Blogg
Husfar Janne bloggar om livet på skolan
Vecka 10
Sportlovet avklarat check
Första veckan efter sportlovet –check
Köket inledde vecka nr 10 med korv stroganoff. –En favorit för de flesta.
Tisdagens fisk med citronsås funkade halvhyfsat medan däremot onsdagens Thaigryta på kycklinglårfilé, röd curry och kokosmjölk gick som smör i solsken. Torsdagen med en god potatis och rotsaksgratäng, rotfruktssoppa och ”skolbakat” bröd funkade också.
Så var vi då framme vid veckoavslutningen:
En riktigt god köttfärslimpa gjord på fläskfärs och hjortfärs med tillhörande gräddsås, potatis och rårörd lingonsylt gjorde susen i allas magar.
Linda är i farten redan med skolans odlingar. Det för-odlas lite här och där. Ett inomhusväxthus är inköpt och småkrukor börjar redan fylla dess hyllor.
Ja jisses så mycket snö det damp ner i veckan. Naturligtvis så passade snöröjarnas ena plogmaskin på att gå sönder. För vår del blev det till att halka och pulsa.
Lite hjälp fick vi av snälla föräldrar som skottade lite där det var som värst.
Sen, dagn efter, när plogmaskinen äntligen kom och plogade hos oss… Ja allt blev väldigt fint plogat. Jo då skulle det till att snöa ännu mer.
I morgon måndag kommer vi i köket att inleda veckan med att skotta och sanda så vi får upp varutransportbilen till kökstrappan. Ja vi vet och har tagit del av väderrapporteringen som säger att det ska dimpa ner en massa tung och blöt snö redan mitt på dagen. Vi hoppas på att snöröjartraktorn håller.
Sportlov
Japp, då verkar det som om man börjar småklättra lite på väggarna igen.
Förvisso har vi gjort något varje dag men, det är ju inte som på skolan…
Det har varit bio med barnbarn, hästpassning medan hustru var hade kvalitetstid i simhallen med ett par barnbarn.
Lite småjobb med hem och konsumentkunskapen. Ja kanske lite annat med jobbet också men bara lite. -Jag ligger på, för att hitta något vettigt elbolag som vill ge oss ett bra och bundet elpris. -Inte jätteenkelt. Det är avgifter till höger och vänster och finstilt så det står härliga till.
Vi har varit några svängar till hufvudstaden också.
Lite klädjakt för hustru och så blev det Koriansk, Japansk mm. -Mat i papperstallrik på restaurang Teater vid Ringen på Söder. Hustru noterade att Erdogan var på plats på ett av trappstegen. Så klart var det Gizem inte någon Turkiskt tokledare.
Väl hemma blev det soffa medels tea och macka.
Så blev det en sväng till Granngården med lite inköp till oss och lite till skolhönsen.
Våren är här och nu är det dags för höns-tjejerna att dra igång med själva värperiet.
Vår supersnälla tupp är på ”g ” så, vill vi ha småttingkycklingbebisar så är det bara att låta hönorna få ruva på. –Spännande värre.
Köpte en säck snäckskal så det inte blir bara ägg utan lite skal också…
En tjugokilos säck med superfint ekologiskt, vegetariskt värp-hönsfoder hamnade i kundvagnen också.
Skolans höns ska väl bara ha det bästa, -eller hur…
Igår fredag, tyckte vi att vädret var som på topp så vi drog på oss lite oömt, klev ut i solen för lite väldigt angelägen biltvätt, både inuti och utanpå.
Med bilarna på rad drog vi igång med städningen.
Med varsin påse i handen tömde vi bilarna på diverse.
I den äldre av våra bilar hittade jag massor. Där var tjugotalet bläckpennor, tre ficklampor, runt en hundring i mynt, udda handskar, papper, karameller, skruvar, muttrar, kladd, en bra borste osv. osv.
Ja fy fanken så mycket skräp där fanns. Vi fyllde en dammsugare-påse ganska snabbt.
Sen vidtog sprutteriet.
Vi jagade fram högtryckstvätten, letade fram trädgårdsslangen och fick i gång vattnet efter vinteravstängning.
En kvart senare var kalaset i full gång. Full sprutt på bilarna.
Vinterns vägsalt, sand, och lera rann av i långa strilar.
Ekologisk avfettning sprayades på. Det mesta spreds för vinden eller andades in men någon skvätt lämnade blåsten kvar på bilplåten. -Mer högtryckstvättning, Tvättmedel i hink och rejäla tvättsvampar. Friskis o Svettis släng dej i väggen. Här körde vi Friskis o Tvättis.
Gnugg på två bilar. -Lite fusk tycker jag att det var att hustru fick den lilla elbilen och jag den stora pickisen. I tider som idag borde vi delat tycker jag...
Den stora bilen är ju som sagt väldigt stor och mycket att tvätta. Således var det väldigt, väldigt länge sedan den tvättades. Algerna på sidorna och på taket gjorde sällskap med mer uppstående mossa på biltaket.
Jag körde på allt vad det gick med högtryckstvätten på ”storbilen”. Jo jag tackar, vilket jobb.
Algerna satt bra. Det gröna rann efter bilsidorna.
Taket var jobbigast. Körde med raka armar, såg inget vidare. Sprutade på allt vad jag kunde, gröna alger och grå mossa for efter bilsidorna. Jobbigt värre.
Hustru… -Nej nu orkar jag inte skriva hustru längre.
För dig som ännu inte lyckats ta reda på namnet så är det Agneta.
Japp min fantastiska underbara älskade fru heter Agneta.
1974 stod förlovningen och 1977 gick själva bröllopet av stapeln.
Det där med namnet Agneta är mycket gångbart för alla.
Det är faktiskt bara jag som kallar henne Neta.
Ja hon har faktiskt sagt att hon tycker att det är superfint att jag säger Neta men, att det inte alls är lika fantastiskt när någon annan säger det.
Nog om det. Hustru… Nej visst ja. Neta ville kolla hur noggrann jag varit på biltaket så hon klättrade upp på en ikea-pall och såg efter. –Det blev icke godkänt. Alger och mossa över hela taket. Aj aj!
Neta tog högtrycksmunstycket och tvättade tak så det stänkte om det. Rent och fint blev det.
Regnet och högtryckstvätten gick för fullt och med hjälp av vatten från ovan fick vi bilarna halvhyfsat rena.
Jo då vi gnuggade med svampar och tvättmedel och spolade efter.
Den nyaste, lilla bilen blev super-ren och den stora lurven ser väl ut som en vanlig bil när det är dags att tvätta. Hur som helst så blev de bättre.
Kände att det var lite vår på ”G” så jag drog åstad och införskaffade lite fröer. Blomfrö är viktigt för ”må-bra-andet” och ätligt för ekonomin och myset. Har redan dragit igång lite brysselkålsplantor. Hoppas det inte var för tidigt.
I år blir det en hel hus-sida med tomater, morötter, rödbetor, vitlök, purjo, persilja, dill, massor med blommor och så letar jag efter något exotiskt att placera i vårt miniväxthus. Ja så klart kommer jag att klämma in ett gäng potatisar så långt ifrån tomaterna jag bara kan.
Det finns planer här hemma på fler djur, -så klart det gör…
Neta och jag har alltid haft ett menageri hemma.
Vår äldsta dotter, svärson och barnbarn har ju byggt sig ett hus och flyttat i det närmaste hem till oss. Skulle tro att det rör sig om så där en mer än femtio meter och mindre än etthundra.
Hur som helst så vill hon med familj så klart ha fler djur. På listan finns förutom de hästar, kaniner, katter och hundar vi redan har,. Getter, höns och lite annat smått o gott.
Jag har lärt mig av Neta och säger. Ok, gör jobbet och sköt om dem så är det ok.
Ja inte med några jäkla klättrande, rymmande getter som stoppar i sig allt i sin väg men ja och ok till hönor medels tupp. Skönt med en tupp-kille som väcker familjen före gamla Janne.
//Janne
Västra Ekoskolan anno 1844 / 2004
I augusti 2004 slog vi upp portarna till vår "nya" skolbyggnad..
Efter 10 fina år 8 km längre in i skogen. I Västerby gamla skola var vi redo att köra igång här i fina gamla Västra skolan.
Känns som om det där med väster är något återkommande…
Själv kom jag ju till skolan år 2000 direkt ifrån min restaurang som även den höll måttet för det där med väster. Västman Husman –vad säg som den.
Nu ligger ju skolan klart öster om väster men väldigt mycket väster om Tungelsta tätort så väster får det bli…
Vi fick med oss ett gäng entusiastiska föräldrar som tillsammans hjälptes åt dels med flytten men också med målning och färdigställande.
Det blev lite mer än spännande den första tiden på fina Västra Ekoskolan.
All målning stod färdig och det var bara brandbesiktningen kvar.
In genom dörren kom 2 brandmän. De gick runt och tittade, frågade lite och tillslut kom de fram till beslut. Det visade sig att vi målat två klassrum och en hall helt färdigt och helt i onödan. Vi hade missat att det behövdes tre lager med gips i väggarna. Det var tydligen bara ett lager.
Aj aj aj! Nu var goda råd dyra. Skolan skulle starta om några få dagar.
Föräldrarna som slitit och målat så fint gick naturligtvis i taket och var inte att räkna med för backjobb.
Vi hade ett möte och satte all lösningsinriktad personal på prov.
Det slutade med att dåvarande rektorn ringde in hantverkare som kunde ställa upp akut.
En lärare hade ett stort partytält och det ställde vi upp utanför skolan.
En vikvägg installerades så vi i alla fall fick igång 2 klassrum. Utanför klassrummet fick det plats ännu en klass och så körde vi skola i uteklassrumspartytältet.
Tur med vädret hade vi, bra hantverkare fick vi och otroligt duktig personal var där. Det var en av de varmaste höstarna på länge så när de nya väggarna var på plats och nymålade den första oktober var det fortfarande hyfsat varmt i partyklassrummet.
Så var det med den starten. Spännande och lite jobbig men det blev bra i slutänden.
Lite kuriosa om vår nyinvigningsdag.
Jag tillverkade stompadeg i massor. Dukade upp bitar av lax, skinka, ost och grönsaker i partytältet.
Vi ställde ett antal bakbord på plats, tände grillen och där på två nyinköpta plåtar fick alla finklädda föräldrar och barn grädda sina egenkavlade stompabröd.
Jättesmarrigt, toppensuccé trots ett jättegäng väldigt mjöliga, somriga och välklädda vårdnadshavare.
Det har varit fantastiskt roligt att få vara med och se en skola och skolgård succesivt bli finare och bättre för varje år. När vi kom till skolan var det bara hög sly på skolgården, personalparkeringen lyste med sin frånvaro. Någon slöjdbod fanns det inte osv.
Under alla åren vi varit här på skolan har skolgården blivit finare och finare. Tekniken bättre och bättre och mer digital. Det är Google för education och Schoolsoft, fina hjälpprogram, Chromebooks och digitala whiteboardtavlor osv.
Till och med ett paviljongklassrum är på plats. Det har blivit klätterställningar, gunga, lekstuga, växthus, odlingslott, hönshus och hönsgård, uteklassrum, utebelysning, nya sandlådor, inredning och väggar i vår utomhusbod och säkert ännu mer.
En del inomhus är gjort så klart som en helt nybyggd hall in till ”lilla huset” med tillhörande toaletter.
Vi har tagit ner några väggar och gjort förskoleklassens klassrum till ett fantastiskt härligt rum.
Ett fint personalrum och läroboksförvaring blev det när vi med föräldrahjälp inredde kallvinden.
Köket har fått modern utrustning och alla tak är ljudisolerade.
Till och med de gamla el-elementen är ersatta med mer miljövänlig värme i form av luftvärmepumpar.
Nu är det dags för oss att ta tag ytskikten inomhus.
Ser verkligen fram emot lite nymålat och fräscht.
Hälsningar från en som trivs som fisken i vattnet. /Janne
Vecka 2-4
Nu har vi redan avverkat tre veckor in på terminen.
Vi startade upp med hälsoveckor.
Veckor som på tisdag kommer att avslutas med ett dignande hälsofrukostbord.
Alla klasser har hjälpts åt att planera för inköp av en massa smaskiga nyttigheter.
Sen kommer de att med väl rengjorda händer och skolbänkar hjälpas åt att lägga upp
och förbereda vår gemensamma frukost.
Jag har gjort en beställning på nyttiga bröd, kravmärkt som, frukt, bär och grönsaker,
diverse mejeriprodukter, pålägg, flingor och mussli.
Ser fram emot en riktigt nyttig och god frulle.
När vi i köket tagit hand om frukostrester och disk hoppas vi även få till en riktigt god fiskrätt till lunchen också.
I fredags fick Mohammad under visst överseende tillaga sina första morot och kesolasagner.
Han lagade till såsen och smaksatte helt själv helt perfekt. Det enda jag hjälpte till med var att riva lite morötter.
Hela processen med att varva keso, ost, lasagneplattor och tomat och morotssås i fem stora ugnsbleck skötte han helt själv. I receptet hade jag skrivit att den skulle ta en timme i 200 grader i ugnen och det stämde på minuten. Klockan kvart i 10 var de färdiga för ugnen och klockan kvart i 11 serverade vi den första färdiga lasagnen.
Barnen gillade skapelserna så några rester blev det inte den dagen.
Jag skickar med ett recept på 4-5 portioner.
Hälsningar Janne
Morot och kesolasagne 4-5 portioner -vegetarisk
Starta upp din matlagning med att läsa igenom receptet,
sen tar du fram allt som står på listan.
Du behöver:
En ugnsfast lasagneform med höga kanter (till 3-4 lager),
en ca 4 liters kastrull och en trägaffel, en vitlökspress,
en skärbräda, en kockkniv ett rivjärn, en måttsats med tsk, msk och dl.
Avsmakningssked.
Ca 8 lasagneplattor
Till såsen:
1 finhackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
ca 300 g krossade tomater
2 dl vatten
1 tsk torkad basilika
1 tsk oregano
1 tsk salt
½ tsk svart eller vitpeppar
1 grönsaksbuljongtärning
½ liter rivna morötter
Övrigt:
1 dl matlagningsgrädde, 1 liten burk keso och 2 dl riven ost.
Häll olivoljan i kastrullen och tillsätt den hackade löken. När löken börjar bli genomskinlig häller du i tomatpurén och låter den fräsa med i ca 3 minuter.
Nu är det dags att häll i de krossade tomaterna, vattnet och buljongtärningen.
Koka upp och tillsätt sen de rivna morötterna. Koka upp igen och pressa i vitlöken och krydda med salt, ev. peppar, basilika och oregano. Nu är såsen färdig. Blanda keson och grädden i en skål.
Nu är det dags att tillverka Lasagnen.
Börja med att lägga ¼ av keso/gräddblandningen i formen.
Sen lägger du på 2 lasagneplattor, fortsätter med ¼ av tomat/morotssåsen, ¼ keso/gräddblandning, ½ dl riven ost,
2 lasagneplattor, ¼ tomat/morotssås, ¼ keso/gräddblandning, ½ dl rivenost,
2 lasagne plattor, ¼ tomat/morotssås, ¼ keso/gräddblandning, ½ dl riven ost,
2 lasagneplattor, det sista av tomat/morotssås. Avsluta med att strö över det sista av osten.
175 grader i ugnen och ca 1 timme så är den färdig att äta.
Vill du kan du riva över lite parmesanost, men ingen fusk-ost utan riv av en riktig ost…
(Vill du göra lasagnen vegansk får du göra en vitsås av maizena och havregrädde samt byta ut osten mot vegansk ost. Det är då viktigt att kolla så lasagneplattorna är äggfria).
Smaklig måltid!
Rektor Katri bad mej komma med förslag på trevliga beskrivningar av vår fina lilla skola.
Riktigt roligt att sitta och fundera över vad vår fina lilla skola egentlige står för.
Så klart skrev jag ner ordet Naturnära. Vi ligger ju verkligen bra till med skog på tre sidor av skolan och härliga åkrar med kossor och hästar på den fjärde.
Nästa ledord blev: En trygg och härligt skolmiljö.
Högst på listan står arbetsro och måluppfyllelse.
Den perfekta balansen mellan digitalt, teknik, hälsa, miljö och utepedagogik.
Att alla blir sedda!
Kvalificerad, meriterad, lösningsinriktad personal i ett härligt sammarbete.
Den ekologiska maten lagad från grunden av skolans kock i köket mitt i.
Fina nyttiga och goda sallader i vår salladsbuffé.
Digitalt med digitala smartboards, Chromebooks, skolplattformar som, –Google for education och Schoolsoft är en självklarhet.
Blommor i fönstren, jättesnäckor i klassrum och sagostund vid öppnaspisen.
En kreativ skolgård i ständig förädling av skolans föräldrar på mysiga fixardagar med korvgrillning och samkväm
Ett utomhusklassrum för ännu fler härliga dagar i naturen.
Odlingarna med vårt fina växthus, gräsmatta, odlingslådor, vinbär, hallon och björnbär och annat fint.
Klätterställningen, balansställningen och balansormen ,
Vår fantastiska öppna lekstuga.
Grillhuset med både kok, stek och grillmöjligheter
Utomhusgrytorna i kåsa vid uteborden i solens sken.
Hönsen i sitt lilla fina hönshus i skogsbrynet.
Slöjdboden med veranda som vetter rakt in i naturen.
Sandlådor nära leksaksboden, med plats för mycket lek.
Trähästarna med sitt lilla föl.
Den runda fina samlingsplatsen med eldstad i mitten
och så fotbollsplanen förstås.
Behöver jag säga mer?
Hälsningar Janne
Mellandagar.
Lugn och ro. Lat husse och matte. Trötta hundar. Kallt och varmt, is, snö och regn om vart annat.
Ryggen som sakta läker. Gick ju och sträckte till sidan får några veckor sedan. Stod på öronen rakt över ett vasst schaktblad bakom traktorn och fick välja mellan en trasig skalle och en radikal undanmanöver. En normaltränad man i sina bästa år hade klarat den rörelsen galant men inte jag inte. Det skar till i sidan så det sjöng om det.
Eländet kunde nog inta ha kommit olägligare. Vi hade som mest att göra på jobbet.
Har hört att det ska löna sig att röra på sig men, den här gången funkade det inte alls.
Vi körde på med Nobelfest och trerätters, ökade på med lucia med allt vad det innefattar.
Så avlutade vi hela rasket i crescendo med vårt härliga med jobbiga julbord.
Det var väl värt all ryggsmärta att se alla glada miner från barn och kollegor.
Men fy håken så ont det gjorde.
Värktabletter är en bra uppfinning men jag vet inte hur smart och uppmärksam jag var under tiden.
Hur som helst så gick det bra.
Det var väl en eftermiddag när det hade varit lite väl stökigt som jag hade lite bekymmer att ta mig ner till bilen och vi ska inte försöka beskriva hur det var att ta sig in i den.
På vägen hem den dagen tändes så klart tankmätarlampan och jag insåg att jag skulle vara tvungen att ta mig ur bileländet och tanka. Va gör man?
Tack Apple för att du tillhandahåller smartphones! Jag ringde hustru och hon ställde upp och körde till macken och hjälpte mig med tankningen. Hade nog fått sova i bilan annars om den stannat med ”soppatorsk”
Startade upp ledigheten med kort promenad dag ett, sen lite städning, vidare med matlagning och i går en tur till Ikea. Idag sällade vi oss till alla andra som ville betala det dubbla för nyårsmaten på Ica Maxi. Passade på att hämta mina glasögon som fått glasen utbytta. Fixade ju till ögonen som nyssens så nu såg jag för bra för de gamla glasen.
Jo då det blev bakluckan full och plånboken tom.
Väl hemma ett överfullt kylskåp. Chokladmousse-tillverkning och just nu står ett par plåtar med maränger på eftervärme i ugnen. Måste ju göra av med äggvitan som blev över.
Hustru ville titta på Harry Potter och jag kände inte lika stort sug för Tv.n.
Det blev till att arbeta lite förtroendetid. Så nu ar vårterminens matsedel färdig med recept och allt. Återstår bara att skriva ut veckomatsedlar med innehåll och klimatpåverkan.
Lite kul ska man ha så det fick bli en liten text till bloggen också.
Nu återvänder jag till arbetet och startar upp detaljplaneringen för årets hem och konsumentkunskap
Gott nytt önskar Janne
God Jul och Gott Nytt år!
2022-12-22 Dan före dan före doppare-dan.
-Se där ja då var höstterminen 2022 avklarad.
-Se där ja då var höstterminen 2022 avklarad.
Hela terminen har känts som en befrielse.
Trots att den där elaka Covid fortfarande är i farten och skapar sjukdom och oreda så har vi haft en skoltermin helt utan restriktioner.
Så härligt att få göra saker tillsammans. Att kunna kramas utan jätterisk för sjukdom och mänsklig förödelse.
I början kändes det lite skumt när folk runt i kring kom allt närmare. Sånt som jag aldrig tänkt på tidigare som att det stod någon och flåsade i nacken i kön där på Coop, men nu det känns som det bara är som vanligt igen.
På skolan har vi kunnat sitta tillsammans och äta festmat.
Vi har haft vår fina salladsbuffé igång hela terminen.
Jag vågar mig ner på knä och möta ett barn i samma nivå utan att vara rätt för coronasmitta.
Känner mig ganska trygg med 5 stycken Coronasprutor i armen. -De tar hand om oss 65 plussare riktigt bra tycker jag.
Hygienen har vi kvar på skolan, med handtvätt före maten och lite stup i kvarten. Handspriten vi hade på toaletterna har numera lärarna hand om men, renliga är vi.
Vi hade skolstarten med 2 meter jordgubbstårta tillsammans.
Vi har kunnat åka buss till inomhusidrott hela skolan, åkt på idrottdagar osv.
Vi har haft några fester som, tex. Vår härliga Nobelmiddag med trerätters lunch och vårt traditionella läckra julbord där vi samlades och festade vid tjusigt dukade långbord.
Julbordet: Japp det var som vanligt. Tre sorters sill, mest för att visa barnen vad som brukar bjudas på ett julbord, rödbetssallad, julskinka i tunna skivor, lite skivat rökt kalkonbröst, härliga ägghalvor med räkor och dillvippa, brieost, julost, annan hårdost, gurka, tomat, druvor, smarrig Jansson, "skolrullade köttbullar" prinskorvar, ugnsstekt lax, och kokt potatis, dagen till ära skalad. Godisbordet såg aningen anorlunda ut den här gången. Jag hade som mål att ordna till äggfria, mjölkfria och glutenfria godisar. Fick till: En jättegod Fudge gjord på mölkfritt smör och havregrädde, helt mjölkfria chokladbollar, likaledes mjölk och glutenfria skumtomtar och polkagriskäppar. Sen blev det lite pepparkakor och mer druvor också så klart.
Det vore kul att någon gång servera ett julbord som mina föräldrar eller till och med deras föräldrar hade det. Tänk synen när barnen går i klinch med grisfötter, pressylta, aladåber, kalvsylta, rimmad oxtunga, revbensspjäll, rödkål, brunkål, osv. Ris á lá malta tror jag skulle funka bra men...
Luciafirandet med skolgården fylld av vårdnadshavare, far och morföräldrar. Glögg, fika, barnbakade pepparkakor och lussekatter i långa banor i skenet från vackra eldar i fina eldkorgar och eldsprakande marshaller och så barnens helt underbara luciatåg. Där var tomtenissar, lucior, tärnor, pepparkaksgubbar och gummor om vart annat och så fint de sjöng. -De kan våra superbarn.
Bara det att vi kunde få baka tillsammans, -härligt!
Tillochmed terminsavslutning kunde vi ha tillsammans.
Fina Lisa läste saga på traditionellt vis i brasans sken med alla skolbarn sittandes på golvet framför andaktlikt lyssnande med lussebulle i ena handen och saftglas i den andra.
Vi i personalen avslutade terminen med en liten lunch och fika tillsammans.
Världens bästa rektor Katri och vår fina styrelse hade ordnat fina julklappar till oss i personalen. Tack snälla!
Lärarna bytte av fritidspersonalen så att alla kunde vara med och så gick lärarna på jullov och fritidspersonalen in till barnen.
En riktigt fantastisk härligt och god jul på dig och så klart ett otroligt fantastiskt nytt 2023
-Du anar inte hur konstigt det känns för en som är född 1956, dvs i mitten på förra seklet, att ens uttala år 2023…
Hälsningar Janne
Nobelmiddag
Vilken toppendag! Typ, en fullträff! –Succé!!!
Ett ganska stort gäng välklädda förväntansfulla barn köade snällt för att komma in till det urtjusigt dukade bordet i den stora salen som, vi redan öppnat upp till ettan och tvåan.
Det var snygga dukar, glas, tallrik, bestick, blågula servetter, och gyllene serpentiner. Ett riktigt Nobelfestbord.
Mitt på tallriken stod en alldeles egen medalj, gjord av smörgås, smör, ost och ett Nobel ”N” utskuret i rökt kalkonbröst med en liten persiljekvist på. De som ville äta vegetariskt fick en annan bokstav på sina smörgårsar. Gissa vilken?
De fick en smörgås bredd med mjölkfritt smör, en vegansk ost och ett veganskt ”skink”- pålägg. Det översta pålägget var, så klart skuret till ett ”V”. Barnen svarade vegetariskt när jag frågade vad det kunde betyda men jag kontrade med att det kunde betyda V som i Vinnare, -det var ju en medalj…
Dagen till ära dracks det hallonsaft till maten.
(Kan berätta att det gick åt ca 35 liter blandad saft).
Hela personalen hälsade alla barnen välkomna och jag berättade vad det vankades för smarriga festligheter
Efter ett -varsågoda så slukades mackor i en alldeles formidabel hastighet.
Mohammad och jag langade fram kyckling i god sås med stekt kulpotatis (s k. Pommes rissolés) samt vegetariska grönsaksnuggets och remouladsås i rasande takt.
Skolpersonalen tog emot och serverade de hungriga och festande barnen.
Det var riktigt tjusigt att se alla matskålar och salladsskålar på borden.
Duktiga barn som skickade skålar mellan varandra och bjöd varandra artigt och fint.
Göta Petter så mycket mat det gick åt.
Fundering: Blir barnen hungrigare i kostym och klänning eller vad är det som händer?
Några barn smög iväg från borden och frågade oss i köket ivrigt om när det skulle komma dessert. Vi svarade: När alla har fått äta upp sin mat i lugn och ro så kommer lärarna att servera den och så gick de och satte sig till bords igen. Glassugna men nöjda med svaret.
Servispersonalen, dagen till ära skötte sig barnens lärare sitt arbete till perfektion.
Det dukades fram, fylldes på och fixades lika bra som på den lyxigaste restaurang. Sjuttsingen vad man får lära sig på lärarhögskolan…
Lärarna dukade av, först skålarna och sen alla tallrikar och så när det äntligen var tomt och snyggt på borden så kom den äntligen.
-Personal med brickor fyllda med en ekologisk chokladglass i bägare garnerad med en supersmarrig chokladboll. Gjorde gott gott i de mätta magarna.
Sen var det dags för den stora prisutdelningen: Barnens klasslärare delade ut guldmedlaljkottar till de berörda och fina diplom till allmänna applåder.
4-6 an med personal dukade av, snyggade till och återställde så, det är bara att köra på som vanligt på måndag.
Mohammad och jag jagade vidare med disk och undanplock.
Får erkänna att det efter klockan ett var mest Mohammad men jag var i alla fall där…
Ett par klappar på axeln till mig och Mohammad och väldigt många till personalen.
Sen tycker jag att alla barnen ska ha ett jättehurra för ett superjobb och att de var så fantastiska vid själva festen.
Ser fram emot våra övriga kul i jul händelser.
På måndag blir det full fart med pepparkaks och lussebulls-bak, pyssel och julfilm.
Linda har lovat att hjälpa till med kak och bullgräddningen.
