, mjölk, mjöl osv...
Till sallad i tisdags serverade jag en kikärt och gurksallad. Resterna från det äventyret blev en skvätt spad från de färdigkokta kikärterna.
Kikärtsspadet, strösocker och citronsaft vispades till hårt skum, spritsades snyggt, in i ugnen på 100 grader i ett par timmar och så var underverken färdiga. Vita snygga och jättesmarriga, äggfria maränger. 

När förskoleklassens fantastiska Lisa kom förbi oss gav jag henne ett smakprov på marängblandningen och hon svarade tvärsäkert att det var marängsmet av äggvita. Icke sa Nicke…

Årets påskbord har avnjutits.
Jag inledde morgonen klockan 6.20 med att plocka fram allt som skulle behövas för dagens kreativiteter.
Alla uppläggningsfat, grönsaker, druvor, kastruller åkte fram. En vagn med allt som 4-6 an skulle duka med gjordes färdig.
Sen drog jag igång med matlagandet. 
Mohammad kom med bussen strax före kl 8, bytte om, tvagade sina händer och började med ägghalvor med Kalleskaviar. Själv skötte jag min det av  år "körlista"  och vi hjälptes åt tills allt var på plats. 

Resultatet:
Ett bord som kom att attackeras ifrån två håll.
Skolans personal var på plats och vägledde hungriga intressenter.

Så här såg det ut: Tallrikar, Bregott, nybakade småbröd, ostar, druvor, minitomater, skagenröra på tunnbröd och ägg med kaviar.
Varm mat: Smarriga honung och soyapenslade kycklingklubbor, goda köttbullar, helstekta laxsidor och kokt skalad potatis.
Vegetariska nuggets, ärtbollar, quornbitar och tunnbrödsbitar med gurkskivor fanns med som alternativ.
Efter det här kalaset fick alla elever en smarrig ”skolbakad” vaniljkaka.
De som inte kunde äta en sådan fick sig några äggfria maränger.

Morgondagens skärtorsdagsmat blir påskbordsrester med eventuell komplettering.
En del påsklekar är utlovade också. Påskharen har införskaffat en väldig massa morötter som barnen kommer att få leta efter och sedan byta mot något mer godisliknande. 

Sen blir det påsklov för herr vederbörande och fritids i några dagar för de som vill och kan.
Vi ses sen!

Var hälsad!  Hälsningar Janne

 


Veckan före påsklovet

Vilken härlig vecka vi haft på skolan.
Det är klart att det är lite bus och skoj men vi har glada och nöjda elever på skolan.
Trots nationella prov och lov-förväntan känns det som om de flesta är ganska tillfreds.
I måndags hade vi en schemaändring. Den kom veckan före påsklovet istället för efter…
För de flesta fungerade den smärtfritt. Det var väl mest glada miner. Vår inomhusidrott i Lidahallen avslutades en vecka tidigt så det blev ett skapligt jobb för Carolina som är den som schemalägger oss.
Själv fick jag ändra mina hem och konsumentkunskapslektion från fredagar till måndagar.
- Tror du att Janne 66 fixade den ändringen?
Svar: Icke sa Nicke. Klockan 14. 40 just som den lektionen skulle vara slut gick jag ner för trappen från mitt skrivbord och träffade på en av mina fantastiska hkk-elever. Den eleven var på väg till bussen och hade ingen som helst lust att plugga-över. Nu är det ju ingen panik alls, de för ju lära sig det de behöver när vi har vår matlagarvecka. Det är väl bara hemkunskapsläraren som grämer sig.

Tisdag: Mohammad och jag serverade panerad sejfilé med skolans remouladsås och kokt potatis.
Sejfiléerna var ganska stora så vi delade dem till eleverna. Det gick åt så där en 150 stycken sejhalvor.
De fem kilo många grönsaksnuggetsnarna vi stekt gick åt till sista tuggan. Känns härligt att det vegetariska går åt mer och mer.
Onsdag: Förra veckan när solen sken och det var vår i våra sinnen så bestämdes det att det var dags att återinföra vår ”veckoliga” utelunch. Resultatet av den nyordningen blev bättre än vad vädret visade sig vara. Nästan alla tog sin kåsa och sked och njöt av att äta en långkokt högrevsgulasch i snövädret.
Torsdag
Vi serverade två goda rätter i en. Soppan på tomat, kokos och röda linser, kryddad med lök, vitlök, ingefära, citron och chiliflakes slank ner i barnens och personalens magar i rask takt.
Ängamaten (vår redda grönsakssoppa) fick stå tillbaka den här gången i betygssättningen.
Sen bakar vi ju alltid ett gott och helt nybakat bröd till. –Inte dumt alls.
Fredag. Hittade Svensk file´ av kycklinglår med skinnet kvar, färdigstyckat och klart på Martin och Servera. Stekte den i stekbordet så den blev lite krispig och så fick den få färdigt i ugnen. Mm. Otroligt gott!!! Hade tänkt mig att göra en skysås men fick feeling och gjorde en drömlik gräddsås.
Hälften av barnen fick stekt potatis och de andra nykokt potatis. De som ville äta vegansk och vegetarisk fick sig till livs en quorn och rotsaks gryta med majs och gröna ärtor.
Min fantastiska vän och kollega Mohammad var så när på en dag redo att fylla trettio. Jag kan inte lovorda grabben mer än jag gör men känner att jag borde försöka.
Jag tog mig en tur till Ica Maxi under torsdagen och införskaffade lite alkoholfri champagne.
Åkte tidigare hemifrån för att i smyg kunna duka till lite gratulationsfest uppe i personalrummet.
Jag hann med att ställa upp assietter, skedar och tårtspade, lägga in alkoholfri skumpa i kylen och diska våra fest-champagneglas innan Mohammad kom in genom dörrarna. Jag låtsades om ingenting när han kom och vi jobbade på som vanligt.
Vi hade i förväg bestämt att ta tårtandet och festligheterna på vår första rast men, allt eftersom tiden gick insåg jag att det nog inte skulle funka. Rektor Katri hamnade på ett möte och övrig personal hade fullt upp så det var bara att ha is i magen och vänta på nästa rast.

