Blogg

Husfar Janne bloggar om livet på skolan

Semester

Efter lite gräsklippning, solgassning och kallduschning, så tog vi ut elbilen på tur idag.

En ren fröjd att köra omkring i 22 graders ”kyla”

Restaurangen i Gålökorset hade bommat för gått. Stegeholms gård visste inte att i skulle komma förbi så de hade passat på att stänga på måndagar… Campinghaket lite längre ut såg dyrt ut och badlusten hade försvunnit med ac-pådraget så vi vände raketen söderut och fortare än snabbast var vi framme i Nynäshamn.

Kökeriet var så där lagom fullt, så det fick bli lite lax och skaldjur med en kall citronspetsad ramlösa.

Nöjda och glada började färden hemåt. Hämtade ett barnbarn från badet, for förbi en vabbande dotter och så slingervägen hem.

Väl hemma till glada och kissnödiga hundar, fyllde vi upp det sista i poolen och så in till en fika med jordgubbar i soffan.
Hustru tog sig en timme med favoritserie och själv gjorde jag lite nytta vid skrivbordet.

Ska strax ut och vattna. Måhända blir det ett dopp i havet och sen får det bli en väldigt sen och lätt middag.

Må gott i solen hälsar Janne


Semester blogg.

Var på jobbet i måndags. Jag och rektor Katri tog en sväng till ett dagis som skulle stänga för gott och ville sälja bort diverse grejer.
Det var som vi trodde, mest saker passande ett dagis och inte så mycket för en skola. Vi hade naturligtvis kunnat köpa ett utomhuslok för 28000 men, det avböjde vi vänligt men bestämt.

Representerade sen personalen på ett styrelsemöte hela kvällen, Trevligt möte med givande samtal, morotskaka och kaffe.

Idag onsdag:
Tog en inspektionsrunda runt pallkrageväxtligheten. Plåtade en illröd jordgubbe och räknade att det nog kan bli en liten gubbe var till barnbarnen till midsommarafton. Kommer garanterat att stödköpa några fler. Sparrisen som är på andra året låter jag enligt expertisen växa och växer gör den hej vilt. Snart högre än undertecknad. Potatisblasten är på väg att hoppa ur pallkragarna, salladen måste gallras och i övrigt ser det ut som den blivande skörden trivs. Har lovat lite vattning till kvällen.

Grannen med dotter idkade lite hästpyssel med shettisarna nere i stallet. Katterna låg utsträckta uppe på höskullen i skön siesta, så med nykissade jyckar fick det bli en sväng in till datorn och en kopp fika med blogg.

Trots samtal från diverse säljare så börjar det likna semester. Härligt!


Skolavslutning

Det blir lätt lite emotionellt på en skolavslutningsdag.

De flesta av barnen som slutar i sexan har jag ju fått förmånen att få arbeta tillsammans med i sju år. En del föräldrar med fler barn har jag fått känna ännu längre.

Känner att jag blir blödigare och blödingare med åren..

Klockan 8

Rektor Katri höll ett fint tal och barnen stämde upp i skönsång. Det blir ju så attans fint när barnen klämmer i med den blomstertid nu kommer. Efter den fina sångstunden delade vi upp oss. Barn och lärare gick in i sina klassrum för lite avslutning med glass och publiken fikade.

Jag hade dukat fika med kanelbullesockerkaka på två vagnar ute på altanen. Funkade toppenbra trots några våta droppar från ovan. I köket var det kramfest och blomutdelning. Hade ett par kassar fulla med mej hem. Tack snälla fantastiska du!

Efter avslutningen när de flesta åkt hem och det bara var några fritidsbarn kvar på skolan passade personalen på att fika upp sig en trappa upp. Lärarna tog det första smörgåstårt med cider-passet och skiftade efter en stund med fritids så alla fick vara med om än inte samtidigt. Mohammad och jag turades om att fika och laga mat. Köttbullar med pastan måste ju lagas även en sån här dag.


Avslutningsdags.

Vi ligger bra till i tiden här på skolan.
Eleverna har gjort det de ska och håller just nu bara på att njuta frukterna av sitt välgjorda skolarbete

Åk 4-6 har med diverse försäljning kämpat sig till ett besök på Gröna Lund, med allt vad det innebär.
Jag var inne i klassen och bad att få låna sexorna för en liten avslutningsövning i hem och konsumentkunskap.
Fick locka med nybakad kladdkaka och vispgrädde för att slita dem från en fickpengstävling inför Grönan.
Vi snabbade på vår avslutningslektion med saft och sagda kladdkaka, så en kvart senare var sexorna tillbaka på banan och tävling.
Tack o hej mina fantastiska sexor och tack för att jag fick ha hkk tillsammans med er!

Jag och kollega Mohammad ligger lite på plus vi också. Vi har dammsugit bakom våra frysar och kylar, städad inuti och rengjort alla lister. Vi passade på att inventera rubbet, så just nu vet vi exakt vad som gömmer sig i skåpen. Vi har i god tid inför semesterstängning gjort rent alla skåp och lådor. Känns skönt att vara lite på plus. Mohammad har godkänt mina förslag på matsedel i sommar. Frysen är fylld med lämplig sommarfritids-mat. Lovar att sommarmaten kommer att fixa sig.

Mohammad är anmäld till en kurs i matsäkerhet. Dvs allergi osv.
Toppen tycker jag som just nu är ensam ansvarig för den biten. Fantastiska Mohammad kommer under nästa läsår att gå bla kurser i, näringslära och mat i storkök, så en bättre superkock än Mohammad får man leta efter…

Fotbollstävlingen: Ekoskolans årliga tävling kommer att gå av stapeln på torsdag. Det är storheter som Zlatan á la Ekoskolan med tillhörande lag. Jag tror inte att domaren är mutad men, svårt blir det.

För ett par år sedan stod jag i mål och tycker att jag gjorde en god insats men, i år står jag står över och sköter grillen istället, Tror dock på att fotbollshulliganen Carro kommer att göra mål på mål, grymma Lini passar fina bollar, Lena trycker till och placerar bollar där de ska vara. Lycille vet jag är en fena på fotboll och övrig personal kommer naturligtvis att avgöra tävlingen för att de är bäst. Tror att rektor Katri är livsfarlig!
Men lova att inte skvallra. Jag hejar på barnen. Hälsningar. -Den där Janne


Lite om maten

Vi i köket gör vad vi kan för att handla hållbart, klimatsmart, ekologiskt, svenskt och gärna närodlat.

Det tyckas vi väldigt ofta med.

I april -22 tex så var andelen mat, Svenskt och miljömärkt 76%.

Det är inte alltid vi får till det med samtliga önskvärda kriterier. Vill man handla en mager produkt kan det hända att den inte finns som kravmärkt och det närodlade kanske inte heller är det. Måste vi välja mellan närodlat och ekologiskt så väljer vi det giftfria alternativet.

Hur som helst så lyckas vi väldigt ofta.

Vissa basvaror handlar vi alltid som kravmärkt som potatis, mjölk, yoghurt, mjöl mm.

Sen har vi nyttighetsaspekten. Vi har valt bl a av allergi-skäl att använda svensk rapsolja och då vill vi naturligtvis ha en kravmärkt sort. Vi vill ju också ha en D vitaminberikad variant, men se där sprack det. Den finns bara utan eko-märkning. Har på sista tiden valt den som är D-vitaminberikad. Väntar spänt på att fler artiklar ska komma med miljömärkning.

Det är väldigt mycket att hålla reda på.

Vi försöker ju att följa livsmedelsverkets och Skolmat Sveriges rekommendationer men det är inte alltid så lätt. Ibland så har jag lyckats att hitta en nyttig, kravmärkt, klimatsmart och närodlad produkt. Då kan det falla på att producenten inte kan garantera att den är fri från någon allergen produkt som tex nötter. Men men, vi ger inte upp. Hälsningar Janne


Vecka 20 2022.

Nu börjar det märkas att sommarlovet nalkas. Det är liksom ännu gladare än förr.
Kan bero på att det görs en och annan rolighet på lektionerna. Friluftsdag på Rudan och massor med annat latjolajbans.

Vi i köket har ganska bråda dagar. Dels lagar vi mat till rekordmånga barn just nu -93 barn plus alla vuxna.
Det är full snurr kan man säga.

Köket förresten håller på att bli riktigt fint. Vi har fått ett nytt köksskåp med tillhörande rostfri bänkskiva.
Tak, väggar och lister målades förra helgen och den här helgen ska det bli nytt fint och hållbart köksgolv.
Målaren garanterar att det ska hålla i 10 år! -det du…

Skojskogen och viltvattnet får besök ganska frekvent av barn och lärare.
En fantastisk möjlighet att få testa sina teoretiska kunskaper i praktiken.

Samtliga årskurser har nu varit med att så och plantera i våra odlingslådor.
Spännande, spännande att se vad som kommer upp.

Stora planer finns för en hejdundrande skördefest när det är dags att bärga skörden.

Nu när vi äntligen får lov att träffas på riktigt igen var det i lördags äntligen dags för en aktivitetsdag.
Det blev presentation av arbetsgrupper, information och rundvandring i skolan och så grillades det korv förstås.
Teknikgruppen fick till och med upp en av våra nya digitala whiteboards.