Mohammad ställer upp och grillar korvar till hela skolan i vårt fina grillhus.
Ställer sig solen i molnfri zenit så kör vi ätning utomhus annars blir det korv med bröd under skolans tak.
Vi satsar på runt 700 pepparkakor och minst 300 lussebullar.
Avsmakning:
Jo då, redan dagen efter vårt jättbak så är du välkommen till oss!
Klockan 8.00 drar luciatåget igång.
Kommer du före så serveras du:
Glögg, Lussebulle, pepparkaka, kaffe, saft mm. av personal-tomte-Nissor/Nissarna.
Det blir lite vacker skönsång av skolans elever.
Som vanligt så tar vi inga kort under själva tåget utan väntar snällt tills Luciatåget tågat ut och sen kommer tillbaka med barn som det är helt ok att ta kort på. –Brukar funka kanonbra.
Vi i köket är redan där i full färd att få till den smarrigaste risgrynsgröten du kan tänka dig. Receptet har jag utvecklat under mina snart 23 års försök med de runda riskornen.
Det kommer att serveras, tomtegröt, smörgås, julskinka, jul och annan ost och lite grönsaker.
Japp det var de första två dagarna i den veckan det…
Så tar vi onsdagen. Köket tänkte servera lite pasta med laxsås, vilket brukar räknas som en mer än halv succé. Sen satsar vi på en toppendag innan vi snitsar till oss och går på personaljulbord och lite rajtantajtan. Ja inte mer rajtan än att vi klarar ut att hålla skola på torsdagen.
Torsdagen blir ännu en toppendag med, kycklingsoppa och nybakat bröd. En smarrig gratäng blir toppen för den som eventuellt inte gillar soppa. Den veganska lins och morotssoppan lovar jag blir smarrigast av alla barnens val.
Fredag:
Barnen ha tjatat lite om att det är dags för en smarrig chili con och chili sin carne. Så klart har vi anammat det och satsar fullt ut på en riktigt smakrik och smarrig Chili med ris.’
Helg! Några föräldrar tar hand om våra nya skyddslingar ”hönsen” Blir det smällkallt hjälps vi åt och kommer ett par gånger per dag och byter ut fryst vatten mot rinnande.
Vi på skolan skulle behöva kontakt med en elektriker för att dra in lite el till hönshuset. Ska vi få det riktigt fint så är en liten värmeplatta en toppengrej att sätta under vattenautomaten. Ger lite värme till hönsen och så fryser inte vattnet.
Måndag igen.
Första dagen på veckan då jullovet börjar kör vi med köttbullar och pasta.
Lite vegetariska bollar av ärtor med tomatsås och pasta är inte fy skam det heller.
Tisdag. En dag före julavslutning:
Japp du tänker helt rätt… Vi kör julbord.
Det blir ett dignande julbord, helt i stil med det som serverades innan Covid pandemin tog vid. Japp det är klart vi har köpt in julmust.
Det blir ett traditionellt julbord med allt vad tänkas kan. Riktig Janson, hemrullade köttbullar, bort-tillverkade prinskorvar, urbenade laxsidor, skalade potatisar, skolgravad lax, ägg med majonnäs och räkor, sillar, rödbetssallad, grönsallad, smör, julbröd, ostar, druvor och julgodis.
Onsdag.Terminsavslutning
Har rektor Katri frisknat till från sin förkylning så läser hon en härlig julsaga för oss i brasans sken. Sen blir det lite dans och så avlutas dagen av barnens lärare. Hemgång redan vid klockan tio. De som anmält sin närvaro är så klart välkomna att äta lunch och lajja vidare på fritids.
Tjolahopp från Janne
December med hull och hår
Är det ett Jippi! eller ett huva?
Är det ett Jippi! eller ett huva?
Lite ur almanackan.
Nobelmiddag med tre-rätters-middag den 9 december
Vi tänkte oss ett dukat bord med servetter i blågult, blågula och guldiga serpentiner.
Ett riktigt vackert Nobelbord.
Kungen och drottning Silvia är nog inte här men vi har något ännu bättre, skolans juveler; dvs alla fantastiska skolbarn.
Vi samlas hela gänget kring det tjusiga bordet.
När skolbarnen sätter sig till bords upptäcker de att faktiskt alla barn har fått en medalj. Den här gången i form av en förrättsmedalj. En smarrig sandwich med rökt kalkonbröst och ost.
När så förrätten är avklarat kommer den snyggt svartklädda servicepersonalen (Våra pedagoger klädda i svart) in och serverar kyckling i god sås med pommes rissollés i skålar. Barnen serveras dagen till ära Nobelisk hallonsaft.
Dessert: Den lilla men supergoda ekologiska chokladglassen med en twist av en smarrig chokladboll får avsluta festligheterna. Vad sägs om den?
Åter till almanackan.
Ovanstående gällde fredagen, nu till måndagen.
Här ska bakas bröd så det sjunger om det. Målet är så där en 5-7 hundra pepparkakor och minst 300 lussebullar.
I år blir det vi i köket tillverkar pepparkaks och lussebulls-degarna.
Barnen kommer att enligt ett schema gå runt och baka mm. Det blir pepparkaksbak, lussebullsbak, pyssel och film. Vilken dag!
Linda har lovat att komma in i köket och grädda kakor och bullar.
Mohammad ställer upp och grillar korv i grillhuset.
Förhoppningsvis blir vädret så pass att vi kan äta utomhus. Annars får vi väl söka skydd inne i skolan med en eller ett par korvar i nävarna.
Kakorna kommer knappt ha hunnit kallna innan det börjar droppa in luciatågssugna vårdnadshavare mm. I år startar luciatåget klockan 8. Barnen behöver vara på plats senast klockan 7.45 omklädda och färdiga.
I år kör vi ett som det nu mera kan heta ”Coronafritt” Lucia.
Du är alltså varmt välkommen till vårt utomhuslucia!
Vi bjuder på glögg, kaffe, saft, lussebulle, pepparkaka och så klart våra trevliga anleten. Hej hopp!
Gröt:
Så klart blir det tomtegröt, julskinka, julost och macka till lunch.
Efter alla mina år på skolan kan jag sammanfatta tomtegrötsgillandet till att 99% av alla gillar risgrynsgröt. De andra klarar sig bra på en eller två skink alt ostmackor.
Den 14 e december på kvällen har rektor Katri bokat bord på Lida värdshus för att fira in julen med oss i personalen. Kul att få träffas och rå om bara varandra en liten stund utanför skolan.
Nu blir det en liten rast under helgen den 17 o 18 dec.
Inte för att det hemma hos oss eller förmodligen hemma hos de flesta är någon typiskt lugn helg. Kan hända blir det lite kompletteringshandling, julklappsinslagning, storstädning, julgransinköp, köttbullsrullning, osv. men i övrigt blir det lugnt…
Vecka 51
Den 19 december, måndag är det förhoppningsvis en fullt normal skoldag. Nja lite ihop-plock och sista minuten jox är det ju alltid.
För oss i köket är det högtryck. Vi ska förbereda allt till vårt traditionella julbord på tisdagen. Vi har inte haft möjligheten att kunna bjuda på julbord nu under ett par läsår. Men nu så kommer det…
Det ska bli ett julbord alldeles i stil med de vi serverat åren 2000-2020,
Vad sägs om tre sorters sillar, rödbetssallad, skolgravad lax, ägg med räkor, tunt skivad julskinka, rökt kalkonbröst, fräscha sallader, skolrullade köttbullar, smarriga prinskorvar, ugnsstekt laxsida, Janssonsfrestelse, nykokt potatis, julvört, limpa, julost, hårdost, dessertost och druvor i mängder. Så klart bjuder vi på lite fudge och choklad också. Allt toppat med den traditionella julmusten.
Så har vi då terminsavslutningsdagen.
Rektor Katri har lovat att läsa en julsaga för oss. Någon liten mumsbit kommer att serveras och så lämnar vi över våra juveler till er vårdnadshavare till en härlig och barnvänlig jul.
Fritids kommer att ha minst en personal på plats om du verkligen behöver. Annars så blir det God jul och gott nytt!
Hälsningar Janne
Spännande vecka. V 47
Veckan startade väl egentligen i helgen med snöbombardemang.
Anade efter att ha slitit hela helgen på vår gamla Fergusontraktor från -77 med sk muskelservo, snöskopa och schaktblad baktill att det skulle bli lite marigt för en del att ta sig till skolan när det blev dags.
Söndagsmorgonen inleddes kl 3.56 med ett sms från Securitas som, talade om att det var strömlöst på skolan. Det snöade så in i vassen att jag insåg att det inte skulle gå att ta sig dit. Det var bara att vänta ut vädret. Vid 18 snåret slutade det att snöa nästan helt här hemma så jag bestämde mig för att ta en sväng till skolan och kolla läget. Sväng och sväng. Efter en mil så började det snöa mer och mer. Tillslut såg man nästan inte vägen framför sig. Det låg bilar i diket på flera ställen men nu var jag ju redan halvvägs så jag fortsatte. Snöyran fortsatte tills det bara var någon km kvar då slutade det snöa lika fort som det hade börjat. Framme vid skolan såg jag redan på håll att det lyste och att våra städare var på plats så jag gick inte ens ur utan bara fortsatte hemåt. Kan väl säga att vädret har varit bättre. Räknade till åtta bilar i diket på olika sidor av vägen. Väl hemma igen efter en två och en halv timmes bilresa på sex mil så smakade den varma koppen the riktigt bra.
Mycket riktigt så började sms och mail att droppa in redan före klockan sex på måndagen.
Plogbilar som plogade allt vad det gick men som inte alls hann med överallt och bussar med sommardäck som stannade kvar hemma i garaget.
Öppningen av skolan sköttes av Linda. Linda bor ganska nära och så kör hon en snövänlig Saab. Linda kom med nöd och näppe fram till skolan och med en rejäl sats så kom hon ända in på parkeringen. Det kom väl nått barn men det hämtades efter en stund.
Rektor Katri gick tidigt ut på Schoolsoft och bad barn och vårdnadshavare att stanna hemma.
Vi hade ett snabbt digitalt möte med hela personalstyrkan och bestämde att det skulle bli undervisning digitalt. Vi har lärt oss mycket under Coronapandemin!
Mohammad ringde mej på morgonen och talade om att det inte gick några bussar eller tåg.
Jag ringde till Martin och Servera och försökte stoppa matleveransen men se det gick inte alls. Lastbilen hade redan lämnat och var på väg. Det var bara för mig att kila ut i snöyran och försöka skotta fram den fyrhjulsdrivna. Plogade undan nattens snö och ringde Mohammad och bad honom hålla sig redo för upphämtning. Vägarna var ganska halvhyfsade, i alla fall för en hög pickis med fyrhjulsdrift.
Mohammad och jag tog oss helskinnade till skolan och kunde tillsammans med Linda skotta en bred uppfart från parkeringen så att lastbilen skulle kunna backa upp. En halvmeter blötsnö var inte att leka med, tung som katten.
Efter väl utfört värv så stekte jag oss några Nuggets till en välförtjänt lunch.
Klockan 12 så såg vi lastbilen börja backa in på skolgårdens parkering. Spända gick vi ut för att se hur han skulle lyckas. Vi hade en liten skvätt sand i kvar vinter-sandlådan som fick göra nytta under lastbilshjulen. Lastbilschauffören lyckades med stor skicklighet tas sig nästan ända upp på vår skottade gång. Det var så nära som på fem meter ifrån. Vi fick konka en liten bit men det var helt säkert väl värt vårt arbete att skotta. Vi slapp bära alla kartonger, pulsande i snö hela vägen från parkeringen.
När alla varor var på plats och våra tallrikar handdiskade så tackade vi för oss och körde hem. Jag via Nynäshamn med Mohammad och Linda genom snön och hem.
Hemma igen väntade lite kontorsarbete och så ett digitalt möte med hela personalstyrkan.
Ingen visste i det läget om det skulle gå att hålla skola nästa dag.
Rektor Katri gick upp i ottan på tisdagen för att se hur det skulle gå. Plogningen hade fungerat på skolan och SL körde sina bussar så vi bestämde att det skulle bli lektioner som vanligt.
Det var väldigt lyckliga barn som rullade snögubbar, låg i snön och gjorde snöänglar eller bara sprang och pulsade i snön.
Jag som hade tinat viltfärs till köttfärssås och spaghetti på måndagen lät fiskrätten utgå till förmån för måndagsmaten och tänk, det var ingen som klagade…
Vår skolsköterska kom på besök och pratade med några barn.
Hela skolan körde en schemabrytande teknikdag så det var inte bara snön som var kul det blev en massa uppfinningar byggda också.
Carro kom in med andan i halsen och berättade att taket på hönsgården rasat in. Visst hade taket gett sig en bit men det var aldrig någon fara för våra skyddslingar. Mohammad ställde upp och skottade av hela taket. Det var väldigt många ton med blöt snö. Vi stöttade upp taket och så var det frid och fröjd i alla fall för stunden. Vi väntar på en snäll pappa som ska komma och stötta upp med en stolpe i mitten så det inte händer igen.
Det var lite oroligt en stund på förmiddagen då SL gick ut med att de ställde in alla bussar i Haninge för att ingen hade plogat busshållplatserna, men det löste sig fram på eftermiddagen och fungerade i alla fall ganska bra. Barnen kom hem och några i personalen lyckades få skjuts av några snälla föräldrar.
Onsdagen: Vi i köket gjorde en rejäl insats för det blivande julbordet med att rulla 12,5 kg julköttbullar mitt i den ordinarie matlagningen. Vi hann med nöd och näppe så alla fick sin lunch och vi fick köttbullar i frysen. Fudgen är redan kokt så nu återstår bara resten
Läshunden Ringo kom på besök och fick sig några sagor till livs av några lässugna barn.
Det blir torsdagssoppa med nybakat även denna torsdag och så en smarrig pasta och färsgratäng till det. Mums filibabba!
Pytt i panna med rödbetor på fredag blir en toppen avslutning på en spännande vecka.
Hälsningar Janne
Vecka 45
Sitter och försöker sammanfatta veckan som varit.
Det var en lugn måndagsmorgon. Skolans lärare som kör morgonfritids mellan kl 8 och nio på måndagar medan fritids har möte, såg ut att få en lagom uppstart med gänget av morgontrötta barn.
Vi i köket startade upp veckan med ett rejält lass med korv Stroganoff med ris och en Veggonoffgryta med Qourn och rotfrukter. Korv Stroganoff är ett säkert kort både bland barn och personal. Så vi kan konstatera att veckostarten var bra.
Tisdag, Mohammad och jag inledde morgonen med lite plugg ur boken matlagning 1, sen körde vi igång med fiskpanering. Mohammad dubbelpanerade fiskfilér i mjöl, ägg och panko för glatta livet medan jag stod vid stekbordet och stekte. Mitt i panerande och stekande var det som alltid, små och stora barn som ville ha vatten, plåster, jackan knäppt, ett äpple eller bara veta vad det ska bli för mat. Mohammad som annars är snabbast på att hjälpa till var mitt i panerande så hans rejält välpanerade händer funkade inget vidare till att knäppa barnjackor. Det blev jag som fick rycka in emellan stekningarna. Potatisen stod redan på spisen så det blev till att skära sallad, blanda till remouladsås mellan varven med fiskar och nuggets. Hur som helst så var det mycket mätta och nöjda barn som tacksamt visade sitt bifall efter maten. På lunchrasten kom fritids Carro in som vanligt och hämtade salladsrester till våra nyaste medarbetare. Fritids tar alltid med sig ett par barn för att pyssla om kollegorna (hönsen) under lunchrasten.
Onsdag: Tacksamma glada och lyckliga barn lovsjöng våra egentillverkade viltpannbiffar med gräddig brunsås, potatis och rårörda lingon. Mohammad kom till mig efter att ett gäng barn kommit förbi oss i köket och tackat och berömt maten och sa: ”Jag blir jättelycklig och stolt när barnen säger att maten var god” Underbart eller hur!
På soppdagen vankades det pasta och köttfärssoppa. Den här gången gjord på färs av dovhjort och fjärilsmakaroner i miniformat. Mohammads ”skolbakade” bröd blev pricken över i.t, jordgubben på tårtan… Ja du förstår, -mumsigt helt enkelt.
Den veganska soppan gjorde vi på soyafärs och grönsaksbuljong. Inte dum den heller.
Så var det då fredag och vi skulle försöka toppa läckerheterna vi serverat under veckan.
Vi drog till med strimlad stekt kycklinglårfile i en sås av grön curry och kokosmjölk. Till det serverade vi ett ekologiskt fullkornsris. Den vegetriska varianten med kikärter, rotfrukter, grön curry och kokosmjölk blev om möjligt ännu godare.
Har ju tidigare ojjat mig en smula om det här med de dyra elpriserna. Snabbt som attan har vi fått hjälp att sänka vår elförbrukning ungefär till hälften. Vi har investerat i luftvärmepumpar som ska värma skolbyggnaden för lite knappt halva elkostnaden.
Inte dumt alls! Mer pengar till barnen och mindre till Vattenfall. Tack Danne och grabbarna för ett toppenjobb!
Uteklassrummet är på plats också. Stolpar är gjutna och takseglet uppsatt. Nu återstår att bygga lite bänkar att sitta på och bänkar att sitta vid, så är du snickarsugen finns det jobb när du vill.
Ännu en härlig vecka, hälsar Janne
Halloween på skolan – sista dagen innan höstlovet
Möttes av idel häxor, spöken och jag vet inte allt barnen spökat ut sig i.
Vågade mig in genom grinden och in i köket.
Mohammad gick i väg och hjälpte en fritidsfröken att sätta på masken och jag började med mice en place i köket. Ja alltså en total förberedelse inför matlagningen.
Plockade fram fem ugnsbleck, skinka, purjolök, potatis, riven ost, vitlök, salt, peppar och vispgrädde till dagens smarriga gratänger.
En kastrull, potatis, rotsaker, gröna bönor, vitlök, purjolök, salt, peppar och havregrädde till det vegetariska.
Allt som behövdes för att tillreda all specialmat och sen vara det bara att sätta igång.
Mohammad tillredde ugnsgratängerna och jag det vegetariska, salladen och specialmaten.
Salladen fick bli stora bitar paprika, gurka och morötter, stora nog att hålla i handen för maten skulle intas utomhus.
Några barn gick förbi och frågade vad det skulle bli för mat och vi svarade skinka, potatis och purjolöksgratäng. Barnen tyckte att det skulle vara något mer halloweenigt så, gratängen fick heta Halloweengratäng med läskig skinka.
Lätt att vara efterklok… -Vi skulle kanske ha serverat bloodpudding med häxblandning eller spökvatten.
Vi dukade två vagnar med kåsor, skedar –ja allt som behövde för utomhuslunch.
Skolans lärare serverade från vagnarna på trapporna på varsin sida av skolhuset.
Gratängen och de stora grönsaksbitarna gick åt i mängder.
Trots redan fulla magar klarade skolbarnen att få i sig ett helt Halloweenbord nästan direkt efter lunchen. Där vankades, popcorn i långa banor, saft och godis i form av jätteläskiga dödsskallar.
En superhärlig dag med idel glada miner.
Ps/Luftvärmepumparna är nästan färdiginstallerade. Ska bli spännande och se hur mycket el vi sparar.
Ha nu en riktigt trevlig helg och en läskigt bra Halloween. Hälsningar Janne
”Fattigt”
Kriget i Ukraina gör så att det blir dyrt och svårt att få tag på el och ett helt gäng med varor. Då ökar priset på det mesta i lilla Sverige.
Tjosan hejsan så har vi inflation. Det ena ger det andra och det är inte förutsägbart för fem öre tack vara Hr Putin och hans kompisar.
För skolans del så innebär det att allt blir dyrare.
Just nu så har elpriset lite mer än fördubblats, maten har ökat drygt 30% men elevpengen och våra löner är fortfarande den samma
Ser ensamstående mödrar som inte får till sin ekonomi,
Äldre som lever på marginalen som helt enkelt inte klarar sig.
Sen är det många som klarar sig en stund för att de har lite sparat.
Här hemma går vi runt för att jag valt att arbeta ett par år extra innan jag pensionerar mig, men sen blir det tufft.
Här på Ekoskolan kämpar vi för att hålla igen allt vi kan. Så klart fortsätter vi i köket att handla ekologisk, även om den ekologiska maten ökar dramatiskt i pris mer än den ”icke giftfria”.
Vi återanvänder absolut allt vi kan. Matrester som inte varit ute ibland barnen kyls snabbt ner och återanvänds till smarriga maträtter i nya tappningar. Överbliven korv, skärs ner och blir till pyttipanna eller olika gratänger. Till Gratäng kan vi använda en hel massa olika rester, som köttfärssås, köttrester, pasta mm.
Vi tänker ett varv extra när i matsedelsplanerar, så att vi använder ugn och spis så effektivt det går.
I bild och slöjd arbetar de hela tiden med olika återanvänt.
I Förskole-klassen används gamla burkar, tomma dasspapper-rullar, ska vi rita så använder vi ofta baksidor mm.
Du som förälder(vårdnadshavare) hjälper till med en massa praktiskt, skänker överbliven frukt osv, så att skolan kan lägga alla resurser på skolan och pedagogik
Under hösten i år kommer skolan att investera i energisparande luftvärmepumpar. Skolan har lite pengar sparade i en liten buffert och en del av dem använder vi för att halvera våra elkostnader.
Alla gör vi vad vi kan och jag hoppas att vi kan hjälpa varandra när det krisar.
Fram för mera kramar och mindre krig.
Hälsningar Janne
Trivsel och informationsdag
Jag mår så attans bra och är så in i vassen glad. Äntligen är vi igång på riktigt och får träffas och umgås som vi brukar.
Det var en så fantastiskt känsla att se alla ”Vårdnadshavare” (som det så fint heter) fullkomligen välla in på skolgården. Det var bilar över allt.
Grillkorven som Mohammad grillat i mängder gick åt som smör i solsken. Det krävdes ett helt gäng med skolpersonal för att servera. Personalen fullkomligen skyfflade ut korv med bröd. Några sprutade ketchup i raketfart och de andra fyllde korvbröden med ömsom bratwurst, ömsom grillkorv. Räksalladen och bostongurkan gick bra den också. Själv gick jag runt och försökte hälsa på så många som möjligt. Där var nya föräldrar och gamla föräldrar om vart annat.
Klockan halv sex ropade skolans Linda högt på trappan.
Nu är det dags att infinna sig i respektive klassrum. Helt plötsligt var det bara fritidspersonal och barn kvar på skolgården. Barnen och personalen hade det jätteskojigt tills de vuxna var färdiga i klassrummen. Vid sex snåret var de färdiga i klassrummen och kunde ta del av informationen från styrelsen utanför skolan.
Sen drog det igång med full fart i alla grupperna.
Jag sällade mig till teknik/it-gruppen och försökte att fokusera och hjälpa till så gått jag kunde. Det kom folk med frågor ifrån de övriga grupperna hela tiden. Jag hjälpte till att hitta stegar, ogräs, knivar, verktyg, krokar, utskrifter, tänger, skruvdragare mm och,,, Kollade en smula på lastbilsflaket och konstaterade att vi hade behövt en sorteringspolis i källare och på vinden. Ekoskolan hade blandat hej vilt. Hur som helst så blev det rensat superbra.
Så härligt att se personal och vårdnadshavare tillsammans i härligt, otvunget samtal ute på skolgården och jobbandes överallt.
Stämningen var så i topp att de (minst två) som blev jordgeting-stuckna bara skakade på sig och så var det inte mer med det. (Jag vet hur in i h,… det svider.
Morgonen efter var underbar.
När jag kom på morgonen satte jag mig hos mina nya kollegor ”hönsen” och småpratade en stund. Hönstjejerna pickade mest bland rödbetsblasten och själv försökte jag mest att ställa mig in. Tror det funkade för de rörde sig sakta närmare och närmare.
Tror att jag ska försöka få oss en liten morgonträff, hönorna och jag så ofta jag kan. Tänker mig en mugg kaffe och lite småprat så där över högen med salladsrester och löv.
Mohammad lär sig mer och mer. Han är faktiskt helt grym på att få till våra Svenska smaker. Såser har blivit hans specialitet. Han träffar klockrent i smakregistret.
Redan nu fixar Mohammad att plocka fram allt han behöver för matlagningen, laga till i rätt ordning och se till så allt kommer fram i rättan tid.
Mohammad gick en kurs i specialmat alldeles innan semestern så nu fixar han den biten också.
Våra måndagar: Jo tack då har vi full fart. Ingen smygstart här inte… Själv försöker jag att hålla igen och komma en liten stund efter Mohammad. Meningen är att min vän Mohammad ska ha hunnit läsa dagens matsedel och recepten. Han ska ha hunnit plocka fram allt han behöver för att få till dagens lunch. Jag vet att jag kommer lite tidigt ibland men jag försöker att inte störa hans planering för mycket.
Själv håller jag än så länge i specialmaten och ser till att den funkar till 100 %.
Sen hjälper jag Mohammad med det han behöver.
Nu från och med oktober månad får han lite större krav på sig och får lov att tala om för mig vad han vill ha hjälp med. ’
Spännande att se om ha klarar av att be om hjälp, vår superduktiga och stolta Mohammad.
Vilken kille han är vännen Mohammad.
Han kom till oss för 4 år sedan och kunde väl så där en fem ord på Svenska. Lärde sig snabbare än snabbast att kommunicera med oss. Det där med att jobba på ett ställe där det finns barn är helt superbra när det gäller att lära sig Svenska. Mohammad hjälper sen ett par år tillbaka sina kompisar med tolkning osv. När kommunen slutade att hjälpa till med bostad, ordnade Mohammad ett förstahandskontrakt helt på egen hand, bara genom att ringa runt till hyresvärdar. Körkort fixade han snabbt. Ja du hör, han är fantastisk.
Nej nu kan jag inte sitta här och skriva mer, det är dags att åka iväg till jobbet. Vi ses! Hälsar Janne
Månadsvis
Januari, med sviter från helger i fjol. Regn, frost och lite is
Ljus i fönster med blommor i vila och granbarr på trappen..
Barn i overall och fodrade stövlar.
Februari, så kort, Gnistrande snö ska strax smälta ner.
Krukor med blommor i ny jord, åter i kalla fönster.
Äntligen, änglar i snön, morot till näsa på snögubben och pulkor i backen. Sakta mot ljusare tider.
Mars, med längtan till våren. Fortfarande kyla och is. Istappar på taken i solens sken. Forsythians gula blommor skymtar försiktigt fram. Inomhussådd av det mesta. Matbord och hyllor med småkrukor i mängder. Galonisar fram.
Hoppets april, glimtar av sol, smältande snö, vatten som virvlar i diken. Violer och Penséer i balkonglådor på altanen. Sprudlande snödroppsblom i rabatten. En och annan krokus tittar fram. Gul hästhov i soliga diken. Mor humla så stor och vacker, vaknar hungrig och suger girigt i sig från nyvakna blommor. Se körsbärsblom i mängder. Varmt på magen i solen och kallt i skuggan om ryggen. Vårblommor med sippor och vårlök. Dofter av hopp. Ljusgröna knoppande träd, Spröda små nässlor klara för skörd, mångfaldigt uppvaknande. Hunden, och hästen släpper sin päls. Snösläde och skyfflar tas in och krattor, spadar och grepar kommer fram. Sandlådan provas med hinkar och spadar.
Maj, ”Sol, regn och vatten” Gödsel i rabatten, Ofyllda odlingslådor. Tomt i kassan efter jakten i hyllor av frö. Tulpaner, Narcisser om vart annat. Gullvivan i backen och Liljekonvalj till morsdag. Spade och händer i jorden, planering och sedan sådd. Den första spröda sparrisen skördas, En väntan på undren i naturen. Doften av Hägg kittlar mysigt. Den nästan döda och torra grenarna på det Japanska körsbärsträdet orkar bära sina vackra röda blommor även i år. Sockersött och farligt grönt gräs i hagen. Chansning och ibland för tidig utplantering av förodlat. Stövlar byts mot skor. Bollar plockas fram och jackor glöms på skolgård.
