Blogg

Husfar Janne bloggar om livet på skolan

Fixarkväll – aktivitetskväll.

I kväll har skolans interiörgrupp en s k aktivitetskväll.

Toppen att det kan funka trots Pandemieländet.

Normalt har vi ju minst en s k aktivitetskväll/dag per termin, när vi alla samlas, arbetar och umgås.

Det brukar kunna slinka ner en och annan korv från grillen och till och med en fika brukar går att få.

Tycker det är en härlig form att på ett avslappnat och skönt sätt kunna både göra skolan ännu finare och prata lite.
En del nya kontakter brukar det också bli.

Men men… den här gången blir det de olika grupperna som får varsin kväll/dag.
Interiörgruppen inleder vårens övningar med att plöja vår ”fellista”.
Det är Interiör den 15 april, Fastighet den 22 april och Trädgård den 8 maj.

Det brukar vara en fröjd att komma till jobbet dagen efter en aktivitetsdag och se allt som blivit gjort.

4-6.an hoppas på bättre värme i sitt klassrum ”Paviljongen”.
Några vill ha lampor och lysrör utbytta.
Ett par vägguttag håller på att lossna.
Förskoleklassen vill få handtagen utbytta till sitt klassrum.
Rullgardiner ska upp bara för att nämna lite.

Själv jobbar jag ju mest hemifrån så jag tänker smyga till jobbet i helgen och kolla läget.

Passar på att påminna om årsmötet den 26 april.

Ha det gott i vårvädret. Hälsar Janne //Ps Jag får min första vaccinationsspruta på måndag-:)

Påskafton 2021

Morgonbestyr för hussar, mattar, hundar, hästar och trötta katter.

Frukost vid morgon tv.

Lång kötid bland alla andra skaldjursintressenter i Nynäshamn.

Åter hemma på Solbacken med lite mockning, framtagning av lounge möblemang och mätning av lutning av gräsmatta osv.
Vill ju inte att gästerna ska ramla av trädgårdsstolarna så viss uppriktning av gräsmatta får det bli.

Det långa hafsigt ihopsnickrade långbordet. Tillverkat av gammal stallvägg med ben av gamla staketstolpar, får stå kvar till i morgon.

Stövlar och jacka av vid ett snåret.

Skalade några potatisar och kokade ett rejält gäng med ägg.

Vi plockade fram ett par tre sillar, kaviar (Kalles – ingen från Stör), laxrullar och några räkor.

Jag skivade upp en frukostkorv och stekte den i skivor. Fina påsk-servetter på vackert dukat bord.

Alla påsk-dekorationerna där påsktuppen har huvudrollen var på plats.

Lassade på med matjessill, gräddfil, gräslök, potatis och ett hackat kokt ägg.
Mums filibabba det var grejor det…

Det blev lite rast och vila framför dumburken.
Tröttnade rätt snart och gick till en annan skärm.
Den finns det i alla fall en massa roliga tangenter att trycka på.
Beställde en ny traktorskopa på nätet.
Kollade en stund på blocket och så blev det en liten text här på bloggen.

Påskölen har jag sparat till påskmiddagen. Kan viska diskret om att det vankas skaldjur, mer sill, lammracks, färskpotatis mm. Nu gäller det bara att lyckas bli hungrig igen…

Har fått bilder från barn och barnbarn som kan träffas och fira påsk.
Ska face-tima med dem till kvällen.

Så klart vi saknar att ha huset fullt, men mår i alla fall jättebra av att veta att ungarna har det bra.

Hoppas du också har det bra. -Vi jobbar på det.
Hoppas du också mäktar med att jobba på det.

Ska till skolan och jobba redan på tisdag med lite tjänste, klassrum och ämnesfördelning.
Det är schemadags, nästa läsår närmar sig med stormsteg.

Glad påsk! Hälsningar Janne


En påskhälsning

Påsk nr två utan barn och barnbarn närmar sig.

I år lånar vi ut bilen så att åtminstone, våra vaccinerade döttrar och barnbarn får fira påsk tillsammans.
De alla redan fyllda påskäggen skickas med.
Hustrus traditionella påskäggsjakt har delegerats till äldsta barnbarnet.

Sonen och sonhustru med ytterligare två barnbarn kommer under helgen och firar lite utomhuspåsk med oss icke-vaccinerade. Ska väl gå att få till några grillade korvar trots vädret.

Själva har vi bunkrat upp med både sill, ägg och färskpotatis så oss går det ingen nöd på.

På jobbet gick det inte att servera något påskbord i år heller.
Det blir till att ta igen både julbord, påskbord och inte minst, kramar när Coronaläget lugnat sig.

Försökte att ”påska” till matsedeln en aning i alla fall.
Påsk-prinskorvar med pasta i måndags.
Panerad fisk med påsk-remouladsås (Dansk remoulad med gul curry) i tisdags.
Riktig fest med Mohammads goda Fahitas med efterföljande fruktsallad –inte fy skam!
Torsdag: en god soppa med mjukt bröd och så ”Yesterdays news” på det.

Sen blir det ju smarrig fritids mat hela påsklovet.

Vädret utomhus ska tydligen bli rena midsommarvädret. Kallt, mulet och halvregn…
Men vad gör det när man kan elda en brasa, kura ner sig i soffan och ta en boxer eller två i knät.

En riktigt glad och härlig påsk önskar jag er alla! Hälsningar Janne



Odlingar, väntande, lagom sol och frost

Hemma

Varje år/vår, samma sak när första vårsolen tittar upp. Ja innan ens snödroppande bytts mot Snödroppar så infinner sig samma odlingslystnad hos mej. Förvisso bra, för det innebär att jag trots mössa och handske-kyla, masar jag mig ut.

Det går att vår-snygga-upp en hel del. I vårt fall så poppar det raskt upp allsköns ”skit” under snön. Det är inte bara det att resterande snö ser grågrusig ut utan det är en massa annat som visar sig. I vårt fall så är det missad boxerbajs, omkring-blåst bråte osv. Sen ska det så klart räfsas, ja inte bara fjolårsgräs utan även storm-nerblåsta kvistar och grenar. All uppdämd vårstädsyra får sitt lystmäte.

För att dra ut på förnöjelserna så mutar jag in görandet i små tårtbitar, en bit i taget. Varje färdig liten tårtbit ger en härligt klapp på axeln och tillfredsställelse.

Hela sportlovet gick åt till att kratta, räfsa, städa mm. Sen blev det till att flytta, handla och sätta ihop ett helt gäng med pallkragar till fina odlingslådor. De flesta är redan fyllda med hästdynga och en del med jord.

Skolan

Västra Ekoskolans fantastiska ordförande brukar komma med egenodlade plantor till oss. En toppengrej för oss som inte har så stora möjligheter att förkultivera osv.

Vi har en hel drös med pallkrags-odlingslådor på skolgården. Tror jag räknade till minst 14 odlingslådor, ett par fina land och så växthuset förstås.

Linda basar för för-inköp och odlandet, men det är elever och lärare som utför själva odlandet, lite ogräsrensning och så höjdpunkten, -skördandet.

Vi får en fantastisk hjälp av er föräldrar med att sköta lite grovgöra och förbereda inför vår odlingsdag.

Ofta brukar det bli ganska stora och rejäla växter att skörda på vår stora skördedag.

Det brukar kunna bli både det ena och det andra. Squash, potatis, morötter, paprika, tomat, gurka, sallad mm. Lite björnbär och krusbär finns det också att plocka för de som blir sugna.

Glad, odling, hönor och kaniner.

Tänk vad några stunder med sol kan göra för humöret.

Det blev sportlov och sol. Lite kallt men va fanken. -Det är ju jätteskönt.

Har sakta men säkert kommit igång med lite odlande.
12 pallkragar på plats och fyllda till hälften med brunnen, brinnande hästdynga.
-Gödselmaskarna satt i klasar i kokorna när jag fyllde traktorskopan.

Nu väntar jag bara på att lyckas få hem en massa fin matjord på något bra, Coronasäkert sätt.

Vi på skolan är i startgroparna för att köpa på oss några hönor.
Det är bara några få detaljer som hindrar oss.
Typ att hönorna behöver ha en riktigt bra bostad och en rejäl och gedigen inhägnad.

Själva omvårdnaden har vi löst så nu är det ”bara” själva den initiala arbetsinsatsen kvar.

Vet att det i föräldragruppen finns helt fantastiskt duktiga, hjälpsamma föräldrar.
Så snälla hör av dej, maila, sms.a eller ring. -Du behövs!

Det är något väldigt speciellt med barn och djur. Rent empatiskt och emotionellt är det bara -såå super jätte-bra.

Våra djur ska ha det bäst. Vi kan kanske inte ha lösspringande hönor på skolgården.
Men vi kan absolut ha en riktigt stor inhägnad till dem.

Vi är ju lite sugna på att skaffa några kaniner också. Själv är jag inte en vän av djur i bur men, tror mig ha en lösning på det.
Har själv haft kaniner och hönor tillsammans. De delade ett stort hus, tupp och en redig rastgård. Det gick alldeles förträffligt tills de en dag lyckades rymma via en 4 meter lång tunnel de i smyg hade grävt. Smarta gynnare de där…
Hur som helst så lärde det mig att de behöver ha staketnät även under rastgården. -Låter inte som ett stort problem. Eller hur?

Ja jag vet att det finns några saker vi måste prioritera först men det får inte hindra oss.
Ett eller två staket till ska väl funka…

Personligen har jag gjort en beställning på diverse fröer.
Nu vill ”ha mera Janne” ha mera. Typ minst 12 pallkragar till vore som toppen. En liten grävmaskin vore super osv osv.

Föreningen Västra Ekoskolans kära ordförande har låtit tala om att det är en massa fina plantor på väg till skolans pallkragar och växthus. Supertoppen!

Själv är jag ganska säker på att det i år blir till att handla på sig lite taggfria björnbär, sättpotatis, jordgubbsplantor, tomat mm.
Har beställt, klängsquasch, klätterbönor, lägre brytbönor, dill, persilja, gul lök och purjolök, broccoli, sallad, morötter, rädisor och diverse blomfröer. Vi får se omfattningen så småningom.

Har några väldigt vilt växande svarta vinbärsbuskar som jag ska försöka förflytta och förfina.
Så visst finns det jobb.

Det är så skönt med vår och sommar, en tid då i alla fall jag lever upp och lyckas röra på mig lite mer.

Kära vänner är det så att du vet någon som vill bli av med pallkragar eller kanske till och med en liten grävmaskin så är det bara att höra av sig.

Det var en salig blandning men för att sortera allt i prioriteringsordning, kan vi säga så här:

  1. Ett starkt staket nere vid paviljongen mot ån är nr 1.

  2. Ett hönshus med stor rastgård är nr 2.

  3. Allt annat jobb på skolan nr 3 och nr 788,3. som nr 788,3 är en hjälpande hand med pallkragar o grävmaskin.

Du är bäst! Hälsningar Janne

Vilken härlig dag!

Barn som stup i kvarten kom och hälsade välkommen!

Träffa mina härliga arbetskamrater.

Äntligen få fixa lite annan mat än hundfoder, hö, kattmat och något enkelt till hustru och mig.

Skön känsla att plocka fram rejält med grejor.
10 kg potatis, 8 kg kotlettrad, 2 kg champinjoner.
Ordentliga tag som 4 dl mjöl i såsen osv.
Ett helt vitkålshuvud, ett dussin tomater och ett par gurkor till sallad.
Bara kryddningen är underbar. -Liksom bara rejäla tag helt enkelt.

Hemma blir det liksom lite taffligt. 2 små köttbitar, 4 potatisar osv. Inte mkt att hänga i julgranen.

Det gick faktiskt att få lite gjort också trots att jag ville prata med var och en hela tiden.

Var kanske lite aningen ringrostig men med personalens hjälp så kom vi ihåg allt som skulle vara med på matvagnarna.

Hann med att joxa till ett gäng datorer också. Lite ljudfixning, batteribyte och ett par uppdateringar så var den saken ur världen.

Var en så skön känsla att få svara i telefonen och prata med föräldrar.

