Blogg

Husfar Janne, elever, lärare, föräldrar bloggar om livet på skolan

Lite av var varje.

Var ute en stund på fritids efter lunch idag. Hittade faktiskt ett par barn som jag ännu inte lärt mig namnet på. -Men nu kan jag…

Träffade ett lyckligt och nöjt föräldrapar och lyckades få 17 av 10 möjliga poäng för köttfärslimpan, det du…

Bara på den korta timmen jag var ute så hann jag med att vara publik på en munspels-konsert, prata med en massa barn och titta på fina teckningar.

Treorna får förhoppningsvis sina datorer under kommande vecka. De kommer att börja använda dem i svenskundervisningen. Spännande spännande.Det kommer att bli till att skriva i Google documents,-moderna grejor, inget gammalt Office och Word här inte.

Fyrorna, femmorna och sexorna är i full gång med sina datorer. Alla har loggat in på sina Google konton och har nu tillgång till hela Google suite for education, Google drive, Classroom mm.

-Försöker att hålla i alla fall jämt tempo med all it, men det kräver sin man.

Schemat börjar sätta sig nu. Det är väl på något ställe vi kanske behöver tänka till, men i stort så funkar det bra.

I veckan hade vi tre stycken i personalstyrkan sjuka. Lyckades trots det att hålla en bra skola.

Vi har börjat att bygga på en vikariepool och har tack vare rektor Katri redan hittat minst två toppenpersoner, -härligt!

Kan viska lite förhandsinformation om Grön flagg. Det verkar som att det lutar åt att vi ska arbeta med tema Havet. Vi får se vad eleverna enas om för arbetsområden. Har redan hört förslag om att städa utomhus och att se varför fiskar trivs eller inte trivs. Återkommer med mer skvaller när jag vet mer.

Corona: Tack du förälder och personal för att du tar så fantastiskt bra hänsyn. Du eller ditt barn stannar hemma vid minsta lilla snuva, hosta eller illamående. Det gör att en sån som jag som är i riskgruppen fortfarande törs gå till jobbet. Tack snälla!

Yours truly /Janne
Schema och Grönflagg

Nu har vi gått varvet runt en hel vecka och provkört vårt schema. Det verkar funka bra med bara ett par små justeringar.

Det är många faktorer som ska samspela för att det ska fungera, inte bara rätt barn och rätt fröknar.

Nej det ska vara rätt klassrum, helst bara en klass åt gången i klassrummet, timplan ska stämma, rast på rätt ställe, lunch i tid, busstider ska klaffa, det ska finnas fritidspersonal när det är barn som har fritids, elever i halvklass, elever som arbetar tillsammans över årskurserna osv osv.

Hur som helst så verkar det ordna sig.

I år har vi fått tillbaka vår efterlängtade ”Grönflaggtimme” mellan kl 10 och 11 på fredagar. Det är en timme som är vikt till skolans profil, -hälsa och miljö.

Att det heter Grönflagg timme är för att vi kommer att arbeta med Håll Sverige Rents, Grönflagg, det har vi gjort nu sedan 2003 då vi fick vårt första certifikat och diplom.

Starkt jobbat tycker jag.

Den här veckan var det så dags för vår första ”Grönflagg-timme” det här läsåret. -Funkade klockrent kan jag säga.

Förskoleklassen och ettorna inventerade skolans odlingar och ”dissekerade” en massa olika sorters frukter tillsammans med Ann och Lisa, -Jättekul tyckte både barn och fröknar.

Tvåor och treor tog sig en sväng i skojskogen och viltvattnet och fyror, femmor och sexor pratade grönflagg där de diskuterade olika förslag på teman och arbetsområden för Grönflagg. Klasslärare Lini försökte sälja in hälsa som ett alternativ och barnen tyckte att Havet var en bra idé.

Är säker på att barnen vinner…

Vi fick vårt senaste diplom från Grön Flagg den 16 juni i år för vårt arbete med Djur och natur.

Nästa vecka startar vi upp verktyget för en ny resa med Grön Flagg. Heja oss! /Janne


Skoldatorer

Det var glada och förväntansfulla fyror, femmor och sexor som kom till mej och hämtade ut laptops att ha och vårda som sina egna skoldatorer. Alla hade med sig undertecknade datoravtal –Bra där!

Det var så spännande att lyfta på locket, trycka på start och öppna upp att alla slukade mina argument med hull och hår. Det där med att datorerna är arbetsverktyg, skoldatorer och bara till för skolarbeten. Att vi skriver våra uppgifter först och snyggar till texten när vi skrivit färdigt, osv.

Enligt Lini så har alla elever loggat in på sina respektive Googlekonton, -snabbt jobbat! I år kommer årskurs tre också att få bärbara datorer att ha som sina egna. Det blir till att ligga i för undertecknad it-ansvarig för att hålla alla datorer uppdaterade och i trim. Hälsningar Janne


Uppstart

Hej vänner! Jag har haft en spännande och lärorik sommar kan jag lova. Att vara TF rektor funkade bra. Det är ju klart att det var lite fusk, att hoppa in när det bara är fritids, semester och skollov men, jag kan lova att det inte är för inte som skolan har en rektor.

Min fru och jag hade som alla andra ”hemester” och då händer det ju att det kan bli lite långtråkigt mellan bad och utflyktstillfällena. När min fru tog sig en bok och grottade ner sig i soffan fick jag passa på att veckla upp locket på datorn, läsa mail, mata Schoolsoft med kontaktuppgifter mm mm. Det blev lite att läsa manualer osv men det funkade…

Vår alldeles egna, nya och fantastiska rektor Katri Salander har nu börjat hos oss och jag ser att hon snabbt börjar komma in i verksamheten.