Juni, Aklejan i regnbågens färger, Solen som värmer, Frön skjuter i höjden, knoppar blir till blad. Den första rabarbern så spröd blir till paj.
Syrens doft slår det mesta, Den blomstertid nu kommer på skolavslutning. Snart ledigt och konstigt. Inget är vanligt. Shorts och sandaler och blommor i hår. Midsommarblomster och Hundkex. Gul Kaprifol, rosor som knoppas. Traktorn forslar gödsel i skopa ut i hage. Sprids ut över den korta vallen. Kraften hos hö som snabbt tränger igenom det tunna lagret av dynga. Dygnet ljusare än ljusast.
Det första doppet, smultron på strån av gräs, avslut med höskörd, Känner den underbara Timotejdoften kittla i näsan
Juli, Hästarna ut på sommarbete. Spritärter att tugga på direkt från landet. Den första färskpotatisen, dillen och persiljan. Örternas doft.
De första bären. Röda gubbar, hallon och björnbär. Rensning och gallring i rabatter och lådor. Rosor hänger tungt på buskar. Sol på dagen som göder gräset, regn på natten ger ork att växa. Surret från gräsklipparens batteri-tysta motor. Röjsåg i diken och runt hagar. Grannars knastrande tvåtaktarljud. Bensinångor i luften. Gräsdoft! Bad med matsäck i getingars surr.
Augusti. Regnet hänger i luften men vill inte trilla ner, Svetten lackar, Luften fylld av bromsar och mygg. Flugor på tapeten. Violer och Penséer tackar för sig och ersätts av grönskande orangeblommande Ringblommor och storblommande Pelargoner. Skörden är nära. Gula och gröna Zucchini frodas tillsammans med gurka i rabatten. De Amerikanska blåbären suktar efter vatten. Små morötter att gallra och smaska på. De första tomaterna, röda, gula, orange, söta och goda. Majsen snart färdig. Tomt i potatislandet. Manshöga solrosor tränger ut Ringblommor ur odlingslådan. De första rödbetorna skördas, kokas och äts med klickar av smör. Äpplen hänger tungt på sina kvistar och plommon i mängder. I skogen njuts svamp och granbarrsdoften i känslan av ståtliga träd. Skolan välkomnar barnen med tvåmeter jordgubbstårta och vardagen kan börja.
September, med växlande väder, Höststormar, små röda fläckar i skogsbrynet. Majskolvar tas in. En ständig oro för tomater, Basilika, Pelargoner och allt annat som frosten kan döda. Tomater på bricka med äpple i mitten i väntan på mognad. Lite gräv i rabatter, Zucchinins skal hårdnar, Brunt gräs och tröskor som brummar och ryker. Traktorer i skytteltrafik. En sista ros blommar ensam på busken. Regnkläder ska provas och bytas mot byxor med ben som når ner till urväxt stövel.
Oktober, med blad som smälter av frosten. Trädgårdens möbler ska in, barnpoolen tömmas, uteleksaker packas och verktyg bytas ut.
Tomatfyllda kvistar hänger i snören i fönster. Balkonglådor på altanen fyllda med frosttåligt silvrigt och grönt. Småkyligt då och då så fleeströja på.
November, med lager på lager. Det sista flyttas in och räddas från vintern. Mörkret sänker sig över landet. Röda löv som faller. Tomma grenar, glesa buskar.
December, ibland lite ljus från vit snö i tunt lager. Helger och mys i brasans sken. Ris från gran i stallet. Ljusgirlanger, stjärnor och pynt.
Glada barn med klappar under granen. Hyacinter på borden, adventsljus och tomtar. Julmat i mängder och så hoppets nyår med löften som sällan hålls.
Så är vi där igen med ett nytt och härligt år. Tjock jacka, termobyxor eller overall.
Det grönskar på Ekoskolan.
Rektor Katri har utlyst en tävling om vilket klassrum som har finast växter i fönstren till våren. Själv kör jag utom tävlan och smygvattnar lite blomster utan för köket.
Linda ska försöka få med sig en klass och plocka av alla fina svarta vinbär som döljer sig bland all ”Nates”. Har lovat att koka saft på skörden.
Det finns en del smått och gott i odlingslådorna. Spännande att se vad som döljs under jorden.
Här hemma skördar jag pyttesmå orange tomater, söta så det sjunger om det. Vi tuggar i oss en liter på en kväll hur lätt som helst.
Skördade de rödbetor som var färdiga i förrgår. Kokade den stora skinkkastrullen fylld till bredden, gjorde en, 1,2,3 lag och fyllde tre stora burkar med inlagda rödbetor. -Vintern är räddad.
Vad har man inlagda rödbetor till förutom pyttipanna, pölsa, kalops och isterband? Förslag mottages tacksamt.
Vi smaskade på ett gäng lite mindre rödbetor, varma med en smörklick. Farligt gott. Enormt mycket färgämne dock så det var tur jag kom ihåg vad jag ätit innan jag såg färgen i morgon-toan.
Majsen är nästan färdig och squashen ska vi inte prata om. Vi har dragit i oss gröna och vita squash varenda dag sedan de började mogna i mitten av juli. Konstigt nog är det fortfarande lika gott. Att bara skära "grovgurkan i småbitar, steka på hög värme tillsammans med lite vitlök och olivolja. Mums!
Den vita sorten kallas flygande tefat. Den är lite träigare och har tjockt skal. En typisk vintersquasch, jättegod att steka även den.
Jordgubbarna räckte till ett par liter men sen tog de slut alldeles för tidigt. De ynglar av sig i långa stänglar så det blir garanterat fler plantor till nästa år.
De Amerikanska jätteblåbären måste nog få både mer näring och vatten för de var inte större än våra Svenska.
Sparrisen som nu är inne på sitt andra år gjorde vi nästan som man ska med. Vi smygplockade de första tio sparrisarna men, sen lät vi dem växa vilt. Det är tydligen så det ska göras för att det ska bli en riklig skörd år tre. De kan tydligen bli upp åt 100 år så de har tiden för sig.
Potatisen blev till 50 procent bra. Den ena sorten smakade förträfflig och såg trevlig ut i kastrullen men, den andra bar sig lite konstigt åt. Den såg ut som om den var kokt i kastrull utan lock. Yttersta delen flikade sig och den inre delen var som vanlig. Smakade gott men såg inget vidare ut.
Björnbären är tydligen en tidig sort. Det blev inte så stor skörd men de smakade ljuvligt. Beställde en taggfri sort men, plantan som kom var definitivt inte taggfri. Lurad igen!
Drog igång traktorn och skulle snygga till lite i dyngstacken.
Plötsligt när jag kom körandes med traktorskopan nere i full attack mot gödselstacken så såg jag en stor planta av tomat sticka upp vid sidan. Den är nu full med små tomater och absolut självsådd. Kul!
Min dotter fick en rolig planta i present i somras. Den planterades preliminärt i en odlingslåda hos oss. Nu blommar den med rosa blommor och jag gissar att vi får små fina smultron nu i september.
Sådde ett sellerifrö i våras, det tog sig så väl att jag igår skördade en rotselleri men nästan 2 dm i diameter. Själva selleriblasten var enorm. Har tagit med lite och kryddat salladen på skolan.
Tog nyssens in den sista rabarbern, den står och puttrar med lite socker i samma skinkkastrull som tog hand om rödbetorna. Ska bli till saft om det funkar. I mitt lilla miniväxthus frodas mina mini-meloner, jättegoda små bocciaklot.
Det där med gurka och squash.
Gurkan växer jättebra i min lilla backe i söderläge.
Har lagt in fem fina burkar med västeråsgurka. Squashen växer ju så det knakar.
Blev lite ledsen när tjejen som körde ut betong till min dotter och svärsons garage missade med en dm och körd rakt över fyra stora fina squashar. Tur att det är gott om det.
Spritärterna har tagit slut. Attan så gott det är att plocka sig ett gäng och sen smaska i sig framför TV.n. Jag lyckades få till två skördar i år. Den tredje har bara kommit upp en dm så där blir det nog inget om vi inte får till en massa sk brittsommar.
På min altan har jag i år haft lite lajbans. Det har varit amplar med Basilika, Oregano, Timjan, Dragon och Salvia. Balkonglåda med de vanliga som dill, persilja och gräslök och så de vanliga blomstren.
I år har jag för första gången tagit in min frostvarnare, Basilikan.
Den brukar kolavippen redan vid sex plusgrader.
Jag stoppade ner ampelkrukan i vår fina salladsskål, så nu står den rakt framför mig när jag sitter och datorknackar. Så jättehärligt att skörda lite av mödan och se resultatet.
Maten: Måndagens köttbullar gick åt i massor.
Tisdags-fisken; Stora bitar av vit fisk och lax i smarrig citronsås med fullkornsris funkade kanon.
Onsdag: Självklart så var pytt i panna med rödbetor en succé.
Torsdag: Barnens kokboks Broccolisoppa gick åt till sista slurken trots att vi serverade pasta och köttfärsgratäng.
Fredagens korvgrillning gick supertoppen. Tror det gick åt 225 korvar med bröd. Morot och paprikabitarna gick dock inte lika bra men, hyfsat. På måndag kör vi pasta med skinksås, garanterat en bra start på veckan.
Kram på er. Hälsningar Janne
Konstiga tider.
Det gäller att se om sitt hus och så vårt hus såklart
Ekoskolan som ju verkligen vill vara en skola som bryr sej om miljön, har hamnat hos en ganska taskig belägenhet.
Hyresvärden vi hyr av har utrustat vår skola med gamla direktverkande element. Vi har länge försökt att påverka dem till att ordna till ett mer miljövänligt system. Så nu när vi helt plötsligt märker att vi kommer att få betala inte bara skjortan utan ett helt gäng med skjortor för elen, får vi eld i baken och försöker att ordna till något.
Själv har jag ganska länge försökt förmå hyresvärden att skaffa solceller men, med klent resultat.
Så nu har skolans styrelse dragit igång på allvar för att få till en miljövänlig skola på riktigt.
Målet är att täcka solfyllda delar av skolans tak med solceller och att sen installera luftvärmepumpar till skolsalarna. Allt för att få ner elförbrukningen.
Har just tagit en massa kort på skoltaket och skickat till några utvalda firmor.
Är det någon därhemma som har tips så är ni väldigt välkomna.
Ha det som toppen! Hälsningar Janne
Brandlarm på Ekoskolan!!!
Vilka hjältar vi har på skolan.
Ett barn ser att det slår gnistor och eld ur elementet på den ena toaletten på skolan. Samtidigt börjar brandlarmet tjuta. Barnet skriker till vår fantastiska fritidspedagog Kenny. Kenny springer direkt in och vrålar på Mohammad i köket. Kenny ser till att kolla så det inte är några barn inne i skolan och Mohammad tömmer en brandsläckare rätt ner i elementet. Inte en chans för en eld att få fäste med den behandlingen. Kenny tar ner alla barnen till fotbollsplanen och räknar in dem. Barnen som fått vara med om en brandövning på riktigt andas ut och kan fortsätta sin lek på skolgården. Securitas ringer på stört till både mig och Katri. Vi har ständig kontakt med skolan. Vi pratar bägge två med både ”brandsoldat” Mohammad och blixtsnabba Kenny. De verkar få ner sin puls och incidenten får ett lyckligt slut.
Själv jagar jag rätt på städchefen Raif. Han befinner sig i Houston Texas men lovar att ordna till lite extrastädning därifrån. Pulvret från brandsläckaren ligger likt snö över halva hallen, så de fick en del extra att göra. Jag körde till skolan direkt på eftermiddagen och kunde med egna ögon se att skolpersonalen skött sig exemplariskt. Det blev en test på riktigt som gick toppenbra. Spåren på eftermiddagen var en liten svart fläck på toalettelementet och en del vitt skum i övrigt var ingen skada gjord. Tilläggas kan att elementet hade fått en kortslutning och det var ett par kablar som slog eld. Toaletterna är väl kaklade så det var aldrig någon fara för skolbyggnaden. Pratade med vår hyresvärd och han har lovat oss ett ersättningselement som inte kan ta eld. Hur som helst. Snyggt jobbat personalen!
Hälsningar Janne
Klimatet och vår planet
För nästan tjugotre år sedan sökte jag mig vidare från egna rörelser och karriärer. Hittade vår fina lilla ekoskola.
Har genom hela livet fascinerats av moder jord, vår planet och av naturen.
Mångfalden, allt det fina. Så otroligt många olika vackra, fula, stora, små, färgglada, tråkiga och fantastiska djur och växter. Sinnrika system som om vi bara låter dem få vara ifred, fungerar helt otroligt.
Rädslan drabbar mej fruktansvärt hårt när jag ser att de flesta i min omgivning helt enkelt antingen tvärskiter i förstörelsen eller så gräver likt strutsen bara ner huvudet i sanden och låtsas som om det regnar.
De bara kör på med pengar framför ögonen. Från den enkla till den rika.
Det är som att vara i en ond dröm. Jag ropar och ropar men ingen vill höra.
Lilla Greta är lika förtvivlad hon. Hon står upp modigare än modigast och försöker att slåss mot jättarna, statsmännen, bestämmarna och rikingarna.
Jag tänker på mina barn, barnbarn, barnen på min skola. Hur blir det för dem om vår planet blir för varm, för torr, översvämmad. När vi får nya virus, parasiter och sjukdomar.
Nej vi har under ett par sekel jobbat stenhårt för att förgöra vår planet och våra hem.
Jag vill hoppas att det inte är försent
Att vi fortfarande kan göra någonting åt eländet. Att vi tillsammans kan kämpa och göra allt bra igen.
Vilken härlig känsla av tillförsikt att veta att vi alla vill försöka, att vi tillsammans går åt samma håll. Att vi tillsammans hjälps åt att jobba framåt och bygga en planet som får en framtid för våra barn och barnbarn.
Jag vet den gamla klyschan ” Ingen kan göra allt men alla kan göra något.
Kör hårt vi ska klara av det!
Hälsningar från en som höat och hässjat, plockat och doftat, bilat till brevlådan, kört miltals med mc och bil. Lagat giftfri mat i alla år ej att förglömma.
Nu är vi igång!
Så där ja, då var vi installerade och redo.
Läsåret 2022/23 har kört igång.
Ett gäng nya i förskoleklass och några nya elever i de övriga klasserna. Välkomna!
Årskurs ett och två har fått varsin digital whiteboard och varsitt fint klassrum. De har en skjutdörr emellan sig så de kan öppna och stänga och samarbeta så det står härliga till.
Treorna kör på i sitt klassrum tillsammans med Ann en trappa upp i lilla huset. F klassen startar upp med Carolina och Lena de första veckona tills Lisa och Linda kommer tillbaka den 29 augusti. Lini och Kenny arbetar tillsammans med fyror, femmor och sexor nere i fina paviljongen.
Delade redan idag ut alla nästan nya och fina Cromebooksdatorer till Fyr-sexan. Efter lite hjälp med inloggning så är de igång.
Treorna får sina Crome books i veckan som kommer.
Vilken värme vi haft i veckan. En trappa upp i och utanför personalrummet så är det väl en så där, noga räknat, ”otroligt jättevarmt” Svetten rinner efter ryggen, händerna blir alldeles kladdiga och det där man har mellan axlarna slutar att fungera.
Rektor Katri och jag försökte att tillgodose ”Sadistiska” centralbyråns” önskemål och försökte skicka lite handlingar till dem. Efter att ha försökt i två dagar en trappa upp i en värme som tar död på de flesta hjärnor så gav vi upp.
Jag tog med mej pappren hem. Hemma så blev det rakt in i duschen med iskallt vatten och så en snabb kopp fika. Sen placerade jag mig rakt under vår AC-fläkt. En timme senare var problemet löst och SCN hade fått sitt. Lite kyla och koffein löser det mesta.
Skolstarten gick superbra
Var på jobbet vid 6.20 för att börja med tårttillverkningen
Redan dagen innan var Mohammad och jag på brädgården för att ersätta ”tårtfatet” som försvunnit under pandemiåren. Vi fick nästan in hyllplanet i min lilleplutt-elbil, körde vidare och hämtade upp en hel låda med jordgubbar.
Mohammad kom vid åttasnåret och drog igång med jordgubbssnoppning. Själv tillverkade jag två meter tårta, ett par vagnar med muggar och jordgubbssaft och en vagn med föräldrakaffe. Massor med assietter och tårtskedar. Så klockan halv tio var det färdigt för eleverna att ta för sig av härligheten.
Vi fick toppbetyg av alla. Det var väldigt mycket tårta på tallrikarna och väldigt lite tårta i komposthinkarna.
Trots tårtfrossandet så gick det åt tio kilo köttbullar, tio kilo kokt potatis, en kastrull med brunsås och en hink rårörda lingon. Sen slank det ner en hel del vegetariska bollar också.
Fredagens kalla smaskensmat gick inte fullt så bra. Det verkar som om barnen inte är riktigt vana vid potatissallad. De rökta och skivade kalkonbrösten gick åt men potatissalladen gjorde inte full succé. Som tur var så fanns det både stekt potatis och nudelwok att tillgå.
Hälsningar Janne
Nu är det snart dags för skolstart.
Fritids öppnade v 31. Två barn av tio infann sig. Kenny och Mohammad körde på och har gjort ett superjobb på fritids med de två/tre barnen.
Det har varit pyssel, lek och till och med bad vid Grindsjön.
Var och hälsade på i onsdags. Träffade två av barnen, Kenny, Mohammad och så rektor Katri förstås. Den dagen hade de grillat smarriga hamburgare. Jag blev erbjuden att vara med på en omgång kubb men såg att barnen redan vann stort, så jag avböjde…
Under sommaren har vår hyresvärd lejt bort takläggeriet till ett företag. De har jobbat stenhårt hela vår semester. Rivit hela taket och ersatt varenda bräda. Sen har de täckt härligheten med fin plåt.
Nu väntar vi bara på att få till rejält med solceller på taket. Taket ser urtjusigt ut.
Jag var lite orolig att de inte skulle hinna färdigt och att det kanske inte skulle vara städat när vi öppnade fritids v 31. Men så blev det inte. Allt var städat och fint och vi kunde starta upp i nystädade lokaler.
Städfirman har bonat alla golv och tvättat varenda fönsterruta. Snyggt jobbat!
Jag tror att takläggarna skrämde bort våra arbetssugna föräldrar så det är lite jobb kvar.
Uteklassrummet är på gång. En väg är byggd så att Peter som ska schakta ur, grusa och gjuta stolpar kan göra sitt jobb. Han kör hårt redan i helgen. Vad gäller ny belysning, basketkorgar så startas säkert de jobben upp ganska snart.
Våra nya fina digitala whiteboardtavlor kommer att fungera på topp redan vid terminsstart. Vi fick inte igång dem med Wi-Fi men, nu har vi hittat problemet så 2*59 kr senare är problemet löst.
Tack snälla fantastiska ni som hjälpt till med vattning, trädgård och posthämtning.
Är säker på att vi kommer att få ett superbra läsår.
Anneli och Matilda kommer att ha ettor och tvåor i sal 11 och 12 i stora huset. Treorna kommer att vara kvar i sitt trygga vackra och fina klassrum en trappa upp i lilla huset. Lisa och Linda tar hand om de minsta i förskoleklassen som vanligt.
Carro kommer att ta en del administrativt, fritids och så hjälper hon till som resurs där hon behövs och Lini flyttar ner i paviljongen med sin lilla fyr, sexa. Kenny kommer att hjälpa Lini lite och så vara på fritids så klart. Själv står jag i köket och pekar medan Mohammad sliter med matlagningen. Vår fantastiska Lycille kör på som vanligt med bild och de två slöjdsorterna, hon ska dessutom vara skolans samordnare mellan föräldrar och skolan. Det passar hon som bäst för. Lena speciallärarjobbar och självaste chefen Rektor Katri styr skutan med fast hand. Vår fina styrelse kommer så klart att göra livet lättare för alla genom sitt genuina engagemang.
Vi startar upp läsåret på torsdag den 18 augusti som vanligt med först lite intro i klassrummen, sen jordgubbstårta i mängder. Åk 1 – 6 börjar dagen klockan 8 och våra nya i förskoleklassen startar klockan 9.
Härligt att äntligen vara igång. Hälsningar Janne
Stolt husfar bloggar om sin fina arbetsplats.
Vill att du verkligen ska veta vilken kanonbra skola ditt barn går i.
Vilken superdunkatoppen skola du lyckats hitta.
Vi är som en modern tappning av en gammal bygdeskola.
Som vårdnadshavare har du möjlighet att med eget praktiskt arbete göra ditt barns skolgång såå bra.
Du som vårdnadshavare kan hjälpa till med allt praktiskt. Du kan göra din röst hörd på föräldramöten. Du kan gå med i vår styrelse och påverka där. Du kan verkligen göra allt det som föräldrar önskat i alla tider. Det är klart att du inte kan klampa in och tala om för de utbildade pedagogerna vad de ska göra men, vad du däremot kan göra så är det att ge pedagogerna och eleverna verktyg till att göra skolan så bra det bara går.
Just nu: Våra fina fantastiska vårdnadshavare valda av dej till Västra Ekoskolans styrelse har lyckats anställa den bästa rektor man kan önska sig. Rektor Katri är helt suverän. Hon anställdes för att rädda sin föra skola när skolinspektionen hade varit där och klagat. Skolan gick från noll till hundra på några månader. Här på Ekoskolan där hon varit i drygt ett år nu så, arbetar hon för att ge ditt barn en grundtrygghet, rätt syn på vår planet och för att ge ditt barn studiero, trygghet och en bra måluppfyllelse. Här på skolan ser alla ditt barn. Det är ingen som obemärkt kan smita förbi.
Jag har jobbat på skolan i snart 23 år och jag kan faktiskt inte se något vi saknar just nu.
Våra små i F klassen har en toppenfröken som haft hand om de små i nio år nu.
Ettorna får fantastiska Anneli till fröken den första tiden tills underbara Emilia kommer tillbaka efter sin barnledighet. Anneli har varit hos oss ett tag som lärarvikarie och barnen bara älskar henne. Hon är en kreativ ansvarsfull tjej men lång erfarenhet av skolarbetet både i förskola och skola.
Fina Matilda kommer att fortsätta med sina elever. De börjar nu i tvåan och blir en väldigt liten klass som kommer att samarbeta intimt med åk 1.
Sen har vi otroliga Ann. Ann har hand om våra treor och det kommer hon att göra lika bra som hon gjorde med dem när de var åk 2.
Fyr, sexan då. Jo då, lugn bara lugn Lini är kvar. Hon kommer att fortsätta att ta hand om sin lilla fyr, sexa på ett alldeles fantastiskt sätt.
Sen har vi vår superduktiga fritidspersonal. De är ju även i klass på förmiddagarna. Linda kommer att var med Lisa med förskoleklassen, Carolina kommer att hjälpa ettor och tvåor och Kenny är stationerad i fyr sexan. De kommer inte bara att vara hjälpredor utan kommer att dra sin del av lasset genom att de får använda sina specialkunskaper i klasserna. I köket kommer Mohammad under min ledning att husera. Det är meningen att han ska kunna ta över ansvaret för köket efter mej. När jag går i pension om ett år så kommer han att ha arbetat i fem år hos oss. Han är redan nu superdunka duktig i köket. Har gått hygien och allergikurs och kommer att gå fler. Smaksättning är han en fena på.
I bild och de bägge slöjdarterna har vi Lycille. Lycille kommer även att vara skolans samordnare. Hon kommer att aktivera dej vårdnadshavare med diverse uppgifter. Frivilligt förstås men du kommer att få frågan. Att vi sen inte tar ut några vinster. Inte ens styrelsen tar några arvoden, utan varenda peng går direkt till barnens undervisning. Ja bättre blir det inte. Hälsningar Husfar Janne
Semester med komplikationer
Just hemkommen från hustru som är på sjukan med bruten fot. Kan meddela att trätrappor blir väldigt hala när det regnat på dem. Södersjukhuset har blivit jättefint renoverad. Det var enkelrum, fin tv, en välfylld matsedel att välja fritt från, supertrevlig personal. Till och med undertecknad blev bjuden på kaffe.
Med lite fantasi kan man nog kalla ambulansen för limousin och sjukhusrummet för pensionat med helpension. Hur som helst så ska vi nog katten få till lite skaplig semester i alla fall. -Får väl bli rehabilitering med glass.
Tog med mig några nyplockade jordgubbar från eget land och kompletteringsköpte en liter av sammalunda. De togs tacksamt emot.
De ”hemgjorda” gubbarna var sötast, enl hustru.
Här hemma är hundarna nyätna, hästboxarna mockade, svalungarna inspekterade, tomaterna tjuvade, jordgubbslandet länsat, kaffet urdrucket och datorn startad.
Sitter och tittar ut över pallkrageodlingarna, där det växer så det knakar.
Ser fram emot potatisupptagning och att få smaka på det första björnbäret.
Förra året blev det något knas med broccolin så i år har jag placerat den mellan solrosor och ringblommor enligt expertis. Hoppas det funkar. Salladen är på väg ut ur odlingslådan. Skulle sått hälften så hade gallringen gått lite lättare. Men vad fanken, nu räcker det till fler.
Var förbi skolan igår och hämtade lite papper. Där var det tjusigt värre med tomma och rengjorda kylar och skåp, Rent som bara den. Antar att det går över när takläggarna gjort sitt…
Skolan ska ju få ett litet uteklassrum. Det blir fyra stolpar och ett jättesegel i inre änden av skolgården som vetter mot skogen. Vi har blivit lovade en grind i anslutning så vi lätt ska kunna kliva rätt ut i geografin. Ska bli spännande att ses hur det blir.
Skolans krukväxter står placerade på vagnar så de är lätta att vattna. Posten fixar trädgårdsgruppen, så jag är övertygad om att vi fixar julimånaden även det här året.
Det växer rätt bra i skolans pallkragar också kan jag meddela. Jag var inte inne i växthuset den här gången, får ta det vid nästa tur till skolan.
Jag har färdigställt samtliga Googledatorer inför kommande läsår. Windowsdatorerna uppdaterar jag innan läsåret börjar. Så det blir ett toppenläsår även teknikmässigt.
Matsedel för hela höstterminen inklusive samtliga recept, närings och klimatberäkning är fixad.
Så nu är det bara för Mohammad och mej att kavla upp skjortärmarna och sätta igång med kravmärkt matlagning från grunden.
Blev bjuden på födelsedagsmiddag igår hos grannarna och tillika dotter, barnbarn och svärson. Svärsonen som fyllde år är nu i exakt samma ålder som jag var när jag började jobba på Ekoskolan. Attan så fort tiden går.
Ett glas alkoholfritt mousserade, en sallad med färsk tonfisk, granatäpple mm. till förrätt, helgrillad flankstek, broccoligratäng och färskpotatis, avslutades med hemgjord jordgubbstårta.
Det bästa som finns för en som lagar mat hela dagarna är att bli bjuden på mat. Mumsfilibabba.
Semester
Efter lite gräsklippning, solgassning och kallduschning, så tog vi ut elbilen på tur idag.
En ren fröjd att köra omkring i 22 graders ”kyla”
Restaurangen i Gålökorset hade bommat för gått. Stegeholms gård visste inte att i skulle komma förbi så de hade passat på att stänga på måndagar… Campinghaket lite längre ut såg dyrt ut och badlusten hade försvunnit med ac-pådraget så vi vände raketen söderut och fortare än snabbast var vi framme i Nynäshamn.
Kökeriet var så där lagom fullt, så det fick bli lite lax och skaldjur med en kall citronspetsad ramlösa.
Nöjda och glada började färden hemåt. Hämtade ett barnbarn från badet, for förbi en vabbande dotter och så slingervägen hem.
