Blogg

Husfar Janne bloggar om livet på skolan

It gruppen har gjort det igen.

Det hela började med att jag slog en signal till Telia och klagade på att vi fick betala för mycket för skolans fiber.
Jag stötte på en trevlig kille som faktiskt höll med mig. Hur som helst så slutade det med att jag fick ner priset med en tredjedel och ökade farten från 300 Mbit/s till 1000 Mbit/s.

Telia kom ut med en ny och snabbare routertvariant, tackade för sig och så skulle det inte vara mer med det.
–Icke sade Nicke. Det visade sig att vårt resterande system var för långsamt. Det hade som undertecknat blivit lite till åren.

Så efter några kvällar och en aktivitetskvälls trolleriförsök så enades it-gruppen och att vi skulle få lov att köpa lite nytt.

Så hux flux en vardagkväll samlades it-gruppen och fick till ett alldeles fantastiskt nätverk. Vi har nu Wi-Fi så det räcker och nästan blir över. Glada lärare kan köra film samtidigt och nedladdningar går fortare än kvickt.

Riktigt snyggt jobbat!  Hälsningar Janne


Söndagsjobb och maten i veckan som kommer


Sitter här och laddar för att skriva instruktionern till veckans matlagning åt Mohammad.

Mat i veckan:
På måndagen vankas det Falukorv i skivor kokt med kryddpeppar och lagerblad, vi tar lite av falukorvbuljongen och reder till en smarrig pepparrotssås till. Sen gör vi en bulgur, grönsaks och Quornpanna.

På tisdag panerar vi och steker fisk. En enkel remouladsås till det. Grönsaksnuggets får bli andra-rätt.

På onsdag är det studie och utvecklingssamtalsdag. Dvs skola och fritids håller stängt.
Då får personalen stå ut med lax i ugn med dillsås sallad och kokt potatis.

Torsdagsoppan blir Nikkaluoktasoppa. En på nötfärs och en på färs gjort på ärta. Självklart bakar Mohammad bröd till.

Fredag: Stekt kyckling med currysås och ris. Andrarätten Quorncurry.

Här hemma var bonden snäll och körde hem en till bredden fylld höskrinda som lastades upp på höskullen av unga starka krafter. Bra träning för den yngste 14 åringen som tränar basket. 18 åringen hade fördel av sin längd och nådde lite bättre upp till höskulledörrhålet. Svärsonen jobbade på trots ryggskott och dotter och hustru jobbade hårdast som vanligt.

Tömde källarfrysen på korv och grillade till belöning för utfört hö-kneg. 20 korvar med bröd på 6 personer. Verkar som de blev hungriga av hölassningen.

Kokade just ett lass med rödbetor som vi ska smaska på till middagen. Dessutom står det en kastrull med lika delar tomater och Squasch på spisen som ska bli till en skvätt vitlök och basilikakryddad sås. Bra att ha i frysen.

Hejsamhoppsan från Janne


Så var arbetsvecka 38 till ända..


Arbetsveckan går hiskligt fort nu när jag börjat livet som halvtidspensionär.
Måndagen med start klockan 8 och full fart på direkten. Matleveransen från Martin och Servera kom och blev inlastad i kylar, frysar och skafferi av mig och Mohammad. Potatisbullar i mängder stektes. Jag jockade till lite sallad. En taboullé, en vitkålssallad, en smarrig sallad på majs, soyabönor och broccoli, lite skivade svarta oliver och en vitkål, tomat och gurksallad.
Bacon skulle stekas, Vagnar med tallrikar, glas och bestick göras i ordning osv.
Vi serverade maten till potatisbullsälskande elever. 400 potatisbullar med eller utan bacon lämnade köket på löpande band. Runt tjugo i tolv började trycket lätta och vi kunde själva ta oss lite käk. Mohammad tog lite rast och jag gick en trappa upp för lite skrivbordsjobb.
Väl hemkommen på eftermiddagen blev det lite småplock med tomat, squasch och gurkskördande.

Tisdag: Startade upp klockan 8 med lite småpyssel i köket. Visade Mohammad hur han skulle göra en bottenredd hummersås till torskryggen, smågrejjade lite i köket innan jag gick en trappa upp och detaljplanerade onsdagens hälsofrukost. Gick emellan och blev fotograferad. Jag syntes på kameraskärmen i alla fall så det finns en chans att jag fastnade. Väl hemma väntade storhandling, hemmamatlagning och soffan.

Onsdag: Gick upp i ottan för att vara på skolan till klockan 6.30. Sen blev det full rulle med att fylla 5 vagnar med allt som skulle vara till hälsofrukosten. Det var allt som skulle användas till själva frukostbuffén med duk, tallrikar, bestick, glas mm. Sen var det 1 vagn per klassrum med alla möjliga livsmedel.

Skolbarnen fick själva göra i ordning allt till frukosten och personalen dukade fram den.
Klockan kvart i nio så började barnen köa för frukost. En klass åt gången kom och försåg sig. Det var som vanligt ett jätteläckert frukostbord. Päron, banan, äpple, honungsmelon, vattenmellon, vindruvor, 2 sorters grov limpa, skivad rökt skinka, ägg, kaviar, ost, yoghurt, mjölk, bregott, gurka, tomat, jordgubbssmothie och så all specialmat som vetefritt, glutenfritt, mjölkfritt, laktosfritt och veganskt. Har säkert glömt något men mycket var det.

Det tog en hel timme för ungarna att äta frukost. Fritidspersonalen stannade kvar inne och städade undan medan lärarna gick ut och lekte med mätta och nöjda skolbarn. Själv tog jag hand om all disk för Mohammad hade fullt upp med matlagning.

Utegryta med stekt kycklinglårfilé, currysås och Gnocchipasta. Det är en av våra ”alltiett” grytor som till barnens förtjusning äts utomhus i kåsa med sked. Om barnen orkade äta igen en timme eller två senare efter en brakfrukost? Jajjamensan det gick gryta som smör i solsken.

Klockan halv tolv när jag precis var färdig med frukostdisken kom så vagnarna in med all lunchdisk. Den här gången tog Mohammad över och jag fick pusta ut med matbeställning mm vid skrivbordet en liten stund.  Hemma igen blev det en sväng till Nynäshamn för inhandling av lite resteranande material till mitt pågående fönsterbyte.

Torsdag ”ledig dag” Uppe med tuppen och städade mitt eget kök sen ut och skruva på en vatten-tömnongs-slang på vår lilla pool. Antar att vi får säga adjö till sommaren och välkommen höst. Medan vattnet forsade ut från pool och ner i diket stoppade jag in röjsåg,motorsåg och grensåg i stallbilen och körde in i vinterhästhagen. Väl där blev det till att såga kvistar och grenar som letat sig in bland stakettråden. Attan vad fort björk, tall, gran, vildrosor och taggiga slånbärskvistar växer.

Fredag. Klockan 7.30 var det åter igen dags för lite småstäd, lite paus och sen ut och gnugga på poolsidorna. Skruvade av pooltaket och började plocka ner pölen.

Svärson med far kom in och visade upp 2 full korgar med nyplockad svamp. Jo tack det blev en skvätt kantareller till oss också.
Fick mail från vårt IT-gäng de har varit på skolan och installerat nya apparater till vårt it-nätverk så, nu har vi mer än full fart på vårt Wi-Fi. Härligt!!! Passade på att svara på några ett telefonsamtal och lite sms från skolpersonal också när jag ändå var i stöten.

Fönsterbytet: Efter en mängd med om och men så är fönstret på plats. Det har sågats vägg, drevat isolering, skruvat i karmskruvar, målat fönsterfoder mm. Det är fortfarande lite så jobb kvar så till hustrus förtret ligger det fortfarande täckpapp på matbordet i stället för duk. Men –det är nära nu..
Hälsningar Janne


Trivsam arbetskväll 7 september 2023

Ett stort gäng vårdnadshavare slöt upp och fyllde fotbollsplan, parkering och vägkanten med bilar. Startade upp med en grillad korv eller tre och lite fika på det. För att sen gå vidare till respektive barns klassrum för föräldramöte.

Efter det gick alla ut för att välja och vraka bland vår samordnare Lycilles fina plakat med arbetsuppgifts-förslag.
För de tappra som valde att stanna ute och jobba väntade mygg och knott i stigande antal allt efter kvällen mörknade. Men det gjordes massor. Det röjdes och rensades bland ogräs, buskar och snår. En stor rackarns rutschkana kom till barnens förtjusning på plats. Det planerades för diverse el-jobb utomhus och sen var det säkert massor av flera jobb utomhus som blev gjorda.

Inomhus så städades det i källaren, fixades nya lampor till takbelysningen, it-gruppen gjorde en djupdykning i hur vi ska få till snabbare och säkrare WI-Fi och så målades det. Nu lyser klassrumsväggarna vackert vita. Vårt gamla dator-laddningsskåp fick titta upp från källaren och torkades ut. Sladden till densamma flyttades till en bättre plats. Ja fint blev det.

I skrivande stund har jag ännu inte varit på skolan och kollat allt som gjorts, så jag får väl återkomma när jag sett allt på plats.

Det viktigaste av allt var att jag och övriga personalen hann med att träffa och småprata med så många både gamla och nya ansikten.

Hälsningar Janne

Trivselkväll - Arbetskväll - Aktivitetskväll - Kärt barn har många namn.

Sitter här vid datorn förväntansfull och laddad.

Ska strax köra iväg till skolan och börja förbereda för trivselkvällen.
Det blir full rulle med kaffebryggning, framtagning av fikatillbehör och allt som behövs till korvgrillningen.
Sen brukar det bli en massa övrigt också.

Det har blivit ett gäng kvällar under åren där föräldrar och skolpersonal träffas och gör fint på skolan.

Det har varit några olika namn på kvällarna som t ex. arbetskväll, aktivitetskväll och trivselkväll.
Själv gillar jag ”Trivselkväll" absolut bäst, för det stämmer så bra med hur det verkligen är.

Att få träffa alla nya och gamla vårdnadshavare, ta en korv och fika tillsammans, jobba tillsammans och småprata tillsammans. Ett utsökt tillfälle för vårdnadshavare och personal att prata lite mer otvunget med varandra. Ett inbokat möte med special agenda är ju oftast en aning obekvämt.

Jag försöker minnas hur det såg ut år 2004 när vi flyttade in på skolan. Det vore kul att se några bilder från själva starten.
Jag minns att hela sidan från hönshuset och ner till paviljongen var helt vildvuxet. Halvhöga trädplantor täckte hela slänten. Personalparkeringen fanns inte, där var bara högt ogräs o småträd.

Vi hade inga staket alls. Fotbollsplanen var parkering. Sandlådor fanns inte. Slänten mellan boden och slöjdboden var en gammal soptipp med övertäckta konservburkar och jox. Baksidan var bara ett stort snår.

Inne i skolan fanns ett kök med en uråldrig spis och ännu äldre golvdiskmaskin. Ugn fanns inte alls.
Vi hade 2 vanliga kylskåp och en frysbox. Klassrummen fanns inte. Det var bara ett stort jätterum. Dessutom hade hyresvärden en stor predikstol på ena sidan. Stolarna var av plast och luktade svett. En trappa upp där personalrummet finns idag var det bara en stor kallvind. I lilla huset var det kök i mitten och två små rum. Hallen fanns inte. Sen har det i ganska rask takt blivit bara finare och finare med en otrolig insats från alla vårdnadshavare.

Vikväggen som delar stora salen till två klassrum kom upp nästan på direkten. Personalparkeringen gjorde ett barns pappa och morfar över en helg, helt gratis till oss. Inredningen av kallvinden till personalytor mm gjorde en pappa för bara materialkostnaden. Gunnebostaketet gjorde ett föräldrapar också det för bara materialkostnaden. Slöjdboden och paviljongen ställdes på plats av ett gäng föräldrar. Den gamla soptippen har rensats fri, stenar plockats bort. Gamla träd med rasrisk har tagits ner, nya lampor hängts upp. Hela det lilla huset har klätts med tre lager gips och målats. Vi har byggt om så förskoleklassen fått ett riktigt fint klassrum. Vi har fått ett riktigt proffsigt trådlöst nätverk och till och med fiber.
Vi var tidiga med att köpa in bärbara datorer till eleverna. Digitala verktyg som digitala skärmar och projektorer finns i alla klassrum.

Hela trädgården och skolgården har succesivt gjorts finare med vårdnadshavare vid spadskaften.
Ja det har blivit, sandlådor, klängställning, balansgångar, grus mm.

Det har verkligen hänt mycket under de 23 åren jag arbetat på skolan.

Det har blivit ett nytt kök, ny diskmaskin, spis, ugn, kylar och frysar.
Hönshuset, nytt avlopp, grillhuset, nytt golv och avdelning av boden.

Nu håller vårdnadshavare på med målningen av klassrummet och så jobbar vi får att få till ett Wi-Fi 3.0 minst.
Hälsningar Janne


Halvpension

Det sägs att den här torsdagen (Torsdagen den 31 augusti) var min sista arbetsdag på heltid.
Fr o m i morgon den 1 september är jag en sån där halvtidare.
Jag ska hålla i trådarna i köket. Allt det där med god och näringsrik mat, rätt specialmat, matsedelsplanering, recept, matbeställningar, leverantörskontakter, kontakt med ev reparatörer osv. Sen ska jag vända lite papper också så jag kommer garanterat att få tiden att gå den halva veckan som det är meningen att jag ska arbeta.

Det har varit en ganska lång process att pytsa ut alla mina olika arbetsuppgifter jag samlat på mig under åren på övriga personalen men, nu tror vi att det mesta är gjort. Vi får väl se vad vi ev. har glömt.

Jag är jätteglad över att inte behöva klippa banden på direkten med skolan. Skolan är ju nästan lite av mitt andra hem. Det hinner ju hända ganska mycket på tjugotre år, själsligen, mentalt och emotionellt.

Älskar vår fina fantastiska skola, vad den står för, allt vi gör för att ge skolbarnen en tillförsikt och en känsla för djur och natur. Att våra barn kommer till sina nya skolor när det är dags och nästan blir som lite ambassadörer i hållbar utveckling, ja de vill vara rädda om vår planet helt enkelt. Helt säker på att de flesta av våra ungar på skolan tar med sig en grundtrygghet när de blir äldre och kommer till nya skolor.

 I morse tänkte jag lite extra när jag gick genom grindarna upp mot skolan. Det lyste lite mer än vanligt över skolbyggnaden, skolgården, personalen och barnen. I köksfönstret stod en härligt jäsande bröd-deg i en kittel. Jäsduken såg ut som den flöt i luften sådan fart var det på degen.
Min vän Mohammad var i full gång med sallad, soppa och gratänger. Så klart erbjöd jag mig att hjälpa till men Mohammad avböjde stolt som han är. Han ville klara sig själv. Jag smyg-grejjade lite med lite smått. Kollade all specialmat, räknade lite bestick. Sen ringde skolans fantastiska Carolina och ville ha skjuts från bussen, så klart körde jag och hämtade henne.

Jag hade inte mer än kommit innanför dörren när Mohammad kom och talade om att grönsaksbuljongen var slut. Soppan smakade vatten och han visste inte till sig vad han skulle göra. Inga problem sa jag, jag jobbar ju heltid hela dagen… Så det blev en sväng t.o.r. till Coop i Tungelsta. Vi hjälptes åt med avsmakning och så kunde jag gå en trappa upp och göra nytta vid mitt skrivbord. Känner att det behöver vara ordning på mitt skrivbord nu när det kanske ska sitta någon annan där på torsdagar och fredagar när jag inte är på plats.

Just nu är vi på skolan i full fart med att förbereda terminens höjdpunkt, ”Trivseldag/aktivitetsdag/arbetsdag” -Ja kärt barn har många namn. Vi ska ju få till ett liten snabbt föräldramöte också samma dag så det är lite att stå i.
Vi på skolan börjar grilla i god tid så korvar av olika sorter ska finnas färdiga till klockan fem när vi hoppas att varenda förälder dyker upp för lite trevlig samvaro och en korv i var hand. Saft och fika serveras så klart också.
Korv med trevlig samvaro klockan 17-17.30
Föräldramöte –lika trevligt det kl 17.30-18.00
Klockan 18.00 Samling på skolgården i våra olika arbetsgrupper och så blir det till att ännu en gång göra skolan ännu finare. Har sagt det förr och säger det igen. Det finns inget bättre än träffas och snacka och arbeta tillsammans. En spade eller skruvdragare i näven och gamla och nya bekantskaper runt sig. Bättre blir det inte. /Janne


Skörd  med smått och gott!

En härlig känsla att komma hem från jobbet. Busa runt med Boxer-Jacksson, slita av mig långbyxorna och raskt ner i shortsen. Foppatofflor på, ut till mina små odlingslådor med hink och kasse i handen.
Ännu bättre när hustru hakar på. Ner med grepen i en av potatispallkragarna och upp kommer stora härliga potatisar. Potatisen har växt som den ska med lite blast och många, stora potatisar men den gamla lerjorden från fyllnadsmassor är dessutom ett tillhåll för diverse hungriga maskar. Med tanke på hur potatisen såg ut får jag nog ändra det till mätta maskar.
Det var ingen jättefara på färde. Skalkniven fick jobba lite hårdare bara. Man ska ju dela med sig…
Våra söta små orange tomater har just börjat mogna. En halv hink står nu nysköljda på diskbänken och väntar på oss ”Hungriga odlare”. Klättrade bland gurkplantorna för att nå stora fina haricot verts som klänger efter husväggen. Det blir mums till middagen. Tog in ett par gurkor också. Västeråsgurka i stavform är smaskens.
Tog hand om skolans jätte-squash måndags. Skalade och kärnade först ur den, sen rev jag hela till ett jättelass. Hälften saltade jag för att dra ur vätska sen blandade jag den med citron, vitlök och grekisk yoghurt. Smaskens med Squach-tzatziki. Den andra hälften fick s k pizzasalladskryddning. Det var smaskens för både barn och personal.
Nej nu återgår jag till matlagning känner på doften att haricot vertsen är färdiga.
Hej på en stund /Janne


Japp in i selen bara…

Starten i måndags var superkul.
All personal på plats igen. Så härligt skoj att träffa alla igen.

Det var inga stora förändringar.
Lini har gått vidare till nya utmaningar och i hennes ställe kommer fantastiska Elina som var hos fyrsexan på lärarpraktik i våras.

I övrigt är det lika bra som det brukar.
Lisa tar hand om Förskoleklassen så klart.
Förra årets förskoleklassare flyttar en trappa upp till Ann.
Den gamla ett, tvåan blir en två, trea. Det är Emilia som kommer tillbaka från sin föräldraledighet som blir klasslärare i den klassen.
Till sin hjälp har hon Linda.
Sen har vi mellanstadiet. Klasslärare där blir Elina som får Kenny till sin hjälp.
Carolina styr och ställer med fritids, lite resurs och gör en massa administrativt. Det är schemaläggning, vikarietillsättning mm. Carro är den du ska be om hjälp om det strular med Schoolsoft eller Google.
Fritidspersonalen är som förut, Carolina, Lisa, Linda och Kenny.
I köket huserar som vanligt undertecknad och Mohammad. En förändring som jag hoppas inte alls kommer att märkas är att jag börjar arbeta halvtid. Det blir full fokus på köket för min del. Alla andra uppgifter jag haft på min lott är utlokaliserade på övriga personalen.

Sen har vi basen för bygget själv. Chefen, coachen Katri som har det pedagogiska ansvaret.
Japp, hon som får skulden om det skulle gå åt pipan. Katri sköter dessutom om oss i personalen på ett alldeles fantastiskt sätt.

Så klart har vi styrelsen också, vår s. k huvudman.

Skolan är ju en idéelförening.
Föreningen Västra Ekoskolan. Det är alla föräldrar som väljer styrelsemedlemmar vid årsmöten en gång om året. Sen sköter styrelsen om och delar ut uppgifter så allt det praktiska ska fungera.

Tillbaka till uppstartsdagen
Start med frukost. Rektor Katri hade köpt smarriga frallor och fikabröd. Tjejerna som var först på plats hade bryggt kaffe.
Kaffebönorna var slut men det löste sig snabbt med att varulastbilen kom tidigt. Jag kom en liten stund senare med ett paket kaffe i reserv i ryggsäcken, så lite koll hade jag allt.

Övriga personalen fikade medan jag plockade in varorna från lastbilen i kylar, frysar och skafferi.
Mohammad kom och gjorde det sista så både han och jag han med en macka och fika också när det var färdigt.

Vi gick igenom kalendariet, lite om var är vi? vart ska vi? och hur gör vi?

Trivsel/aktivitetskväll med föräldramöte den 7 september.
Skolfotografering den 19 september.
Utvecklingssamtal/studiedag 27 september.
Skolsimning för en del.
Det gamla potatislovet, höstlovet/Läslovet vecka 44.

Ann som numera är vår förstelärare hade en superbra genomgång med oss om hur viktigt det är med ett gemensamt förhållningssätt på skolan. Trygghet, struktur, ordning och reda.
Vi hann också med att arbeta med gemensamma teman för skola och fritidshem,
Tema 1. Vänskapsvecka, tårtan, klassrumsregler.
Tema 2. Historia/kungligheter och Nobel i augusti. September med, hälsa, röris, hälsofrukost och skoljoggen.
Tema 3. Teknik med uppfinnardag och så skridskodag.
Tema 4 med allt vad Lucia, julbak heter.

Så klart blir det en Nobelmiddag i början av december
Traditionellt Luciafirande och Julbord finns också i agendan.

Vi i köket fick vara med hela tiden den här första dagen. Lunchen bestod i smarriga hamburgare från hamburgerian ”Bulten” mittemot.

Vi jobbade vidare efter lunch med värdegrundsarbete, plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vi pratade om vår ekoprofilm, hållbar utveckling, de globala målen och vårt Grönflaggarbete. Vi har inte spikat vårt nya Grönflagg arbete men det lutar åt konsumtion och hållbarhet.

Vårt nya uteklassrum ska få fasta tider till våra utomhuslektioner.

Vi avslutade måndagsmötet vid sextonsnåret.

I stort sett hela personalstyrkan mönstrade på ombord på Viking Glory för färd t o r Åbo.
Själv blev jag av olika anledningar kvar på landbacken men kunde vara med under tisdagens teambuildingsmöte via länk datorledes.
Mötet handlade lite om hur vi pratar med varandra och varandras olika styrkor. Vi fick skryta lite om oss själva och om varandra.
-Jättebra och jättenyttigt. Sen körde vi en övning som verkligen visade oss all alla olika sinnesstämningar smittar.

Onsdagen bestod för min del av en hel förmiddag med tre tjuriga datorer. Frustrerande under tiden men väldigt tillfredsställande när de fungerade igen. Resten av dagen fick jag spurta på för att hinna med både det jag skulle gjort på förmiddagen och eftermiddagen.
Det är ju ganska mycket som ska vara färdigt för köket inför ett nytt läsår.

Sen hade jag några pärmar som skulle revideras.
Det är egenkontrollspärmen för brand, It pärmen och kökets egenkontroll.
Nu när jag ska halvtida blir det nya krafter som tar en del av ”pärmjobben” och då är det ännu viktigare att allt finns i ordentlig ordning.

Torsdagen användes först till viss matinventering och mat och pappersbeställning. Sen tog jag tag i alla elevdatorer. Fick drygt hälften av dem färdiga innan det blev hemgång. Tror jag hann med att morsa på de flesta av de nya och gamla elever som var på fritids

Fredag Startade upp färdigduschad och nyklädd klockan sju, framför datorn med en fikakopp i näven.

Det var ett gäng papper som skulle scannas och mailas till vår bokföringsbyrå. Klockan tio var jag färdig med det så det var bara att förpassa sig billedes till skolan för mera jobb. Beställde en låda jordgubbar att hämtas på söndag i bilen på väg till jobbet. Jag var lite sen med den beställningen men tjejen på ICA ringde ett telefonsamtal så det fixade sig. Det känns som att vi ska få till tårta den här skolstarten också.

Gick igenom matsedeln med Mohammad, hjälpte Rektor Katri att söka elstöd till skolan.

Vi upptäckte att vi fyllt i blanketterna lite väl snabbt när datorn räknade ut att vi skulle få tjugo millioner. Trots allt så blir det väl några tusenlappar att lägga till skolbudgeten.

När det var gjort gick jag direkt till skrivbordet och fortsatte med elevdatorerna. Några skulle återställas och några laddas.

Fantastiska Mohammad kom upp med en nygrillad hamburgare när han insåg att jag glömt att luncha. Vilken kille!

Nåväl jag gjorde färdigt datorer och kontorsarbetet, gick ner i köket och vispade upp en marängsmet av kikärtspad och lite socker, spritade ut 6 tårtbottnar,
Mohammad fick också prova och redan vid andra tårtbottensspritsningen så blev den ganska snygg. Satte in bottnarna i ugnen på 100 grader. Mohammad lovade att passa dem så det var bara för mig att köra hem.

Väl hemma var det bara att byta bil och i hustrus sällskap körde vi till storstan för att hämta upp barnbarn från förskola och fritids. Storkillen som just börjat i tvåan hade sin cykel med sig och visad stolt upp sina cyklingsfärdigheter för farmor och farfar innan vi lastade den och ungarna i bilen. Det blev full fart till glassbutiken. Härligt att bara sitta och titta på när ungarna glufsar i sig päron och jordgubbsglass med strössel. Vår uppgift var egentligen bara att hämta barnen och köra dem till vår sons (deras fars) jobb. Men vi drog ut lite på jobbet och käkade lite glass sen gick vi och handlade tillsammans hela gänget. Sonen hans söner och så vi, farmor och farfar.

En spännande grej det där med att gå och handla på ICA Maxi med en fyra och en åtta åring.

Ja gisstannes vilken pulshöjare. Tänk att man blir så ovan på 35 år…

Nåja det blev handlat både leksaker och smågodis. Jag passade på att handla lite tårtfyllning till måndagens skolstarts-jordgubbstårta. Farmor och farfar fick tillochmed till ett inköp av kräftor, paj och maränger till söndagens familjeträff hos oss hemma på Solbacken.

Klockan var mycket så vi tryckte i oss varsin tunnbrördsrulle som middag. Hemkomna vid 20.30 passade jag ganska raskt på att ta hand om soffan medan hustru tog en runda i stallet.

Kan berätta att ingen av oss var vaken klockan 22.

Nu är det helg och jag har gjort en runda utomhus med lite sågande och skördande. Det blev ett rejält lass med rödbetor som står nykokta och skalade i väntan på inläggning.

Söndagen är ännu ett oskrivet blad och det jag vet om måndagen är att jag tänker infinna mig på skolan klockan 7.00 för att hinna med tårteriet.

Tack och hej för den här gången. Hälsar Janne


Synonymer på fadäs: Dumhet, klavertramp, misstag, missöde, olycka, groda, tabbe, blunder, klantighet osv.

Tänk, det finns ingen man kan bli så in i vassen ilsk på som sig själv.
Jag fick uppsöka en bilsadelmakare i veckan. Det blev färd med två bilar dag ett och det samma fast tvärt om dag två.

Jag lyckades med konststycket att sätta mig i lilla elbilens förarsäte med en vass sax i bakfickan. –Vem gör så…?!

Det blev ett stort hål mitt i sittdynan. Förvisso är det hålet som oftast under färd väl dolt och dessutom med vållandes ändalykt.

Kunde gjort av med de pengarna på annat och roligare saker.

Vad det kostade? Jo det ska jag tala om. 3125 skattade och klara semesterpengar. Grr…

Ja ja, man ska ju inte gråta över spillda förarsäten sägs det.

På tal om det ordspråket så gjorde jag en annan s.k. fadäs när vår förra bil var nästan ny.

Jo då, fel kan det bli…

Jag åkte för att inhandla tjugo liter mjölk till skolan.

Slängde in kassarna i baksätet på bilen och åkte tillbaka till skolan. Lastade ur och började plocka in litrarna i skolans mejerikyl.

Ett av mjölkpaketen kändes väldigt lätt. Ja i princip kan vi säga att det var tomt.

Sjuttsingen också tänkte jag, där fick skolan betala tolv och femtio i onödan.

Nja det slutade inte alls där.
När jag klev in i den nästan nya VW kombin såg jag att det var en blöt fläck på baksätets sittdyna. Nu började ugglorna i mossen göra sig påminda.

Hemkommen började jag rota runt i eländet. Det var blött på golvmattorna och lite överallt.

Så det var bara att gå in med, i stort sätt mössan i handen och tala om för hustru hur in i faddesjuttsingens klantig jag varit.

Jag beställde tid på direkten hos en bilrekond-firma som sade sig kunna åtgärda problemet.

Sen var det ju resten av problemet… Vi fick inte tid förrän en och en halv vecka senare och det var varmt som själva katten ute.

De sista dagarnas färd till jobbet var ingen dans på rosor eller ens bilkörning med hallondoft. Nej mjölk har en tendens att ändra karaktär på doften efter en tid.

Bilrekond-firman fick plocka ut det mesta ur bilen och tvätta rent. Vi hämtade bilen dagen efter och den verkade riktigt fräsch.

Två dagar efter återkom mjölkparfymen. Vi åkte tillbaka och de gjorde vad de nu gjorde för att säkert få bort allt.

Summa summarum hamnade vi tillslut på en räkning på 6000 kr. För vad då.
Ja innan mjölkfadäsen –ingenting och efter hela bilens värde.

Man kan tycka att, skulle inte skolan betalat. Du handlade ju åt dem. Jo jo men, de hade ju faktiskt inte tänkt att jag skulle slänga in kassarna i baksätet utan kanske ha ställt dem som jag gör nu på en sopsäck och skålad matta i bakluckan.

Tänk att det går så bra att lära sig nya saker fast man är 55 +

Bilsätet med hål i sittdynan:
Om det blev snyggt? Japp superfint. Firman bestod av kundmottagare, sonen och sadelmakare fadern. Sonen visade stolt upp resultatet där far sadelmakare hade handsytt fast en bit tyg på sittdynan. Härligt med yrkesstolta och duktiga människor. Nästa gång jag slänger mig in i en bil med en sax i bakfickan blir det till far och son igen.

På vägen hem den första dagen åkte jag förbi skolan och gick in och hälsade på fritidspersonalen och Rektor Katri. Det blev ett kärt möte. Vi kramades och pratade i munnen på varandra så länge att hustru Agneta somnade i bilen onödigt länge väntandes i bilen. Tur det förresten, då märkte hon inte hur länge jag var borta.

Alla verkade glada och nöjda. Det mesta verkade vara som det skulle. Det var väl bara internet som inte fungerande, men det hade Rektorn Katri ringt och felanmält. Fick lite senare höra att det var skolan router som gett upp.
Ett sådant åkte personalen och handlade och så fixade de igång allt tillsammans med tekniker från Telia. Det känns tryggt att inte alls vara oumbärlig för en som ska till att bli halvtidspensionär.