Härligt att det finns så många hjälpsamma och kunniga, fantastiska föräldrar. Häromdagen fick jag hjälp av två pappor att felsöka varför internet inte fungerade nere i paviljongen. Så nu är det två internetantenner inköpta och på väg att installeras. Superskönt för en mej som it-ansvarig att få hjälp när det kniper.

Personalens odlingsansvarig, Linda har ordnat ett gäng pallkragar och ställt dem framför rampen på ingångssidan av huset. Där är det meningen att det ska bli en kryddträdgård. Så är det någon som känner för att köpa in så där en 16-20 påsar ekologisk jord är ni välkomna! Jag har hört att en av Tungelstas handelsträdgårdar säljer blandade örtplantor till bra pris. Vi får se vad vi hinner.

I går, läs torsdag ringde det i telefonen här hemma vid halv fem tiden på eftermiddagen. Det var världens bästa Mohammad i luren som meddelade att vår ena frys tutade och visade värme i stället för kyla på termometern. Mohammad lyckades trots redan fulla frysar placera om alla fryssaker och själv ringde jag reparatör. De lovade komma på måndag. Så i morse när jag kom till skolan provade jag att stänga av frysen och så tryckte jag lite hej vilt på alla knappar lite fram och tillbaka.
Såg ingen direkt skillnad med jag lät frysen stå på. Döm av min förvåning när jag efter någon timme gick förbi och frysen brummade för fullt och började fungera. Vet i skrivande stund inte om jag ska ringa återbud till reparatören eller inte. Vi får se på måndag morgon om frysen fortfarande är hel.


Ännu en toppenvecka.


Förra veckan är nog den roligaste veckan på hela läsåret. Att få ynnesten att få vara med skolans fantastiska sexor i några dagar och ha som roligast med att laga mat tillsammans. Ja det finns nog inget som slår det, -i alla fall på jobbet. Det var en helt klart tuff men jätterolig vecka.

Kanske inte det smartaste ur kockens perspektiv att köra hkk och skrytfest i samma vecka. Men what the…. Det funkade ju…

Men nu går vi på ny vecka. Blodpuddingsdagen

–Måndagen funkade väldigt bra för oss i köket. Undertecknad hade läst fel eller så hade leverantören gjort det? men, hur som helst som kom det färdigstekt blodpudding. -Bara att ställa i ugnen och se glad ut.

Mohammad och jag gjorde extra god sallad så, lite bra var det med den felbeställningen.

Barnen åt blodpudding så det stod härliga till i alla fall. Ibland undrar jag varför jag sprattlar och försöker. Jobbet med att steka vanligt blodpudding mot att betala två o femtio extra för att någon annan steker gör ju ingen som helst skillnad…

Tisdagen stod för panerad sej med räk-creme fraiche och kokt potatis. Mohammad säger att allt tog slut.

Själv fick jag sitta vid datorn och kurera ryggont.

Pytt i pannan gillades av de flesta. Den vegetariska lite mer. Hade köpt in rotfrukter till hemkunskapen för att lära sexorna vad de olika rotfrukterna heter. De fick nu bli en supergod vegetarisk pytt. Mums säger jag bara…

Torsdag med vår goda broccolisoppa var succé.

En härlig fin broccoli kokt i saltat vatten, tillsatt med lite grönsaksbuljong, lite potatis och en liter havregrädde. Det blev en soppa för kungligheter. Serverad med gott bröd var det en succé.

Så blev det fredag. Jag ville slå på stort och göra något riktig gott

Stekte kycklinglårfilé, kokade ett supergott ris och gjorde en av de godaste svampsåser Sverige har smakat. Den var grym…

Inte fanken gillades den av barnen. Personalen var helt saliga men vad hjälper det när inte barnen är det…

Jag får tänka om…

Nästa gång blir det att servera svampeländet vid sidan av.

Ville inte slänga det som blev över så jag tog hem en burk till hustrun. Ännu en salig själ…

Mitt mål i matlagandet är att ge barnen en fin matupplevelse. Ibland är det svårt att få till det, men jag lovar jag jobbar på det. Hälsingar Janne

Äntligen! Hem och konsumentkunskapens matlagningsdagar.


För sjuttiotolfte gången nu så har vi kört hem och konsumentkunskapens matlagningsdagar.

Det är så attans härligt att få rå om våra fantastiska sexor ett par dagar.

Vi inledde matlagningsdagarna med att sjätteklassarna kom in till mej i köket och hjälpte till med tacodagen. Det var bara en stund på förmiddagen men resultatet blev lyckliga sexor tacksam Janne och superglada skolelever.

Sen körde de verkliga matlagardagarna igång.

Tisdagen inleddes med ett -Välkommen från undertecknad, handtvätt, förkläde och hårnätspåtagning. Vi läste tillsammans kökets hygienregler och alla barnen fick skriva på Vi har tragglat hygien, baskelusker mm i ett par veckor så där var det ingen som missade något.

Hur som helst så körde vi igång med matlagning av högsta klass.

Herr kock hade förberett med allt som behövdes för att skolans sexor skulle kunna få till minst varsin maträtt.

Tanken är att eleverna ska få tillaga varsin maträtt och sen vid provsmakningen kunna redogöra för hur de gått till väga.

Även den här gången så gick det med beröm godkänt.

Med matlagningsstationerna väl förberedda kunde de fem köra igång på stört. Det blev till att lusläsa recepten, kolla supernoga att allt fanns med och eventuellt komplettera och så, den efterlängtade matlagningen.

En av ungdomarna fick till uppgift att laga korv stroganoff med ris. När den var klar, kladdkaka.

En annan fick tillaga spaghetti med köttfärssås och en hand-riven Cole slaw.

Elev nr 3 rullade köttbullar för brinnande livet, rörde till ett fantastiskt potatismos och en supergod brunsås. Till och med de rårörda lingonen kom på bordet. Elev 3 var även med på kladdkakebakningen.

Elev nr 4 wokade en fantastisk Pad Thai och en lika god rotsakswok. Rotsaksvoken kom till för att jag tog fram olika rotsaker och visade barnen hur en del av våra vanligaste rotsaker ser ut. Så nu kan ditt barn i alla fall en del namn.

Det var rotselleri, kålrot, morot, vitkål, palsternacka och färsk ingefära. En kalljästdeg till torsdagens pizzabullar gjordes också i ett nafs.

Nr 5 öste på med att dubbelpanera kyckling till Chicken nuggets. Den eleven han också med att baka ett gäng småfrallor.

Kan rapportera att de smakade utsökt. Remouladsåsen var jättegod den också.

Naturligtvis finns det en tanke bakom maträttsvalet.

1. Korv Stroganoff med ris: Kan eleverna koka ris så har de ett tillbehör till många maträtter. Stroganoff kan ju också göras både vegetarisk, med nötkött, så kan eleverna Korv Stroganoff så kan de fler rätter.

2. Spaghetti med köttfärssås.

Köttfärssås är jättebra att kunna tillaga. Då kan det bli både grytor, en vegetarisk variant och till och med Lasagne.

Att koka pasta är ju också en konst. Jag menar väl saltat vatten, en hög kastrull, mycket vatten, att lägga pastan i kokande vatten och utan lock, med tillräcklig och lagom värme i rätt tid, det är ju inget som säger sig själv… Att röra till en enkel kladdkaka känns som en bra grej att kunna när man får gäster eller blir sugen…

3. Och så köttbullarna, hemgjort potatismos och brunsås.

Kan barnen göra en bra köttbullssmet kan de tillverka pannbiffar och köttfärslimpa också. Ett riktigt gott hemgjort potatismos med smör, mjölk, salt, peppar och muskot, -det är grejor det… Att kunna röra till en enkel toppredd brunsås har man alltid nytta av.

4. Pizzadegen är en toppenbra (universaldeg). Gör en kalljäst variant och låt stå över natten så blir det en toppendeg till pizza/pizzabullar. Gör den varmjäst så har du frallor färdiga på ett par timmar. Att kunna röra till en tomatsås kall eller varm har vi nytta av till massor av maträtter.

5. Så dubbel panering. Lär sig eleverna att dubbelpanera Chicken nuggets är det inte svårare att panera fisk, schnitzel mm. Och att röra till en enkel remouladsås, som passar till massor av olika mat är jättebra.

Torsdagens trerätters med varmrätten lax var också den lärorik: Vi hade ingen hel fisk den här gången men alla hemkunskapseleverna vet numera var de hittar benen i en laxsida. En fruktsallad är ingen självklarhet det heller. Att veta att askorbinsyran i citrus hjälper till att hålla det bruna ifrån banan och äpple underlättar mycket det också.

Vi åt vid fint dukat bord och stämningen var på topp.

Alla hjälptes åt att duka av innan vi tog rast.

Klockan 12 kom eleverna tillbaka och diskningen, undanplockningen och städningen tillsammans med bästa Mohammad tog vid.

Våra fantastiska elever klarade den biten också. Ska väl kanske inte skvallra för mycket men, ditt barn kan både diska och torka en köksbänk jättebra-J

Vi tog en paus under onsdagen då fyrsexan körde livräddning i simhallen. Viktigt även det tycker jag.

Så har vi då torsdagen. Också en toppendag.

Vi började som vanligt med hand och underarmstvätt, övergick till förklädepåtagning, vidare till matlagnings-stationerna.


Elev 1. fick huvudansvaret för den pressade potatisen med allt vad det innebär. Det är ingen självklarhet det där med att skala potatis. Lite halvmarigt i början men efter 15 potatisar gick det mycket bättre.