Mohammad och jag jobbade på. Serverade lunchen och klockan närmade sig rast.
Mohammad hade muttrat lite innan om att faktiskt ingen hade grattat honom trots att han faktiskt skulle fyll trettio dagen efter. (1/4). Jag skojade bara och tyckte att han skulle ta det lugnt och vänta lite.
Så var då äntligen lunchen avklarad. Mohammad och jag pustade ut, tog oss en fika och förberedde oss för lite rast. Då kom rektor Katri förbi och talade men en blinkning om att det var dags.
Mohammad ville fortsätta att packa in nybakade småbröd i kassar innan han tog rast men, jag sade att jag tyckte att de fortfarande var varma och att vi skulle ta en rast.
Det var en härlig syn när Mohammad kom upp till personalrummet och helt plötsligt insåg att han inte alls, på något sätt var bortglömd.
Där uppe serverades vi alkoholfri Champagne ur magnumflaska av självaste rektor Katri.
Mohammad fick trots att han som vanligt blygsamt protesterade, ta först av den goda hallontårtan. Fler och fler av personalen kom upp och kramade vår vän Mohammad och grattade. Det blev som vanligt allmänt tjatter/prat och alla verkade trivas.
Efteråt så hjälptes Mohammad och jag åt att ordna till några papper och så kollade jag upp något på nätet.
Nu är det så att Mohammad är en fantastisk vän och anställd. Så klart köpte jag en liten present. Hittade ett förkläde i äkta skinn. Köpte det, hittade en vacker påse och så var den saken klar. Mohammad blev superglad. I det fattiga Syrien och inte minst i det krigshärjade var det inte så attans kul att fylla år. Alla hade fullt upp med sitt så några paket och gratulationen var det liksom inte tid över för. Kul att vi kan göra något.
Nu står vi inför veckan före påsk
På måndag kör vi med potatisbullar, med eller utan baconhack och på tisdag steker vi fisk, gör en dillcremefraiche och "skolgjort"  potatismos. En smarrig quorngryta till densamma och så är vi nära att göra mål.
Onsdag. Äntligen får vi servera vårt påskbord. I år stämmer våra datum så vi får lite påsk på skoltid.
När det inte är påsk i faggorna inför påsklovet brukar vi köra med tacobuffé istället för påskbord men, i år blir det äntligen ett riktigt påskbord.
Vad sägs om: hårda tunnbrödsbitar med skagenröra, kokta ägghalvor med Kalles kaviar, två goda ostar, nybakade Brötchen, två sorters druvor, köttbullar, kycklingben, ugnstekt laxfilé, kokt potatis, vanilj-rutor och en del annat gott.
Räknar kallt med att smarrigheterna kommer att räcka till skärtorsdagslunch också. Kompletterar med pasta om det behövs. Glad påsk. Hälsningar Janne
  


Kreativa Lotta, herr ordningsam och vanliga Sture.

Vi människor gillar att kategorisera så jag gör väl ett försök jag också, trots att jag är fullt medveten om att varje människa är unik.

Kreativa Lotta:
Tänker att det ofta finns minst en väldigt energisk, konstnärlig s k. ”hitta på människa” runt i kring oss.
En människa som sprider idéer om kring sig.
En kreativ förmåga som ser till att allt går framåt och som kommer på nya saker.
Ett energiknippe helt enkelt. Oftast väldigt konstnärlig och härlig. En person som ser det mesta, som inte missar nästan något som händer runt ikring.
Det den här energibomben till människan kan sällan strukturera upp alla idéer.
Att mitt i skapandet kunna hålla ordning. – Ja du hör! Behöver jag säga mer? Det funkar så klart inte.

Vi har alltså någon som hittar på nytt, en uppfinnare, en innovatör. En person som håller koll på omvärlden. Någon som ser till att det aldrig blir tråkigt.

Så klart… I släptåg av skapandet följer oreda och kaos. Ja det blir stökigt helt enkelt.

Människor runt den kreativa får städa, fixa, organisera, flytta och strukturera.
Alltså en stor källa till irritation.

Herr ordningsam:

Sen har vi den extremt ordningsamma. Den som kräver att allt ska finnas på exakt samma plats, att allt ska göras på exakt samma sätt. En människa som är ganska omständlig.
Den här människan kan bli irriterad för att en bok står för långt ut i bokhyllan, att stolar står på fel plats, att vi går från vänster till höger istället för tvärt om osv.

-Gissa om det kan krocka.

Vanliga Sture:
Vi behöver dig människa utan ytterlighetsegenskaper. Du som ser mellan fingrarna med en del, som håller en ganska hyfsad ordning, som gärna hänger med på andras idéer. Ja du som hänger på liksom. -Tycker att det är en sjujäkla tur att du finns och att det finns ganska många av dig.

Hur gör vi då för att förena de här egenskaperna.

Tror att du vanliga Sture, du som gärna hänger på, behövs som en s k medlarperson.

Du vet, den där extremt noggranna och ordningsamma människan kan omöjligt lära den väldigt kreativa personen hur den ska göra för att kunna fungera.

Tänk dig själv, herr ordningsam med alla papper samlade i pärmar i en fantastisk ordning, i nummer, bokstavsordning, färgskala osv. Tänk att den ska försöka lära vår kreativa fru energibomb att hålla ordning.

Det finns ju inte ens på kartan att kreativa Lotta skulle kunna tänka sig att stanna upp så länga som att sortera papper i bokstavsordning, hålslå, och sen sätt in i pärm.
Så länge kan kreativa Lotta inta sitta still…

Vad göra?


Jo, du som tillhör så där en 80-90% av mänskligheten, du som gärna hänger på.
-Vanliga Sture.
Du skulle kunna lära dem bägge att det kanske skulle kunna räcka med något enklare.
En tidskriftssamlare kanske kan vara lösningen.
-Lägg alla papper i tidskrift-samlaren och fyll på tills den är full. Sen fyller du bara på en till…
Det kanske kan gå att få kreativa Lotta att skriva i alla falla månad och år på tidskrifts-samlar-ryggarna.