Blev visad lite av skörden från skolträdgården. Där fanns Zucchini och en jättesquash bl. a. –Härligt

Fritids berättade att de varit på utflykt med några barn. Det var tre personal och lika många barn. De hade haft en toppendag.

I går såg jag på Facebook att ett barn med fritidspersonal lagat mat tillsammans i köket. Roligt för barn att få hjälpa till i köket och skoj för Mohammad som fick göra något annat en stund.

Skolans veranda och trapp har fått sig en rejäl ansiktslyftning. Nytt och fint med halkskydd och skogaller. Fint värre!

Vi har spridit ut i princip hälften av mina uppgifter på övriga personalen så att jag ska kunna koncentrera mig på att leda köket och bara göra en aning administrativt. Är säker på att det kommer att fungera alldeles utmärkt.

Nej nu ska jag ge mig ut och såga ett gäng jättestockar så vi har något att klyva med den inhyrda vedklyven.

Har fått dra igång en gammal bensindriven motorsåg också för jag har inte batterier så det räcker till extremsågning. Men att laga gammalt är ju toppen-återvinning så det får väl bli godkänt i alla fall.

Om jag gjort fler saker jag kan bli arg på mig själv om?

Jajamensan det finns att plocka av. Men, mest har jag lyckats göra en massa jättebra saker som jag är väldigt stolt över. Så egentligen vad betyder några missar när man fått lov att få vara med och lyckas med så mycket.

Ska jag nämna något?
Ok Lyckades få gifta mig med världens mest underbara person. Agneta
Lyckades få till två döttrar och en son. (gick väldigt bra i avel)
Har haft ett helt underbart yrkesliv. Fått lära mig massor. 23 år på Ekoskolan.
Har faktiskt fått chansen att få göra skillnad för några ungar.
Ja va fan. Ja e nöjd!
Har fått se hur mitt ”av-ynglande” gett fem fantastiska helt underbar barnbarn.

Det är så in i vassen gott att leva. Janne 67+


Samma sak på samma tider och ”sparsamhet”

Ibland är vi så fantastiskt lika vi människor.
Hustru Agneta kände att vi inte varit ute på lokal tillräckligt mycket i sommar.
Tyckte att den soliga lördagen skulle passa perfekt för en sådan utflykt.
Nära var det att vi inviterade äldsta dottern med familj för en tur till Kökeriet i Nynäshamn. -Jag menar, soligt väder. Kurr i magen och längtansfulla.

Något kändes lite fel. Vi började klura lite Agneta och jag.
Hur var det nu…
Vi hade:
1. Lördag,
2. Sol,
3. Lönehelg,
4. Den sista lördagen på industrisemestern.
-Japp! Vi behövde inte prata med varandra, vi förstod ändå.
Det skulle bli hemmakäk.

Vi fick våra superintelligenta uträkningar bekräftade med råge när vi kom ner till hamnen i Nynäshamn för att inhandla några smarriga räkor och rökeriets chiliayoli. Någon parkeringsplats var det inte tal om, så Agneta fick gå in själv för inhandlingen. Själv fick jag köra runt lite för att inte stå i vägen.

Köra runt lite blev mer åt köra runt mycket och länge. Kön ringlade sig metervis. En lång stunds kollande på Facebook, Instagram, mailen, lite Youtube och en och annan patiens senare kom Agneta så ut från affären med en liten kasse med lite dyrt inhandlade skaldjur.

Vi körde vidare till Ica Maxi. Där var det helt klart lugnare. Semesterslutspanikfolket var samlat i hamnen.

En tusing till fattigare begav vi oss hem.

Nu har vi bestämt att vi ska försöka få med oss delar av barnen på skaldjursmat i veckan som kommer, när det lugnat ner sig lite.

Nu väntar en mimosa på färskpressad apelsin och fusk-skumpa, dekorerad med en snygg apelsinskiva i ett vackert champagneglas. Räkor från Rökeriet med chiliayoli, en toast på pesto, avocado, cheddarost, olivolja och surdegsbröd i vår nyinköpta smörgåsgrill. Coca cola till Agneta och till undertecknad. 
min rabarber och vinbärssaft (både röda och svarta).

När solen stod i zenit och det var som varmast var vi så klart ute och klöv ved.
Det blev lite svettigt så Agneta gick och hämtade lite uppfriskande dryck.
Agneta kom ut med vår egengjorda supergoda måltidssaft. Gissa om den gjorde susen i strupen.

Vedhuggeriet verkar inte ha någon ände. Vi vet ju att vintern kommer att bjuda på el till fantasipriser, så elda det lär vi göra.
Våra planer för att spara pengar är:
1. Åkarbrasa,
2. Mycket kläder,
3. Elda i öppna spisen,
4. Spara på belysning,
5. Elbilen kommer att få rulla mindre och dieselkaretan får väl nästan stå still.
6. Stänga av allt onödigt,
7. Stänga av ännu mer.
8. Torktumla kommer att vara ett minne blott men, kan vi klara av att bo kvar här i himmelriket på jorden så är vi så innerligt tacksamma.

Ganska många rätt har vi redan sedan gammalt.
Precis som i skolans kök så slängar vi i stort sett aldrig någon mat. Alla rester återanvänds till om möjligt ännu godare mat. Hemma kostar vi på oss att byta kolsyrepatroner men, vi dricker inte läsk.
Vad vi inte börjat med än är att gå och handla på pensionärsdagar men, det får väl komma det också.

Har noterat att det redan poppat upp en massa västeråsgurkor i trädgårdslandet. Så i veckan blir det till att lägga in. Måhända sparar vi inte så  många sekiner på det jobbet. Men det ger en rätt så trevlig känsla att stå för egenodlade tillbehör till söndagssteken.

Pytt i panna lär det väl bli en hel del av, så egeninlagda rödbetor lär det också bli.

Squaschen vete-håken hur den bäst lagras men, den drygar ut grytan bra så länge den är färsk.

Näst äldste barnbarnet fyllde 14 och vi i egenskap av närmsta grannar och dessutom mor och farföräldrar fick vara med och gratulera. Redan på ”tonårsmorgonen” klockan 11 smög vi upp för trappen till hans sovrum med en bricka i skön godis/frukostkombination. Ett gemensamt ”Ja må han leva” utgjorde dagens väcknings-ceremoni.
Efter lite fikande gick vi ut och fortsatte vårt eviga sågande och klyvande. Fortfarande mycket björkstam kvar men, vi ger oss inte.
Vi fick även hänga med på lite kvällsfirande. Den här gången på ”Maggans” med supergoda pizzor. Avslutning medels soffpassning och sen rakt ner i bingen.

Idag eller möjligen i morgon ska jag ta mig en tur till skolan igen.
Det är dags att beställa maten till nästkommande vecka. Får inventera frysar, skafferi och fritidspärmen så det blir rätt matbeställning i förhållande till antal fritidselever.
Var förbi i måndagskväll också med lite papper och så var jag lite nyfiken på om jag kanske kunde skrämma igång internet som låg nere. -Inte då… Kontakten med www var som bortblåst. Vet att Rektor Katri ringt Telia så proffhjälp är på väg. Den där blixten ställer till det då och då.

Såg på håll att det låg minst en jättesquasch i en av skolans odlingspallkragar. Blir spännande att se vad Mohammad gör av den. Kanske en smarrig Tzatziki på Squasch.

Nej nu väntar en biltur till Bauhaus, ska försöka hyra en vedkap och införskaffa ännu ett batteri till motorsågen.  Hälsningar Janne 

Jag tror jag har blivit en mjukis.

 

Böljande svall av klättrande tomater mot röd och varm ställvägg av plåt.

Kragar fyllda till brädden med godsaker både till skördande odlare och sommarens djur.

Vältuggade blad av slemmig snigel som mördar blad närmast mark.

Surret från humlor och bin smaskar bland blåklint, krondill och annat vackert i blom.

Varje dag blir blomma till skida i krukor med klängande ärta.

Den gröna mattan av krusig persilja.

Blommande gurkplantor väller i vackra vågor över kragkanter.

Jätteplantor går från blomma till jättesquash så fort så fort.

Solrosor växer med ursinnig kraft från frö till blommande jätte.

Stadiga majsstjälkar svajar i vinden.

En vägg fylld av bönor och björnbär.

Små sparrisar tittar nyfiket upp ur jorden.

Clematis i karriärstart visar sin vackra blom.

Svaga tecken på liv hos nysådd stockros.

Krasseblad i mängder nära till blom.

Pensé som gått från stor till liten vacker viol.

Lobelian svämmar över i ampeln.

Basilika både vanlig och citron står fint även i ampel.

Rabarber, röda och svarta vinbär i hemgjord saft lyser rött och svalkande i mugg i Janne-hand sittandes vilande på stol mitt i grönskan.

Ett nystädat stall inväntar höst och häst.

Loftet fylls strax av barnens starka armar med nytorkat hö.

Kontraster ger perspektiv:
En rostig traktor vid sidan av böljande grönska.
En dåligt målad och trasig vägg mot klängande stjälkar och blad.

De e gött att leva!


VÄXTKRAFT

Ja Halledudarna vad det växer.
Tyckte att jag skulle få användning av hästarnas gamla vatten-kar.
Själva propparna var borta så det gick inte längre att ha vatten i dem.
Började från scratch den första mars, med små, små, pytte små tomatfrön. De var så små att jag inte hittade några den första gången jag köpte dem. Ringde faktiskt och fick en extra påse. Jag hittade faktiskt lite senara de små fröna gömda i en hörna i ett pyttelitet kuvert.
De är lite halvmörka så det går faktiskt att se dem mot det vita kuvertet. Fick med hjälp av en knivspets ner dem i små minikrukor. Lät dem gro i en liten odlingslåda med belysning. Körde med lite plast över tills de började gro. Sen växte tomatbebisarna till sig så sakta, väldigt sakta, och tur var det…

Våren blev utdragen och det kändes en stund som om det aldrig skulle bli tillräckligt varmt i jorden för att kunna sätta ut tomatskyddslingarna. Jag väntade och väntade. Såg grannar plantera ut plantor och plantor som förfrös. Hade år av förfrysta planteringar i minnet, så jag  fortsatte med väntandet lite till. Så äntligen, någon gång i maj när det enligt SMHI skulle hålla sig ver 10-12 grader tio dagar i följd så vågade jag mig på att plantera.

Det blev 3 badkar till hälften fyllda med brunnen hästgödsel och resten med fin så-jord.
De tre, fylldes med fyra tomatplantor i varje. Där ställdes armeringsnät att klättra i med en höjd på en meter. Sen hade jag ju vanliga tomatplantor också. Så där en åtta plantor. Några på topp och några halvdana. De åkte i fyra gamla runda vattentråg som blivit över sen ridlekis.

Alltså… -Vill bara berätta. Det är nu bara den nionde juli och de där tomaterna…
Cocktail-tomaterna. De där supersöta. De är 12 stycken och de har redan nått upp till toppen på armeringsnäten. Vad tusan ska jag göra nu? Tror jag ska lägga en planka ovanför och så får jag dra snören därifrån.

De 8 plantorna med vanliga tomater har kommit till sig jättebra de också. Fyra av dem var må och krokiga och såg ut att må lite halvsämre när jag planterade ut dem. Ingen fara på taket de är nästan ikapp sina större kompisar.

Ska strax ta mig en sväng för att tjyva tomater, gallra rödbetor och sallad.

Hade ett gäng barnbarn hemma igår. De fick nådig tillåtelse att plocka solmogna jordgubbar direkt från landet. De fick ihop en liter.
Några mumsade de i sig några på vägen in men, det låg i alla fall jordgubbar på deras tallrikar bland glassen.
Tycker att det är en stor del av nöjet med att odla. Ett barn-barn sittandes på huk bland ärtskidor och björnbär, eller med ansiktet rött av hallon, smultron och jordgubbar, -det är livet!  

Det är klart att det är ganska trevligt att i maj öppna den sista egeninlagda gurkburken också.

Skolan: Trädgårdsgruppen sköter vattningen av skolträdgården och våra krukväxter, de tar även in posten.
Vi har fått en helt ny och fin, bättre isolerad vikvägg emellan klassrummen i stora huset. 

Tänker ta mig en sväng till skolan i veckan för att inspektera. Hälsningar Janne


Livet på landet

Då har det varit ”semester” i två veckor nu…
V 24 -Fredag. Hemma vid 16 tiden. Vi firade semesterstarten med lite grillad. Slocknade tidigt i soffan. Vaknade till så pass att jag kunde gå och lägga mig.

Lördag morgon. Vaknade pigg som en lärka, före hundarna redan klockan 6. Smög mig upp för att inte väcka de sovande, dvs 2 jyckar o hustru. In på pinkerian sen på med lite fika och så fick jag mig en liten stund av tystnad mol alena på soffkudden.
Det dröjde faktiskt ända till klockan 7 innan det började höras svansviftningar inne från sovrummet. Jag var nog lite trög i starten för hustru hann före mig. Hörde henne gå upp och släppa ut boxerkompisarna, sen kom hon in i vardagsrummet sömndrucken och härlig. En puss god morgon och så kunde den första semesterdagen ta sin början. Hustru Agneta gick ut för att ge en giva hö till våra småhästar och sen var det frukostdags.

Enligt helgtraditionen blir det ägg och kaviarsmörgås lördag och söndag.
Hustru Agneta har varit pensionerat ett år så hon fortsatte på utstakad väg att ta sig en liten tupplur efter frukost.
Själv var jag inte alls nedvarvad så jag tänkte klart och tydligt att ”nu är det semester så nu ska jag inte tänka på jobbet” Det spräckte jag ju redan vid första tankesnubblingen. Jag slog mig ner vid datorn, öppnade jobbmailen, skickade några mail vidare till berörda. Sen blev det lite av det vanliga tramset vid datorn. Lite annorlunda än vanligt blev det i alla fall. Jag kollade mailen innan duschen… Alltid något.

Nåväl, en svalkande dusch, deo och en borste i håret. Kläder på. Semester stassen! Jeansshorts, en av mina fläckiga Tischor, Foppatofflor och så rakt ut i vegetationen. Vattnade med försiktighet mina än så fina och spröda plantor. Tomaterna var absolut på gång, salladen och rödbetorna var inte längre snigelmat. Brysselkålen och några squash- plantorna mådde riktigt fin-fint under duken. Melonen i minväxthusent började visa tecken på att den var på gång. Såg att en jordgubbe började visa sig på en planta. Dillen var redan en dm hög. Persiljan tittade upp så smått. Morotsblasten var väl så där en 3-4 cm. Majsen den 7 som klarat sig artade sig bra. Sparrisen, ja den är ju ett speciellt kapitel. De 2 plantorna som vuxit till sig i tre år ger en hel del mumsiga sparrisar. Sen är det de 2 som vuxit där i 2 år. De ska vi låta växa hej vilt. Sen har jag i år planterat 5 nya plantor och de kommer att ge massor av sparrisar åt oss i många år men först om tre…  Men, men, de som ger sparris håller oss med små godbitar säkert både sommar och höst.
Björnbärbusken köpt på internet som skulle vara taggfri sprider sig kring i armeringsnätet på väggen med sin absolut inte taggfria stänglar. Stora och svarta och solmoget skitgoda blir de dock… Just nu vita blommor. Sen har vi då rabarbern. Det stod en planta rabarber redan där jag ställde alla mina pallkragar. Jag hade dock grävt och spadat runt jorden och planat ut så mina pallkragar skulle stå någorlunda jämt. Det var ingen som hindrade vår tillgivne och tålige vän rabarber. Jag hann med att plantera en ny, den här gången lite syrefattigare sort i en av pallkragarna. Nu har vi rabarber i pallkrage och en emellan pallkragar… Japp mer om odlingarna. Längst in i några pallkragar såg jag bönknoppar visa sig. Jag såg att pumpa, Zuccini, Squasch, Västeråsgurka, spritärter också var på väg att ta sig.
Jag har gjort försök att så blåklint (en växt som egentligen är ett ogräs, att ta sig bland gräs o ogräs i en dikeskant. Det har inte fungerat alls. Så i år sådde jag blåklint i en pallkragelåda. Det funkar kanon kan jag säga. De var reda uppe i dm-stadiet. Majsen bredvid var nog drygt decimetern. Solrosorna var klart på g –om än lite korta. Har även några squaschplantor i samma låda.
Sen har vi då ”högen” En fin liten kulle som vetter mot min dotters hus.
Förra året körde vi gurka och Squasch där. Funkade kanon. Vi käkade Squasch hela sommaren och gjorde inlagd gurka så det räckte ändas fram till april.
Där noterade jag att gurkplantor och squasch plantor visade sig. Alla blomsterfrön jag sått visade dock inte ett enda livstecken.

Vi hade en härlig lördag med lite bad i lillpoolen, soldyrkan och allmänt mys.

Söndagen blev en ganska exakt repris. Vattningen av växter byttes ut mot vattning av hästar men i övrigt var det ganska likt.

Måndag. Lite småhandling efter Yoghurtlunch. Sen småplock hemma både ute och inne.

Tisdag: Lite små-städ. Växtbevattning både inne och ute. En sväng till Ikea vid lunchtid. Jag hoppade över ikeaköttbullarna och käkade en schnitzel. Det var nog tusan den torraste köttbit jag satt tänderna i.

Onsdag. Yngsta dottern med vårt mittemellan-barnbarn kom förbi och fick sig lite lax med färskpotatis och jordgubbstårta på det. Fick en några dagar för tidig födelsedagspresent. Barnbarnet hade målat en kruka med hela himlavalvet på. Den har numera en hedersplats i ett av blomfönstren.

Torsdag Städning och åter städning… Full fart till ICA Maxi, kyckling, fläskfilé, tomater och färskpotatis mm stod på lappen.

Midsommarafton:
Vår son jobbade så han och våra två yngsta barnbarn kunde inte komma
Yngsta dottern med vårt mittemellan barnbarn hade annat för sig så det blev våra grannar, tillika äldsta dotter, svärson och näst äldsta barnbarnet som utgör 50 % av deras barn. Han hade en kompis på besök som såklart var jättevälkommen. Vårt äldsta barnbarn var även han tvungen att jobba så det blev en skara på sex som träffades över lite smarrig midsommarlunch/middag.
Vi träffades vid tvåtiden. Vi kan väl kalla kalaset för en ganska traditionell midsommarmat. Stora räkor med skal, heminlagd sill, hemgjord äppel och currysill och ett vackert fat med matjesillbitar, hackat ägg, gräslök och gräddfil därtill. Dagen till ära garnerade jag en västerbottenpaj med fiskrom, dill och lite gräddfil. Tonåringarna käkade prinskorvar i mängder. Alla fick smaka varsin av mina sju helt nyskördade och egenhändigt uppdrivna potatisar. Så klart fanns det köpepotatis också.

På grillen hamnade några skivor, kycklinglårfilé, fläskfilébitar, goda korvbitar, tomathalvor och Halloumi. Lite chilibearnaise till det gjorde susen i våra redan halvmätta magar. Ny-fikade med välfyllda magar skildes vi åt en stund för lite gemensam vila. En lyx man nästan bara kan unna sig när man är släkt och grannar. Ungarna vilade med datorspel och vi andra i varsin ände i varsin soffa.
Något senare träffades vi på dotterns altan för lite glass och jordgubbar.
Vi körde några parti kubb också innan mormor och morfar gav upp och vi gick in till oss lagom till 22 nyheterna.

Midsommardagen –vår bröllopsdag.
Jag vaknade prick klockan sex, smög upp ur slafen, tog med mig en sax och gick ut och skördade färska blomster. Tycker själv att jag fick till en riktigt vacker bukett. Där fanns en rikt blommande kvist med Löjtnantshjärta, vacker vit Alium, en röd och fin nyutslagen pion och så hittade jag några välväxta gräslöksblommor. Jag gick in och dukade i ordning lite frulle innan jag gick in och växte hustru på vår bröllopsdag nr 46. Vi hade en mysig dag tillsammans
Käkade stora jätteräkor, gott bröd, goda ostar, hemgjord aioli. En lugn och skön toppendag helt enkelt.

Söndag
Nu var det dags för son med söner att komma på middag.
Det skulle firas att farfar/morfar fyllde 67. Det känns som det är ganska gammalt och det stämmer väl på ett ungefär med snittet på kroppen som känner sig som 98 och knoppen som 32. Grannfamiljen hakade på de också i farsfirandet. Den här gången körde vi med några små smörgåstårtsbakelser när alla kom som lite småmingeltugg. Jag fick hjälp att montera fin trädgårdsmöbelpresent medan jag grillade kyckling med grönt. Det fick bli potatisgratäng till det grillade. Jordgubbstårta ännu en gång för det är ju så attans gott. Småkillarna ville rida så det blev en liten tur ner till sommarhagen. Vi andra skrotade runt och inspekterade odlingarna.

Måndag vecka 26:
De flesta runtikring jobbade så vi passade på med lite småstädning. Vattnade mina odlingslådor, tjyvade tomaterna, vattnade hästarna och hustru mockade lite i stallet. Städade och sorterade lite vid mitt skrivbord. Hämtmat från Thaien och lite soffa.

Tisdag: Slog mig ner vid datorn och tog reda på hur skolan ska söka sitt elstöd. Loggade in hos elleverantören och tog fram vad vi haft för förbrukning under den perion som efterfrågas. Så nu har jag förberett inför vårt möte den 17 augusti när stödet ska till att sökas. Kollade mailen, Efter frukost med "morgonnap" blev det en sväng till IKEA, lite mer städning och vattning och så lite ingenjörskonst på högsta nivå med Ikeaverktyget i högsta hugg.

Onsdag. Vi tog tag i vår övervåning och gjorde en utsortering samt en rejäl städning. Härligt att slänga lite och få ordning bland gamla papper.

Torsdag: En tur till ICA Maxi för proviantering. Lite småstäd. Det där man inte ser förrän strax innan gästerna kommer…

Fredag. Tidig förmiddag åkte vi med elbilen till Nynäshamn, gick in på Rökeriet och köpte jättefärsk spättafilé.
Äntligen fick vi ut min svåger och svägerska på besök. De hade med sig en födelsedagspresent till undertecknad. Det var inget mindre än två stycken vackra klematis. Precis vad jag vill ha. Vädret var så där lagom att det passade perfekt att sitta ute och äta panerad spättafilé med räkcremefraichesås kryddad med massor av ”hemgjord” dill. Välskrapad färskpotatis till den. Kaffe med glassen ”Himmelsk röra” fick avsluta lunchen. Vi lät regndropparna avgöra när det var dags att förflytta oss inomhus till soffläge. Vi hade mycket prat att gå igenom så tiden bara rusade fram. Klockan 17 kom de där grannarna vi är nära släkt med hem från jobbet. Det blev lite husvisning och sen kom den tredje jordgubbstårtan inom en vecka på bordet. Svågerrifamiljen hade ingen kattvakt till sin lilla kattunge så de åkte hem redan vid 18 snåret. Vi plockade undan lite och så passade vi soffan resten av kvällen.

Lördag. Vi tog en sväng till Granngården och köpte på oss en spalje till mina fina nya klematisplantor att klättra på. Något för pioner att luta sig mot, hästmat och kaninmat.
Grävde ett par gropar på 40 ggr 40 cm, gödslade och stoppade om blommorna med lite fin jord. Passade på att så in ett gäng stockrosor framför när jag ändå var i stöten. Vi grillade lite och så blev det dålig tv i soffan.

Söndag Idag! Det börjar bli dags att få hem ett par skrindor med hö så det blev skullstädning. Dotter och svärson har haft höskullen som förråd medan de byggt hus så det blev en hel hästtransport fylld med skräp. Jag hjälpte till lite med traktorn, så de kunde lassa saker i skopan. Sen sådde jag ännu en gång in ett gäng med blomster i jordkullen mellan våra tomter. Vi får se vad som kommer upp. Just nu är där ganska gott om gurk och squaschplantor på kullen. Kan bli fint med lite blommor också.

Var nere och band upp alla tomatplantorna. Det var ett digert arbete att binda upp 12 stora buskar gula, söta cocktailtomater och 8 vanliga plantor med röda tomater. Passade på att gallra lite bland salladen och rödbetorna. Brysselkålen är uppe kring halvmetern. De ska bli runt metern. Squashen som växt till sig under duk har börjat blomma. Melonen i vårt lilla miniväxhus har börjat sätta blom den också. De röda vinbären är i alla fall rosa, Björnbären börjar synas, rabarbern är för stor, Halloweenpumpan växer bra, Zuccinin är på gång och gurkorna tar sig fint. De solmogna jordgubbarna under bärnätet smakar gudomligt. Haricot vertsen har börjat klättra på sina nät. Spritärterna kommer fint, några majsplantor blir det, Solrosorna, den här gången i flera färger och lite lägre reser sig rejält över pallkragarna. Det finaste av allt är att blåklinten börjar blomma. Det slår våra rosa och röda rosor samt kaprifolen med hästlängder. Just nu strilar regnet ner till längtande gröda. Det slår härligt mot altantaket. Sitter innanför fönstret och tittar ut över lådor med violer som reser sig ostadigt över altanräcket. Än klarar de några dagar till innan de börjar lägga sig och det är dags att klippa ner och låta övriga blomster ta över.

I morgon ska jag ta mig en tur till skolan och kolla till att allt är ok och ta hand om lite post. Väl mött i hängmattan. Hälsar Janne

  

Avslutningsdagen

6.15. Full fart i köket
Vagnar till fika
Kaffebryggning
7.30. Avslutningsklädda barn
Tjusiga kollegor
8.00 Skolgården full med folk
Rektor Katri höll ett underbart tal där hon vände sig till barnen.
Barnen sjöng så vackert att inte ett öga var torrt.
Blommor och presenter. Tack snälla!
Klockan halv nio hade helt plötsligt alla barnen sjungit färdigt.
Köksluckan fylldes av klasslärare och barn.
Det var glassar till alla skolbarnen, fikavagnar till alla andra.
Dagen till ära hade jag bakat tre stora ugnsplåtar med Ryttarkakor.
I flygande fläng fick vi fram tillbringare med saft till alla småsyskon också.
Mohammad fyllde på fikavagnarna och jag servade från köket.
Det fanns inte en smula kvar av kakorna när vi lite senare hämtade in fikavagnarna.
De flesta barnen åkte hem och de som var kvar på fritids serverade vi grillade hamburgare.
Rektor Katri bjöd oss i personalen på hemgjorda smörgåstårtsbakelser och alkoholfritt bubbel.
Supermysigt.
Ännu en härlig skolavslutning att lägga till handlingarna.Hemmavid 3 juni -23

Samtidigt som dill, solrosor, blåklint, ringblomma och morot börjar visa sina små spröda blad har tomatplantorna hamnat i jord. Sparrisen poppar upp likt långa spinkiga gubbar ur jorden, Jordgubbsblommor lyser vita i pallkragarna. Potatisen har orkat sig genom jorden. Ja jag tror ta mig katten att melonplantorna tar sig också. Ser att det börjar blomma på björnbärsbusken och vinbären är på gång. Det skymtar rött i pion-knopparna, Aklejan blommar för fullt, ser lite blodnäva i diket.
Ja det är en härlig tid. Syrener i långa banor nu när häggen precis slutat blomma.
Väntar ivrigt på att se Pumpa, Squasch, Zuccini, Rödbetor, Majs, Hari cot verts och sockerärt titta upp.
Tänker mig att så lite olika blomster till kvällen. Clarkia, Lejongap, Sömntuta, Aster, Krasse så klart, Luktärt och lite mer lajbans.

El-klipparen ska få bekänna färg också i helgen. Sen ska diverse möbler och jox flyttas undan för det ska komma en arborist som klättrandes ska plocka ner vår urgamla hängbjörk bit för bit. Den är både tjock och hög så där finns det ved att hämta.
Själv har jag inte längre orken till vedhuggning i större omfattning så, det blir nog att fråga grannar om de vill hämta storbitsved.

Skolan

Mohammad och jag jagade getingbon i torsdags.
Jag tog med mig ett långt gammalt rör till skolan. När alla skolbarnen placerat sig i sina klassrum skred vi till verket.

Vi förlängde det befintliga dammsugarröret med mitt rör, stoppade kontakten i vägguttaget och så körde vi igång. I snabb takt åkte 7 getingbon in i dammsugaren. Med en lång stege lyckades Mohammad nå ett bo som placerats längst upp på nocken på skolhuset. Sammanlagt lyckades vi få ner 10 bon. Vet att vi behöver vara rädda om Geting-rackarna men, vi är ju en skola och här finns väldigt många som inte alls vill ha getingstick. Tänker att tar vi bort deras bon så kanske de flyttar till lite mer barnfria trakter.

Jag hängde upp ett par uppblåsta papperspåsar på husväggen. Har hört att Getingarna kan tro att det är Getingbon och efter som de är revirkänsliga så bygger de inte nära dem. Vi får se om det fungerar. Annars blir det Geting-fällor. Nu gäller det bara att hålla efter så kanske det lugnar ner sig på Geting-fronten.

Skolans elgräsklippare har fått sig ett nytt batteri. Det visade sig att den sortens batterier inte tål kyla och dessutom måste underhållsladdas när de inte används, så nu står laddare och batteri uppe på mitt skrivbord och gottar sig i värmen.

Det växer så det knakar i skolans odlingar också. Vattningen sköter barnen om under skoldagar och under semestern så har vår fantastiska trädgårdsgrupp med Linda i spetsen erbjudit sig att vattna.

Barnen fick lite ny sand i veckan. Tänk vad lite det behövs för att göra barnen lyckliga. Det blev en väldigt välfylld sandlåda. Både den nya sanden och alla glada barn fyllde den till bredden.

Hönsen verkar stormtrivas. De värper ägg så det står härliga till. Jag har hört att hönsfodret skulle kunna dra möss. Så kan kanske vara fallet men det är inget vi märker av. Grannens katt däremot verkar göra det för den är en ständig gäst hos oss. Barnen bara älskar katten Luna.


3 skoldagars lunch så här, nära terminsslutet. 1 juni 2023

55 potatisbullar i varje påse. 6, 5 påsar.
Mohammad stod och stekte från klocka 8 för att hinna få alla färdiga.
360 gyllenbruna och härligt frasiga potatisbullar gick åt till sista bullen.
Det är drygt 4 potatisbullar per barn och mage. Lägg där till att barnen slevade i sig 6 kg vältärnad bacon och 4 kg rårörda lingon så förstår du att de blev mätta. Den fräscha salladen på salladsbordet hade inte alls samma rykande åtgång. Trots barnens favoriter som majskorn, svarta oliver, krispig färsk vitkål mm så låg koncentrationen absolut på potatisbullarna.

Det är liksom det här som är grejen med just mitt och Mohammads jobb. Glada och nöjda matgäster.