Personalen fick en brakstart med besök av självaste Mats Weidmark från Nynäshamns naturskola, en utflykt till skojskogen och viltvattnet med picknick i det gröna. En toppenstart för pedagoger och övrig personal på skolan.

Det här läsåret har vi schemalagt en lektionstimme för alla skolans elever som bara är till för skolans profil, hälsa och miljö. Vi kallar den Grön-flagg-timmen. Sedan år 2003 då vi fick vår första utmärkelse av Håll Sverige Rent och Grön flagg har vi lyckats kapa åt oss ett diplom per år. Det vi gör är att arbeta tillsammans hela skolan. Barn, vårdnadshavare och personal kring några teman som påverkar vår planet, så även detta år. I år med några nya pedagoger bakom ratten och så jag som gammal inventarie. Vi kommer även att återinföra våra sk. utedagar succesivt. (Utedag innebär att barnen lär utomhus en halvdag per vecka). Allt är helt ämnesintegrerat så det är inte så att eleverna missar något utan mer att eleverna får sina kunskaper lite mer konkret serverade. Utedagarna brukar avslutas med en utelunch, kanske utegrytan med färs och pasta, serverad i kåsa på skoltrappen. –Det du!

Några nya har vi blivit. Ann som basar för F/1 och dessutom är vår förstelärare, Matilda, klasslärare i tvåan, Pia klasslärare i trean. –Välkomna! Vi gamla rävar är Lini klasslärare för mellanstadiet, Lisa stationerad hos förskoleklassen, Kristina, vår specialpedagog, som finns här med all sin kunskap och erfarenhet, Linda, husmor, fritids och världens bästa klassresurs, Carolina vår fritidsansvarige fritidspedagog som dessutom har idrotten och hjälper LIni på traven, Kirsten fortsätter med ämnet musik, Mohammad som inte väjer för något, han är rastvärd, han täcker upp när fritids har möten, han gör mellanmål, han diskar, han fejar, han konkar möbler, han lagar mat på loven, han stänger ibland och han är den där glada fina snälla personen som vi alla behöver. Nytt för i år är Lycilles ”skaparverkstad”, där bild och slöjd körs samtidigt. Själv lagar jag lunchen, planerar den, beställer mat, närings och klimat-beräknar den. Det ska lagas från grunden av nyttig mat, kravmärkt, ekologiskt och giftfri. Jag tar hand om hemkunskapen, bara den ett ämne att blogga om… Sen blir det lite mer som, It, administration osv.


Blåbär i snåren, smultron i backen och barnbarn i poolen.

Vilda vindar, skinande sol, åska och regn. Låter inte det signifikativt med de första veckorna i juli.

Hur som helst så är det ett ganska behagligt ”hemesterliv”. Frukost till morgon-TV, somna om en stund, lite småpyssel på tomten, sen lunch på altanen, utomhusträffar med barn och barnbarn, lite mer pyssel, smågrillat och soffpassning medels tv-tittning.

I år har omständigheter gjort att jag fått lov att sköta lite jobbsysslor också. Brukar passa på när hustru vill göra eget och jag får lov att säga att det funkar ganska bra. En del sysslor gör jag ju för första gången och måste läsa mig till hur det funkar, då är det bra att sitta för sig själv i lugn och ro. Hur som helst så kan du vara lugn, Schoolsoft är uppdaterat med nya datum, elever och personal. Skol och rektorsmailen läses och besvaras, scheman blir till, Googlekonton hålls efter osv.

-Nej nu tror jag att potatisen snart ska till att blomma och den första tomaten börjar bli röd så det är bäst att sluta skriva. Vi ses! Janne


Sommarfritids, lyckliga barn och "hemester"

Det har varit lyckliga, glada barn på fritids de här första dagarna efter att skolan har stängt. Mycket pyssel har det blivit. Jag har flera gånger gått förbi när barnen sitter och riktigt myser över något spel, lego eller annat. Det pratas i lugn samtalston, till och med nynnas mellan varven, det är härligt att se.

Vi har varit utomhus så jättemycket sedan Corona-utbrottet. Ett sätt att värja oss från smittspridning och få ha friska barn. Tror förresten att det är ett generellt bra recept för friska barn och personal.

I onsdags vid 14.30 tiden Coronakramade jag alla på skolan och gick på i alla fall nio tiondelars semester. Härligt!

Jag har lite jour om det skulle hända något på skolan och kommer att kika in i alla fall en gång i veckan medan fritids är öppet, men i övrigt så blir det ”hemester”.

Det är ta mig tusan alltid samma sak. Som vanligt så poppade det upp en massa idéer i skallen så fort jag börjat skaka av mej jobbtankar och börjat förstå att jag ska vara lite ledig.

-Men det är väl klart att man på den första semesterdagen kör iväg och handlar en pool, hyr en grävmaskin mm mm.

Sommarens hittills varmaste dag minst 227 grader varmt i traktorhytten, knölar jag in kroppen i densamma och börjar rycka loss det i särklass mest välbyggda staket jag någonsin sett. Med svetten i rännilar på rygg och panna slet jag bort 9 meter staket, parkerade min gamla trogna Fergusson och gick lös mitt i solen med slägga och kofot på staket-eländet. Övergick till en timmes städning i stallet och sen en härligt iskall dusch. Välborstad färskpotatis, matjesill, gräddfil, egenodlad gräslök och dill, ett par bitar varmrökt lax med romsås och en kall och läskande efter det. Smakade inte hästskit!