Ansvaret för vitkålssalladen föll även på den eleven.

Så var det då pizzabullarna. En viktig och tung post när det gäller ätande för åk 6.

Det var till att ta fram pizzadegen ur kylen så den kunde börja jäsa. Hr Janne fixade det…

Pizzabulle-specialisten i klassen såg till att pizzabullarna blev helt fantastiska. Mums säger jag bara.

Tomatsåsen smakade super, Degen var lagom tjock, skinkbitarna perfekta, gräddningen toppen och pricken över i garneringen med färsk oregano, wow!

Det är en konst att mjöla degen lagom så den inte fastnar i bänken och fortfarande inte blir för torr.

Varmrätten Ugnslax med romsås och pressad potatis ansvarade två elever för. Elev nr 1 förberedde laxen genom att plocka bort några kvarglömda ben, pensla den med olivolja, kryddade och såg till att den kom i ugnen i rättan tid.

Hela klassen fick vara med och se på var benen sitter i en laxfisk.

Laxchefen tyckte att det där med fiskägg var lite läbbigt men tog tag i sig själv och gjorde en fantastisk romsås.

Göta-Petter vad duktiga de är våra sexor

Vidare till eleverna som ansvarade för en toppengod kanelbullesockerkaka i långpanna och fruktsallad i långa banor gjorde ett superjobb. Den räckte till både kanelbullesockerkas provning och eftermiddagsfika.

Fruktsalladen räckte till både oss i hem och konsumentkunskapsgänget och till mellis.

De som hade tid över dukade ett fint bord för sju personer. Dagen till ära var Carro inbjuden som gäst.

Förätten, Pizzabulle slank ner både en två och tre stycken här och var.

Varmrätten ”22 minuters-lax” i ugn med romsås och pressad potatis mottogs väl den också

Efterrätt:

Kladdkaka med lätt vispad grädde och fruktsallad gjorde susen.

Mums filibabba och tack ni fantastiska i sexan.

Hälsningar Janne


Västra Ekoskolan anno 1994

Kommunal skola - Statlig skola – Friskola - Liten skola - Stor skola - Vinstdrivande skola -Icke vinstdrivande skola – Personalstyrd – Föräldrastyrd - Styrd av vinstintresse osv.

Vad ska jag som förälder välja ? ? ?

Vill du bara ha allt serverat och nöjer dej med det din kommun erbjuder så är absolut den kommunala skolan det enklaste för dej.

Vill du ha möjlighet att påverka, att göra ditt barns skola bättre och bättre genom att hjälpa till med allt runt ikring och spara pengar som kan gå till mer och bättre personal och resurser.

Vill du att varenda krona som blir över går tillbaka till skolbarnen.

Då är vår lilla friskola ett toppenalternativ.

Skolans valda styrelse arbetar helt idéelt.

För att inte tala om alla föräldrar som ställer upp på våra s k. aktivitets (läs arbets och umgängesdagar).

-En toppengrej att träffas, grilla, prata och arbeta tillsammans.

Här får du massor med inflytande med allt det praktiska.

Genom att delta i ett par aktivitetsdagar, får du en genuin möjlighet att påverka ditt barns skoldag.

Vi har sedan vi växte ur vår gamla skola och flyttade in i våra lokaler år 2004 med föräldrars hjälp gjort skola och skolgård allt finare. Det är odlingar, växthus, klätterställning, balansbana, hönshus med hönsgård, slöjdbod, klassrumspaviljong, nytt båda här och där.

Sen finns det alltid mer saker att göra. Nu stundar målning av köket, byggnation av uteklassrum, nya basketkorgar och övrig uppsnyggning. Plantor och fröer ska i jorden, -ja nog finns det att göra..

Skolans styrelse väljs av dej som förälder. De är s.k. huvudman för skolan.

De har tillsammans med rektor och personal kompetens nog att driva friskolan enligt skolverket.

Vår skolas rektor Katri är anställd av föräldrastyrelsen i vår förening Västra Ekoskola.

Rektor Katri har hela det pedagogiska ansvaret och leder hela det systematiska kvalitetsarbetet både i personalgruppen och skolans styrelse.

Rektor arbetar för goda studieresultat/måluppfyllelse genom att främja en bra studiero, trivsel och välbefinnande för skolbarnen.

Västra ekoskolan står ju för hälsa och ekologi

Det är allt från god och näringsrik mat i rättan tid, lagom små klasser, kompetent personal, god studiemiljö, anpassningar på individnivå, bra teknik/material/litteratur.

Att lyfta ut det abstrakta till lektioner i skog och mark och konkretisera dem i praktiska övningar. ”Learning by doing”

Att ge eleverna en känsla för att vara rädda om vår planet genom att de lär sig sköta om allt från våra leksaker till inredning.

Att vara med från sådd till skörd och få ett kretsloppstänk.

Att få känna empati och kärlek från våra hönor.

Ett par barn lästa faktiskt för första gången idag tillsammans med läshunden Ringo

Att få vara med och mata våra jättesniglar.

Att eleverna alltid är sedda och får vara delaktiga i det dagliga arbetet under hela skoldagen.

Det är viktigt för oss alla här på Ekoskolan.Vår, odling, höns, uteklassrum och skrytfest.

På skolan jobbar vår ”Odlings-Linda för högtryck för att förbereda vårens all odling. Det är en hel massa inköp. Det ska vara odlingslådor, matjord i massor, fröer, näring och annat. Det ska så snart tjälen gått ur jorden förberedas i våra odling-pallkragar, snyggas till och förberedas i växthuset. Planeras för sådd mm med de olika årskurserna. Linda förbereder också för övriga pedagogers odleri i klasserna. Tur att hon tycker det är så roligt för hon har att göra…

Tobbe snickare och markplanerings-Peter väntar också ivrigt på att tjälen ska försvinna, så de kan få till vårt nya hönshus och hönsgård. Husen är redan inköpt, nu ska det bara ställas på plats, isoleras och inredas. Det kommer att bli tre stycken blivande höns. Vi räknar med att kunna introducera tre små kycklingar redan nu under våren. Skötsel kommer att ske med frivilliga i alla årskurser och jag kan lova att de redan står på kö. Helgerna kommer att skötas av frivilliga föräldrar efter ett uppgjort schema. Sen finns ju personalen också att ta till. Sommarlovet är redan fixat då hönorna kommer att få bo på kollo i fosterfamilj. Känns som det mesta är på plats…

Ovanstående hantverkare kommer att plana ut en bit skolgård och gjuta fast en ställning till vårt nya utomhusklassrum också. Den ända skötseln av det blir väl att trycka på knappen och hala in markiserna.

Ett gäng föräldrar väntar på samma tjäle för att dra igång med nya basketkorgar med stolpar och en bättre belysning på parkering och fotbollsplan. Det ska grävas, dras el och gjutas. Full aktivitet

Tror att alla håller med mej och längtar lika mycket som jag till härliga möten på skolan nu när Coronan ligger lågt ett tag. Aktivitetsdagar med korvgrillning, småprat och att få arbeta tillsammans för att göra det ännu bättre för alla skolbarn.

Skolan kommer att ha en sk Skrytfest den 29 april (en fredag) Den kommer att inledas med rödamattan och bubbel för alla barnen. Barnens alster kommer att ställas ut både i klassrum och utomhus till beskådan för vårdnadshavare som kommer att bjudas in ca kl 12 – 16.30. Det kommer inbjudan. Äntligen får vi alla gå runt på skolan och insupa Ekoskolan-atmosfären.

Attan vad det är roligt när skolan bara blir finare och finare.

Inomhus blir det lite målning. Det är köket som står på tur.

Härligt med vår. Hälsningar Janne


Alla glada och lyckliga


Glada elever i lämmeltåg uppför trappen till mitt skrivbord, bärandes sina gamla datorer.

Lyckliga elever som hämtade sina nya Hp Chromebooks.

Glad Janne som kunde använda åk sex som support till eleverna i åk 4 o 5.

Sexorna har varit referensgrupp och fick prova på Googledatorerna en månad tidigare, så de kunde hjälpa till där så behövdes. Inga klagomål än så länge.

Vi ska äntligen slippa det eviga uppdaterande vi varit utsatta för på våra gamla Windows 10 datorer.

Åk sex fick utvärdera sina datorer lite inofficiellt för ett par fredagar sedan. En elev berättade att hans dator hade en batteritid på över 14 timmar, han hade inte behövt ladda på hela veckan.

Någon annan upptäckta att det inte gick att ladda ner en massa spel. Bra tycker jag men vi delade inte den åsikten helt. Det är ju skoldatorer inte skojdatorer...

Det verkar som om alla gillar storleken och tycker att de är ganska lyxiga.

Det var tydligen touchskärm på en del av datorerna. En bonus tycker jag medan de elever som inte fick touch på sina tyckte det var lite orättvist. Ja alltid är det något. Jag kan ju inte skicka tillbaka ett gäng datorer för att de är för bra, så eleverna får nog leva med lite avundsjuka ett tag.
Jag vet fortfarande inte säkert om det kanske kan vara en inställning. Men är det någon där ute som vet så hör gärna av dej.

Tobbe snickare kommer med ett hönshus i veckan. Vi kommer att få hjälp att förbereda marken både för hönshus, hönsgård och utomhusklassrummet av snälla Peter. Toppen toppen!