Stötte på en av er superföräldrar på parkeringen och diskuterade lite matrecept. Kul!

Åker snart hem och tar sportlov. Skillnaden blir inte så jättestor mellan att jobba hemma och köra sportlov. Det är väl att byta skrivbordet mot gårdsfixning och lite oljebyte på bil och traktor.

Jo det är klart, jag kommer ju att ha lite mer sällskap än vanligt för hustru är också sportlovsledig.

Tror på vaccin snart.

Kommer väl att bosätta mej på jobbet när Coronastormen har lagt sig.

Vi ses! Janne

Elevantal / skolpeng

Det där med att synka…

Vet inte hur det går till men, i Haninge kommun så sänker man elevpengen för samtliga elever med 800 kr om året. Detta i tider när regeringen går in stenhårt för att göra läraryrket mer attraktivt. -Hur tycker du det lyckas?

Lärarna får förvisso mer i lön, men vad spelar det för roll när många duktiga, fantastiska pedagoger får för många elever i sina klasser.

Lärare som nästan alltid är ett problemlösande folk. -De kryper nästan ur skinnet för att få klasser med X antal elever att fungera.

Regeringen ställer med rätta väldigt höga krav på våra lärare och det vill naturligtvis var och en kunna leva upp till. Inte lätt när lönerna ska öka men elevpengen inte får öka..

Vad de -gissar jag, var ute efter var ju att höja lärarnas status genom att ge dem bättre lön.

Att då samtidigt drastiskt försämra deras arbetssituation som redan innan var bedrövlig, är en ganska konstig lösning på det.

Vi har ju nästan alla fått lära oss att en ekvation måste gå ihop och måste så klart inse att den här ekvationen inte alls går ihop.

Det som händer är i klartext att eleverna i våra klasser ökar dramatiskt i antal.

Ser att det i kommunala skolor kan vara klasser med långt över 30 elever.

Inte konstigt att lärare går rakt in i den berömda väggen.

Vi har fler faktorer som ytterligare spär på pedagogernas elände.
Våra specialskolor förlorar anslag och en del tvingas stänga.

Det betyder att ytterligare ett antal utagerande barn måste få plats i våra klasser. VARFÖR?

De är fantastiska individer och barn, de behöver bättre hjälp än vad vår lilla skola kan ge.

Nej ge oss rejält med pengar till vår verksamhet.
Rätt pengar till resurser som kan finnas där för de barn som så väl behöver de
m.

Jätteskönt att det i våra lokaler faktiskt inte får plats med mer än högst 24 elever.

I vår lilla fina skola har vi föräldrar som ställer upp och sköter det praktiska.

Det gör och har gjort att vi faktiskt kan ha färre elever i våra klasser.

Våra föräldrar hjälper faktiskt till mer än någonsin och tack vare det så håller vi vårt klassantal nere till max 20 barn och på grund av att vi har nästan alla barn på fritids så kan vi ha fritidspersonal anställd som kan gå in och stötta allt som oftast. Inte dumt alls…

Öka statusen på verksamheten inte bara på lärarjobbet.

Hälsningar från en som ser att vår lilla skola håller måttet mer än väl. /Janne

Händiga hjälpsamma föräldrar

Måste bara få berätta om de trevliga mail, sms och telefonsamtal som dyker upp allt som oftast. Det kan vara:
”Hej! Nu är fotbollsmålen färdiga” eller ”Hallå nu går fönstret att stänga, handtaget fixat, Ringklockor inköpta och installerade. Kranen fixad” osv. Föräldrar åker till skolan på kvällstid och lagar trasiga staket, monterar rullgardiner, skottar, fixar o lagar, underhåller avloppet och en hel massa mer. Tex så fick vi just hjälp med att installera skrivarrutiner på ett helt gäng datorer till 4-6.an.

Tack alla fantastiska föräldrar som hjälper till att hålla skolan flytande. /Janne

Varför jag började på ekoskolan (efterkonstruktion)

Tror jag hamnade i någon sorts sen 40 års kris, -44 år ung…

Hade pluggat ekonomi, jobbat på i stort sett alla förekommande poster på krogen, haft, 2 egna företag (taxi och restaurang).

Hade just sålt min lunchrestaurang och stod med ett antal jobbalternativ. Det var kostchef på ett äldreboende, husmanskost på en jätterestaurang, köksmästare på ett par ”stressrestauranger” mm. Jag tog ett jobb som chef för en liten ”mysrestaurang” ägd av ett större hotell. Men p g a att överlåtelsen av min lunchrestaurang drog ut på tiden så hann det jobbet gå upp i rök.

Slog mig ner vi datorn en kväll och tittade på platsannonserna. Hittade en annons som verkade stämma in bra på min livssyn och mina värderingar. Lite lägre lön men definitivt med livskvalitet.

Det var bara själva könstillhörigheten som inte stämde riktig.

Jag kan ju inte direkt kalla mig för husfru…

Det visade sig hur som helst att fina ekoskolan kunde tänka sig en ”husfar”.

Efter möten med lärare och föräldrastyrelse så antog jag utmaningen att ta hand om maten för runt 50 skolbarn med personal och laga näringsriktig, välsmakande, kravmärkt mat, lagad från grunden.
Initialt blev det till att laga mat på en vanlig hushållsspis. Förvisso med 2 små ugnar men ändå.
Att vattnet kom från en brunn med järn, mangan och salt, sk relikt vatten, (gammalt salt vatten från istiden) krävde lite extra jobb för mej.
Just då bodde jag i ett hus med tillgång till kommunalt vatten så det föll på min lott att bära med mej en eller ett par 10 liters dunkar med dricksvatten, var dag.

Maskiner till min hjälp var, två vanliga hushållkylskåp och en frysbox. En golvdiskmaskin av mkt äldre modell fanns också på plats. Den tröttnade 2 veckor efter skolstart, men i alla fall…
Dessutom hade var jag ju själv i full vigör.

Jag fick redan från start en mängd andra arbetsuppgifter.

Det var att uppdatera och förnya datorparken. Från en gammal stationär dator som servade hela skolan. organiserade jag snabbt till en ”datorsal” med ett kabelbundet nätverk och 3 datorer. -Det var grejer det,
Blev betrodd med att ta hand om vår skoltidning tillsammans med utvalda elever från de olika årskurserna. (En av de tidigaste skoltidnings-medlemmarna jobbar faktiskt som journalist idag, -kul)!

Vi var inte så många i personalstyrkan så jag, precis som samtliga övriga i personalen fick lov att öppna och stänga skolan ibland.

I 4 år körde jag på med hårt arbete och stor entusiasm.

År 2004 tyckte dåvarande rektor att det var dags för skolan att flytta från bushen till mer civiliserade breddgrader. Vi fick nys om skolan där vi är i dag och slog till direkt.

Jag inspekterade köket i ”nya skolan” och såg direkt att där fanns mkt ytterligare att önska, men det fick lov att gå.

Så när miljö och hälsoinspektören kom på inspektions-räd så räckte inte min entusiasm och arbetslust till för ett godkännande.

Vi hade redan installerat en sprillans ny huvdiskmaskin och en restaurang-varmluftsugn, men vi blev ålagda att vidta åtgärder i alla fall. Som tur var så hade vi redan börjat återhämta oss ekonomiskt efter flytten, så vi kunde få loss pengar till en köksrenovering.

Det blev en ny spis, ett stekbord, en fin rostfri arbetsbänk, 4 kylskåp och 2 frysskåp i restaurangformat. Nu jobbar jag i ett fantastiskt kök, mitt i skolan med utsikt över skolgården och vad som händer på skolan. En drömtillvaro för en ung snart 65 åring som jag…

Nu sitter jag här, hemförlovat i riskgrupp och skriver blogginlägg istället för att slappa i soffan med dålig tv.

Efter 21 år på skolan så har jag gjort det mesta. Jag har vikarierat i samtliga klasser i de flesta av skolämnen. Jag har haft hand om trä och metallslöjden i ett 15 tal år, tagit hand om de äldsta eleverna i hem och konsumentkunskap i alla år, är ansvarig för skolans IT och teknik, har öppnat, stängt, varit på fritids, varit husfar, ordnat och fixat, ställt upp som tillförordad rektor vid ett antal tillfällen, varit personalens representant i styrelsen osv. Just nu sköter jag en del administration som bl a Schoolsoft, Google suit för education, Televox, Flow. Har lagt schemat några gånger, ordnar lite praktiskt som att greja till det när något går sönder och ringa in några frivilliga föräldrar eller hantverkare.
Försöker att hjälpa till där jag kan. -I övrigt så springer jag väl mest i vägen…

Hoppas och tror att jag mött varje elev, jätteliten, liten eller halvstor med full respekt.
Alla är vi i olika faser i livet men att vi är i början av vår utvecklingsfas, erfarenhetsbas, kunskapshetsfas är absolut inget som hindrar att vi ska mötas av respekt. Jag ser en människa i varje individ och det gör att jag förhåller mig i samtalet till det samma.

Det är klart att det krävs en individanpassning i en konversation men, det är väl ingen skillnad i samtal med alla individer. Sätter en ära i att vara en person som kan lyssna och att se mina medmänniskor. Självklart missar jag ibland och jag är definitivt ingen övermänniska. Det är en sak att vilja något, att ha en målsättning och en annan att lyckas. Jag försöker i alla fall.

När jag har lektion så vill jag vara väl förberedd. Det är det ända sättet att kunna vara inkännande, lyssnande och flexibel. -Så attans skönt när man har förberett med allt som eleverna behöver och kan starta upp lektionen utan en massa spring.

Det finaste med att arbeta på vår lilla härliga skola är att jag känner att jag har så många vänner.
Mina kära vänner i personalen är superfina. Chefen är mer än toppen.
De av skolans föräldrar valda styrelsemedlemmarna är allt som oftast helt fantastiska och barnen -ja de är super…

21 år på en skola. Jo du… Det innebär att de som gick o femman när jag började jobba är mer än 30 år gamla/unga…

Ser att några har fått barn, någon extra-arbetar på konsum, på hamburgerrestaurang mm. En jobbar fläktfirma och andra med annat. Det är till och med flera av skolans gamla elever som sökt jobb hos oss på skolan. Ser också att det är några av deras barn på väg in som elever.

Spännande att se om jag träffar en elev som doktor, banktjänsteman eller något annat.

Välkomnar tanken!

Skolan just nu:

Matlagning:
Min fantastiska kollega , min räddare i nöden, Mohammad var och gjorde ett ärende häromdagen, så jag gick in trots riskgrupp och lagade lite skollunch.
Härlig med alla glada barn i som hälsade i köksgluggen.

Duktiga barn:
Noterade att vi verkar ha glada och nöjda barn på skolan.
I klasserna rådde febril aktivitet.
Såg koncentrerad tystnad och superduktiga barn.

Arbetsbelastning:
På grund av vårt globala helsike till pandemi så är det i stort sätt alltid någon eller några sjuka både bland barn och personal. Naturligtvis jättebra att alla är lyhörda för Corona-symtom.
Dock blir en naturligt följd att den personal som är frisk och på plats får dra ett jättelass.
Ibland blir det till att vara lärare till fler än en klass. Ofta finns det ingen extra resurs. Rasten kan utebli osv.

Säker skola:
Dock sätter vi på skolan säkerheten i första rummet. Det är inte jättelätt kan jag säga.
Vi stänger av halva skolgården så att vi lättare ska kunna följa alla barn.
Lärarna skippar sina raster ibland för att vara ute och stötta den fritidspersonal som finns på plats.
Jag och vår fantastiska rektor Katri jagar vikarier med ljus och lykta och det är vi inte ensamma om kan jag säga.
Det är verkligen att trolla med knäna som gäller.
En fritidspedagog ställer upp och jobbar en dag när han är på besök i Stockholm.
Vikariepool är kontaktad och till och med rektor och speciallärare får lov att gå ifrån och hjälpa till.
Det är lite som att balansera på slak lina. -Det gäller att alla orkar.

Tur att vi har sportlov snart.