Det blir jobbigare och jobbigare för den här snart 64 årige överviktiga kroppen att synka med lika gamla överaktiva knoppen, men än så funkar det.

Ha det så skönt i solen, håll avstånd och var rädd om dig och andra!


Det blev en skolavslutning i alla fall…

Det var mycket nöjda, glada och finklädda skolbarn som hade det jätteroligt hela förmiddagen med alla möjliga övningar. Lite cider och salta pinnar i halvlek och sen utomhuslunch på det.

Grillkorven gick åt med en rungande fart. Vi hade två korvstationer med minst 2 personal som flyhänt delade ut korv med bröd. Dagen till ära med tillbehör som skulle göra den finaste korvmoj avundsjuk. Där fanns räksallad, majonnäsgurka, bostongurka, potatismos till korv special, senap och ketchup. Mums filibabba.

Korven grillad till gyllenbruna skönheter slutade inte att serveras förrän den blev utkonkurrerad av Rektor och förstelärare som delade ut glassar på löpande band.

Kassen full med fina presenter värmer en gammal mans hjärta. Tack!

Tack alla för ett jättefint om än händelserikt läsår. Ser verkligen fram mot nästa läsår. Så välkomna tillbaka i augusti. Vi ses! Janne


Matlagning på skolan och it i ensamhet

Lycka är att komma till jobbet.

Lycka är att bli välkomnad av skolbarn.

Lycka är att bli lika välkomnad av sina kollegor.

Jag mår så bra när jag öppnar grinden till skolgården, hälsar på alla, går in genom entrédörren, går in i köket, sätter händerna under vattenkranen, tvålar in, tvättar till en tyst Bä bä vita lamm (blir ca 30 sekunder), torkar händerna på papper och spritar ordentligt. Häller upp en halv kopp kaffe, små-sjunger när jag sprayar desinficering över bänkar och spis. Öppnar sen frysar och kylar och plockar ut dagens godsaker att tillaga en god lunch på. Gillar känslan av att botanisera i kylar och frysar.

Sätter mej sen ner och skriver ner allt som ska serveras. Jag är extra noga med specialkosten. Skriver på specialkost-kastrullerna vad de ska innehålla. Märker specialmatens serveringsskålars lock med namn och sen kör jag igång med att sätta upp köket, dvs jag plockar fram precis allt jag behöver för att matlagningen ska kunna ta vid. Kastruller, slevar, trägafflar, vispar, skålar, knivar, skärbrädor, bleck mm. Spisplattor, stekbord och ugnen på. Kniven dansar, vispar rör, oljan fräser i fläktens brus.

Känner mej ibland som en liten mat-Rembrandt med stekspaden till pensel och kastrullerna till duk. Härligt att få skapa!

Som roligast är det när någon ny maträtt går hem hos skolbarnen, som när jag kom på att vit fisk i Thaiform funkade bra. Röd, grön eller panangcurry med kokosmjölk är tydligen vardagsmat för barnen numera. Så att jag serverade fisk i grytan i stället för den vanliga kycklingen, räkorna eller fläskköttet var helt okey.

Fick veta från min företrädare och från kokböcker för barn att barn helst inte äter blandad mat. Jo hej du, det stämmer inte alls. Några av barnens favoriter är skolans utegrytor. Det kan var köttfärs, tomat, Creme fraiche och pasta blandat eller strimlad kycklinglårfilé och pasta i currysås t ex. Fiskgratäng är ytterligare ett exempel. Går ofta omkring bland klasserna när de äter och kollar så allt är ok och jag möts alltid av glada heja-rop. Vilket härligt jobb jag har.

Corona… Vi var faktiskt redan ganska bra på hygien här på skolan, men vi har ökat på den genom att vi under Coronakrisen låter våra duktiga klasslärare servera maten. De står vid vagnar och barnen får gå fram en och en och hämta mat och sallad. Vi har valt att inte servera sallad från salladsbuffé.

Barnen tvättar alltid sina händer först. Vet inte vilken sång de sjunger till men tvättar gör de och spritar gör de också. Renare barn har aldrig skådats på Västra Ekoskolan. Det finns som vanligt alltid två varmrätter att välja mellan, minst en vegetarisk och så sallad förstås. Visst märks det skillnad på salladsätandet men smitto-spridningsrisken får komma först just nu.

Ska vi hitta något positivt med det här viruseländet så är det i så fall att maginfluensan verkar vara som bortblåst, -något att lära av i framtiden. Vi äter utomhus allt oftare nu när värmen stiger. Dels är det lättare att hålla avstånd och jag inbillar mig att eventuella virus sprids ut mer när vi är ute.

Jag själv som är i den s k riskzoonen, får på grund av det trånga köket arbeta ensam på förmiddagarna. Det funkar men jag saknar verkligen morgonstunderna tillsammans med Mohammad som vetgirigt varit med och lärt sig att laga svensk husmanskost. Som det är nu så börjar han sina dagar med att vara ute som rastvärd på vår halv tio till tio-rast, sen går han in och resursar hos förskoleklassen.