Hade en säljare från en firma som säljer markiser på besök idag. Ska bli spännande att se vad det står för siffror på den offerten.
Det är ju meningen att vi ska sätta två jättestora markiser rygg mot rygg på en fastgjuten ställning och göra ett härligt utomhusklassrum. Tanken är att vi sen så snart vi fått byggnadstillstånd ska bygga ett mer permanent tak till uteklassrum. Markiserna vi köper nu kommer att gå att använda där också, de kan utöka takstorleken när så behövs. Spännande som bara den. -Är den någon där ute som jobbar med markiser så hör gärna av dej.

Maten:

Pasta med skinksås i måndags. Det är en poppis rätt som nästan alla tycker om. De som inte äter skinka fick kalkon i sin sås och de som vill äta vegetariskt fick en smarrig grönsak, kikärt och tomatsås.

Tisdagens torskrygg med tomat, kokos, röd curry och ris gick som smör i solsken.

Sen har vi onsdagen ”lilllördagen” Det vankades viltskav och champinjongryta och en Oumphgryta med rotsaker och champinjoner.
Vi gjorde 2 jättestora kastruller. Tror att nästan alla gillar viltskavsgrytan. Den här gången gjord på hjort. Mohammad tycker att det är kebabkött oavsett vilken skav jag köper och det kan han kanske ha rätt i…

Det blev en skvätt över av viltskavsgrytan, ja inte för att barnen åt lite mat utan för att vi lagat så mycket mat. Vi vet ju från förr att grytan smakar ännu mer och bättre dagen efter, när den fått stå till sig lite. Gjorde ett par gratänger på pasta, gryta och lite gratängost.
Ett utmärkt komplement till sparrissoppan med ”skolbakade” frallor, tyckte barnen.

Köttfärsen är tinad till morgondagens (läs fredagens) chili con carne. Den brukar också funka kanon.

Fick lite panik och tog själva tummen ur och bytte in vår ena dieselbil här hemma mot en liten elbil häromdagen. Känns lite lyxigt tycker jag att smyga iväg helt ljudlöst från parkeringsplatsen. Nu saknas bara några solceller, lite vatten och vindkraft hemma så kanske man kan klara sej på pensionen så småningom-:)

Janne


Salladsbuffé


Äntligen vågar oss på att servera våra grönsaker på skolans salladsbuffé.

Det är runt två år sen vi av Corona, Covid-skäl tvingades ge upp vårt älskade gående salladsbord.

Men nu i tisdags slog vi till igen och öppnade upp salladskalaset.

Det blev en omedelbar dundersuccé. Jag överdriver inte när jag säger att barnen äter fyra gånger så mycket sallad.

Sallader som vitkålssallad, Taboulé, couscous med paprika, soyabönor med majs, svarta skivade oliver, majs och vitkål, ja allt tog slut. Det fans ingen hejd på vad barnen slevade i sig.

Förstår att det för många blev ett nyhetens behag, men i alla fall. Ska bli spännande om det går lika bra nästa vecka.

Testade kökets nya stavmixer i torsdag. Mixade en blomkål och potatissoppa till en jämn och fin soppa. Funkade toppen.

Vi har hela den här terminen bakat s k. skolbakat bröd till alla barns förtjusning.

I torsdag bakade vi supergoda frallor på vete och grahamsmjöl. Bröden är så varma när det är dags att dela dem på mitten att våra fingrar blir alldeles röda. Hur som helst så tog två stora kastruller soppa slut och tillika 2 stora ugnsbleck med pasta och laxgratäng.

Härligt med matfriska glin.

Hälsningar Janne


Vårkänning!

Vi på skolan har gått med i Riksförbundet Svensk Trädgård och där hittat Odla Unga Odlare. Vi kommer att få ett rejält start-kit med jord, näring och en massa skoj. Det ska blir odling i vatten. Jättespännande! Ett sätt för barnen att kunna följa frö till planta.

Vår fantastiska Linda är den som ansvarar för det där med odling på skolan. Hon är dessutom projektledare för "vattenodlandet".
Linda kommer att ta med sig eleverna ut i grönsakslanden när det är dags för plantering, vattning, ogräsrensning och till slut skördande. Det gör hon på vår ordinarie grönflaggtimme som vi har en gång i veckan.

Några fröer har vi fått ner i jord redan. Förvisso bara lite Chili, timjan och tomat men i alla fall.

Själv har jag en bänk i vardagsrummet full med diverse. För tillfället 4 sorters squash var av en med namnet flygande tefat. -Kan bli nått. Övriga ner-petade fröer är majs, sparris, luktärt, två sorters tomater var av ett helt gäng med en sort små gula jättesöta. Hoppas på mums till sensommaren. Sen blev det lite paprika och en sorts västeråsgurka. Har ytterligare en stor papperspåse med fröer, så jag ska nog kunna fylla mina pallkragar i år också.

Janne

En icke vinstdrivande skola. Allt till eleverna.

Var ganska säker på att det var dags att omförhandla vårt abonnemang på fiber hos Telia.

Tog fram en faktura från dem och letade telefonnummer. Icke sa Nicke, några telefonsamtal var de inte intresserade av att få.
Det hänvisades till internet och där skulle jag logga in på något som heter My business. Gjorde ett försök. Nej då där dög det inte med kocken, det skulle vara en firmatecknare. Googlade fram ett telefonnummer och ringde upp. Japp där var man nummer 17.

Sitter just nu i skrivande stund och väntar på att kopplas fram. Vår skola som i mitt tycker ligger ganska centralt, räknas tydligen till glesbygd. Tänker att vi är väl för tusan inte en förort till Jokkmokk…

Det tog många år innan jag lyckades få till ett någorlunda snabbt abonnemang. De som tillhandahåller fiber var inte alls intresserade av att gräva ner någon fiberkabel hos oss. Fick till slut napp hos Telia som erbjöd oss att gräva ner kabel till oss till en hyfsat billig peng.
Det var bara det att de ville ha en sju attans massa pengar per månad för själva abonnemanget.

Det gick tre år och sen förhandlade jag ner kostnaden till hälften. Fick tredubbla hastigheten, (300 Mbit/s) som tydligen är vår maxhastighet. -så där fick jag sitta jag nöjd. Ser att många har 1000 Mbit/s så nog räknas vi fortfarande som glesbygd.

Försökte idag att få ner kostnaden ytterligare men mötte ett för starkt motstånd. Kunde förlänga avtalet med två år till samma pris. Hoppade inte på det tåget utan övergår till att leta bland andra leverantörer. Tycker liksom att pengarna ska gå till skolbarnen och inte till att göda Telia.

Det där med att förhandla ner priser är ganska kul. I alla fall när det lyckas. Fick ner kopiatorhyran med en femhundring per månad.
Sen har vi ju ett kontrakt med en firma som heter Handla hållbart som inte bara ger oss statistik på hur mycket ekologiskt vi handlar, utan också har förhandlat med olika företag som tack vare det ger oss mycket bättre priser. Fick ner priset på vårt skolmaterial till hälften och våra matkostnader med nästan 10%. Toppen, toppen tycker jag.

De enda pengar skolan får in i kassan är ju elevernas skolpeng och några kronor i ”öronmärkta” statsbidrag som, betalas ut av kommunerna. Lite olika summor från Haninge och Nynäshamn.

De pengarna går ju oavkortat till skolan/eleverna.

Den högsta kostnaden är så klart löner och sociala avgifter, sen kommer, skolmat, skolhälsovård, el, städning, reparationer, teknik, it och fiber, skolmaterial och annat övrigt.

Så klart har vi en liten buffert så vi sitter trygga om det händer något men, skolan tar inte ut ett enda öre i vinst, inte ens styrelsearvoden... Tvärt om så hjälper föräldrarna på skolan till med massor av praktiska göromål.

Vad leder då allt detta kämpande från både föräldrar och personal till?

Jo skolan ger barnen en grundtrygghet, barnen blir, tänkande människor som lär sig att vara medvetna om vår planet.

Dessutom har vi en god tradition med stor lärartäthet, god behörighet och hög måluppfyllelse.

Det ska vara kul att lära.

Hälsningar Janne

Trädgårdsdags och teknik

Ägnade en stund på lördagsförmiddagen åt att städa undan på mitt skrivbord.
Från ett par buntar till in i pärmar. -Känns bra…

Monterade också ihop en liten odlingsstation med växtlampor.
Stoppade ner några fröer fast det kanske är aningen tidigt.
Skissade också på en långbänk att odla potatis i.
Vill ju inte ha potatisen för nära tomaterna, då kan det bli tjosanhejsan både här och där.

På skolan har vi en stor odlingsstation redan igång med lite solrosor, chili och timjan. - Det kommer mera...
Vår trädgårdsansvarige, Linda tänker sig att ta med sig barnen klassvis på vår grönflaggtimme och idka trädgårdsskötsel i våra odlingslådor/pallkragar. Alltid lika spännande att se resultatet. Det roligaste brukar vara solrosor, squasch, tomater, paprikor, spritärtor, majs och inte minst potatis och andra rotsaker. Vi får se vad de hittar på i år.

Alla längtar vi nu till våren och hoppas att vi kan slippa Coronarestriktioner och kan få träffas på riktigt. En riktig aktivitetsdag tillsammans med korvgrillning och andra trevligheter vore toppen tycker jag. Inget är som att jobba tillsammans.