Tidig hämtning och ledigt sportlov:
Det du som förälder kan göra för att underlätta är att om det går, hämta ditt barn lite tidigare på eftermiddagen och kanske hålla ditt barn hemma under sportlovet.
Naturligtvis ska du som behöver barnomsorg inte dra dig för att lämna barn på fritids!

Hemmajobb:
Själv sitter jag hemma och jobbar ganska ofta. Jag försöker att stötta rektor och gör en hel del administrativt. Brukar ta första smällen när det plingar till i telefonen vid sex halv sju på morgonen, helg som vardag och någon eller några anmäler sig sjuka. Håller datorn igång så jag lätt ska kunna skaka fram allas scheman och kan planera upp dagen för de övriga. Dagarna brukar fortgå i telefon och vid datorn. Några kvällar i veckan när skolan är tom, åker jag till skolan och tar hand om en och annan trasig dator. Inventerar frysar och skafferi, hämtar papper och gör en koll.
Är så obeskrivligt tacksam över att jag får den här möjligheten att arbeta hemifrån.

Vi kan!
Det här med att följa folkhälsomyndigheten och regeringens Corona-direktiv har vi alla lyckats väldigt bra med tycker jag.
De flesta föräldrar stannar vid grinden, vi har möten digitalt osv.
Tycker att vi, barn som vuxna ska klappa oss på axeln och känna att vi faktiskt är väldigt duktiga.

Vaccin:
Ser fram emot vaccin och att vi kan få bli lite sociala igen.

Hälsningar Janne

Att arbeta hemifrån

Vad gör egentligen en hemarbetande husfar i riskgrupp med ansvar för administration, it och kök?

Ska försöka redovisa.

Dels är jag på skolan på kvällstid när det är folktomt och förbereder för min hjälpreda, räddare, vän och arbetskamrat Mohammad.

Jag tar fram ingredienserna och attiraljerna till morgondagens mat. Lägger fram recept och en planering för allergibarnen. Sen åker jag ofta in på helgen för att serva datorer mm. De ska både uppdateras och ibland repareras.

På dagarna går jag upp vid sju, morgonbestyr, frukost och sen på med datorn. Vid 8 brukar jag dra igång, ofta tidigare för jag behöver ordna med eventuella vikarier osv. Det är att läsa mailen, svara och greja till det som behövs. Det kan vara någon vårdnadshavare som inte kommer in på School Soft, sitt Googlekonto eller något annat spännande. Jag kollar lite ekonomi, det ska scannas, mailas och grejas. Sen ska det beställas från både hitan och ditan. Sitter som nån sorts spindel i nätet, fast en bit ifrån och organiserar sånt som trasiga saker, med låssmed, glasmästare, Securitas, avlopp o s v. (you name it).

Har i halva mitt yrkesverksamma liv arbetat i serviceyrken så arbetstiderna är inga problem. Problemen är att jag känner mig attans asocial, träffar ju ingen. Visst träffar jag arbetskamrater, barn och barnbarn via nätet, men det är inte riktigt samma sak.

Dagens kulighet var när jag var tvungen att hämta en nyckel hos en arbetskamrat. Lite social gemenskap blev det i alla fall.

Hinner jag med något roligt då? Njae, kanske lite. Hundarna talar ju om väldigt tydligt när de vill ha mat eller gå ut, eller att de har allmänt tråkigt. Då är det inte helt fel med en boxernos i vart knä och sen en liten promenad. Själv jagar jag som oftast inte efter pinnar men finner ett stort nöje i att låta snabbfotade boxrar sköta det. Mockning av två Schettis boxar står på schemat på fritiden också. Funkar ok det också.

Var inne på skolan och lagade lite soppa i måndags. Isolerade mig i köket, -gick så där, men det var helt ok. Delade ut en del muggar till törstande barn och hjälpte ett att ta ner ”ringa in klockan” från kroken högt upp på väggen. Körde med väl-frekvent handtvätt och handsprit. Sen smet jag innan eleverna gick ut på rast.

Gissar att när det här med Corona är över så kommer vi att kramas och festas om bara den. Tjolahopp!

Snart hörs vi igen. Hälsningar Janne

En liten julhälsning från Husfarsan

Åh vad jag önskar oss alla ett Coronafritt och friskt år!

Åh vad jag önskar att vi gör något riktigt bra av 2020 års hemskheter.

Tänk om vi kunde se på vår planet med nya ögon.
Inse att det vi egentligen behöver är mänsklig värme, kramar, ja bara att få lov att träffas.

Det där med prylar och status som oftast för med sig kraftig nedskräpning och förstörelse kanske kan skippas.

Vi kanske inte måste såga av den gren vi sitter på.

Vi kanske kan se nya (rätta) värden…

Tänk vad skönt om vi alla skippade den tredje bilen. Investerade i solceller på taket, valde miljövänligt och tänkte oss för.

Resandet med miljöfarliga farkoster kanske kan minskas ordentligt nu när alla lärt sig det här med digitala möten.

Inget ont som inte har något gott med sig…

Barnen på vår fina skola får lära sig att vara rädda om vår planet. Sånt som att återanvända, kompostera, odla och att vara rädda om saker är bra.

Ännu en tanke som slagit oss på skolan är det här med barn och djur.

Tänk om vi kunde få till ett par hönor, kaniner och kanske ett par får på skolan, -vilken grej!

Det är inga jätteinvesteringar vi pratar om. Ett skjul och lite staket bara. Kanske kan vi använda den gamla slöjdboden till stall…

Skötsel vore inte heller någon jättegrej.
I veckorna skulle barnen må bra av att sköta den och på helgerna klarar de sig i stort sett själva.
Kanske vi skulle få dela upp fodring en av dagarna på oss dvs minst 150-200 personer.
Det blir ju nästan ingenting.

Vad tycker du?

Själv tycker jag att det skulle vara ett jätte snäpp upp på vår profil.

Skulle lätt ha ställt mina egna ungar i kö till en sån skola.

Känner att jag nog måste gå och koka lite mer Fudge och börja tänka lite jul.

Vi ses!

En riktigt God Jul och en önskan om ett alldeles fantastiskt mycket bättre 2021.

Hälsningar Janne

Är det något lurt på gång en del kvällar på Ekoskolan?

Nej då var inte orolig. Det är bara riskzonskocken som smyger in när alla har gått.

Det går ju inte att göra allt helt digitalt utan ibland behövs det att man är fysiskt närvarande.

Lämnade ifrån mig tre nylagade datorer och kollade efter post.

Kollade att pepparkaksdegarna jag gjorde i går (måndag) såg bra ut och fixade till vagnar med allt klasserna kan tänkas behöva till kakbakningen. Brickor, degar, skrapor, bakplåtspapper, pennor, mjöl, förkläden mm, Förberedde hinkar med disktrasoroch lade fram några extra kavlar och formar att användas vid behov.

Har i skrivande stund redan sett facebooksbilder på fantastiska pepparkakor.

Passade på att tillverka ett par hundra Fudge och göra onsdags-maten färdig att bara värma.

Undrar lite hur städpersonalen tänker när det står en gubbe i köket och lagar mat sent på kvällen…

Det där spöket du kanske såg komma ut från skolhuset i går (tisdag) kl 22, var i alla fall bara husfarskocken.

Skolans tradition, baknings och pysseldag har funnits i all år jag haft min anställning, -typ 21…
och jag har inte missat en ända, förrän nu. Känns konstigt.

Tänkte våga mig in och arbeta en stund på fredag förmiddag. Stänger köksdörren och håller mig på avstånd.

Det ska till att lagas tomtegröt i stora lass. Då är det bra att vara igång tidigt med grötkokeriet.

Fantastiska Mohammad får ta sovmorgon och sen ta vid när det är dags för servering.

Mumsfilibabba på er. Hälsningar Janne

Jul på gång och digitalisering

Helt fantastiskt hur bra det ändå går att hålla kontakten med skolan trots att jag jobbar på distans.

Tänker ibland på hur ända in i häcklefjutt det skulle ha funkat innan digitaliseringen, på snurrtelefonens tid. Det var nog ingen 1979 som kunde tänka sig att vi skulle sitta framför en tv-skärm och hålla möten eller lektioner eller kommunicera obegränsat i realtid över hela världen. -Sett med dåtidens ögon, ofattbart och otroligt.
-K
ort kuriosa; När min farsa var ung (typ 1945) var kortvågsradion ett stort intresse. Med den kunde man med lite tur få kontakt med någon person från något annat land. Spännande!

Är i skolan några kvällar i veckan och räknar med att komma in några väldigt tidiga morgnar också, behöver göra pepparkaksdeg till bakningsdagen och så komma in och förbereda för samma bak. Sen blir det lite tomtegrötstillverkning

-Men i övrigt är jag hemma och det funkar. Hustru klagar lite på att halva köksbordet är belamrat med papper och dator, men jag har lovat att det ska vara tomt till jullovet.

Personalen har en liten Messenger-grupp där alla aktivt deltar i diverse diskussioner. Oftast schema-ändringar vid sjukdomsfall osv, men även annat.

Arbetsplatsträffar styrelsemöten och lärarträffar sköter vi via Google Meet och det funkar faktiskt riktigt bra.

Lite ensamt kan det kännas här hemma ibland och känslan av att jag inte kan rycka in på plats om det skulle vara något är väl inte helt angenäm, men jag har ju i alla fall menageriet med, boxrar, bondkatter och Shettisar. Ganska bra sällskap det också när det kniper.

Laga mat får jag ju också om än bara torrfoder till hundra och katter, hö till hästar och så middag för två när hustru kommer hem.

Det är nära nu… Återstår bara några dagar till ”dopparedagen”, lite småspurter med några prov, dubbelkoller i ämnesmatriserna, teminsbetyg till sexorna osv.

Men vi har tid för annat också så klart.

Filminspelning av Lyciafint på tisdagen, onsdagens bak och pysseldag tex. Pepparkakor i stora lass och pysselskoj.

Fredagens Tomtegröt med tillbehör samt skinka och ostmörgås.

-Kommer att hinna med en lussebulle och julmust också…

Sista veckan med sk Julmatsvecka. Prinskorvar, Ugnslaxar, Julköttbullar, Skinkjansson, ost, druvor osv.
Avslutning med mys i klassrummen, fredagen den 18 dec kl 8-10 (Tidigare för de som ska med bussar).

En härlig tid. Janne

Åh vad jag saknar skolan!

Tänkte visa en vanlig Corona-arbetsdag för en hemmajobbare.

Start med väckning runt 7, bestyr, hundrastning och frukost.

Ingen restid så plats vid datorn klockan 8.

Datorstart. Placering på pinnstol medels kudde. En skvätt kaffe och så, mailläsning, mailsvar, ordnande av inloggning till School Soft, lite sms-svar, dubbelkoll av maillista till vårdnadshavare, telefonprat med chefen, skickning av sms, svar till personal på Messenger, en titt på scheman, (tre sjuka på skolan).

Så var klockan 11. Snabb rastning av hundar och undertecknad och så;

Start med mitt ordinarie beting. Scanning av fakturor och sortering.

En titt på klockan och helt plötsligt är den ett!

Öppnade kylskåpsdörren och där låg några skrämda och övergivna kalkon-wienerkorvar och väntade. Det fick bli rest-pasta med korv och en skvätt senap. Lite mer kaffe och tillbaka till pinnstolen.

Beställde varor lite här och där, bland annat en sorteringskrokodil till alla fakturor...

Kollade mailen igen och svarade på några stycken och så åter till scanningen.

Mailade det färdig-inscannade dit de skulle.

En kort prommis med jyckarna med lite pinnlek.

Mer papperssortering, Kl 15.30, hustru ringer och berättar att hon är på väg hem. Spurtar med att kompletterings-beställa Torkypapper på Martin och Servera, skriva recept till Mohammad på morgondagens mat.

Det är en hel del att pyssla med även som hemmajobbare. Brukar bli runt 8 per dag och så tillkommer det en del digitala möten, några svängar till skolan på kvällstid och annat lajbans. Så nog finns det att göra…

Behöver nog inte åka till skolan idag. Mohammad har fått recept per mail. Var på skolan igår i måndags och i söndags, det får räcka.