Vet inte om det skulle kunna gå att få herr ordningsam till att följa tidskriftsexemplet men vad tusan gör det. Några snygga pärmar skadar väl inte.

Du som gärna hänger på kanske tillochmed kan tänka dig att hjälpa kreativa Lotta och visa vad som ska plockas undan.

Ja tänk vad vi skulle kunna hjälpa varandra om vi bara accepterar varandras egenheter, kan skoja lite om dem och hjälpa varandra på traven.

Lite lagom curling har aldrig skadat någon…

Jo då de här personligheterna finns i klassrummen också.
Någon behöver en balanskudde, lite musik i hörlurar för att hänga med på lektionerna.
Den klarar inte att vänta på sin tur utan orden bara måsta ut ur munnen på en gång.
Någon behöver fullkomlig lugn och ro bakom skärmar. Andra vill veta exakt vad de ska göra en dag i förväg, störs av spontana aktiviteter osv. Vill ha tydliga omständliga instruktioner och vill göra saker på samma sätt hela tiden. Sen har vi de flesta som liksom gärna hänger på. Som inte störs speciellt av omgivningen utan helt enkelt har det lite enklare för sig än andra. Alla behöver vi kunna samarbeta.

Det är inte lätt när det är svårt… I slutänden är vi människor allesamman och alla vill väl. –Kan vara något att tänka på.

Jag är fullkomligt övertygad om att ett barn aldrig vill göra fel.
Att barn hela tiden försöker att göra rätt efter bästa förmåga.
Att barn blir superledsna när de inte klarar av att göra allt som krävs.
Barn vill alltid göra rätt.
Barn vill inte göra fel.
Barn är inte onda.
Barn gör så gott de kan efter bästa förmåga.
Det är våra normer som är för stränga, för att de är just våra egna normer.
Hur vore det att vidga vyerna och inse att det finns personer som har helt andra normer än vad du har, att det finns människor som tycker att en enorm massa saker är helt normala.

Tänk dig in i situationen.
Du sitter på bussen på väg till skolan.
Du tänker: ”Idag ska jag sitta still i min stol i klassrummet, jag ska vara tyst tills läraren säger att jag får prata. Jag ska absolut inte bli arg när någon klasskamrat slamrar eller gör något jag inte tycker om”.
Du lägger upp en plan på hur du ska göra för att hålla truten och bara följa med i strömmen.

Så kommer lektionen. Läraren säger något du tycker är helfel och dumt.
Några klasskamrater småbråkar i sina bänkar och det är allmänt stimmigt.
En klasskamrat säger något helt fel till läraren och så var den dagen förstörd.
Du reser dig upp i bänken kastar boken i golvet och skriker.
Jävla skitskola ni gör ju ingenting rätt och så rusar du ut från lektionen, jätte ledsen för att du inte klarade det du förutsatt dig. Du skulle ju vara en bra elev. Skit också. Ungefär så kan det vara.

Vi har alla unika egenskaper och färdigheter.
Egentligen är det väl bara en egenskap och färdighet nästan alla saknar och det är att hålla sams.
Att det ska vara så attans svårt…

Tror att konflikthantering skulle kunna vara ett bra tillägg till grundläggande lektioner i skolan.
Känns som om det skulle ges mer tid, mer tid än tillochmed matte och svenska.
Då skulle världen kanske se lite bättre ut.
Det spelar liksom ingen roll vad vi kan om vi inte kan hålla sams och inte kan samarbeta med vår omgivning.

Alla vill göra rätt!

Hälsningar Janne 

Vecka 12
Första vårtecknet!

Våra fina små hönsvänner har börjat värpa ägg så det står härliga till.
Kombinationen av vårsol, värpfoder och snäckskal gjorde susen på direkten.
Tuppen är härligt kärlekskrank och tar väl hand om sin lilla familj.
Vill vi kan det alldeles säkert bli kycklingar redan den här våren men, vi avvaktar nog lite tills vi är lite mer varma i kläderna här på skolan.

Treorna har blivit med sköldpadda. Det är en 29 årigt vattensköldpaddskille vid namn Leopold som vi lovat att vara sköldpaddsvakter åt i några år framåt. Leo är väldigt social och verkar trivas som sköldpaddan i vattnet med att ha fullt med barn omkring sig. Saken blir inte sämre av att Leopold har en rogivande effekt på skolbarn och lärare.

Jättesnäckorna inne hos förskoleklassen växer och frodas. Hyvlad sötpotatis ligger högst på matönskelisten men, även övrigt grönt fungerar också bra. Även lite protein i form av kokt äggvita står på menyn.

Skolhunden Ringo kommer relativt frekvent och hälsar på hos oss. Barnen fullkomligen älskar honom. En del barn som inte läst alls förr, läser för första gången för honom och andra får väldigt mycket ökad läslust.
-Härligt med djur och barn!

Hemma hos mig har det alltid funnits djur. Allt från fiskar, marsvin till kaniner, katter, hundar, hästar och hönor.
För några år sedan hade vi hönorna Nettan och Bettan, två kaniner och tuppen Sigge. Siggetupp basade över hela kyckling och kaningänget. Kaninerna såg ut att trivas bra.
Vi såg att de smågrävde lite i hönsgården men tänkte inte närmare på det.
Den resan slutade med att de lyckades gräva sig under hela vår vedbod.
De hade grävt en tunnel på minst fyra meter.
När så utgångstunneln var färdig var det bara för kaninerna att bege sig rakt ut i friheten.
En morgon var de helt enkelt bara försvunna.

Siggetupp var jättesnäll mot våra barn och min fru men, mig gillade han inte. Ville väl inte ha manlig konkurrens… Min ena dotter som då var så där en nio tio år kunde sitta med Siggetupp i knät och gosa medan jag fick hötta med en käpp för att kunna komma in och plocka ägg.