Vi fick ta mig katten till Nasigorengen på onsdagen också.
Vi finstrimlade 5 stora vitkålshuvuden, kryddade med gul curry och stekte den gyllenbrun. Kokade ut det som kan ge magont och så fick 6 kg kycklinglårfiléstrimlor gå ner i stekbordet. Även den fick sig en rejäl currykryddning. 5 kg långkornigt ris sköljdes och kokades. Den saftiga vitkålen blandades med den nystekta kycklingen och det kokta riset. Vi smakade av med salt, peppar och lite soya, sen var den anrättningen färdig för servering.
Smaskigheterna serverades utomhus och åts i kåsa med sked. Det blev en liten skvätt över i en kastrull –trodde vi tills ett eftersläntrande barn kom och ville ha den. Till och med morotsbitarna vi serverade till slank ner.  

Torsdagen såg på morgonen ut att bli lite kallare så vi serverade maten inomhus. Det fick bli barnens absoluta soppfavorit. Soppan som jag inleder terminernas soppdagar med för att de som inte ätit soppa förr ska förstå att soppa med nybakat bröd är en toppengrej.
Stekt viltfärs, tomatpuré, krossade tomater, lite lök, vatten och buljong får koka färdigt i 2 jättestora kastruller. En stund innan servering får minifarfallen åka i kastrullerna och koka färdigt tills det är dags för servering. Du gissar rätt! Ännu en lyckad lunch.
4 liter jäst, 300 gram jäst och 8 kg vetemjöl blev till supergoda bröd som passade som handsken till soppan.
Så vitaminerna –glöm inte vitaminerna. Idel nyttigheter på salladsbordet som färsk broccoli, färsk strimlad vitkålssallad, Kikärter med persilja och en fräsch tomat och gurksallad ackompanjerade lunchmaten perfekt.

Här hemma får det väl bli falukorv till middag.

Hälsningar Janne


Liv i luckan 29 maj 2023

Kl 7.50 med nytvättade händer åkte förklädet på.
Arbetskamrater som ville än det ena, än det andra. Törstiga barn, barn som vill ha plåster, barn som vill ha hjälp att skära frukt.
Pratsugen kollega medan jag datorledes försökte hjälpa bokföringsbyrån med några siffor. Genomgång av veckans matsedel, frånvarokoll på Schoolsoft. Ett försäkringsbolag ringde och ville ha svar på några frågor. En helt normal måndag helt enkelt. Fortsättning:
Vår mis en place lyckades komma på plats under tiden.
Alla kastruller, och tillbehör, sallad, korv, pasta, kryddor och specialmat plockades fram och så körde vi igång. Ja det var tanken i alla fall.

En tutning avbröt oss i planeringen. Det var lastbilen från Martin och Servera som backat upp och ville lasta ur. Alla varor åkte in på plats, mejerivarorna i ”first in first out” ordning. Det som skulle in i kylar och de som skulle hamna i frys lades på sina rätta platser.
Visst serverade vi ett gäng muggar vatten under tiden och lärare kom och hämtade frukt. Vi rörde i stekbordet. De tomma kartongerna åkte ut.

Efter handtvätt körde jag igång med att skära sallad och Mohammad stekte prinskorv. Fyra serveringsvagnar till de olika årskurserna gjordes i ordning. Sprang ifrån och luradeigång kopplingen mellan en dator och en projektor. Mer vatten till barn, har för mig att det gick ett par plåster till också. Delade ut ett par kaffeskedar och delade en passionsfrukt till ett barn. Nu åkte pastan i sina tre kastruller med saltat kokande vatten. Förskoleklassens mat hämtades först och sen var vi liksom igång med matserveringen.  

Maten:
Några barn gjorde ett försök att få mig att laga falukorv med snabbmakaroner. Jag drog gränsen vid snabbmakaroner och lagade till stekta härliga prinskorvar med Gnoccipasta och så sallad förstås.
En vitkålssallad gjord på spröd färsk vitkål, Cous cous sallad med lök, tomat och gurka, majskorn, skivade svarta oliver och kikärtssallad med persilja.

Vi gör försök att göra det lättare för barnen att dricka vatten och samtidigt få lite mindre spring i köksluckan genom att tjata på dem att ta med sig vattenflaska. Det går så där.
Frukten går klasslärarna och hämtar och delar ut i klassrummen.
Vi såg i komposthinkarna att det väldigt ofta låg halvätna, ibland var det bara en tugga tagen av äpplen. Så vi gjorde så att lärarna hämtar frukt i skål och tar med sig en litenkniv. Många elever föredrar ett halvt äpple så det ser ut att bli jättebra.

Eter lunchen blev det lite skrivbordtjänst i väntan på att mina hem och konsumentkunskap-elever skulle övningssjunga färdigt på skolgården. De fick tillbaka sina hkk-prov. Min bedömning utan rödpenna och siffror gjorde dem först lite konfysa. Jag skriver alltid vad de gjort bra och om det ev finns något förbättringsområde. Ett i mitt tycke trevligt sätt att få tillbaka ett prov.

Efter det blev det bil hemåt för ett digitalt personalmöte.
Avslutade med lite renskrivning av anteckningar.

Sen gick jag ut tillsammans med hustru och hundar för lite rabatt och pallkrage-bevattning.  

Jyckarna fick käk och vi värmde lite rester sen helgen sen passade jag soffan för glatta livet resten av kvällen.

Nattinatti från Janne
V 21  (28/5-23)


Rektor Katri var lite krasslig i veckan så det fick bli den här gammelgubben som TF.
Det är tryggt och bra att vara omgiven av skolans fantastiska personal.

Veckan inleddes som vanligt med att skolans lärare var rastvärdar ute på skolgården medan fritidspersonalen hade möte. Klockan nio ringde det in och alla barnen gick in till sina klassrum.

I köket inledde vi med lite morgonstäd och laddade för korvgrillning. Vädret var helt perfekt för en utelunch. Personalen hjälpte till att grilla och dela ut grillkorvar, kyckilngkorvar, veganska korvar, korvbröd, ketchup, senap, bostongurka och ett helt lass med äppelklyftor till glada och hungriga barn.

För min del blev det lite administrativt efter lunch och sen vidtog personalmötet.
Det ska ju organiseras så att alla skolbarn har det bra och dessutom får lära sig lite nytt.
Det är väl lite i ordningen. Trygga skolbarn som har det bra och mår bra gör som bäst ifrån sig.
-Japp så är det. Barnen först!
Jobbkvällen fick avslutas med styrelsemöte. Det är ju i princip samma saker som dryftas på personalmöten som på styrelsemöten. Det pratas bara lite från olika vinklar, men -Barnen först är det i alla fall från alla håll.

Tisdag: Förskoleklassen hade Dick och Maria från biblioteket på besök. Barnen visade sitt fina sagoträd och bibliotekspersonalen var väldigt imponerade. Den här gången hann de inte stanna kvar på lunch.
Panerad fisk, remouladsås och kokt potatis samt en smarrig grönsaksbiff fick bli inomhuslunch.
Jag hade ett möte och så rev jag av lite kontorsgöra innan det fick bli hemgång.

Onsdagen bjöd på strålande sol, en utomhusgryta på hjortskav och pasta samt Quron och rotsaksgryta fick samsas på uteborden med gurka och tomatbitar.

Pratade en stund med rektor Katri som nu börjar piggna till.

Timmen innan hemgång spenderades med en kontorssäljare. En mycket trevlig kille som utan framgång försökte övertyga mig om att det är bättre att leasa maskiner än att betala dem kontant. Men. Jag är kanske gammal och omodern…
Jag kollade lite vad det kan tänkas kosta att få hjälp med sånt som it säkerhet, brandvägg osv. Jodå, det kostar… Så är det någon av er fantastiska föräldrar/vårdnadshavare som är en mästare på sånt är jag idel öra.

Torsdag: Även torsdagens lunch serverades utomhus. Hälften av barnen får maten från trappan mittemot grillhuset och den andra hälften från andra sidan skolan på altanen. Vi sitter sen vid våra utebord. Brukar funka toppen.

Maten? Jo det blev en av barnens soppfavoriter, En härligt mixad och len, purjo och potatis-soppa  samt en smarrig linssoppa med afrikansk/arabisk kryddning. Kittlade döds-skönt i kistan tyckte många. Det helt nybakade varma brödet var så klart inte alls fy skam det heller.

Vi hade två av personalen sjuka. Vår superduktiga, vikariesamordnare/schemaläggare/fritidsansvarige, bästa Carro ringde in Evelina. Evelina har haft en av sina lärarpraktiker hos oss, inne hos fyr-sexan så det passade helt perfekt att hon kunde komma in och styra upp undervisningen där.

Gick in trappa upp och ”kontorade” en stund innan det var dags att förhöra mina hem och konsumentkunskapselever med ett litet prov. Kan skvallra att de är jätteduktiga.

Fredagen: Mohammad drog fram vår stora blandare och rörde till en jättegod köttfärslimpa.
Den vegetariska/veganska lunchrätten fick bli vegobollar gjorda på ärta. –Jättegoda faktiskt.
Till Köttfärslimpan blev det en gräddsås, kokt och stekt potatis samt rårörda lingon.
Till Vegobollarna körde vi med tomatsås. Inte dumt!

Jag lyckades för första gången den här veckan att dra mig hemåt någorlunda tidigt.
Fick så klart med mig lite kontorsjobb men hann i alla fall med lite hundgosning.

Gjorde färdigt kontorsgörat, tog mig en fika och tog igen mig en stund i soffan innan det var dags för nästa äventyr.
Vi åkte till storstaden och hämtade ett barnbarn på förskolan och ett annat på fritids.

Den här gången skulle vi bara var barnvakter ett par timmar så det fick bli ”Donken”
Ungarna hade ju lekt hela dagen i plugget, trots det var det grymt svårt bara att stå stilla så länge att det gick att beställa Nuggets mm. Tur att det finns lekhörna både ute och inne på det Mc Donalds vi valt.

Det gick i alla fall nästan att sitta stilla och äta. Donkenleksakerna kunde inte konkurrera med rutschkanor mm. Lillebror som fick i sig sina Nuggets på nolltid tyckte storebror var väldigt långsam. Lillebror liksom halvhoppade upp och ner på stolen och var garanterat snabbast ut till lekhörnan så snart storebror ätit färdig. De hann faktiskt tillbaka till bordet en liten snabbis för att kolla om det skulle bli glass och -det skulle det. Själv fick jag en kopp fika.

Pappsen (vår son) dök upp direkt från sitt jobb. Vi pratade en liten stund tills barnen var mätta både på Nuggets, glass och lek. Skildes åt vid bilarna. Sen körde vi direkt till Byggmax och lastade i så många påsar matjord det gick i vår lilla elbil. I knäande bil blev det hemfärd, avlastning och soffa med final i nån sorts konstig attans maskeradtävling. Slocknade en stund men vaknade till så pass i alla fall att jag kunde gå och lägga mig. Som sagt, en härlig vecka…


Fyra dagars ledighet

Vilka fantastiska dagar vi har så här på vårkvisten¨

Det vete-fanken om det går att kalla det för vår -men i alla fall.
Trots kalla nätter har ju naturen fullkomligt exploderat.
Hemma är det så fullt med blommor på plommonträdet att Hummelmamma inte hinner med.
Tänker ta mig en tur ut i grönskan med pensel i högsta hugg och hjälpa hummel-tanten.
I år har jag varit en fegis när det gäller odlandet. Än så länge är det bara övervintrare i pallkragarna.
Vi har i år utökat vår pallkragesamling till i exakta/runda tal –jättemånga. Jag skulle så klart vilja ha ännu fler för jag har räknat ut alldeles på egen hand att, ställer jag tre pallkragar på hög och de har fri tillgång till jord underifrån så kan jag få det mesta att övervintra. – Kan vara en toppengrej!

Jag har ett litet mini-mini-växthus –ja så där stort som en pallkrage, du vet. Där tänker jag försöka mig på att odla honungsmelon i år. Vet att det blir trångt som attan men, tänker att med tillräckligt med hästskit, vatten och kärlek så kanske det kan blir något i alla fall.

Potatisarna är ju lite bångstyriga. De vill så klart inte vara i närheten av sina kusiner, Tomaterna. Börjar likna svensk fotboll eller Ryssland mot Ukraina. De liksom inte tål varandra. -Inte alls.
Vi får se i år när jag planterat Ukraina på ena sidan stallväggen och Ryssland på den andra.
Det blir väl en jäkla ketchup av alltihopa…

I övrigt så ska det bli en massa skojsamt i pallissarna.
Brysselkål, solros, gurka, Zuccini, morot, persilja, dill, rödbetor osv. En hel låda med fröer väntar på att hamna i jord. Runt pallkragarna hamnar som vanligt en massa ringblommor. De är toppenbra på att mota ohyra.

Mööördarsniiiglarna… Ja de är inte roliga att dras med. Jag kör med nergrävda petflaskor med öl och snigelramar kring kragarna. Sen brukar vi gå en kvälls/snigermördarpromenad på fina sommarkvällar också. En jäkla tur att sniglarna inte är håriga med söta ögon utan att de ser ut som bajskorvar och är allmänt slemmiga. Lite lättare blir det att vara snigelbödel.

Alltså, det är ett attans jobb det här med odlande. Gick ut i morse vid åttasnåret. (läs fredag)
Startade upp med att sätta ihop fyra pallkragar på stallets norrsida. Där ska potatisen hamna.
När det skottades ur för grunden till min dotter och svärsons hus, femtio meter från vårt så blev det lite jord över. Den jorden tog jag några skopor ur och skopade i potatislådorna.
Sen grävde jag mig in i gödselstacken och fick tag i färdigbrunnen hästgödsel. Fyllde skopan och körde och ställde mig vid andra sidan av ställväggen. Där körde jag med grepen och ondig rygg, fyllde tre badkar till hälften med brunnen hästgödsel. Ryggen började klaga så skopan med gödsel fick stå kvar. Vi tog en rast och vila. Vila och rast betydde att vi satte oss i bilen, körde till Nynäshamn,
pantade lite tomglas, handlade 12 påsar jord, tog en sväng in på ICA och smaskade i oss lite Thaimat. Livet är en strid…

Hemma igen får vi nog lov att erkänna att det blev soffan en stund. D
17.00 ut igen. Det blev till att blanda till jord och gödsel och sätt upp några nya pallkragar. Sen var den orken slut.

Väl inne igen startade funderingarna på middag. Det blev hamburgare, Halloumi, grillad färsk vitkål, hamburgerbröd, dressing och senap och ketchup. Den grillade färska vitkålen vann. Den var supergod. Japp, det var fredagen.

Lördag:
66 år ung. med en mycket tung kropp, lite ont över allt. Trots ontiga bagateller så fixar viljan så det blir en massa gjort ute på tomten i alla fall.
Lördagsmorgonen bestod i en smarrig helgfrukost med, kaffe, perfekt kokt ägg, kaviar och fullkornsbröd. Sen den absoluta helglyxen. Vi slocknade i soffan bägge två.

Klockan blev halv elva och hundarna talade tydligt om att det var dags att sätta fart. – Så klart vi gjorde. Hustru slängde ut jyckarna och jag gick ut till planteringarna. Rörde runt jord och brunnen hästskit, pytsade i jord i odlingslådorna och så blev det dags att plantera. Hustru kom ut med sättpotatisen och jag gick in och hämtade mina små tomatbebisar. 25 potatisar fick plats i 2 pallkragar och 12 tomatplantor hamnade på plats i sina fina odlingsbadkar.

Sen tog vi oss en tur till ett Bygg Max för att titta på deras små villastängsel. Inte fanken hade de några sådana hemma. Vi struntade i den biten, tog oss en sallad och körde hem.

Hemma blev det en skön vilopaus och så körde vi på vidare.
Det blev grävning i pallkragar och i med ny matjord. Sen vågade jag mig på att plantera mina små tomatbebisar. 12 små sköra tomatplantor som vuxit till sig från små minifrön. Hoppas de överlever.
Snickrade till en spaljé till björnbärsbusken som annars letar sig över allt. Vi skördade ett dussintal sparrisar som just nu ligger på grillen tillsammans med potatis och ett par skivor fläskkarré.
Tänker käka lite grillat, titta på Let´s Dance och så blir det väl Nattinatti. Inte fy skam att vara lite ledig.

Söndag morgon. Väckning medels hundpuss kockan 05,55. Utgång med hundar, en härligt men väldigt tidig morgon. Kaffebryggning, äggkokning, mm. Frukost i magen och en smula somna om.

Ritade ännu en karta över det jag ska till att så. Tror att det blir superbra. Håller jag bara sniglarna stången, vattnar och slipper mer vinter så kanske det blir något.

Nu har jag tagit tempen. Ja på värmen i jorden alltså… 12 grader tyckte min gamla köttermometer.
Jag hittade min halvruttna med fullt fungerande ”så-rad-pinne”. Vattnade och gjorde raka rader. Persilja, dill, sommar och vintermorötter, lite blåklint, prästkragar, solrosor och majs fick plats i fyra av pallkragarna. Skruvade på en snigelram runt dill och persiljan. Den skyddar inte mot harar och rådjur men sniglarna ska visst inte ta sig över.

Gick sen runt och vattnade, Det är alla möjliga blomster som törstar efter vatten och tävlar om att komma först. Pioner och Allium i knopp. Aklejan är på gång, Nävan runt björken. Ja det grönskar lite överallt.

Planterade just om en timjansplanta som hängt kvar i sin ampel över hela vintern. Skulle till att slänga den när jag upptäckte små gröna blad både här och där. Ska bli spännande att se om den tar sig.

Lavendel verkar vara en spännande växt att så. Jag gjorde som det stod på påsen och sådde frön i en burk. Stoppade sen burken i kylen där den fick stå i fyra veckor. Sen har den stått i ett soligt fönster i ytterligare fyra fem veckor. Idag planterade jag om de sköra små stänglarna i krukor. Herrejistanes vad jag inte har urmakarfingrar. Det kändes som handen var full av tummar. Vi får se hur det går…

Söndag kväll och kugghjulen börjar snurra så sakta mot jobbfart. Kollade just matsedeln och vädret. Det ska bli soligt, så skolgrillen kan få göra nytta. Alltid lika härligt när det står grillning på matsedeln.

Hälsningar Janne

Trivsel - aktivitetsdag - fixardag

En alldeles fantastisk dag. Solen lyste när föräldrar/vårdnadshavare och skolpersonal började samlas runt skolans grillhus. Det luktade smaskens från vanliga grillkorvar, kycklingkorvar och vegetariska.
Personalen grillade och serverade korvar i full fart.

Kaffe och saft slank ner det också. Kexen försvann i rasande takt när väl barnen fått nys om dem. Tittade i smyg på när ett barn kämpade med bägge händer för att lyckas få i sig kexen tillräckligt snabbt. Där var inte mer kex kvar än att barnet fick hållas. Det var ju ett väldigt lyckligt barn…

Skolbarnen i årskurs tre fyllde flera vagnar med plantor, kakor och nypoppade popcorn. Ska man se till mängden av folk kring dem så sålde de säkert massor. Det var några popcorn kvar vid nittontiden med de gick barnen runt och sålde lite billigare. -Duktiga affärsbarn de där…

Några startade upp med hönshustakslagning mm och andra passade på att umgås och ha trevligt, lära känna några nya vårdnadshavare eller kanske prata lite otvunget med berörda lärare.
Själv gick jag runt och bara njöt av att så många var på plats. Fick som vanligt svara på lite frågor om ditten och datten o hit o dit men det tycker ju jag är jätteroligt.

Nåväl –när mingelhalvtimmen var tillända så där runt sjutton och trettio, samlade vår ordförande och vice ordförande oss runt trappen in till förskoleklassen för lite information om kvällen. Många hittade till våra arbetsgrupper och så blev det full fart på hela gänget. Det krattades, rensades, lagades, spacklades, tvättades väggar, tejpades, målades och blåstes löv. Vår fantastiska sk sammankallare Lycille fick tag på lövblåsen och sprang med ett leende på läpparna runt och blåste löven från skolgården, rakt ut i skogen. Det var elektriker på plats så vi fick nya lysrörsarmaturer där det behövdes, en ny fin lampa över ingången till lilla huset. Torkskåpet kopplades in av en fantastisk pappa som sågade, uppfann och fixade så två slangar fick plats i en ventil. Snyggt jobbat!
Det grävdes ner ett sk skyddsrör för el så vi kan koppla in lampor mm i hönshuset. Toppen! Källaren städades lite och jag fick slänga iväg lite gammalt teknikskräp. Ett helt hästtransportsläp fylldes med skräp som vice ordförande med hjälp av ett par snälla åkte till tippen med. Vi fick gångjärn på grinden ut från uteklassrummet till skogen men en finns rosenbåge runt. Där förövrigt ett par Clematis ska få klättra vilt. Ja det var folk i varenda hörna av skolan. Mohammad fick hjälp av en förälder att skruva ihop det sista av fyra utebord. Allt en fröjd för ett par gamla husfarsögon.

Uteklassrummet är förresten färdigt nu. Utemöblerna står och väntar på lärare med klass, färdiga för utomhusstudier.

Ett av våra klassrum fick sig en strykning med färg och redan där syns en härlig skillnad.
Det kommer att bli supersnyggt och fräscht.  Väggfärgen med tillbehör är nerburna i källaren och står snällt och väntar på innegänget som kommer och målar resten.

Det är mycket att måla så du är mer än välkommen. Det är verkligen en chans för dig att känna att du gör något verkligt bra för att göra ditt barns skola ännu bättre.

Hälsningar Janne


Veckan som varit:


En bra men något kall helg.


Måndag: En helt plansch, plakat och demonstrations-fri första-maj, med lite stök i kylan på tomten. Ömsint vårdnad av tomat och melonplantor vid matbordet. Allsköns små jobb vid datorn, umgänge med barn och barnbarn.


Tisdag den 2 maj: Hem och konsumentkunskaps-eleverna hade matlagardagar.

Det blev lite husmanskostlagande med bakning, köttbullar, panerande av fiskfiléer, remouladsås och pressad potatis. Vi dukade och åt läckerheterna tillsammans.

Mohammad grillade mängder av kycklinggrillkorvar till alla resterande barn. Regnet mattades av succesivt under förmiddagen och det slutade regna helt ett par minuter innan barnen började ställa sig i korv med brödkön. Mohammad hade faktiskt  lite tid över till att skruva med våra nya fina utomhusbord till vårt fina uteklassrum också.

Efter rast fick vi lite hjälp med undanplock och disk och så var det tack för idag.


Onsdag den 3 maj: På hemkunskapen jobbades det för högtryck med:

Pizzadeg och frallatillverkning. Pizzabullar till förrätt, stekt honungmarinerad kycklinglårfilé med hemgjord bearnaisesås och hasselbackspotatis. Efter det, avslutning med vackra små crepes med skivad banan och blåbär. Smaskens tyckte rektor Katri som var hedersgäst vid den kanonmiddagen. Mohammad startade upp morgonen med att försöka hinna färdigställa våra utebord. Han avbröts vid niotiden av en elak planka som lyckades landa mitt på långfingertoppen. Det slutade med ett rejält blått finger med dunkande värk. Som tur var så hade vi skolsköterska på plats som såg till att åderlåta fingret och minska på trycket. Vännen Mohammad fick hjälp av både Carro och Kenny med grillningen och disken efter hjälpte en fantastisk elev i åk sex till med, så det slutade med en riktigt bra dag för de flesta av oss.


Torsdag: den 4 maj: Två elever i åk 6 hjälpte undertecknad i köket med matlagning till hela skolan.

Det var hårnät på, handtvätt och så körde vi igång.

Trots att laxen luktade just, -Lax så klarade eleverna av att både skära loss skinnet och göra lagom fina bitar att steka i ugnen.

Potatisen som är som tråkigast just nu hade börjat få små ögon. De 10 kilona fixade hemkunskapseleverna galant. Vi kokade potatis på det osvenska men, riktiga sättet. Vi lade ner potatisen i kokande saltat vatten och lät den koka i 20 minuter under lock på lagom värme.

Remouladsåsen fixades på ett kick och sen var det bara de vegetariska läckerheterna som kvarstod.

Det hackades gul lök och pressades vitlökar. Det doftar så otroligt gott av gul lök och vitlök när den fräser i en god olivolja. Nåväl tomatpurén åkte ner i den färdigfrästa löken och fick gosa med i några minuter så all sötma i purén skulle komma fram. Sen åkte de krossade tomaterna i och fick sig ett uppkok. Den nyhackade färska basilikan och oreganon åkte i kastrullen tillsammans med lite salt och så var den tomatsåsen ett otroligt smarrigt faktum. Några Quornbitar åkte i och vips hade vi vår vegetariska maträtt färdig. När potatisen var kokt och laxen i ugnen fick eleverna ett recept med bara ingredienserna till en kladdkaka. Det var helt utan övriga instruktioner. De fick till en alldeles fantastisk kaka. Det kastades en del lystna blickar på kakan redan när den kom ut ur ugnen men kakeländet skulle ju stå minst ett par timmar i kylen för att bli ätfärdig. Vi löste det med att eleverna fick ta med sig kakan till engelskalektionen klockan 14 och dela med sig till sin lärare. De borde få med beröm godkänt i alla fall för den lektionen…


Fredag den 5 maj: Våra 4-6 or var på utflykt till kungliga operan hela dagen. Vi andra hade lektioner som vanligt. Köket fick till en jättesmarrig korv och pastagratäng och en vegansk liknande historia. Mohammads finger är på bättringsvägen, snön söm föll i förmiddags ligger inte kvar och jag tänker gå hem för dagen. Så, Tack och hej för den här gången hälsar JanneV 17
Ännu en kanonvecka


Måndag KL 7.45 Infann jag mig vid bussen från Nynäshamn. Såg inga bilgalningar. Inte en ända bilist tyckte att det var en smart idé att köra på trottoaren när det stod en tjock gammal gubbe i grönt och såg ut som vanligt. Jag lotsade över barnen och sen var det marsch in i köket.
Den utsökta kycklingkorven låg och väntade i kylskåpet och färdigskivad potatis väntade snällt i frysen.
Vi brassade på lite hackad gul lök och kokade upp en rejäl kastrull med köttbuljong.
Sen varvade vi korv och potatis, hällde den goda buljongen över, tillsammans med lite ny-tärnade morötter.
Den sjömansbiffsliknande korv och potatisgrytan slank ner i barnens magar som om det varit smågodis.
Den veganska funkade hyfsat den också.

Vid 15 snåret hade vi ett lärarmöte. 15.45 avslutade vi mötet för lite personalfika medels smörgås. Hungriga arbetskamrater har jag... -Allt bröd, kalkonskinka och en del annat pålägg och grönsaker, gick åt som smör i solsken.

 HLR: Vår hjärt och lungräddingsinstruktör kom ”bara nästan i tid” Hon gjorde den jobbiga upptäckten att Sorundavägen är jättlång och superjobbig att starta från fel ände. 

Nåväl, kursen kom igång i stort sett nästan i tid. Tjejen som höll i kursen var fenomenal. Vi körde kompressioner mitt i kaggen på en garanterat stendöd plast-torso.
Plastgubben hade sina fördelar, tex när vi pumpade syre i själva hjärtpumpen så visade han med blinkade och fasta färger när vi tryckt lagom hårt. För att få in pumperiet i komihågminnet fick vi pumpa på utan att titta på de färgade lamporna. Det gick ganska bra. I alla fall tills armarna började bli trötta. -Så klart gick jag in efteråt och tackade.

Efter det äventyret höll jag och rektor Katri oss kvar i väntan på det begynnande styrselsmötet.
På vårt möte pratade vi mest om det kommande årsmötet och lite om aktivitetsdagen den 11 maj kl 17.
Vi bestämde att vi ska planera dagen väl. -Skriva ner det vi vill ha gjort. -Inhandla det som behövs och så försöka förbereda dem som berörs.
Hemma igen vid 22 snåret blev det tea och en macka, lite TV och så rakt ner i bingen.

Onsdag: Utelunch med barnens absoluta favorit. Stekt strimlad kycklinglårfilé blandat med Gnocchi och smarrig currysås. Den ena stora kastrullen utegryta efter den andra gick ut från köket och ut till vår serverande personal. Qourn curry funkade kanon den också.

Torsdag Den redan dagen innan, förberedda och långkokta, högreven i fina bitar simmade vackert i den goda buljongen tillsammans med lite rotsaker och potatis.
Barnen bara vrålälskar den soppan.
Mohammad och jag tog oss en sväng ner till vår sopsortering.
Vi ställde alla kärl på rätt plats och klistrade på lappar som talar om vad som ska läggas i. -Skönt med lite ordning.

Fredag
Mohammad fick göra en köttfärslimpa helt efter konstens alla regler.
Där var en välmixad jumbolök, 3 dl ströbröd tillsammans med 6 dl vatten. Trettio ägg, en skvätt vispgrädde, 7,5 kg fläskfärs och 6 kg färs från dovhjort, väl rörd i vår fina köksmaskin.
Mohammad  tog först undan färs till de barn som behöver specialmat,  förvandlade färsen till fina köttfärsbaguetter och stekte dem varligt i varmluftsugnen.
Han gjorde också en förträfflig brun sås, kokade potatis och stekte ett helt gäng veganska bollar
av bl a. ärta. Tomatsåsen till var helt otroligt god.

Jag var kvar en stund och beställde lite kontorsmaterial, kollade över montaget av våra nya utomhusmöbler.

Väntar nu ivrigt på nästa vecka.  Åk 6 och jag ska köra hem och konsumentkunskap i köket medan Mohammad grillar med
resten av skolan.
Hemkunskapsgänget kommer att få lära sig dubbelpanering, frall-bakning och köttbullsrullning. Sen blir det trerätters med pizzabullar, kyckling, hasselbackspotatis, bearnaisesås, crepes mm mm.
Torsdagen kommer vi att utnyttja till matlagning åt hela skolan.

Ja ungefär så där kan vi ha det på vår fina skola /Janne


Fort går det…

Måndag v 16

Glada barn, lite lagom stojigt. Det kändes som om alla var glada och nöjda med att komma igång med vardagen igen.

Köket öppnade upp med en av de populäraste rätterna. Korv stroganoff med ris. Vegetariskt? -Ja så klart hade vi en smarrig Quorn stroganoff med lite grönt. Sen har vi ju alltid vår fina salladsbuffé med allsköns blandning.

För att hålla personal och vårdnadshavare på alerten körde vi in en studiedag på tisdagen.
Det funkade utmärkt. Fritidsgänget åkte i väg på mässa i Kista, lärarna jobbade stenhårt med sina utvecklingssamtal och vi i köket delade upp oss så undertecknad fixade fika och mat till personalen och Mohammad skruvade utomhusbord. Det fick bli spaghetti med sås på lax och färsk broccoli. Jag höll dem på extra gott humör med några bitar morotskaka.

Onsdag:
De flesta barn och nästan all personal var på plats. Idel glada miner när köttfärslimpan med gräddsås, kokt potatis och rårörda lingon serverades. Även de veganska bollarna gjorda på bla ärtor serverade med en välkokt tomatsås gjorde susen.