Det är inte riktigt samma sak att jobba på en skola under kvällstid. Visst undviker jag kanske Corona men, en arbetsplats utan barn och arbetskamrater är lite ensamt och tråkig..

Saknar barnen, arbetskamrater och matlagningen, men ser att Mohammad klarar köket riktigt bra med lite recepthjälp.

Med hopp om en snar vaccinering / Janne

Vi jobbar för en härlig höst

Några små slutspurter i en del ämnen.
Roliga laborationer i NO/TK.
Lycilles härliga skaparverkstad för åk 3-6 med bild och slöjd sammanslaget.
Kluriga mattetal.

Svenska med barn som löser läsekoden. Läsning som bara blir roligare.
Idrott och hälsa så vi orkar med dagen och mår bra.
Musik där vi får sjunga ut.
Engelska och lite Spanska som ger frihet att förstå.
So där vi lär oss om vår natur och vår omvärld.
Grön flagg för vår planet..

Vi Coronaanpassar våra traditioner som tex.
I år blir det filminspelad Lucia.
Pepparkaks-julbaket kommer att ske i klassrummen. Barnen skriver namn på sina bakplåtspapper och får sen med sig ett lass kakor i påse hem.
Även året julpyssel sköter vi klassrumsvis.
Tomtegröten med skinkmacka äts även den klassvis.
Terminens sista skolvecka blir en julmatsvecka. Vi delar upp julbordet och festar veckan lång.
Köttbullar, prinskorvar, laxar, r
ödbetssallad, julskinka, ost, druvur mm. och så julmust förstås.
Ser sen fram mot en toppenvår med gott om Coronavaccin och ett smittofritt Sverige och hemkunskap med skolans sexor.

Rekommenderar att vi alla tar ifrån tårna och klarar av den här sista kraftansträngningen med Covid19 och håller både oss själva och våra barn hemma vid minsta lilla symtom och så –Håll avstånd!

Snart är vaccinet här. Håll ut.

Hjälp! Tycker det är riktigt läskigt nu.

Coronasmittan verkar smitta mer och mer och den kommer till alla.

Jag jobbar stenhårt på att hålla distans ifrån människor, dvs, dej, alla vänner och till och med mina nära och kära.

Ser att Coronaviruset kommer allt närmare. Just nu fyra familjer i min närhet och jag hör från alla möjliga håll att folk drabbas.

Som en i riskgruppen blir jag jätterädd. Vet inte hur jag ska värja mej.

Hör om ungdomar som bara måste få ha fest eller gå på fest. Andra som blir arga för att det inte går att hyra lokal till familjefest. Till och med personal på Karolinska går på fest och blir sjuka. Det kommer trevare efter trevare efter att bjuda på fest och umgås.

Snälla lyssna! Hur svårt kan det vara? Blir du smittad så smittar du andra som i sin tur smittar andra och så har din ”lilla smitta! spridit sig till hundratalet personer.

Julbordet á la Corona:

Tror mig att ha hittat ett sätt för barnen att få julmat. Tänkte mig att dela upp härligheten på tre dagar.
Onsdag. Julköttbullar, ugnslax, grönsaker, vegobollar och rödbetssallad.
Torsdag, Julprinskorv, vegansk eller vanlig. Ägg med räkor, kokt potatis och grönsaker,
Fredag, Julskinka, stekt potatis, ostar, bröd, senap, druvor, julmust och nuggets.
Dessutom får barnen tomtegröt med skink eller ost-smörgås på fredagen innan Lucia.
Kan det vara något?

Sedan pandemin bröt ut har vår tåliga personal varit "mat-tanter" och snällt funnit sig i att stå och dela ut maten till våra elever. Allt för att hålla smittan borta. En eloge till dem!
Så kommer fallet att bli med serveringen även av årets utdragna julbord.

Kanske blir det lite godis också...

Hälsningar från en som älskar sitt jobb men som snart inte vågar gå till jobbet alls.

Blir kanske en av de första kockarna i världshistorien som lagar skolmaten helt digitalt…

Corona corona

Så blev det dags igen. Fler som insjuknar, människor som är toktrötta på socialdistans, yngre som vill träffas, skoja, stoja, kramas, dansa och ha kul. Fester i smyg osv. Släkt som vill träffas och snart jul… Vad gör vi?

Jag tror så här:

Låt oss rädda liv,
hålla ut, känna och
förstå att håller vi oss två meter ifrån varandra så är det mycket mer värt än vad en kram var före Corona.

Håller vi oss själva och våra barn hemma vid minsta lilla symtom!

Tvättar vi händerna i varmt vatten till ett ”Bä bä vita lamm” dvs i 30 sekunder och dessutom spritar våra handsingar.

Ger vi tusan i fester och umgås vi bara med de vi absolut måste, så klarar de flesta av oss sig ifrån eländet.

De vanligaste symptomen:

feber - torrhosta - trötthet

Mindre vanliga symptom:

muskel- och ledvärk - halsont -diarré

ögoninflammation - huvudvärk - nedsatt lukt- och smaksinne

hudbesvär som utslag eller missfärgade fingrar och tår

Jag har ett jättestort förtroende och full förtröstan för läkemedelsföretagen. Är säker på att det kommer ett pandemi- förlösande vaccin.

Den som får fram ett vaccin gör sig ju en stadig hacka…

- Attans vad vi ska kramas sen! -Hälsningar En husfar i riskzonen

Ledig eller inte ledig. Egenskaper eller diagnoser

Jag jobbade lite på min semester i år. Det var lite hit och dit och administrativt som skulle skötas när vi var mellan två rektorer.

Nu i veckan tänkte jag ta ut lite av den arbetade tiden. Kan säga att det funkade så där…

På måndagen tittade jag på ett gäng väldigt nyttiga som superintressanta filmer och förkovrade mig tillsammans med nästan alla i skolans personalstyrka. Det var väldigt välgjorda undervisningsfilmer om ADHD, ADD, Asberger, Autism osv. Vi fick se ur elev, lärar och föräldra- perspektiv. Jättenyttigt och väldigt intressant.

Jag får bara mer och mer klart för mig att det inte handlar om diagnoser utan om att vi alla har olika egenskaper och att det är skolan, samhället, föräldrar och alla andra som har att förhålla sig till det. Känner vi varandras egenskaper och kan förhålla oss till dem så blir livet fanken så mycket enklare. Jag kan ju se, efter att ha drivit några egna rörelser, och arbetat på fina Ekoskolan i tjugo år att det är mixen av egenskaper som gör gruppen. Vi är alla olika och kan vi ta hänsyn till våra olika egenskaper så funkar allt bara finfint. Det är klart att det kan bli krig om ADHD och Asberger inte tar hänsyn till varandras olika egenskaper. En som rör till och en som får städa. Ja men ADHD kanske kommer med en hel massa fantastiska lösningar på olika problem Kanske till och med uppfinner en superstäd och ordningsmaskin –man vet aldrig. Tar nu bort Asberger och ADHD och ersätter med grovt generaliserande, fyrkantig och ordningsam samt kreativ och rörig. Gissa vem som är vem… Väldigt ofta skulle vi kunna organisera efter människors egenskaper och få till något alldeles fantastiskt.
Några tankar: Du som har ADHD -egenskaper Bli inte besviken när Asberger (ordningsam) inte köper alla dina idéer. Lyssna i stället och möts på halva vägen. Ordningsamma fyrkantspersonen, bli inte irriterad över att kreativ och rörig ställer till det. Hjälp till att hitta sätt för ”rörig” att hålla någorlunda ordning. Tillsammans kan vi försätta berg.

Ups! där flög jag iväg.

Tisdagen tror jag var ganska jobbfri. Var ute och grejade i stallet, surrade lasten på släpkärran. Lajjade med jyckarna och slöade lite. Åkte till Willys och hämtade beställda matkassar, en bra service för oss i riskgrupp. En helt okey grej med att få hem 5 kassar med mat är att kylskåpet blir städat.

Onsdag. Hade lite vänt på dygnet och suttit uppe till efter tolv så jag tänkte sova i alla fall tills det ljusnade. Trodde jag ja… 5.57 brummade och pep det i telefonen. Vaknade och försökte strunta i det. Men som alla vet, ett sms låter inte bara en gång… Det pep och brummade igen så klart och då var det bara att kapitulera. Upp ur sängen, toa, glasögon på. Det var Securitas som meddelade att det var strömlöst på skolan. Ok tänkte jag det är väl strömavbrott. Gick tillbaks till sängen och kurade in mej i kudden för att somna om. Ring, burr och piip. Där kom ännu mer sms. Nu var det Linda som öppnar på skolan, som stod utanför en ytterdörr med brytmärken och ett uppbrutet elskåp. Hon vågade sig inte in. Vet ju inte om det är banditer på insidan eller ej. Vi fick telefonkontakt och hon kunde se att dörrarna var låsta och det såg ut som om ingen hade tagit sig in. Linda gick in, hittade huvudströmbrytaren. Det kom föräldrar och lämnade barn så Linda kände sig trygg nog att lägga på telefonluren. Själv gick jag ur sängen, satte på kaffebryggaren och förberedde mig för en tur till skolan. Klockan 8.30 var jag på plats och kunde inspektera förödelsen. Det var en list på dörren till huvudingången, ett hål i fönstret på köksdörren och sen hittade vi inget mer. Tog kontakt med alla berörda, kollade posten och sen vid tio åkte jag hemåt. Hemma fortsatte telefonen och mailen att strömma in, det är många om det när det händer saker. Linda och Lisa hittade lite senare ett trasigt fönster och en uppbruten jordkällardörr så nu vet vi det.

Använde återstoden av dagen till att tillreda underbara Spareribs med krossad potatis och ett glas rött. Sov gott till bra TV enligt hustu.

Torsdagen blev lite superlugn. Soffa, Tv, sen Teafrukost, hundrastning, lite it-komunikation, mer hundrastning medels pallkrageborttagning och jordfix. Satsar på högrev, pepparrotssås och potatis tlll middag när hustru kommer hem från arbete och träning. Ser fram emot ännu ett oskrivet kapitel En fredag utan jobb.

Spännande dagar här på fina Ekoskolan.

Startade upp måndagen med att rektor Katri och tre av lärarna var sjuka. Vi organiserade, fixade och donade så alla elever skulle få en lärare under dagen. Jag fick gå in en stund och köra Vikingatid med treorna (Ja ja så gammal är jag inte), för att lite senare bli avlöst av Carolina som egentligen skulle vara resurs i Linis klass. Linda som skulle varit resurs i tvåan fick köra bokstavslandet med förskoleklassen och ettorna. Lini hade helklass med fyror, femmor och sexor. Klockan blev tio och då föll även Matilda ifrån och gick hem med förkylningssymtom. Vi löste det också med lite film och hit och dit. Vi hade några möten emellan varven och fick klart för oss att vi nog var tvungna att gå ut med info om läget till er föräldrar.

En helt fantastisk personal. Lösningsinriktade till tårna ska ha ett supertack!!!

Tisdagen: Du fantastiske förälder!!! Du som kunde, höll ditt/dina barn hemma och du som inte kunde skulle och kunde självklart lämna ditt barn till oss på skolan. Allt för att stoppa ev smitta. Vi få som var kvar på skolan höll fritids för några få härliga ungar. Det blev Halloweenpyssel till max, Superkul! Det var så positiva ungar att till och med Torsken med hummersås och ris gick åt. Wow!

Onsdagen med 11 barn funkade bra den också. Skönt att vi så här kan rensa bort eventuella virus och bakterier ur ”väggarna” på skolan. –Mycket Halloweenpyssel blir det.

Vi väntar med spänning på att alla Coronatester ska komma tillbaka så att vi får reda på om det är som vi tror och hoppas -en vanlig höstförkylning som drabbat oss.

Lärarna har lagt ut lite material till eleverna att jobba med på vårt Schoolsoft

Torsdag och fredag är ännu oskrivna kapitel men vi får se.

Jag laddar för högtryck.