Min vän Mohammad byter av mig i köket vid kvart i elva snåret och gör så jag slipper så mycket närkontakt. Jag skriver på byttorna vart de ska och han serverar. En lösning som faktiskt funkar ganska bra. Har jag inget att göra som kräver att jag är på skolan, tar jag med mig jobb hem och sitter hemma med kudde på pinnstol och får massor gjort. Går jag från skolan innan barnen tar lunchrast så behöver jag inte gå i närkontakt och det samma gäller om jag sätter mig vid mitt skrivbord en trappa upp och går över skolgården när barnen är på lektion. Det är lite tråkigt men det funkar. Det blir till att bära lite datorer hem och tillbaka men i övrigt sparar jag i molnet, så det är helt okey.

Hemma får jag en superkoncentration, det är ju knäpptyst och ingen som ropar Janne stup i kvarten. Har klurat ut flera datorproblem hemma på någon timme som, säkert skulle tagit en vecka på jobbet, men jag saknar sällskapet i alla fall. Det går ju också att komma till jobbet lite tidigare om jag vill ha ett klassrum för mig själv. Har också tagit en kväll någon gång, så visst funkar det trots Corona, Covid 19.

Träffade skolans styrelses interiöransvarige häromdagen. Vi gick igenom en ”att göra lista”. Vi brukar ju alltid ha en eller två aktivitetsdagar, dagar då vi snyggar till och förbättrar vår fina lilla skola. I år ser det svarta ovädersmolnet, Corona till att vi inte kan samlas och göra fint som brukligt. Vi får helt enkelt ta det lite pö om pö och dela upp oss. Föräldrarna kommer att få skriva upp sig på uppgifter och med lite planeringshjälp kan de sen på valfri tid hjälpa till att fixa. Tror det funkar så här också. Har full tillförsikt att våra trähästar, deras hästboxar, vår klätterställning, en del staket, sandlåda, grus, sand osv kommer att fixas trots allt.

Hälsningar från han som lagar maten och datorerna

Hem och konsumentkunskap Matlagardagar

Ett gäng ambitiösa, arbetsvilliga, vetgiriga, nogsamma, duktiga, fantastiska mm… elever äntrade köket i tisdags klockan 8.

Utan åthävor tvättade de händer och underarmar, torkade av sig på torkypapper och spritade till sig rena och arbetsklara fingrar. På med hårskydd och förkläden och sen var vi igång. Alla hade med sig tofflor! Toppen!

Eleverna hade i förväg fått plugga på kökets hygienregler. Nu fick de se egenkontrollpärmen, allt vad den innehöll och så fick de som alla andra som ska arbeta i skolköket, skriva på att de tagit del av hygienreglerna. Eleverna fick sina arbetsplatser, schema och recept tilldelade.

Med ens så blev det alldeles tyst. Ditt barn/mina Hem och konsumentkunskapselever läste igenom sina papper och vad de skulle komma att arbeta med, kollade att de hade allt de behövde för att klara av sina uppgifter. (HKK-magistern som gått upp i ottan för att komma till jobbet och förbereda med framplockning av attiraljer och ingredienser), såg nöjt på när eleverna gick in i full fokus och koncentration i sin matlagning.

Det var glutenfritt, vegetarisk och ”vanlig” mat.

Tisdagens husmanskostäventyr bestod i: Småfrallor, rotfruktsbiffar, vitkålssallad med vinägrett-sås, köttbullar, en bottenredd gräddsås, riktigt potatismos kryddat med salt, peppar och muskotnöt, chili con eller sin carne och riskokning. Efterrätten våfflor gjorde de smeten till också.

Våfflorna åtnjöt eleverna efter utfört arbete med avplockning, diskning, inplockning, rengöring, avtorkning, städning och allt som det innebär att arbeta i ett skolköks uppgifter. Ditt barn vet nu hur det ska se ut när en bänk är ren.

Så blev det onsdag, Den här dagen startades upp som vanligt med god hygien, sen drog vi igång med tillagning av trerättersmiddagen. När rektor Ann kom förbi så bjöd vi in henne som vår hedersgäst att äta middag med oss. Vi delade upp matlagandet lite. Några elever började med vår förrätt, minpizza med valfri fyllning. Det blev salami på någon, ett par andra med mozzarella och några med skinka. Tomatsåsen gjorde vi så klart själva. Sen tog dubbelpaneringen av schnitzlarna vid. Mjöl, uppvispat ägg och vatten och salt och pepparkryddat ströbröd fick omfamna våra tunt utbankade fläskschnitzlar som sen stektes i rapsolja och smör till gyllenbruna smaskiga skönheter. Vi skar tillsammans pommes frites som vi sen friterade i en kastrull med rapsolja. Lärde oss att vi skulle använt friteringsolja och varit lite mer modiga med temperaturen. Magistern tar på sig hela ansvaret för att friteringen inte blev totalt lyckad, förvisso gick det åt en hel stor skål men, Hem och konsumentkunskapsmajjen var inte helt nöjd… Till den gyllenbruna schnitzlarna bjöds det en toppredd skysås, rårivna morötter och en god grönsallad. Efterrätten bestående av vackert stekta crepes fyllda med blåbär och hallon, beströdda med florsocker och en smarrig glass därtill förgyllde vår gudomliga middag med sin närvaro.

Vid våra två gemensamma måltider fick eleverna i lugn och avslappnad, trevlig måltidsmiljö, redovisa för vad de tillagat och vilka ingredienser de använt.