Väl hemma till glada och kissnödiga hundar, fyllde vi upp det sista i poolen och så in till en fika med jordgubbar i soffan.
Hustru tog sig en timme med favoritserie och själv gjorde jag lite nytta vid skrivbordet.
Ska strax ut och vattna. Måhända blir det ett dopp i havet och sen får det bli en väldigt sen och lätt middag.
Må gott i solen hälsar Janne
Semester blogg.
Var på jobbet i måndags. Jag och rektor Katri tog en sväng till ett dagis som skulle stänga för gott och ville sälja bort diverse grejer.
Det var som vi trodde, mest saker passande ett dagis och inte så mycket för en skola. Vi hade naturligtvis kunnat köpa ett utomhuslok för 28000 men, det avböjde vi vänligt men bestämt.
Representerade sen personalen på ett styrelsemöte hela kvällen, Trevligt möte med givande samtal, morotskaka och kaffe.
Idag onsdag:
Tog en inspektionsrunda runt pallkrageväxtligheten. Plåtade en illröd jordgubbe och räknade att det nog kan bli en liten gubbe var till barnbarnen till midsommarafton. Kommer garanterat att stödköpa några fler. Sparrisen som är på andra året låter jag enligt expertisen växa och växer gör den hej vilt. Snart högre än undertecknad. Potatisblasten är på väg att hoppa ur pallkragarna, salladen måste gallras och i övrigt ser det ut som den blivande skörden trivs. Har lovat lite vattning till kvällen.
Grannen med dotter idkade lite hästpyssel med shettisarna nere i stallet. Katterna låg utsträckta uppe på höskullen i skön siesta, så med nykissade jyckar fick det bli en sväng in till datorn och en kopp fika med blogg.
Trots samtal från diverse säljare så börjar det likna semester. Härligt!
Skolavslutning
Det blir lätt lite emotionellt på en skolavslutningsdag.
De flesta av barnen som slutar i sexan har jag ju fått förmånen att få arbeta tillsammans med i sju år. En del föräldrar med fler barn har jag fått känna ännu längre.
Känner att jag blir blödigare och blödingare med åren..
Klockan 8
Rektor Katri höll ett fint tal och barnen stämde upp i skönsång. Det blir ju så attans fint när barnen klämmer i med den blomstertid nu kommer. Efter den fina sångstunden delade vi upp oss. Barn och lärare gick in i sina klassrum för lite avslutning med glass och publiken fikade.
Jag hade dukat fika med kanelbullesockerkaka på två vagnar ute på altanen. Funkade toppenbra trots några våta droppar från ovan. I köket var det kramfest och blomutdelning. Hade ett par kassar fulla med mej hem. Tack snälla fantastiska du!
Efter avslutningen när de flesta åkt hem och det bara var några fritidsbarn kvar på skolan passade personalen på att fika upp sig en trappa upp. Lärarna tog det första smörgåstårt med cider-passet och skiftade efter en stund med fritids så alla fick vara med om än inte samtidigt. Mohammad och jag turades om att fika och laga mat. Köttbullar med pastan måste ju lagas även en sån här dag.
Avslutningsdags.
Vi ligger bra till i tiden här på skolan.
Eleverna har gjort det de ska och håller just nu bara på att njuta frukterna av sitt välgjorda skolarbete
Åk 4-6 har med diverse försäljning kämpat sig till ett besök på Gröna Lund, med allt vad det innebär.
Jag var inne i klassen och bad att få låna sexorna för en liten avslutningsövning i hem och konsumentkunskap.
Fick locka med nybakad kladdkaka och vispgrädde för att slita dem från en fickpengstävling inför Grönan.
Vi snabbade på vår avslutningslektion med saft och sagda kladdkaka, så en kvart senare var sexorna tillbaka på banan och tävling.
Tack o hej mina fantastiska sexor och tack för att jag fick ha hkk tillsammans med er!
Jag och kollega Mohammad ligger lite på plus vi också. Vi har dammsugit bakom våra frysar och kylar, städad inuti och rengjort alla lister. Vi passade på att inventera rubbet, så just nu vet vi exakt vad som gömmer sig i skåpen. Vi har i god tid inför semesterstängning gjort rent alla skåp och lådor. Känns skönt att vara lite på plus. Mohammad har godkänt mina förslag på matsedel i sommar. Frysen är fylld med lämplig sommarfritids-mat. Lovar att sommarmaten kommer att fixa sig.
Mohammad är anmäld till en kurs i matsäkerhet. Dvs allergi osv.
Toppen tycker jag som just nu är ensam ansvarig för den biten. Fantastiska Mohammad kommer under nästa läsår att gå bla kurser i, näringslära och mat i storkök, så en bättre superkock än Mohammad får man leta efter…
Fotbollstävlingen: Ekoskolans årliga tävling kommer att gå av stapeln på torsdag. Det är storheter som Zlatan á la Ekoskolan med tillhörande lag. Jag tror inte att domaren är mutad men, svårt blir det.
För ett par år sedan stod jag i mål och tycker att jag gjorde en god insats men, i år står jag står över och sköter grillen istället, Tror dock på att fotbollshulliganen Carro kommer att göra mål på mål, grymma Lini passar fina bollar, Lena trycker till och placerar bollar där de ska vara. Lycille vet jag är en fena på fotboll och övrig personal kommer naturligtvis att avgöra tävlingen för att de är bäst. Tror att rektor Katri är livsfarlig!
Men lova att inte skvallra. Jag hejar på barnen. Hälsningar. -Den där Janne
Lite om maten
Vi i köket gör vad vi kan för att handla hållbart, klimatsmart, ekologiskt, svenskt och gärna närodlat.
Det tyckas vi väldigt ofta med.
I april -22 tex så var andelen mat, Svenskt och miljömärkt 76%.
Det är inte alltid vi får till det med samtliga önskvärda kriterier. Vill man handla en mager produkt kan det hända att den inte finns som kravmärkt och det närodlade kanske inte heller är det. Måste vi välja mellan närodlat och ekologiskt så väljer vi det giftfria alternativet.
Hur som helst så lyckas vi väldigt ofta.
Vissa basvaror handlar vi alltid som kravmärkt som potatis, mjölk, yoghurt, mjöl mm.
Sen har vi nyttighetsaspekten. Vi har valt bl a av allergi-skäl att använda svensk rapsolja och då vill vi naturligtvis ha en kravmärkt sort. Vi vill ju också ha en D vitaminberikad variant, men se där sprack det. Den finns bara utan eko-märkning. Har på sista tiden valt den som är D-vitaminberikad. Väntar spänt på att fler artiklar ska komma med miljömärkning.
Det är väldigt mycket att hålla reda på.
Vi försöker ju att följa livsmedelsverkets och Skolmat Sveriges rekommendationer men det är inte alltid så lätt. Ibland så har jag lyckats att hitta en nyttig, kravmärkt, klimatsmart och närodlad produkt. Då kan det falla på att producenten inte kan garantera att den är fri från någon allergen produkt som tex nötter. Men men, vi ger inte upp. Hälsningar Janne
Vecka 20 2022.
Nu börjar det märkas att sommarlovet nalkas. Det är liksom ännu gladare än förr.
Kan bero på att det görs en och annan rolighet på lektionerna. Friluftsdag på Rudan och massor med annat latjolajbans.
Vi i köket har ganska bråda dagar. Dels lagar vi mat till rekordmånga barn just nu -93 barn plus alla vuxna.
Det är full snurr kan man säga.
Köket förresten håller på att bli riktigt fint. Vi har fått ett nytt köksskåp med tillhörande rostfri bänkskiva.
Tak, väggar och lister målades förra helgen och den här helgen ska det bli nytt fint och hållbart köksgolv.
Målaren garanterar att det ska hålla i 10 år! -det du…
Skojskogen och viltvattnet får besök ganska frekvent av barn och lärare.
En fantastisk möjlighet att få testa sina teoretiska kunskaper i praktiken.
Samtliga årskurser har nu varit med att så och plantera i våra odlingslådor.
Spännande, spännande att se vad som kommer upp.
Stora planer finns för en hejdundrande skördefest när det är dags att bärga skörden.
Nu när vi äntligen får lov att träffas på riktigt igen var det i lördags äntligen dags för en aktivitetsdag.
Det blev presentation av arbetsgrupper, information och rundvandring i skolan och så grillades det korv förstås.
Teknikgruppen fick till och med upp en av våra nya digitala whiteboards.
Härligt att det finns så många hjälpsamma och kunniga, fantastiska föräldrar. Häromdagen fick jag hjälp av två pappor att felsöka varför internet inte fungerade nere i paviljongen. Så nu är det två internetantenner inköpta och på väg att installeras. Superskönt för en mej som it-ansvarig att få hjälp när det kniper.
Personalens odlingsansvarig, Linda har ordnat ett gäng pallkragar och ställt dem framför rampen på ingångssidan av huset. Där är det meningen att det ska bli en kryddträdgård. Så är det någon som känner för att köpa in så där en 16-20 påsar ekologisk jord är ni välkomna! Jag har hört att en av Tungelstas handelsträdgårdar säljer blandade örtplantor till bra pris. Vi får se vad vi hinner.
I går, läs torsdag ringde det i telefonen här hemma vid halv fem tiden på eftermiddagen. Det var världens bästa Mohammad i luren som meddelade att vår ena frys tutade och visade värme i stället för kyla på termometern. Mohammad lyckades trots redan fulla frysar placera om alla fryssaker och själv ringde jag reparatör. De lovade komma på måndag. Så i morse när jag kom till skolan provade jag att stänga av frysen och så tryckte jag lite hej vilt på alla knappar lite fram och tillbaka.
Såg ingen direkt skillnad med jag lät frysen stå på. Döm av min förvåning när jag efter någon timme gick förbi och frysen brummade för fullt och började fungera. Vet i skrivande stund inte om jag ska ringa återbud till reparatören eller inte. Vi får se på måndag morgon om frysen fortfarande är hel.
Ännu en toppenvecka.
Förra veckan är nog den roligaste veckan på hela läsåret. Att få ynnesten att få vara med skolans fantastiska sexor i några dagar och ha som roligast med att laga mat tillsammans. Ja det finns nog inget som slår det, -i alla fall på jobbet. Det var en helt klart tuff men jätterolig vecka.
Kanske inte det smartaste ur kockens perspektiv att köra hkk och skrytfest i samma vecka. Men what the…. Det funkade ju…
Men nu går vi på ny vecka. Blodpuddingsdagen
–Måndagen funkade väldigt bra för oss i köket. Undertecknad hade läst fel eller så hade leverantören gjort det? men, hur som helst som kom det färdigstekt blodpudding. -Bara att ställa i ugnen och se glad ut.
Mohammad och jag gjorde extra god sallad så, lite bra var det med den felbeställningen.
Barnen åt blodpudding så det stod härliga till i alla fall. Ibland undrar jag varför jag sprattlar och försöker. Jobbet med att steka vanligt blodpudding mot att betala två o femtio extra för att någon annan steker gör ju ingen som helst skillnad…
Tisdagen stod för panerad sej med räk-creme fraiche och kokt potatis. Mohammad säger att allt tog slut.
Själv fick jag sitta vid datorn och kurera ryggont.
Pytt i pannan gillades av de flesta. Den vegetariska lite mer. Hade köpt in rotfrukter till hemkunskapen för att lära sexorna vad de olika rotfrukterna heter. De fick nu bli en supergod vegetarisk pytt. Mums säger jag bara…
Torsdag med vår goda broccolisoppa var succé.
En härlig fin broccoli kokt i saltat vatten, tillsatt med lite grönsaksbuljong, lite potatis och en liter havregrädde. Det blev en soppa för kungligheter. Serverad med gott bröd var det en succé.
Så blev det fredag. Jag ville slå på stort och göra något riktig gott
Stekte kycklinglårfilé, kokade ett supergott ris och gjorde en av de godaste svampsåser Sverige har smakat. Den var grym…
Inte fanken gillades den av barnen. Personalen var helt saliga men vad hjälper det när inte barnen är det…
Jag får tänka om…
Nästa gång blir det att servera svampeländet vid sidan av.
Ville inte slänga det som blev över så jag tog hem en burk till hustrun. Ännu en salig själ…
Mitt mål i matlagandet är att ge barnen en fin matupplevelse. Ibland är det svårt att få till det, men jag lovar jag jobbar på det. Hälsingar Janne
Äntligen! Hem och konsumentkunskapens matlagningsdagar.
För sjuttiotolfte gången nu så har vi kört hem och konsumentkunskapens matlagningsdagar.
Det är så attans härligt att få rå om våra fantastiska sexor ett par dagar.
Vi inledde matlagningsdagarna med att sjätteklassarna kom in till mej i köket och hjälpte till med tacodagen. Det var bara en stund på förmiddagen men resultatet blev lyckliga sexor tacksam Janne och superglada skolelever.
Sen körde de verkliga matlagardagarna igång.
Tisdagen inleddes med ett -Välkommen från undertecknad, handtvätt, förkläde och hårnätspåtagning. Vi läste tillsammans kökets hygienregler och alla barnen fick skriva på Vi har tragglat hygien, baskelusker mm i ett par veckor så där var det ingen som missade något.
Hur som helst så körde vi igång med matlagning av högsta klass.
Herr kock hade förberett med allt som behövdes för att skolans sexor skulle kunna få till minst varsin maträtt.
Tanken är att eleverna ska få tillaga varsin maträtt och sen vid provsmakningen kunna redogöra för hur de gått till väga.
Även den här gången så gick det med beröm godkänt.
Med matlagningsstationerna väl förberedda kunde de fem köra igång på stört. Det blev till att lusläsa recepten, kolla supernoga att allt fanns med och eventuellt komplettera och så, den efterlängtade matlagningen.
En av ungdomarna fick till uppgift att laga korv stroganoff med ris. När den var klar, kladdkaka.
En annan fick tillaga spaghetti med köttfärssås och en hand-riven Cole slaw.
Elev nr 3 rullade köttbullar för brinnande livet, rörde till ett fantastiskt potatismos och en supergod brunsås. Till och med de rårörda lingonen kom på bordet. Elev 3 var även med på kladdkakebakningen.
Elev nr 4 wokade en fantastisk Pad Thai och en lika god rotsakswok. Rotsaksvoken kom till för att jag tog fram olika rotsaker och visade barnen hur en del av våra vanligaste rotsaker ser ut. Så nu kan ditt barn i alla fall en del namn.
Det var rotselleri, kålrot, morot, vitkål, palsternacka och färsk ingefära. En kalljästdeg till torsdagens pizzabullar gjordes också i ett nafs.
Nr 5 öste på med att dubbelpanera kyckling till Chicken nuggets. Den eleven han också med att baka ett gäng småfrallor.
Kan rapportera att de smakade utsökt. Remouladsåsen var jättegod den också.
Naturligtvis finns det en tanke bakom maträttsvalet.
1. Korv Stroganoff med ris: Kan eleverna koka ris så har de ett tillbehör till många maträtter. Stroganoff kan ju också göras både vegetarisk, med nötkött, så kan eleverna Korv Stroganoff så kan de fler rätter.
2. Spaghetti med köttfärssås.
Köttfärssås är jättebra att kunna tillaga. Då kan det bli både grytor, en vegetarisk variant och till och med Lasagne.
Att koka pasta är ju också en konst. Jag menar väl saltat vatten, en hög kastrull, mycket vatten, att lägga pastan i kokande vatten och utan lock, med tillräcklig och lagom värme i rätt tid, det är ju inget som säger sig själv… Att röra till en enkel kladdkaka känns som en bra grej att kunna när man får gäster eller blir sugen…
3. Och så köttbullarna, hemgjort potatismos och brunsås.
Kan barnen göra en bra köttbullssmet kan de tillverka pannbiffar och köttfärslimpa också. Ett riktigt gott hemgjort potatismos med smör, mjölk, salt, peppar och muskot, -det är grejor det… Att kunna röra till en enkel toppredd brunsås har man alltid nytta av.
4. Pizzadegen är en toppenbra (universaldeg). Gör en kalljäst variant och låt stå över natten så blir det en toppendeg till pizza/pizzabullar. Gör den varmjäst så har du frallor färdiga på ett par timmar. Att kunna röra till en tomatsås kall eller varm har vi nytta av till massor av maträtter.
5. Så dubbel panering. Lär sig eleverna att dubbelpanera Chicken nuggets är det inte svårare att panera fisk, schnitzel mm. Och att röra till en enkel remouladsås, som passar till massor av olika mat är jättebra.
Torsdagens trerätters med varmrätten lax var också den lärorik: Vi hade ingen hel fisk den här gången men alla hemkunskapseleverna vet numera var de hittar benen i en laxsida. En fruktsallad är ingen självklarhet det heller. Att veta att askorbinsyran i citrus hjälper till att hålla det bruna ifrån banan och äpple underlättar mycket det också.
Vi åt vid fint dukat bord och stämningen var på topp.
Alla hjälptes åt att duka av innan vi tog rast.
Klockan 12 kom eleverna tillbaka och diskningen, undanplockningen och städningen tillsammans med bästa Mohammad tog vid.
Våra fantastiska elever klarade den biten också. Ska väl kanske inte skvallra för mycket men, ditt barn kan både diska och torka en köksbänk jättebra-J
Vi tog en paus under onsdagen då fyrsexan körde livräddning i simhallen. Viktigt även det tycker jag.
Så har vi då torsdagen. Också en toppendag.
Vi började som vanligt med hand och underarmstvätt, övergick till förklädepåtagning, vidare till matlagnings-stationerna.
Elev 1. fick huvudansvaret för den pressade potatisen med allt vad det innebär. Det är ingen självklarhet det där med att skala potatis. Lite halvmarigt i början men efter 15 potatisar gick det mycket bättre.
Ansvaret för vitkålssalladen föll även på den eleven.
Så var det då pizzabullarna. En viktig och tung post när det gäller ätande för åk 6.
Det var till att ta fram pizzadegen ur kylen så den kunde börja jäsa. Hr Janne fixade det…
Pizzabulle-specialisten i klassen såg till att pizzabullarna blev helt fantastiska. Mums säger jag bara.
Tomatsåsen smakade super, Degen var lagom tjock, skinkbitarna perfekta, gräddningen toppen och pricken över i garneringen med färsk oregano, wow!
Det är en konst att mjöla degen lagom så den inte fastnar i bänken och fortfarande inte blir för torr.
Varmrätten Ugnslax med romsås och pressad potatis ansvarade två elever för. Elev nr 1 förberedde laxen genom att plocka bort några kvarglömda ben, pensla den med olivolja, kryddade och såg till att den kom i ugnen i rättan tid.
Hela klassen fick vara med och se på var benen sitter i en laxfisk.
Laxchefen tyckte att det där med fiskägg var lite läbbigt men tog tag i sig själv och gjorde en fantastisk romsås.
Göta-Petter vad duktiga de är våra sexor
Vidare till eleverna som ansvarade för en toppengod kanelbullesockerkaka i långpanna och fruktsallad i långa banor gjorde ett superjobb. Den räckte till både kanelbullesockerkas provning och eftermiddagsfika.
Fruktsalladen räckte till både oss i hem och konsumentkunskapsgänget och till mellis.
De som hade tid över dukade ett fint bord för sju personer. Dagen till ära var Carro inbjuden som gäst.
Förätten, Pizzabulle slank ner både en två och tre stycken här och var.
Varmrätten ”22 minuters-lax” i ugn med romsås och pressad potatis mottogs väl den också
Efterrätt:
Kladdkaka med lätt vispad grädde och fruktsallad gjorde susen.
Mums filibabba och tack ni fantastiska i sexan.
Hälsningar Janne
Västra Ekoskolan anno 1994
Kommunal skola - Statlig skola – Friskola - Liten skola - Stor skola - Vinstdrivande skola -Icke vinstdrivande skola – Personalstyrd – Föräldrastyrd - Styrd av vinstintresse osv.
Vad ska jag som förälder välja ? ? ?
Vill du bara ha allt serverat och nöjer dej med det din kommun erbjuder så är absolut den kommunala skolan det enklaste för dej.
Vill du ha möjlighet att påverka, att göra ditt barns skola bättre och bättre genom att hjälpa till med allt runt ikring och spara pengar som kan gå till mer och bättre personal och resurser.
Vill du att varenda krona som blir över går tillbaka till skolbarnen.
Då är vår lilla friskola ett toppenalternativ.
Skolans valda styrelse arbetar helt idéelt.
För att inte tala om alla föräldrar som ställer upp på våra s k. aktivitets (läs arbets och umgängesdagar).
-En toppengrej att träffas, grilla, prata och arbeta tillsammans.
Här får du massor med inflytande med allt det praktiska.
Genom att delta i ett par aktivitetsdagar, får du en genuin möjlighet att påverka ditt barns skoldag.
Vi har sedan vi växte ur vår gamla skola och flyttade in i våra lokaler år 2004 med föräldrars hjälp gjort skola och skolgård allt finare. Det är odlingar, växthus, klätterställning, balansbana, hönshus med hönsgård, slöjdbod, klassrumspaviljong, nytt båda här och där.
Sen finns det alltid mer saker att göra. Nu stundar målning av köket, byggnation av uteklassrum, nya basketkorgar och övrig uppsnyggning. Plantor och fröer ska i jorden, -ja nog finns det att göra..
Skolans styrelse väljs av dej som förälder. De är s.k. huvudman för skolan.
De har tillsammans med rektor och personal kompetens nog att driva friskolan enligt skolverket.
Vår skolas rektor Katri är anställd av föräldrastyrelsen i vår förening Västra Ekoskola.
Rektor Katri har hela det pedagogiska ansvaret och leder hela det systematiska kvalitetsarbetet både i personalgruppen och skolans styrelse.
Rektor arbetar för goda studieresultat/måluppfyllelse genom att främja en bra studiero, trivsel och välbefinnande för skolbarnen.
Västra ekoskolan står ju för hälsa och ekologi
Det är allt från god och näringsrik mat i rättan tid, lagom små klasser, kompetent personal, god studiemiljö, anpassningar på individnivå, bra teknik/material/litteratur.
Att lyfta ut det abstrakta till lektioner i skog och mark och konkretisera dem i praktiska övningar. ”Learning by doing”
Att ge eleverna en känsla för att vara rädda om vår planet genom att de lär sig sköta om allt från våra leksaker till inredning.
Att vara med från sådd till skörd och få ett kretsloppstänk.
Att få känna empati och kärlek från våra hönor.
Ett par barn lästa faktiskt för första gången idag tillsammans med läshunden Ringo
Att få vara med och mata våra jättesniglar.
Att eleverna alltid är sedda och får vara delaktiga i det dagliga arbetet under hela skoldagen.
Det är viktigt för oss alla här på Ekoskolan.
Vår, odling, höns, uteklassrum och skrytfest.
På skolan jobbar vår ”Odlings-Linda för högtryck för att förbereda vårens all odling. Det är en hel massa inköp. Det ska vara odlingslådor, matjord i massor, fröer, näring och annat. Det ska så snart tjälen gått ur jorden förberedas i våra odling-pallkragar, snyggas till och förberedas i växthuset. Planeras för sådd mm med de olika årskurserna. Linda förbereder också för övriga pedagogers odleri i klasserna. Tur att hon tycker det är så roligt för hon har att göra…
Tobbe snickare och markplanerings-Peter väntar också ivrigt på att tjälen ska försvinna, så de kan få till vårt nya hönshus och hönsgård. Husen är redan inköpt, nu ska det bara ställas på plats, isoleras och inredas. Det kommer att bli tre stycken blivande höns. Vi räknar med att kunna introducera tre små kycklingar redan nu under våren. Skötsel kommer att ske med frivilliga i alla årskurser och jag kan lova att de redan står på kö. Helgerna kommer att skötas av frivilliga föräldrar efter ett uppgjort schema. Sen finns ju personalen också att ta till. Sommarlovet är redan fixat då hönorna kommer att få bo på kollo i fosterfamilj. Känns som det mesta är på plats…
Ovanstående hantverkare kommer att plana ut en bit skolgård och gjuta fast en ställning till vårt nya utomhusklassrum också. Den ända skötseln av det blir väl att trycka på knappen och hala in markiserna.
Ett gäng föräldrar väntar på samma tjäle för att dra igång med nya basketkorgar med stolpar och en bättre belysning på parkering och fotbollsplan. Det ska grävas, dras el och gjutas. Full aktivitet
Tror att alla håller med mej och längtar lika mycket som jag till härliga möten på skolan nu när Coronan ligger lågt ett tag. Aktivitetsdagar med korvgrillning, småprat och att få arbeta tillsammans för att göra det ännu bättre för alla skolbarn.
Skolan kommer att ha en sk Skrytfest den 29 april (en fredag) Den kommer att inledas med rödamattan och bubbel för alla barnen. Barnens alster kommer att ställas ut både i klassrum och utomhus till beskådan för vårdnadshavare som kommer att bjudas in ca kl 12 – 16.30. Det kommer inbjudan. Äntligen får vi alla gå runt på skolan och insupa Ekoskolan-atmosfären.
Attan vad det är roligt när skolan bara blir finare och finare.
Inomhus blir det lite målning. Det är köket som står på tur.
Härligt med vår. Hälsningar Janne
Alla glada och lyckliga
Glada elever i lämmeltåg uppför trappen till mitt skrivbord, bärandes sina gamla datorer.
Lyckliga elever som hämtade sina nya Hp Chromebooks.
Glad Janne som kunde använda åk sex som support till eleverna i åk 4 o 5.
Sexorna har varit referensgrupp och fick prova på Googledatorerna en månad tidigare, så de kunde hjälpa till där så behövdes. Inga klagomål än så länge.
Vi ska äntligen slippa det eviga uppdaterande vi varit utsatta för på våra gamla Windows 10 datorer.
Åk sex fick utvärdera sina datorer lite inofficiellt för ett par fredagar sedan. En elev berättade att hans dator hade en batteritid på över 14 timmar, han hade inte behövt ladda på hela veckan.
Någon annan upptäckta att det inte gick att ladda ner en massa spel. Bra tycker jag men vi delade inte den åsikten helt. Det är ju skoldatorer inte skojdatorer...
Det verkar som om alla gillar storleken och tycker att de är ganska lyxiga.
Det var tydligen touchskärm på en del av datorerna. En bonus tycker jag medan de elever som inte fick touch på sina tyckte det var lite orättvist. Ja alltid är det något. Jag kan ju inte skicka tillbaka ett gäng datorer för att de är för bra, så eleverna får nog leva med lite avundsjuka ett tag.
Jag vet fortfarande inte säkert om det kanske kan vara en inställning. Men är det någon där ute som vet så hör gärna av dej.
Tobbe snickare kommer med ett hönshus i veckan. Vi kommer att få hjälp att förbereda marken både för hönshus, hönsgård och utomhusklassrummet av snälla Peter. Toppen toppen!
Hade en säljare från en firma som säljer markiser på besök idag. Ska bli spännande att se vad det står för siffror på den offerten.
Det är ju meningen att vi ska sätta två jättestora markiser rygg mot rygg på en fastgjuten ställning och göra ett härligt utomhusklassrum. Tanken är att vi sen så snart vi fått byggnadstillstånd ska bygga ett mer permanent tak till uteklassrum. Markiserna vi köper nu kommer att gå att använda där också, de kan utöka takstorleken när så behövs. Spännande som bara den. -Är den någon där ute som jobbar med markiser så hör gärna av dej.
Maten:
Pasta med skinksås i måndags. Det är en poppis rätt som nästan alla tycker om. De som inte äter skinka fick kalkon i sin sås och de som vill äta vegetariskt fick en smarrig grönsak, kikärt och tomatsås.
Tisdagens torskrygg med tomat, kokos, röd curry och ris gick som smör i solsken.
Sen har vi onsdagen ”lilllördagen” Det vankades viltskav och champinjongryta och en Oumphgryta med rotsaker och champinjoner.