Tuppstackarn råkade lite illa ut en dag när jag hötte med käppen samtidigt som han gick till attack. Käppen och tuppen krockade rejält. Ett utdraget för en gångs skull lågt kaklande kom ur näbben på en sittande tupp. Siggetupp repade sig raskt och var faktiskt riktigt snäll mot sin husse i flera veckor efter det.

En annan fin episod var när ett urval av djur i vårt menageri fick till en sån där lite halvt omöjligt konstellation djur emellan. Vår lilla cockerspanielkille Tosse låg på vardagsrumsmattan med kaninen Ninen i hundfamnen. När så undulaten Vicke kom inflygande, ställde sig och började picka på hundtassarna satt matte och husse på bästa åskådarplats i soffan och bara njöt.
Jag kom faktiskt några minuter sent till jobbet den dagen…  

Åter till skolan.
I vårt nyinskaffade inomhusväxthus växer det så det knakar. Linda och barnen ska i dagarna till att plantera om den första sådden i lite större krukor. Spännande värre att se resultatet.
Vet att det ska komma lite sättpotatis o jorden också.

Hemma ser jag att gröna stjälkar kämpar sig upp ur jorden lite överallt. Tror det är väldigt nära nu för Krokus, Snödroppar och inte minst en av mina favoriter Tussilagon.

Våren är underbar. Hälsningar Janne


Vecka 10

Sportlovet avklarat check

Första veckan efter sportlovet –check

Köket inledde vecka nr 10  med korv stroganoff. –En favorit för de flesta.

Tisdagens fisk med citronsås funkade halvhyfsat medan däremot onsdagens Thaigryta på kycklinglårfilé, röd curry och kokosmjölk gick som smör i solsken. Torsdagen med en god potatis och rotsaksgratäng, rotfruktssoppa och ”skolbakat” bröd funkade också.

Så var vi då framme vid veckoavslutningen:

En riktigt god köttfärslimpa gjord på fläskfärs och hjortfärs med tillhörande gräddsås, potatis och rårörd lingonsylt gjorde susen i allas magar.

Linda är i farten redan med skolans odlingar. Det för-odlas lite här och där. Ett inomhusväxthus är inköpt och småkrukor börjar redan fylla dess hyllor.

Ja jisses så mycket snö det damp ner i veckan. Naturligtvis så passade snöröjarnas ena plogmaskin på att gå sönder. För vår del blev det till att halka och pulsa.

Lite hjälp fick vi av snälla föräldrar som skottade lite där det var som värst.

Sen, dagn efter, när plogmaskinen äntligen kom och plogade hos oss… Ja allt blev väldigt fint plogat. Jo då skulle det till att snöa ännu mer.

I morgon måndag kommer vi i köket att inleda veckan med att skotta och sanda så vi får upp varutransportbilen till kökstrappan. Ja vi vet och har tagit del av väderrapporteringen som säger att det ska dimpa ner en massa tung och blöt snö redan mitt på dagen. Vi hoppas på att snöröjartraktorn håller.


Sportlov 

Japp, då verkar det som om man börjar småklättra lite på väggarna igen.

Förvisso har vi gjort något varje dag men, det är ju inte som på skolan…

Det har varit bio med barnbarn, hästpassning medan hustru var hade kvalitetstid i simhallen med ett par barnbarn.

Lite småjobb med hem och konsumentkunskapen. Ja kanske lite annat med jobbet också men bara lite. -Jag ligger på, för att hitta något vettigt elbolag som vill ge oss ett bra och bundet elpris. -Inte jätteenkelt. Det är avgifter till höger och vänster och finstilt så det står härliga till.

Vi har varit några svängar till hufvudstaden också.

Lite klädjakt för hustru och så blev det Koriansk, Japansk mm. -Mat i papperstallrik på restaurang Teater vid Ringen på Söder. Hustru noterade att Erdogan var på plats på ett av trappstegen. Så klart var det Gizem inte någon Turkiskt tokledare.   

Väl hemma blev det soffa medels tea och macka.

Så blev det en sväng till Granngården med lite inköp till oss och lite till skolhönsen.
Våren är här och nu är det dags för höns-tjejerna att dra igång med själva värperiet.

Vår supersnälla tupp är på ”g ” så, vill vi ha småttingkycklingbebisar så är det bara att låta hönorna få ruva på. –Spännande värre.

Köpte en säck snäckskal så det inte blir bara ägg utan lite skal också…
En tjugokilos säck med superfint ekologiskt, vegetariskt värp-hönsfoder hamnade i kundvagnen också.
Skolans höns ska väl bara ha det bästa, -eller hur…

Igår fredag, tyckte vi att vädret var som på topp så vi drog på oss lite oömt, klev ut i solen för lite väldigt angelägen biltvätt, både inuti och utanpå.

Med bilarna på rad drog vi igång med städningen.
Med varsin påse i handen tömde vi bilarna på diverse.

I den äldre av våra bilar hittade jag massor. Där var tjugotalet bläckpennor, tre ficklampor, runt en hundring i mynt, udda handskar, papper, karameller, skruvar, muttrar, kladd, en bra borste osv. osv.

Ja fy fanken så mycket skräp där fanns. Vi fyllde en dammsugare-påse ganska snabbt.

Sen vidtog sprutteriet.

Vi jagade fram högtryckstvätten, letade fram trädgårdsslangen och fick i gång vattnet efter vinteravstängning.

En kvart senare var kalaset i full gång. Full sprutt på bilarna.

Vinterns vägsalt, sand, och lera rann av i långa strilar.

Ekologisk avfettning sprayades på. Det mesta spreds för vinden eller andades in men någon skvätt lämnade blåsten kvar på bilplåten. -Mer högtryckstvättning, Tvättmedel i hink och rejäla tvättsvampar. Friskis o Svettis släng dej i väggen. Här körde vi Friskis o Tvättis.