Torsdagen:
Vi visste redan på måndagen att det skulle vara en del personalbortfall. Carro tog tag i planeringsbiten på ett alldeles föredömligt sätt. Hon planerade in varenda minut så när vi dagen efter utvärderade tordagen, var vi helt överens om att den förflöt helt perfekt.

I en av klasserna skulle en pedagog bli helt ensam till lunch, med nästan 30 barn. Vi tyckte väl inte att det kändes så där toppenbra, så jag gick in en stund för att stötta. Där satt nästan 30 barn som små tända ljus och åt fisk och potatissoppa med nybakat. Ganska många smakade även rotfruktssoppan. Skönt att se att det fungerar så bra i klasserna.

Miljö och hälsa var på besök för att kolla skolans städning och hur vi hanterar ev rökning.
Det var en jättetrevlig inspektör som kom på besök. Hon insåg snabbt att det där med rökning inte var något problem hos oss. Vi kom inte på en enda person som rökte. Städningen var väl efter omständigheterna ganska okey. Vi vet ju alla att det är dags att göra en ansiktslyftning på lokalerna. 

Vi tänker oss att vi alla hjälps åt med en helrenovering av våra lokaler.
Vi behöver: Slipa väggar och lister, Spackla här och var. Massor med maskeringstejpare och målare.
Här har du verkligen en rejäl möjlighet att vara med och göra ditt barns skola ännu bättre.

Skicka ett mail till janne@ekoskolan.se eller lycille@ekoskolan.se 

Fredag: Pytt i panna med rödbetor och en smarrig rot och grönsakspyttipanna stod på menyn.
Till den serverade vi en broccoligratäng, Taboulé, färsk vitkålssallad, ”pizzasallad”, bönsallad och svarta oliver. Det var länsade fat överallt.

Så var det då det där med skolbussarna och barnens säkerhet.
Vi har fått trafikverket att bekosta sk. säkerhetsmidjor vid busshållplatserna.
Där släpper busschaufförerna av barnen och känner sig trygga med det.
Barnen hoppar av och, invaggade in en falsk säkerhet går de över gatan helt utan att se sig för.

Döm av vår förvåning när vi får höra ifrån en busschaufför att det har varit både en personbil och en taxibil som kört rakt över trottoar och refug bredvid bussen som stannat för att släppa av skolbarn och korsat barnens övergång på ett otroligt farligt sätt. Vet att vi lever i ett stressigt samhälle men att det skulle vara så in i vassen stressigt…

Det lite skämmiga med hela historien är att bägge bilarna skulle till vår skola. Vojne vojne!

Nu har vi gått ut med en vädjan till alla att ta hänsyn till säkerhetsmidjan på våra busshållplatser och helt enkelt vänta på sin tur.

Själv har jag varit på plats torsdag och fredag för att kolla läget och slussa barnen över gatan.

Vi kan alltså konstatera att i stort sett ett hundra procent (99%) sköter sig alldeles utmärkt. Toppen! Fortsätt med det.

Vi på skolan kommer i alla fall att fortsätta vara rädda om ditt barn!

Hälsningar Janne  


Skärtorsdagen.

Vilket härligt och påskigt mottagande jag fick idag.
Skolgården var fylld av påskgubbar, påskkärringar och påskharar.
En helt ”ny personal” stod vid grinden och hälsade välkommen. Förskoleklassens lärare Lisa var lådsasledig dagen till ära och ”ersättaren” stod och tog emot oss, snyggt uppklädd i tjusig svart peruk, väldiga svarta fräknar och rejäla rosor på kinderna. 

Väl inne i skolhallen hittade jag ännu en påskdam som stannat upp hos oss på vägen till Blåkulla. Lite lik Lycille faktiskt. 

Mina egna påskkläder gjorde väl inget större väsen av sig. Efter att ha fått en hel kopp kaffe över min vita skjorta år 2000 ungefär har jag kört med svarta byxor och svart t-shirt. Tjusigt värre! –Eller… 

På vägen till och från jobbet har jag som en riktig lantis en otroligt gul reflexjacka. Varm och go för att inte frysa och skrikigt gult reflekterande för att synas hemma på min lilla bonneväg. Men men, Gul var jag!

I köket brassade vi på rester med mera från gårdagens påskbord. Där fanns köttbullar, lax, kycklingklubbor, prinskorvar, stekt potatis, lite pasta,  vegetariska vrålsmarriga grönsaksbiffar, ärtbollar och en oregano, vitlök och basilikakryddad, kall tomatsås.

Barnen kom i klungor och tackade för maten. -Lite häftigt att få med beröm godkänt för lite rester.

Klockan nio smög sig Mohammad och rektor Katri ut på skolgården och gömde trettio kilo morötter.
De morötterna som så klart -påskharen gömt, fick sen eleverna helt enkelt leta reda på. De flesta klasser hade uppdraget att inte förrens alla i klassen hade hittat sin morot fick de gå och byta ut densamma mot en något godare godisklubba.
I år funkade det helt underbart. Eleverna hjälpte varandra att hitta en morot. Inte en ända morot blev förstört och alla fick sig en klubba. Såg faktiskt en lärare komma sugandes på en klubba också så hon hade säkert hittat en morot hon också…

När lunchen var över tog Mohammad och jag en välbehövlig liten rast.
Mohammad med musik i öronen  och jag framför ett gäng datorer.
Behövde uppgradera några av våra äldre pc så våra små ettor ska få något att arbeta med i deras introduktion till den digitala världen. Ja ja så klart förstår jag att de flesta redan varit och nosat  bland spel och internet men alla måste få ha koll.

En fantastisk förälder kom förbi med ett påskägg.  Helt otroligt vad fina ni är…
Jag haffade Mohammad och vi gick igenom fritidsmaten som ska serveras under påsklovet.

Sen blev det full fart hem till lite påskfixande. Åter om det så småningom
Glad påsk hälsar Janne


Påskveckan


Måndag: Personalmöte som vanligt.
Tisdagen diskuterades med intet nytt under solen...
På tal om solen så såg den ut att vara väldigt på gång i onsdags. Tittar just nu, ut genom fönstret där luften är fylld av snöflingor. Vitt och vackert men visst längtar vi till våren.

Schemaplanerarna i vår kommun verkar inte bry sig så värst i om det är påsk före, under tiden eller efter påsklovet.
För oss i köket är det bara att finna oss. Vi brukar rätta oss efter planerarna och när påsken infaller under skoltid så blir det påskbord, Kommer påsken på annan tid så blir det tacobuffé

I år så slår vi till och kör med långbord i vår stora sal. Vi öppnar upp vikväggen, 4-6 an ställer upp och dukar. -Börjar nästan bli en tradition…

Letade länge efter en liten efterrättskaka som skulle passa alla men, den här gången gick jag bet.
Till de som äter ägg, mjöl och mjölk gjorde jag en liten vaniljkaka.
Sen var det barnen som av olika anledningar inte ska äta ägg, mjölk, mjöl osv...
Till sallad i tisdags serverade jag en kikärt och gurksallad. Resterna från det äventyret blev en skvätt spad från de färdigkokta kikärterna.
Kikärtsspadet, strösocker och citronsaft vispades till hårt skum, spritsades snyggt, in i ugnen på 100 grader i ett par timmar och så var underverken färdiga. Vita snygga och jättesmarriga, äggfria maränger. 

När förskoleklassens fantastiska Lisa kom förbi oss gav jag henne ett smakprov på marängblandningen och hon svarade tvärsäkert att det var marängsmet av äggvita. Icke sa Nicke…

Årets påskbord har avnjutits.
Jag inledde morgonen klockan 6.20 med att plocka fram allt som skulle behövas för dagens kreativiteter.
Alla uppläggningsfat, grönsaker, druvor, kastruller åkte fram. En vagn med allt som 4-6 an skulle duka med gjordes färdig.
Sen drog jag igång med matlagandet. 
Mohammad kom med bussen strax före kl 8, bytte om, tvagade sina händer och började med ägghalvor med Kalleskaviar. Själv skötte jag min det av  år "körlista"  och vi hjälptes åt tills allt var på plats. 

Resultatet:
Ett bord som kom att attackeras ifrån två håll.
Skolans personal var på plats och vägledde hungriga intressenter.

Så här såg det ut: Tallrikar, Bregott, nybakade småbröd, ostar, druvor, minitomater, skagenröra på tunnbröd och ägg med kaviar.
Varm mat: Smarriga honung och soyapenslade kycklingklubbor, goda köttbullar, helstekta laxsidor och kokt skalad potatis.
Vegetariska nuggets, ärtbollar, quornbitar och tunnbrödsbitar med gurkskivor fanns med som alternativ.
Efter det här kalaset fick alla elever en smarrig ”skolbakad” vaniljkaka.
De som inte kunde äta en sådan fick sig några äggfria maränger.

Morgondagens skärtorsdagsmat blir påskbordsrester med eventuell komplettering.
En del påsklekar är utlovade också. Påskharen har införskaffat en väldig massa morötter som barnen kommer att få leta efter och sedan byta mot något mer godisliknande. 

Sen blir det påsklov för herr vederbörande och fritids i några dagar för de som vill och kan.
Vi ses sen!

Var hälsad!  Hälsningar Janne

 


Veckan före påsklovet

Vilken härlig vecka vi haft på skolan.
Det är klart att det är lite bus och skoj men vi har glada och nöjda elever på skolan.
Trots nationella prov och lov-förväntan känns det som om de flesta är ganska tillfreds.
I måndags hade vi en schemaändring. Den kom veckan före påsklovet istället för efter…
För de flesta fungerade den smärtfritt. Det var väl mest glada miner. Vår inomhusidrott i Lidahallen avslutades en vecka tidigt så det blev ett skapligt jobb för Carolina som är den som schemalägger oss.
Själv fick jag ändra mina hem och konsumentkunskapslektion från fredagar till måndagar.
- Tror du att Janne 66 fixade den ändringen?
Svar: Icke sa Nicke. Klockan 14. 40 just som den lektionen skulle vara slut gick jag ner för trappen från mitt skrivbord och träffade på en av mina fantastiska hkk-elever. Den eleven var på väg till bussen och hade ingen som helst lust att plugga-över. Nu är det ju ingen panik alls, de för ju lära sig det de behöver när vi har vår matlagarvecka. Det är väl bara hemkunskapsläraren som grämer sig.

Tisdag: Mohammad och jag serverade panerad sejfilé med skolans remouladsås och kokt potatis.
Sejfiléerna var ganska stora så vi delade dem till eleverna. Det gick åt så där en 150 stycken sejhalvor.
De fem kilo många grönsaksnuggetsnarna vi stekt gick åt till sista tuggan. Känns härligt att det vegetariska går åt mer och mer.
Onsdag: Förra veckan när solen sken och det var vår i våra sinnen så bestämdes det att det var dags att återinföra vår ”veckoliga” utelunch. Resultatet av den nyordningen blev bättre än vad vädret visade sig vara. Nästan alla tog sin kåsa och sked och njöt av att äta en långkokt högrevsgulasch i snövädret.
Torsdag
Vi serverade två goda rätter i en. Soppan på tomat, kokos och röda linser, kryddad med lök, vitlök, ingefära, citron och chiliflakes slank ner i barnens och personalens magar i rask takt.
Ängamaten (vår redda grönsakssoppa) fick stå tillbaka den här gången i betygssättningen.
Sen bakar vi ju alltid ett gott och helt nybakat bröd till. –Inte dumt alls.
Fredag. Hittade Svensk file´ av kycklinglår med skinnet kvar, färdigstyckat och klart på Martin och Servera. Stekte den i stekbordet så den blev lite krispig och så fick den få färdigt i ugnen. Mm. Otroligt gott!!! Hade tänkt mig att göra en skysås men fick feeling och gjorde en drömlik gräddsås.
Hälften av barnen fick stekt potatis och de andra nykokt potatis. De som ville äta vegansk och vegetarisk fick sig till livs en quorn och rotsaks gryta med majs och gröna ärtor.
Min fantastiska vän och kollega Mohammad var så när på en dag redo att fylla trettio. Jag kan inte lovorda grabben mer än jag gör men känner att jag borde försöka.
Jag tog mig en tur till Ica Maxi under torsdagen och införskaffade lite alkoholfri champagne.
Åkte tidigare hemifrån för att i smyg kunna duka till lite gratulationsfest uppe i personalrummet.
Jag hann med att ställa upp assietter, skedar och tårtspade, lägga in alkoholfri skumpa i kylen och diska våra fest-champagneglas innan Mohammad kom in genom dörrarna. Jag låtsades om ingenting när han kom och vi jobbade på som vanligt.
Vi hade i förväg bestämt att ta tårtandet och festligheterna på vår första rast men, allt eftersom tiden gick insåg jag att det nog inte skulle funka. Rektor Katri hamnade på ett möte och övrig personal hade fullt upp så det var bara att ha is i magen och vänta på nästa rast.

Mohammad och jag jobbade på. Serverade lunchen och klockan närmade sig rast.
Mohammad hade muttrat lite innan om att faktiskt ingen hade grattat honom trots att han faktiskt skulle fyll trettio dagen efter. (1/4). Jag skojade bara och tyckte att han skulle ta det lugnt och vänta lite.
Så var då äntligen lunchen avklarad. Mohammad och jag pustade ut, tog oss en fika och förberedde oss för lite rast. Då kom rektor Katri förbi och talade men en blinkning om att det var dags.
Mohammad ville fortsätta att packa in nybakade småbröd i kassar innan han tog rast men, jag sade att jag tyckte att de fortfarande var varma och att vi skulle ta en rast.
Det var en härlig syn när Mohammad kom upp till personalrummet och helt plötsligt insåg att han inte alls, på något sätt var bortglömd.
Där uppe serverades vi alkoholfri Champagne ur magnumflaska av självaste rektor Katri.
Mohammad fick trots att han som vanligt blygsamt protesterade, ta först av den goda hallontårtan. Fler och fler av personalen kom upp och kramade vår vän Mohammad och grattade. Det blev som vanligt allmänt tjatter/prat och alla verkade trivas.
Efteråt så hjälptes Mohammad och jag åt att ordna till några papper och så kollade jag upp något på nätet.
Nu är det så att Mohammad är en fantastisk vän och anställd. Så klart köpte jag en liten present. Hittade ett förkläde i äkta skinn. Köpte det, hittade en vacker påse och så var den saken klar. Mohammad blev superglad. I det fattiga Syrien och inte minst i det krigshärjade var det inte så attans kul att fylla år. Alla hade fullt upp med sitt så några paket och gratulationen var det liksom inte tid över för. Kul att vi kan göra något.
Nu står vi inför veckan före påsk
På måndag kör vi med potatisbullar, med eller utan baconhack och på tisdag steker vi fisk, gör en dillcremefraiche och "skolgjort"  potatismos. En smarrig quorngryta till densamma och så är vi nära att göra mål.
Onsdag. Äntligen får vi servera vårt påskbord. I år stämmer våra datum så vi får lite påsk på skoltid.
När det inte är påsk i faggorna inför påsklovet brukar vi köra med tacobuffé istället för påskbord men, i år blir det äntligen ett riktigt påskbord.
Vad sägs om: hårda tunnbrödsbitar med skagenröra, kokta ägghalvor med Kalles kaviar, två goda ostar, nybakade Brötchen, två sorters druvor, köttbullar, kycklingben, ugnstekt laxfilé, kokt potatis, vanilj-rutor och en del annat gott.
Räknar kallt med att smarrigheterna kommer att räcka till skärtorsdagslunch också. Kompletterar med pasta om det behövs. Glad påsk. Hälsningar Janne
  


Kreativa Lotta, herr ordningsam och vanliga Sture.

Vi människor gillar att kategorisera så jag gör väl ett försök jag också, trots att jag är fullt medveten om att varje människa är unik.

Kreativa Lotta:
Tänker att det ofta finns minst en väldigt energisk, konstnärlig s k. ”hitta på människa” runt i kring oss.
En människa som sprider idéer om kring sig.
En kreativ förmåga som ser till att allt går framåt och som kommer på nya saker.
Ett energiknippe helt enkelt. Oftast väldigt konstnärlig och härlig. En person som ser det mesta, som inte missar nästan något som händer runt ikring.
Det den här energibomben till människan kan sällan strukturera upp alla idéer.
Att mitt i skapandet kunna hålla ordning. – Ja du hör! Behöver jag säga mer? Det funkar så klart inte.

Vi har alltså någon som hittar på nytt, en uppfinnare, en innovatör. En person som håller koll på omvärlden. Någon som ser till att det aldrig blir tråkigt.

Så klart… I släptåg av skapandet följer oreda och kaos. Ja det blir stökigt helt enkelt.

Människor runt den kreativa får städa, fixa, organisera, flytta och strukturera.
Alltså en stor källa till irritation.

Herr ordningsam:

Sen har vi den extremt ordningsamma. Den som kräver att allt ska finnas på exakt samma plats, att allt ska göras på exakt samma sätt. En människa som är ganska omständlig.
Den här människan kan bli irriterad för att en bok står för långt ut i bokhyllan, att stolar står på fel plats, att vi går från vänster till höger istället för tvärt om osv.

-Gissa om det kan krocka.

Vanliga Sture:
Vi behöver dig människa utan ytterlighetsegenskaper. Du som ser mellan fingrarna med en del, som håller en ganska hyfsad ordning, som gärna hänger med på andras idéer. Ja du som hänger på liksom. -Tycker att det är en sjujäkla tur att du finns och att det finns ganska många av dig.

Hur gör vi då för att förena de här egenskaperna.

Tror att du vanliga Sture, du som gärna hänger på, behövs som en s k medlarperson.

Du vet, den där extremt noggranna och ordningsamma människan kan omöjligt lära den väldigt kreativa personen hur den ska göra för att kunna fungera.

Tänk dig själv, herr ordningsam med alla papper samlade i pärmar i en fantastisk ordning, i nummer, bokstavsordning, färgskala osv. Tänk att den ska försöka lära vår kreativa fru energibomb att hålla ordning.

Det finns ju inte ens på kartan att kreativa Lotta skulle kunna tänka sig att stanna upp så länga som att sortera papper i bokstavsordning, hålslå, och sen sätt in i pärm.
Så länge kan kreativa Lotta inta sitta still…

Vad göra?


Jo, du som tillhör så där en 80-90% av mänskligheten, du som gärna hänger på.
-Vanliga Sture.
Du skulle kunna lära dem bägge att det kanske skulle kunna räcka med något enklare.
En tidskriftssamlare kanske kan vara lösningen.
-Lägg alla papper i tidskrift-samlaren och fyll på tills den är full. Sen fyller du bara på en till…
Det kanske kan gå att få kreativa Lotta att skriva i alla falla månad och år på tidskrifts-samlar-ryggarna.

Vet inte om det skulle kunna gå att få herr ordningsam till att följa tidskriftsexemplet men vad tusan gör det. Några snygga pärmar skadar väl inte.

Du som gärna hänger på kanske tillochmed kan tänka dig att hjälpa kreativa Lotta och visa vad som ska plockas undan.

Ja tänk vad vi skulle kunna hjälpa varandra om vi bara accepterar varandras egenheter, kan skoja lite om dem och hjälpa varandra på traven.

Lite lagom curling har aldrig skadat någon…

Jo då de här personligheterna finns i klassrummen också.
Någon behöver en balanskudde, lite musik i hörlurar för att hänga med på lektionerna.
Den klarar inte att vänta på sin tur utan orden bara måsta ut ur munnen på en gång.
Någon behöver fullkomlig lugn och ro bakom skärmar. Andra vill veta exakt vad de ska göra en dag i förväg, störs av spontana aktiviteter osv. Vill ha tydliga omständliga instruktioner och vill göra saker på samma sätt hela tiden. Sen har vi de flesta som liksom gärna hänger på. Som inte störs speciellt av omgivningen utan helt enkelt har det lite enklare för sig än andra. Alla behöver vi kunna samarbeta.

Det är inte lätt när det är svårt… I slutänden är vi människor allesamman och alla vill väl. –Kan vara något att tänka på.

Jag är fullkomligt övertygad om att ett barn aldrig vill göra fel.
Att barn hela tiden försöker att göra rätt efter bästa förmåga.
Att barn blir superledsna när de inte klarar av att göra allt som krävs.
Barn vill alltid göra rätt.
Barn vill inte göra fel.
Barn är inte onda.
Barn gör så gott de kan efter bästa förmåga.
Det är våra normer som är för stränga, för att de är just våra egna normer.
Hur vore det att vidga vyerna och inse att det finns personer som har helt andra normer än vad du har, att det finns människor som tycker att en enorm massa saker är helt normala.

Tänk dig in i situationen.
Du sitter på bussen på väg till skolan.
Du tänker: ”Idag ska jag sitta still i min stol i klassrummet, jag ska vara tyst tills läraren säger att jag får prata. Jag ska absolut inte bli arg när någon klasskamrat slamrar eller gör något jag inte tycker om”.
Du lägger upp en plan på hur du ska göra för att hålla truten och bara följa med i strömmen.

Så kommer lektionen. Läraren säger något du tycker är helfel och dumt.
Några klasskamrater småbråkar i sina bänkar och det är allmänt stimmigt.
En klasskamrat säger något helt fel till läraren och så var den dagen förstörd.
Du reser dig upp i bänken kastar boken i golvet och skriker.
Jävla skitskola ni gör ju ingenting rätt och så rusar du ut från lektionen, jätte ledsen för att du inte klarade det du förutsatt dig. Du skulle ju vara en bra elev. Skit också. Ungefär så kan det vara.

Vi har alla unika egenskaper och färdigheter.
Egentligen är det väl bara en egenskap och färdighet nästan alla saknar och det är att hålla sams.
Att det ska vara så attans svårt…

Tror att konflikthantering skulle kunna vara ett bra tillägg till grundläggande lektioner i skolan.
Känns som om det skulle ges mer tid, mer tid än tillochmed matte och svenska.
Då skulle världen kanske se lite bättre ut.
Det spelar liksom ingen roll vad vi kan om vi inte kan hålla sams och inte kan samarbeta med vår omgivning.

Alla vill göra rätt!

Hälsningar Janne 

Vecka 12
Första vårtecknet!

Våra fina små hönsvänner har börjat värpa ägg så det står härliga till.
Kombinationen av vårsol, värpfoder och snäckskal gjorde susen på direkten.
Tuppen är härligt kärlekskrank och tar väl hand om sin lilla familj.
Vill vi kan det alldeles säkert bli kycklingar redan den här våren men, vi avvaktar nog lite tills vi är lite mer varma i kläderna här på skolan.

Treorna har blivit med sköldpadda. Det är en 29 årigt vattensköldpaddskille vid namn Leopold som vi lovat att vara sköldpaddsvakter åt i några år framåt. Leo är väldigt social och verkar trivas som sköldpaddan i vattnet med att ha fullt med barn omkring sig. Saken blir inte sämre av att Leopold har en rogivande effekt på skolbarn och lärare.

Jättesnäckorna inne hos förskoleklassen växer och frodas. Hyvlad sötpotatis ligger högst på matönskelisten men, även övrigt grönt fungerar också bra. Även lite protein i form av kokt äggvita står på menyn.

Skolhunden Ringo kommer relativt frekvent och hälsar på hos oss. Barnen fullkomligen älskar honom. En del barn som inte läst alls förr, läser för första gången för honom och andra får väldigt mycket ökad läslust.
-Härligt med djur och barn!

Hemma hos mig har det alltid funnits djur. Allt från fiskar, marsvin till kaniner, katter, hundar, hästar och hönor.
För några år sedan hade vi hönorna Nettan och Bettan, två kaniner och tuppen Sigge. Siggetupp basade över hela kyckling och kaningänget. Kaninerna såg ut att trivas bra.
Vi såg att de smågrävde lite i hönsgården men tänkte inte närmare på det.
Den resan slutade med att de lyckades gräva sig under hela vår vedbod.
De hade grävt en tunnel på minst fyra meter.
När så utgångstunneln var färdig var det bara för kaninerna att bege sig rakt ut i friheten.
En morgon var de helt enkelt bara försvunna.

Siggetupp var jättesnäll mot våra barn och min fru men, mig gillade han inte. Ville väl inte ha manlig konkurrens… Min ena dotter som då var så där en nio tio år kunde sitta med Siggetupp i knät och gosa medan jag fick hötta med en käpp för att kunna komma in och plocka ägg.

Tuppstackarn råkade lite illa ut en dag när jag hötte med käppen samtidigt som han gick till attack. Käppen och tuppen krockade rejält. Ett utdraget för en gångs skull lågt kaklande kom ur näbben på en sittande tupp. Siggetupp repade sig raskt och var faktiskt riktigt snäll mot sin husse i flera veckor efter det.

En annan fin episod var när ett urval av djur i vårt menageri fick till en sån där lite halvt omöjligt konstellation djur emellan. Vår lilla cockerspanielkille Tosse låg på vardagsrumsmattan med kaninen Ninen i hundfamnen. När så undulaten Vicke kom inflygande, ställde sig och började picka på hundtassarna satt matte och husse på bästa åskådarplats i soffan och bara njöt.
Jag kom faktiskt några minuter sent till jobbet den dagen…  

Åter till skolan.
I vårt nyinskaffade inomhusväxthus växer det så det knakar. Linda och barnen ska i dagarna till att plantera om den första sådden i lite större krukor. Spännande värre att se resultatet.
Vet att det ska komma lite sättpotatis o jorden också.

Hemma ser jag att gröna stjälkar kämpar sig upp ur jorden lite överallt. Tror det är väldigt nära nu för Krokus, Snödroppar och inte minst en av mina favoriter Tussilagon.

Våren är underbar. Hälsningar Janne


Vecka 10

Sportlovet avklarat check

Första veckan efter sportlovet –check

Köket inledde vecka nr 10  med korv stroganoff. –En favorit för de flesta.

Tisdagens fisk med citronsås funkade halvhyfsat medan däremot onsdagens Thaigryta på kycklinglårfilé, röd curry och kokosmjölk gick som smör i solsken. Torsdagen med en god potatis och rotsaksgratäng, rotfruktssoppa och ”skolbakat” bröd funkade också.

Så var vi då framme vid veckoavslutningen:

En riktigt god köttfärslimpa gjord på fläskfärs och hjortfärs med tillhörande gräddsås, potatis och rårörd lingonsylt gjorde susen i allas magar.

Linda är i farten redan med skolans odlingar. Det för-odlas lite här och där. Ett inomhusväxthus är inköpt och småkrukor börjar redan fylla dess hyllor.

Ja jisses så mycket snö det damp ner i veckan. Naturligtvis så passade snöröjarnas ena plogmaskin på att gå sönder. För vår del blev det till att halka och pulsa.

Lite hjälp fick vi av snälla föräldrar som skottade lite där det var som värst.

Sen, dagn efter, när plogmaskinen äntligen kom och plogade hos oss… Ja allt blev väldigt fint plogat. Jo då skulle det till att snöa ännu mer.

I morgon måndag kommer vi i köket att inleda veckan med att skotta och sanda så vi får upp varutransportbilen till kökstrappan. Ja vi vet och har tagit del av väderrapporteringen som säger att det ska dimpa ner en massa tung och blöt snö redan mitt på dagen. Vi hoppas på att snöröjartraktorn håller.


Sportlov 

Japp, då verkar det som om man börjar småklättra lite på väggarna igen.

Förvisso har vi gjort något varje dag men, det är ju inte som på skolan…

Det har varit bio med barnbarn, hästpassning medan hustru var hade kvalitetstid i simhallen med ett par barnbarn.

Lite småjobb med hem och konsumentkunskapen. Ja kanske lite annat med jobbet också men bara lite. -Jag ligger på, för att hitta något vettigt elbolag som vill ge oss ett bra och bundet elpris. -Inte jätteenkelt. Det är avgifter till höger och vänster och finstilt så det står härliga till.

Vi har varit några svängar till hufvudstaden också.

Lite klädjakt för hustru och så blev det Koriansk, Japansk mm. -Mat i papperstallrik på restaurang Teater vid Ringen på Söder. Hustru noterade att Erdogan var på plats på ett av trappstegen. Så klart var det Gizem inte någon Turkiskt tokledare.   

Väl hemma blev det soffa medels tea och macka.

Så blev det en sväng till Granngården med lite inköp till oss och lite till skolhönsen.
Våren är här och nu är det dags för höns-tjejerna att dra igång med själva värperiet.

Vår supersnälla tupp är på ”g ” så, vill vi ha småttingkycklingbebisar så är det bara att låta hönorna få ruva på. –Spännande värre.

Köpte en säck snäckskal så det inte blir bara ägg utan lite skal också…
En tjugokilos säck med superfint ekologiskt, vegetariskt värp-hönsfoder hamnade i kundvagnen också.
Skolans höns ska väl bara ha det bästa, -eller hur…

Igår fredag, tyckte vi att vädret var som på topp så vi drog på oss lite oömt, klev ut i solen för lite väldigt angelägen biltvätt, både inuti och utanpå.

Med bilarna på rad drog vi igång med städningen.
Med varsin påse i handen tömde vi bilarna på diverse.

I den äldre av våra bilar hittade jag massor. Där var tjugotalet bläckpennor, tre ficklampor, runt en hundring i mynt, udda handskar, papper, karameller, skruvar, muttrar, kladd, en bra borste osv. osv.

Ja fy fanken så mycket skräp där fanns. Vi fyllde en dammsugare-påse ganska snabbt.

Sen vidtog sprutteriet.

Vi jagade fram högtryckstvätten, letade fram trädgårdsslangen och fick i gång vattnet efter vinteravstängning.

En kvart senare var kalaset i full gång. Full sprutt på bilarna.

Vinterns vägsalt, sand, och lera rann av i långa strilar.

Ekologisk avfettning sprayades på. Det mesta spreds för vinden eller andades in men någon skvätt lämnade blåsten kvar på bilplåten. -Mer högtryckstvättning, Tvättmedel i hink och rejäla tvättsvampar. Friskis o Svettis släng dej i väggen. Här körde vi Friskis o Tvättis.

Gnugg på två bilar. -Lite fusk tycker jag att det var att hustru fick den lilla elbilen och jag den stora pickisen. I tider som idag borde vi delat tycker jag...

Den stora bilen är ju som sagt väldigt stor och mycket att tvätta. Således var det väldigt, väldigt länge sedan den tvättades. Algerna på sidorna och på taket gjorde sällskap med mer uppstående mossa på biltaket.

Jag körde på allt vad det gick med högtryckstvätten på ”storbilen”. Jo jag tackar, vilket jobb.

Algerna satt bra. Det gröna rann efter bilsidorna.

Taket var jobbigast. Körde med raka armar, såg inget vidare. Sprutade på allt vad jag kunde, gröna alger och grå mossa for efter bilsidorna. Jobbigt värre.