Vi gjorde 2 jättestora kastruller. Tror att nästan alla gillar viltskavsgrytan. Den här gången gjord på hjort. Mohammad tycker att det är kebabkött oavsett vilken skav jag köper och det kan han kanske ha rätt i…
Det blev en skvätt över av viltskavsgrytan, ja inte för att barnen åt lite mat utan för att vi lagat så mycket mat. Vi vet ju från förr att grytan smakar ännu mer och bättre dagen efter, när den fått stå till sig lite. Gjorde ett par gratänger på pasta, gryta och lite gratängost.
Ett utmärkt komplement till sparrissoppan med ”skolbakade” frallor, tyckte barnen.
Köttfärsen är tinad till morgondagens (läs fredagens) chili con carne. Den brukar också funka kanon.
Fick lite panik och tog själva tummen ur och bytte in vår ena dieselbil här hemma mot en liten elbil häromdagen. Känns lite lyxigt tycker jag att smyga iväg helt ljudlöst från parkeringsplatsen. Nu saknas bara några solceller, lite vatten och vindkraft hemma så kanske man kan klara sej på pensionen så småningom-:)
Janne
Salladsbuffé
Äntligen vågar oss på att servera våra grönsaker på skolans salladsbuffé.
Det är runt två år sen vi av Corona, Covid-skäl tvingades ge upp vårt älskade gående salladsbord.
Men nu i tisdags slog vi till igen och öppnade upp salladskalaset.
Det blev en omedelbar dundersuccé. Jag överdriver inte när jag säger att barnen äter fyra gånger så mycket sallad.
Sallader som vitkålssallad, Taboulé, couscous med paprika, soyabönor med majs, svarta skivade oliver, majs och vitkål, ja allt tog slut. Det fans ingen hejd på vad barnen slevade i sig.
Förstår att det för många blev ett nyhetens behag, men i alla fall. Ska bli spännande om det går lika bra nästa vecka.
Testade kökets nya stavmixer i torsdag. Mixade en blomkål och potatissoppa till en jämn och fin soppa. Funkade toppen.
Vi har hela den här terminen bakat s k. skolbakat bröd till alla barns förtjusning.
I torsdag bakade vi supergoda frallor på vete och grahamsmjöl. Bröden är så varma när det är dags att dela dem på mitten att våra fingrar blir alldeles röda. Hur som helst så tog två stora kastruller soppa slut och tillika 2 stora ugnsbleck med pasta och laxgratäng.
Härligt med matfriska glin.
Hälsningar Janne
Vårkänning!
Vi på skolan har gått med i Riksförbundet Svensk Trädgård och där hittat Odla Unga Odlare. Vi kommer att få ett rejält start-kit med jord, näring och en massa skoj. Det ska blir odling i vatten. Jättespännande! Ett sätt för barnen att kunna följa frö till planta.
Vår fantastiska Linda är den som ansvarar för det där med odling på skolan. Hon är dessutom projektledare för "vattenodlandet".
Linda kommer att ta med sig eleverna ut i grönsakslanden när det är dags för plantering, vattning, ogräsrensning och till slut skördande. Det gör hon på vår ordinarie grönflaggtimme som vi har en gång i veckan.
Några fröer har vi fått ner i jord redan. Förvisso bara lite Chili, timjan och tomat men i alla fall.
Själv har jag en bänk i vardagsrummet full med diverse. För tillfället 4 sorters squash var av en med namnet flygande tefat. -Kan bli nått. Övriga ner-petade fröer är majs, sparris, luktärt, två sorters tomater var av ett helt gäng med en sort små gula jättesöta. Hoppas på mums till sensommaren. Sen blev det lite paprika och en sorts västeråsgurka. Har ytterligare en stor papperspåse med fröer, så jag ska nog kunna fylla mina pallkragar i år också.
Janne
En icke vinstdrivande skola. Allt till eleverna.
Var ganska säker på att det var dags att omförhandla vårt abonnemang på fiber hos Telia.
Tog fram en faktura från dem och letade telefonnummer. Icke sa Nicke, några telefonsamtal var de inte intresserade av att få.
Det hänvisades till internet och där skulle jag logga in på något som heter My business. Gjorde ett försök. Nej då där dög det inte med kocken, det skulle vara en firmatecknare. Googlade fram ett telefonnummer och ringde upp. Japp där var man nummer 17.
Sitter just nu i skrivande stund och väntar på att kopplas fram. Vår skola som i mitt tycker ligger ganska centralt, räknas tydligen till glesbygd. Tänker att vi är väl för tusan inte en förort till Jokkmokk…
Det tog många år innan jag lyckades få till ett någorlunda snabbt abonnemang. De som tillhandahåller fiber var inte alls intresserade av att gräva ner någon fiberkabel hos oss. Fick till slut napp hos Telia som erbjöd oss att gräva ner kabel till oss till en hyfsat billig peng.
Det var bara det att de ville ha en sju attans massa pengar per månad för själva abonnemanget.
Det gick tre år och sen förhandlade jag ner kostnaden till hälften. Fick tredubbla hastigheten, (300 Mbit/s) som tydligen är vår maxhastighet. -så där fick jag sitta jag nöjd. Ser att många har 1000 Mbit/s så nog räknas vi fortfarande som glesbygd.
Försökte idag att få ner kostnaden ytterligare men mötte ett för starkt motstånd. Kunde förlänga avtalet med två år till samma pris. Hoppade inte på det tåget utan övergår till att leta bland andra leverantörer. Tycker liksom att pengarna ska gå till skolbarnen och inte till att göda Telia.
Det där med att förhandla ner priser är ganska kul. I alla fall när det lyckas. Fick ner kopiatorhyran med en femhundring per månad.
Sen har vi ju ett kontrakt med en firma som heter Handla hållbart som inte bara ger oss statistik på hur mycket ekologiskt vi handlar, utan också har förhandlat med olika företag som tack vare det ger oss mycket bättre priser. Fick ner priset på vårt skolmaterial till hälften och våra matkostnader med nästan 10%. Toppen, toppen tycker jag.
De enda pengar skolan får in i kassan är ju elevernas skolpeng och några kronor i ”öronmärkta” statsbidrag som, betalas ut av kommunerna. Lite olika summor från Haninge och Nynäshamn.
De pengarna går ju oavkortat till skolan/eleverna.
Den högsta kostnaden är så klart löner och sociala avgifter, sen kommer, skolmat, skolhälsovård, el, städning, reparationer, teknik, it och fiber, skolmaterial och annat övrigt.
Så klart har vi en liten buffert så vi sitter trygga om det händer något men, skolan tar inte ut ett enda öre i vinst, inte ens styrelsearvoden... Tvärt om så hjälper föräldrarna på skolan till med massor av praktiska göromål.
Vad leder då allt detta kämpande från både föräldrar och personal till?
Jo skolan ger barnen en grundtrygghet, barnen blir, tänkande människor som lär sig att vara medvetna om vår planet.
Dessutom har vi en god tradition med stor lärartäthet, god behörighet och hög måluppfyllelse.
Det ska vara kul att lära.
Hälsningar Janne
Trädgårdsdags och teknik
Ägnade en stund på lördagsförmiddagen åt att städa undan på mitt skrivbord.
Från ett par buntar till in i pärmar. -Känns bra…
Monterade också ihop en liten odlingsstation med växtlampor.
Stoppade ner några fröer fast det kanske är aningen tidigt.
Skissade också på en långbänk att odla potatis i.
Vill ju inte ha potatisen för nära tomaterna, då kan det bli tjosanhejsan både här och där.
På skolan har vi en stor odlingsstation redan igång med lite solrosor, chili och timjan. - Det kommer mera...
Vår trädgårdsansvarige, Linda tänker sig att ta med sig barnen klassvis på vår grönflaggtimme och idka trädgårdsskötsel i våra odlingslådor/pallkragar. Alltid lika spännande att se resultatet. Det roligaste brukar vara solrosor, squasch, tomater, paprikor, spritärtor, majs och inte minst potatis och andra rotsaker. Vi får se vad de hittar på i år.
Alla längtar vi nu till våren och hoppas att vi kan slippa Coronarestriktioner och kan få träffas på riktigt. En riktig aktivitetsdag tillsammans med korvgrillning och andra trevligheter vore toppen tycker jag. Inget är som att jobba tillsammans.
Köpte hem några datorer för några veckor sedan. Det är sk Chromebooks från Hp. Jag lät våra sexor provköra dem för att kunna utvärdera om det var läge att köpa fler. De föll samtliga på läppen. Det var touchskärmar hit, 14 timmars batterikapacitet dit och fort som tusen gick det. Eleverna var lyriska. Fick ett erbjudande som inte gick att stå emot, så nu väntar vi hem Chromebooks till samtliga mellanstadieelever. Ska bli skönt att slippa det eviga uppdaterandet vi haft med våra vanliga pc med Windows 10.
Jag kommer att behålla de bästa av våra gamla datorer och de kommer att räcka till en dator var åt treorna och minst en klassuppsättning till det övriga lågstadiet.
Vi får hem ett par sk Smartboards i mars också. De ska monteras i de två klassrummen i stora huset, så är det några frivilliga som kan tänka sig att komma och installera så hör gärna av er.
Hälsningar Janne
Vår fina icke vinstdrivande skola
Så attans härligt att få ynnesten att arbeta på en skola där allt ev ekonomiskt överskott går tillbaka till eleverna.
Att skolan inte är vinstdrivande gör att vi i år kan investera i ny teknik som tex smartboards.
Inför nästa läsår byter vi ut våra gamla pc och det blir det nya bärbara Chromebookdatorer.
Det är i ett första skede eleverna i mellanstadiet som får varsin Chromebook att ha som sin egen.
Vi arbetar stenhårt på att få till ett utomhusklassrum på skolgården.
Under våren kommer hela skolgården att få en uppiffning.
Det ska bl a bli nya basketkorgar.
Inne i skolbyggnaden har vi byggt om så att förskoleklassen får ett nästan dubbelt så stort klassrum.
Slöjdboden har fått ett alldeles nytt ventilationssystem.
Vi har bullerdämpat i de flesta rum, återstår ett inför nästa termin.
Vi har råd med en bättre personaltäthet också. Inte bara för att vi inte tar ut någon vinst utan också för att vi har fantastiska föräldrar som bidrar med lite eget arbete ett par gånger per termin.
Hoppas verkligen att det ska bli ordning på pandemin så att vi kan starta upp med våra superbra aktivitetsdagar. Det kan vara en vardagseftermiddag eller en helgförmiddag –eller om vi har mycket att göra både och. Jag tycker att det är en superbra grej att träffas under otvungna former och arbeta tillsammans, fika och grilla en korv. -Ett toppensätt att umgås på.
Veckan efter?
Den här veckan har vi äntligen börjat se en ljusning i tunneln. Barnbortfallet har varit i snitt 18 till 20 stycken jämfört med 45. Själv har jag varit på plats. Mohammad och jag har lagat mat som till en vanlig skoldag. Personalen är i stort sett tillbaka och allt börjar närma sig det normala. Så klart är vi skrajsna för vad den där Corona ska hitta på nästa gång, men samtidigt är man ju som människa fyllda av tillförsikt och hoppas så klart på att allt snart ska vara över. Mohammad och jag pratade så sent som idag om hur kul det ska bli att få servera ett fullt salladsbord igen. Vår salladsbuffé står ju tom och innehållslös och bara väntar på att få fyllas med olika smarriga sallader.
Den där Covid tog ett rejält tag om oss nu i veckorna som har varit. Det verkar som om de allra flesta har varit lite småsjuka. Några av oss mer än andra men vad jag vet så har ingen av oss behövt uppsöka sjukhus. Herrejistanes så skönt. Är ju så klar skrajsen för egen del men, det skulle ju var ännu jäkligare om någon av skolans ”telningar” skulle bli för sjuka…
Barnen är härliga. Det finns liksom inget ont anandes i dem. Är man ledsen är det så klart en kram som gäller. Det samma om man blir för glad…
I köket förhåller vi oss som vanligt. Inga barn eller andra vuxna i köket. Vi sätter gränsen tydligt markerad alldeles utanför köksdörren.
Barnen sitter vid en hel massa bord i sina klassrum och äter. Jag har köpt in en ryslig massa skålar så att vi verkligen ska kunna servera mat till barnen i skålar vid varje bord. Jo då. F klass har 10 skålar till 5 bord. Åk 1 äter med åk 3, där äter de vid 8 bord och får in minst 16 skålar med mat. Åk 2 får 6 skålar till 3 bord, och 4-6 får in 12 skålar till sina 6 bord. Sen blir det ju lite fler skålar till det vegetariska, sås och sylt mm.
Det fina i kråksången är att lärarna äter tillsammans med sina elever. Det är en sk pedagogisk lunch som gäller. Vi äter tillsammans och målsättningen är att det ska bli en mysig matstund med möjlighet att koppla av och ladda alla våra batterier. Det funkar faktiskt för det mesta.
Veckans mat:
Måndag: Kycklingprinskorv eller soyakorv med vanliga och stuvade makaroner
Tisdag: Pocherad torskrygg med citronsås och fullkornsris samt Quorn med citronsås rotsaker och ris
Onsdag: Spaghetti med skinksås och en smarrig vegetarisk rätt med spaghetti, tomat och bönsås
Torsdag: Gjorde en supergod tomat och kokossoppa med ett jättegott ”skolbakat” bröd, sen blev det en pastagratäng också till de som inte vågade testa soppan.
Fredagen: Det blir fläskkarré stekt potatis och brunsås. Det vegetariska kommer inhoppandes direkt från frysen utan några förvarningar. Vi ses / Janne
Pandemi, Covid 19, Corona, Delta, Omikron och så de varianter som kommer till.
Det är ju det vi matas med dagligen. Tröttsamt som attan, men det är ju verkligheten vi lever i.
Vi på skolan förhåller oss så gott det går till pandemieländet. Just nu hjälper ingenting. Alla blir sjuka. Hör på folk att de rosslar och har mer basröst än vanligt. Många av barnen är sjuka, personalen är sjuka.
Själv tog jag det säkra före det osäkra och backade hemåt i fredags med ett covidtest i fickan, när min mage krånglade. Sen blev det blev lite host, ledvärk, snörvel, och ett positivt test. Hade ingen feber så det var bara att jobba på vid datorn.
Det är mycket som går att sköta med bara en dator och telefon till hjälp. Skolpengsavstämning, fakturascanning, mailläsning, lite hjälp med lösenord och liknande till barn och föräldrar, matbeställning, kontakt med hantverkare o s v.
Veckan som gått. Tur i oturen var att elev och personalantal varit halverat på grund av sjukdom hela veckan.
Måndag: Mohammad fick steka blodpuddingen på egen hand.
Tisdagens Thaifisk bestod av torskfilé, gröncurry och kokossås med nudelwok, även den tillagad av duktiga Mohammad. Smarrigt tyckte barnen.
Onsdag. Mohammad kokade högrev dagen före och tillagade Gulaschen på onsdagsmorgonen. En skvätt Smetana, härlig Gulasch och gott ris. Det blir inte bättre.
Jag tog en sväng till jobbet på kvällskvisten när skolan vara tom och inventerade frysarna och tjuvkikade på SnickarTobbes fina arbete med att riva en vägg nere i Förskoleklassens klassrum. Noterade också att vi fått ventilation i slöjdboden. Toppen!
Så infann sig äntligen soppdagen. Den här dagen med kyckling och potatissoppa och gott bröd. Smaskens sa barnen. Ganska många smakade det vegetariska alternativet, Mohammads linssoppa.
Fredag. Fortfarande fler än 40 barn sjuka. 4 sjuka i personalen. Köttfärslimpa, brunsås, kokt potatis och rårörda lingon fick avsluta ännu en vecka i Coronans tecken.
Funderingar till positivt eller negativt: En Covidtest; Det är alltså positivt med ett negativt test. Tror att jag är med där. Sen är det andra test. Ta ett graviditetstest, Då vill i alla fall de flesta få ett postitivt test och då är det positivt. Det är klart att det är de som vill ha ett negativt test och då är ju det positivt. Själv försöker jag ju allt som oftast att vända negativa saker till något positivt. Attan det blir marigt här…
Nu närmar sig helgen med stormsteg. Så nu när jag blivit host, snuv och feberfri, då drar hustru Agneta igång med feber, hosta, snuva och pannknack. Vojne vojne.
Saknar alla och längtar tillbaka till skolan. Ses på måndag. Hälsningar Janne
Vi hade öppethus måndag den 17 januari.
Trots pandemi hade vi 12 föräldrar med barn på besök. Superkul tycker jag. Vi hade laddat med munskydd och handsprit. Tog emot familjer i tur och ordning. En familj från var sitt håll. Rektor från ena hållet och ordförande och vice ordförande från det andra. I mitten träffade de på mej, lite frukt och fika. Hade en trevlig pratstund med i stort sett samtliga.
Pandemi, Covid 19, Corona, Delta, Omikron och så de varianter som tillkommer.
Det är vad vi matas med dagligen, suck. Tröttsamt som attan, men det är ju verkligheten vi lever i.
Vi på skolan förhåller oss så gott det går till pandemihelsiket. Just nu hjälper ingenting. Alla blir sjuka ju… Hör på folk att de rosslar och har mer basröst än vanligt. Många av barnen är sjuka, personalen är sjuka
och är de inte sjuka så är de i karantän.
Själv tog jag det säkra före det osäkra och backade hemåt i fredags när min mage krånglade.'
Har hostat och snörvlat i ett par dagar nu så jag gjorde en test. Jo då det blev positivt. Två ilsket illröda streck. Det verkar som om vi alla ska behöva drabbas av eländet.
Veckan som gått.
Måndag: Mohammad gjorde en fantastisk god korv stroganoff. Min vän Mohammad som arbetat i köket i snart 4 år har lärt sig fantastiskt mycket. Han är snart bättre än jag på att kryddsätta maten. Han är genuint intresserad av just kryddning. Hans Stroganoff, kryddad med vitlök, basilika, salt och peppar var fantastisk i måndags. Trodde vi gjorde för mycket men icke sa Nicke. Det sa slurp i skålarna. Det fanns faktiskt kvar lite (3 dl), så det känns skönt att veta alla fick så det räckte.
Tisdagens panerade fisk var sandskädda med skolans remouladsås och kokt potatis. –Funkade toppen det också… Sen blev det onsdag. Nu började sjukskrivingarna komma in. Ca 25 barn borta och hälften av personalen. I stort sett all av elevernas favorit utegryta gick åt. Vojne vojne. -Vilka matvrak-:)
Så infann sig äntligen soppdagen. Den här dagen med broccolisoppa med ”skolbakat” bröd. Smaskens sa barnen och ratade rester som, gratäng på utegryta och några panerade fiskar. -Ja va ska man säga…
Fredag. 40 barn sjuka. 6 sjuka i personalen. Kyckling på menyn. Jag tog mej till jobbet trots skakig mage. Höll stort avstånd till alla. Kollade med övrig personal så att skolarbetet skulle flyta på ett tryggt och säkert sätt. Mohammad tyckte att det var helt lugnt att tillreda kyckling, tomatsås och stekt potatis. Så efter att ha kollat posten, stoppat ett covidtest i fickan, blev det bilen direkt hem och marsch i bingen.
Funderingar till positivt eller negativt: En Covidtest; Det är alltså positivt med en negativt test. Tror att jag är med där. Sen är det andra test. Ta ett graviditetstest, Då vill i alla fall de flesta få ett postitivt test och då är det positivt. Det är klart att det är de som vill ha ett negativt test och då är ju det positivt. Själv försöker jag ju allt som oftast att vända negativa saker till något positivt. Attan det blir marigt här…
Vilka änglar vi har på skolan. Det spelar ingen roll vem. Det är bara så att den personal som blir kvar på skolan när kollegorna blir tvungna att vara hemma på grund av sjukdom, reder ut de flesta situationer. Hittills har vi i år klarat oss med vikarier och den personal som varit frisk på skolan.
Hittills i veckan så har vi faktiskt fått till det så att alla årskurser haft en egen lärare. Inte dumt med mer än hälften av personalen sjuka. Vi gjorde en plan redan 2020 när eländet startade och vi följer den än, även om vi fått revidera den då och då. Skulle det visa sig att det är färre personal på skolan än vi har klasser så slår vi ihop klasserna. Funkar inte det så blir det fritids för hela slanten. Blir det däremot så att vi får alldeles för ont om personal, börjar vi att ringa hem barnen. Men jag lovar att det är lång dit. En ensam personal kan klara de barn som verkligen behöver oss. Säkerheten först men, vi håller ut i det längsta.
Sista rycket för den här terminen
En vecka med väldigt få barn.
Vi ska vara 89 barn på skolan.
Snittet på antalet sjukanmälda barn var 62 stycken under vecka 50.
Den sista skolveckan däremot så kom det några fler.
Måndag i v 51 den 20 dec var det ”bara” 35 barn sjukanmälda.
Det var väl några som inte var anmälda på riktig via Schoolsoft också men i stort sett stämmer siffrorna.
Köket som ju måste ha jour för fullt antal barn stekte prinskorvar och tillverkade potatisgratäng. Vi minskade så klart ner tillagningen till det faktiska antalet och fyllde frysen med resten. Kan säga att vi har väldigt fullt i våra frysar nu av mat som skulle serverats till de som var hemma och sjuka. Blir till att ändra lite i nästa års matsedel bara, så det blir nog bara bra för köksbudgeten. Kanske kan vi få råd med något extra gott.
Prinskorvarna gick åt till sista vurren, Potatisgratängen gick så där halvhyfsat. Inte som spaghetti direkt men i alla fall…
Av olika anledningar, köper jag prinskorv tillverkad av fågel så ofta jag kan. Den här gången blev det kalkonkorv från Ingelstad. Kan säga att den smakar super gott.
Vi fortsatte vår måndag med ett sk APT
Där vankades det lite julmat, julklappsspel, trevlig samvaro och så lite skolprat förstås.
Jag ock rektor Katri fick komma en halvtimme sent till kvällsmötet med styrelsen, men det funkade helt okey.
Det blev ett väldigt trevligt styrelsemöte. Jag sitter ju med som personalrepresentant.
Det är bara en kväll i månaden och det är jättetrevligt så, det är helt okey.
Den här gången var det goda nyheter från kassörssidan. Tack vare vårt höga elevantal så har vi en god ekonomi. Vi är ju inte vinstdrivande utan alla pengar går till eleverna, så det blir till att investera. Det kan bli till utemiljön, större personaltäthet, nyare teknik osv.
Alltid roligt med bra nyheter.
Tisdagens terminsavslutning gick som den skulle det här året också. Fler elever (ca 65 stycken), Ingen gemensam aktivitet och inga föräldrar. (Du vet varför).
Barnen fick egenbakade pepparkakor, polkagrisstänger och saft i klassrummen. Sen hade varje årskurs trevligt för sig själva tillsammans med sina klasslärare, fram till lunchen som dagen till ära var Spaghetti med skinksås. Denna gång rökt kalkonskinka. Smaskens!
Många av barnen tog bussen hem och några blev kvar på fritids.
Öppnade en kartong med nyinköpta Googledatorer. Det är åk 6 som ska få bli en referensgrupp och prova om s.k. Chromebooks är något för oss. Jag tänker ju gå i pension om ett och ett halvt år så jag vill hitta teknik som är lite mer lättskött och kan sköta sig mer eller mindre själv, sen när eleverna inte längre kan komma ut i köket och be mej om hjälp.
Själv önskade jag mina arbetskamrater god jul och gott nytt år och körde hem på jullov.
Några barnbarn har just åkt iväg för att inhandla en julgran. I år fanns det ingen lagom att ta från tomten så det fick bli köpegran. I övrigt är kylen nypåfylld med diverse julmat. Tänkte dra igång med köttbullstillverkning mm alldeles strax.
Ha nu en riktigt vit och fin jul och så satsar vi på ett jättebra 2022. Gott nytt! Hälsningar Janne
Konstiga dagar. Sjuka barn och personal
För en gångs skulle så har det blivit någorlunda rätt fördelat när det gäller sjuka barn kontra sjuk personal.
I fredags var nästan alla barn och samtlig personal på plats. Sen hände det något i helgen.
Bortfallet i måndags var extremt. 5 personal (och så en som gick hem under dagen). 51 barn sjukanmälda plus ett par som missat Schoolsoft.
Inte blev det mycket mat att laga inte… Risgrynen räckte och blir över till minst ett kok till.
Tisdagen var ännu värre. 6 sjuka i personalen och nu 61 barn sjuka. Ja jestanes. Vi körde in 4 fina laxar i ugnen och kokade så där lite lagom med potatis. Rörde till en skvätt remouladsås. Serverade på vagnar laddade med ett väldigt litet antal tallrikar och bestick. De få som var på skolan åt och njöt. De som inte var här vet jag inget om…Men hoppas det vankades pannkakor eller annat gott.
Onsdag. Vi tänkte koka pasta och göra köttfärssås, men så var det en av lärarna som hade lovat sin klass grillad korv med bröd. Det råkade sig så att den läraren bara hade en enda elev på plats. Ja vad tusan. Vi körde grillat till hela skolan. (Hela skolan bestod dagen till ära av endast 22 barn)…
Vi i personalen har hunnit med lite extra städning och planering så oss är det inte synd om.
Noterade dock att kaffeåtgången ökade ganska regält så, något att hålla i handen hade vi…
Vi antar att antalet elever inte ökar till morgondagen trots Julköttbullar mm.
Själv åker jag till jobbet och skriver ut lite betyg mm. från Schoolsoft, planerar inför lovet, städar och fixar lite. Har dessutom lite datorjobb att ta hand om.
Hoppas ni mår hyfsat där hemma. Vi ses! Hälsningar Janne
Feber, snörvel, magsjukt och Lucia.
Nu har influensan slagit till ordentligt.
Började ana lite redan när en efter en i personalen vek ner sig redan i går (söndag).
När jag sen gick in på Schoolsoft och tittade så var där redan på söndagskvällen ett tjugotal barn sjukanmälda. Började försiktigt redan då på kvällen att försöka lösa dagen medels vikarier osv. Trodde jag löst det mesta när jag kom till skolan vid sjusnåret. Men icke sa Nicke det blev fler sjukskrivningar i personalstyrkan.
Gick in och tittade i Schoolsoft igen. Nu stod där 35 barn sjuka. Avvaktade lite för det brukar komma in sjukskrivningar ganska sent också.
När antalet sjukskrivna barn var uppe i 45 så gjorde vi färdigt den slutgiltiga planeringen för dagen. Det blev till att slå ihop några klasser, minska ner på grötriset och kavla upp ärmarna.
Vi tänkte först att vi skulle skjuta på lussefirandet då det som återstod av tvåornas luciatåg endast var åtta tappra barn. Men vad katten, vi hade både tomtar, tärnor och en Lucia så vi körde på. De åtta sjöng vackert för oss fortfarande friska barn och personal. Jättefint. Tack årskurs två.
Tror att vi räknade till att vi var totalt 33 barn på skolan. Måste vara ett rekord.
Vi återställde skolans Luciacafé till lunchmatssal och så blev det tomtegröt för hela slanten. Där var limpmackor, smörpaket, senap, julskinka, lite rökt kalkonbröst i tunna skivor, ost, tomat och gurkskivor i stora lass. Tomtegröt med en nypa socker och lite kanel strödd ovan på och en skvätt mjölk på det. Mumsigt värre. Efter lunchrasten var det utdelning av barnens egenbakade lussekatter och peppakakor. Alla fick en påse att mumsa på eller att ta med hem. Idel glada barn. Ser nu fram mot en bra morgondag med fler friska än sjuka. Hälsningar Janne
Från soppa till lyxmiddag på 2 dagar…
Vi känner helt klart av säsongens trevligheter.
Torsdag: Bakdag!!! Som vanligt bakade vi pepparkakor och lussekatter. Den här gången klassvis.