Gnugg på två bilar. -Lite fusk tycker jag att det var att hustru fick den lilla elbilen och jag den stora pickisen. I tider som idag borde vi delat tycker jag...

Den stora bilen är ju som sagt väldigt stor och mycket att tvätta. Således var det väldigt, väldigt länge sedan den tvättades. Algerna på sidorna och på taket gjorde sällskap med mer uppstående mossa på biltaket.

Jag körde på allt vad det gick med högtryckstvätten på ”storbilen”. Jo jag tackar, vilket jobb.

Algerna satt bra. Det gröna rann efter bilsidorna.

Taket var jobbigast. Körde med raka armar, såg inget vidare. Sprutade på allt vad jag kunde, gröna alger och grå mossa for efter bilsidorna. Jobbigt värre.

Hustru… -Nej nu orkar jag inte skriva hustru längre.

För dig som ännu inte lyckats ta reda på namnet så är det Agneta.

Japp min fantastiska underbara älskade fru heter Agneta.

1974 stod förlovningen och 1977 gick själva bröllopet av stapeln.

Det där med namnet Agneta är mycket gångbart för alla.

Det är faktiskt bara jag som kallar henne Neta.

Ja hon har faktiskt sagt att hon tycker att det är superfint att jag säger Neta men, att det inte alls är lika fantastiskt när någon annan säger det.

Nog om det. Hustru… Nej visst ja. Neta ville kolla hur noggrann jag varit på biltaket så hon klättrade upp på en ikea-pall och såg efter. –Det blev icke godkänt. Alger och mossa över hela taket. Aj aj!

Neta tog högtrycksmunstycket och tvättade tak så det stänkte om det. Rent och fint blev det.

Regnet och högtryckstvätten gick för fullt och med hjälp av vatten från ovan fick vi bilarna halvhyfsat rena.

Jo då vi gnuggade med svampar och tvättmedel och spolade efter.

Den nyaste, lilla bilen blev super-ren och den stora lurven ser väl ut som en vanlig bil när det är dags att tvätta. Hur som helst så blev de bättre.

Kände att det var lite vår på ”G” så jag drog åstad och införskaffade lite fröer. Blomfrö är viktigt för ”må-bra-andet” och ätligt för ekonomin och myset. Har redan dragit igång lite brysselkålsplantor. Hoppas det inte var för tidigt.

I år blir det en hel hus-sida med tomater, morötter, rödbetor, vitlök, purjo, persilja, dill, massor med blommor och så letar jag efter något exotiskt att placera i vårt miniväxthus. Ja så klart kommer jag att klämma in ett gäng potatisar så långt ifrån tomaterna jag bara kan.

Det finns planer här hemma på fler djur, -så klart det gör…
Neta och jag har alltid haft ett menageri hemma.

Vår äldsta dotter, svärson och barnbarn har ju byggt sig ett hus och flyttat i det närmaste hem till oss. Skulle tro att det rör sig om så där en mer än femtio meter och mindre än etthundra.

Hur som helst så vill hon med familj så klart ha fler djur. På listan finns förutom de hästar, kaniner, katter och hundar vi redan har,. Getter, höns och lite annat smått o gott.

Jag har lärt mig av Neta och säger. Ok, gör jobbet och sköt om dem så är det ok.

Ja inte med några jäkla klättrande, rymmande getter som stoppar i sig allt i sin väg men ja och ok till hönor medels tupp. Skönt med en tupp-kille som väcker familjen före gamla Janne.

//Janne

Västra Ekoskolan anno 1844 / 2004

I augusti 2004 slog vi upp portarna till vår "nya" skolbyggnad..

Efter 10 fina år 8 km längre in i skogen. I Västerby gamla skola var vi redo att köra igång här i fina gamla Västra skolan.

Känns som om det där med väster är något återkommande…

Själv kom jag ju till skolan år 2000 direkt ifrån min restaurang som även den höll måttet för det där med väster. Västman Husman –vad säg som den.

Nu ligger ju skolan klart öster om väster men väldigt mycket väster om Tungelsta tätort så väster får det bli…

Vi fick med oss ett gäng entusiastiska föräldrar som tillsammans hjälptes åt dels med flytten men också med målning och färdigställande.

Det blev lite mer än spännande den första tiden på fina Västra Ekoskolan.

All målning stod färdig och det var bara brandbesiktningen kvar.

In genom dörren kom 2 brandmän. De gick runt och tittade, frågade lite och tillslut kom de fram till beslut. Det visade sig att vi målat två klassrum och en hall helt färdigt och helt i onödan.  Vi hade missat att det behövdes tre lager med gips i väggarna. Det var tydligen bara ett lager.

Aj aj aj! Nu var goda råd dyra. Skolan skulle starta om några få dagar.

Föräldrarna som slitit och målat så fint gick naturligtvis i taket och var inte att räkna med för backjobb. 

Vi hade ett möte och satte all lösningsinriktad personal på prov.

Det slutade med att dåvarande rektorn ringde in hantverkare som kunde ställa upp akut.
En lärare hade ett stort partytält och det ställde vi upp utanför skolan.
En vikvägg installerades så vi i alla fall fick igång 2 klassrum. Utanför klassrummet fick det plats ännu en klass och så körde vi skola i uteklassrumspartytältet.

Tur med vädret hade vi, bra hantverkare fick vi och otroligt duktig personal var där. Det var en av de varmaste höstarna på länge så när de nya väggarna var på plats och nymålade den första oktober var det fortfarande hyfsat varmt i partyklassrummet.

Så var det med den starten. Spännande och lite jobbig men det blev bra i slutänden.

Lite kuriosa om vår nyinvigningsdag.

Jag tillverkade stompadeg i massor. Dukade upp bitar av lax, skinka, ost och grönsaker i partytältet.

Vi ställde ett antal bakbord på plats, tände grillen och där på två nyinköpta plåtar fick alla finklädda föräldrar och barn grädda sina egenkavlade stompabröd.

Jättesmarrigt, toppensuccé trots ett jättegäng väldigt mjöliga, somriga och välklädda vårdnadshavare.