Tack för att du håller avstånd. Coronakram på dej Hälsar Janne

alternativ till tacobuffé blev TAcosuccé

Den lilla luringen Corona Covid19, ser ju till att vi får lov att tänka väldigt mycket på hygienen och att inte samlas för många åt gången.

Därför fick vi bli lite påhittiga när vi ville ha Tacobuffé. Det fick bli Tacogratäng med Nachos i klassrummen. Gillades av praktiskt taget alla. Faten gapade tomma så när som på salladen förstås…

Delar med mig av receptet om någon vill prova.

Jag använde hjortfärs men nötfärs går så klart också utmärkt.

4-6 pers:

Färsen:

1 kg vilt eller nötfärs, 2 msk tacokrydda, 1 hackad gul lök, 1 tärnad gul eller röd paprika, 1 burk salsa av valfri sort.

Stek färsen så den får lite färg, lägg i löken och fräs tillsammans med färsen, lägg i paprikan och stek den varm, häll i salsan och rör om.

Häll upp i ugnsplåt.

Det goa som ska var överst:

200 g Philadelphiaost eller liknande, 250 g creme fraiche vispas samman med 2 tsk rött paprikapulver och klickas över färsen. Bred ut med slickepott.

Några röda små tomater i skivor läggs snyggt ovanpå.

Sen avlutar vi med 150 gram riven ost (Tex mex eller liknande.

In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

Stick i några Nachos innan serveringen.

Medan Tacogratängerna gosar sig i ugnen gör vi tillbehören.

2 mogna Avokados, 2 dl Creme fraiche, 1 tsk tacokrydda, 1 msk limesaft, 1 krm salt och 1 krm svart peppar, 2 pressade vitlöksklyftor.

Mosa Avokadon och blanda ihop resten. Servera i icke genomskinlig skål.

Lite god sallad, 1 burk majs, salsa, riven ost och så grönsaker och härligheter efter tycke och smak.
Glöm inte ännu mer Nachochips.

Nytt fint och snyggt!

Vilka fantastiska föräldrar ni är. Kommer hit på er fritid och lagar och gör fint.

Det känns verkligen toppen att kliva in genom grinden och se allt som blivit fint. Nyklippt och fin skolgård, härliga utomhuslådor till fritidsleksaker. En ny toppen-snygg och ändamålsenlig sandlåda mm mm. Kändes nästan kymigt att komma med ytterligare önskemål på att göra listan. Men, men,

Tack som bara den till alla berörda. Inte minst ni som organiserat hela baletten. Toppen!

Återbruk

Bitar av kycklingkorv, kycklinglårfilé, nöthamburgare, kycklingköttbullar, nötpannbiffar, allt i trängsel med stekt tärnad potatis och hackad lök. Fräst i D vitaminberikad rapsolja i skolans stekbord. Lite salt och peppar och skivade rödbetor i skål så var lyckan gjord.

-Pytt i pannan gick åt till sista korvsnutten. De glada, mätta och nöjda barnen fick sin lunch på skoltrappan i kåsa, en bit gurka eller morotsbit till det så var alla nöjda.

De äldre barnen drar till skogs i skrivande stund. De har ritat förslag på olika vindskydd och nu ska de ut i skojskogen och leta material.

I går –läs torsdag, var några tappra föräldrar här på skolan och snickrade. Det är en superfin sandlåda på gång och det blev jättefina förvaringslådor till fritids alla leksaker.

Förra helgen var trädgårdsgruppen på skolan och gjorde hela skolgården jättefin. Slit och släp. Toppenbra jobbat!

Trevlig helg! Janne

Lite av var varje.

Var ute en stund på fritids efter lunch idag. Hittade faktiskt ett par barn som jag ännu inte lärt mig namnet på. -Men nu kan jag…

Träffade ett lyckligt och nöjt föräldrapar och lyckades få 17 av 10 möjliga poäng för köttfärslimpan, det du…

Bara på den korta timmen jag var ute så hann jag med att vara publik på en munspels-konsert, prata med en massa barn och titta på fina teckningar.

Treorna får förhoppningsvis sina datorer under kommande vecka. De kommer att börja använda dem i svenskundervisningen. Spännande spännande.Det kommer att bli till att skriva i Google documents,-moderna grejor, inget gammalt Office och Word här inte.

Fyrorna, femmorna och sexorna är i full gång med sina datorer. Alla har loggat in på sina Google konton och har nu tillgång till hela Google suite for education, Google drive, Classroom mm.

-Försöker att hålla i alla fall jämt tempo med all it, men det kräver sin man.

Schemat börjar sätta sig nu. Det är väl på något ställe vi kanske behöver tänka till, men i stort så funkar det bra.

I veckan hade vi tre stycken i personalstyrkan sjuka. Lyckades trots det att hålla en bra skola.

Vi har börjat att bygga på en vikariepool och har tack vare rektor Katri redan hittat minst två toppenpersoner, -härligt!

Kan viska lite förhandsinformation om Grön flagg. Det verkar som att det lutar åt att vi ska arbeta med tema Havet. Vi får se vad eleverna enas om för arbetsområden. Har redan hört förslag om att städa utomhus och att se varför fiskar trivs eller inte trivs. Återkommer med mer skvaller när jag vet mer.

Corona: Tack du förälder och personal för att du tar så fantastiskt bra hänsyn. Du eller ditt barn stannar hemma vid minsta lilla snuva, hosta eller illamående. Det gör att en sån som jag som är i riskgruppen fortfarande törs gå till jobbet. Tack snälla!

Yours truly /Janne

Schema och Grönflagg

Nu har vi gått varvet runt en hel vecka och provkört vårt schema. Det verkar funka bra med bara ett par små justeringar.

Det är många faktorer som ska samspela för att det ska fungera, inte bara rätt barn och rätt fröknar.

Nej det ska vara rätt klassrum, helst bara en klass åt gången i klassrummet, timplan ska stämma, rast på rätt ställe, lunch i tid, busstider ska klaffa, det ska finnas fritidspersonal när det är barn som har fritids, elever i halvklass, elever som arbetar tillsammans över årskurserna osv osv.

Hur som helst så verkar det ordna sig.

I år har vi fått tillbaka vår efterlängtade ”Grönflaggtimme” mellan kl 10 och 11 på fredagar. Det är en timme som är vikt till skolans profil, -hälsa och miljö.

Att det heter Grönflagg timme är för att vi kommer att arbeta med Håll Sverige Rents, Grönflagg, det har vi gjort nu sedan 2003 då vi fick vårt första certifikat och diplom.

Starkt jobbat tycker jag.

Den här veckan var det så dags för vår första ”Grönflagg-timme” det här läsåret. -Funkade klockrent kan jag säga.

Förskoleklassen och ettorna inventerade skolans odlingar och ”dissekerade” en massa olika sorters frukter tillsammans med Ann och Lisa, -Jättekul tyckte både barn och fröknar.

Tvåor och treor tog sig en sväng i skojskogen och viltvattnet och fyror, femmor och sexor pratade grönflagg där de diskuterade olika förslag på teman och arbetsområden för Grönflagg. Klasslärare Lini försökte sälja in hälsa som ett alternativ och barnen tyckte att Havet var en bra idé.

Är säker på att barnen vinner…

Vi fick vårt senaste diplom från Grön Flagg den 16 juni i år för vårt arbete med Djur och natur.

Nästa vecka startar vi upp verktyget för en ny resa med Grön Flagg. Heja oss! /Janne

Skoldatorer

Det var glada och förväntansfulla fyror, femmor och sexor som kom till mej och hämtade ut laptops att ha och vårda som sina egna skoldatorer. Alla hade med sig undertecknade datoravtal –Bra där!

Det var så spännande att lyfta på locket, trycka på start och öppna upp att alla slukade mina argument med hull och hår. Det där med att datorerna är arbetsverktyg, skoldatorer och bara till för skolarbeten. Att vi skriver våra uppgifter först och snyggar till texten när vi skrivit färdigt, osv.

Enligt Lini så har alla elever loggat in på sina respektive Googlekonton, -snabbt jobbat! I år kommer årskurs tre också att få bärbara datorer att ha som sina egna. Det blir till att ligga i för undertecknad it-ansvarig för att hålla alla datorer uppdaterade och i trim. Hälsningar Janne

Uppstart

Hej vänner! Jag har haft en spännande och lärorik sommar kan jag lova. Att vara TF rektor funkade bra. Det är ju klart att det var lite fusk, att hoppa in när det bara är fritids, semester och skollov men, jag kan lova att det inte är för inte som skolan har en rektor.

Min fru och jag hade som alla andra ”hemester” och då händer det ju att det kan bli lite långtråkigt mellan bad och utflyktstillfällena. När min fru tog sig en bok och grottade ner sig i soffan fick jag passa på att veckla upp locket på datorn, läsa mail, mata Schoolsoft med kontaktuppgifter mm mm. Det blev lite att läsa manualer osv men det funkade…

Vår alldeles egna, nya och fantastiska rektor Katri Salander har nu börjat hos oss och jag ser att hon snabbt börjar komma in i verksamheten.

Personalen fick en brakstart med besök av självaste Mats Weidmark från Nynäshamns naturskola, en utflykt till skojskogen och viltvattnet med picknick i det gröna. En toppenstart för pedagoger och övrig personal på skolan.

Det här läsåret har vi schemalagt en lektionstimme för alla skolans elever som bara är till för skolans profil, hälsa och miljö. Vi kallar den Grön-flagg-timmen. Sedan år 2003 då vi fick vår första utmärkelse av Håll Sverige Rent och Grön flagg har vi lyckats kapa åt oss ett diplom per år. Det vi gör är att arbeta tillsammans hela skolan. Barn, vårdnadshavare och personal kring några teman som påverkar vår planet, så även detta år. I år med några nya pedagoger bakom ratten och så jag som gammal inventarie. Vi kommer även att återinföra våra sk. utedagar succesivt. (Utedag innebär att barnen lär utomhus en halvdag per vecka). Allt är helt ämnesintegrerat så det är inte så att eleverna missar något utan mer att eleverna får sina kunskaper lite mer konkret serverade. Utedagarna brukar avslutas med en utelunch, kanske utegrytan med färs och pasta, serverad i kåsa på skoltrappen. –Det du!

Några nya har vi blivit. Ann som basar för F/1 och dessutom är vår förstelärare, Matilda, klasslärare i tvåan, Pia klasslärare i trean. –Välkomna! Vi gamla rävar är Lini klasslärare för mellanstadiet, Lisa stationerad hos förskoleklassen, Kristina, vår specialpedagog, som finns här med all sin kunskap och erfarenhet, Linda, husmor, fritids och världens bästa klassresurs, Carolina vår fritidsansvarige fritidspedagog som dessutom har idrotten och hjälper LIni på traven, Kirsten fortsätter med ämnet musik, Mohammad som inte väjer för något, han är rastvärd, han täcker upp när fritids har möten, han gör mellanmål, han diskar, han fejar, han konkar möbler, han lagar mat på loven, han stänger ibland och han är den där glada fina snälla personen som vi alla behöver. Nytt för i år är Lycilles ”skaparverkstad”, där bild och slöjd körs samtidigt. Själv lagar jag lunchen, planerar den, beställer mat, närings och klimat-beräknar den. Det ska lagas från grunden av nyttig mat, kravmärkt, ekologiskt och giftfri. Jag tar hand om hemkunskapen, bara den ett ämne att blogga om… Sen blir det lite mer som, It, administration osv.

Blåbär i snåren, smultron i backen och barnbarn i poolen.

Vilda vindar, skinande sol, åska och regn. Låter inte det signifikativt med de första veckorna i juli.

Hur som helst så är det ett ganska behagligt ”hemesterliv”. Frukost till morgon-TV, somna om en stund, lite småpyssel på tomten, sen lunch på altanen, utomhusträffar med barn och barnbarn, lite mer pyssel, smågrillat och soffpassning medels tv-tittning.

I år har omständigheter gjort att jag fått lov att sköta lite jobbsysslor också. Brukar passa på när hustru vill göra eget och jag får lov att säga att det funkar ganska bra. En del sysslor gör jag ju för första gången och måste läsa mig till hur det funkar, då är det bra att sitta för sig själv i lugn och ro. Hur som helst så kan du vara lugn, Schoolsoft är uppdaterat med nya datum, elever och personal. Skol och rektorsmailen läses och besvaras, scheman blir till, Googlekonton hålls efter osv.