Så blev det då dag tre. Utmaningen den här dagen var att laga mat till hela skolan. Det blev till att steka älgfärs, stoppa ingredienser som krossade tomater, tomatpuré, vitpeppar, salt och köttbuljong i gryta, tillsätta pasta och låta puttra till en god soppa. Som lök på laxen så hade jag köpt in en massa goda frukter, så eleverna fick slita med att göra världens smaskigaste fruktsallad. Vi avnjöt maten tillsammans med hela skolan utomhus och sen tog eleverna tillsammans med världens bästa Mohammad hand om disken och köksstädningen. Snipp snapp snut så var matlagningsveckorna slut. Hälsningar Janne

Husfar på distans

Provat som så många andra just nu att arbeta hemifrån. Jag åker till jobbet som vanligt och är där vid 7.30, lagar maten, dukar vagnarna och snyggar till. När det sen är dags att pytsa ut maten till matvärdarna så kommer vår fantastiska Mohammad in i köket och löser av mig. Själv plockar jag på mig trasiga datorer, någon pärm, sätter mig i bilen och kör hem. –Känns märkligt ska jag säga, men är man i riskgruppen så är man. Väl hemma, ett fullt bord med datorer och diverse kontor så är det bara att sätta igång. Just nu ett hårddiskbyte, ett tangentbordsbyte och en till som gick till skroten. Sen lite mat-beställning, mailsvar, månadsrapport, distansuppgifter till sexorna i hem- och konsumentkunskap, lektionsplanering osv osv.

Upptäckte att i tystnaden och lugnet med bara två boxrar till sällskap så blir det väldigt mycket gjort. Det svåra kan vara att bryta och jobba lagom. Hittills har det funkat av sig själv. Jag får rast när det är dags för jyckarna att röra på sig. –Kisspaus för både mig och hundarna. Sen kommer hustru hem så där vid 18 tiden så då måste jag plocka undan jobbet, laga lite middag, duka fram och hälsa kärestan genom att sälla mig till hundarnas välkomstdans. Janne


Virus, hjälpsamhet, hänsyn och omtanke.

Blir alldeles varm i kroppen och på riktigt glad när jag ser att vi så här i hemska Coronatider omfamnas av så mycket hjälpsamhet, omtanke och hänsyn.

Detta trots den humörsförsämring som drabbar en del av oss i tankar av hopplöshet och ensamhet.

Är helt säker på att vi om inte snart så i alla fall tillslut kommer att se en ljusning.

Helt plötsligt inser vi att vi tycker om och behöver varandra.

De gamla som vi numera inte får träffa, får telefonsamtal som aldrig förr.

De yngre går med glädje och stolthet till affären och handlar till dem som är i riskzonen.

Affärer begränsar antalet kunder och klistrar fast märken på golvet så vi enkelt ska se hur vi ska hålla avstånd.

Det där med avstånd är nog det som verkar vara svårast för oss. Vi vill ju komma nära de vi tycker om. Det har ju alltid varit ett sätt att via kroppsspråket visa gillande. Att viska en hemlis till någon på 2 meters avstånd blir ju lite halvsvårt. Det är tur det finns sms och lappar.

Nu helt plötsligt ska vi visa hänsyn och omtanke (samma gillande) med att hålla avstånd till varandra. Det blir ju liksom lite uppochnervända världen.

Till dej som jag av misstag kommer för nära, -förlåt! Jag lovar att jag jobbar på det.

Så härmed lovar jag att så länge Coronakrisen fortgår, försöka att alltid hålla 2 meters avstånd till mina medmänniskor, att inte tränga mig i köer, utan att visa dig hänsyn och omtanke via att hålla avstånd.

En digitalkram från Husfar Janne

Tf rektor Ann

Ann har börjat hos oss. Hon kom för några veckor sedan, med ett varmt hjärta och en vilja och kunskap att snabbt sätta sig in i verksamheten. Det är en hel del göromål för en rektor här på Ekoskolan. Personalen vill ha lön, ja faktiskt varje månad! Fakturor ska konteras, elevärenden ska avhandlas, stadsbidrag hanteras, lite pedagogisk handledning både här och där, organisatoriska frågor, kontakter både hit och dit, -ja nog finns det är göra… Ann kommer att vara på plats redan klockan sju Måndag-Onsdag hela terminen. Skolan kan tack vara Ann låta rektorsrekryteringen få ta den tid den behöver för att vi ska hitta precis den rektor vi vill ha till vår fina skola.

Undertecknad hjälper så klart till med inslussning till våra digitala plattformar. Kan säga att jag inte behövt slussa så där alldeles förfärligt mycket. Ann hittar direkt och det syns att hon redan efter några dagar börjar blir lite varm i kläderna. – Du är toppen Ann!

Husfar Janne

Morgonstund har guld...

Har i några veckor nu fått möjligheten att vara ute på skolgården mellan 7.30 och 8 på fredagsmorgnarna. En fin vitamininjektion och bra start på fredagen. Dagen börjar liksom som bäst när man får starta upp med glada barn och föräldrar direkt på morgonen. Tack snälla för det!

Husfar Janne

Rektorer

Tjoff sa det och så hade två veckor utan rektor Per gått. Det är klart att vi saknar Per. Per höll alltid oss i personalen om ryggen, och ställde verkligen upp.

Tillsammans avvecklade vi en hel massa analogt och bytte till digitalt. Jag har fått chansen att starta upp Schoolsoft, Televox och Google suite for education. –Jättespännande och lärorikt. Tack ni som hjälp till! Det var till att föra mailkonton från webhotell till gmail. Prat med support och ett väldans läsande, men det funkar… Kommunikation, dokumentation, uppföljning, statistik, ja väldigt mycket har blivit lättare och snabbare. Jag tror att alla hittar till veckobrev, kalender, kunskapskrav, kommentarer nu.