Det har varit fantastiskt roligt att få vara med och se en skola och skolgård succesivt bli finare och bättre för varje år. När vi kom till skolan var det bara hög sly på skolgården, personalparkeringen lyste med sin frånvaro. Någon slöjdbod fanns det inte osv.

Under alla åren vi varit här på skolan har skolgården blivit finare och finare. Tekniken bättre och bättre och mer digital. Det är Google för education och Schoolsoft, fina hjälpprogram, Chromebooks och digitala whiteboardtavlor osv. 

Till och med ett paviljongklassrum är på plats. Det har blivit klätterställningar, gunga, lekstuga, växthus, odlingslott, hönshus och hönsgård, uteklassrum, utebelysning, nya sandlådor, inredning och väggar i vår utomhusbod och säkert ännu mer.

En del inomhus är gjort så klart som en helt nybyggd hall in till ”lilla huset” med tillhörande toaletter.
Vi har tagit ner några väggar och gjort förskoleklassens klassrum till ett fantastiskt härligt rum.
Ett fint personalrum och läroboksförvaring blev det när vi med föräldrahjälp inredde kallvinden.
Köket har fått modern utrustning och alla tak är ljudisolerade.
Till och med de gamla el-elementen är ersatta med mer miljövänlig värme i form av luftvärmepumpar.

Nu är det dags för oss att ta tag ytskikten inomhus.
Ser verkligen fram emot lite nymålat och fräscht.

Hälsningar från en som trivs som fisken i vattnet. /Janne


Vecka 2-4

Nu  har vi redan avverkat tre veckor in på terminen.

Vi startade upp med hälsoveckor.
Veckor som på tisdag kommer att avslutas med ett dignande hälsofrukostbord.
Alla klasser har hjälpts åt att planera för inköp av en massa smaskiga nyttigheter.
Sen kommer de att med väl rengjorda händer och skolbänkar hjälpas åt att lägga upp
och förbereda vår gemensamma frukost.

Jag har gjort en beställning på nyttiga bröd, kravmärkt som, frukt, bär och grönsaker,
diverse mejeriprodukter, pålägg, flingor och mussli.
Ser fram emot en riktigt nyttig och god frulle.

När vi i köket tagit hand om frukostrester och disk hoppas vi även få till en riktigt god fiskrätt till lunchen också.

I fredags fick Mohammad under visst överseende tillaga sina första morot och kesolasagner.
Han lagade till såsen och smaksatte helt själv helt perfekt. Det enda jag hjälpte till med var att riva lite morötter.

Hela processen med att varva keso, ost, lasagneplattor och tomat och morotssås i fem stora ugnsbleck skötte han helt själv. I receptet hade jag skrivit att den skulle ta en timme i 200 grader i ugnen och det stämde på minuten. Klockan kvart i 10 var de färdiga för ugnen och klockan kvart i 11 serverade vi den första färdiga lasagnen.
Barnen gillade skapelserna så några rester blev det inte den dagen.

Jag skickar med ett recept på 4-5 portioner.

Hälsningar Janne

Morot och kesolasagne 4-5 portioner -vegetarisk

Starta upp din matlagning med att läsa igenom receptet,
sen tar du fram allt som står på listan.

Du behöver:

En ugnsfast lasagneform med höga kanter (till 3-4 lager),
en ca 4 liters kastrull och en trägaffel, en vitlökspress,
en skärbräda, en kockkniv ett rivjärn, en måttsats med tsk, msk och dl.
Avsmakningssked.

Ca 8 lasagneplattor

Till såsen:
1 finhackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
ca 300 g krossade tomater
2 dl vatten
1 tsk torkad basilika
1 tsk oregano
1 tsk salt
½ tsk svart eller vitpeppar
1 grönsaksbuljongtärning
½ liter rivna morötter

Övrigt:
1 dl matlagningsgrädde, 1 liten burk keso och 2 dl riven ost.
Häll olivoljan i kastrullen och tillsätt den hackade löken. När löken börjar bli genomskinlig häller du i tomatpurén och låter den fräsa med i ca 3 minuter.
Nu är det dags att häll i de krossade tomaterna, vattnet och buljongtärningen.
Koka upp och tillsätt sen de rivna morötterna. Koka upp igen och pressa i vitlöken och krydda med salt, ev. peppar, basilika och oregano. Nu är såsen färdig. Blanda keson och grädden i en skål.
Nu är det dags att tillverka Lasagnen.
Börja med att lägga ¼ av keso/gräddblandningen i formen.
Sen lägger du på 2 lasagneplattor, fortsätter med ¼ av tomat/morotssåsen, ¼ keso/gräddblandning, ½ dl riven ost,
2 lasagneplattor, ¼ tomat/morotssås, ¼ keso/gräddblandning, ½ dl rivenost,
2 lasagne plattor, ¼ tomat/morotssås, ¼ keso/gräddblandning, ½ dl riven ost,
2 lasagneplattor, det sista av tomat/morotssås. Avsluta med att strö över det sista av osten.

175 grader i ugnen och ca 1 timme så är den färdig att äta.
Vill du kan du riva över lite parmesanost, men ingen fusk-ost utan riv av en riktig ost…

(Vill du göra lasagnen vegansk får du göra en vitsås av maizena och havregrädde samt byta ut osten mot vegansk ost. Det är då viktigt att kolla så lasagneplattorna är äggfria).

Smaklig måltid!



Rektor Katri bad mej komma med förslag på trevliga beskrivningar av vår fina lilla skola.


Riktigt roligt att sitta och fundera över vad vår fina lilla skola egentlige står för.

Så klart skrev jag ner ordet Naturnära. Vi ligger ju verkligen bra till med skog på tre sidor av skolan och härliga åkrar med kossor och hästar på den fjärde.

Nästa ledord blev: En trygg och härligt skolmiljö.

Högst på listan står arbetsro och måluppfyllelse.

Den perfekta balansen mellan digitalt, teknik, hälsa, miljö och utepedagogik.