-Nej nu tror jag att potatisen snart ska till att blomma och den första tomaten börjar bli röd så det är bäst att sluta skriva. Vi ses! Janne

Sommarfritids, lyckliga barn och "hemester"

Det har varit lyckliga, glada barn på fritids de här första dagarna efter att skolan har stängt. Mycket pyssel har det blivit. Jag har flera gånger gått förbi när barnen sitter och riktigt myser över något spel, lego eller annat. Det pratas i lugn samtalston, till och med nynnas mellan varven, det är härligt att se.

Vi har varit utomhus så jättemycket sedan Corona-utbrottet. Ett sätt att värja oss från smittspridning och få ha friska barn. Tror förresten att det är ett generellt bra recept för friska barn och personal.

I onsdags vid 14.30 tiden Coronakramade jag alla på skolan och gick på i alla fall nio tiondelars semester. Härligt!

Jag har lite jour om det skulle hända något på skolan och kommer att kika in i alla fall en gång i veckan medan fritids är öppet, men i övrigt så blir det ”hemester”.

Det är ta mig tusan alltid samma sak. Som vanligt så poppade det upp en massa idéer i skallen så fort jag börjat skaka av mej jobbtankar och börjat förstå att jag ska vara lite ledig.

-Men det är väl klart att man på den första semesterdagen kör iväg och handlar en pool, hyr en grävmaskin mm mm.

Sommarens hittills varmaste dag minst 227 grader varmt i traktorhytten, knölar jag in kroppen i densamma och börjar rycka loss det i särklass mest välbyggda staket jag någonsin sett. Med svetten i rännilar på rygg och panna slet jag bort 9 meter staket, parkerade min gamla trogna Fergusson och gick lös mitt i solen med slägga och kofot på staket-eländet. Övergick till en timmes städning i stallet och sen en härligt iskall dusch. Välborstad färskpotatis, matjesill, gräddfil, egenodlad gräslök och dill, ett par bitar varmrökt lax med romsås och en kall och läskande efter det. Smakade inte hästskit!

Det blir jobbigare och jobbigare för den här snart 64 årige överviktiga kroppen att synka med lika gamla överaktiva knoppen, men än så funkar det.

Ha det så skönt i solen, håll avstånd och var rädd om dig och andra!

Det blev en skolavslutning i alla fall…

Det var mycket nöjda, glada och finklädda skolbarn som hade det jätteroligt hela förmiddagen med alla möjliga övningar. Lite cider och salta pinnar i halvlek och sen utomhuslunch på det.

Grillkorven gick åt med en rungande fart. Vi hade två korvstationer med minst 2 personal som flyhänt delade ut korv med bröd. Dagen till ära med tillbehör som skulle göra den finaste korvmoj avundsjuk. Där fanns räksallad, majonnäsgurka, bostongurka, potatismos till korv special, senap och ketchup. Mums filibabba.

Korven grillad till gyllenbruna skönheter slutade inte att serveras förrän den blev utkonkurrerad av Rektor och förstelärare som delade ut glassar på löpande band.

Kassen full med fina presenter värmer en gammal mans hjärta. Tack!

Tack alla för ett jättefint om än händelserikt läsår. Ser verkligen fram mot nästa läsår. Så välkomna tillbaka i augusti. Vi ses! Janne

Matlagning på skolan och it i ensamhet

Lycka är att komma till jobbet.

Lycka är att bli välkomnad av skolbarn.

Lycka är att bli lika välkomnad av sina kollegor.

Jag mår så bra när jag öppnar grinden till skolgården, hälsar på alla, går in genom entrédörren, går in i köket, sätter händerna under vattenkranen, tvålar in, tvättar till en tyst Bä bä vita lamm (blir ca 30 sekunder), torkar händerna på papper och spritar ordentligt. Häller upp en halv kopp kaffe, små-sjunger när jag sprayar desinficering över bänkar och spis. Öppnar sen frysar och kylar och plockar ut dagens godsaker att tillaga en god lunch på. Gillar känslan av att botanisera i kylar och frysar.

Sätter mej sen ner och skriver ner allt som ska serveras. Jag är extra noga med specialkosten. Skriver på specialkost-kastrullerna vad de ska innehålla. Märker specialmatens serveringsskålars lock med namn och sen kör jag igång med att sätta upp köket, dvs jag plockar fram precis allt jag behöver för att matlagningen ska kunna ta vid. Kastruller, slevar, trägafflar, vispar, skålar, knivar, skärbrädor, bleck mm. Spisplattor, stekbord och ugnen på. Kniven dansar, vispar rör, oljan fräser i fläktens brus.

Känner mej ibland som en liten mat-Rembrandt med stekspaden till pensel och kastrullerna till duk. Härligt att få skapa!

Som roligast är det när någon ny maträtt går hem hos skolbarnen, som när jag kom på att vit fisk i Thaiform funkade bra. Röd, grön eller panangcurry med kokosmjölk är tydligen vardagsmat för barnen numera. Så att jag serverade fisk i grytan i stället för den vanliga kycklingen, räkorna eller fläskköttet var helt okey.

Fick veta från min företrädare och från kokböcker för barn att barn helst inte äter blandad mat. Jo hej du, det stämmer inte alls. Några av barnens favoriter är skolans utegrytor. Det kan var köttfärs, tomat, Creme fraiche och pasta blandat eller strimlad kycklinglårfilé och pasta i currysås t ex. Fiskgratäng är ytterligare ett exempel. Går ofta omkring bland klasserna när de äter och kollar så allt är ok och jag möts alltid av glada heja-rop. Vilket härligt jobb jag har.

Corona… Vi var faktiskt redan ganska bra på hygien här på skolan, men vi har ökat på den genom att vi under Coronakrisen låter våra duktiga klasslärare servera maten. De står vid vagnar och barnen får gå fram en och en och hämta mat och sallad. Vi har valt att inte servera sallad från salladsbuffé.

Barnen tvättar alltid sina händer först. Vet inte vilken sång de sjunger till men tvättar gör de och spritar gör de också. Renare barn har aldrig skådats på Västra Ekoskolan. Det finns som vanligt alltid två varmrätter att välja mellan, minst en vegetarisk och så sallad förstås. Visst märks det skillnad på salladsätandet men smitto-spridningsrisken får komma först just nu.

Ska vi hitta något positivt med det här viruseländet så är det i så fall att maginfluensan verkar vara som bortblåst, -något att lära av i framtiden. Vi äter utomhus allt oftare nu när värmen stiger. Dels är det lättare att hålla avstånd och jag inbillar mig att eventuella virus sprids ut mer när vi är ute.

Jag själv som är i den s k riskzoonen, får på grund av det trånga köket arbeta ensam på förmiddagarna. Det funkar men jag saknar verkligen morgonstunderna tillsammans med Mohammad som vetgirigt varit med och lärt sig att laga svensk husmanskost. Som det är nu så börjar han sina dagar med att vara ute som rastvärd på vår halv tio till tio-rast, sen går han in och resursar hos förskoleklassen.

Min vän Mohammad byter av mig i köket vid kvart i elva snåret och gör så jag slipper så mycket närkontakt. Jag skriver på byttorna vart de ska och han serverar. En lösning som faktiskt funkar ganska bra. Har jag inget att göra som kräver att jag är på skolan, tar jag med mig jobb hem och sitter hemma med kudde på pinnstol och får massor gjort. Går jag från skolan innan barnen tar lunchrast så behöver jag inte gå i närkontakt och det samma gäller om jag sätter mig vid mitt skrivbord en trappa upp och går över skolgården när barnen är på lektion. Det är lite tråkigt men det funkar. Det blir till att bära lite datorer hem och tillbaka men i övrigt sparar jag i molnet, så det är helt okey.

Hemma får jag en superkoncentration, det är ju knäpptyst och ingen som ropar Janne stup i kvarten. Har klurat ut flera datorproblem hemma på någon timme som, säkert skulle tagit en vecka på jobbet, men jag saknar sällskapet i alla fall. Det går ju också att komma till jobbet lite tidigare om jag vill ha ett klassrum för mig själv. Har också tagit en kväll någon gång, så visst funkar det trots Corona, Covid 19.

Träffade skolans styrelses interiöransvarige häromdagen. Vi gick igenom en ”att göra lista”. Vi brukar ju alltid ha en eller två aktivitetsdagar, dagar då vi snyggar till och förbättrar vår fina lilla skola. I år ser det svarta ovädersmolnet, Corona till att vi inte kan samlas och göra fint som brukligt. Vi får helt enkelt ta det lite pö om pö och dela upp oss. Föräldrarna kommer att få skriva upp sig på uppgifter och med lite planeringshjälp kan de sen på valfri tid hjälpa till att fixa. Tror det funkar så här också. Har full tillförsikt att våra trähästar, deras hästboxar, vår klätterställning, en del staket, sandlåda, grus, sand osv kommer att fixas trots allt.

Hälsningar från han som lagar maten och datorerna

Hem och konsumentkunskap Matlagardagar

Ett gäng ambitiösa, arbetsvilliga, vetgiriga, nogsamma, duktiga, fantastiska mm… elever äntrade köket i tisdags klockan 8.

Utan åthävor tvättade de händer och underarmar, torkade av sig på torkypapper och spritade till sig rena och arbetsklara fingrar. På med hårskydd och förkläden och sen var vi igång. Alla hade med sig tofflor! Toppen!

Eleverna hade i förväg fått plugga på kökets hygienregler. Nu fick de se egenkontrollpärmen, allt vad den innehöll och så fick de som alla andra som ska arbeta i skolköket, skriva på att de tagit del av hygienreglerna. Eleverna fick sina arbetsplatser, schema och recept tilldelade.

Med ens så blev det alldeles tyst. Ditt barn/mina Hem och konsumentkunskapselever läste igenom sina papper och vad de skulle komma att arbeta med, kollade att de hade allt de behövde för att klara av sina uppgifter. (HKK-magistern som gått upp i ottan för att komma till jobbet och förbereda med framplockning av attiraljer och ingredienser), såg nöjt på när eleverna gick in i full fokus och koncentration i sin matlagning.

Det var glutenfritt, vegetarisk och ”vanlig” mat.

Tisdagens husmanskostäventyr bestod i: Småfrallor, rotfruktsbiffar, vitkålssallad med vinägrett-sås, köttbullar, en bottenredd gräddsås, riktigt potatismos kryddat med salt, peppar och muskotnöt, chili con eller sin carne och riskokning. Efterrätten våfflor gjorde de smeten till också.

Våfflorna åtnjöt eleverna efter utfört arbete med avplockning, diskning, inplockning, rengöring, avtorkning, städning och allt som det innebär att arbeta i ett skolköks uppgifter. Ditt barn vet nu hur det ska se ut när en bänk är ren.

Så blev det onsdag, Den här dagen startades upp som vanligt med god hygien, sen drog vi igång med tillagning av trerättersmiddagen. När rektor Ann kom förbi så bjöd vi in henne som vår hedersgäst att äta middag med oss. Vi delade upp matlagandet lite. Några elever började med vår förrätt, minpizza med valfri fyllning. Det blev salami på någon, ett par andra med mozzarella och några med skinka. Tomatsåsen gjorde vi så klart själva. Sen tog dubbelpaneringen av schnitzlarna vid. Mjöl, uppvispat ägg och vatten och salt och pepparkryddat ströbröd fick omfamna våra tunt utbankade fläskschnitzlar som sen stektes i rapsolja och smör till gyllenbruna smaskiga skönheter. Vi skar tillsammans pommes frites som vi sen friterade i en kastrull med rapsolja. Lärde oss att vi skulle använt friteringsolja och varit lite mer modiga med temperaturen. Magistern tar på sig hela ansvaret för att friteringen inte blev totalt lyckad, förvisso gick det åt en hel stor skål men, Hem och konsumentkunskapsmajjen var inte helt nöjd… Till den gyllenbruna schnitzlarna bjöds det en toppredd skysås, rårivna morötter och en god grönsallad. Efterrätten bestående av vackert stekta crepes fyllda med blåbär och hallon, beströdda med florsocker och en smarrig glass därtill förgyllde vår gudomliga middag med sin närvaro.