Hustru… -Nej nu orkar jag inte skriva hustru längre.

För dig som ännu inte lyckats ta reda på namnet så är det Agneta.

Japp min fantastiska underbara älskade fru heter Agneta.

1974 stod förlovningen och 1977 gick själva bröllopet av stapeln.

Det där med namnet Agneta är mycket gångbart för alla.

Det är faktiskt bara jag som kallar henne Neta.

Ja hon har faktiskt sagt att hon tycker att det är superfint att jag säger Neta men, att det inte alls är lika fantastiskt när någon annan säger det.

Nog om det. Hustru… Nej visst ja. Neta ville kolla hur noggrann jag varit på biltaket så hon klättrade upp på en ikea-pall och såg efter. –Det blev icke godkänt. Alger och mossa över hela taket. Aj aj!

Neta tog högtrycksmunstycket och tvättade tak så det stänkte om det. Rent och fint blev det.

Regnet och högtryckstvätten gick för fullt och med hjälp av vatten från ovan fick vi bilarna halvhyfsat rena.

Jo då vi gnuggade med svampar och tvättmedel och spolade efter.

Den nyaste, lilla bilen blev super-ren och den stora lurven ser väl ut som en vanlig bil när det är dags att tvätta. Hur som helst så blev de bättre.

Kände att det var lite vår på ”G” så jag drog åstad och införskaffade lite fröer. Blomfrö är viktigt för ”må-bra-andet” och ätligt för ekonomin och myset. Har redan dragit igång lite brysselkålsplantor. Hoppas det inte var för tidigt.

I år blir det en hel hus-sida med tomater, morötter, rödbetor, vitlök, purjo, persilja, dill, massor med blommor och så letar jag efter något exotiskt att placera i vårt miniväxthus. Ja så klart kommer jag att klämma in ett gäng potatisar så långt ifrån tomaterna jag bara kan.

Det finns planer här hemma på fler djur, -så klart det gör…
Neta och jag har alltid haft ett menageri hemma.

Vår äldsta dotter, svärson och barnbarn har ju byggt sig ett hus och flyttat i det närmaste hem till oss. Skulle tro att det rör sig om så där en mer än femtio meter och mindre än etthundra.

Hur som helst så vill hon med familj så klart ha fler djur. På listan finns förutom de hästar, kaniner, katter och hundar vi redan har,. Getter, höns och lite annat smått o gott.

Jag har lärt mig av Neta och säger. Ok, gör jobbet och sköt om dem så är det ok.

Ja inte med några jäkla klättrande, rymmande getter som stoppar i sig allt i sin väg men ja och ok till hönor medels tupp. Skönt med en tupp-kille som väcker familjen före gamla Janne.

//Janne

Västra Ekoskolan anno 1844 / 2004

I augusti 2004 slog vi upp portarna till vår "nya" skolbyggnad..

Efter 10 fina år 8 km längre in i skogen. I Västerby gamla skola var vi redo att köra igång här i fina gamla Västra skolan.

Känns som om det där med väster är något återkommande…

Själv kom jag ju till skolan år 2000 direkt ifrån min restaurang som även den höll måttet för det där med väster. Västman Husman –vad säg som den.

Nu ligger ju skolan klart öster om väster men väldigt mycket väster om Tungelsta tätort så väster får det bli…

Vi fick med oss ett gäng entusiastiska föräldrar som tillsammans hjälptes åt dels med flytten men också med målning och färdigställande.

Det blev lite mer än spännande den första tiden på fina Västra Ekoskolan.

All målning stod färdig och det var bara brandbesiktningen kvar.

In genom dörren kom 2 brandmän. De gick runt och tittade, frågade lite och tillslut kom de fram till beslut. Det visade sig att vi målat två klassrum och en hall helt färdigt och helt i onödan.  Vi hade missat att det behövdes tre lager med gips i väggarna. Det var tydligen bara ett lager.

Aj aj aj! Nu var goda råd dyra. Skolan skulle starta om några få dagar.

Föräldrarna som slitit och målat så fint gick naturligtvis i taket och var inte att räkna med för backjobb. 

Vi hade ett möte och satte all lösningsinriktad personal på prov.

Det slutade med att dåvarande rektorn ringde in hantverkare som kunde ställa upp akut.
En lärare hade ett stort partytält och det ställde vi upp utanför skolan.
En vikvägg installerades så vi i alla fall fick igång 2 klassrum. Utanför klassrummet fick det plats ännu en klass och så körde vi skola i uteklassrumspartytältet.

Tur med vädret hade vi, bra hantverkare fick vi och otroligt duktig personal var där. Det var en av de varmaste höstarna på länge så när de nya väggarna var på plats och nymålade den första oktober var det fortfarande hyfsat varmt i partyklassrummet.

Så var det med den starten. Spännande och lite jobbig men det blev bra i slutänden.

Lite kuriosa om vår nyinvigningsdag.

Jag tillverkade stompadeg i massor. Dukade upp bitar av lax, skinka, ost och grönsaker i partytältet.

Vi ställde ett antal bakbord på plats, tände grillen och där på två nyinköpta plåtar fick alla finklädda föräldrar och barn grädda sina egenkavlade stompabröd.

Jättesmarrigt, toppensuccé trots ett jättegäng väldigt mjöliga, somriga och välklädda vårdnadshavare.

Det har varit fantastiskt roligt att få vara med och se en skola och skolgård succesivt bli finare och bättre för varje år. När vi kom till skolan var det bara hög sly på skolgården, personalparkeringen lyste med sin frånvaro. Någon slöjdbod fanns det inte osv.

Under alla åren vi varit här på skolan har skolgården blivit finare och finare. Tekniken bättre och bättre och mer digital. Det är Google för education och Schoolsoft, fina hjälpprogram, Chromebooks och digitala whiteboardtavlor osv. 

Till och med ett paviljongklassrum är på plats. Det har blivit klätterställningar, gunga, lekstuga, växthus, odlingslott, hönshus och hönsgård, uteklassrum, utebelysning, nya sandlådor, inredning och väggar i vår utomhusbod och säkert ännu mer.

En del inomhus är gjort så klart som en helt nybyggd hall in till ”lilla huset” med tillhörande toaletter.
Vi har tagit ner några väggar och gjort förskoleklassens klassrum till ett fantastiskt härligt rum.
Ett fint personalrum och läroboksförvaring blev det när vi med föräldrahjälp inredde kallvinden.
Köket har fått modern utrustning och alla tak är ljudisolerade.
Till och med de gamla el-elementen är ersatta med mer miljövänlig värme i form av luftvärmepumpar.

Nu är det dags för oss att ta tag ytskikten inomhus.
Ser verkligen fram emot lite nymålat och fräscht.

Hälsningar från en som trivs som fisken i vattnet. /Janne


Vecka 2-4

Nu  har vi redan avverkat tre veckor in på terminen.

Vi startade upp med hälsoveckor.
Veckor som på tisdag kommer att avslutas med ett dignande hälsofrukostbord.
Alla klasser har hjälpts åt att planera för inköp av en massa smaskiga nyttigheter.
Sen kommer de att med väl rengjorda händer och skolbänkar hjälpas åt att lägga upp
och förbereda vår gemensamma frukost.

Jag har gjort en beställning på nyttiga bröd, kravmärkt som, frukt, bär och grönsaker,
diverse mejeriprodukter, pålägg, flingor och mussli.
Ser fram emot en riktigt nyttig och god frulle.

När vi i köket tagit hand om frukostrester och disk hoppas vi även få till en riktigt god fiskrätt till lunchen också.

I fredags fick Mohammad under visst överseende tillaga sina första morot och kesolasagner.
Han lagade till såsen och smaksatte helt själv helt perfekt. Det enda jag hjälpte till med var att riva lite morötter.

Hela processen med att varva keso, ost, lasagneplattor och tomat och morotssås i fem stora ugnsbleck skötte han helt själv. I receptet hade jag skrivit att den skulle ta en timme i 200 grader i ugnen och det stämde på minuten. Klockan kvart i 10 var de färdiga för ugnen och klockan kvart i 11 serverade vi den första färdiga lasagnen.
Barnen gillade skapelserna så några rester blev det inte den dagen.

Jag skickar med ett recept på 4-5 portioner.

Hälsningar Janne

Morot och kesolasagne 4-5 portioner -vegetarisk

Starta upp din matlagning med att läsa igenom receptet,
sen tar du fram allt som står på listan.

Du behöver:

En ugnsfast lasagneform med höga kanter (till 3-4 lager),
en ca 4 liters kastrull och en trägaffel, en vitlökspress,
en skärbräda, en kockkniv ett rivjärn, en måttsats med tsk, msk och dl.
Avsmakningssked.

Ca 8 lasagneplattor

Till såsen:
1 finhackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
ca 300 g krossade tomater
2 dl vatten
1 tsk torkad basilika
1 tsk oregano
1 tsk salt
½ tsk svart eller vitpeppar
1 grönsaksbuljongtärning
½ liter rivna morötter

Övrigt:
1 dl matlagningsgrädde, 1 liten burk keso och 2 dl riven ost.
Häll olivoljan i kastrullen och tillsätt den hackade löken. När löken börjar bli genomskinlig häller du i tomatpurén och låter den fräsa med i ca 3 minuter.
Nu är det dags att häll i de krossade tomaterna, vattnet och buljongtärningen.
Koka upp och tillsätt sen de rivna morötterna. Koka upp igen och pressa i vitlöken och krydda med salt, ev. peppar, basilika och oregano. Nu är såsen färdig. Blanda keson och grädden i en skål.
Nu är det dags att tillverka Lasagnen.
Börja med att lägga ¼ av keso/gräddblandningen i formen.
Sen lägger du på 2 lasagneplattor, fortsätter med ¼ av tomat/morotssåsen, ¼ keso/gräddblandning, ½ dl riven ost,
2 lasagneplattor, ¼ tomat/morotssås, ¼ keso/gräddblandning, ½ dl rivenost,
2 lasagne plattor, ¼ tomat/morotssås, ¼ keso/gräddblandning, ½ dl riven ost,
2 lasagneplattor, det sista av tomat/morotssås. Avsluta med att strö över det sista av osten.

175 grader i ugnen och ca 1 timme så är den färdig att äta.
Vill du kan du riva över lite parmesanost, men ingen fusk-ost utan riv av en riktig ost…

(Vill du göra lasagnen vegansk får du göra en vitsås av maizena och havregrädde samt byta ut osten mot vegansk ost. Det är då viktigt att kolla så lasagneplattorna är äggfria).

Smaklig måltid!Rektor Katri bad mej komma med förslag på trevliga beskrivningar av vår fina lilla skola.


Riktigt roligt att sitta och fundera över vad vår fina lilla skola egentlige står för.

Så klart skrev jag ner ordet Naturnära. Vi ligger ju verkligen bra till med skog på tre sidor av skolan och härliga åkrar med kossor och hästar på den fjärde.

Nästa ledord blev: En trygg och härligt skolmiljö.

Högst på listan står arbetsro och måluppfyllelse.

Den perfekta balansen mellan digitalt, teknik, hälsa, miljö och utepedagogik.

Att alla blir sedda!

Kvalificerad, meriterad, lösningsinriktad personal i ett härligt sammarbete.

Den ekologiska maten lagad från grunden av skolans kock i köket mitt i.

Fina nyttiga och goda sallader i vår salladsbuffé.

Digitalt med digitala smartboards, Chromebooks, skolplattformar som, –Google for education och Schoolsoft är en självklarhet.

Blommor i fönstren, jättesnäckor i klassrum och sagostund vid öppnaspisen.

En kreativ skolgård i ständig förädling av skolans föräldrar på mysiga fixardagar med korvgrillning och samkväm

Ett utomhusklassrum för ännu fler härliga dagar i naturen.

Odlingarna med vårt fina växthus, gräsmatta, odlingslådor, vinbär, hallon och björnbär och annat fint.

Klätterställningen, balansställningen och balansormen ,

Vår fantastiska öppna lekstuga.

Grillhuset med både kok, stek och grillmöjligheter

Utomhusgrytorna i kåsa vid uteborden i solens sken.

Hönsen i sitt lilla fina hönshus i skogsbrynet.

Slöjdboden med veranda som vetter rakt in i naturen.

Sandlådor nära leksaksboden, med plats för mycket lek.

Trähästarna med sitt lilla föl.

Den runda fina samlingsplatsen med eldstad i mitten

och så fotbollsplanen förstås.

Behöver jag säga mer?

Hälsningar JanneMellandagar.

Lugn och ro. Lat husse och matte. Trötta hundar. Kallt och varmt, is, snö och regn om vart annat.

Ryggen som sakta läker. Gick ju och sträckte till sidan får några veckor sedan. Stod på öronen rakt över ett vasst schaktblad bakom traktorn och fick välja mellan en trasig skalle och en radikal undanmanöver. En normaltränad man i sina bästa år hade klarat den rörelsen galant men inte jag inte. Det skar till i sidan så det sjöng om det.

Eländet kunde nog inta ha kommit olägligare. Vi hade som mest att göra på jobbet.

Har hört att det ska löna sig att röra på sig men, den här gången funkade det inte alls.

Vi körde på med Nobelfest och trerätters, ökade på med lucia med allt vad det innefattar.

Så avlutade vi hela rasket i crescendo med vårt härliga med jobbiga julbord.

Det var väl värt all ryggsmärta att se alla glada miner från barn och kollegor.

Men fy håken så ont det gjorde.

Värktabletter är en bra uppfinning men jag vet inte hur smart och uppmärksam jag var under tiden.

Hur som helst så gick det bra.

Det var väl en eftermiddag när det hade varit lite väl stökigt som jag hade lite bekymmer att ta mig ner till bilen och vi ska inte försöka beskriva hur det var att ta sig in i den.

På vägen hem den dagen tändes så klart tankmätarlampan och jag insåg att jag skulle vara tvungen att ta mig ur bileländet och tanka. Va gör man?

Tack Apple för att du tillhandahåller smartphones! Jag ringde hustru och hon ställde upp och körde till macken och hjälpte mig med tankningen. Hade nog fått sova i bilan annars om den stannat med ”soppatorsk”  

Startade upp ledigheten med kort promenad dag ett, sen lite städning, vidare med matlagning och i går en tur till Ikea. Idag sällade vi oss till alla andra som ville betala det dubbla för nyårsmaten på Ica Maxi. Passade på att hämta mina glasögon som fått glasen utbytta. Fixade ju till ögonen som nyssens så nu såg jag för bra för de gamla glasen.

Jo då det blev bakluckan full och plånboken tom.

Väl hemma ett överfullt kylskåp. Chokladmousse-tillverkning och just nu står ett par plåtar med maränger på eftervärme i ugnen. Måste ju göra av med äggvitan som blev över.

Hustru ville titta på Harry Potter och jag kände inte lika stort sug för Tv.n.

Det blev till att arbeta lite förtroendetid. Så nu ar vårterminens matsedel färdig med recept och allt. Återstår bara att skriva ut veckomatsedlar med innehåll och klimatpåverkan.

Lite kul ska man ha så det fick bli en liten text till bloggen också.

Nu återvänder jag till arbetet och startar upp detaljplaneringen för årets hem och konsumentkunskap

Gott nytt önskar Janne


God Jul och Gott Nytt år!

2022-12-22 Dan före dan före doppare-dan.
-Se där ja då var höstterminen 2022 avklarad.

Hela terminen har känts som en befrielse.

Trots att den där elaka Covid fortfarande är i farten och skapar sjukdom och oreda så har vi haft en skoltermin helt utan restriktioner.

Så härligt att få göra saker tillsammans. Att kunna kramas utan jätterisk för sjukdom och mänsklig förödelse.

I början kändes det lite skumt när folk runt i kring kom allt närmare. Sånt som jag aldrig tänkt på tidigare som att det stod någon och flåsade i nacken i kön där på Coop, men nu det känns som det bara är som vanligt igen.

På skolan har vi kunnat sitta tillsammans och äta festmat.

Vi har haft vår fina salladsbuffé igång hela terminen.

Jag vågar mig ner på knä och möta ett barn i samma nivå utan att vara rätt för coronasmitta.

Känner mig ganska trygg med 5 stycken Coronasprutor i armen. -De tar hand om oss 65 plussare riktigt bra tycker jag.

Hygienen har vi kvar på skolan, med handtvätt före maten och lite stup i kvarten. Handspriten vi hade på toaletterna har numera lärarna hand om men, renliga är vi.

Vi hade skolstarten med 2 meter jordgubbstårta tillsammans.

Vi har kunnat åka buss till inomhusidrott hela skolan, åkt på idrottdagar osv.

Vi har haft några fester som, tex. Vår härliga Nobelmiddag med trerätters lunch och vårt traditionella läckra julbord där vi samlades och festade vid tjusigt dukade långbord.

Julbordet: Japp det var som vanligt. Tre sorters sill, mest för att visa barnen vad som brukar bjudas på ett julbord, rödbetssallad, julskinka i tunna skivor, lite skivat rökt kalkonbröst, härliga ägghalvor med räkor och dillvippa, brieost, julost, annan hårdost, gurka, tomat, druvor, smarrig Jansson, "skolrullade köttbullar" prinskorvar, ugnsstekt lax, och kokt potatis, dagen till ära skalad. Godisbordet såg aningen anorlunda ut den här gången. Jag hade som mål att ordna till äggfria, mjölkfria och glutenfria godisar. Fick till: En jättegod Fudge gjord på mölkfritt smör och havregrädde, helt mjölkfria chokladbollar, likaledes mjölk och glutenfria skumtomtar och polkagriskäppar. Sen blev det lite pepparkakor och mer druvor också så klart.   

Det vore kul att någon gång servera ett julbord som mina föräldrar eller till och med deras föräldrar hade det. Tänk synen när barnen går i klinch med grisfötter, pressylta, aladåber, kalvsylta, rimmad oxtunga, revbensspjäll, rödkål, brunkål, osv. Ris á lá malta tror jag skulle funka bra men...

Luciafirandet med skolgården fylld av vårdnadshavare, far och morföräldrar. Glögg, fika, barnbakade pepparkakor och lussekatter i långa banor i skenet från vackra eldar i fina eldkorgar och eldsprakande marshaller och så barnens helt underbara luciatåg. Där var tomtenissar, lucior, tärnor, pepparkaksgubbar och gummor om vart annat och så fint de sjöng. -De kan våra superbarn.

Bara det att vi kunde få baka tillsammans, -härligt!

Tillochmed terminsavslutning kunde vi ha tillsammans.
Fina Lisa läste saga på traditionellt vis i brasans sken med alla skolbarn sittandes på golvet framför andaktlikt lyssnande med lussebulle i ena handen och saftglas i den andra.

Vi i personalen avslutade terminen med en liten lunch och fika tillsammans.
Världens bästa rektor Katri och vår fina styrelse hade ordnat fina julklappar till oss i personalen. Tack snälla!
Lärarna bytte av fritidspersonalen så att alla kunde vara med och så gick lärarna på jullov och fritidspersonalen in till barnen.

En riktigt fantastisk härligt och god jul på dig och så klart ett otroligt fantastiskt nytt 2023

-Du anar inte hur konstigt det känns för en som är född 1956, dvs i mitten på förra seklet, att ens uttala år 2023…

Hälsningar Janne


Nobelmiddag

Vilken toppendag! Typ, en fullträff! –Succé!!!

Ett ganska stort gäng välklädda förväntansfulla barn köade snällt för att komma in till det urtjusigt dukade bordet i den stora salen som, vi redan öppnat upp till ettan och tvåan.

Det var snygga dukar, glas, tallrik, bestick, blågula servetter, och gyllene serpentiner. Ett riktigt Nobelfestbord.

Mitt på tallriken stod en alldeles egen medalj, gjord av smörgås, smör, ost och ett Nobel ”N” utskuret i rökt kalkonbröst med en liten persiljekvist på. De som ville äta vegetariskt fick en annan bokstav på sina smörgårsar. Gissa vilken?

De fick en smörgås bredd med mjölkfritt smör, en vegansk ost och ett veganskt ”skink”- pålägg.  Det översta pålägget var, så klart skuret till ett ”V”. Barnen svarade vegetariskt när jag frågade vad det kunde betyda men jag kontrade med att det kunde betyda V som i Vinnare, -det var ju en medalj…

Dagen till ära dracks det hallonsaft till maten.

(Kan berätta att det gick åt ca 35 liter blandad saft).

Hela personalen hälsade alla barnen välkomna och jag berättade vad det vankades för smarriga festligheter

Efter ett -varsågoda så slukades mackor i en alldeles formidabel hastighet.

Mohammad och jag langade fram kyckling i god sås med stekt kulpotatis (s k. Pommes rissolés) samt vegetariska grönsaksnuggets och remouladsås i rasande takt.

Skolpersonalen tog emot och serverade de hungriga och festande barnen.

Det var riktigt tjusigt att se alla matskålar och salladsskålar på borden.

Duktiga barn som skickade skålar mellan varandra och bjöd varandra artigt och fint.
Göta Petter så mycket mat det gick åt.

Fundering: Blir barnen hungrigare i kostym och klänning eller vad är det som händer?

Några barn smög iväg från borden och frågade oss i köket ivrigt om när det skulle komma dessert. Vi svarade: När alla har fått äta upp sin mat i lugn och ro så kommer lärarna att servera den och så gick de och satte sig till bords igen. Glassugna men nöjda med svaret.

Servispersonalen, dagen till ära skötte sig barnens lärare sitt arbete till perfektion.
Det dukades fram, fylldes på och fixades lika bra som på den lyxigaste restaurang. Sjuttsingen vad man får lära sig på lärarhögskolan…

Lärarna dukade av, först skålarna och sen alla tallrikar och så när det äntligen var tomt och snyggt på borden så kom den äntligen.

-Personal med brickor fyllda med en ekologisk chokladglass i bägare garnerad med en supersmarrig chokladboll. Gjorde gott gott i de mätta magarna.

Sen var det dags för den stora prisutdelningen: Barnens klasslärare delade ut guldmedlaljkottar till de berörda och fina diplom till allmänna applåder.

4-6 an med personal dukade av, snyggade till och återställde så, det är bara att köra på som vanligt på måndag.

Mohammad och jag jagade vidare med disk och undanplock.

Får erkänna att det efter klockan ett var mest Mohammad men jag var i alla fall där…

Ett par klappar på axeln till mig och Mohammad och väldigt många till personalen.

Sen tycker jag att alla barnen ska ha ett jättehurra för ett superjobb och att de var så fantastiska vid själva festen.

Ser fram emot våra övriga kul i jul händelser.

På måndag blir det full fart med pepparkaks och lussebulls-bak, pyssel och julfilm.
Linda har lovat att hjälpa till med kak och bullgräddningen.

Mohammad ställer upp och grillar korvar till hela skolan i vårt fina grillhus.
Ställer sig solen i molnfri zenit så kör vi ätning utomhus annars blir det korv med bröd under skolans tak.

Vi satsar på runt 700 pepparkakor och minst 300 lussebullar.

Avsmakning:

Jo då, redan dagen efter vårt jättbak så är du välkommen till oss!

Klockan 8.00 drar luciatåget igång.

Kommer du före så serveras du:

Glögg, Lussebulle, pepparkaka, kaffe, saft mm. av personal-tomte-Nissor/Nissarna.

Det blir lite vacker skönsång av skolans elever.

Som vanligt så tar vi inga kort under själva tåget utan väntar snällt tills Luciatåget tågat ut och sen kommer tillbaka med barn som det är helt ok att ta kort på. –Brukar funka kanonbra.

Vi i köket är redan där i full färd att få till den smarrigaste risgrynsgröten du kan tänka dig. Receptet har jag utvecklat under mina snart 23 års försök med de runda riskornen.

Det kommer att serveras, tomtegröt, smörgås, julskinka,  jul och annan ost och lite grönsaker.

Japp det var de första två dagarna i den veckan det…

Så tar vi onsdagen. Köket tänkte servera lite pasta med laxsås, vilket brukar räknas som en mer än halv succé. Sen satsar vi på en toppendag innan vi snitsar till oss och går på personaljulbord och lite rajtantajtan. Ja inte mer rajtan än att vi klarar ut att hålla skola på torsdagen.

Torsdagen blir ännu en toppendag med, kycklingsoppa och nybakat bröd. En smarrig gratäng blir toppen för den som eventuellt inte gillar soppa. Den veganska lins och morotssoppan lovar jag blir smarrigast av alla barnens val.

Fredag:

Barnen ha tjatat lite om att det är dags för en smarrig chili con och chili sin carne. Så klart har vi anammat det och satsar fullt ut på en riktigt smakrik och smarrig Chili med ris.’

Helg! Några föräldrar tar  hand om våra nya skyddslingar ”hönsen” Blir det smällkallt hjälps vi åt och kommer ett par gånger per dag och byter ut fryst vatten mot rinnande.

Vi på skolan skulle behöva kontakt med en elektriker för att dra in lite el till hönshuset. Ska vi få det riktigt fint så är en liten värmeplatta en toppengrej att sätta under vattenautomaten. Ger lite värme till hönsen och så fryser inte vattnet.

Måndag igen.

Första dagen på veckan då jullovet börjar kör vi med köttbullar och pasta.
Lite vegetariska bollar av ärtor med tomatsås och pasta är inte fy skam det heller.

Tisdag. En dag före julavslutning:

Japp du tänker helt rätt… Vi kör julbord.

Det blir ett dignande julbord, helt i stil med det som serverades innan Covid pandemin tog vid. Japp det är klart vi har köpt in julmust.

Det blir ett traditionellt julbord med allt vad tänkas kan. Riktig Janson, hemrullade köttbullar, bort-tillverkade prinskorvar, urbenade laxsidor, skalade potatisar, skolgravad lax, ägg med majonnäs och räkor, sillar, rödbetssallad, grönsallad, smör, julbröd, ostar, druvor och julgodis.

Onsdag.Terminsavslutning

Har rektor Katri frisknat till från sin förkylning så läser hon en härlig julsaga för oss i brasans sken. Sen blir det lite dans och så avlutas dagen av barnens lärare. Hemgång redan vid klockan tio. De som anmält sin närvaro är så klart välkomna att äta lunch och lajja vidare på fritids.

Tjolahopp från Janne


December med hull och hår
Är det ett Jippi! eller ett huva?

Lite ur almanackan.

Nobelmiddag med tre-rätters-middag den 9 december

Vi tänkte oss ett dukat bord med servetter i blågult, blågula och guldiga serpentiner.
Ett riktigt vackert Nobelbord.

Kungen och drottning Silvia är nog inte här men vi har något ännu bättre, skolans juveler; dvs alla fantastiska skolbarn.

Vi samlas hela gänget kring det tjusiga bordet.
När skolbarnen sätter sig till bords upptäcker de att faktiskt alla barn har fått en medalj. Den här gången i form av en förrättsmedalj. En smarrig sandwich med rökt kalkonbröst och ost.

När så förrätten är avklarat kommer den snyggt svartklädda servicepersonalen (Våra pedagoger klädda i svart) in och serverar kyckling i god sås med pommes rissollés i skålar. Barnen serveras dagen till ära Nobelisk hallonsaft.

Dessert: Den lilla men supergoda ekologiska chokladglassen med en twist av en smarrig chokladboll får avsluta festligheterna. Vad sägs om den?

Åter till almanackan.

Ovanstående gällde fredagen, nu till måndagen.

Här ska bakas bröd så det sjunger om det. Målet är så där en 5-7 hundra pepparkakor och minst 300 lussebullar.

I år blir det vi i köket tillverkar pepparkaks och lussebulls-degarna.

Barnen kommer att enligt ett schema gå runt och baka mm. Det blir pepparkaksbak, lussebullsbak, pyssel och film. Vilken dag!

Linda har lovat att komma in i köket och grädda kakor och bullar.

Mohammad ställer upp och grillar korv i grillhuset.

Förhoppningsvis blir vädret så pass att vi kan äta utomhus. Annars får vi väl söka skydd inne i skolan med en eller ett par korvar i nävarna.

Kakorna kommer knappt ha hunnit kallna innan det börjar droppa in luciatågssugna vårdnadshavare mm. I år startar luciatåget klockan 8. Barnen behöver vara på plats senast klockan 7.45 omklädda och färdiga. 

I år kör vi ett som det nu mera kan heta ”Coronafritt” Lucia.

Du är alltså varmt välkommen till vårt utomhuslucia!

Vi bjuder på glögg, kaffe, saft, lussebulle, pepparkaka och så klart våra trevliga anleten. Hej hopp!

Gröt:

Så klart blir det tomtegröt, julskinka, julost och macka till lunch.

Efter alla mina år på skolan kan jag sammanfatta tomtegrötsgillandet till att 99% av alla gillar risgrynsgröt. De andra klarar sig bra på en eller två skink alt ostmackor.

Den 14 e december på kvällen har rektor Katri bokat bord på Lida värdshus för att fira in julen med oss i personalen. Kul att få träffas och rå om bara varandra en liten stund utanför skolan.

Nu blir det en liten rast under helgen den 17 o 18 dec.

Inte för att det hemma hos oss eller förmodligen hemma hos de flesta är någon typiskt lugn helg. Kan hända blir det lite kompletteringshandling, julklappsinslagning, storstädning, julgransinköp, köttbullsrullning, osv. men i övrigt blir det lugnt…

Vecka 51

Den 19 december, måndag är det förhoppningsvis en fullt normal skoldag. Nja lite ihop-plock och sista minuten jox är det ju alltid.

För oss i köket är det högtryck. Vi ska förbereda allt till vårt traditionella julbord på tisdagen. Vi har inte haft möjligheten att kunna bjuda på julbord nu under ett par läsår. Men nu så kommer det…

Det ska bli ett julbord alldeles i stil med de vi serverat åren 2000-2020,

Vad sägs om tre sorters sillar, rödbetssallad, skolgravad lax, ägg med räkor, tunt skivad julskinka, rökt kalkonbröst, fräscha sallader, skolrullade köttbullar, smarriga prinskorvar, ugnsstekt laxsida, Janssonsfrestelse, nykokt potatis, julvört, limpa, julost, hårdost, dessertost och druvor i mängder. Så klart bjuder vi på lite fudge och choklad också. Allt toppat med den traditionella julmusten.

Så har vi då terminsavslutningsdagen.

Rektor Katri har lovat att läsa en julsaga för oss. Någon liten mumsbit kommer att serveras och så lämnar vi över våra juveler till er vårdnadshavare till en härlig och barnvänlig jul.

Fritids kommer att ha minst en personal på plats om du verkligen behöver. Annars så blir det God jul och gott nytt!

Hälsningar Janne


Spännande vecka. V 47

Veckan startade väl egentligen i helgen med snöbombardemang.

Anade efter att ha slitit hela helgen på vår gamla Fergusontraktor från -77 med sk muskelservo, snöskopa och schaktblad baktill att det skulle bli lite marigt för en del att ta sig till skolan när det blev dags.