Köpte hem några datorer för några veckor sedan. Det är sk Chromebooks från Hp. Jag lät våra sexor provköra dem för att kunna utvärdera om det var läge att köpa fler. De föll samtliga på läppen. Det var touchskärmar hit, 14 timmars batterikapacitet dit och fort som tusen gick det. Eleverna var lyriska. Fick ett erbjudande som inte gick att stå emot, så nu väntar vi hem Chromebooks till samtliga mellanstadieelever. Ska bli skönt att slippa det eviga uppdaterandet vi haft med våra vanliga pc med Windows 10.

Jag kommer att behålla de bästa av våra gamla datorer och de kommer att räcka till en dator var åt treorna och minst en klassuppsättning till det övriga lågstadiet.

Vi får hem ett par sk Smartboards i mars också. De ska monteras i de två klassrummen i stora huset, så är det några frivilliga som kan tänka sig att komma och installera så hör gärna av er.

Hälsningar Janne

Vår fina icke vinstdrivande skola

Så attans härligt att få ynnesten att arbeta på en skola där allt ev ekonomiskt överskott går tillbaka till eleverna.

Att skolan inte är vinstdrivande gör att vi i år kan investera i ny teknik som tex smartboards.

Inför nästa läsår byter vi ut våra gamla pc och det blir det nya bärbara Chromebookdatorer.

Det är i ett första skede eleverna i mellanstadiet som får varsin Chromebook att ha som sin egen.

Vi arbetar stenhårt på att få till ett utomhusklassrum på skolgården.

Under våren kommer hela skolgården att få en uppiffning.

Det ska bl a bli nya basketkorgar.
Inne i skolbyggnaden har vi byggt om så att förskoleklassen får ett nästan dubbelt så stort klassrum.
Slöjdboden har fått ett alldeles nytt ventilationssystem.
Vi har bullerdämpat i de flesta rum, återstår ett inför nästa termin.

Vi har råd med en bättre personaltäthet också. Inte bara för att vi inte tar ut någon vinst utan också för att vi har fantastiska föräldrar som bidrar med lite eget arbete ett par gånger per termin.

Hoppas verkligen att det ska bli ordning på pandemin så att vi kan starta upp med våra superbra aktivitetsdagar. Det kan vara en vardagseftermiddag eller en helgförmiddag –eller om vi har mycket att göra både och. Jag tycker att det är en superbra grej att träffas under otvungna former och arbeta tillsammans, fika och grilla en korv. -Ett toppensätt att umgås på.

Veckan efter?


Den här veckan har vi äntligen börjat se en ljusning i tunneln. Barnbortfallet har varit i snitt 18 till 20 stycken jämfört med 45. Själv har jag varit på plats. Mohammad och jag har lagat mat som till en vanlig skoldag. Personalen är i stort sett tillbaka och allt börjar närma sig det normala. Så klart är vi skrajsna för vad den där Corona ska hitta på nästa gång, men samtidigt är man ju som människa fyllda av tillförsikt och hoppas så klart på att allt snart ska vara över. Mohammad och jag pratade så sent som idag om hur kul det ska bli att få servera ett fullt salladsbord igen. Vår salladsbuffé står ju tom och innehållslös och bara väntar på att få fyllas med olika smarriga sallader.

Den där Covid tog ett rejält tag om oss nu i veckorna som har varit. Det verkar som om de allra flesta har varit lite småsjuka. Några av oss mer än andra men vad jag vet så har ingen av oss behövt uppsöka sjukhus. Herrejistanes så skönt. Är ju så klar skrajsen för egen del men, det skulle ju var ännu jäkligare om någon av skolans ”telningar” skulle bli för sjuka…

Barnen är härliga. Det finns liksom inget ont anandes i dem. Är man ledsen är det så klart en kram som gäller. Det samma om man blir för glad…

I köket förhåller vi oss som vanligt. Inga barn eller andra vuxna i köket. Vi sätter gränsen tydligt markerad alldeles utanför köksdörren.

Barnen sitter vid en hel massa bord i sina klassrum och äter. Jag har köpt in en ryslig massa skålar så att vi verkligen ska kunna servera mat till barnen i skålar vid varje bord. Jo då. F klass har 10 skålar till 5 bord. Åk 1 äter med åk 3, där äter de vid 8 bord och får in minst 16 skålar med mat. Åk 2 får 6 skålar till 3 bord, och 4-6 får in 12 skålar till sina 6 bord. Sen blir det ju lite fler skålar till det vegetariska, sås och sylt mm.

Det fina i kråksången är att lärarna äter tillsammans med sina elever. Det är en sk pedagogisk lunch som gäller. Vi äter tillsammans och målsättningen är att det ska bli en mysig matstund med möjlighet att koppla av och ladda alla våra batterier. Det funkar faktiskt för det mesta.

Veckans mat:

Måndag: Kycklingprinskorv eller soyakorv med vanliga och stuvade makaroner

Tisdag: Pocherad torskrygg med citronsås och fullkornsris samt Quorn med citronsås rotsaker och ris

Onsdag: Spaghetti med skinksås och en smarrig vegetarisk rätt med spaghetti, tomat och bönsås

Torsdag: Gjorde en supergod tomat och kokossoppa med ett jättegott ”skolbakat” bröd, sen blev det en pastagratäng också till de som inte vågade testa soppan.

Fredagen: Det blir fläskkarré stekt potatis och brunsås. Det vegetariska kommer inhoppandes direkt från frysen utan några förvarningar. Vi ses / Janne


Pandemi, Covid 19, Corona, Delta, Omikron och så de varianter som kommer till.

Det är ju det vi matas med dagligen. Tröttsamt som attan, men det är ju verkligheten vi lever i.

Vi på skolan förhåller oss så gott det går till pandemieländet. Just nu hjälper ingenting. Alla blir sjuka. Hör på folk att de rosslar och har mer basröst än vanligt. Många av barnen är sjuka, personalen är sjuka.

Själv tog jag det säkra före det osäkra och backade hemåt i fredags med ett covidtest i fickan, när min mage krånglade. Sen blev det blev lite host, ledvärk, snörvel, och ett positivt test. Hade ingen feber så det var bara att jobba på vid datorn.

Det är mycket som går att sköta med bara en dator och telefon till hjälp. Skolpengsavstämning, fakturascanning, mailläsning, lite hjälp med lösenord och liknande till barn och föräldrar, matbeställning, kontakt med hantverkare o s v.

Veckan som gått. Tur i oturen var att elev och personalantal varit halverat på grund av sjukdom hela veckan.

Måndag: Mohammad fick steka blodpuddingen på egen hand.

Tisdagens Thaifisk bestod av torskfilé, gröncurry och kokossås med nudelwok, även den tillagad av duktiga Mohammad. Smarrigt tyckte barnen.

Onsdag. Mohammad kokade högrev dagen före och tillagade Gulaschen på onsdagsmorgonen. En skvätt Smetana, härlig Gulasch och gott ris. Det blir inte bättre.

Jag tog en sväng till jobbet på kvällskvisten när skolan vara tom och inventerade frysarna och tjuvkikade på SnickarTobbes fina arbete med att riva en vägg nere i Förskoleklassens klassrum. Noterade också att vi fått ventilation i slöjdboden. Toppen!

Så infann sig äntligen soppdagen. Den här dagen med kyckling och potatissoppa och gott bröd. Smaskens sa barnen. Ganska många smakade det vegetariska alternativet, Mohammads linssoppa.

Fredag. Fortfarande fler än 40 barn sjuka. 4 sjuka i personalen. Köttfärslimpa, brunsås, kokt potatis och rårörda lingon fick avsluta ännu en vecka i Coronans tecken.

Funderingar till positivt eller negativt: En Covidtest; Det är alltså positivt med ett negativt test. Tror att jag är med där. Sen är det andra test. Ta ett graviditetstest, Då vill i alla fall de flesta få ett postitivt test och då är det positivt. Det är klart att det är de som vill ha ett negativt test och då är ju det positivt. Själv försöker jag ju allt som oftast att vända negativa saker till något positivt. Attan det blir marigt här…

Nu närmar sig helgen med stormsteg. Så nu när jag blivit host, snuv och feberfri, då drar hustru Agneta igång med feber, hosta, snuva och pannknack. Vojne vojne.

Saknar alla och längtar tillbaka till skolan. Ses på måndag. Hälsningar Janne

Vi hade öppethus måndag den 17 januari.
Trots pandemi hade vi 12 föräldrar med barn på besök. Superkul tycker jag. Vi hade laddat med munskydd och handsprit. Tog emot familjer i tur och ordning. En familj från var sitt håll. Rektor från ena hållet och ordförande och vice ordförande från det andra. I mitten träffade de på mej, lite frukt och fika. Hade en trevlig pratstund med i stort sett samtliga.

Pandemi, Covid 19, Corona, Delta, Omikron och så de varianter som tillkommer.
Det är vad vi matas med dagligen, suck. Tröttsamt som attan, men det är ju verkligheten vi lever i.

Vi på skolan förhåller oss så gott det går till pandemihelsiket. Just nu hjälper ingenting. Alla blir sjuka ju… Hör på folk att de rosslar och har mer basröst än vanligt. Många av barnen är sjuka, personalen är sjuka
och är de inte sjuka så är de i karantän.

Själv tog jag det säkra före det osäkra och backade hemåt i fredags när min mage krånglade.'
Har hostat och snörvlat i ett par dagar nu så jag gjorde en test. Jo då det blev positivt. Två ilsket illröda streck. Det verkar som om vi alla ska behöva drabbas av eländet.