Vi körde med fem olika stationer. Barnen fick gå runt enligt ett schema och titta på film, pyssla i två olika klassrum med olika julpyssel, baka pepparkakor och så lussebullebakning i cafét.
En av skolans fantastiska lärare var med hela dagen och gräddade pepparkakor och lussebullar utan att bränna en enda plåt. -Snyggt jobbat!
Mohammad och jag rörde till en smarrig blomkål och potatissoppa med gott bröd. Den serverades i kåsa utomhus. Väderleksrapporten stämde bra så det blev mat i plusgrad.
Så blev det fredag –Nobelmiddag!
Förrätten, Västra ekoskolans supergoda pizzabulle serverades i de fint dukade klassrummen.
Det var dukat med röda jullöpare och vita tjusiga servetter. Barnen fick sen njuta av varmrätten, Kyckling á la Ekoskolan med aromsmör och kravmärkta ugnsgräddade potatisklyftor.
Desserten, glassbåt avslutade festligheterna.
Så klart serverade vi julmust till.
Ser fram mot måndagens Lucia då tvåorna lussar för oss.
Köket kommer att bjuda på tomtegröt, kanel och socker, goda limpsmörgåsar med smarrig julskinka, senap om man vill och ost smörgås samt lite grönt.
Barnen får egenbakade pepparkakor och lussebulle i varsin påse efter lunch. Nu är julen nära! Hälsningar Janne.
Teknikdag mm.
Alla skolbarnen hade en sk teknikdag idag. Jag kunde inte hålla mej utan jag gick runt och tittade på alla ”uppfinnares" byggen. Vilket fokus, vilka arbetsinsatser, fantastiska barn. Det rådde verkligen en febril aktivitet. Där vara stora och små kartonger, sugrör, pinnar, toarullar, hushållspappersrullar, lim, tyg, gubbar och kattlådor om vart annat. Några sexor fick en gammal dator att skruva på. De fick till och med låna min datorskruvmejsel. Tror nog de lärde sig en del för de kom med hårdisken i handen och frågade om jag ville behålla den.
Köket bjöd på pocherad torskfilé med en sås på hummerfond och räkor med ris därtill. En Quorngryta serverades också till de som önskade. Vi festade till det med att servera gurkan och tomaterna oblandade, så där gick det nog åt så där en 10-12 gurkor och 6 skålar med tomater.
Efter avslutat värv i kök och vid skrivbord tog jag mej en sväng till Handen och fick efter tjugo minuters köande i kylan så äntligen min tredje Coronavaccination.
Tack och hej från mej.
Potatislov, höstlov, läslov och här hemma hästlov.
Har ju en sån där halvledig ”eget arbete” dag, så jag passade på att stämma träff med en låssmed.
Körde mina 3 mil till skolan för att vara i tid till klockan elva då vi stämt tid. Var på skolan redan kvart över tio så jag skulle få lite annan gjort också. Motorsågen råkade slinka med hemifrån så jag passade på att såga ner lite lönn-sly jag irriterat mej på vid personalparkeringen.
Tog mej en sväng runt och kollade så vi inte stökat till för mycket i hyresvärdens förråd. Gick in och morsade på barnen och personalen. Pratade en stund med Mohammad som varit i Norge och spelat keybord på ett bröllop i Oslo.
Diskuterade lite klurigheter i Schoolsoft med Carolina. Pratade övrigt med Jennifer och slängde lite käft med Kenny. Grattade Lisa på födelsedagen och berättade för barnen hur ung hon är som är 19 år yngre än undertecknad.
Chefen och tillika rektor Katri var på plats så vi fick också en stunds prat.
Så blev då klockan 11, den blev mer. -Jag pratade mer skojsamheter med alla medverkande. -Gick en extra runda och kollade till brandsläckarna mm. -Ingen låssmed
Klockan blev halv tolv. Mer snack med Mohammad, en titt eller fler genom fönstret men, ingen låssmed.
Klockan kvart över tolv vissnade jag. Visade Lisa hur det var tänkt med nya lås till fyra dörrar och hon lovade att ta hand om låsisen.
Tog mej en handlingssväng till Handen och körde sen hem.
Klockan 14.15 ringde en trött låssmed och tyckte att han varit för sömnig för att jobba så han var sen som attan. Han skulle åka från stan på stört så jag tog kontakt med Lisa på skolan och berättade att han var på ”g”.
Inte håken kom det nån låssmed. -Nu var bilen trasig. Kan tänka mej att det inte går så jättebra för den låsgubben…
Nu strax innan stängning har han tydligen hört av sig igen och tänker komma i morgon. Spännande, spännande!
Tror nog att personen som ringde mej under dagen och bestämde tid till klockan sju i morgon bitti för att göra den obligatoriska ventilations-kontrollen är punktligare. Det lät så.
Var hemma och arbetade igår. Min kära hustru var på jobbet så det var lugnt, tyst och skönt hemma. Fick massor gjort. Blir liksom ett superfokus när det är tyst runt omkring. Jobbade färdigt med allt pappersjobb och måste säga att jag nästan ligger före.
Beställde mat till nästa vecka och lyckades till och med att hinna skriva halva nästa termins matsedel.
En rejäl långrast fick det bli mellan klockan 10 och 13.30. Tog med mej släpkärran till stan och hjälpte min son att flytta.
Det var bara några kartonger, kassar och en stor säng i bitar så det fick plats på släpkärra och i bilen. Flytten gick till ”mittistan” En parkeringsfri gata med stoppförbud och trångt som attan. Blev till att prata väl med parkeringsvakter, vakta bilen och springa fort.
Noterade något jag glömt från tiden jag jobbade i stan och bodde i Enskede. Det är ju liksom inte tillåtet att prata med folk som det är här på landet eller i övriga delar av landet. Var i Göteborg som nyssens och där är det ju helt tvärt om.
Min son och jag placerade hans kartonger, kassar och lösöre på utsidan av porten och det började se lite roligt ut.
Hörde en dam som kom gåendes viska till sina barnbarn undrandes om det skulle till att bli loppis…
Eftersom jag hörde, så slog jag mej i slang med barnen och frågade om de tyckte att vi skulle köra loppis på min sons flyttgrejor.
Gissa om tanten så skrajsen ut. En gubbe som pratade! Läskigt värre!!!
Det var snabba steg som ekade över trottoaren. Där fick jag för att jag försökte vara lite mänsklig och social. Får försöka sluta med sånt, eller ta en sväng till Göteborg kanske…
Tänkte spara tid på vägen hem så jag svängde in till en hamburgerrestaurang och beställde en hamburgare i påse. Tog påsen med innehåll med mig till Willys parkering, öppnade påsen, tog fram burgaren, lindade servetter runt och satte tänderna i den samma. Ett par sekunder senare låg den mesta av slafset som tidigare befunnit sig emellan hamburgare och bröd på framsidan av min T shirt. Attan också, skulle tagit den där salladen i stället. Tanken var ju att jag skulle ta en runda i affären och köpa lite hundmat mm. Inte då.
Med den T skjortan var det bara till att åka hem, direkt hem. Blev till att beställa på nätet istället.
Det är förvisso lugnt och skönt och få störningar när jag jobbar hemifrån. En del oljud finns ju där. Hundar som, trissade av hamrande snickare i dotterns husbygge nästgårds skäller för minsta ljud. Det kan vara en bil på vägen, en bildörr som stängs, en husse som pratar i telefon eller med sig själv. Ja ibland räcker det med att jag hamrar för argsint på datortangenterna. Ja ja ”Thats life”. Ord man inte får säga är: Tex. Hej, kommer och Hallå! mm.
Hästar ska släppas ut, släppas in, höas, katter fordras, hästskit mockas, hundar rastas, kaffe bryggas mm mm. Men det är ändå lugnt och skönt och det blir väldigt mycket gjort.
Trots lugnet i hemmet så är det ju i alla fall på skolan hela alltet finns. Det är, "Hej Janne" när jag kommer, prat i sandlådan om vägg-byggen mm. Barn som vill det ena och det andra med frågor om det mesta. Kontaktsökande barn med väldigt lite ro i kroppen som springer förbi och frågar vad det ska bli för mat men inte hinner eller kan hejda sig och stanna och lyssna på svaret. Det ska vara lite plåster, vatten, en frukt osv. När det är dags att gå för dagen så är det ”Hejdå Janne, Vart ska du Janne och Vi ses i morgon Janne". Vinke vink.
Det var allt för denna gången. Hälsningar Janne
Slit och släp med gammal husfar.
Tror att gubben börjar bli gammal, eller så är det bara BMI.T som spökar.
Det sägs att jag är alldeles för kort för min vikt. Får väl ta och dra ut mej på längden på nått vis.
I min ålder så händer det inte så mycket för att man ger håken i att käka eller cykel-trampar själva sk…. ur sej på träningscykeln. Nepp - det som är det är…
Så blev det väl lite knasigt idag (läs fredag). Skolans allt i allo, vårt köksbiträde, fritidsresurs mm. Mohammad skulle få sig en dag ledig. Han har 8 gamla semesterdagar och några färska sparade. Dessutom ställer han upp och jobbar när som helst så, visst, han var värd en skvätt ledigt.
Vi planerade och fixade så vi skulle få in en vikarie för honom och allt såg ut att vara frid och fröjd.
Icke sa Nicke, inte blev det så inte. Vikarien blev sjuk, våra extra reserver var uppbokade. Inte ens vikariepoolen kunde hjälpa till.
Jag som varje morgon ordnar vikarier till höger och vänster, som för det mesta får till det för mina kollegor fixade inte att få till en vikarie till mej själv.
Det var bara att spotta i händerna och köra på själv i köket. Har inga som helst problem med själva matlagningen osv. Det är i runda tal 100 pers. som ska ha mat och det är ju om vanligt.
Ordnade till, Chili con carne, Chili sin carne, pumpa sallad med pumpa frön och en rödbetsspadskryddad vitkålssallad.
Under tiden kom det klasslärare och ville ha det ena och det andra. Någon klarade sig själv och de andra fick lite hjälp. Att popcorn inte är något köket har på lager var något en pedagog fick erfara. Dock hade jag smarriga kakor och saft tillhands så det kalaset ordnades i alla fall.
Samtliga behövde muggar och kannor och det ordnade jag på direkten. När jag sen var färdig med matlagningen, hade diskat matlagnings-attiraljerna så kom så klart muggar, kåsor och kannor ångande in på vagnar.
En ”fröken” ställde sina i plastbackar och körde in dem i diskmaskinen. De andra ställde allt på vagnar utanför köket. Jag fick in allt det också till diskning, fortfarande vid god vigö :)
Så var det då dags för lunchservering. Nu när pandemieländet börjar normalisera dig så har vi börjat servera lunchen i skålar igen. Det är så att varje bord får sin mat serverad i skålar för barnen skicka runt och bjuda varandra från. Till chili con carne går det åt 42 stycken skålar plus 5 till det vegetariska alternativet. Sen är det specialmaten. Där kan det gå åt mellan 3 och 15 rostfria bunkar med lock. Sen serverar jag mat i köksluckan till den personal som för tillfället av olika anledningar inte äter pedagogisk lunch. Det blir ett väldans utspisande men, det blir bra…
Hur som helst så serverade jag ut all mat till matvärdarna när de kom med sina vagnar. Diskade lite till och så var jag redo att ta emot lunch-disken.
Jag var precis färdig med disken jag själv ställt till med, när den första vagnen med disk anlände.
Ingen rast ingen ro här inte. Ja, ja tänkte jag, de är väl bara att köra på…
Diskade på med glas först, skölja tallrikar och in i diskmaskinen. Torkning av vagnar och så samma manöver om och om igen. Kände vid 12.30 snåret att orken inte är den samma som förr. Fötter och ländrygg började kännas lite slitna. Hemarbetandet under pandemin gav mej förvisso en viss kontition, men det var ju inte samma muskler som matlagandet ger. Hundpromenader och boxmockning är ju inte riktigt samma sak.
Så trots otränade muskler var det var bara att gasa vidare. Vid 13.30 tiden så kom en fantastisk kollega, ganska exakt 35 år yngre och undrade om jag behövde ett handtag.
Gissa om jag blev glad när han släpade ner sopor och matresthinkar till sopstationen nere vid parkeringen. Ibland har man tur.
Gjorde iordning köket, golvskurning, spisrengörning, bänkfixning och undanplock. Dukade mellisvagnarna, kollade av och sen fick den köksarbetsdagen vara till ända.
För så där en 5,10 år sedan hade det jobbet bara varit en början på en arbetsdag medan idag var det nästan som två.
Just som jag stod i beredskap till att spola av köksgolvet kom vår hyresvärds ordförande på besök.
Jag blev jätteglad för att han tittade in, men tror inte att det märktes så mycket. Tror att jag trots intensiva försök att dölja förfallet såg ganska sliten ut. Vi fick ett par minuter i alla fall innan han skyndade vidare.
Tog mej en tur och informerade fritids om att de fick ta hand om mellis och mellisdisk alldeles själva och sen hoppade jag på lätta steg…. Nej så var inte fallet. Jag gick på onda fötter med ett försök att gå som vanligt ner till bilen och körde hem. Det gjorde ta mig attan ont bara att behöva koppla ur för att växla ner.
Väl hemkommen, med en boxerhund under var arm i soffan, började kroppen slappna av.
Jag kom på att jag missat det där med att äta lunch och vad värre är att dricka vatten. Masade mej ut i köket och svepte en halv liter vatten. Hasade mej till soffan och så slumrade jag till. Det blev en sk. power nap på runt halvtimmen. Superskönt.
Känner mej väldigt nöjd med dagen i alla fall. Lite ledsen och besviken att kroppen inte tar mej dit jag vill längre, men ändå tacksam att jag faktiskt har ett jobb där jag normalt kan alternera mellan köksarbete och administration. Planen för den här eftermiddagen var att scanna och maila en massa papper till vår bokföringsfirma, men det får anstå till morgondagen.
Provade en häxhatt med tillhörande lila löshår igår. Tjusigt värre men jag kände att det inte riktigt var jag. -Vet inte vad som skulle passa men, häxa var det nog inte. Tog ett kort och skickade vidare till personalen som artigt tyckte att det var fint men, jag gick inte på den lätta. Valde istället ett tjusigt diadem med små fladdermöss på när jag kom till jobbet. Hade det dock inte på mej hela tiden då det dels ramlade av och så var jag fortfarande inte var riktigt bekväm… Tänker att djävulshornen eller tomteluvan passar bättre.
Många av barnen var dock ”jätteläskiga” Drakula, döden, häxor mm. Ja läskigt var det.
Rektor Katri hade en fin pumpamössa på sig och lät sig fotas med den på och en jättepumpa under armen. Fint värre.
Matsedeln för dagen:
Fredag
Pumpaspökets läskiga skrämsel chili
med skräckens rysliga ris och
Grönsaksodjurets ruskiga chili med värsting-ris
Till det: Säkert vatten och skolans mjölk (blanda så får du spöökvatten). Buuuu!
Pumpasallad och bloodrööd vitkålssallad.
Glad Halloween på dej! Hälsar Janne
Supertrevligt möte i torsdags
Rektor Katri och jag träffade delar av vår hyresvärds styrelse. Det var ett kärt återseende efter pandemin när en av dem som jag känt sen vi började bli hyresgäster i huset 2004 dök upp. Sen var där två andra som jag lärt känna senare och en kille jag inte träffat förr men som var svärson till en annan ” kändisstyrelsemedlem. Kul att träffa idel supertrevliga personer. Vi fikade och pratade igenom en del rent praktiska frågor om vem som ansvarar för vad. Känns skönt att ha hyresvärden bakom ryggen. De sköter underhållet av själva fastigheten, sånt som stuprännor, ogräs runt avlopp och fettavskiljare, el och ventilation. De pratar dessutom om att byta ut våra energislukande el element mot något energisnålare och mer klimatsmart. Toppen att ha en hyresvärd som gillar oss och vurmar för våra barn. Visst de är Laestadianer och väldigt kristna och vi på skolan följer skollagen och tror på fri religionsutövning. Trots allt så tänker vi väldigt lika när vi alla säger ”Barnen först”
Lite mer om maten.
Måndag med stekt kycklingfalukorv med stuvad blomkål och kokt potatis gick alldeles utmärkt.Kul att så många gillade blomkål.
Tisdag En maträtt jag tillagat många gånger när jag hade min lunchrestaurang. Laxpudding med skirat smör. Mumsfilibabba säger jag men, vad skulle barnen säga? Laxpudding är en rätt jag inte vågat mej på att servera på skolan, men nu blev det av. Mohammad och jag varvade skivad potatis, hackad lök och finskuren dill med gravad och färsk lax. Hällde över en ägg, grädd, mjölkblandning och stekte i ugnen i drygt en timme. Vi strödde färsk dill över och serverade direkt i ugnsplåtar med en kanna med skirat smör till.
Det funkade över förväntan. En del barn i de yngre åldrarna vågade väl inte fullt ut men de övriga åt laxpudding så det stod härliga till. Kul tycker vi…
Onsdagen: Ett av våra riktigt säkra kort. Spaghetti med köttfärssås. Gissa hur det gick!
Vi hade en skvätt soya färs, så vi gjorde en smarrig vegetarisk färssås också. Någon som smakade av bägge tyckte att den vegetariska var godare än den andra. Vi kryddar bara med lite basilika och vitlök så det är ju inget märkvärdigt…
Torsdag: Tänka att en soppa på massor av vitkål, lite köttfärs, tomatpuré och senap kan falla så många skolbarn på läppen. Fantastiskt. Själv minns jag min skolas kålsoppa med fasa…Kan berätta att våra skolbakade frallor mottogs med rena hurraropen.
Gjorde en morot och linssoppa också utan att Mohammad visste om det. Den blev kryddad med timjan, vitlök, citron, chili, gurkmeja och en massa annat gott. Mohammad smakade och sa att den smakade precis om den han ätit i Damaskus. Tog det som ett gott betyg.
Det blev rena superfredagen. Barnen åt köttbullar och pasta så in i vassen. Till och med falafeln med en kall yoghurtsås gick bra.
Vår städfirmas chef kom med en härlig uppmuntran också. Som belöning för att barnen sköter sig och tar lagom med handdukspapper fick barnen tårta. Mumsens sa barnen…
Några barn som var lite allergiska fick isglass istället. De tog det som rena lottovinsten så jag tror att alla var nöjda.
Ett litet urklipp från nästa veckas matsedel: Fredagens Halloween-mat:
Pumpaspökets läskiga skrämsel chili med skräckens rysliga ris och Grönsaksodjurets ruskiga chili med värsting-ris
Till det: Säkert vatten och skolans mjölk. (blanda så får du spöökvatten).
Buuuu! Pumpasallad och bloodrööd vitkålssallad
Själv har jag redan tagit helg. Tog traktorn och fyllde en skvätt grus i en grop i vår grusväg. Bytte sen en gummibälg på dragen till hästsläpet som ska besiktigas i veckan. Önska mej gärna lycka till! Hej o hå från Janne
Kul på jobbet, matlagning och våra öppningar.
Får lov att säga att jag är nöjd med veckan som varit. Ja förresten hela terminen.
Kanonkul med många glada barn och en superbra personalgrupp.
Det är verkligen härligt att kunna få arbeta tillsammans med alla fantastiska kollegor och alla fantastiska barn. Kul att träffa föräldrar igen. Bara att kunna ha ett personalmöte alla tillsammans ”irl” superkul.
Min vän och kollega Mohammad håller ju som bäst på att läsa en bok om matlagning. För övrigt samma bok som restaurangskolorna använder. Därför har det blivit lite mer ambitiös matlagning. Fiskgratäng, Wallenbergare, laxpudding, hemgjord lasagne osv. you name it…
Har just fått iväg ett brev till Storstockholms lokaltrafik. Där jag ber om hjälp att få till bussar både från Västerhaninge och Nynäshamn så öppningspersonalen kan ta sig till arbetet i tid. Idag kommer det inte någon buss till vår skola förrän klockan 7. Superdåligt SL! Skickade kopior av brevet till Haninge och Nynäshamns kommun och naturligtvis till Region Stockholm. Ja, Mitt i Haninge fick ett ex de också. Uppmanar dej att också ligga på. Skriv, maila, ring. Det vore väl katten om vi inte skulle kunna lyckas. PS/Så klart bad jag om en buss från Västerhaninge som kan vara på skolan till klockan åtta också.
Två veckor kvar till höstlovet. Attan vad fort det går. Hälsningar Janne
En härlig vecka. All personal på plats, friska och krya.
Barn som gör så gott de kan och en härlig stämning, inte minst bland personalen.
När någon dalar så kommer det pepp från en annan.
Maten: Startade upp med Isterband med dillstuvad potatis och vegetariska soya korvar också de med stuvad potatis.
Isterbanden gick så där kan man säga. Jag glufsade i mej 2 stycken och några övriga i personalen åt och njöt även de.
Eleverna däremot var till den större delen skeptiska. Väldig många provade, några gillade men de flesta föredrog potatisen, sallad och knäckebröd. För de som tyckte allt för illa vara, tillhanda höll vi i köket några kycklingprinskorvar och en skvätt korv stroganoff, så det var nog ingen som var allt för nära svältdöden.
Tycker själv att ett äkta småländsk syrligt isterband långsamt stekt i ugn är bland det bästa jag kan få serverat.
Nog om isterband.
Efter lunch gick jag upp till mitt skrivbord och drog igång 17 datorer för uppdatering mm. Började på ett brev till Sl ang. deras urusla service med bussar på morgnarna. Det är så illa att vår personal inte kan ta sig hit i tid för att öppna skolan utan att behöva gå 2,5 km i mörker, med fortkörande långtradare susande förbi på snorhala löv.
Kuriosa: Vi var tvungna av säkerhetsskäl att stoppa personalen som öppnar onsdag, torsdag och fredag från att knalla Södertäljevägen fram i mörker klockan före halv sju på morgnarna. Talade om det på Schoolsoft och gissa vad som hände. Våra helt underbara superföräldrar ställde upp å det värsta. Personalen som öppnar får skjuts. Det är så jag blir tårögt. Vilket engagemang. Tack snälla rara!
Tisdag:
Måndagens halv flopp kompenserades med en riktigt lyxig fiskgratäng.
Mohammad och jag håller som bäst på att plugga mat. Den här gången var det var dags för en riktig pommes duchess med tillhörande spritsning med spritspåse och tyll.
Det blev riktiga konstverk kan jag lova. Torsken och hummersåsen var inte fy skam de heller.
-Ja visst ja Panangnudlar med goda grönsaker var det vegetariska alternativet. -Den här gången tog maten slut.
14 kg skalad potatis, 1,5 liter olja, 32 äggulor, salt, peppar och malen muskot… Mums filibabba. 10 kg Pocherad é torskfile och några liter gräddig hummersås. Allt gratinerat på full fart i ugnen.
Ett härligt slit från åtta på morgonen föll väl ut, tack och lov.
En trappa upp vid mitt skrivbord vidtog datoruppdateringen.
Onsdagen:
Tärnade vitkål och stekte den gyllenbrun, Kokade bort det som ger onda magar och hällde grädde över. Lite salt och peppar så satt den smaken som en smäck.
Stekte strimlad kycklinglårfile och blandade med vitkåls-symfonin. Serverade för första gången på ett och ett halvt år i skålar vid borden. En stor dag nu när restriktionerna släppts.
En vegetarisk variant med Quorn fanns också på plats. Än vågar vi inte börja med vår fina salladsbuffé men –snart så… Vid mitt skrivbord var det lite förberedelser inför inlämning till ”Sadistiska centralbyråns”, -Förlåt Statistiska Centralbyrån ska det vara så klart…
Torsdag
Fick tag på blandsvamp. Stekte den i smör till en gyllenbrun fest. Pudrade på vetemjöl och lät den gosa in sej ordentligt med svampen. Vatten på och uppkok under omröring. Kryddning med salt och peppar och så en halv liter grädde. Jum jum så god den blev.
Sparrissoppan gjord från en tunn béchamel med smarrig soppsparris blev smakade bra den också.
Vi serverade sk. bakeoff baguette i miniformat för sista gången. Nästa vecka tar vår nya degblandare vid och det ska bli ”skolbakat. Härligt.
SCB: Rektor Katri och jag hjälptes åt att i Schoolsoft mata in uppgifter om allt möjligt till SCB. Det vi gruvat oss över och förvisso fick kämpa lite med gjordes under en och en halv timme. Det var två väldigt nöjda personer som gick hem den här dagen.
Så infann sig äntligen fredagen.
Gjorde ett bra avslut med en supergod vegetarisk! pastagratäng
Skeptiska barn från början men sen åt de så det stänkte om det. Det var Gnochipasta blandad med ugnsrostade rotsaker och ostsås. Supergott var det många som kom och sa. Att vi bjöd på maränger av gjorda av äggvitorna som blev över när vi gjorde duchesspotatisen gjorde inte saken sämre.
Som andra rätt serverade vi broccoli med rostade rotsaker och stekt blandsvamp. Attans gott om jag själv får säga…
Så blev det fredag eftermiddag, hemgång och mera jobb. Tog mej an min bil. Den går ju som häst, hund och gårdsbil och får inte den uppskattning och vördnad den behöver.
Dränkte bilen i avfettning och gnuggade febrilt. Duschade den med högtryckstvätten, gnuggade igen och så mer högtryckstvätt. Inte fanken blev det så mycket bättre.
De gröna algerna försvann och mossan! på taket också men det återstår svarta pricka på taket och svarta ränder på dörrar och sidor. Får väl tvätta en gång till de närmsta fem åren… Hustru säger att jag ska städa den invändigt också men, det är ju inte fullt än…
Tog mej an hästsläpet också. Tittade på en youtube film och vågade mej sen på att skruva av draget och dra av en trasig damask.
Så nu står den där med bara ett rör där fram och är garanterat svårstulen.
Har i veckan fått till 17 datorer. En klassuppsättning till årskurs 2. Tycker själv att det är väldigt bra att vi kan serva barnen från åk 2 till åk 6 med datorer. Så klart kan f och ett också låna om de behöver.
Smog i bägaren.
Windows låter meddela att samtliga våra datorer inte klarar av deras nya operativ system Windows 11 som kommer nu i oktober.
Jag tror att vi kan klara oss med det gamla Windows 10 i minst ett år till, men vi får förbereda oss på ett inköp av nya (beg datorer).
Vi har diskuterat lite fram och tillbaka och just nu är vi mest för att köpa in ett sextiotal Google chromebooks. Ska fördjupa mej i den problematiken snarast.
På måndag kör vi blodpudding, bacon och rårörda lingon. Inte min toppen-maträtt men barnen tycker om och de behöver järnet.
So what the heck…
Det är nära till höstlovet nu. Ser och känner att alla runt ikring börja bli aningen trötta. En del svärta under ögonen kan skönjas. Känner själv att den här jä.... sommartiden inte är så toppen så här års. Riktigt längtar till den sista oktober då normaltid infinner sig.
Blir det sovmorgon eller tvärt om?!
En härlig matvecka
Måndag med en krämig makaronipudding och en smarrig quorngryta.
Tisdagen: Pocherade lite fin torsk och hällde en sås av grön curry och kokos över. Lite goda grönsaker så var den rätten färdig. Squasch, lök och tomatlådan smakade inte fy skam den heller.
Onsdagen blev veckans höjdpunkt. Vågade mej på att servera Piccata Milanése med ris och en supergod tomatsås. Mohammad och jag dubbelpanerade schnitzlarna i mjöl, ägg och riven ost. (Grano Padano). Det tog väl så där ett par, tre timmar att panera och steka dem, men det var det värt för de gick hem så det sjöng om det bland barnen. Jag var lite orolig att barnen skulle tycka att det smakade annorlunda men tji fick jag, det var länsade fat. Det kan hända att jag sålde in Piccatan som ”chicken nuggets fast större” men i alla fall. Den vegetariska couscousen funkade den också.