Söndagsmorgonen inleddes kl 3.56 med ett sms från Securitas som, talade om att det var strömlöst på skolan. Det snöade så in i vassen att jag insåg att det inte skulle gå att ta sig dit. Det var bara att vänta ut vädret. Vid 18 snåret slutade det att snöa nästan helt här hemma så jag bestämde mig för att ta en sväng till skolan och kolla läget. Sväng och sväng. Efter en mil så började det snöa mer och mer. Tillslut såg man nästan inte vägen framför sig. Det låg bilar i diket på flera ställen men nu var jag ju redan halvvägs så jag fortsatte. Snöyran fortsatte tills det bara var någon km kvar då slutade det snöa lika fort som det hade börjat. Framme vid skolan såg jag redan på håll att det lyste och att våra städare var på plats så jag gick inte ens ur utan bara fortsatte hemåt. Kan väl säga att vädret har varit bättre. Räknade till åtta bilar i diket på olika sidor av vägen. Väl hemma igen efter en två och en halv timmes bilresa på sex mil så smakade den varma koppen the riktigt bra. 

Mycket riktigt så började sms och mail att droppa in redan före klockan sex på måndagen.

Plogbilar som plogade allt vad det gick men som inte alls hann med överallt och bussar med sommardäck som stannade kvar hemma i garaget.

Öppningen av skolan sköttes av Linda. Linda bor ganska nära och så kör hon en snövänlig Saab. Linda kom med nöd och näppe fram till skolan och med en rejäl sats så kom hon ända in på parkeringen. Det kom väl nått barn men det hämtades efter en stund.

Rektor Katri gick tidigt ut på Schoolsoft och bad barn och vårdnadshavare att stanna hemma.

Vi hade ett snabbt digitalt möte med hela personalstyrkan och bestämde att det skulle bli undervisning digitalt. Vi har lärt oss mycket under Coronapandemin!

Mohammad ringde mej på morgonen och talade om att det inte gick några bussar eller tåg.

Jag ringde till Martin och Servera och försökte stoppa matleveransen men se det gick inte alls. Lastbilen hade redan lämnat och var på väg. Det var bara för mig att kila ut i snöyran och försöka skotta fram den fyrhjulsdrivna. Plogade undan nattens snö och ringde Mohammad och bad honom hålla sig redo för upphämtning. Vägarna var ganska halvhyfsade, i alla fall för en hög pickis med fyrhjulsdrift.

Mohammad och jag tog oss helskinnade till skolan och kunde tillsammans med Linda skotta en bred uppfart från parkeringen så att lastbilen skulle kunna backa upp. En halvmeter blötsnö var inte att leka med, tung som katten.

Efter väl utfört värv så stekte jag oss några Nuggets till en välförtjänt lunch.

Klockan 12 så såg vi lastbilen börja backa in på skolgårdens parkering. Spända gick vi ut för att se hur han skulle lyckas. Vi hade en liten skvätt sand i kvar vinter-sandlådan som fick göra nytta under lastbilshjulen. Lastbilschauffören lyckades med stor skicklighet tas sig nästan ända upp på vår skottade gång. Det var så nära som på fem meter ifrån. Vi fick konka en liten bit men det var helt säkert väl värt vårt arbete att skotta. Vi slapp bära alla kartonger, pulsande i snö hela vägen från parkeringen.

När alla varor var på plats och våra tallrikar handdiskade så tackade vi för oss och körde hem. Jag via Nynäshamn med Mohammad och Linda genom snön och hem.

Hemma igen väntade lite kontorsarbete och så ett digitalt möte med hela personalstyrkan.
Ingen visste i det läget om det skulle gå att hålla skola nästa dag.

Rektor Katri gick upp i ottan på tisdagen för att se hur det skulle gå. Plogningen hade fungerat på skolan och SL körde sina bussar så vi bestämde att det skulle bli lektioner som vanligt.

Det var väldigt lyckliga barn som rullade snögubbar, låg i snön och gjorde snöänglar eller bara sprang och pulsade i snön.

Jag som hade tinat viltfärs till köttfärssås och spaghetti på måndagen lät fiskrätten utgå till förmån för måndagsmaten och tänk, det var ingen som klagade…

Vår skolsköterska kom på besök och pratade med några barn. 

Hela skolan körde en schemabrytande teknikdag så det var inte bara snön som var kul det blev en massa uppfinningar byggda också.

Carro kom in med andan i halsen och berättade att taket på hönsgården rasat in. Visst hade taket gett sig en bit men det var aldrig någon fara för våra skyddslingar. Mohammad ställde upp och skottade av hela taket. Det var väldigt många ton med blöt snö. Vi stöttade upp taket och så var det frid och fröjd i alla fall för stunden. Vi väntar på en snäll pappa som ska komma och stötta upp med en stolpe i mitten så det inte händer igen.

Det var lite oroligt en stund på förmiddagen då SL gick ut med att de ställde in alla bussar i Haninge för att ingen hade plogat busshållplatserna, men det löste sig fram på eftermiddagen och fungerade i alla fall ganska bra. Barnen kom hem och några i personalen lyckades få skjuts av några snälla föräldrar.

Onsdagen: Vi i köket gjorde en rejäl insats för det blivande julbordet med att rulla 12,5 kg julköttbullar mitt i den ordinarie matlagningen. Vi hann med nöd och näppe så alla fick sin lunch och vi fick köttbullar i frysen. Fudgen är redan kokt så nu återstår bara resten

Läshunden Ringo kom på besök och fick sig några sagor till livs av några lässugna barn.

Det blir torsdagssoppa med nybakat även denna torsdag och så en smarrig pasta och färsgratäng till det. Mums filibabba!

Pytt i panna med rödbetor på fredag blir en toppen avslutning på en spännande vecka.

Hälsningar Janne


Vecka 45

Sitter och försöker sammanfatta veckan som varit.

Det var en lugn måndagsmorgon. Skolans lärare som kör morgonfritids mellan kl 8 och nio på måndagar medan fritids har möte, såg ut att få en lagom uppstart med gänget av morgontrötta barn.

Vi i köket startade upp veckan med ett rejält lass med korv Stroganoff med ris och en Veggonoffgryta med Qourn och rotfrukter. Korv Stroganoff är ett säkert kort både bland barn och personal. Så vi kan konstatera att veckostarten var bra.

Tisdag, Mohammad och jag inledde morgonen med lite plugg ur boken matlagning 1, sen körde vi igång med fiskpanering. Mohammad dubbelpanerade fiskfilér i mjöl, ägg och panko för glatta livet medan jag stod vid stekbordet och stekte. Mitt i panerande och stekande var det som alltid, små och stora barn som ville ha vatten, plåster, jackan knäppt, ett äpple eller bara veta vad det ska bli för mat. Mohammad som annars är snabbast på att hjälpa till var mitt i panerande så hans rejält välpanerade händer funkade inget vidare till att knäppa barnjackor. Det blev jag som fick rycka in emellan stekningarna. Potatisen stod redan på spisen så det blev till att skära sallad, blanda till remouladsås mellan varven med fiskar och nuggets. Hur som helst så var det mycket mätta och nöjda barn som tacksamt visade sitt bifall efter maten. På lunchrasten kom fritids Carro in som vanligt och hämtade salladsrester till våra nyaste medarbetare. Fritids tar alltid med sig ett par barn för att pyssla om kollegorna (hönsen) under lunchrasten.

Onsdag: Tacksamma glada och lyckliga barn lovsjöng våra egentillverkade viltpannbiffar med gräddig brunsås, potatis och rårörda lingon. Mohammad kom till mig efter att ett gäng barn kommit förbi oss i köket och tackat och berömt maten och sa: ”Jag  blir jättelycklig och stolt när barnen säger att maten var god” Underbart eller hur!

På soppdagen vankades det pasta och köttfärssoppa. Den här gången gjord på färs av dovhjort och fjärilsmakaroner i miniformat. Mohammads ”skolbakade” bröd blev pricken över i.t, jordgubben på tårtan… Ja du förstår, -mumsigt helt enkelt.

Den veganska soppan gjorde vi på soyafärs och grönsaksbuljong. Inte dum den heller.

Så var det då fredag och vi skulle försöka toppa läckerheterna vi serverat under veckan.

Vi drog till med strimlad stekt kycklinglårfile i en sås av grön curry och kokosmjölk. Till det serverade vi ett ekologiskt fullkornsris. Den vegetriska varianten med kikärter, rotfrukter, grön curry och kokosmjölk blev om möjligt ännu godare.

Har ju tidigare ojjat mig en smula om det här med de dyra elpriserna. Snabbt som attan har vi fått hjälp att sänka vår elförbrukning ungefär till hälften. Vi har investerat i luftvärmepumpar som ska värma skolbyggnaden för lite knappt halva elkostnaden.

Inte dumt alls! Mer pengar till barnen och mindre till Vattenfall. Tack Danne och grabbarna för ett  toppenjobb!

Uteklassrummet är på plats också. Stolpar är gjutna och takseglet uppsatt. Nu återstår att bygga lite bänkar att sitta på och bänkar att sitta vid, så är du snickarsugen finns det jobb när du vill.

Ännu en härlig vecka, hälsar Janne


Halloween på skolan – sista dagen innan höstlovet

Möttes av idel häxor, spöken och jag vet inte allt barnen spökat ut sig i.

Vågade mig in genom grinden och in i köket.

Mohammad gick i väg och hjälpte en fritidsfröken att sätta på masken och jag började med mice en place i köket. Ja alltså en total förberedelse inför matlagningen.

Plockade fram fem ugnsbleck, skinka, purjolök, potatis, riven ost, vitlök, salt, peppar och vispgrädde till dagens smarriga gratänger.

En kastrull, potatis, rotsaker, gröna bönor, vitlök, purjolök, salt, peppar och havregrädde till det vegetariska.

Allt som behövdes för att tillreda all specialmat och sen vara det bara att sätta igång.

Mohammad tillredde ugnsgratängerna och jag det vegetariska, salladen och specialmaten.

Salladen fick bli stora bitar paprika, gurka och morötter, stora nog att hålla i handen för maten skulle intas utomhus.

Några barn gick förbi och frågade vad det skulle bli för mat och vi svarade skinka, potatis och purjolöksgratäng. Barnen tyckte att det skulle vara något mer halloweenigt så, gratängen fick heta Halloweengratäng med läskig skinka.

Lätt att vara efterklok… -Vi skulle kanske ha serverat bloodpudding med häxblandning eller spökvatten.

Vi dukade två vagnar med kåsor, skedar –ja allt som behövde för utomhuslunch.

Skolans lärare serverade från vagnarna på trapporna på varsin sida av skolhuset.

Gratängen och de stora grönsaksbitarna gick åt i mängder.

Trots redan fulla magar klarade skolbarnen att få i sig ett helt Halloweenbord nästan direkt efter lunchen. Där vankades, popcorn i långa banor, saft och godis i form av jätteläskiga dödsskallar.

En superhärlig dag med idel glada miner.

Ps/Luftvärmepumparna är nästan färdiginstallerade. Ska bli spännande och se hur mycket el vi sparar.

Ha nu en riktigt trevlig helg och en läskigt bra Halloween. Hälsningar Janne

 


”Fattigt”

Kriget i Ukraina gör så att det blir dyrt och svårt att få tag på el och ett helt gäng med varor. Då ökar priset på det mesta i lilla Sverige.

Tjosan hejsan så har vi inflation. Det ena ger det andra och det är inte förutsägbart för fem öre tack vara Hr Putin och hans kompisar.

För skolans del så innebär det att allt blir dyrare.

Just nu så har elpriset lite mer än fördubblats, maten har ökat drygt 30% men elevpengen och våra löner är fortfarande den samma

Ser ensamstående mödrar som inte får till sin ekonomi,

Äldre som lever på marginalen som helt enkelt inte klarar sig.

Sen är det många som klarar sig en stund för att de har lite sparat.

Här hemma går vi runt för att jag valt att arbeta ett par år extra innan jag pensionerar mig, men sen blir det tufft.

Här på Ekoskolan kämpar vi för att hålla igen allt vi kan. Så klart fortsätter vi i köket att handla ekologisk, även om den ekologiska maten ökar dramatiskt i pris mer än den ”icke giftfria”.

Vi återanvänder absolut allt vi kan. Matrester som inte varit ute ibland barnen kyls snabbt ner och återanvänds till smarriga maträtter i nya tappningar. Överbliven korv, skärs ner och blir till pyttipanna eller olika gratänger. Till Gratäng kan vi använda en hel massa olika rester, som köttfärssås, köttrester, pasta mm.

Vi tänker ett varv extra när i matsedelsplanerar, så att vi använder ugn och spis så effektivt det går.

I  bild och slöjd arbetar de hela tiden med olika återanvänt.
I Förskole-klassen används gamla burkar, tomma dasspapper-rullar, ska vi rita så använder vi ofta baksidor mm.

Du som förälder(vårdnadshavare) hjälper till med en massa praktiskt, skänker överbliven frukt osv, så att skolan kan lägga alla resurser på skolan och pedagogik

Under hösten i år kommer skolan att investera i energisparande luftvärmepumpar. Skolan har lite pengar sparade i en liten buffert och en del av dem använder vi för att halvera våra elkostnader.

Alla gör vi vad vi kan och jag hoppas att vi kan hjälpa varandra när det krisar.

Fram för mera kramar och mindre krig.

Hälsningar Janne


Trivsel och informationsdag

Jag mår så attans bra och är så in i vassen glad. Äntligen är vi igång på riktigt och får träffas och umgås som vi brukar.

Det var en så fantastiskt känsla att se alla ”Vårdnadshavare” (som det så fint heter) fullkomligen välla in på skolgården. Det var bilar över allt.

Grillkorven som Mohammad grillat i mängder gick åt som smör i solsken. Det krävdes ett helt gäng med skolpersonal för att servera. Personalen fullkomligen skyfflade ut korv med bröd. Några sprutade ketchup i raketfart och de andra fyllde korvbröden med ömsom bratwurst,  ömsom grillkorv. Räksalladen och bostongurkan gick bra den också. Själv gick jag runt och försökte hälsa på så många som möjligt. Där var nya föräldrar och gamla föräldrar om vart annat.

Klockan halv sex ropade skolans Linda högt på trappan.

Nu är det dags att infinna sig i respektive klassrum. Helt plötsligt var det bara fritidspersonal och barn kvar på skolgården. Barnen och personalen hade det jätteskojigt tills de vuxna var färdiga i klassrummen. Vid sex snåret var de färdiga i klassrummen och kunde ta del av informationen från styrelsen utanför skolan.

Sen drog det igång med full fart i alla grupperna.

Jag sällade mig till teknik/it-gruppen och försökte att fokusera och hjälpa till så gått jag kunde. Det kom folk med frågor ifrån de övriga grupperna hela tiden. Jag hjälpte till att hitta stegar, ogräs, knivar, verktyg, krokar, utskrifter, tänger, skruvdragare mm och,,, Kollade en smula på lastbilsflaket och konstaterade att vi hade behövt en sorteringspolis i källare och på vinden. Ekoskolan hade blandat hej vilt. Hur som helst så blev det rensat superbra.  

Så härligt att se personal och vårdnadshavare tillsammans i härligt, otvunget samtal ute på skolgården och jobbandes överallt.

Stämningen var så i topp att de (minst två) som blev jordgeting-stuckna bara skakade på sig och så var det inte mer med det. (Jag vet hur in i h,… det svider.

Morgonen efter var underbar.

När jag kom på morgonen satte jag mig hos mina nya kollegor ”hönsen” och småpratade en stund. Hönstjejerna pickade mest bland rödbetsblasten och själv försökte jag mest att ställa mig in. Tror det funkade för de rörde sig sakta närmare och närmare.

Tror att jag ska försöka få oss en liten morgonträff, hönorna och jag så ofta jag kan. Tänker mig en mugg kaffe och lite småprat så där över högen med salladsrester och löv.

Mohammad lär sig mer och mer. Han är faktiskt helt grym på att få till våra Svenska smaker. Såser har blivit hans specialitet. Han träffar klockrent i smakregistret.

Redan nu fixar Mohammad att plocka fram allt han behöver för matlagningen, laga till i rätt ordning och se till så allt kommer fram i rättan tid.

Mohammad gick en kurs i specialmat alldeles innan semestern så nu fixar han den biten också.

Våra måndagar: Jo tack då har vi full fart. Ingen smygstart här inte… Själv försöker jag att hålla igen och komma en liten stund efter Mohammad. Meningen är att min vän Mohammad ska ha hunnit läsa dagens matsedel och recepten. Han ska ha hunnit plocka fram allt han behöver för att få till dagens lunch. Jag vet att jag kommer lite tidigt ibland men jag försöker att inte störa hans planering för mycket.

Själv håller jag än så länge i specialmaten och ser till att den funkar till 100 %.

Sen hjälper jag Mohammad med det han behöver.

Nu från och med oktober månad får han lite större krav på sig och får lov att tala om för mig vad han vill ha hjälp med. ’

Spännande att se om ha klarar av att be om hjälp, vår superduktiga och stolta Mohammad.

Vilken kille han är vännen Mohammad.

Han kom till oss för 4 år sedan och kunde väl så där en fem ord på Svenska. Lärde sig snabbare än snabbast att kommunicera med oss. Det där med att jobba på ett ställe där det finns barn är helt superbra när det gäller att lära sig Svenska. Mohammad hjälper sen ett par år tillbaka sina kompisar med tolkning osv. När kommunen slutade att hjälpa till med bostad, ordnade Mohammad ett förstahandskontrakt helt på egen hand, bara genom att ringa runt till hyresvärdar. Körkort fixade han snabbt. Ja du hör, han är fantastisk.

Nej nu kan jag inte sitta här och skriva mer, det är dags att åka iväg till jobbet. Vi ses! Hälsar Janne

 


Månadsvis

Januari, med sviter från helger i fjol. Regn, frost och lite is

Ljus i fönster med blommor i vila och granbarr på trappen..

Barn i overall och fodrade stövlar.

Februari, så kort, Gnistrande snö ska strax smälta ner.

Krukor med blommor i ny jord, åter i kalla fönster.

Äntligen, änglar i snön, morot till näsa på snögubben och pulkor i backen. Sakta mot ljusare tider.

Mars, med längtan till våren. Fortfarande kyla och is. Istappar på taken i solens sken. Forsythians gula blommor skymtar försiktigt fram. Inomhussådd av det mesta. Matbord och hyllor med småkrukor i mängder. Galonisar fram.

Hoppets april, glimtar av sol, smältande snö, vatten som virvlar i diken. Violer och Penséer i balkonglådor på altanen. Sprudlande snödroppsblom i rabatten. En och annan krokus tittar fram. Gul hästhov i soliga diken. Mor humla så stor och vacker, vaknar hungrig och suger girigt i sig från nyvakna blommor. Se körsbärsblom i mängder. Varmt på magen i solen och kallt i skuggan om ryggen. Vårblommor med sippor och vårlök. Dofter av hopp. Ljusgröna knoppande träd, Spröda små nässlor klara för skörd, mångfaldigt uppvaknande. Hunden, och hästen släpper sin päls. Snösläde och skyfflar tas in och krattor, spadar och grepar kommer fram. Sandlådan provas med hinkar och spadar.

Maj, ”Sol, regn och vatten” Gödsel i rabatten, Ofyllda odlingslådor. Tomt i kassan efter jakten i hyllor av frö. Tulpaner, Narcisser om vart annat. Gullvivan i backen och Liljekonvalj till morsdag. Spade och händer i  jorden, planering och sedan sådd. Den första spröda sparrisen skördas, En väntan på undren i naturen. Doften av Hägg kittlar mysigt. Den nästan döda och torra grenarna på det Japanska körsbärsträdet orkar bära sina vackra röda blommor även i år. Sockersött och farligt grönt gräs i hagen. Chansning och ibland för tidig utplantering av förodlat. Stövlar byts mot skor. Bollar plockas fram och jackor glöms på skolgård.

Juni, Aklejan i regnbågens färger, Solen som värmer, Frön skjuter i höjden, knoppar blir till blad. Den första rabarbern så spröd blir till paj.

Syrens doft slår det mesta, Den blomstertid nu kommer på skolavslutning. Snart ledigt och konstigt. Inget är vanligt. Shorts och sandaler och blommor i hår. Midsommarblomster och Hundkex. Gul Kaprifol, rosor som knoppas. Traktorn forslar gödsel i skopa ut i hage. Sprids ut över den korta vallen. Kraften hos hö som snabbt tränger igenom det tunna lagret av dynga. Dygnet ljusare än ljusast.

Det första doppet, smultron på strån av gräs, avslut med höskörd, Känner den underbara Timotejdoften kittla i näsan

Juli, Hästarna ut på sommarbete. Spritärter att tugga på direkt från landet. Den första färskpotatisen, dillen och persiljan. Örternas doft.

De första bären. Röda gubbar, hallon och björnbär. Rensning och gallring i rabatter och lådor. Rosor hänger tungt på buskar. Sol på dagen som göder gräset, regn på natten ger ork att växa. Surret från gräsklipparens batteri-tysta motor. Röjsåg i diken och runt hagar. Grannars knastrande tvåtaktarljud. Bensinångor i luften. Gräsdoft! Bad med matsäck i getingars surr.

Augusti. Regnet hänger i luften men vill inte trilla ner, Svetten lackar, Luften fylld av bromsar och mygg. Flugor på tapeten. Violer och Penséer tackar för sig och ersätts av grönskande orangeblommande Ringblommor och storblommande Pelargoner. Skörden är nära. Gula och gröna Zucchini frodas tillsammans med gurka i rabatten. De Amerikanska blåbären suktar efter vatten. Små morötter att gallra och smaska på. De första tomaterna, röda, gula, orange, söta och goda. Majsen snart färdig. Tomt i potatislandet. Manshöga solrosor tränger ut Ringblommor ur odlingslådan. De första rödbetorna skördas, kokas och äts med klickar av smör. Äpplen hänger tungt på sina kvistar och plommon i mängder. I skogen njuts svamp och granbarrsdoften i känslan av ståtliga träd. Skolan välkomnar barnen med tvåmeter jordgubbstårta och vardagen kan börja.

September, med växlande väder, Höststormar, små röda fläckar i skogsbrynet. Majskolvar tas in. En ständig oro för tomater, Basilika, Pelargoner och allt annat som frosten kan döda. Tomater på bricka med äpple i mitten i väntan på mognad. Lite gräv i rabatter, Zucchinins skal hårdnar, Brunt gräs och tröskor som brummar och ryker. Traktorer i skytteltrafik. En sista ros blommar ensam på busken. Regnkläder ska provas och bytas mot byxor med ben som når ner till urväxt stövel.

Oktober, med blad som smälter av frosten. Trädgårdens möbler ska in, barnpoolen tömmas, uteleksaker packas och verktyg bytas ut.

Tomatfyllda kvistar hänger i snören i fönster. Balkonglådor på altanen fyllda med frosttåligt silvrigt och grönt. Småkyligt då och då så fleeströja på.

November, med lager på lager. Det sista flyttas in och räddas från vintern. Mörkret sänker sig över landet. Röda löv som faller. Tomma grenar, glesa buskar.

December, ibland lite ljus från vit snö i tunt lager. Helger och mys i brasans sken. Ris från gran i stallet. Ljusgirlanger, stjärnor och pynt.

Glada barn med klappar under granen. Hyacinter på borden, adventsljus och tomtar. Julmat i mängder och så hoppets nyår med löften som sällan hålls.

Så är vi där igen med ett nytt och härligt år. Tjock jacka, termobyxor eller overall.  


Det grönskar på Ekoskolan.


Rektor Katri har utlyst en tävling om vilket klassrum som har finast växter i fönstren till våren. Själv kör jag utom tävlan och smygvattnar lite blomster utan för köket.

Linda ska försöka få med sig en klass och plocka av alla fina svarta vinbär som döljer sig bland all ”Nates”. Har lovat att koka saft på skörden. 

Det finns en del smått och gott i odlingslådorna. Spännande att se vad som döljs under jorden.

Här hemma skördar jag pyttesmå orange tomater, söta så det sjunger om det. Vi tuggar i oss en liter på en kväll hur lätt som helst. 

Skördade de rödbetor som var färdiga i förrgår. Kokade den stora skinkkastrullen fylld till bredden, gjorde en, 1,2,3 lag och fyllde tre stora burkar med inlagda rödbetor. -Vintern är räddad.
Vad har man inlagda rödbetor till förutom pyttipanna, pölsa, kalops och isterband? Förslag mottages tacksamt. 

Vi smaskade på ett gäng lite mindre rödbetor, varma med en smörklick. Farligt gott. Enormt mycket färgämne dock så det var tur jag kom ihåg vad jag ätit innan jag såg färgen i morgon-toan. 

Majsen är nästan färdig och squashen ska vi inte prata om. Vi har dragit i oss gröna och vita squash varenda dag sedan de började mogna i mitten av juli. Konstigt nog är det fortfarande lika gott. Att bara skära "grovgurkan i småbitar, steka på hög värme tillsammans med lite vitlök och olivolja. Mums!
Den vita sorten kallas flygande tefat. Den är lite träigare och har tjockt skal. En typisk vintersquasch, jättegod att steka även den. 

Jordgubbarna räckte till ett par liter men sen tog de slut alldeles för tidigt. De ynglar av sig i långa stänglar så det blir garanterat fler plantor till nästa år. 

De Amerikanska jätteblåbären måste nog få både mer näring och vatten för de var inte större än våra Svenska. 

Sparrisen som nu är inne på sitt andra år gjorde vi nästan som man ska med. Vi smygplockade de första tio sparrisarna men, sen lät vi dem växa vilt. Det är tydligen så det ska göras för att det ska bli en riklig skörd år tre. De kan tydligen bli upp åt 100 år så de har tiden för sig.

Potatisen blev till 50 procent bra. Den ena sorten smakade förträfflig och såg trevlig ut i kastrullen men, den andra bar sig lite konstigt åt. Den såg ut som om den var kokt i kastrull utan lock. Yttersta delen flikade sig och den inre delen var som vanlig. Smakade gott men såg inget vidare ut. 

Björnbären är tydligen en tidig sort. Det blev inte så stor skörd men de smakade ljuvligt. Beställde en taggfri sort men, plantan som kom var definitivt inte taggfri. Lurad igen!

Drog igång traktorn och skulle snygga till lite i dyngstacken.

Plötsligt när jag kom körandes med traktorskopan nere i full attack mot gödselstacken så såg jag en stor planta av tomat sticka upp vid sidan. Den är nu full med små tomater och absolut självsådd. Kul!

Min dotter fick en rolig planta i present i somras. Den planterades preliminärt i en odlingslåda hos oss. Nu blommar den  med rosa  blommor och jag gissar att vi får små fina smultron nu i september.

Sådde ett sellerifrö i våras, det tog sig så väl att jag igår skördade en rotselleri men nästan 2 dm i diameter. Själva selleriblasten var enorm. Har tagit med lite och kryddat salladen på skolan. 

Tog nyssens in den sista rabarbern, den står och puttrar med lite socker i samma skinkkastrull som tog hand om rödbetorna. Ska bli till saft om det funkar. I mitt lilla miniväxthus frodas mina mini-meloner, jättegoda små bocciaklot.

Det där med gurka och squash.

Gurkan växer jättebra i min lilla backe i söderläge.

Har lagt in fem fina burkar med västeråsgurka. Squashen växer ju så det knakar.

Blev lite ledsen när tjejen som körde ut betong till min dotter och svärsons garage missade med en dm och körd rakt över fyra stora fina squashar. Tur att det är gott om det.

Spritärterna har tagit slut. Attan så gott det är att plocka sig ett gäng och sen smaska i sig framför TV.n. Jag lyckades få till två skördar i år. Den tredje har bara kommit upp en dm så där blir det nog inget om vi inte får till en massa sk brittsommar.

På min altan har jag i år haft lite lajbans. Det har varit amplar med Basilika, Oregano, Timjan, Dragon och Salvia. Balkonglåda med de vanliga som dill, persilja och gräslök och så de vanliga blomstren.

I år har jag för första gången tagit in min frostvarnare, Basilikan.
Den brukar kolavippen redan vid sex plusgrader.

Jag stoppade ner ampelkrukan i vår fina salladsskål, så nu står den rakt framför mig när jag sitter och datorknackar. Så jättehärligt att skörda lite av mödan och se resultatet.

Maten: Måndagens köttbullar gick åt i massor.
Tisdags-fisken; Stora bitar av vit fisk och lax i smarrig citronsås med fullkornsris funkade kanon.
Onsdag: Självklart så var pytt i panna med rödbetor en succé.
Torsdag: Barnens kokboks Broccolisoppa gick åt till sista slurken trots att vi serverade pasta och köttfärsgratäng.
Fredagens korvgrillning gick supertoppen. Tror det gick åt 225 korvar med bröd. Morot och paprikabitarna gick dock inte lika bra men, hyfsat. På måndag kör vi pasta med skinksås, garanterat en bra start på veckan.

Kram på er. Hälsningar Janne


Konstiga tider.

Det gäller att se om sitt hus och så vårt hus såklart

Ekoskolan som ju verkligen vill vara en skola som bryr sej om miljön, har hamnat hos en ganska taskig belägenhet.

Hyresvärden vi hyr av har utrustat vår skola med gamla direktverkande element. Vi har länge försökt att påverka dem till att ordna till ett mer miljövänligt system. Så nu när vi helt plötsligt märker att vi kommer att få betala inte bara skjortan utan ett helt gäng med skjortor för elen, får vi eld i baken och försöker att ordna till något.

Själv har jag ganska länge försökt förmå hyresvärden att skaffa solceller men, med klent resultat.

Så nu har skolans styrelse dragit igång på allvar för att få till en miljövänlig skola på riktigt.

Målet är att täcka solfyllda delar av skolans tak med solceller och att sen installera luftvärmepumpar till skolsalarna. Allt för att få ner elförbrukningen.
Har just tagit en massa kort på skoltaket och skickat till några utvalda firmor.
Är det någon därhemma som har tips så är ni väldigt välkomna.

Ha det som toppen! Hälsningar Janne


Brandlarm på Ekoskolan!!!

Vilka hjältar vi har på skolan.

Ett barn ser att det slår gnistor och eld ur elementet på den ena toaletten på skolan. Samtidigt börjar brandlarmet tjuta. Barnet skriker till vår fantastiska fritidspedagog Kenny. Kenny springer direkt in och vrålar på Mohammad i köket. Kenny ser till att kolla så det inte är några barn inne i skolan och Mohammad tömmer en brandsläckare rätt ner i elementet. Inte en chans för en eld att få fäste med den behandlingen. Kenny tar ner alla barnen till fotbollsplanen och räknar in dem. Barnen som fått vara med om en brandövning på riktigt andas ut och kan fortsätta sin lek på skolgården. Securitas ringer på stört till både mig och Katri. Vi har ständig kontakt med skolan. Vi pratar bägge två med både ”brandsoldat” Mohammad och blixtsnabba Kenny. De verkar få ner sin puls och incidenten får ett lyckligt slut.