Att alla blir sedda!

Kvalificerad, meriterad, lösningsinriktad personal i ett härligt sammarbete.

Den ekologiska maten lagad från grunden av skolans kock i köket mitt i.

Fina nyttiga och goda sallader i vår salladsbuffé.

Digitalt med digitala smartboards, Chromebooks, skolplattformar som, –Google for education och Schoolsoft är en självklarhet.

Blommor i fönstren, jättesnäckor i klassrum och sagostund vid öppnaspisen.

En kreativ skolgård i ständig förädling av skolans föräldrar på mysiga fixardagar med korvgrillning och samkväm

Ett utomhusklassrum för ännu fler härliga dagar i naturen.

Odlingarna med vårt fina växthus, gräsmatta, odlingslådor, vinbär, hallon och björnbär och annat fint.

Klätterställningen, balansställningen och balansormen ,

Vår fantastiska öppna lekstuga.

Grillhuset med både kok, stek och grillmöjligheter

Utomhusgrytorna i kåsa vid uteborden i solens sken.

Hönsen i sitt lilla fina hönshus i skogsbrynet.

Slöjdboden med veranda som vetter rakt in i naturen.

Sandlådor nära leksaksboden, med plats för mycket lek.

Trähästarna med sitt lilla föl.

Den runda fina samlingsplatsen med eldstad i mitten

och så fotbollsplanen förstås.

Behöver jag säga mer?

Hälsningar Janne



Mellandagar.

Lugn och ro. Lat husse och matte. Trötta hundar. Kallt och varmt, is, snö och regn om vart annat.

Ryggen som sakta läker. Gick ju och sträckte till sidan får några veckor sedan. Stod på öronen rakt över ett vasst schaktblad bakom traktorn och fick välja mellan en trasig skalle och en radikal undanmanöver. En normaltränad man i sina bästa år hade klarat den rörelsen galant men inte jag inte. Det skar till i sidan så det sjöng om det.

Eländet kunde nog inta ha kommit olägligare. Vi hade som mest att göra på jobbet.

Har hört att det ska löna sig att röra på sig men, den här gången funkade det inte alls.

Vi körde på med Nobelfest och trerätters, ökade på med lucia med allt vad det innefattar.

Så avlutade vi hela rasket i crescendo med vårt härliga med jobbiga julbord.

Det var väl värt all ryggsmärta att se alla glada miner från barn och kollegor.

Men fy håken så ont det gjorde.

Värktabletter är en bra uppfinning men jag vet inte hur smart och uppmärksam jag var under tiden.

Hur som helst så gick det bra.

Det var väl en eftermiddag när det hade varit lite väl stökigt som jag hade lite bekymmer att ta mig ner till bilen och vi ska inte försöka beskriva hur det var att ta sig in i den.

På vägen hem den dagen tändes så klart tankmätarlampan och jag insåg att jag skulle vara tvungen att ta mig ur bileländet och tanka. Va gör man?

Tack Apple för att du tillhandahåller smartphones! Jag ringde hustru och hon ställde upp och körde till macken och hjälpte mig med tankningen. Hade nog fått sova i bilan annars om den stannat med ”soppatorsk”  

Startade upp ledigheten med kort promenad dag ett, sen lite städning, vidare med matlagning och i går en tur till Ikea. Idag sällade vi oss till alla andra som ville betala det dubbla för nyårsmaten på Ica Maxi. Passade på att hämta mina glasögon som fått glasen utbytta. Fixade ju till ögonen som nyssens så nu såg jag för bra för de gamla glasen.

Jo då det blev bakluckan full och plånboken tom.

Väl hemma ett överfullt kylskåp. Chokladmousse-tillverkning och just nu står ett par plåtar med maränger på eftervärme i ugnen. Måste ju göra av med äggvitan som blev över.

Hustru ville titta på Harry Potter och jag kände inte lika stort sug för Tv.n.

Det blev till att arbeta lite förtroendetid. Så nu ar vårterminens matsedel färdig med recept och allt. Återstår bara att skriva ut veckomatsedlar med innehåll och klimatpåverkan.

Lite kul ska man ha så det fick bli en liten text till bloggen också.

Nu återvänder jag till arbetet och startar upp detaljplaneringen för årets hem och konsumentkunskap

Gott nytt önskar Janne


God Jul och Gott Nytt år!

2022-12-22 Dan före dan före doppare-dan.
-Se där ja då var höstterminen 2022 avklarad.

Hela terminen har känts som en befrielse.

Trots att den där elaka Covid fortfarande är i farten och skapar sjukdom och oreda så har vi haft en skoltermin helt utan restriktioner.

Så härligt att få göra saker tillsammans. Att kunna kramas utan jätterisk för sjukdom och mänsklig förödelse.

I början kändes det lite skumt när folk runt i kring kom allt närmare. Sånt som jag aldrig tänkt på tidigare som att det stod någon och flåsade i nacken i kön där på Coop, men nu det känns som det bara är som vanligt igen.

På skolan har vi kunnat sitta tillsammans och äta festmat.

Vi har haft vår fina salladsbuffé igång hela terminen.

Jag vågar mig ner på knä och möta ett barn i samma nivå utan att vara rätt för coronasmitta.

Känner mig ganska trygg med 5 stycken Coronasprutor i armen. -De tar hand om oss 65 plussare riktigt bra tycker jag.

Hygienen har vi kvar på skolan, med handtvätt före maten och lite stup i kvarten. Handspriten vi hade på toaletterna har numera lärarna hand om men, renliga är vi.

Vi hade skolstarten med 2 meter jordgubbstårta tillsammans.

Vi har kunnat åka buss till inomhusidrott hela skolan, åkt på idrottdagar osv.

Vi har haft några fester som, tex. Vår härliga Nobelmiddag med trerätters lunch och vårt traditionella läckra julbord där vi samlades och festade vid tjusigt dukade långbord.