Torsdag. Visade Mohammad hur man gör en riktigt krämig och god purjo och potatissoppa. Det var bara olivolja, purjolök, potatis, grönsaksbuljong och en skvätt grädde, allt väldigt välmixat förstås.
-Funkade det också. En korvgratäng till de som tycker soppa är jobbigt fans där också.
Fredag, Med så mycket medvind av nöjda barn vågade vi oss på en keso och morotslasagne. Det var många förvånade barn som kom och tog mer mat. ”Det var ju gott ju” hördes från flera håll. Fick till en riktigt god gryta på rotsaker och soyabitar också, så sammanfattningsvis kan jag säga att matledes har vi haft en toppenvecka.
Musikfröken fick hem ett trumset idag. Jättekul. Husfar fick prova och det var superroligt.
Det var hörlurar till så ingen annan behövde höra eländet. Barnen fick testa på musiken. -Ett lyckat köp.
En förälder kom med en fantastiskt fin basgitarr med tillhörande förstärkare. Musikfröken Emilia blev eld och lågor, provade den i lärarrummet och kommer att visa den för barnen under veckan som kommer. Tack snälla! Vi ska vårda den ömt.
Är det någon annan som har något instrument ni vill bli av med så säg till. Ja inga pianon och tunga grejor. Men trumpeter, flöjter, gitarrer mm får vi plats med.
Husfar får spader. Mail, Sms och superbra telefonsamtal
Fick ett mail klockan 20.10 i torsdags.
Vår hyresvärd som vi inte sett röken av sedan den elaka pandemin startade, mailade och bad mej ordna så vi tömde våra klassrum på innehåll och pratade med städaren om att städa efter dem, så de kunde vara i skolan på den 11 och 12.e. Voj voj så jag gick igång på den.
Naturligtvis var det en stackars styrelsemedlem i vår hyresvärds Stockholms Fridsförening som helt aningslöst fått i uppdrag att ordna till en lokal. Det blev mail och sms till vår ordförande och rektor, hej och hå.
Jag mailade tillbaka och talade om att det var på tok för kort framförhållning. Speciellt då vår hyresvärd inte nyttjat sina ”helglokaler” på över ett och ett halvt år.
Vår städfirmas chef var på semester och gick i taket även han.
Mer voj voj!
Vår ordförande tyckte att vi skulle tillmötesgå fridsföreningen, Jag såg rött, förstod konsekvenserna och protesterade en aning…
Pratade trots allt med städfirman och personalen på skolan och insåg att det skulle kunna gå om de jobbade hårt på det. Mailen gick fram och tillbaka med hyresvärdsrepresentanten. -Funkade så där får man säga.
Så idag mitt på dagen så ringde ”Fridsrepresentanten” (en för övrigt väldigt trevlig kille). -Alltså det där med telefon, vilken bra grej.
Det där med missförstånd liksom finns inte längre. Det visade sig att de skulle vara 20-40 personer och kunde tänka sig att vara rädda om våra saker och sitta vid barnens bord och att det räckte att städ kom som vanligt på söndag och städade.
Det är med lugn puls, lite skamsen jag sitter här och inser att det alltid är bäst att veta och se hela bilden innan man går i taket.
Nu ska vi träffas, skolans och Fridsföreningens styrelse, rektor Katri och lilla jag och se till att vi får en fin struktur på allt.
Ser fram mot ett fint samarbeta med vår hyresvärd, Stockholms Fridsförening.
Kill i halsen, lite hostig och småsnörvlig
Feberfri och med ett negativt covidtest. Tja det är väl bara att jobba på.
Det mesta, ja i alla fall allt det administrativa går ju att lösa hemifrån.
Har förberett fantastiska Mohammad på att han kanske får sköta fläskkarrén i morgon. Nogsamt recept skrivet. Förberett och färdigt i kylarna. Vi får väl se…
Vilka pedagoger vi har på skolan. Bild och slöjdläraren och musikfröken gick samman och tillverkade Maracas med skolans 3, 4, 5 och 6.or. Verkar bli ett kul projekt.
Skolan har köpt in ett trumset också så nu blir det tjosan hejsan. Blev lite skrajsen först när förslaget kom men kom på helt andra tankar när det visade sig vara ett trumset med tillhörande hörlurar. Det är meningen att det bara ska vara den trummande som ska bli ”utsatt” –Bra grej! Jag kör faktiskt sammaledes hemma numera sen familjepianot blivit utbytt mot ett digitalt. Rätt skönt faktiskt, i alla fall för hustru… Ps Älgkadavret på skolans baksida ska tas bort under kvällen. Det tackar vi för. Hälsningar Janne
Pc dags.
Nu är det strax treornas tur att bli med pc. -Åk 4 -6 fick sina förra veckan.
Jag har nu uppdaterat och finjusterat även treornas sjutton datorer.
Windows 10 ska uppdateras, konton tömmas och de ska funktionstestas. Några fick nya batterier och alla fick namn klistrat på sig.
Barnen brukar känna ett större ansvar och vara mer rädda om ”sin” dator när de får en personlig skoldator.
Barnens lärare skickade idag hem ett datorkontrakt där barnens förbinder sig att ta hand om sin skoldator efter bästa förmåga. Så snart barnet har lämnat tillbaka kontraktet så får det en dator att ta hand om under skoltid.
Just de pappren brukar komma tillbaka till skolan med raketfart. En egen skoldator hägrar för de flesta.
Barnen kommer också att få en egen inloggning till Google för education med allt vad det innebär i fråga om en egen G mail, Google drive, kalender osv.
Barnen skriver oftast i Google documents, på så sätt håller de ordning på dina dokument och kan till och med öppna upp dem på någon annan dator om det skulle behövas.
Dagens kuriosa:
I går kom barnen och berättade att det låg något som såg ut som en hårig struts på granntomten. Det visade sig efter inspektion att det rörde sig om en älgkalv som lämnat jordelivet. Vet i skrivande stund inte om våra duktiga föräldrar lyckats få undan kalvstackarn.
Blir spännande att se i morgon bitti, Hälsningar Janne
Återanvändning, matrester och god mat
Ännu en vecka till ända…
Många barn hemma och sjuka, tror det var 32 barn borta i tisdags.
Vi beräknar ju maten till fullt antal barn så vi trodde att vi skulle få mat över, men icke sa Nicke.
Måndagens korv med pepparrotssås och kokt potatis funkade bra. Vi kokade lite mycket korv bara men den tärnade vi upp till att äta senare.
Torskrygg gratinerad med Keso serverad med kokt potatis funkade bra i de äldre årskurserna. En del av de små vågade inte riktigt smaka men, de som vågade tyckte om…
Onsdag med spaghetti och köttfärssås behöver jag väl inte berätta hur det gick. Kokade 6 kg i stället för de vanliga 5 av spaghetti. Det gick åt till sista spaghettisnöret. Frös in 1 liter köttfärssås som inte gick åt men då hade vi stekt 12 kg nötfärs…
Så blev det då torsdag, soppdagen. Gjorde en supergod tomat och kokossoppa. Den där med tomat, kokos, chili, lime och vitlök. Den brukar gå åt så det sjunger om det, men se så blev det inte den här gången. Vi råkade nämligen göra en pasta gratäng av måndagens överblivna korv och fjärilsmakaroner. Lite mjölk, grädde och gratängost på den och den blev oemotståndlig.
Superkul när all mat går åt, speciellt när det går att återanvända rester.
Vi sparar alltid det som går att spara och gör av med det när det går. Naturligtvis sparar vi ingenting som varit ute bland barnen men det från köket slängs aldrig.
Fredagens mat är ett typexempel på att vi använder all mat. Vi hade ju tomat och koksossoppa över. Den är ju tillagad på samma sätt som grunden till en god röd curry och kokossås. Så klart blev det kyckling i röd curry och kokossås med ris till lunch. Japp 12 kg kyckling 10 liter sås 6 kg ris och en vegetarisk gryta på Quorn, röd curry och kokos gick åt till sista tuggan. Attsingens så roligt det är att laga mat till barn. Hälsningar Janne
Regnkläder
Tänk att det är samma visa varje år. Naturligtvis är det inte så konstigt.
Själv blev jag lika förvånad med alla mina tre barn när galonisarna bara räckte ner till knäna varje höst. Att regnkläder behövs kommer man kanske inte så lätt på när man sitter i bilen eller på tåget.
Dock är det ett jätteplus när ditt barn kan vara utomhus på dagarna i skola och på fritids.
Det är på något sätt ett måste för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet.
Tipsar gärna om att det på Tungelsta skola finns en beg hörna där du kan fynda kläder till ditt barn.
Terminens sista schema-lösa dag är till ända.
Vi inleder alltid våra läsår med s k vänskapsveckor.
Det är kamratstödjande lekar, film mm. Alla blir liksom lite snällare och justare mot varandra.
Det där med vänskap och att vara en bra kamrat som lyssnar till sina kamrater är naturligtvis något vi på skolan arbetar för och med hela tiden. Barnen ritar i hjärtan och skriver bra saker om sina kamrater osv.
En nolltolerans när det gäller diskriminering och kränkande behandling är ett måste på alla skolor.
Vi på skolan lägger en ära i att alltid försöka att se barnet.
Att inte säga ifrån eller till när man ser någon oförrätt är det samma som att tolerera den.
Kan berätta för den som inte vet att våra små hela tiden testar oss och att då inte säga ifrån är det samma som att kränka den lille.
Tycker att vi på skolan är väldigt duktiga på att se våra barn.
Den svåra biten är att göra så att det barn som känner sig kränkt och dens kamrater ser och upplever att vi faktiskt gjort något. Vi pratar ju liksom inte med den utpekade inför andra elever så det är svårt för den utsatte att se vad vi faktiskt gör. Själv försöker jag i alla fall att prata med den utsatte om vad jag gjort. Inte alltid lätt… Jag kan i alla fall lova att vi verkligen försöker.
Vi har haft en vecka med en del sjukdom i personalgruppen. Tycker att vi lyckats få till en riktigt bra skola i alla fall.
Den här terminen har vi faktiskt fått till det med vikarier. Det är Anneli som kan vikariera lite över allt, Yamamah som klarar både fritids, F klass och resursande, Rasmus som är en ung kille som klarar det mesta. –Ungarnas favorit. Sen ska absolut inte glömma Kenny som kommer in och vikarierar för Linda när hon är på service och rundsmörjning.
Vill bara tala om att era barn äter som bara den… Stroganoffen med ris tog i stort sett slut, Pasta med laxsås lika så. Mohammads fantastiska kyckling i yoghurtsås gick toppen. Att sen jag gjorde couscous till i stället för ris kan ju inte Mohammad rå för… Alltså, till och med broccolisoppan gick åt. -Härliga ungar. Sen till crescendot, den slutgiltiga med trumvirvel absolut bästa… Det var dagens (fredagens) Mohammads köttfärslimpa med brunsås, kokt potatis och lingonsylt.
72 elever (18 var sjuka) 10 personal delade på 12,5 kg blandfärs, 2 liter hackad lök, 18 ägg 10 kg potatis, 5 liter vatten, ½ liter vispgrädde, 4 dl köttbuljong och 9 dl vetemjöl. Lite vegetarisk grönsaks och böngryta serverades naturligtvis också…Vilka mängder. Prova hemma någon gång. Det får liksom inte plats…
Datorerna. Åk 3. 4, 5 och 6 får ha bärbara datorer som sina egna på skolan. Jag skriver deras namn på dem och bokför vem som får vilken dator. Vi upprättar till och med ett datorkontrakt. Ett sätt att få datorerna att hålla mycket bättre. Barnet är mycket mer rädd om en egen dator.
Det är ganska mycket jobb med dem. Datorerna alltså-J Datorerna ska var och en uppdateras till det senaste i win 10. Jag var på skolan en hel helg och uppdaterade 45 datorer. Ja det tar en väldans lång tid. I princip ca 6 timmar per dator. Då räknar jag inte med dem som trilskas och måste ha specialbehandling.
Tur att det går att ha en massa datorer igång samtidigt… Tänkte att jag skulle hinna få ut alla datorer till eleverna under nästa vecka, men se det verkar inte funka alls det. När jag börjar att öppna upp de nyligen uppdaterade och iordninggjorda datorerna så vill de såklart börja uppdatera lite till… Suck Det är bara att hänga på och så får det ta den tid de tar. Får jag riktigt tråkigt här hemma i helgen så åker jag över och gör dem färdiga. I annat fall så får barnen vänta en vecka till. Man gör vad man kan…
På måndag får barnen stå ut med en av mina favoriträtter. Tänker servera Falukorv kokt med kryddpeppar och lagerblad, en smarrig pepparrotssås och kokt potatis. Stekta Quorn-bitar och rotsaker med pepparrotssås och potatis är inte fel det heller.
Chefen, vår fantastiska rektor Katri har önskat skolans keso och morotslasagne, så den kommer snart. Bäst att göra som bossen säger-J
Häsningar Janne
Skolstart mm
Skolstartsveckan blev så där alldeles fantastisk och härlig som den brukar.
Skolstartsdagen blev så superbra som den bara kan.
Klockan 8 var det skolstart i alla klassrum från ett till sex.
Klockan nio dök skolans nyaste elever upp för så kallad inskolningsdag.
-Ett gäng med nya idel yngre vetgiriga elever.
Förskoleklassens lärare Lisa klarade med vikarie Yamamah av att få till en toppenbra skolstart för våra nya.
Själv lyckades jag att få till en sk ”vanlig tårta” för visso med laktosfri grädde till merparten av skolan elever
Jokade till en tårta till de elever som inte tål ägg, mjölk eller gluten också.
Skolans chef tillika rektor smakade av den och den fick godkänt.
Chockerande nog så åt barnen köttbullar med potatis, brunsås och lingon som om de aldrig sett mat förr en halvtimme senare. Så klart att det är gott med mat. Man kan väl inte leva på bara sockerkaksbotten, jordgubbar och grädde!?
Torsdagen blev lika toppen den… Samtliga lärare inledde dagen med vänskapsvecka med allt vad det innebär. Maten: En soppa på pasta, köttfärs, tomat och buljong funkar i stor sett i alla lägen.
Gick in och hälsade på det nya gänget i förskoleklassen. Härliga ungar. Ett barn tittade på mej uppifrån och ner och utbrast. Du är ju så stoor!. Gick ner en aning på knä och försökte utjämna situationen. Kul att träffa barn till elever som gått på skolan och känna igen barnet utan presentation.
Fredagen blev lite extra spännande av att vi hade fyra av ordinarie personal borta. Lyckades få in två vikarier och så körde vi lite med chefen och undertecknad så gick även den här dagen superbra.
Jag och Mohammad fick bjuda på pytt i panna med rödbetor. Jo då den gick åt den också. Fick till och med ta till en restgratäng från frysen. Glada barn och allmänt en kanonfredag.
Föräldrar fixar och grejar i snart var vrå och det blir bara finare och finare. Tack!
Måndagen funkade som den skulle trots ett par sjuka och lite vab i personalen. Härligt med vikarier som ställer upp. -Korv Stroganoff med ris till lunch om någon undrar…
Tisdag: Pasta med laxsås och en sås på skolodlade tomater, färsk broccoli och borlottibönor. Helt ok faktiskt.
Jo då lite sjukt, vab och annat den här dagen också. Inget som våra toppenvikarer inte klarade av.
Träffade på en av de nya i F klassen och råkade säga fel begynnelsebokstav i förnamnet. Då blev det skällning och till att skämmas ska jag säga.
Är gräsänkling en stund nu på kvällen så jag har passat på att beställa varor, scanna papper till bokföringsfirman och förhoppningsvis fått till morgondagen.
Hört att en del blir lite lata och struntar i det där med mat när de bara ska käka middag ensamma. Tillhör nog inte det gänget. Funderade länge och väl på vad jag helst skulle vilja käka i sällskap med endast två boxrar. Det blev några skivor falukorv kokt i spad med kryddpeppar och lagerblad, en skvätt Bechamelsås med färsk riven pepparot och några egenodlade potatisar. Tackar tackar…
Väntar ivrigt på ännu en härlig dag på skolan. Det blir lite matlagning på förmiddagen, datorfix efter det och avslutning hos tandläkaren.
Vi ses! Hälsn Janne
In i ekorrhjulet
Onsdag: Dusch 6.30. Jobbarbyxor på. De foträta dojjorna fram ur garderoben. Dator i skolväskan och så var man igång.
Uppstart på vackra Havshotellet Almåsa med trevlig personal och supergott käk. Vision och målprat med collagetillverkning, Boule och kanoting och avslut med sammarbetsövning.
Ganska mör klockan 17 men det var jätteroligt. Rektor Katri du är bäst!
Torsdag En lika rörig förstadag som vanligt. Kartonger med material i alla hörn. Saker som ska flyttas och massor som ska bestämmas. Fick sitta tillsammans med ny och nygammal personal med rektor Katri några timmar på förmiddagen och det funkade jättebra. Tror att det mesta av allt det praktiska föll på plats. Till och med brandstegen från personalrummet förevisades.
Minst 30 grader vid mitt skrivbord, känndes som 212..., så vid tvåsnåret slog det stopp och belägg. Packade in dator mm i ryggan och körde hem. En befrielse att byta om till shorts och sätta mej mitt i draget från en AC. Knoppen kom någorlunda i form igen av lite kyla så jag lyckades få till en matbeställning från Martin och Servera också. Sen var den arbetsdagen över.
En god middag och sen sov jag så sött i soffan. Blev väckt när det var dags att gå och lägga sig och det funkade det med, även om jag vaknade i ottan dagen efter…
Fredag: Tidig start med allsköns göromål. Drog igång åtta elevdatorer för uppdatering. De var lika tröga i starten som it-ansvarig. Sex timmar ville de ha på sig för att bli med Windows senaste uppdateringar. -Bara 37 datorer kvar…
Hann även med att uppdatera allergipärmen och skriva allergilistor.
Vår fantastiska fritids, elev-antagning och schemaansvarige, Carolina har redan hunnit med att lägga ut barnens och pedagogernas schema på Schoolsoft. Snyggt jobbat!
Mycket prat emellan varven blir det, men det är ju så mycket som ska falla på plats.
Har i alla fall hunnit med att hälsa på fritidsbarnen. Träffade idel nöjda och glada barn. Så klart när det blev skolgrillade hamburgare idag. Mumsens!
Med åtta rensade och uppdaterade datorer avslutade jag dagen och tog bilen hem. Återigen mitt i AC fläkt. Kl 15.11 avslutar jag härmed arbetsdagen. Hälsn Janne //Tror det blir ett dopp i havet.
Toalettrenovering mm.
Har varit inne på jobbet några gånger under semestern för att hämta lite post och kolla läget.
Det har varit kul att följa toalettrenoveringarna.
Göta-Petter vilket jobb… Snickarna skalade bort allt, ja till och med väggarna åkte all världens väg.
Nu är det nya väggar, kaklat, klinklat, målat och fixat. Nytt porslin och fina handdukshållare. -Tjusigt värre.
Jättebra jobbat säger jag till snickare, rörmokare, elektriker, byggledare och andra inblandade.
Städ har naturligtvis också varit i farten. Trots extra arbetet att städa bort allt byggdamm så har de hunnit med att bona golv och storstäda. Det är så blankt och fint så det nästan känns synd att börja gå på golven…
Någon snäll fantastisk människa har varit och grusat och gjort fint framför skolan. Snyggt jobbat!
Själv var på skolan även ikväll och grejade lite med personalens datorer. De ska ju kunna skriva ut, kunna använda office osv. Passade på att uppdatera dem också med det allra nyaste win 10. Fint som attan… Kommer att göra sammaledes med elevernas datorer nu i början av terminen, mellan tårtbottenbakning och annat skoj.
Det är åk 3, 4, 5 och 6 som får äran att använda skolans pc som sina egna under skoltid.
Åk F – 2 får ett gäng lånedatorer när de behöver.
Datorerna ja. Skolan har under hela min anställningstid bara köpt in begagnade (återanvända datorer). Allt efter skolans filosofi ”återanvändning” Inget slit och släng här inte…
Jag köper in återanvända ny-servade superfina datorer. Det är datorer i prisklass "kosta skjortan som ny", jag köper in till oss. -Ärligt talat själva utseendet kanske kan se gammalt ut (om nu fem, sex år är gammalt)? Men det är superbra datorer vi köper.
Sista inköpet var ett gäng slimmade, smala och fina datorer med processorer, minnen och hårddisk i klass med superbra datorer om vi skulle köpt nytt. Känns bra tycker jag.
Måste berätta lite om våra odlingar. Lite rensat har det blivit. Tack du som tog dej tid.
Tog en titt in i växthuset och där var det sagolikt. Tomater upp till tak och Squaschplantor som nästan spränger växthuset. Underbart! Klagar ditt barn i höst på att det är Squasch/Zuccini i all mat så vet du varför… Vi ses snart! Saknar er alla! /Janne
Värme-strömlöst och toalettrenovering
Flämtande i en hög på golvet, ligger hon, nu med en iskall blöt handduk över ryggen och kall luft från luftkonditioneringen. Vår äldsta Boxer gillar att sällskapa med matte och husse i solen men har svårt att ta konsekvenserna. Vi försökte att hälla vatten i en gammal barnpool och det funkade faktiskt nästan en hel vecka. Skör mjuk plast och hundtassar passar liksom inte så bra tillsammans. Boxergrabben som bara är fem verkar tåla solen mycket bättre. Ser han en katt på håll så är det trotts värmen, noll till hundra på ganska få sekunder.
Vi själva börjar bli bortskämda på gamla dar med Ac i bilen och Ac i vardagsrummet. Det är ju så man nästan fryser när men öppnar dörren från över 30 grader och går in i 24.
Var just nere och doppade mej i vår lilla pool. Där var det trots vattenpåfyllning helt ljummet.
Har en lista med saker jag borde göra, som att klippa runt hästhagarna, harva ridvolten, såga ner grenar och kvistar över och vid sidan om vår infartsväg m.m. men, det ser ut som om det får räcka med lite stallmockning och vattning. Det går ju faktiskt att skvätta lite kallt vatten på sig själv också.
Lite avis på grannbönderna som sitter och njuter i sina luftkonditionerade miljon-traktorer. Själv provar jag inte ens att kliva upp i vår gamla trogna Massey Fergusson från 1977med lyx som både muskelservo, taklucka och vindrutetorkare…
Odlingar jag, Det växer så det knakar just nu. Tomatplantorna är nog minst en meter höga, Squashen växer så den skuggar både jordgubbar, jätteblåbär, sparris, paprika och melon. Potatisen är färdig och nästan färdiguppäten, ärtorna spritade och infrysta. Mina fina Haricots verts har just börjat blomma efter väggen och morötterna börjar bli ätfärdiga.
Av de olika sommarblommorna jag sått är det bara Malva, Krasse och Blomsterlin som tagit sig.
Säkra blommor som Blåklint och Valmo blev nog snigelmat i år.
Sådde ett gäng spritärter i det tomma potatislandet här om dagen. Blir spännande att se om de hinner bli färdiga.
Fick larm från Securitas i veckan om att det var strömlöst på skolan. Det är ingen toppengrej för skolans frysar och kylar, så jag drog på mej en t-shirt och var på skolan 45 minuter senare. Mycket riktigt så hade proppar och jordfelsbrytare löst ut. Någon hade stängt av huvudströmmen också för säkerhets skull… Fick snabbt på strömmen så maten klarade sig. -Tack Securitas! Ringde vår hyresvärd som vidarebefordrade ett meddelande till hantverkarna som just nu renoverar våra toaletter att det liksom är lite viktigt att skolans kylar och frysar hela tiden har ström. Hur som helst så verkar det ha fungerat. Jag har varit förbi ett par gånger och allt verkar frid och fröjd. Fint ser det ut att bli också med helt nyrenoverade toaletter. Det går framåt.
Såg förresten att fritidsbarnen målat skolans lilla träföl. De stora hästarna hade både man och lugg också. Det blir bara finare och finare
Hälsningar Janne
Ännu ett läsår
Då är det dags igen.
Skolavslutning och ännu ett läsår.
Elever jag arbetat tillsammans med i 7 år slutar så där bara helt abrupt och försvinner från min arbetsplats. Kan säga att det inte blir lättare med åren att byta ”arbetskamrater”.
Vi på skolan är i full gång med allt vad slutspurtar heter.
Det är prov som ska vara färdiga, en del elevarbeten som ska färdigställas, grön flagg som ska redovisas, betyg som ska sättas, nya listor både hit och dit.
Nya elever och perioder ska ordnas i School Soft, datorer ska samlas in och kollas av, kylar, frysar och skafferi ska inventeras. Ja hej o hå, här går det undan…
Vi kör med lite schemabrytande och lajbans de sista dagarna på terminen
Måndagen ägnas åt städning osv. (Skicka gärna med ditt barn en kasse för köket har inga i år. Har ju Coronahandlat via nätet).
Tisdagen åt trevliga klassaktiviteter och onsdagen har hela skolan trevligt tillsammans.
Skolavslutning blir även i år Coronasäkert och utan vårdnadshavare klockan 8-10.
(De som åker med 9.45 bussen hinner med den).
Lunch kommer att serveras till de som anmält närvaro på fritids.
Det blir trevligheter i klassrummen och till att sluta tidigt för de som inte vill vara kvar på fritids.
Vi i personalen fikar lite tillsammans och så är det läsåret till ända.
Ett nästan otroligt annorlunda läsår får jag med förlov säga.
Som taget ur en skräckfilm.
Människor som skyr varandra som pesten.
Tomma restauranger, folk med munskydd!
Möten, ja till och med fika digitalt.
2 gånger påsk, en midsommar och så julaftonsfirande, parvis och middag tillsammans via datorskärmen. Konstigt!
Själv har jag fått jobba väldigt mycket hemifrån, tack och lov för en tjockis i riskzoonen.
Vill verkligen berömma och ge oss alla en rejäl klapp på bägge axlarna. Fy fanken så bra vi är.
Elever, vårdnadshavare och personal, för nästan alla har det funkat så fantastiskt bra trots allt.
Vi har faktiskt lyckats lösa de allra flesta problem som uppkommit.
Vi har hållit skola trots maximalt antal personalsjukskrivningar.
Vi har hållit en hygien som vi bara skulle drömt om före pandemin.
Vilket hållit oss väldigt friska, sjukskrivningar till trots.
Nästan ingen magsjuka, de vanliga förkylningarna har minskat drastiskt.
Ja Coronakramar på er.
Nu hoppas jag att det snart är över och vi kan återgå till i alla fall en del av det gamla.
Hälsningar från en som får sin andra vaccinationsspruta på onsdag.
Janne
Ännu en fantastisk helg.
Sol, hemmajobb, häst, katt och hund-gos.
Lite mys med barn och barnbarn.
Korvgrillning och fika, leksaksmys och grävning.
Fröer som dill, persilja, morötter, rädisor, salladslök, gul lök, purjolök, vitlök, sallad, broccoli, spritärter, blomsterbönor mm. börjar komma upp i odlingslådorna.
Potatisen är på väg. Rabarbern kommer som skjuten ur en kanon.
En planta rabarber, kommer självsådd som av sig själv mitt i potatislådan.
Nu väntar jag bara på en melonplanta, tomatplantor och några jordgubbsplantor som ska infinna sig Coraonasäkert via internet i nästa vecka. -Spännande.
Det blir tomater både i pallkrage och kruka. Blomster i Höganäskrukor och örter i ett zinkbalja.
Sen får vi se vad jag hittar på.
Har ju införskaffat en liten grävare så det kan nog bli både det ena och det andra.
Lite sugen på en Bigarrå-träd och kanske ett persikoträd. Vi får väl se vad ekonomin tillåter.
Det blir lite Kockjobb i morgon måndag på skolan.
Min käre vän Mohammad ska övningsköra på körskolan och kommer inte till jobbet före 9.30.