Själv jagar jag rätt på städchefen Raif. Han befinner sig i Houston Texas men lovar att ordna till lite extrastädning därifrån. Pulvret från brandsläckaren ligger likt snö över halva hallen, så de fick en del extra att göra. Jag körde till skolan direkt på eftermiddagen och kunde med egna ögon se att skolpersonalen skött sig exemplariskt. Det blev en test på riktigt som gick toppenbra. Spåren på eftermiddagen var en liten svart fläck på toalettelementet och en del vitt skum i övrigt var ingen skada gjord. Tilläggas kan att elementet hade fått en kortslutning och det var ett par kablar som slog eld. Toaletterna är väl kaklade så det var aldrig någon fara för skolbyggnaden. Pratade med vår hyresvärd och han har lovat oss ett ersättningselement som inte kan ta eld. Hur som helst. Snyggt jobbat personalen!
Hälsningar Janne


Klimatet och vår  planet


För nästan tjugotre år sedan sökte jag mig vidare från egna rörelser och karriärer. Hittade vår fina lilla ekoskola.

Har genom hela livet fascinerats av moder jord, vår planet och av naturen.

Mångfalden, allt det fina. Så otroligt många olika vackra, fula, stora, små, färgglada, tråkiga och fantastiska djur och växter. Sinnrika system som om vi bara låter dem få vara ifred, fungerar helt otroligt.

Rädslan drabbar mej fruktansvärt hårt när jag ser att de flesta i min omgivning helt enkelt antingen tvärskiter i förstörelsen eller så gräver likt strutsen bara ner huvudet i sanden och låtsas som om det regnar.

De bara kör på med pengar framför ögonen. Från den enkla till den rika.

Det är som att vara i en ond dröm. Jag ropar och ropar men ingen vill höra.

Lilla Greta är lika förtvivlad hon. Hon står upp modigare än modigast och försöker att slåss mot jättarna, statsmännen, bestämmarna och rikingarna.

Jag tänker på mina barn, barnbarn, barnen på min skola. Hur blir det för dem om vår planet blir för varm, för torr, översvämmad. När vi får nya virus, parasiter och sjukdomar.

Nej vi har under ett par sekel jobbat stenhårt för att förgöra vår planet och våra hem.

Jag vill hoppas att det inte är försent

Att vi fortfarande kan göra någonting åt eländet. Att vi tillsammans kan kämpa och göra allt bra igen.

Vilken härlig känsla av tillförsikt att veta att vi alla vill försöka, att vi tillsammans går åt samma håll. Att vi tillsammans hjälps åt att jobba framåt och bygga en planet som får en framtid för våra barn och barnbarn.

Jag vet den gamla klyschan ” Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Kör hårt vi ska klara av det!  

Hälsningar från en som höat och hässjat, plockat och doftat, bilat till brevlådan, kört miltals med mc och bil. Lagat giftfri mat i alla år ej att förglömma.


Nu är vi igång!


Så där ja, då var vi installerade och redo.

Läsåret 2022/23 har kört igång.

Ett gäng nya i förskoleklass och några nya elever i de övriga klasserna. Välkomna!

Årskurs ett och två har fått varsin digital whiteboard och varsitt fint klassrum. De har en skjutdörr emellan sig så de kan öppna och stänga och samarbeta så det står härliga till.

Treorna  kör på i sitt klassrum tillsammans med Ann en trappa upp i lilla huset. F klassen startar upp med Carolina och Lena de första veckona tills Lisa och Linda kommer tillbaka den 29 augusti. Lini och Kenny arbetar tillsammans med fyror, femmor och sexor nere i fina paviljongen.

Delade redan idag ut alla nästan nya och fina Cromebooksdatorer till Fyr-sexan. Efter lite hjälp med inloggning så är de igång.

Treorna får sina Crome books i veckan som kommer.

Vilken värme vi haft i veckan. En trappa upp i och utanför personalrummet så är det väl en så där, noga räknat,  ”otroligt jättevarmt” Svetten rinner efter ryggen, händerna blir alldeles kladdiga och det där man har mellan axlarna slutar att fungera.

Rektor Katri och jag försökte att tillgodose ”Sadistiska” centralbyråns” önskemål och försökte skicka lite handlingar till dem. Efter att ha försökt i två dagar en trappa upp i en värme som tar död på de flesta hjärnor så gav vi upp.

Jag tog med mej pappren hem. Hemma så blev det rakt in i duschen med iskallt vatten och så en snabb kopp fika. Sen placerade jag mig rakt under vår AC-fläkt. En timme senare var problemet löst och SC­N hade fått sitt. Lite kyla och koffein löser det mesta.

Skolstarten gick superbra

Var på jobbet vid 6.20 för att börja med tårttillverkningen

Redan dagen innan var Mohammad och jag på brädgården för att ersätta ”tårtfatet” som försvunnit under pandemiåren. Vi fick nästan in hyllplanet i min lilleplutt-elbil, körde vidare och hämtade upp en hel låda med jordgubbar.

Mohammad kom vid åttasnåret och drog igång med jordgubbssnoppning. Själv tillverkade jag två meter tårta, ett par vagnar med muggar och jordgubbssaft och en vagn med föräldrakaffe. Massor med assietter och tårtskedar. Så klockan halv tio var det färdigt för eleverna att ta för sig av härligheten.

Vi fick toppbetyg av alla. Det var väldigt mycket tårta på tallrikarna och väldigt lite tårta i komposthinkarna.

Trots tårtfrossandet så gick det åt tio kilo köttbullar, tio kilo kokt potatis, en kastrull med brunsås och en hink rårörda lingon. Sen slank det ner en hel del vegetariska bollar också.

Fredagens kalla smaskensmat gick inte fullt så bra. Det verkar som om barnen inte är riktigt vana vid potatissallad. De rökta och skivade kalkonbrösten gick åt men potatissalladen gjorde inte full succé. Som tur var så fanns det både stekt potatis och nudelwok att tillgå.

Hälsningar Janne


Nu är det snart dags för skolstart.


Fritids öppnade v 31. Två barn av tio infann sig. Kenny och Mohammad körde på och har gjort ett superjobb på fritids med de två/tre barnen.

Det har varit pyssel, lek och till och med bad vid Grindsjön.

Var och hälsade på i onsdags. Träffade två av barnen, Kenny, Mohammad och så rektor Katri förstås. Den dagen hade de grillat smarriga hamburgare. Jag blev erbjuden att vara med på en omgång kubb men såg att barnen redan vann stort, så jag avböjde…

Under sommaren har vår hyresvärd lejt bort takläggeriet till ett företag. De har jobbat stenhårt hela vår semester. Rivit hela taket och ersatt varenda bräda. Sen har de täckt härligheten med fin plåt.

Nu väntar vi bara på att få till rejält med solceller på taket. Taket ser urtjusigt ut.

Jag var lite orolig att de inte skulle hinna färdigt och att det kanske inte skulle vara städat när vi öppnade fritids v 31. Men så blev det inte. Allt var städat och fint och vi kunde starta upp i nystädade lokaler.

Städfirman har bonat alla golv och tvättat varenda fönsterruta. Snyggt jobbat!

Jag tror att takläggarna skrämde bort våra arbetssugna föräldrar så det är lite jobb kvar. 

Uteklassrummet är på gång. En väg är byggd så att Peter som ska schakta ur, grusa och gjuta stolpar kan göra sitt jobb. Han kör hårt redan i helgen. Vad gäller ny belysning, basketkorgar så startas säkert de jobben upp ganska snart. 

Våra nya fina digitala whiteboardtavlor kommer att fungera på topp redan vid terminsstart. Vi fick inte igång dem med Wi-Fi men, nu har vi hittat problemet så 2*59 kr senare är problemet löst.

Tack snälla fantastiska ni som hjälpt till med vattning, trädgård och posthämtning. 

Är säker på att vi kommer att få ett superbra läsår. 

Anneli och Matilda kommer att ha ettor och tvåor i sal 11 och 12 i stora huset. Treorna kommer att vara kvar i sitt trygga vackra och fina klassrum en trappa upp i lilla huset. Lisa och Linda tar hand om de minsta i förskoleklassen som vanligt.
Carro kommer att ta en del administrativt, fritids och så hjälper hon till som resurs där hon behövs och Lini flyttar ner i paviljongen med sin lilla fyr, sexa. Kenny kommer att hjälpa Lini lite och så vara på fritids så klart. Själv står jag i köket och pekar medan Mohammad sliter med matlagningen. Vår fantastiska Lycille kör på som vanligt med bild och de två slöjdsorterna, hon ska dessutom vara skolans samordnare mellan föräldrar och skolan. Det passar hon som bäst för. Lena speciallärarjobbar och självaste chefen Rektor Katri styr skutan med fast hand. Vår fina styrelse kommer så klart att göra livet lättare för alla genom sitt genuina engagemang.

Vi startar upp läsåret på torsdag den 18 augusti som vanligt med först lite intro i klassrummen, sen jordgubbstårta i mängder. Åk 1 – 6 börjar dagen klockan 8 och våra nya i förskoleklassen startar klockan 9.

Härligt att äntligen vara igång. Hälsningar Janne


Stolt husfar bloggar om sin fina arbetsplats.


Vill att du verkligen ska veta vilken kanonbra skola ditt barn går i.
Vilken superdunkatoppen skola du lyckats hitta.

Vi är som en modern tappning av en gammal bygdeskola.

Som vårdnadshavare har du möjlighet att med eget praktiskt arbete göra ditt barns skolgång såå bra.

Du som vårdnadshavare kan hjälpa till med allt praktiskt. Du kan göra din röst hörd på föräldramöten. Du kan gå med i vår styrelse och påverka där. Du kan verkligen göra allt det som föräldrar önskat i alla tider. Det är klart att du inte kan klampa in och tala om för de utbildade pedagogerna vad de ska göra men, vad du däremot kan göra så är det att ge pedagogerna och eleverna verktyg till att göra skolan så bra det bara går.

Just nu: Våra fina fantastiska vårdnadshavare valda av dej till Västra Ekoskolans styrelse har lyckats anställa den bästa rektor man kan önska sig. Rektor Katri är helt suverän. Hon anställdes för att rädda sin föra skola när skolinspektionen hade varit där och klagat. Skolan gick från noll till hundra på några månader. Här på Ekoskolan där hon varit i drygt ett år nu så, arbetar hon för att ge ditt barn en grundtrygghet, rätt syn på vår planet och för att ge ditt barn studiero, trygghet och en bra måluppfyllelse. Här på skolan ser alla ditt barn. Det är ingen som obemärkt kan smita förbi. 

Jag har jobbat på skolan i snart 23 år och jag kan faktiskt inte se något vi saknar just nu.
Våra små i F klassen har en toppenfröken som haft hand om de små i nio år nu.
Ettorna får fantastiska Anneli till fröken den första tiden tills underbara Emilia kommer tillbaka efter sin barnledighet. Anneli har varit hos oss ett tag som lärarvikarie och barnen bara älskar henne. Hon är en kreativ ansvarsfull tjej men lång erfarenhet av skolarbetet både i förskola och skola.
Fina Matilda kommer att fortsätta med sina elever. De börjar nu i tvåan och blir en väldigt liten klass som kommer att samarbeta intimt med åk 1.
Sen har vi otroliga Ann. Ann har hand om våra treor och det kommer hon att göra lika bra som hon gjorde med dem när de var åk 2.
Fyr, sexan då. Jo då, lugn bara lugn Lini är kvar. Hon kommer att fortsätta att ta hand om sin lilla fyr, sexa på ett alldeles fantastiskt sätt. 

Sen har vi vår superduktiga fritidspersonal. De är ju även i klass på förmiddagarna. Linda kommer att var med Lisa med förskoleklassen, Carolina kommer att hjälpa ettor och tvåor och Kenny är stationerad i fyr sexan. De kommer inte bara att vara hjälpredor utan kommer att dra sin del av lasset genom att de får använda sina specialkunskaper i klasserna. I köket kommer Mohammad under min ledning att husera. Det är meningen att han ska kunna ta över ansvaret för köket efter mej. När jag går i pension om ett år så kommer han att ha arbetat i fem år hos oss. Han är redan nu superdunka duktig i köket. Har gått hygien och allergikurs och kommer att gå fler. Smaksättning är han en fena på.

I bild och de bägge slöjdarterna har vi Lycille. Lycille kommer även att vara skolans samordnare. Hon kommer att aktivera dej vårdnadshavare med diverse uppgifter. Frivilligt förstås men du kommer att få frågan. Att vi sen inte tar ut några vinster. Inte ens styrelsen tar några arvoden, utan varenda peng går direkt till barnens undervisning. Ja bättre blir det inte. Hälsningar Husfar Janne


Semester med komplikationer

Just hemkommen från hustru som är på sjukan med bruten fot. Kan meddela att trätrappor blir väldigt hala när det regnat på dem. Södersjukhuset har blivit jättefint renoverad. Det var enkelrum, fin tv, en välfylld matsedel att välja fritt från, supertrevlig personal. Till och med undertecknad blev bjuden på kaffe.

Med lite fantasi kan man nog kalla ambulansen för limousin och sjukhusrummet för pensionat med helpension. Hur som helst så ska vi nog katten få till lite skaplig semester i alla fall. -Får väl bli rehabilitering med glass.

Tog med mig några nyplockade jordgubbar från eget land och kompletteringsköpte en liter av sammalunda. De togs tacksamt emot.
De ”hemgjorda” gubbarna var sötast, enl hustru.

Här hemma är hundarna nyätna, hästboxarna mockade, svalungarna inspekterade, tomaterna tjuvade, jordgubbslandet länsat, kaffet urdrucket och datorn startad.

Sitter och tittar ut över pallkrageodlingarna, där det växer så det knakar.

Ser fram emot potatisupptagning och att få smaka på det första björnbäret.

Förra året blev det något knas med broccolin så i år har jag placerat den mellan solrosor och ringblommor enligt expertis. Hoppas det funkar. Salladen är på väg ut ur odlingslådan. Skulle sått hälften så hade gallringen gått lite lättare. Men vad fanken, nu räcker det till fler.

Var förbi skolan igår och hämtade lite papper. Där var det tjusigt värre med tomma och rengjorda kylar och skåp, Rent som bara den. Antar att det går över när takläggarna gjort sitt…

Skolan ska ju få ett litet uteklassrum. Det blir fyra stolpar och ett jättesegel i inre änden av skolgården som vetter mot skogen. Vi har blivit lovade en grind i anslutning så vi lätt ska kunna kliva rätt ut i geografin. Ska bli spännande att ses hur det blir.

Skolans krukväxter står placerade på vagnar så de är lätta att vattna. Posten fixar trädgårdsgruppen, så jag är övertygad om att vi fixar julimånaden även det här året.

Det växer rätt bra i skolans pallkragar också kan jag meddela. Jag var inte inne i växthuset den här gången, får ta det vid nästa tur till skolan.

Jag har färdigställt samtliga Googledatorer inför kommande läsår. Windowsdatorerna uppdaterar jag innan läsåret börjar. Så det blir ett toppenläsår även teknikmässigt.

Matsedel för hela höstterminen inklusive samtliga recept, närings och klimatberäkning är fixad.

Så nu är det bara för Mohammad och mej att kavla upp skjortärmarna och sätta igång med kravmärkt matlagning från grunden.

Blev bjuden på födelsedagsmiddag igår hos grannarna och tillika dotter, barnbarn och svärson. Svärsonen som fyllde år är nu i exakt samma ålder som jag var när jag började jobba på Ekoskolan. Attan så fort tiden går.

Ett glas alkoholfritt mousserade, en sallad med färsk tonfisk, granatäpple mm. till förrätt, helgrillad flankstek, broccoligratäng och färskpotatis, avslutades med hemgjord jordgubbstårta.

Det  bästa som finns för en som lagar mat hela dagarna är att bli bjuden på mat. Mumsfilibabba.

 


Semester

Efter lite gräsklippning, solgassning och kallduschning, så tog vi ut elbilen på tur idag.

En ren fröjd att köra omkring i 22 graders ”kyla”

Restaurangen i Gålökorset hade bommat för gått. Stegeholms gård visste inte att i skulle komma förbi så de hade passat på att stänga på måndagar… Campinghaket lite längre ut såg dyrt ut och badlusten hade försvunnit med ac-pådraget så vi vände raketen söderut och fortare än snabbast  var vi framme i Nynäshamn. 

Kökeriet var så där lagom fullt, så det fick bli lite lax och skaldjur med en kall citronspetsad ramlösa. 

Nöjda och glada började färden hemåt. Hämtade ett barnbarn från badet, for förbi en vabbande dotter och så slingervägen hem.

Väl hemma till glada och kissnödiga hundar, fyllde vi upp det sista i poolen och så in till en fika med jordgubbar i soffan.
Hustru tog sig en timme med favoritserie och själv gjorde jag lite nytta vid skrivbordet.

Ska strax ut och vattna. Måhända blir det ett dopp i havet och sen får det bli en väldigt sen och lätt middag. 

Må gott i solen hälsar Janne


Semester blogg.

Var på jobbet i måndags. Jag och rektor Katri tog en sväng till ett dagis som skulle stänga för gott och ville sälja bort diverse grejer.
Det var som vi trodde, mest saker passande ett dagis och inte så mycket för en skola. Vi hade naturligtvis kunnat köpa ett utomhuslok för 28000 men, det avböjde vi vänligt men bestämt.

Representerade sen personalen på ett styrelsemöte hela kvällen, Trevligt möte med givande samtal, morotskaka och kaffe.

Idag onsdag:
Tog en inspektionsrunda runt pallkrageväxtligheten. Plåtade en illröd jordgubbe och räknade att det nog kan bli en liten gubbe var till barnbarnen till midsommarafton. Kommer garanterat att stödköpa några fler. Sparrisen som är på andra året låter jag enligt expertisen växa och växer gör den hej vilt. Snart högre än undertecknad. Potatisblasten är på väg att hoppa ur pallkragarna, salladen måste gallras och i övrigt ser det ut som den blivande skörden trivs. Har lovat lite vattning till kvällen.

Grannen med dotter idkade lite hästpyssel med shettisarna nere i stallet. Katterna låg utsträckta uppe på höskullen i skön siesta, så med nykissade jyckar fick det bli en sväng in till datorn och en kopp fika med blogg.

Trots samtal från diverse säljare så börjar det likna semester. Härligt!


Skolavslutning

Det blir lätt lite emotionellt  på en skolavslutningsdag.

De flesta av barnen som slutar i sexan har jag ju fått förmånen att få arbeta tillsammans med i sju år. En del föräldrar med fler barn har jag fått känna ännu längre.

Känner att jag blir blödigare och blödingare med åren..

Klockan 8

Rektor Katri höll ett fint tal och barnen stämde upp i skönsång. Det blir ju så attans fint när barnen klämmer i med den blomstertid nu kommer. Efter den fina sångstunden delade vi upp oss. Barn och lärare gick in i sina klassrum för lite avslutning med glass och publiken fikade.

Jag hade dukat fika med kanelbullesockerkaka på två vagnar ute på altanen. Funkade toppenbra trots några våta droppar från ovan. I köket var det kramfest och blomutdelning. Hade ett par kassar fulla med mej hem. Tack snälla fantastiska du!

Efter avslutningen när de flesta åkt hem och det bara var några fritidsbarn kvar på skolan passade personalen på att fika upp sig en trappa upp. Lärarna tog det första smörgåstårt med cider-passet och skiftade efter en stund med fritids så alla fick vara med om än inte samtidigt. Mohammad och jag turades om att fika och laga mat. Köttbullar med pastan måste ju lagas även en sån här dag.


Avslutningsdags.

Vi ligger bra till i tiden här på skolan.
Eleverna har gjort det de ska och håller just nu bara på att njuta frukterna av sitt välgjorda skolarbete

Åk 4-6 har med diverse försäljning kämpat sig till ett besök på Gröna Lund, med allt vad det innebär.
Jag var inne i klassen och bad att få låna sexorna för en liten avslutningsövning i hem och konsumentkunskap.
Fick locka med nybakad kladdkaka och vispgrädde för att slita dem från en fickpengstävling inför Grönan.
Vi snabbade på vår avslutningslektion med saft och sagda kladdkaka, så en kvart senare var sexorna tillbaka på banan och tävling.
Tack o hej mina fantastiska sexor och tack för att jag fick ha hkk tillsammans med er!  

Jag och kollega Mohammad ligger lite på plus vi också. Vi har dammsugit bakom våra frysar och kylar, städad inuti och rengjort alla lister. Vi passade på att inventera rubbet, så just nu vet vi exakt vad som gömmer sig i skåpen. Vi har i god tid inför semesterstängning gjort rent alla skåp och lådor. Känns skönt att vara lite på plus. Mohammad har godkänt mina förslag på matsedel i sommar. Frysen är fylld med lämplig sommarfritids-mat. Lovar att sommarmaten kommer att fixa sig.

Mohammad är anmäld till en kurs i matsäkerhet. Dvs allergi osv.
Toppen tycker jag som just nu är ensam ansvarig för den biten. Fantastiska Mohammad kommer under nästa läsår att gå bla kurser i, näringslära och mat i storkök, så en bättre superkock än Mohammad får man leta efter…

Fotbollstävlingen: Ekoskolans årliga tävling kommer att gå av stapeln på torsdag. Det är storheter som Zlatan á la Ekoskolan med tillhörande lag. Jag tror inte att domaren är mutad men, svårt blir det.

För ett par år sedan stod jag i mål och tycker att jag gjorde en god insats men, i år står jag står över och sköter grillen istället, Tror dock på att fotbollshulliganen Carro kommer att göra mål på mål, grymma Lini passar fina bollar, Lena trycker till och placerar  bollar där de ska vara. Lycille vet jag är en fena på fotboll och övrig personal kommer naturligtvis att avgöra tävlingen för att de är bäst. Tror att rektor Katri är livsfarlig! 
Men lova att inte skvallra. Jag hejar på barnen. Hälsningar.  -Den där Janne


Lite om maten

Vi i köket gör vad vi kan för att handla hållbart, klimatsmart, ekologiskt, svenskt och gärna närodlat.

Det tyckas vi väldigt ofta med.

I april -22 tex så var andelen mat, Svenskt och miljömärkt 76%.

Det är inte alltid vi får till det med samtliga önskvärda kriterier. Vill man handla en mager produkt kan det hända att den inte finns som kravmärkt och det närodlade kanske inte heller är det. Måste vi välja mellan närodlat och ekologiskt så väljer vi det giftfria alternativet.

Hur som helst så lyckas vi väldigt ofta.

Vissa basvaror handlar vi alltid som kravmärkt som potatis, mjölk, yoghurt, mjöl mm.

Sen har vi nyttighetsaspekten. Vi har valt bl a av allergi-skäl att använda svensk rapsolja och då vill vi naturligtvis ha en kravmärkt sort. Vi vill ju också ha en D vitaminberikad variant, men se där sprack det. Den finns bara utan eko-märkning. Har på sista tiden valt den som är D-vitaminberikad. Väntar spänt på att fler artiklar ska komma med miljömärkning.

Det är väldigt mycket att hålla reda på.

Vi försöker ju att följa livsmedelsverkets och Skolmat Sveriges rekommendationer men det är inte alltid så lätt. Ibland så har jag lyckats att hitta en nyttig, kravmärkt, klimatsmart och närodlad produkt. Då kan det falla på att producenten inte kan garantera att den är fri från någon allergen produkt som tex nötter. Men men, vi ger inte upp. Hälsningar Janne


Vecka 20 2022.

Nu börjar det märkas att sommarlovet nalkas. Det är liksom ännu gladare än förr.
Kan bero på att det görs en och annan rolighet på lektionerna. Friluftsdag på Rudan och massor med annat latjolajbans.

Vi i köket har ganska bråda dagar. Dels lagar vi mat till rekordmånga barn just nu -93 barn plus alla vuxna.
Det är full snurr kan man säga.

Köket förresten håller på att bli riktigt fint. Vi har fått ett nytt köksskåp med tillhörande rostfri bänkskiva.
Tak, väggar och lister målades förra helgen och den här helgen ska det bli nytt fint och hållbart köksgolv.
Målaren garanterar att det ska hålla i 10 år! -det du…

Skojskogen och viltvattnet får besök ganska frekvent av barn och lärare.
En fantastisk möjlighet att få testa sina teoretiska kunskaper i praktiken.

Samtliga årskurser har nu varit med att så och plantera i våra odlingslådor.
Spännande, spännande att se vad som kommer upp.

Stora planer finns för en hejdundrande skördefest när det är dags att bärga skörden.

Nu när vi äntligen får lov att träffas på riktigt igen var det i lördags äntligen dags för en aktivitetsdag.
Det blev presentation av arbetsgrupper, information och rundvandring i skolan och så grillades det korv förstås.
Teknikgruppen fick till och med upp en av våra nya digitala whiteboards.

Härligt att det finns så många hjälpsamma och kunniga, fantastiska föräldrar. Häromdagen fick jag hjälp av två pappor att felsöka varför internet inte fungerade nere i paviljongen. Så nu är det två internetantenner inköpta och på väg att installeras. Superskönt för en mej som  it-ansvarig att få hjälp när det kniper.

Personalens odlingsansvarig, Linda har ordnat ett gäng pallkragar och ställt dem framför rampen på ingångssidan av huset. Där är det meningen att det ska bli en kryddträdgård. Så är det någon som känner för att köpa in så där en 16-20 påsar ekologisk jord är ni välkomna! Jag har hört att en av Tungelstas handelsträdgårdar säljer blandade örtplantor till bra pris. Vi får se vad vi hinner.

I går, läs torsdag ringde det i telefonen här hemma vid halv fem tiden på eftermiddagen. Det var världens bästa Mohammad i luren som meddelade att vår ena frys tutade och visade värme i stället för kyla på termometern. Mohammad lyckades trots redan fulla frysar placera om alla fryssaker och själv ringde jag reparatör. De lovade komma på måndag. Så i morse när jag kom till skolan provade jag att stänga av frysen och så tryckte jag lite hej vilt på alla knappar lite fram och tillbaka.
Såg ingen direkt skillnad med jag lät frysen stå på. Döm av min förvåning när jag efter någon timme gick förbi och frysen brummade för fullt och började fungera. Vet i skrivande stund inte om jag ska ringa återbud till reparatören eller inte. Vi får se på måndag morgon om frysen fortfarande är hel.


Ännu en toppenvecka.


Förra veckan är nog den roligaste veckan på hela läsåret. Att få ynnesten att få vara med skolans fantastiska sexor i några dagar och ha som roligast med att laga mat tillsammans. Ja det finns nog inget som slår det, -i alla fall på jobbet. Det var en helt klart tuff men jätterolig vecka.

Kanske inte det smartaste ur kockens perspektiv att köra hkk och skrytfest i samma vecka. Men what the….   Det funkade ju…

Men nu går vi på ny vecka. Blodpuddingsdagen

–Måndagen funkade väldigt bra för oss i köket. Undertecknad hade läst fel eller så hade leverantören gjort det? men, hur som helst som kom det färdigstekt blodpudding. -Bara att ställa i  ugnen och se glad ut.

Mohammad och jag gjorde extra god sallad så, lite bra var det med den felbeställningen.

Barnen åt blodpudding så det stod härliga till i alla fall. Ibland undrar jag varför jag sprattlar och försöker. Jobbet med att steka vanligt blodpudding mot  att betala två o femtio extra för att någon annan steker gör ju ingen som helst skillnad…

Tisdagen stod för panerad sej med räk-creme fraiche och kokt potatis. Mohammad säger att allt tog slut.

Själv fick jag sitta vid datorn och kurera ryggont. 

Pytt i pannan gillades av de flesta. Den vegetariska lite mer. Hade köpt in rotfrukter till hemkunskapen för att lära sexorna vad de olika rotfrukterna heter. De fick nu bli en supergod vegetarisk pytt. Mums säger jag bara…

Torsdag med vår goda broccolisoppa var succé.

En härlig fin broccoli kokt i saltat vatten, tillsatt med lite grönsaksbuljong, lite potatis och en liter havregrädde. Det blev en soppa för kungligheter. Serverad med gott bröd var det en succé.

Så blev det fredag. Jag ville slå på stort och göra något riktig gott

Stekte kycklinglårfilé, kokade ett supergott ris och gjorde en av de godaste svampsåser Sverige har smakat. Den var grym…

Inte fanken gillades den av barnen. Personalen var helt saliga men vad hjälper det när inte barnen är det…

Jag får tänka om…

Nästa gång blir det att servera svampeländet vid sidan av.

Ville inte slänga det som blev över så jag tog hem en burk till hustrun. Ännu en salig själ…

Mitt mål i matlagandet är att ge barnen en fin matupplevelse. Ibland är det svårt att få till det, men jag lovar jag jobbar på det. Hälsingar Janne 

Äntligen! Hem och konsumentkunskapens matlagningsdagar.


För sjuttiotolfte gången nu så har vi kört hem och konsumentkunskapens  matlagningsdagar.

Det är så attans härligt att få rå om våra fantastiska sexor ett par dagar.

Vi inledde matlagningsdagarna med att sjätteklassarna kom in till mej i köket och hjälpte till med tacodagen. Det var bara en stund på förmiddagen men resultatet blev lyckliga sexor tacksam Janne och superglada skolelever.

Sen körde de verkliga matlagardagarna igång.

Tisdagen inleddes med ett -Välkommen från undertecknad, handtvätt, förkläde och hårnätspåtagning. Vi läste tillsammans kökets hygienregler och alla barnen fick skriva på  Vi har tragglat hygien, baskelusker mm i ett par veckor så där var det ingen som missade något.

Hur som helst så körde vi igång med matlagning av högsta klass.

Herr kock hade förberett med allt som behövdes för att skolans sexor skulle kunna få till minst varsin maträtt.

Tanken är att eleverna ska få tillaga varsin maträtt och sen vid provsmakningen kunna redogöra för hur de gått till väga.

Även den här gången så gick det med beröm godkänt.

Med matlagningsstationerna väl förberedda kunde de fem köra igång på stört. Det blev till att lusläsa recepten, kolla supernoga att allt fanns med och eventuellt komplettera och så, den efterlängtade matlagningen.

En av ungdomarna fick till uppgift att laga korv stroganoff med ris. När den var klar, kladdkaka.

En annan fick tillaga spaghetti med köttfärssås och en hand-riven Cole slaw.

Elev nr 3 rullade köttbullar för brinnande livet, rörde till ett fantastiskt potatismos och en supergod brunsås. Till och med de rårörda lingonen kom på bordet. Elev 3 var även med på kladdkakebakningen.

Elev nr 4  wokade en fantastisk Pad Thai och en lika god rotsakswok. Rotsaksvoken kom till för att jag tog fram olika rotsaker och visade barnen hur en del av våra vanligaste rotsaker ser ut. Så nu kan ditt barn i alla fall en del namn.