I Google har vi fått tillgång till en mängd hjälpmedel. En kul grej är Google classroom, ett ställe där vi på skolan kan lägga in saker eleverna behöver träna lite extra på. Lite kommunikation med aktuell lärare i specifikt ämne. Det är en kommunikationskanal för att göra det lite lättare för elever att hitta tex vad de ska arbeta med nästa lektion och vad det är de behöver plugga lite mer på! Det är inte en kommunikationskanal med föräldrar, den biten kör vi via veckobrev, telefon, mail eller en träff på skolan.

Husfar Janne

Lite om skolmaten

Jag har en längre tid arbetat för att göra en mer klimatsmart matsedel och känner att jag lyckas ganska bra. Det blir ganska mycket mindre nötkött, lite mindre fläskkött, kanske lite mer kyckling men då är den i alla fall svensk och kravmärkt. Jag drar mer och mer åt det vegetariska och lär mej mer och mer. Jag som är en gammal husmanskostkock…

Min lilla lunchrestaurang som jag drev innan jag började på skolan hette ”Västman Husman” det säger en hel del. Nu skulle den väl få lov att heta ”Den klimatsmarta kocken” eller kanske ”Skolans bön och Quorn”… Min köksbibel har varit Tore Wretmans Husmanskost. Är det någon som har tips på en ny ”köksbibel” till mig som är mer åt det klimatsmarta hållet så tar jag tacksamt emot.

Husfar Janne

Hemkunskapen

Jag och mina fina sexor tragglar just nu vitaminer, proteiner, fetter, nyckelhålsmärkning, mineraler, frukost med sina byggstenar, lunchen med sin tallriksmodell och en hel del övrigt. Vi har på låtsas, beställt mat på internet. Lärt oss att jämföra lite priser. Lite om kravmärkt/ekologiskt, omärkt mat och glutenfritt. Häromdagen blev det till att baka kärleksmums till föräldramötet med de äldre barnens föräldrar. Det blev mums fillibabba. Efter påsk i vecka 18 blir det till att laga mat i köket. Vi ska under tre dagar, laga husmanskost, en trerätters middag och mat till hela skolan. Det blir grejor det…

Husfar Janne

Bot mot klimatångest.

I fredags kom vår dotter hem och berättade att hon kommit med i skolans Gröna flagg-råd. Stolt och med viss förvåning. Alla som var intresserade hade fått skriva en ansökan och nu var ett gäng elevrepresentanter utvalda. Dessa ska, tillsammans med pedagoger och några föräldrar, nu ha rådslag om vilket som blir årets projekt för Håll Sverige rents skolsatsning Grön flagg.

Senare på kvällen valdes Den blå planeten ut som fredagsmysfilm (istället för Spiderman). Det som händer på Ekoskolan påverkar verkligen våra barn - och mig som förälder - i rätt grön riktning. - Ekoskolan är den bästa boten mot min klimatångest.

/Mamma med barn i mellanstadiet

Det är svårt att skiljas!

Här på fina Ekoskolan har jag under mina tjugo (!) år mött otaliga unika och fantastiska människor. Barn som vuxna. Det där med att skiljas tycker jag skulle bli lättare med tiden, men icke, det blir nästan jobbigare för varje år som går.

En del föräldrar har jag känt i hur många år som helst. Det är stora syskon som gått på skolan och sen flera syskon på det. Den här terminen har det slutat några elever –som alltid. Det kan vara att de flyttar och går till en annan skola, att kompisen börjat på annan skola eller något annat.

Hur som helst så gör det alltid mer eller mindre jätteont. Katten också, jag har fått följa dej i flera år. Vi har lärt känna varandra och vi gillar varandra. Sen ska du helt plötsligt sluta. Nej sluta med det, tänker jag. Du kan väl vara kvar som jag i tjugo år till… Nej det är klart att du ska gå vidare, hitta en hel massa mer än du kan hitta på lilla Ekoskolan.

Jag hoppas dock att du får med dej en grundtrygghet, ett miljötänk och att du förmedlar det till dina kamrater och lärare på din nya skola. Vill du så finns jag här på skolan i några år till. Kom förbi vet jag.

Janne, kock, vän och husfar.

Avslutningsröra på Ekovis.

Själva tidpunkten var vi på det klara med. Att vi i personalen skulle klämma i med våra fantastiska stämmor visste vi. Att barnen bakat en -sju väldans massa lussebullar hade vi koll på också. Att saft kladdar när den träffar golvet märkte vi och att lite stök gör jullovet ännu attraktivare insåg vi. Nej då, våra-dina-era fantastiska ungar skötte sig helt fantastiskt.

Hela middevitten inleddes med att vår fantastiska Lisa läste en vacker saga. Sen följde den finaste barnakörs-sången med ackompanjemang av självaste rektor Per. Göta Petter så fint det var. Efter det steppade hela personalstyrkan in, ställde sig bakom barnakören och drog igång med ett ”Hejsan hoppsan faderallera osv. Det var musmammor, pappor och mormorar i långa banor. Granstövlar utan tå, fläskbitar och Huuvaa vet vad… All denna ”skönsång” avslutades med en av Linda ledd långdans. Jippijayyay så bra det blev. Själv gick jag iväg i halvlek och stoppade pastan i det kokande vattnet, stekte potatis och plockade fram gårdagens till dagens lunch. Funkade finfint…

Snacka om att det ibland är full fart i Ekoskolans kök. Igår julbord med allt vad det innebär.