Då har jag redan börjat med makaronistuvning och prinskorv stekning.
Förhoppningsvis har jag hunnit med salladen också.
Ett lass med mat kommer med lastbil från Martin och servera så det blir till att fylla frysen med massa lattjo.
Mohammad och jag ska inventera frysarna och skafferiet så vi vet läget inför sommaren.
Vi vill att det ska vara så lite som möjligt i lager över sommaren.
En stor fördel med en inventering är också att det blir ännu bättre ordning i frysar och skafferi. Härligt!
Hälsningar Janne
matlagningsdagar med åk 6 i hem och konsumentkunskap
21 år med hemkunskap och matlagningsdagar med den äldsta årskursen på skolan.
Den här omgången var den absolut bästa av alla.
Efter att ha varit hemma och arbetat mestadels. (Har smugit in i en folktom skola på kvällar och helger), vågade jag mig efter att ha fått en vaccinationsspruta till skolan och hade tre härliga matlagningsdagar med fyra fantastiska sexor.
Tänkte att de skulle vara ganska ”Corona säkra”, räknade inte med att de vuxit så in i baljan.
Fanken de är ju nästan lika långa som jag. Vad kör ni med för gödningsmedel där hemma?
Minns när jag ett år hade femmorna i hkk och de stod med näsan i stekbordshöjd.
Jag fick gå in i slöjdboden och hämta skyddsglasögon när de stekte mat-:)
-Vilka fantastiska barn, -vilka duktiga kockelever!
Vi inledde som vanligt med en rejäl genomgång av kökets hygienregler, nu utökade med ännu striktare regler med hänsyn till pandemin.
Eleverna hade så klart pluggat på om hygien i förväg, men nu fick de bekänna färg.
Samtliga fyra undertecknade att de läst igenom och förstått kökets regler, knöt på sig förkläden och drog en nätmössa över huvudet.
Sen var det tvagning i 30 sekunder med tvål och ljummet vatten.
Händer och underarmar var grundligt rena när vi så satte igång.
Jag gick igenom veckoprogrammet och övergick till dagens agenda.
Alla läste nogsamt igenom sina recept och att göra listor.
Kollade att de hade allt de behövde för sin matlagning.
Sen drog det igång. Matlagning på hög nivå.
Tisdagen med husmanskost, där barnen fick –inte bara baka bröd utan det blev. ”skolrullade" köttbullar, med toppredd brunsås och egengjort potatismos, dubbelpanerade kyckling-nuggets, kyckling med en bottenredd currysås och väl sköljt, perfekt kokt ris.
Barnen dukade upp med finna röda servetter i lånat klassrum och sen avnjöts det mat i långa banor. Inte ett misstag, allt smakade bra.
Jag tror vi enades om att currysåsen var dagens bästa.
Alla barn redovisade avslappnat och lätt vad de tillagat och hur de gått tillväga.
Det var mätta och nöjda barn som gick på en liten rast innan undanplockning, diskning, torkning och skurning tog vid.
Gissar att barnen somnade tidigt eter den här första dagen. -Göta-Petter så de jobbade.
Dag 2, onsdag.
Meny:
Smarriga minipizzor med personlig fyllning
Vitlök och spiskumminkryddade köttfärsspett med lyxig klyftpotatis, 2 sorters såser, en champinjonsås och en Tzatziki.
Crepes med söt ricotta-kräm och färska bär, pudrat med florsocker.
Vi delade upp oss lite annorlunda så de som bakat fick laga kött och tvärt om.
Tog fram den kalljästa pizzadegen som en av eleverna rört ihop dagen innan.
Knådade degen fint och tryckte ut till fina små minipizzor.
Två stycken till oss var och lite extra. Kallrörde en god tomatsås, kollade så alla tillbehör var framme, penslade tomatsås på pizzabottnarna, på med riven ost och de tillbehör barnen valt.
Ett barn rev heroiskt vitkål på rivjärnet, kryddade och rörde till en god ”Pizzasalald”.
Några klyftade potatis, morötter, skivade lök och pressade vitlök, salt och peppar, en skvätt vatten och en god olivolja ringlades över.
Sen åkte den potatis-plåten in i ugnen.
Köttfärsspetten tillverkades, champinjonsås kokades och Tzatziki rördes ihop.
Pannkakssmeten till våra goda crepes blev perfekt i konsistensen.
Vi hade ingen honung så Ricotta-osten rördes till en god sötma med lite florsocker.
Det var en hög koncentration på barnen. Vi hade dagen till ära, bjudit in rektor Katri så det var mycket som stod på spel tyckte barnen.
Det blev ännu bättre när barnens lärare Sofia lyckades komma loss och blev ännu en gäst.
Barnen drog ihop några bord i ett klassrum och dukade fint.
Jag hittade en stor flaska Pommac i kylen som fick konkurrera med vattenkannan.
Det var mycket stolta barn som serverade maten och beskrev nogsamt hur det gått tillväga i matlagningen.
Både barnen och maten höjdes till skyarna av både klasslärare och rektor.
Så klart att jag som stolt Hemkunskapsmajje berömde stort också.
Även den här dagen blev det en kort rast för hemkunskapseleverna.
Sen raskt in i köket för diskning mm. Mohammad körde kurs i disk, tork mm.
Torsdagen – finalen!
På menyn Köttfärs och spaghettisoppa, hembakade baguetter och fruktsallad till hela skolan var dagens utmaning.
Två av barnen drog igång med brödbaket på engång.
Jag hade tagit med min blandare hemifrån, så de hade varsin.
Bagarbarnen hjälptes åt vid bänken där de stod bredvid varandra att väga jäst, mäta vetemjöl och läsa recept.
Två fulla bunkar med deg och en handduk över.
Det jäste så det välde över i jäsningsskålarna. –en härlig syn.
I väntan på att degen jäste var det fruktsalladstillverkning som gällde.
Det tar ju lite till med delning av massor med druvor, noppning av jordgubbar, skalning av frukter osv.
Den andra gruppen med två elever stekte köttfärs för brinnande livet. -Eleverna hade inte sett så mycket färs på en gång någonsin.
Tomatkross och puré skulle tillsammans med vatten och buljong i 2 stora grytor.
Den vegetariska varianten skulle skapas så det var full fart där också.
När jäsningshalvtimmen gått fick fruktsalladstillverkningen vänta medan den jästa bröddegen stjälptes upp på mjölade bänkar och knådades jämn och fin. De stora degarna delades i mindre delar och sen blev det till att forma baguetter.
Det blev fyra tunna korvar på varje ugnsplåt och så handduk på.
-Ytterligare 30 minuter jäsning, handtvätt och så igång med frukten igen.
Tre jättestora skålar fylldes till bredden med olika sorters fruktbitar.
Barnen var djupt imponerade av kraften i jästen och nu var det dags att sätta in de läckert jästa bröden i ugnen. Ett barn ansvarade för tidshållning med perfektion.
Såserna tillverkades.
Champinjoner tvättades, skivades och frästes till fin färg i en kastrull. Mjöl pudrades över och rördes ner. Lite vatten, salt, peppar, soya och en skvätt vispgrädde så var den såsen ett härligt faktum.
Gurka revs och saltades för att få rinna av i en sil. Vitlök pressades och blandades med gurka och en god yoghurt. Wow så god den blev.
Vi gjorde iordning två serveringsvagnar för vädret var somrigt och hela skolan ville äta ute. Det blev en totalsuccé. All mat gick åt till sista tuggan.
-Vilken härlig vecka. Hälsningar Janne
Trädgård hemma och på skolan, hem och konsumentkunskap och lite annat.
Hade jobbat färdigt vid datorn redan klockan 14.30
Efter en liten rastningstur med jyckarna fick jag göra lite nytta på tomten.
En tur till Granngården, där jag inte på något sätt var ensam.
Coronasäkerheten och medvetenheten hos mina medmänniskor var däremot på topp. Det väntades, köades, flyttades allt eftersom.
Jag var inte närmare än en och en halv meter från någon på hela inköps-turnén och då räknar jag med när jag stod i kassan med ett fönster mellan mej och kassörskan.
Hittade ett par exemplar av den där Petunian som heter Surfina.
Du vet den där som växer så in i hackapenosan.
Köpte på mej en stor säck med Leikakulor.
Ska i år försöka mej på lite krukodling.
Det går ju bra i mina amplar och lådor så varför inte lite krukor, baljor mm.
Någon liten mer blomfröpåse än de jag redan sått, slank ner i vagnen men, annars höll jag mej under en tiondel av vad de flesta handlar för när de storhandlar i Ullared.
Mina 12 pallkragar i dubbelhöjd är fyllda med hästdynga och jord. Potatisen, grönsakerna av olika slag är på gång. Rädisorna har redan börjat titta upp. Knölar, lökar och ängsblommor ligger i jord, i dikesslänt och i ett välfyllt traktordäck. Spännande väntan. Det är härligt att följa med när frön gror och plantor växer. Krusbär, svarta och röda vinbär och rabarber som redan växer så det knakar. Det råkade hamna en Pion mellan vinbärsbuskarna förra året. Den får stå kvar så får vi se om jag flyttar den när den blommat färdigt.
Vattnade med vattenspridaren i går till ena hundens förtjusning.
Han försökte dricka men, det var svårt utan att behöva duscha också.
Hemkommen lastade jag ur.
Släppte ut boxervildarna, mockade lite hästskit, sopade stallgolvet och hade det allmänt småmysigt.
Planterade de två Petunia-varianterna och en regnbågsakleja.
Vattnade som fanken och sen var klockan fyra.
Drog igång min handstartande lilla grävmaskin och grävde några meter till i mitt ”Rikta avloppet” projekt.
Ett erkännande. Alldeles i början av mitt grävande. Innan jag visste var våra avloppsrör går, så där en 1 och en halv meter under vägen. Råkade jag hitta avloppsröret lite väl nogsamt. Jag grävde bort en flisa ur plaströret.
Vojne vojne.
Det blev till att göra sitt i frystoan i stallet den kvällen.
Ett snabbt inköp av lite muffar och rör så kunde jag lappa ihop eländet redan dagen efter, -men i alla fall.
Naturligtvis hade det hunnit samla sig lite illaluktande o-lajbans där nere i gropen.
Riktigt dyigt och general-äckligt kan jag med förlov säga.
Fick lägga en plywoodskiva över gyttjan för att kunna gå på den.
Ändå så åkte mina ”tack och lov täta” stövlar ner i skiten.
Handskarna blev duktigt leriga, stövlarna, spaden. Ja allt blev förpestat av bekvämlighetsspillet.
När allt var ihop lappat, själva Hussen uppe ur gropen, verktygen avsköljda och undanplockade släppte jag loss Boxertanten och boxervilden ur sina lång-rep.
Tänka sig vad poppis jag hade blivit. I alla fall mina stövlar, handskar och verktygen.
Du vet så där som när vi människor känner en härlig rosendoft eller någon god matdoft komma strömmande emot oss i luften. -Just så kände Boxer nr 1 och boxer nr 2. -Jackson och Majken.
Den där extra kärleken till Hussen försvann ganska snabbt när han efter dusch och tvagning övergett avloppsgropsdofterna och övergått till olivtvålens svaga mysdoft.
Helt plötsligt var man bara den där gamla vanliga Hussen igen.
-Ja ja jag fick väl inte helt underkänt. Det vankades ju i alla fall hundmat som vanligt klockan fem.
Attan så solen torkar ut bland blommor och blader.
Det gick mängder av vatten till vattning idag.
Antar att det växande grönsaksgänget med blommor i spetsen också är ovana. Från minus till 24 plus på en dag. Ja gistanes.
Åter till fina Västra Ekoskolan:
I lördags var det trädgårdsfixardag. Ett gäng föräldrar fixade på skolgården. Kärrade jord och fixade till.
Det var lite meningen att vi på skolan skulle ha vår trädgårdsdag på måndagen efter men se det gick inte att få till. Den ena sjukskrivningen avlöste den andra. Det är inte lätt i Coronatider när vi måste vara hemma för minsta symtom.
Jo jo det är klart att det är ett måste men va fanken –kan man inte få ojja sig lite…
Vi ska så klart ha en riktig planterings och fixardag på skolan.
Det kommer att ske i vecka 20 -(Next week you know)
Lite om veckan som kommer ur kockens perspektiv.
Måndag.
Vanlig skola. Korv Stroganoff med ris till lunch.
Klockan 15 hela personalen ska ha HLR.
I alla fall de som inte behöver vara på fritids. Jo jo det är klart att vi bett vårdnadshavarna att komma så tidigt de kan för att hämta barn.
Personalen kommer att drabbas av en morotstårta, kurs i hjärt och lugn-räddning, kaffe och macka och allt detta under loppet av 2 timmar.
-EFFEKTIVITET!
Tisdagen
Den där Janne ockuperar köket med årskurs sex. Det ska till att bli matlagardagar. Den här dagen kör vi husmanskost med: köttbullar, hemgjort potatismos, brunsås och rårörda lingon, kyckling med ris och currysås, Nuggets på kyckling och Quorn och några goda frallor.
Övriga skolan har grillfest med korv
Onsdagen
Alla utom årskurs 6 kalasar på grillade hamburgare med goda tillbehör.
Hemkunskapsklassen lagar sig en trerätters.
Barnen får välja sin egen favoritfyllning på förrätten som är minipizza.
Naturligtvis med en god vitkålssallad.
Varmrätten blir köttfärsspett med klyftpotatis och champinjonsås på färska champinjoner.
Efterrätt: Pannkaka! Crepes med söt Ricotta-ostcreme med färska bär.
Vi ska duka fint och äta en riktigt god och festlig måltid.
Torsdagen
Japp Idag lager vi mat till hela skolan
Det vankas köttfärs och spaghettisoppa med hembakat bröd.
Med lite tur hinner vi, som bara är 4 elever i år snitsa till en liten fruktsallad också.
Det är inte slut alls än…
Mina fina vänner sexorna, kommer att plocka undan, sortera, diska, plocka in, sopa av, torka av, torka rent, göra riktigt fint. Ja vi måste faktiskt lära oss hur det ska se ut när en bänk är riktigt avtorkat osv. Självklart för många och nyttigt att kunna.
Vi ska lära oss hur det ska se ut när det är riktigt fint.
Hur som helst.
Klockan 8 på tisdag morgon startar vi upp med hygienprat mm.
Sen klockan 14 på torsdag är det meningen att vi ska logga ut med flaggan i topp, med en sjuattans massa kunskap.
På fredagen återgår vi till normala Coronarestriktioner.
Jag jobbar hemifrån och Mohammad chefar för Chili con carnen.
Ser verkligen fram mot en härlig vecka i köket.
Janne
I bland går det bra
Lyckades få barnen att gilla ris, kassler och tomatsås.
Ris funkar ju alltid. Den här gången ett väl tvättat fullkornsris med en skvätt rapsolja i.
Tomatsås:
Fräste tre stora finhackade lökar i en skvätt rapsolja.
I med krossade tomater och tomatpuré, en rejäl skvätt grönsaksbuljong och lite vatten.
Kokade ihop den ordentligt, Pressade i 3 stora vitlökar, i med basilika och så avsmakning med lite salt och vitpeppar.
Resultatet en välsmakande väl ihopkokt tomatsås. Mumsfilibabba.
Placerade riset efter ena sidan på ett ugnsbleck.
Hällde tomatsåsen på den andra sidan och tunna skivor kassler i mitten.
Fem minuter i ugnen så var härligheterna färdiga för servering.
Kassler är ju en sån där maträtt barnen har lite förutfattade meningar kring.
Det är ju en rätt som är väldigt lätt att förstöra.
Två minuter för länge i ugnen så blir den torr som fnöske och som kall sommarmat är den kanske inte heller så charmig.
Så när barnen kommer och frågar vad det blir för mat så säger jag ofta att den är som rökt skinka ungefär och så sväljer jag ordet kassler.
Men hur som helst. Maten gick åt och det hämtades mera.
Hälsningar Janne
Hemma rent privat
Glad och nöjd med tillvaron… Sitter man inomhus och tittar ut på solskenet så är det riktigt mysigt. Vårkänslor vårkänslor…
Drog på mej stövlar och vinterjacka. Mössan nerdragen ner till axlarna och handskar på.
Det var ta mig tusan kallt där ute ändå.
Hundarna, klädda i päls à là naturell, tog det dock med en tasspark.
Full lek med pinn-jagning, katt-letning och lite annat bus.
Själv ställde jag mej i lä och lät bli att njuta hela tiden.
Väl inne i säkerhet igen från aprilvädret kändes det genast mycket bättre.
Visst, narcisserna i balkonglådorna omgivna av viol och pensé är ju så klart vackra att titta på men, va fanken iskyla brr…
Inomhusblommorna slokar däremot.
De drar en sjuattans massa vatten när de blir uppvärmda av element underifrån.
Fram med kannan och i med vatten bara.
Mormorsmors gamla Hibiskus svarade direkt och stäckte ut sina vackra blad mot solen.
Palettbladen var lite trögare men kom sig ganska snart. -Har en fyra år gammal planta som har grenat sig väldigt bra. Den har tjocka stammar och mår bra när den inte törstar.
Hustru fyllde en massa år för en vecka sedan. Snittblommorna som fyllde vårt hus började vissna trots fullt med vatten i vaserna. Jag förbarmade mig likt Österlen-trädgårdsmästaren över dem och rensade ut det gamla och samlade det färska i en vacker bukett. Slokande tulpaner och snittblomsrester åkte i komposten och får komma igen som ny kompostjord. Härligt!
Står som en yster hingst och stampar i boxen och vill ut och stoppa ner mina fröer, knölar och plantor i mina väntande såbäddar i pallkragar och traktordäck. Inte lätt det där med att vänta.
Drog fram en gammal fyrhjulig kärra ur gömmorna. Ingen sån där antik grunka, bara en fyrhjulig vagn med skacklar. Tänkte plocka ner mina gamla höganäs-krukor från loftet och fylla dem med blomprakt. Vi får se hur det går.
Har just varit ute på nätet och beställt en taggfri björnbärsbuske. Spännande minsann.
Köpte hem ett grävaggregat av enklaste modell. Tänkte gräva upp mina avloppsrör och lägga dem i rätt läge. Firman som grävde nytt avlopp hos oss lyckades inte få fall på grejorna så vi får stopp då och då. Naturligtvis hade de gått i konkurs när vi tog kontakt för att ge dem back-jobb.
Men, men –jag tror att jag ska klara ut det. Börjat att gräva där rören ligger som högst. Sen ska det bara vara att följa. Lite ångest över att ta hål på nått rör med grävaren men har sett till att ha något rör hemma i reserv. Du får gärna hålla tummarna för mej eller komma hit och hjälpa till…
På skolan har det dragit igång med plantor och växthus.
Det är vår ordförande AnnLouise som levererat egenodlade plantor till vårt växthus.
Skolans trädgårdsgrupp har aktivitetsdag lördagen den 8 maj.
Då får vi hjälp med uppsnyggning av hela skol- och trädgården.
Vi själva, elever och lärare har vår så- och planteringsdag den första vardagen därefter, måndagen den 10 maj. Spännande minsann!
En klapp på axeln.
Ur arbetsplatsträff-protokoll
Vi på skolan har på nolltid fått till ett fantastiskt arbetslag som kompletterar varandra superbra.
Eleverna på skolan är väldigt trygga med alla vuxna på skolan.
Vi tränar oss på utepedagogik.
-I synnerhet idrotten har utvecklats rejält i den riktningen.
Rast och fritidsaktiviteter fungerar alldeles utmärkt.
Av nöden tvungna digitala möten som utvecklingssamtal och öppet hus har fungerat alldeles utmärkt. -Tänk vad bra det kan vara att vara tvungen att lära sig ny teknik.
Skolans fina film som ligger ute på vår hemsida är ju jättebra.
Sammantaget kan sägas att allt fungerar mkt bättre än förväntat.
Elevernas måluppfyllelse är trots pandemi hög!
Den nya layouten på veckobreven och skolans nya logga är mycket uppskattad.
Vi på skolan har blivit ännu duktigare på att kommunicera med vårdnadshavare.
Vi tycker själva att vi är duktiga på att lyssna på vårdnadshavare och att kunna ge lösningar för elevers svårigheter.
Vi jobbar hårt på att underlätta arbetet både hemifrån vi behov samt i klassrum.
Vi letar fel på miljön i stället för att se problem hos eleverna.
Personalen har fått fler verktyg för att lösa olika problemsituationer.
Vad har vi på skolan då för utmaningar?
Vi ser att schemabrytande aktiviteter är jobbiga för en del barn.
Det är något vi vill hitta ännu bättre lösningar på.
Vi vill ha mer tid att planera tillsammans.
Viktigt med gott om tid för överlämningar vid personalbyte.
Att ge eleverna verktyg att lösa matematiska problem.
Vi vill hinna med att bygga färdigt vindskyddet i skojskogen.
Flera kulturupplevelser efter den trista epidemin ser vi alla fram mot.
Fler fritidsaktiviteter.
Vi vill värna om skolans traditioner och återuppta dem så snart tillfälle ges.
-Ser en möjlighet att skapa nya också nu när vi levt utan i ett drygt år.
Vi ska ta till oss alla goda erfarenheter vi tillgodogjort oss under Coronaåret.
Viktigt att visa det eleverna gör för vårdnadshavare
Vad händer resten av terminen:
Vi ska se ”Trygga barn” digitalt.
Vi ska inte bara börja morgonen med rörelse och pulshöjande aktiviteter.
Vi ska köra lite hjärngympa också.
Även i år kör vi skolavslutning utan er vårdnadshavare.
Traditionen med picknik i det gröna får anstå till nästa år.
Skolans odlingsdag blir den 10 maj. Då ska plantor och fröer i jorden.
Valborg firas med en fantastisk ”skrytfest”
Det blir, hattparad, musik, lekar och fest.
Vi gör en utställning av alla årskursers verk på en Coronasäker fotbollsplan.
-Hamburgergrillning så klart…
Efter lunchen: Mingel med bubbel och snacks. Hattarna på!
Klockan 12-16 öppnar vi upp fotbollsplanen, endast för vårdnadshavare.
Hoppas på att vi lyckas sprida ut utställningen för vi vill ju inte ha någon trängsel.
Skolan kör styrda aktiviteter på andra delar av skolgården.
– Det du!
Några rader om vår fina skola
Tycker att vi på skolan trots Corona, Covid 19, med allt vad det inneburit/innebär, hållit och håller våra huvuden över vattenytan med råge.
Vi har lyckats lösa det mesta. Har sagt det förr och säger det igen:
Skolpersonal är ett lösningsinriktat folk.
Inte bara skolpersonalen har funnit på lösningar.
Vår fantastiska styrelse och du vårdnadshavare har i mångt och mycket lyckats komma till skolan och hjälpa till med det praktiska.
Ingen lätt match när vi inte får träffas.
Av förklarliga skäl har det inte varit så många som nappat när samordningsansvariga kallat i våra olika arbetsgrupper..
Taktiken har då bytts ut och föräldrar har fått egna projekt att lösa på skolan.
Så visst har vi hankat oss fram.
Saknar våra gemensamma aktivitetskvällar/dagar med umgänge, korvgrillning och snack över krattskaften…
Nu stundar en aktivitetskväll på torsdag (22/4 kl 17-20 för fastighetsgruppen och
en aktivitetsdag (lördag den 8/5 för trädgårdsgruppen).
Inbillar mej att det blir lättare att rekrytera hjälpande händer när allt sker utomhus.
Vi har alltid en lista med önskade förbättringar så en god uppslutning är tacksam.
Skolans styrelsearbete.
Jag har ju förmånen att få vara med som personalens representant i föräldraföreningens styrelse.
Västra Ekoskolan har hållit skola sedan 1994, så det har arbetats fram bättre och bättre rutiner för styrelsearbetet.
Jag ser att det trots ökade krav på Huvudman aldrig varit enklare att sitta i vår styrelse.
Nuvarande styrelse har arbetat fram väldigt tydliga rutiner och ansvarsområden och
vi har rektor Katri som håller stadigt i det pedagogiska rodret.
Tilläggas bör att vi har väldigt trevligt på våra styrelsemöten.
Det är helt klart entusiastiska, framåtsträvande, kreativa styrelsemedlemmar som driver/bygger och gör vår underbara lilla skola bara bättre och finare.
Ps. Jag vet att det finns några styrelseposter lediga, så tveka inte att engagera dig.
Lovar att du inte kommer att ångar dej.
Årsmöte nu på måndag den 26 april. Välkommen! Hälsningar Janne
Fixarkväll – aktivitetskväll.
I kväll har skolans interiörgrupp en s k aktivitetskväll.
Toppen att det kan funka trots Pandemieländet.
Normalt har vi ju minst en s k aktivitetskväll/dag per termin, när vi alla samlas, arbetar och umgås.
Det brukar kunna slinka ner en och annan korv från grillen och till och med en fika brukar går att få.
Tycker det är en härlig form att på ett avslappnat och skönt sätt kunna både göra skolan ännu finare och prata lite.
En del nya kontakter brukar det också bli.
Men men… den här gången blir det de olika grupperna som får varsin kväll/dag.
Interiörgruppen inleder vårens övningar med att plöja vår ”fellista”.
Det är Interiör den 15 april, Fastighet den 22 april och Trädgård den 8 maj.
Det brukar vara en fröjd att komma till jobbet dagen efter en aktivitetsdag och se allt som blivit gjort.
4-6.an hoppas på bättre värme i sitt klassrum ”Paviljongen”.
Några vill ha lampor och lysrör utbytta.
Ett par vägguttag håller på att lossna.
Förskoleklassen vill få handtagen utbytta till sitt klassrum.
Rullgardiner ska upp bara för att nämna lite.
Själv jobbar jag ju mest hemifrån så jag tänker smyga till jobbet i helgen och kolla läget.
Passar på att påminna om årsmötet den 26 april.
Ha det gott i vårvädret. Hälsar Janne // PS. Jag får min första vaccinationsspruta på måndag.
Påskafton 2021
Morgonbestyr för hussar, mattar, hundar, hästar och trötta katter.
Frukost vid morgon tv.
Lång kötid bland alla andra skaldjursintressenter i Nynäshamn.
Åter hemma på Solbacken med lite mockning, framtagning av lounge möblemang och mätning av lutning av gräsmatta osv.
Vill ju inte att gästerna ska ramla av trädgårdsstolarna så viss uppriktning av gräsmatta får det bli.
Det långa hafsigt ihopsnickrade långbordet. Tillverkat av gammal stallvägg med ben av gamla staketstolpar, får stå kvar till i morgon.
Stövlar och jacka av vid ett snåret.
Skalade några potatisar och kokade ett rejält gäng med ägg.
Vi plockade fram ett par tre sillar, kaviar (Kalles – ingen från Stör), laxrullar och några räkor.
Jag skivade upp en frukostkorv och stekte den i skivor. Fina påsk-servetter på vackert dukat bord.
Alla påsk-dekorationerna där påsktuppen har huvudrollen var på plats.
Lassade på med matjessill, gräddfil, gräslök, potatis och ett hackat kokt ägg.
Mums filibabba det var grejor det…
Det blev lite rast och vila framför dumburken.
Tröttnade rätt snart och gick till en annan skärm.
Den finns det i alla fall en massa roliga tangenter att trycka på.
Beställde en ny traktorskopa på nätet.
Kollade en stund på blocket och så blev det en liten text här på bloggen.
Påskölen har jag sparat till påskmiddagen. Kan viska diskret om att det vankas skaldjur, mer sill, lammracks, färskpotatis mm. Nu gäller det bara att lyckas bli hungrig igen…
Har fått bilder från barn och barnbarn som kan träffas och fira påsk.
Ska face-tima med dem till kvällen.
Så klart vi saknar att ha huset fullt, men mår i alla fall jättebra av att veta att ungarna har det bra.
Hoppas du också har det bra. -Vi jobbar på det.
Hoppas du också mäktar med att jobba på det.