Veckan som gått.
Måndag: Mohammad gjorde en fantastisk god korv stroganoff. Min vän Mohammad som arbetat i köket i snart 4 år har lärt sig fantastiskt mycket. Han är snart bättre än jag på att kryddsätta maten. Han är genuint intresserad av just kryddning. Hans Stroganoff, kryddad med vitlök, basilika, salt och peppar var fantastisk i måndags. Trodde vi gjorde för mycket men icke sa Nicke. Det sa slurp i skålarna. Det fanns faktiskt kvar lite (3 dl), så det känns skönt att veta alla fick så det räckte.
Tisdagens panerade fisk var sandskädda med skolans remouladsås och kokt potatis. –Funkade toppen det också… Sen blev det onsdag. Nu började sjukskrivingarna komma in. Ca 25 barn borta och hälften av personalen. I stort sett all av elevernas favorit utegryta gick åt. Vojne vojne. -Vilka matvrak-:)

Så infann sig äntligen soppdagen. Den här dagen med broccolisoppa med ”skolbakat” bröd. Smaskens sa barnen och ratade rester som, gratäng på utegryta och några panerade fiskar. -Ja va ska man säga…

Fredag. 40 barn sjuka. 6 sjuka i personalen. Kyckling på menyn. Jag tog mej till jobbet trots skakig mage. Höll stort avstånd till alla. Kollade med övrig personal så att skolarbetet skulle flyta på ett tryggt och säkert sätt. Mohammad tyckte att det var helt lugnt att tillreda kyckling, tomatsås och stekt potatis. Så efter att ha kollat posten, stoppat ett covidtest i fickan, blev det bilen direkt hem och marsch i bingen.

Funderingar till positivt eller negativt: En Covidtest; Det är alltså positivt med en negativt test. Tror att jag är med där. Sen är det andra test. Ta ett graviditetstest, Då vill i alla fall de flesta få ett postitivt test och då är det positivt. Det är klart att det är de som vill ha ett negativt test och då är ju det positivt. Själv försöker jag ju allt som oftast att vända negativa saker till något positivt. Attan det blir marigt här…

Vilka änglar vi har på skolan. Det spelar ingen roll vem. Det är bara så att den personal som blir kvar på skolan när kollegorna blir tvungna att vara hemma på grund av sjukdom, reder ut de flesta situationer. Hittills har vi i år klarat oss med vikarier och den personal som varit frisk på skolan.

Hittills i veckan så har vi faktiskt fått till det så att alla årskurser haft en egen lärare. Inte dumt med mer än hälften av personalen sjuka. Vi gjorde en plan redan 2020 när eländet startade och vi följer den än, även om vi fått revidera den då och då. Skulle det visa sig att det är färre personal på skolan än vi har klasser så slår vi ihop klasserna. Funkar inte det så blir det fritids för hela slanten. Blir det däremot så att vi får alldeles för ont om personal, börjar vi att ringa hem barnen. Men jag lovar att det är lång dit. En ensam personal kan klara de barn som verkligen behöver oss. Säkerheten först men, vi håller ut i det längsta.

Sista rycket för den här terminen

En vecka med väldigt få barn.
Vi ska vara 89 barn på skolan.
Snittet på antalet sjukanmälda barn var 62 stycken under vecka 50.
Den sista skolveckan däremot så kom det några fler.

Måndag i v 51 den 20 dec var det ”bara” 35 barn sjukanmälda.
Det var väl några som inte var anmälda på riktig via Schoolsoft också men i stort sett stämmer siffrorna.

Köket som ju måste ha jour för fullt antal barn stekte prinskorvar och tillverkade potatisgratäng. Vi minskade så klart ner tillagningen till det faktiska antalet och fyllde frysen med resten. Kan säga att vi har väldigt fullt i våra frysar nu av mat som skulle serverats till de som var hemma och sjuka. Blir till att ändra lite i nästa års matsedel bara, så det blir nog bara bra för köksbudgeten. Kanske kan vi få råd med något extra gott.

Prinskorvarna gick åt till sista vurren, Potatisgratängen gick så där halvhyfsat. Inte som spaghetti direkt men i alla fall…

Av olika anledningar, köper jag prinskorv tillverkad av fågel så ofta jag kan. Den här gången blev det kalkonkorv från Ingelstad. Kan säga att den smakar super gott.

Vi fortsatte vår måndag med ett sk APT
Där vankades det lite julmat, julklappsspel, trevlig samvaro och så lite skolprat förstås.

Jag ock rektor Katri fick komma en halvtimme sent till kvällsmötet med styrelsen, men det funkade helt okey.

Det blev ett väldigt trevligt styrelsemöte. Jag sitter ju med som personalrepresentant.

Det är bara en kväll i månaden och det är jättetrevligt så, det är helt okey.

Den här gången var det goda nyheter från kassörssidan. Tack vare vårt höga elevantal så har vi en god ekonomi. Vi är ju inte vinstdrivande utan alla pengar går till eleverna, så det blir till att investera. Det kan bli till utemiljön, större personaltäthet, nyare teknik osv.
Alltid roligt med bra nyheter.

Tisdagens terminsavslutning gick som den skulle det här året också. Fler elever (ca 65 stycken), Ingen gemensam aktivitet och inga föräldrar. (Du vet varför).

Barnen fick egenbakade pepparkakor, polkagrisstänger och saft i klassrummen. Sen hade varje årskurs trevligt för sig själva tillsammans med sina klasslärare, fram till lunchen som dagen till ära var Spaghetti med skinksås. Denna gång rökt kalkonskinka. Smaskens!

Många av barnen tog bussen hem och några blev kvar på fritids.

Öppnade en kartong med nyinköpta Googledatorer. Det är åk 6 som ska få bli en referensgrupp och prova om s.k. Chromebooks är något för oss. Jag tänker ju gå i pension om ett och ett halvt år så jag vill hitta teknik som är lite mer lättskött och kan sköta sig mer eller mindre själv, sen när eleverna inte längre kan komma ut i köket och be mej om hjälp.

Själv önskade jag mina arbetskamrater god jul och gott nytt år och körde hem på jullov.

Några barnbarn har just åkt iväg för att inhandla en julgran. I år fanns det ingen lagom att ta från tomten så det fick bli köpegran. I övrigt är kylen nypåfylld med diverse julmat. Tänkte dra igång med köttbullstillverkning mm alldeles strax.

Ha nu en riktigt vit och fin jul och så satsar vi på ett jättebra 2022. Gott nytt! Hälsningar Janne


Konstiga dagar. Sjuka barn och personal

För en gångs skulle så har det blivit någorlunda rätt fördelat när det gäller sjuka barn kontra sjuk personal.

I fredags var nästan alla barn och samtlig personal på plats. Sen hände det något i helgen.

Bortfallet i måndags var extremt. 5 personal (och så en som gick hem under dagen). 51 barn sjukanmälda plus ett par som missat Schoolsoft.

Inte blev det mycket mat att laga inte… Risgrynen räckte och blir över till minst ett kok till.

Tisdagen var ännu värre. 6 sjuka i personalen och nu 61 barn sjuka. Ja jestanes. Vi körde in 4 fina laxar i ugnen och kokade så där lite lagom med potatis. Rörde till en skvätt remouladsås. Serverade på vagnar laddade med ett väldigt litet antal tallrikar och bestick. De få som var på skolan åt och njöt. De som inte var här vet jag inget om…Men hoppas det vankades pannkakor eller annat gott.

Onsdag. Vi tänkte koka pasta och göra köttfärssås, men så var det en av lärarna som hade lovat sin klass grillad korv med bröd. Det råkade sig så att den läraren bara hade en enda elev på plats. Ja vad tusan. Vi körde grillat till hela skolan. (Hela skolan bestod dagen till ära av endast 22 barn)…

Vi i personalen har hunnit med lite extra städning och planering så oss är det inte synd om.

Noterade dock att kaffeåtgången ökade ganska regält så, något att hålla i handen hade vi…

Vi antar att antalet elever inte ökar till morgondagen trots Julköttbullar mm.

Själv åker jag till jobbet och skriver ut lite betyg mm. från Schoolsoft, planerar inför lovet, städar och fixar lite. Har dessutom lite datorjobb att ta hand om.

Hoppas ni mår hyfsat där hemma. Vi ses! Hälsningar Janne


Feber, snörvel, magsjukt och Lucia.

Nu har influensan slagit till ordentligt.

Började ana lite redan när en efter en i personalen vek ner sig redan i går (söndag).

När jag sen gick in på Schoolsoft och tittade så var där redan på söndagskvällen ett tjugotal barn sjukanmälda. Började försiktigt redan då på kvällen att försöka lösa dagen medels vikarier osv. Trodde jag löst det mesta när jag kom till skolan vid sjusnåret. Men icke sa Nicke det blev fler sjukskrivningar i personalstyrkan.

Gick in och tittade i Schoolsoft igen. Nu stod där 35 barn sjuka. Avvaktade lite för det brukar komma in sjukskrivningar ganska sent också.

När antalet sjukskrivna barn var uppe i 45 så gjorde vi färdigt den slutgiltiga planeringen för dagen. Det blev till att slå ihop några klasser, minska ner på grötriset och kavla upp ärmarna.