Julbordet: Japp det var som vanligt. Tre sorters sill, mest för att visa barnen vad som brukar bjudas på ett julbord, rödbetssallad, julskinka i tunna skivor, lite skivat rökt kalkonbröst, härliga ägghalvor med räkor och dillvippa, brieost, julost, annan hårdost, gurka, tomat, druvor, smarrig Jansson, "skolrullade köttbullar" prinskorvar, ugnsstekt lax, och kokt potatis, dagen till ära skalad. Godisbordet såg aningen anorlunda ut den här gången. Jag hade som mål att ordna till äggfria, mjölkfria och glutenfria godisar. Fick till: En jättegod Fudge gjord på mölkfritt smör och havregrädde, helt mjölkfria chokladbollar, likaledes mjölk och glutenfria skumtomtar och polkagriskäppar. Sen blev det lite pepparkakor och mer druvor också så klart.   

Det vore kul att någon gång servera ett julbord som mina föräldrar eller till och med deras föräldrar hade det. Tänk synen när barnen går i klinch med grisfötter, pressylta, aladåber, kalvsylta, rimmad oxtunga, revbensspjäll, rödkål, brunkål, osv. Ris á lá malta tror jag skulle funka bra men...

Luciafirandet med skolgården fylld av vårdnadshavare, far och morföräldrar. Glögg, fika, barnbakade pepparkakor och lussekatter i långa banor i skenet från vackra eldar i fina eldkorgar och eldsprakande marshaller och så barnens helt underbara luciatåg. Där var tomtenissar, lucior, tärnor, pepparkaksgubbar och gummor om vart annat och så fint de sjöng. -De kan våra superbarn.

Bara det att vi kunde få baka tillsammans, -härligt!

Tillochmed terminsavslutning kunde vi ha tillsammans.
Fina Lisa läste saga på traditionellt vis i brasans sken med alla skolbarn sittandes på golvet framför andaktlikt lyssnande med lussebulle i ena handen och saftglas i den andra.

Vi i personalen avslutade terminen med en liten lunch och fika tillsammans.
Världens bästa rektor Katri och vår fina styrelse hade ordnat fina julklappar till oss i personalen. Tack snälla!
Lärarna bytte av fritidspersonalen så att alla kunde vara med och så gick lärarna på jullov och fritidspersonalen in till barnen.

En riktigt fantastisk härligt och god jul på dig och så klart ett otroligt fantastiskt nytt 2023

-Du anar inte hur konstigt det känns för en som är född 1956, dvs i mitten på förra seklet, att ens uttala år 2023…

Hälsningar Janne


Nobelmiddag

Vilken toppendag! Typ, en fullträff! –Succé!!!

Ett ganska stort gäng välklädda förväntansfulla barn köade snällt för att komma in till det urtjusigt dukade bordet i den stora salen som, vi redan öppnat upp till ettan och tvåan.

Det var snygga dukar, glas, tallrik, bestick, blågula servetter, och gyllene serpentiner. Ett riktigt Nobelfestbord.

Mitt på tallriken stod en alldeles egen medalj, gjord av smörgås, smör, ost och ett Nobel ”N” utskuret i rökt kalkonbröst med en liten persiljekvist på. De som ville äta vegetariskt fick en annan bokstav på sina smörgårsar. Gissa vilken?

De fick en smörgås bredd med mjölkfritt smör, en vegansk ost och ett veganskt ”skink”- pålägg.  Det översta pålägget var, så klart skuret till ett ”V”. Barnen svarade vegetariskt när jag frågade vad det kunde betyda men jag kontrade med att det kunde betyda V som i Vinnare, -det var ju en medalj…

Dagen till ära dracks det hallonsaft till maten.

(Kan berätta att det gick åt ca 35 liter blandad saft).

Hela personalen hälsade alla barnen välkomna och jag berättade vad det vankades för smarriga festligheter

Efter ett -varsågoda så slukades mackor i en alldeles formidabel hastighet.

Mohammad och jag langade fram kyckling i god sås med stekt kulpotatis (s k. Pommes rissolés) samt vegetariska grönsaksnuggets och remouladsås i rasande takt.

Skolpersonalen tog emot och serverade de hungriga och festande barnen.

Det var riktigt tjusigt att se alla matskålar och salladsskålar på borden.

Duktiga barn som skickade skålar mellan varandra och bjöd varandra artigt och fint.
Göta Petter så mycket mat det gick åt.

Fundering: Blir barnen hungrigare i kostym och klänning eller vad är det som händer?

Några barn smög iväg från borden och frågade oss i köket ivrigt om när det skulle komma dessert. Vi svarade: När alla har fått äta upp sin mat i lugn och ro så kommer lärarna att servera den och så gick de och satte sig till bords igen. Glassugna men nöjda med svaret.

Servispersonalen, dagen till ära skötte sig barnens lärare sitt arbete till perfektion.
Det dukades fram, fylldes på och fixades lika bra som på den lyxigaste restaurang. Sjuttsingen vad man får lära sig på lärarhögskolan…

Lärarna dukade av, först skålarna och sen alla tallrikar och så när det äntligen var tomt och snyggt på borden så kom den äntligen.

-Personal med brickor fyllda med en ekologisk chokladglass i bägare garnerad med en supersmarrig chokladboll. Gjorde gott gott i de mätta magarna.

Sen var det dags för den stora prisutdelningen: Barnens klasslärare delade ut guldmedlaljkottar till de berörda och fina diplom till allmänna applåder.

4-6 an med personal dukade av, snyggade till och återställde så, det är bara att köra på som vanligt på måndag.

Mohammad och jag jagade vidare med disk och undanplock.

Får erkänna att det efter klockan ett var mest Mohammad men jag var i alla fall där…

Ett par klappar på axeln till mig och Mohammad och väldigt många till personalen.

Sen tycker jag att alla barnen ska ha ett jättehurra för ett superjobb och att de var så fantastiska vid själva festen.

Ser fram emot våra övriga kul i jul händelser.

På måndag blir det full fart med pepparkaks och lussebulls-bak, pyssel och julfilm.