Vid våra två gemensamma måltider fick eleverna i lugn och avslappnad, trevlig måltidsmiljö, redovisa för vad de tillagat och vilka ingredienser de använt.

Så blev det då dag tre. Utmaningen den här dagen var att laga mat till hela skolan. Det blev till att steka älgfärs, stoppa ingredienser som krossade tomater, tomatpuré, vitpeppar, salt och köttbuljong i gryta, tillsätta pasta och låta puttra till en god soppa. Som lök på laxen så hade jag köpt in en massa goda frukter, så eleverna fick slita med att göra världens smaskigaste fruktsallad. Vi avnjöt maten tillsammans med hela skolan utomhus och sen tog eleverna tillsammans med världens bästa Mohammad hand om disken och köksstädningen. Snipp snapp snut så var matlagningsveckorna slut.

Hälsningar Janne

Husfar på distans

Provat som så många andra just nu att arbeta hemifrån. Jag åker till jobbet som vanligt och är där vid 7.30, lagar maten, dukar vagnarna och snyggar till. När det sen är dags att pytsa ut maten till matvärdarna så kommer vår fantastiska Mohammad in i köket och löser av mig. Själv plockar jag på mig trasiga datorer, någon pärm, sätter mig i bilen och kör hem. –Känns märkligt ska jag säga, men är man i riskgruppen så är man. Väl hemma, ett fullt bord med datorer och diverse kontor så är det bara att sätta igång. Just nu ett hårddiskbyte, ett tangentbordsbyte och en till som gick till skroten. Sen lite mat-beställning, mailsvar, månadsrapport, distansuppgifter till sexorna i hem- och konsumentkunskap, lektionsplanering osv osv.

Upptäckte att i tystnaden och lugnet med bara två boxrar till sällskap så blir det väldigt mycket gjort. Det svåra kan vara att bryta och jobba lagom. Hittills har det funkat av sig själv. Jag får rast när det är dags för jyckarna att röra på sig. –Kisspaus för både mig och hundarna. Sen kommer hustru hem så där vid 18 tiden så då måste jag plocka undan jobbet, laga lite middag, duka fram och hälsa kärestan genom att sälla mig till hundarnas välkomstdans.

Janne

Virus, hjälpsamhet, hänsyn och omtanke.

Blir alldeles varm i kroppen och på riktigt glad när jag ser att vi så här i hemska Coronatider omfamnas av så mycket hjälpsamhet, omtanke och hänsyn.

Detta trots den humörsförsämring som drabbar en del av oss i tankar av hopplöshet och ensamhet.

Är helt säker på att vi om inte snart så i alla fall tillslut kommer att se en ljusning.

Helt plötsligt inser vi att vi tycker om och behöver varandra.

De gamla som vi numera inte får träffa, får telefonsamtal som aldrig förr.

De yngre går med glädje och stolthet till affären och handlar till dem som är i riskzonen.

Affärer begränsar antalet kunder och klistrar fast märken på golvet så vi enkelt ska se hur vi ska hålla avstånd.

Det där med avstånd är nog det som verkar vara svårast för oss. Vi vill ju komma nära de vi tycker om. Det har ju alltid varit ett sätt att via kroppsspråket visa gillande. Att viska en hemlis till någon på 2 meters avstånd blir ju lite halvsvårt. Det är tur det finns sms och lappar.

Nu helt plötsligt ska vi visa hänsyn och omtanke (samma gillande) med att hålla avstånd till varandra. Det blir ju liksom lite uppochnervända världen.

Till dej som jag av misstag kommer för nära, -förlåt! Jag lovar att jag jobbar på det.

Så härmed lovar jag att så länge Coronakrisen fortgår, försöka att alltid hålla 2 meters avstånd till mina medmänniskor, att inte tränga mig i köer, utan att visa dig hänsyn och omtanke via att hålla avstånd.

En digitalkram från Husfar Janne

Tf rektor Ann

Ann har börjat hos oss. Hon kom för några veckor sedan, med ett varmt hjärta och en vilja och kunskap att snabbt sätta sig in i verksamheten. Det är en hel del göromål för en rektor här på Ekoskolan. Personalen vill ha lön, ja faktiskt varje månad! Fakturor ska konteras, elevärenden ska avhandlas, stadsbidrag hanteras, lite pedagogisk handledning både här och där, organisatoriska frågor, kontakter både hit och dit, -ja nog finns det är göra… Ann kommer att vara på plats redan klockan sju Måndag-Onsdag hela terminen. Skolan kan tack vara Ann låta rektorsrekryteringen få ta den tid den behöver för att vi ska hitta precis den rektor vi vill ha till vår fina skola.

Undertecknad hjälper så klart till med inslussning till våra digitala plattformar. Kan säga att jag inte behövt slussa så där alldeles förfärligt mycket. Ann hittar direkt och det syns att hon redan efter några dagar börjar blir lite varm i kläderna. – Du är toppen Ann!

Husfar Janne

Morgonstund har guld...

Har i några veckor nu fått möjligheten att vara ute på skolgården mellan 7.30 och 8 på fredagsmorgnarna. En fin vitamininjektion och bra start på fredagen. Dagen börjar liksom som bäst när man får starta upp med glada barn och föräldrar direkt på morgonen. Tack snälla för det!

Husfar Janne

Rektorer

Tjoff sa det och så hade två veckor utan rektor Per gått. Det är klart att vi saknar Per. Per höll alltid oss i personalen om ryggen, och ställde verkligen upp.

Tillsammans avvecklade vi en hel massa analogt och bytte till digitalt. Jag har fått chansen att starta upp Schoolsoft, Televox och Google suite for education. –Jättespännande och lärorikt. Tack ni som hjälp till! Det var till att föra mailkonton från webhotell till gmail. Prat med support och ett väldans läsande, men det funkar… Kommunikation, dokumentation, uppföljning, statistik, ja väldigt mycket har blivit lättare och snabbare. Jag tror att alla hittar till veckobrev, kalender, kunskapskrav, kommentarer nu.

I Google har vi fått tillgång till en mängd hjälpmedel. En kul grej är Google classroom, ett ställe där vi på skolan kan lägga in saker eleverna behöver träna lite extra på. Lite kommunikation med aktuell lärare i specifikt ämne. Det är en kommunikationskanal för att göra det lite lättare för elever att hitta tex vad de ska arbeta med nästa lektion och vad det är de behöver plugga lite mer på! Det är inte en kommunikationskanal med föräldrar, den biten kör vi via veckobrev, telefon, mail eller en träff på skolan.

Husfar Janne

Lite om skolmaten

Jag har en längre tid arbetat för att göra en mer klimatsmart matsedel och känner att jag lyckas ganska bra. Det blir ganska mycket mindre nötkött, lite mindre fläskkött, kanske lite mer kyckling men då är den i alla fall svensk och kravmärkt. Jag drar mer och mer åt det vegetariska och lär mej mer och mer. Jag som är en gammal husmanskostkock…

Min lilla lunchrestaurang som jag drev innan jag började på skolan hette ”Västman Husman” det säger en hel del. Nu skulle den väl få lov att heta ”Den klimatsmarta kocken” eller kanske ”Skolans bön och Quorn”… Min köksbibel har varit Tore Wretmans Husmanskost. Är det någon som har tips på en ny ”köksbibel” till mig som är mer åt det klimatsmarta hållet så tar jag tacksamt emot.

Husfar Janne

Hemkunskapen

Jag och mina fina sexor tragglar just nu vitaminer, proteiner, fetter, nyckelhålsmärkning, mineraler, frukost med sina byggstenar, lunchen med sin tallriksmodell och en hel del övrigt. Vi har på låtsas, beställt mat på internet. Lärt oss att jämföra lite priser. Lite om kravmärkt/ekologiskt, omärkt mat och glutenfritt. Häromdagen blev det till att baka kärleksmums till föräldramötet med de äldre barnens föräldrar. Det blev mums fillibabba. Efter påsk i vecka 18 blir det till att laga mat i köket. Vi ska under tre dagar, laga husmanskost, en trerätters middag och mat till hela skolan. Det blir grejor det…

Husfar Janne

Bot mot klimatångest.

I fredags kom vår dotter hem och berättade att hon kommit med i skolans Gröna flagg-råd. Stolt och med viss förvåning. Alla som var intresserade hade fått skriva en ansökan och nu var ett gäng elevrepresentanter utvalda. Dessa ska, tillsammans med pedagoger och några föräldrar, nu ha rådslag om vilket som blir årets projekt för Håll Sverige rents skolsatsning Grön flagg.

Senare på kvällen valdes Den blå planeten ut som fredagsmysfilm (istället för Spiderman). Det som händer på Ekoskolan påverkar verkligen våra barn - och mig som förälder - i rätt grön riktning. - Ekoskolan är den bästa boten mot min klimatångest.

/Mamma med barn i mellanstadiet

Det är svårt att skiljas!

Här på fina Ekoskolan har jag under mina tjugo (!) år mött otaliga unika och fantastiska människor. Barn som vuxna. Det där med att skiljas tycker jag skulle bli lättare med tiden, men icke, det blir nästan jobbigare för varje år som går.

En del föräldrar har jag känt i hur många år som helst. Det är stora syskon som gått på skolan och sen flera syskon på det. Den här terminen har det slutat några elever –som alltid. Det kan vara att de flyttar och går till en annan skola, att kompisen börjat på annan skola eller något annat.

Hur som helst så gör det alltid mer eller mindre jätteont. Katten också, jag har fått följa dej i flera år. Vi har lärt känna varandra och vi gillar varandra. Sen ska du helt plötsligt sluta. Nej sluta med det, tänker jag. Du kan väl vara kvar som jag i tjugo år till… Nej det är klart att du ska gå vidare, hitta en hel massa mer än du kan hitta på lilla Ekoskolan.

Jag hoppas dock att du får med dej en grundtrygghet, ett miljötänk och att du förmedlar det till dina kamrater och lärare på din nya skola. Vill du så finns jag här på skolan i några år till. Kom förbi vet jag.

Janne, kock, vän och husfar.

Avslutningsröra på Ekovis.

Själva tidpunkten var vi på det klara med. Att vi i personalen skulle klämma i med våra fantastiska stämmor visste vi. Att barnen bakat en -sju väldans massa lussebullar hade vi koll på också. Att saft kladdar när den träffar golvet märkte vi och att lite stök gör jullovet ännu attraktivare insåg vi. Nej då, våra-dina-era fantastiska ungar skötte sig helt fantastiskt.

Hela middevitten inleddes med att vår fantastiska Lisa läste en vacker saga. Sen följde den finaste barnakörs-sången med ackompanjemang av självaste rektor Per. Göta Petter så fint det var. Efter det steppade hela personalstyrkan in, ställde sig bakom barnakören och drog igång med ett ”Hejsan hoppsan faderallera osv. Det var musmammor, pappor och mormorar i långa banor. Granstövlar utan tå, fläskbitar och Huuvaa vet vad… All denna ”skönsång” avslutades med en av Linda ledd långdans. Jippijayyay så bra det blev. Själv gick jag iväg i halvlek och stoppade pastan i det kokande vattnet, stekte potatis och plockade fram gårdagens till dagens lunch. Funkade finfint…

Snacka om att det ibland är full fart i Ekoskolans kök. Igår julbord med allt vad det innebär.

I korthet, världens drag och full fart framåt… I dag terminsavslutningdag i ungefär samma fart. Ugnsvärmda skolbakade lussebullar, saftkannor och saftmuggar skulle fram på vagnar. Lunch med gårdagens rester kompletterat med nykokt Tagalitelle, sallad m m direkt ut i klassrummen. Glögg, godis och morotskaka till personalens avslutningsträff klockan 12. Snälla och omtänksamma tack från Rektor Per. Julpresenter, väl genomtänkt med ett otal valmöjligheter, passade mej perfekt. Tack Per!