Vi tänkte först att vi skulle skjuta på lussefirandet då det som återstod av tvåornas luciatåg endast var åtta tappra barn. Men vad katten, vi hade både tomtar, tärnor och en Lucia så vi körde på. De åtta sjöng vackert för oss fortfarande friska barn och personal. Jättefint. Tack årskurs två.

Tror att vi räknade till att vi var totalt 33 barn på skolan. Måste vara ett rekord.

Vi återställde skolans Luciacafé till lunchmatssal och så blev det tomtegröt för hela slanten. Där var limpmackor, smörpaket, senap, julskinka, lite rökt kalkonbröst i tunna skivor, ost, tomat och gurkskivor i stora lass. Tomtegröt med en nypa socker och lite kanel strödd ovan på och en skvätt mjölk på det. Mumsigt värre. Efter lunchrasten var det utdelning av barnens egenbakade lussekatter och peppakakor. Alla fick en påse att mumsa på eller att ta med hem. Idel glada barn. Ser nu fram mot en bra morgondag med fler friska än sjuka. Hälsningar Janne


Från soppa till lyxmiddag på 2 dagar…

Vi känner helt klart av säsongens trevligheter.

Torsdag: Bakdag!!! Som vanligt bakade vi pepparkakor och lussekatter. Den här gången klassvis.
Vi körde med fem olika stationer. Barnen fick gå runt enligt ett schema och titta på film, pyssla i två olika klassrum med olika julpyssel, baka pepparkakor och så lussebullebakning i cafét.

En av skolans fantastiska lärare var med hela dagen och gräddade pepparkakor och lussebullar utan att bränna en enda plåt. -Snyggt jobbat!

Mohammad och jag rörde till en smarrig blomkål och potatissoppa med gott bröd. Den serverades i kåsa utomhus. Väderleksrapporten stämde bra så det blev mat i plusgrad.

Så blev det fredag –Nobelmiddag!

Förrätten, Västra ekoskolans supergoda pizzabulle serverades i de fint dukade klassrummen.

Det var dukat med röda jullöpare och vita tjusiga servetter. Barnen fick sen njuta av varmrätten, Kyckling á la Ekoskolan med aromsmör och kravmärkta ugnsgräddade potatisklyftor.

Desserten, glassbåt avslutade festligheterna.

Så klart serverade vi julmust till.

Ser fram mot måndagens Lucia då tvåorna lussar för oss.

Köket kommer att bjuda på tomtegröt, kanel och socker, goda limpsmörgåsar med smarrig julskinka, senap om man vill och ost smörgås samt lite grönt.

Barnen får egenbakade pepparkakor och lussebulle i varsin påse efter lunch. Nu är julen nära! Hälsningar Janne.


Teknikdag mm.

Alla skolbarnen hade en sk teknikdag idag. Jag kunde inte hålla mej utan jag gick runt och tittade på alla ”uppfinnares" byggen. Vilket fokus, vilka arbetsinsatser, fantastiska barn. Det rådde verkligen en febril aktivitet. Där vara stora och små kartonger, sugrör, pinnar, toarullar, hushållspappersrullar, lim, tyg, gubbar och kattlådor om vart annat. Några sexor fick en gammal dator att skruva på. De fick till och med låna min datorskruvmejsel. Tror nog de lärde sig en del för de kom med hårdisken i handen och frågade om jag ville behålla den.

Köket bjöd på pocherad torskfilé med en sås på hummerfond och räkor med ris därtill. En Quorngryta serverades också till de som önskade. Vi festade till det med att servera gurkan och tomaterna oblandade, så där gick det nog åt så där en 10-12 gurkor och 6 skålar med tomater.

Efter avslutat värv i kök och vid skrivbord tog jag mej en sväng till Handen och fick efter tjugo minuters köande i kylan så äntligen min tredje Coronavaccination.

Tack och hej från mej.


Potatislov, höstlov, läslov och här hemma hästlov.

Har ju en sån där halvledig ”eget arbete” dag, så jag passade på att stämma träff med en låssmed.
Körde mina 3 mil till skolan för att vara i tid till klockan elva då vi stämt tid. Var på skolan redan kvart över tio så jag skulle få lite annan gjort också. Motorsågen råkade slinka med hemifrån så jag passade på att såga ner lite lönn-sly jag irriterat mej på vid personalparkeringen.

Tog mej en sväng runt och kollade så vi inte stökat till för mycket i hyresvärdens förråd. Gick in och morsade på barnen och personalen. Pratade en stund med Mohammad som varit i Norge och spelat keybord på ett bröllop i Oslo.

Diskuterade lite klurigheter i Schoolsoft med Carolina. Pratade övrigt med Jennifer och slängde lite käft med Kenny. Grattade Lisa på födelsedagen och berättade för barnen hur ung hon är som är 19 år yngre än undertecknad.

Chefen och tillika rektor Katri var på plats så vi fick också en stunds prat.

Så blev då klockan 11, den blev mer. -Jag pratade mer skojsamheter med alla medverkande. -Gick en extra runda och kollade till brandsläckarna mm. -Ingen låssmed

Klockan blev halv tolv. Mer snack med Mohammad, en titt eller fler genom fönstret men, ingen låssmed.

Klockan kvart över tolv vissnade jag. Visade Lisa hur det var tänkt med nya lås till fyra dörrar och hon lovade att ta hand om låsisen.
Tog mej en handlingssväng till Handen och körde sen hem.

Klockan 14.15 ringde en trött låssmed och tyckte att han varit för sömnig för att jobba så han var sen som attan. Han skulle åka från stan på stört så jag tog kontakt med Lisa på skolan och berättade att han var på ”g”.
Inte håken kom det nån låssmed. -Nu var bilen trasig. Kan tänka mej att det inte går så jättebra för den låsgubben…

Nu strax innan stängning har han tydligen hört av sig igen och tänker komma i morgon. Spännande, spännande!

Tror nog att personen som ringde mej under dagen och bestämde tid till klockan sju i morgon bitti för att göra den obligatoriska ventilations-kontrollen är punktligare. Det lät så.

Var hemma och arbetade igår. Min kära hustru var på jobbet så det var lugnt, tyst och skönt hemma. Fick massor gjort. Blir liksom ett superfokus när det är tyst runt omkring. Jobbade färdigt med allt pappersjobb och måste säga att jag nästan ligger före.

Beställde mat till nästa vecka och lyckades till och med att hinna skriva halva nästa termins matsedel.

En rejäl långrast fick det bli mellan klockan 10 och 13.30. Tog med mej släpkärran till stan och hjälpte min son att flytta.

Det var bara några kartonger, kassar och en stor säng i bitar så det fick plats på släpkärra och i bilen. Flytten gick till ”mittistan” En parkeringsfri gata med stoppförbud och trångt som attan. Blev till att prata väl med parkeringsvakter, vakta bilen och springa fort.

Noterade något jag glömt från tiden jag jobbade i stan och bodde i Enskede. Det är ju liksom inte tillåtet att prata med folk som det är här på landet eller i övriga delar av landet. Var i Göteborg som nyssens och där är det ju helt tvärt om.

Min son och jag placerade hans kartonger, kassar och lösöre på utsidan av porten och det började se lite roligt ut.
Hörde en dam som kom gåendes viska till sina barnbarn undrandes om det skulle till att bli loppis…
Eftersom jag hörde, så slog jag mej i slang med barnen och frågade om de tyckte att vi skulle köra loppis på min sons flyttgrejor.

Gissa om tanten så skrajsen ut. En gubbe som pratade! Läskigt värre!!!

Det var snabba steg som ekade över trottoaren. Där fick jag för att jag försökte vara lite mänsklig och social. Får försöka sluta med sånt, eller ta en sväng till Göteborg kanske…

Tänkte spara tid på vägen hem så jag svängde in till en hamburgerrestaurang och beställde en hamburgare i påse. Tog påsen med innehåll med mig till Willys parkering, öppnade påsen, tog fram burgaren, lindade servetter runt och satte tänderna i den samma. Ett par sekunder senare låg den mesta av slafset som tidigare befunnit sig emellan hamburgare och bröd på framsidan av min T shirt. Attan också, skulle tagit den där salladen i stället. Tanken var ju att jag skulle ta en runda i affären och köpa lite hundmat mm. Inte då.

Med den T skjortan var det bara till att åka hem, direkt hem. Blev till att beställa på nätet istället.

Det är förvisso lugnt och skönt och få störningar när jag jobbar hemifrån. En del oljud finns ju där. Hundar som, trissade av hamrande snickare i dotterns husbygge nästgårds skäller för minsta ljud. Det kan vara en bil på vägen, en bildörr som stängs, en husse som pratar i telefon eller med sig själv. Ja ibland räcker det med att jag hamrar för argsint på datortangenterna. Ja ja ”Thats life”. Ord man inte får säga är: Tex. Hej, kommer och Hallå! mm.

Hästar ska släppas ut, släppas in, höas, katter fordras, hästskit mockas, hundar rastas, kaffe bryggas mm mm. Men det är ändå lugnt och skönt och det blir väldigt mycket gjort.

Trots lugnet i hemmet så är det ju i alla fall på skolan hela alltet finns. Det är, "Hej Janne" när jag kommer, prat i sandlådan om vägg-byggen mm. Barn som vill det ena och det andra med frågor om det mesta. Kontaktsökande barn med väldigt lite ro i kroppen som springer förbi och frågar vad det ska bli för mat men inte hinner eller kan hejda sig och stanna och lyssna på svaret. Det ska vara lite plåster, vatten, en frukt osv. När det är dags att gå för dagen så är det ”Hejdå Janne, Vart ska du Janne och Vi ses i morgon Janne". Vinke vink.