I korthet, världens drag och full fart framåt… I dag terminsavslutningdag i ungefär samma fart. Ugnsvärmda skolbakade lussebullar, saftkannor och saftmuggar skulle fram på vagnar. Lunch med gårdagens rester kompletterat med nykokt Tagalitelle, sallad m m direkt ut i klassrummen. Glögg, godis och morotskaka till personalens avslutningsträff klockan 12. Snälla och omtänksamma tack från Rektor Per. Julpresenter, väl genomtänkt med ett otal valmöjligheter, passade mej perfekt. Tack Per!

Jag fick mig en timme lössläppt, att knappa lite på datortangenterna också. Både utvärdering av köket och trä och metallslöjden hanns med innan föreningens ordförande, AnnLouise dök upp och ytterligare ett möte ägde rum. Både skola, fritids och kök var representerade. Jag är så in i själen glad för det mötet. Vi pratade om skolans profil/miljö. Alla var eniga om att vi redan nu gör en enorm massa bra både för vår hälsa och miljö. Mycket handlar om att kommunicera allt vi gör till dig som vårdnadshavare.

Vi fick dock lite förbättringar gjorda redan från start. Vi kommer att köpa in lådor, kassar, hinkar till sopsortering i klassrummen. Vi vill vara säkra på att papper, plast och kompost hamnar där det ska. Det blir matvärdarna som får äran att sköta det sorteringsjobbet…

Skolans förstelärare och tillika lärare för åk 1 kommer att från och med nästa termin starta upp ett äkta Grönflaggråd, där skolbarnen får ansöka om att få vara med i. Vilken grej…

Ett ytterligare mål är att få till en s k Grönflaggtimme en gång i veckan för i alla fall åk F till 3. En förhoppning är att det kunskapskravstyngda år fyra till sex ska kunna hinna med att haka på i alla fall ett par gånger i månaden.

Idag 20 december och Jullooov! Återstår att tillsammans med nästan alla andra, fylla kundvagnen och tömma plånboken. Sen blir det till att återigen, rulla köttbullar, koka knäck, fudge och lite risbräck. Janssons frestelse är ett måste, Oxtungan likaså, Skinkan griljeras i år med grov senap panko och honung. Förbereder de ingefärskryddade revbensspjällen och bakar pizzabullar årets överraskning till barnbarnen. Funderar också på att testa ugnsvärmd Brietårta med päron honung och valnötter, men det får i så fall bli överkurs.

Julklapparna i år hämtas från de flesta utlämnings-butiker här i närområdet. Får väl passa på att handla julmaten när jag åker runt.

En riktigt God Jul och ett ännu bättre Gott Nytt År Hälsar Janne

Nu var det Jul(bord) igen!

Snacka om att man har ett härligt jobb!!!

Idag körde vi ”rutinmässigt” julbord för elever och lärare.

Det flöt på som vanligt. Våra fina sexor basade för några fyror och femmor och skötte dukningen till 86 personer med bravur. 4-6.ans skolfröken försökte få hjälpa till men det var tvärnobben. Våra snart halvvuxna 4-6.or ville sköta kalaset själva. Dragspelsdörrarna mellan skolsalarna öppnades, bord ställdes och stolar därtill. De nyköpta (inte allt för billiga) röda juldukarna rullades på. Glas, bestick och röda julservetter sattes ut. Julmust, vattenkannor och öppnare på borden och vips så var det färdigdukat. Snyggt jobbat ni fantastiska sexor.

Jag tror att rektor Per har räknat rätt. Han kom och viskade i mitt öra att det var mitt 20.e julbord. Det måste betyda att jag rullat så där en 400 kg köttbullar plus de som inte varit till påsk och julbord. Det receptet vore nått för dej att ha i receptlådan. 200 kg fläskfärs, 200 kg nötfärs, 4 kg ströbröd, 640 ägg, 1,7 l salt 1 kg peppar, en attans massa vatten, 12 liter hackad lök, 140 timmars köttbullsrullning och stekning i 40 liter rapsolja. Du ser –det är bara att köra igång. Tänker inte fortsätta att multiplicera de övriga. Kan ju bli en del om vi ser till vad ett julbord erbjuder.

Lite sill, rödbetssallad, julost, brieost, vanlig ost, lite druvor därtill. Limpa och julvört, skolgravad lax med hovmästarsås, ägg med räkor, julskinka, kalkonbröst, salami, gurkskivor, minitomater, köttbullar, prinskorv, kokt skalad potatis, Janssons frestelse, ugnsstekt lax och romsås. Julmust därtill och så lite smaskens efteråt, som vi unnar vi oss en gång om året. Den skolgjorda Fudgen, Cornflakeschokladen, Risbräcken, mörka chokladen med russin, Clementinerna och av barnen tillverkade Pepparkakorna gjorde stor succé.

Nu återstår avslutningsdagen. Jag har laddat med av skolbarnen tillverkade lussebullar, jordgubbssaft av högsta kvalitet, så barnen har lite att smaska på medan förskoleklassens fantastiska Lisa läser saga, Per spelar, barnen och personalen sjunger och långdansen tar vid. Ser fram emot ännu en fantastisk dag.

/En glad Janne men lite trött i foten.

Fina Västra ekoskolan just nu

Publicerad den 29 november 2019.