Jag fick mig en timme lössläppt, att knappa lite på datortangenterna också. Både utvärdering av köket och trä och metallslöjden hanns med innan föreningens ordförande, AnnLouise dök upp och ytterligare ett möte ägde rum. Både skola, fritids och kök var representerade. Jag är så in i själen glad för det mötet. Vi pratade om skolans profil/miljö. Alla var eniga om att vi redan nu gör en enorm massa bra både för vår hälsa och miljö. Mycket handlar om att kommunicera allt vi gör till dig som vårdnadshavare.

Vi fick dock lite förbättringar gjorda redan från start. Vi kommer att köpa in lådor, kassar, hinkar till sopsortering i klassrummen. Vi vill vara säkra på att papper, plast och kompost hamnar där det ska. Det blir matvärdarna som får äran att sköta det sorteringsjobbet…

Skolans förstelärare och tillika lärare för åk 1 kommer att från och med nästa termin starta upp ett äkta Grönflaggråd, där skolbarnen får ansöka om att få vara med i. Vilken grej…

Ett ytterligare mål är att få till en s k Grönflaggtimme en gång i veckan för i alla fall åk F till 3. En förhoppning är att det kunskapskravstyngda år fyra till sex ska kunna hinna med att haka på i alla fall ett par gånger i månaden.

Idag 20 december och Jullooov! Återstår att tillsammans med nästan alla andra, fylla kundvagnen och tömma plånboken. Sen blir det till att återigen, rulla köttbullar, koka knäck, fudge och lite risbräck. Janssons frestelse är ett måste, Oxtungan likaså, Skinkan griljeras i år med grov senap panko och honung. Förbereder de ingefärskryddade revbensspjällen och bakar pizzabullar årets överraskning till barnbarnen. Funderar också på att testa ugnsvärmd Brietårta med päron honung och valnötter, men det får i så fall bli överkurs.

Julklapparna i år hämtas från de flesta utlämnings-butiker här i närområdet. Får väl passa på att handla julmaten när jag åker runt.

En riktigt God Jul och ett ännu bättre Gott Nytt År Hälsar Janne

Nu var det Jul(bord) igen!

Snacka om att man har ett härligt jobb!!!

Idag körde vi ”rutinmässigt” julbord för elever och lärare.

Det flöt på som vanligt. Våra fina sexor basade för några fyror och femmor och skötte dukningen till 86 personer med bravur. 4-6.ans skolfröken försökte få hjälpa till men det var tvärnobben. Våra snart halvvuxna 4-6.or ville sköta kalaset själva. Dragspelsdörrarna mellan skolsalarna öppnades, bord ställdes och stolar därtill. De nyköpta (inte allt för billiga) röda juldukarna rullades på. Glas, bestick och röda julservetter sattes ut. Julmust, vattenkannor och öppnare på borden och vips så var det färdigdukat. Snyggt jobbat ni fantastiska sexor.

Jag tror att rektor Per har räknat rätt. Han kom och viskade i mitt öra att det var mitt 20.e julbord. Det måste betyda att jag rullat så där en 400 kg köttbullar plus de som inte varit till påsk och julbord. Det receptet vore nått för dej att ha i receptlådan. 200 kg fläskfärs, 200 kg nötfärs, 4 kg ströbröd, 640 ägg, 1,7 l salt 1 kg peppar, en attans massa vatten, 12 liter hackad lök, 140 timmars köttbullsrullning och stekning i 40 liter rapsolja. Du ser –det är bara att köra igång. Tänker inte fortsätta att multiplicera de övriga. Kan ju bli en del om vi ser till vad ett julbord erbjuder.

Lite sill, rödbetssallad, julost, brieost, vanlig ost, lite druvor därtill. Limpa och julvört, skolgravad lax med hovmästarsås, ägg med räkor, julskinka, kalkonbröst, salami, gurkskivor, minitomater, köttbullar, prinskorv, kokt skalad potatis, Janssons frestelse, ugnsstekt lax och romsås. Julmust därtill och så lite smaskens efteråt, som vi unnar vi oss en gång om året. Den skolgjorda Fudgen, Cornflakeschokladen, Risbräcken, mörka chokladen med russin, Clementinerna och av barnen tillverkade Pepparkakorna gjorde stor succé.

Nu återstår avslutningsdagen. Jag har laddat med av skolbarnen tillverkade lussebullar, jordgubbssaft av högsta kvalitet, så barnen har lite att smaska på medan förskoleklassens fantastiska Lisa läser saga, Per spelar, barnen och personalen sjunger och långdansen tar vid. Ser fram emot ännu en fantastisk dag.

/En glad Janne men lite trött i foten.

Fina Västra ekoskolan just nu

Publicerad den 29 november 2019.

"Centrala ekoskolan"… Jo då, du vet att allt är ju relativt… Skulle ta mig till jobbet i dag. Vaknade av en radioröst som berättade att SMHI utfärdat en klass ett varning här omkring. Okidoki, jag rakade mig, borstade tänderna, klarade av ett och två, duschade i herrhastighet, hoppade i kläder och ytterkläder. Det fick bli en otvättad stalljacka, för den är varmast, en mössa över det blöta nytvättade håret och handskar på, sen var det bara att skyffla av snön från bilen och dra iväg… Tja dra iväg var att ta i. Det snöade så kraftig att det knappt gick att se något framför sig. 50 minuter i stället för en halvtimme tog det att ta sig fram till ” centrala ekoskolan.”

Skolan just nu. Det är helt otroligt hur vi kan få till det här på Västra ekoskolan (Bästa ekoskolan), Klassläraren och extraresursen i en av klasserna har blivit sjuka och kommer förmodligen inte tillbaka förrän nästa termin. Du vet att, vore jag rektor skulle jag få världens ”tuppjuck”, men inte vår rektor Per inte. Han bara skakar fram ett gäng vikarier ur rockärmen, sätter in personal från fritids – med lärarkompetens – och sen är det fixat. Grymt bra jobbat rektor Per.

Det är nära nu… ”Kreativa ekoskolan”: Även i trä och metallslöjden börjar det dra ihop sig till terminsavslutning. Götapetter vad det har tillverkats. Det är måttstockar, bilar, båtar, helikoptrar, ett flygplan, något gjort av restmaterial som ska kunna flyta, fantasifigurer, troll, ljusstakar, pennställ, tomtar och en massa mer. Kreativa glada, duktiga, fantastiska elever –utan undantag. Attans vad det är kul att vara slöjdlärare ibland.

Köket. ”Gastronomiska ekoskolan”: Jo då, vi har börjat förstå att det väldigt snart ska serveras ett dignande julbord på skolan. Häromdagen rullade Mohammad och jag 10 kg julköttbullar, snitsade till ett par Jansson och ur vattenbadet fick vi till mörk choklad med russin, så nog är vi på gång alltid. Nu väntar tillverkning av Fudge, Risbräck och Cornflakeschoklad, Laxgravning mm.

Bakdag: Årets bakning och pysseldag går av stapeln den 5 dec. Det ska bakas en så där 400 lussekatter och 600 pepparkakor, pysslas och dessutom ska det hinnas med att se på film.

Luciatåg: Den 10 dec går luciatåget, då blir det glögg, saft, kaffe, pepparkaka, lussebulle innan Lucia med ljus i hår med efterföljande tomtar, pepparkaksgubbar och gummor, strutprydda stjärngossar kommer sjungandes runt husknuten.

Den 13 dec på den riktiga Lucia, firar vi med Tomtegröt, skinka och julostmacka.

Julbord: Sen kommer skolans julbord onsdagen den 18 december, kan lova att det blir minst lika fint som de senaste 19 åren. Julmust, sillar, rödbetssallad, skolrullade köttbullar, prinskorvar, ugnslax, gravlax, julskinka, kalkonbröst, julbröd, julgodis, clementiner, sallad, vegetariskt, mjölkfritt, glutenfritt och så vidare.

Terminsavslutningen torsdag den 19 december blir med saga och dans som vanligt, Barnen kommer att sluta efter lunch. Fritids har öppet som vanligt.

Ännu en termin till ända.

Hälsningar Den där som lagar maten, slöjdmajjen, hemkunskaps-magistern, IT-Janne, och Husfar med mera. Sköt om dej!

Du vet väl att du är med och bestämmer?

Publicerad den 23 oktober 2019.

Jag har under ekoskolan-åren suttit i elevråd, tidningsråd, skolråd, matråd, miljöråd… och alltid berömt rådsrepresentanterna när de följt klassrådsprotokollen och fört sina klasskamraters talan på ett alldeles utmärkt sätt.

Sitter nu som personalrepresentant i Västra Ekoskolans föräldraledda styrelse. Jag ser att (och har sett undre en längre tid) att styrelsen har det lite svårt med kontakten ut till dig förälder. Du som förälder ska säkert veta att du är en del av skolan. Att skolans styrelse representerar dej och att du kan göra dig hörd den vägen. Det skulle kanske behövas ett ”klassråd” då och då även för föräldrarna på skolan. Man kan tänka sig att vi har någon form av mötestid för alla föräldrar en gång i månaden eller så kan vi göra som miljöpartiet och hälsa alla föräldrar (medlemmar i Västra Ekoskolan) välkomna till samtliga styrelsemöten. Styrelsen vill naturligtvis föra alla föräldrars talan och det är viktigt att den kommunikationsvägen finns. Obs! Bara ett förslag från personalrepresentanten.

Kan tillägga att den styrelse som skolan har just nu, enligt min åsikt/erfarenhet, definitivt är den mest kompetenta styrelse skolan någonsin haft. Ni föräldrar är starkare kort än någonsin. Det finns en fantastisk kompetens i gruppen.

Vår fina skolas styrelse arbetar hårt, dels för att vi ska uppfylla skolverkets och regeringens allt tuffare krav på oss som friskola men också med det som från början var själva idén med friskolor. Att vi ska driva vår profil och att föräldrar bidrar till ekonomin/lärartätheten genom att sköta allt praktiskt arbete.

Det räcker inte längre med att skolan har en anställd väldigt kompetent rektor, att vi har en tydlig profil och en fantastisk personal. Nej nu ska skolans huvudman/män med ordförande i toppen kunna skollagens alla föreskrifter. De ska också vara helt ajour med vad som händer på skolan. Naturligtvis enligt GDPR. Heja styrelsen!

Hälsningar Janne


Vilken härlig dag!

Barn som stup i kvarten kom och hälsade välkommen!

Träffa mina härliga arbetskamrater.

Äntligen få fixa lite annan mat än hundfoder, hö, kattmat och något enkelt till hustru och mig.

Skön känsla att plocka fram rejält med grejor.
10 kg potatis, 8 kg kotlettrad, 2 kg champinjoner.
Ordentliga tag som 4 dl mjöl i såsen osv.
Ett helt vitkålshuvud, ett dussin tomater och ett par gurkor till sallad.
Bara kryddningen är underbar. -Liksom bara rejäla tag helt enkelt.

Hemma blir det liksom lite taffligt. 2 små köttbitar, 4 potatisar osv. Inte mkt att hänga i julgranen.

Det gick faktiskt att få lite gjort också trots att jag ville prata med var och en hela tiden.

Var kanske lite aningen ringrostig men med personalens hjälp så kom vi ihåg allt som skulle vara med på matvagnarna.

Hann med att joxa till ett gäng datorer också. Lite ljudfixning, batteribyte och ett par uppdateringar så var den saken ur världen.

Var en så skön känsla att få svara i telefonen och prata med föräldrar.

Stötte på en av er superföräldrar på parkeringen och diskuterade lite matrecept. Kul!

Åker snart hem och tar sportlov. Skillnaden blir inte så jättestor mellan att jobba hemma och köra sportlov. Det är väl att byta skrivbordet mot gårdsfixning och lite oljebyte på bil och traktor.

Jo det är klar jag kommer ju att ha lite mer sällskap än vanligt för hustru är också sportlovsledig.

Tror på vaccin snart.

Kommer väl att bosätta mej på jobbet när Coronastormen har lagt sig.

Vi ses! Janne