Det var rotselleri, kålrot, morot, vitkål, palsternacka och färsk ingefära. En kalljästdeg till torsdagens pizzabullar gjordes också i ett nafs.

Nr 5 öste på med att dubbelpanera kyckling till Chicken nuggets. Den eleven han också med att baka ett gäng småfrallor.

Kan rapportera att de smakade utsökt. Remouladsåsen var jättegod den också.

Naturligtvis finns det en tanke bakom maträttsvalet.

1. Korv Stroganoff med ris: Kan eleverna koka ris så har de ett tillbehör till många maträtter. Stroganoff kan ju också göras både vegetarisk, med nötkött, så kan eleverna Korv Stroganoff så kan de fler rätter.

2. Spaghetti med köttfärssås.

Köttfärssås är jättebra att kunna tillaga. Då kan det bli både grytor, en vegetarisk variant  och till och med Lasagne.

Att koka pasta är ju också en konst. Jag menar väl saltat vatten, en hög kastrull, mycket vatten, att lägga pastan i kokande vatten och utan lock, med tillräcklig och lagom värme i rätt tid, det är ju inget som säger sig själv… Att röra till en enkel kladdkaka känns som en bra grej att kunna när man får gäster eller blir sugen…

3. Och så köttbullarna, hemgjort potatismos och brunsås.

Kan barnen göra en bra köttbullssmet kan de tillverka pannbiffar och köttfärslimpa också. Ett riktigt gott hemgjort potatismos med smör, mjölk, salt, peppar och muskot, -det är grejor det… Att kunna röra till en enkel toppredd brunsås har man alltid nytta av.

4. Pizzadegen är en toppenbra (universaldeg). Gör en kalljäst variant och låt stå över natten så blir det en toppendeg till pizza/pizzabullar. Gör den varmjäst så har du frallor färdiga på ett par timmar. Att kunna röra till en tomatsås kall eller varm har vi nytta av till massor av maträtter.

5. Så dubbel panering. Lär sig eleverna att dubbelpanera Chicken nuggets är det inte svårare att panera fisk, schnitzel mm. Och att röra till en enkel remouladsås, som passar till massor av olika mat är jättebra.

Torsdagens trerätters med varmrätten lax var också den lärorik: Vi hade ingen hel fisk den här gången men alla hemkunskapseleverna vet numera var de hittar benen i en laxsida. En fruktsallad är ingen självklarhet det heller. Att veta att askorbinsyran i citrus hjälper till att hålla det bruna ifrån banan och äpple underlättar mycket det också.

Vi åt vid fint dukat bord och stämningen var på topp.

Alla hjälptes åt att duka av innan vi tog rast.

Klockan 12 kom eleverna tillbaka och diskningen, undanplockningen och städningen tillsammans med bästa Mohammad tog vid.

Våra fantastiska elever klarade den biten också. Ska väl kanske inte skvallra för mycket men, ditt barn kan både diska och torka en köksbänk jättebra-J

Vi tog en paus under onsdagen då fyrsexan körde livräddning i simhallen. Viktigt även det tycker jag.

Så har vi då torsdagen. Också en toppendag.

Vi började som vanligt med hand och underarmstvätt, övergick till förklädepåtagning, vidare till matlagnings-stationerna.


Elev 1. fick huvudansvaret för den pressade potatisen med allt vad det innebär. Det är ingen självklarhet det där med att skala potatis. Lite halvmarigt i början men efter 15 potatisar gick det mycket bättre.

Ansvaret för vitkålssalladen föll även på den eleven.

Så var det då pizzabullarna. En viktig och tung post när det gäller ätande för åk 6.

Det var till att ta fram pizzadegen ur kylen så den kunde börja jäsa. Hr Janne fixade det…

Pizzabulle-specialisten i klassen såg till att pizzabullarna blev helt fantastiska. Mums säger jag bara.

Tomatsåsen smakade super, Degen var lagom tjock, skinkbitarna perfekta, gräddningen toppen och pricken över i garneringen med färsk oregano, wow!

Det är en konst att mjöla degen lagom så den inte fastnar i bänken och fortfarande inte blir för torr.

Varmrätten Ugnslax med romsås och pressad potatis ansvarade två elever för. Elev nr 1 förberedde laxen genom att plocka bort några kvarglömda ben, pensla den med olivolja, kryddade och såg till att den kom i ugnen i rättan tid.

Hela klassen fick vara med och se på var benen sitter i en laxfisk.

Laxchefen tyckte att det där med fiskägg var lite läbbigt men tog tag i sig själv och gjorde en fantastisk romsås.

Göta-Petter vad duktiga de är våra sexor

Vidare till eleverna som ansvarade för en toppengod kanelbullesockerkaka i långpanna och fruktsallad i långa banor gjorde ett superjobb. Den räckte till både  kanelbullesockerkas provning och eftermiddagsfika.

Fruktsalladen räckte till både oss i hem och konsumentkunskapsgänget och till mellis.

De som hade tid över dukade ett fint bord för sju personer. Dagen till ära var Carro inbjuden som gäst.

Förätten, Pizzabulle slank ner både en två och tre stycken här och var.

Varmrätten ”22 minuters-lax” i ugn med romsås och pressad potatis mottogs väl den också

Efterrätt:

Kladdkaka med lätt vispad grädde och fruktsallad gjorde susen.

Mums filibabba och tack ni fantastiska i sexan.

Hälsningar Janne


Västra Ekoskolan anno 1994

Kommunal skola - Statlig skola – Friskola - Liten skola - Stor skola - Vinstdrivande skola -Icke vinstdrivande skola – Personalstyrd – Föräldrastyrd - Styrd av vinstintresse osv.

Vad ska jag som förälder välja ? ? ?

Vill du bara ha allt serverat och nöjer dej med det din kommun erbjuder så är absolut den kommunala skolan det enklaste för dej.

Vill du ha möjlighet att påverka, att göra ditt barns skola bättre och bättre genom att hjälpa till med allt runt ikring och spara pengar som kan gå till mer och bättre personal och resurser.

Vill du att varenda krona som blir över går tillbaka till skolbarnen.

Då är vår lilla friskola ett toppenalternativ.

Skolans valda styrelse arbetar helt idéelt.

För att inte tala om alla föräldrar som ställer upp på våra s k. aktivitets (läs arbets och umgängesdagar).

-En toppengrej att träffas, grilla, prata och arbeta tillsammans.

Här får du massor med inflytande med allt det praktiska.

Genom att delta i ett par aktivitetsdagar, får du en genuin möjlighet att påverka ditt barns skoldag.

Vi har sedan vi växte ur vår gamla skola och flyttade in i våra lokaler år 2004 med föräldrars hjälp gjort skola och skolgård allt finare. Det är odlingar, växthus, klätterställning, balansbana, hönshus med hönsgård, slöjdbod, klassrumspaviljong, nytt båda  här och där.

Sen finns det alltid mer saker att göra. Nu stundar målning av köket, byggnation av uteklassrum, nya basketkorgar och övrig uppsnyggning. Plantor och fröer ska i jorden, -ja nog finns det att göra..

Skolans styrelse väljs av dej som förälder. De är s.k. huvudman för skolan.

De har tillsammans med rektor och personal kompetens nog att driva friskolan enligt skolverket.

Vår skolas rektor Katri är anställd av föräldrastyrelsen i vår förening Västra Ekoskola.

Rektor Katri har hela det pedagogiska ansvaret och leder hela det systematiska kvalitetsarbetet både i personalgruppen och skolans styrelse.

Rektor arbetar för goda studieresultat/måluppfyllelse genom att främja en bra studiero, trivsel och välbefinnande för skolbarnen.

Västra ekoskolan står ju för hälsa och ekologi

Det är allt från god och näringsrik mat i rättan tid, lagom små klasser, kompetent personal, god studiemiljö, anpassningar på individnivå, bra teknik/material/litteratur.

Att lyfta ut det abstrakta till lektioner i skog och mark och konkretisera dem i praktiska övningar. ”Learning by doing”

Att ge eleverna en känsla för att vara rädda om vår planet genom att de lär sig sköta om allt från våra leksaker till inredning.

Att vara med från sådd till skörd och få ett kretsloppstänk.

Att få känna empati och kärlek från våra hönor.

Ett par barn lästa faktiskt för första gången idag tillsammans med läshunden Ringo

Att få vara med och mata våra jättesniglar.

Att eleverna alltid är sedda och får vara delaktiga i det dagliga arbetet under hela skoldagen.

Det är viktigt för oss alla här på Ekoskolan.


Vår, odling, höns, uteklassrum och skrytfest.

På skolan jobbar vår ”Odlings-Linda för högtryck för att förbereda vårens all odling. Det är en hel massa inköp. Det ska vara odlingslådor, matjord i massor, fröer, näring och annat. Det ska så snart tjälen gått ur jorden förberedas i våra odling-pallkragar, snyggas till och förberedas i växthuset. Planeras för sådd mm med de olika årskurserna. Linda förbereder också för övriga pedagogers odleri i klasserna. Tur att hon tycker det är så roligt för hon har att göra…

Tobbe snickare och markplanerings-Peter väntar också ivrigt på att tjälen ska försvinna, så de kan få till vårt nya hönshus och hönsgård. Husen är redan inköpt, nu ska det bara ställas på plats, isoleras och inredas. Det kommer att bli tre stycken blivande höns. Vi räknar med att kunna introducera tre små kycklingar redan nu under våren. Skötsel kommer att ske med frivilliga i alla årskurser och jag kan lova att de redan står på kö. Helgerna kommer att skötas av frivilliga föräldrar efter ett uppgjort schema. Sen finns ju personalen också att ta till. Sommarlovet är redan fixat då hönorna kommer att få bo på kollo i fosterfamilj. Känns som det mesta är på plats…

Ovanstående hantverkare kommer att plana ut en bit skolgård och gjuta fast en ställning till vårt nya utomhusklassrum också. Den ända skötseln av det blir väl att trycka på knappen och hala in markiserna.

Ett gäng föräldrar väntar på samma tjäle för att dra igång med nya basketkorgar med stolpar och en bättre belysning på parkering och fotbollsplan. Det ska grävas, dras el och gjutas. Full aktivitet

Tror att alla håller med mej och längtar lika mycket som jag till härliga möten på skolan nu när Coronan ligger lågt ett tag. Aktivitetsdagar med korvgrillning, småprat och att få arbeta tillsammans för att göra det ännu bättre för alla skolbarn.

Skolan kommer att ha en sk Skrytfest den 29 april (en fredag) Den kommer att inledas med rödamattan och bubbel för alla barnen. Barnens alster kommer att ställas ut både i klassrum och utomhus till beskådan för vårdnadshavare som kommer att bjudas in ca kl 12 – 16.30. Det kommer inbjudan. Äntligen får vi alla gå runt på skolan och insupa Ekoskolan-atmosfären.

Attan vad det är roligt när skolan bara blir finare och finare.

Inomhus blir det lite målning. Det är köket som står på tur.

Härligt med vår. Hälsningar Janne


Alla glada och lyckliga


Glada elever i lämmeltåg uppför trappen till mitt skrivbord, bärandes sina gamla datorer.

Lyckliga elever som hämtade sina nya Hp Chromebooks.

Glad Janne som kunde använda åk sex som support till eleverna i åk 4 o 5.

Sexorna har varit referensgrupp och fick prova på Googledatorerna en månad tidigare, så de kunde hjälpa till där så behövdes. Inga klagomål än så länge.

Vi ska äntligen slippa det eviga uppdaterande vi varit utsatta för på våra gamla Windows 10 datorer.

Åk sex fick utvärdera sina datorer lite inofficiellt för ett par fredagar sedan. En elev berättade att hans dator hade en batteritid på över 14 timmar, han hade inte behövt ladda på hela veckan.

Någon annan upptäckta att det inte gick att ladda ner en massa spel. Bra tycker jag men vi delade inte den åsikten helt. Det är ju skoldatorer inte skojdatorer...

Det verkar som om alla gillar storleken och tycker att de är ganska lyxiga.

Det var tydligen touchskärm på en del av datorerna. En bonus tycker jag medan de elever som inte fick touch på sina tyckte det var lite orättvist. Ja alltid är det något. Jag kan ju inte skicka tillbaka ett gäng datorer för att de är för bra, så eleverna får nog leva med lite avundsjuka ett tag.
Jag vet fortfarande inte säkert om det kanske kan vara en inställning. Men är det någon där ute som vet så hör gärna av dej.

Tobbe snickare kommer med ett hönshus i veckan. Vi kommer att få hjälp att förbereda marken både för hönshus, hönsgård och utomhusklassrummet av snälla Peter. Toppen toppen!

Hade en säljare från en firma som säljer markiser på besök idag. Ska bli spännande att se vad det står för siffror på den offerten.
Det är ju meningen att vi ska sätta två jättestora markiser rygg mot rygg på en fastgjuten ställning och göra ett härligt utomhusklassrum. Tanken är att vi sen så snart vi fått byggnadstillstånd ska bygga ett mer permanent tak till uteklassrum. Markiserna vi köper nu kommer att gå att använda där också, de kan utöka takstorleken när så behövs. Spännande som bara den. -Är den någon där ute som jobbar med markiser så hör gärna av dej.

Maten:

Pasta med skinksås i måndags. Det är en poppis rätt som nästan alla tycker om. De som inte äter skinka fick kalkon i sin sås och de som vill äta vegetariskt fick en smarrig grönsak, kikärt och tomatsås.

Tisdagens torskrygg med tomat, kokos, röd curry och ris gick som smör i solsken.

Sen har vi onsdagen ”lilllördagen” Det vankades viltskav och champinjongryta och en Oumphgryta med rotsaker och champinjoner.
Vi gjorde 2 jättestora kastruller. Tror att nästan alla gillar viltskavsgrytan. Den här gången gjord på hjort. Mohammad tycker att det är kebabkött oavsett vilken skav jag köper och det kan han kanske ha rätt i…

Det blev en skvätt över av viltskavsgrytan, ja inte för att barnen åt lite mat utan för att vi lagat så mycket mat. Vi vet ju från förr att grytan smakar ännu mer och bättre dagen efter, när den fått stå till sig lite. Gjorde ett par gratänger på pasta, gryta och lite gratängost.
Ett utmärkt komplement till sparrissoppan med ”skolbakade” frallor, tyckte barnen.

Köttfärsen är tinad till morgondagens (läs fredagens) chili con carne. Den brukar också funka kanon.

Fick lite panik och tog själva tummen ur och bytte in vår ena dieselbil här hemma mot en liten elbil häromdagen. Känns lite lyxigt tycker jag att smyga iväg helt ljudlöst från parkeringsplatsen. Nu saknas bara några solceller, lite vatten och vindkraft hemma så kanske man kan klara sej på pensionen så småningom-:)

Janne

 


Salladsbuffé


Äntligen vågar oss på att servera våra grönsaker på skolans salladsbuffé.

Det är runt två år sen vi av Corona, Covid-skäl tvingades ge upp vårt älskade gående salladsbord.

Men nu i tisdags slog vi till igen och öppnade upp salladskalaset.

Det blev en omedelbar dundersuccé. Jag överdriver inte när jag säger att barnen äter fyra gånger så mycket sallad.

Sallader som vitkålssallad, Taboulé, couscous med paprika, soyabönor med majs, svarta skivade oliver, majs och vitkål, ja allt tog slut. Det fans ingen hejd på vad barnen slevade i sig.

Förstår att det för många blev ett nyhetens behag, men i alla fall. Ska bli spännande om det går lika bra nästa vecka.

Testade kökets nya stavmixer i torsdag. Mixade en blomkål och potatissoppa till en jämn och fin soppa. Funkade toppen.

Vi har hela den här terminen bakat s k. skolbakat bröd till alla barns förtjusning.

I torsdag bakade vi supergoda frallor på vete och grahamsmjöl. Bröden är så varma när det är dags att dela dem på mitten att våra fingrar blir alldeles röda. Hur som helst så tog två stora kastruller soppa slut och tillika 2 stora ugnsbleck med pasta och laxgratäng.

Härligt med matfriska glin.

Hälsningar Janne


Vårkänning! 

Vi på skolan har gått med i Riksförbundet Svensk Trädgård och där hittat Odla Unga Odlare. Vi kommer att få ett rejält start-kit med jord, näring och en massa skoj. Det ska blir odling i vatten. Jättespännande! Ett sätt för barnen att kunna följa frö till planta. 

Vår fantastiska Linda är den som ansvarar för det där med odling på skolan. Hon är dessutom projektledare för "vattenodlandet".
Linda kommer att ta med sig eleverna ut i grönsakslanden när det är dags för plantering, vattning, ogräsrensning och till slut skördande. Det gör hon på vår ordinarie grönflaggtimme som vi har en gång i veckan. 

Några fröer har vi fått ner i jord redan. Förvisso bara lite Chili, timjan och tomat men i alla fall. 

Själv har jag en bänk i vardagsrummet full med diverse. För tillfället 4 sorters squash var av en med namnet flygande tefat. -Kan bli nått. Övriga ner-petade fröer är majs, sparris, luktärt, två sorters tomater var av ett helt gäng med en sort små gula jättesöta. Hoppas på mums till sensommaren. Sen blev det lite paprika och en sorts västeråsgurka. Har  ytterligare en stor papperspåse med fröer, så jag ska nog kunna fylla mina pallkragar i år också.  

Janne

En icke vinstdrivande skola. Allt till eleverna. 

Var ganska säker på att det var dags att omförhandla vårt abonnemang på fiber hos Telia.

Tog fram en faktura från dem och letade telefonnummer. Icke sa Nicke, några telefonsamtal var de inte intresserade av att få.
Det hänvisades till internet och där skulle jag logga in på något som heter My business. Gjorde ett försök. Nej då där dög det inte med kocken, det skulle vara en firmatecknare. Googlade fram ett telefonnummer och ringde upp. Japp där var man nummer 17.

Sitter just nu i skrivande stund och väntar på att kopplas fram. Vår skola som i mitt tycker ligger ganska centralt, räknas tydligen till glesbygd. Tänker att vi är väl för tusan inte en förort till Jokkmokk…

Det tog många år innan jag lyckades få till ett någorlunda snabbt abonnemang. De som tillhandahåller fiber var inte alls intresserade av att gräva ner någon fiberkabel hos oss. Fick till slut napp hos Telia som erbjöd oss att gräva ner kabel till oss till en hyfsat billig peng.
Det var bara det att de ville ha en sju attans massa pengar per månad för själva abonnemanget.

Det gick tre år och sen förhandlade jag ner kostnaden till hälften. Fick tredubbla hastigheten, (300 Mbit/s) som tydligen är vår maxhastighet. -så där fick jag sitta jag nöjd. Ser att många har 1000 Mbit/s så nog räknas vi fortfarande som glesbygd.

Försökte idag att få ner kostnaden ytterligare men mötte ett för starkt motstånd. Kunde förlänga avtalet med två år till samma pris. Hoppade inte på det tåget utan övergår till att leta bland andra leverantörer. Tycker liksom att pengarna ska gå till skolbarnen och inte till att göda Telia.

Det där med att förhandla ner priser är ganska kul. I alla fall när det lyckas. Fick ner kopiatorhyran med en femhundring per månad.
Sen har vi ju ett kontrakt med en firma som heter Handla hållbart som inte bara ger oss statistik på hur mycket ekologiskt vi handlar, utan också har förhandlat med olika företag som tack vare det ger oss mycket bättre priser. Fick ner priset på vårt skolmaterial till hälften och våra matkostnader med nästan 10%. Toppen, toppen tycker jag.

De enda pengar skolan får in i kassan är ju elevernas skolpeng och några kronor i ”öronmärkta” statsbidrag som, betalas ut av kommunerna. Lite olika summor från Haninge och Nynäshamn.

De pengarna går ju oavkortat till skolan/eleverna.

Den högsta kostnaden är så klart löner och sociala avgifter, sen kommer, skolmat, skolhälsovård, el, städning, reparationer, teknik, it och fiber, skolmaterial och annat övrigt.

Så klart har vi en liten buffert så vi sitter trygga om det händer något men, skolan tar inte ut ett enda öre i vinst, inte ens styrelsearvoden... Tvärt om så hjälper föräldrarna på skolan till med massor av  praktiska göromål.

Vad leder då allt detta kämpande från både föräldrar och personal till?

Jo skolan ger barnen en grundtrygghet, barnen blir, tänkande människor som lär sig att vara medvetna om vår planet.

Dessutom har vi en god tradition med stor lärartäthet, god behörighet och hög måluppfyllelse.

Det ska vara kul att lära.

Hälsningar Janne

Trädgårdsdags och teknik

Ägnade en stund på lördagsförmiddagen åt att städa undan på mitt skrivbord.
Från ett par buntar till in i pärmar. -Känns bra… 

Monterade också ihop en liten odlingsstation med växtlampor.
Stoppade ner några fröer fast det kanske är aningen tidigt.
Skissade också på en långbänk att odla potatis i.
Vill ju inte ha potatisen för nära tomaterna, då kan det bli tjosanhejsan både här och där.

På skolan har vi en stor odlingsstation redan igång med lite solrosor, chili och timjan. - Det kommer mera...
Vår trädgårdsansvarige, Linda tänker sig att ta med sig barnen klassvis på vår grönflaggtimme och idka trädgårdsskötsel i våra odlingslådor/pallkragar. Alltid lika spännande att se resultatet. Det roligaste brukar vara solrosor, squasch, tomater, paprikor, spritärtor, majs och inte minst potatis och andra rotsaker. Vi får se vad de hittar på i år.

Alla längtar vi nu till våren och hoppas att vi kan slippa Coronarestriktioner och kan få träffas på riktigt. En riktig aktivitetsdag tillsammans med korvgrillning och andra trevligheter vore toppen tycker jag. Inget är som att jobba tillsammans. 

Köpte hem några datorer för några veckor sedan. Det är sk Chromebooks från Hp. Jag lät våra sexor provköra dem för att kunna utvärdera om det var läge att köpa fler. De föll samtliga på läppen. Det var touchskärmar hit, 14 timmars batterikapacitet dit och fort som tusen gick det. Eleverna var lyriska. Fick ett erbjudande som inte gick att stå emot, så nu väntar vi hem Chromebooks till samtliga mellanstadieelever. Ska bli skönt att slippa det eviga uppdaterandet vi haft med våra vanliga pc med Windows 10. 

Jag kommer att behålla de bästa av våra gamla datorer och de kommer att räcka till en dator var åt treorna och minst en klassuppsättning till det övriga lågstadiet. 

Vi får hem ett par sk Smartboards i mars också. De ska monteras i de två klassrummen i stora huset, så är det några frivilliga som kan tänka sig att komma och installera så hör gärna av er.

Hälsningar Janne

Vår fina icke vinstdrivande skola

Så  attans härligt att få  ynnesten att arbeta på en skola där allt ev ekonomiskt överskott går tillbaka till eleverna.

Att skolan inte är vinstdrivande gör att vi i år kan investera i ny teknik som tex smartboards.

Inför nästa läsår byter vi ut våra gamla pc och det blir det nya bärbara Chromebookdatorer.

Det är i ett första skede eleverna i mellanstadiet som får varsin Chromebook att ha som sin egen.

Vi arbetar stenhårt på att få till ett utomhusklassrum på skolgården.

Under våren kommer hela skolgården att få en uppiffning.

Det ska bl a bli nya basketkorgar.
Inne i skolbyggnaden har vi byggt om så att förskoleklassen får ett nästan dubbelt så stort klassrum.
Slöjdboden har fått ett alldeles nytt ventilationssystem.
Vi har bullerdämpat i de flesta rum, återstår ett inför nästa termin.

Vi har råd med en bättre personaltäthet också. Inte bara för att vi inte tar ut någon vinst utan också för att vi har fantastiska föräldrar som bidrar med lite eget arbete ett par gånger per termin.

Hoppas verkligen att det ska bli ordning på pandemin så att vi kan starta upp med våra superbra aktivitetsdagar. Det kan vara en vardagseftermiddag eller en helgförmiddag –eller om vi har mycket att göra både och. Jag tycker att det är en superbra grej att träffas under otvungna former och arbeta tillsammans, fika och grilla en korv. -Ett toppensätt att umgås på.

 Veckan efter?


Den här veckan har vi äntligen börjat se en ljusning i tunneln. Barnbortfallet har varit i snitt 18 till 20 stycken jämfört med 45. Själv har jag varit på plats. Mohammad och jag har lagat mat som till en vanlig skoldag. Personalen är i stort sett tillbaka och allt börjar närma sig det normala. Så klart är vi skrajsna för vad den där Corona ska hitta på nästa gång, men samtidigt är man ju som människa fyllda av tillförsikt och hoppas så klart på att allt snart ska vara över. Mohammad och jag pratade så sent som idag om hur kul det ska bli att få servera ett fullt salladsbord igen. Vår salladsbuffé står ju tom och innehållslös och bara väntar på att få fyllas med olika smarriga sallader.

Den där Covid tog ett rejält tag om oss nu i veckorna som har varit. Det verkar som om de allra flesta har varit lite småsjuka. Några av oss mer än andra men vad jag vet så har ingen av oss behövt uppsöka sjukhus. Herrejistanes så skönt. Är ju så klar skrajsen för egen del men, det skulle ju var ännu jäkligare om någon av skolans ”telningar” skulle bli för sjuka…

Barnen är härliga. Det finns liksom inget ont anandes i dem. Är man ledsen är det så klart en kram som gäller. Det samma om man blir för glad…

 I köket förhåller vi oss som vanligt. Inga barn eller andra vuxna i köket. Vi sätter gränsen tydligt markerad alldeles utanför köksdörren.

Barnen sitter vid en hel massa bord i sina klassrum och äter. Jag har köpt in en ryslig massa skålar så att vi verkligen ska kunna servera mat till barnen i skålar vid varje bord. Jo då. F klass har 10 skålar till 5 bord. Åk 1 äter med åk 3, där äter de vid 8 bord och får in minst 16 skålar med mat. Åk 2 får 6 skålar till 3 bord, och 4-6 får in 12 skålar till sina 6 bord. Sen blir det ju lite fler skålar till det vegetariska, sås och sylt mm.

Det fina i kråksången är att lärarna äter tillsammans med sina elever. Det är en sk pedagogisk lunch som gäller. Vi äter tillsammans och målsättningen är att det ska bli en mysig matstund med möjlighet att koppla av och ladda alla våra batterier. Det funkar faktiskt för det mesta.

Veckans mat:

Måndag: Kycklingprinskorv eller soyakorv med vanliga och stuvade makaroner

Tisdag: Pocherad torskrygg med citronsås och fullkornsris samt Quorn med citronsås rotsaker och ris

Onsdag: Spaghetti med skinksås och en smarrig vegetarisk rätt med spaghetti, tomat och bönsås

Torsdag: Gjorde en supergod tomat och kokossoppa med ett jättegott ”skolbakat” bröd, sen blev det en pastagratäng också till de som inte vågade testa soppan.

Fredagen: Det blir fläskkarré stekt potatis och brunsås. Det vegetariska kommer inhoppandes direkt från frysen utan några förvarningar. Vi ses / Janne


Pandemi, Covid 19, Corona, Delta, Omikron och så de varianter som kommer till.

Det är ju det vi matas med dagligen. Tröttsamt som attan, men det är ju verkligheten vi lever i.

Vi på skolan förhåller oss så gott det går till pandemieländet. Just nu hjälper ingenting. Alla blir sjuka. Hör på folk att de rosslar och har mer basröst än vanligt. Många av barnen är sjuka, personalen är sjuka.

Själv tog jag det säkra före det osäkra och backade hemåt i fredags med ett covidtest i fickan, när min mage krånglade. Sen blev det blev lite host, ledvärk, snörvel, och ett positivt test. Hade ingen feber så det var bara att jobba på vid datorn.

Det är mycket som går att sköta med bara en dator och telefon till hjälp. Skolpengsavstämning, fakturascanning, mailläsning, lite hjälp med lösenord och liknande till barn och föräldrar, matbeställning, kontakt med hantverkare o s v.  

Veckan som gått. Tur i oturen var att elev och personalantal varit halverat på grund av sjukdom hela veckan.

Måndag: Mohammad fick steka blodpuddingen på egen hand. 

Tisdagens Thaifisk bestod av torskfilé, gröncurry och kokossås med nudelwok, även den tillagad av duktiga Mohammad. Smarrigt tyckte barnen. 

Onsdag. Mohammad kokade högrev dagen före och tillagade Gulaschen på onsdagsmorgonen. En skvätt Smetana, härlig Gulasch och gott ris. Det blir inte bättre.

Jag tog en sväng till jobbet på kvällskvisten när skolan vara tom och inventerade frysarna och tjuvkikade på SnickarTobbes fina arbete med att riva en vägg nere i Förskoleklassens klassrum. Noterade också att vi fått ventilation i slöjdboden. Toppen!

Så infann sig äntligen soppdagen. Den här dagen med kyckling och potatissoppa och gott bröd. Smaskens sa barnen. Ganska många smakade det vegetariska alternativet, Mohammads linssoppa. 

Fredag. Fortfarande fler än 40 barn sjuka. 4 sjuka i personalen. Köttfärslimpa, brunsås, kokt potatis och rårörda lingon fick avsluta ännu en vecka i Coronans tecken.

Funderingar till positivt eller negativt: En Covidtest; Det är alltså positivt med ett negativt test. Tror att jag är med där. Sen är det andra test. Ta ett graviditetstest, Då vill i alla fall de flesta få ett postitivt test och då är det positivt. Det är klart att det är de som vill ha ett negativt test och då är ju det positivt. Själv försöker jag ju allt som oftast att vända negativa saker till något positivt. Attan det blir marigt här…

Nu närmar sig helgen med stormsteg. Så nu när jag blivit host, snuv och feberfri, då drar hustru Agneta igång med feber, hosta, snuva och pannknack. Vojne vojne.

Saknar alla och längtar tillbaka till skolan. Ses på måndag. Hälsningar Janne

Vi hade öppethus måndag den 17 januari.
Trots pandemi hade vi 12 föräldrar med barn på besök. Superkul tycker jag. Vi hade laddat med munskydd och handsprit. Tog emot familjer i tur och ordning. En familj från var sitt håll. Rektor från ena hållet och ordförande och vice ordförande från det andra. I mitten träffade de på mej, lite frukt och fika. Hade en trevlig pratstund med i stort sett samtliga. 

Pandemi, Covid 19, Corona, Delta, Omikron och så de varianter som tillkommer.
Det är vad vi matas med dagligen, suck. Tröttsamt som attan, men det är ju verkligheten vi lever i.

Vi på skolan förhåller oss så gott det går till pandemihelsiket. Just nu hjälper ingenting. Alla blir sjuka ju… Hör på folk att de rosslar och har mer basröst än vanligt. Många av barnen är sjuka, personalen är sjuka
och är de inte sjuka så är de i karantän.