"Centrala ekoskolan"… Jo då, du vet att allt är ju relativt… Skulle ta mig till jobbet i dag. Vaknade av en radioröst som berättade att SMHI utfärdat en klass ett varning här omkring. Okidoki, jag rakade mig, borstade tänderna, klarade av ett och två, duschade i herrhastighet, hoppade i kläder och ytterkläder. Det fick bli en otvättad stalljacka, för den är varmast, en mössa över det blöta nytvättade håret och handskar på, sen var det bara att skyffla av snön från bilen och dra iväg… Tja dra iväg var att ta i. Det snöade så kraftig att det knappt gick att se något framför sig. 50 minuter i stället för en halvtimme tog det att ta sig fram till ” centrala ekoskolan.”

Skolan just nu. Det är helt otroligt hur vi kan få till det här på Västra ekoskolan (Bästa ekoskolan), Klassläraren och extraresursen i en av klasserna har blivit sjuka och kommer förmodligen inte tillbaka förrän nästa termin. Du vet att, vore jag rektor skulle jag få världens ”tuppjuck”, men inte vår rektor Per inte. Han bara skakar fram ett gäng vikarier ur rockärmen, sätter in personal från fritids – med lärarkompetens – och sen är det fixat. Grymt bra jobbat rektor Per.

Det är nära nu… ”Kreativa ekoskolan”: Även i trä och metallslöjden börjar det dra ihop sig till terminsavslutning. Götapetter vad det har tillverkats. Det är måttstockar, bilar, båtar, helikoptrar, ett flygplan, något gjort av restmaterial som ska kunna flyta, fantasifigurer, troll, ljusstakar, pennställ, tomtar och en massa mer. Kreativa glada, duktiga, fantastiska elever –utan undantag. Attans vad det är kul att vara slöjdlärare ibland.

Köket. ”Gastronomiska ekoskolan”: Jo då, vi har börjat förstå att det väldigt snart ska serveras ett dignande julbord på skolan. Häromdagen rullade Mohammad och jag 10 kg julköttbullar, snitsade till ett par Jansson och ur vattenbadet fick vi till mörk choklad med russin, så nog är vi på gång alltid. Nu väntar tillverkning av Fudge, Risbräck och Cornflakeschoklad, Laxgravning mm.

Bakdag: Årets bakning och pysseldag går av stapeln den 5 dec. Det ska bakas en så där 400 lussekatter och 600 pepparkakor, pysslas och dessutom ska det hinnas med att se på film.

Luciatåg: Den 10 dec går luciatåget, då blir det glögg, saft, kaffe, pepparkaka, lussebulle innan Lucia med ljus i hår med efterföljande tomtar, pepparkaksgubbar och gummor, strutprydda stjärngossar kommer sjungandes runt husknuten.

Den 13 dec på den riktiga Lucia, firar vi med Tomtegröt, skinka och julostmacka.

Julbord: Sen kommer skolans julbord onsdagen den 18 december, kan lova att det blir minst lika fint som de senaste 19 åren. Julmust, sillar, rödbetssallad, skolrullade köttbullar, prinskorvar, ugnslax, gravlax, julskinka, kalkonbröst, julbröd, julgodis, clementiner, sallad, vegetariskt, mjölkfritt, glutenfritt och så vidare.

Terminsavslutningen torsdag den 19 december blir med saga och dans som vanligt, Barnen kommer att sluta efter lunch. Fritids har öppet som vanligt.

Ännu en termin till ända.

Hälsningar Den där som lagar maten, slöjdmajjen, hemkunskaps-magistern, IT-Janne, och Husfar med mera. Sköt om dej!

Du vet väl att du är med och bestämmer?

Publicerad den 23 oktober 2019.

Jag har under ekoskolan-åren suttit i elevråd, tidningsråd, skolråd, matråd, miljöråd… och alltid berömt rådsrepresentanterna när de följt klassrådsprotokollen och fört sina klasskamraters talan på ett alldeles utmärkt sätt.

Sitter nu som personalrepresentant i Västra Ekoskolans föräldraledda styrelse. Jag ser att (och har sett undre en längre tid) att styrelsen har det lite svårt med kontakten ut till dig förälder. Du som förälder ska säkert veta att du är en del av skolan. Att skolans styrelse representerar dej och att du kan göra dig hörd den vägen. Det skulle kanske behövas ett ”klassråd” då och då även för föräldrarna på skolan. Man kan tänka sig att vi har någon form av mötestid för alla föräldrar en gång i månaden eller så kan vi göra som miljöpartiet och hälsa alla föräldrar (medlemmar i Västra Ekoskolan) välkomna till samtliga styrelsemöten. Styrelsen vill naturligtvis föra alla föräldrars talan och det är viktigt att den kommunikationsvägen finns. Obs! Bara ett förslag från personalrepresentanten.

Kan tillägga att den styrelse som skolan har just nu, enligt min åsikt/erfarenhet, definitivt är den mest kompetenta styrelse skolan någonsin haft. Ni föräldrar är starkare kort än någonsin. Det finns en fantastisk kompetens i gruppen.

Vår fina skolas styrelse arbetar hårt, dels för att vi ska uppfylla skolverkets och regeringens allt tuffare krav på oss som friskola men också med det som från början var själva idén med friskolor. Att vi ska driva vår profil och att föräldrar bidrar till ekonomin/lärartätheten genom att sköta allt praktiskt arbete.

Det räcker inte längre med att skolan har en anställd väldigt kompetent rektor, att vi har en tydlig profil och en fantastisk personal. Nej nu ska skolans huvudman/män med ordförande i toppen kunna skollagens alla föreskrifter. De ska också vara helt ajour med vad som händer på skolan. Naturligtvis enligt GDPR. Heja styrelsen!

Hälsningar Janne