Det var allt för denna gången. Hälsningar Janne

Slit och släp med gammal husfar.

Tror att gubben börjar bli gammal, eller så är det bara BMI.T som spökar.
Det sägs att jag är alldeles för kort för min vikt. Får väl ta och dra ut mej på längden på nått vis.

I min ålder så händer det inte så mycket för att man ger håken i att käka eller cykel-trampar själva sk…. ur sej på träningscykeln. Nepp - det som är det är…

Så blev det väl lite knasigt idag (läs fredag). Skolans allt i allo, vårt köksbiträde, fritidsresurs mm. Mohammad skulle få sig en dag ledig. Han har 8 gamla semesterdagar och några färska sparade. Dessutom ställer han upp och jobbar när som helst så, visst, han var värd en skvätt ledigt.

Vi planerade och fixade så vi skulle få in en vikarie för honom och allt såg ut att vara frid och fröjd.

Icke sa Nicke, inte blev det så inte. Vikarien blev sjuk, våra extra reserver var uppbokade. Inte ens vikariepoolen kunde hjälpa till.
Jag som varje morgon ordnar vikarier till höger och vänster, som för det mesta får till det för mina kollegor fixade inte att få till en vikarie till mej själv.

Det var bara att spotta i händerna och köra på själv i köket. Har inga som helst problem med själva matlagningen osv. Det är i runda tal 100 pers. som ska ha mat och det är ju om vanligt.

Ordnade till, Chili con carne, Chili sin carne, pumpa sallad med pumpa frön och en rödbetsspadskryddad vitkålssallad.

Under tiden kom det klasslärare och ville ha det ena och det andra. Någon klarade sig själv och de andra fick lite hjälp. Att popcorn inte är något köket har på lager var något en pedagog fick erfara. Dock hade jag smarriga kakor och saft tillhands så det kalaset ordnades i alla fall.

Samtliga behövde muggar och kannor och det ordnade jag på direkten. När jag sen var färdig med matlagningen, hade diskat matlagnings-attiraljerna så kom så klart muggar, kåsor och kannor ångande in på vagnar.

En ”fröken” ställde sina i plastbackar och körde in dem i diskmaskinen. De andra ställde allt på vagnar utanför köket. Jag fick in allt det också till diskning, fortfarande vid god vigö :)

Så var det då dags för lunchservering. Nu när pandemieländet börjar normalisera dig så har vi börjat servera lunchen i skålar igen. Det är så att varje bord får sin mat serverad i skålar för barnen skicka runt och bjuda varandra från. Till chili con carne går det åt 42 stycken skålar plus 5 till det vegetariska alternativet. Sen är det specialmaten. Där kan det gå åt mellan 3 och 15 rostfria bunkar med lock. Sen serverar jag mat i köksluckan till den personal som för tillfället av olika anledningar inte äter pedagogisk lunch. Det blir ett väldans utspisande men, det blir bra…

Hur som helst så serverade jag ut all mat till matvärdarna när de kom med sina vagnar. Diskade lite till och så var jag redo att ta emot lunch-disken.

Jag var precis färdig med disken jag själv ställt till med, när den första vagnen med disk anlände.

Ingen rast ingen ro här inte. Ja, ja tänkte jag, de är väl bara att köra på…

Diskade på med glas först, skölja tallrikar och in i diskmaskinen. Torkning av vagnar och så samma manöver om och om igen. Kände vid 12.30 snåret att orken inte är den samma som förr. Fötter och ländrygg började kännas lite slitna. Hemarbetandet under pandemin gav mej förvisso en viss kontition, men det var ju inte samma muskler som matlagandet ger. Hundpromenader och boxmockning är ju inte riktigt samma sak.
Så trots otränade muskler var det var bara att gasa vidare. Vid 13.30 tiden så kom en fantastisk kollega, ganska exakt 35 år yngre och undrade om jag behövde ett handtag.

Gissa om jag blev glad när han släpade ner sopor och matresthinkar till sopstationen nere vid parkeringen. Ibland har man tur.

Gjorde iordning köket, golvskurning, spisrengörning, bänkfixning och undanplock. Dukade mellisvagnarna, kollade av och sen fick den köksarbetsdagen vara till ända.

För så där en 5,10 år sedan hade det jobbet bara varit en början på en arbetsdag medan idag var det nästan som två.

Just som jag stod i beredskap till att spola av köksgolvet kom vår hyresvärds ordförande på besök.

Jag blev jätteglad för att han tittade in, men tror inte att det märktes så mycket. Tror att jag trots intensiva försök att dölja förfallet såg ganska sliten ut. Vi fick ett par minuter i alla fall innan han skyndade vidare.

Tog mej en tur och informerade fritids om att de fick ta hand om mellis och mellisdisk alldeles själva och sen hoppade jag på lätta steg…. Nej så var inte fallet. Jag gick på onda fötter med ett försök att gå som vanligt ner till bilen och körde hem. Det gjorde ta mig attan ont bara att behöva koppla ur för att växla ner.

Väl hemkommen, med en boxerhund under var arm i soffan, började kroppen slappna av.

Jag kom på att jag missat det där med att äta lunch och vad värre är att dricka vatten. Masade mej ut i köket och svepte en halv liter vatten. Hasade mej till soffan och så slumrade jag till. Det blev en sk. power nap på runt halvtimmen. Superskönt.

Känner mej väldigt nöjd med dagen i alla fall. Lite ledsen och besviken att kroppen inte tar mej dit jag vill längre, men ändå tacksam att jag faktiskt har ett jobb där jag normalt kan alternera mellan köksarbete och administration. Planen för den här eftermiddagen var att scanna och maila en massa papper till vår bokföringsfirma, men det får anstå till morgondagen.

Provade en häxhatt med tillhörande lila löshår igår. Tjusigt värre men jag kände att det inte riktigt var jag. -Vet inte vad som skulle passa men, häxa var det nog inte. Tog ett kort och skickade vidare till personalen som artigt tyckte att det var fint men, jag gick inte på den lätta. Valde istället ett tjusigt diadem med små fladdermöss på när jag kom till jobbet. Hade det dock inte på mej hela tiden då det dels ramlade av och så var jag fortfarande inte var riktigt bekväm… Tänker att djävulshornen eller tomteluvan passar bättre.

Många av barnen var dock ”jätteläskiga” Drakula, döden, häxor mm. Ja läskigt var det.

Rektor Katri hade en fin pumpamössa på sig och lät sig fotas med den på och en jättepumpa under armen. Fint värre.

Matsedeln för dagen:

Fredag

Pumpaspökets läskiga skrämsel chili

med skräckens rysliga ris och

Grönsaksodjurets ruskiga chili med värsting-ris

Till det: Säkert vatten och skolans mjölk (blanda så får du spöökvatten). Buuuu!

Pumpasallad och bloodrööd vitkålssallad.

Glad Halloween på dej! Hälsar Janne

Supertrevligt möte i torsdags

Rektor Katri och jag träffade delar av vår hyresvärds styrelse. Det var ett kärt återseende efter pandemin när en av dem som jag känt sen vi började bli hyresgäster i huset 2004 dök upp. Sen var där två andra som jag lärt känna senare och en kille jag inte träffat förr men som var svärson till en annan ” kändisstyrelsemedlem. Kul att träffa idel supertrevliga personer. Vi fikade och pratade igenom en del rent praktiska frågor om vem som ansvarar för vad. Känns skönt att ha hyresvärden bakom ryggen. De sköter underhållet av själva fastigheten, sånt som stuprännor, ogräs runt avlopp och fettavskiljare, el och ventilation. De pratar dessutom om att byta ut våra energislukande el element mot något energisnålare och mer klimatsmart. Toppen att ha en hyresvärd som gillar oss och vurmar för våra barn. Visst de är Laestadianer och väldigt kristna och vi på skolan följer skollagen och tror på fri religionsutövning. Trots allt så tänker vi väldigt lika när vi alla säger ”Barnen först”

Lite mer om maten.

Måndag med stekt kycklingfalukorv med stuvad blomkål och kokt potatis gick alldeles utmärkt.Kul att så många gillade blomkål.

Tisdag En maträtt jag tillagat många gånger när jag hade min lunchrestaurang. Laxpudding med skirat smör. Mumsfilibabba säger jag men, vad skulle barnen säga? Laxpudding är en rätt jag inte vågat mej på att servera på skolan, men nu blev det av. Mohammad och jag varvade skivad potatis, hackad lök och finskuren dill med gravad och färsk lax. Hällde över en ägg, grädd, mjölkblandning och stekte i ugnen i drygt en timme. Vi strödde färsk dill över och serverade direkt i ugnsplåtar med en kanna med skirat smör till.

Det funkade över förväntan. En del barn i de yngre åldrarna vågade väl inte fullt ut men de övriga åt laxpudding så det stod härliga till. Kul tycker vi…

Onsdagen: Ett av våra riktigt säkra kort. Spaghetti med köttfärssås. Gissa hur det gick!

Vi hade en skvätt soya färs, så vi gjorde en smarrig vegetarisk färssås också. Någon som smakade av bägge tyckte att den vegetariska var godare än den andra. Vi kryddar bara med lite basilika och vitlök så det är ju inget märkvärdigt…

Torsdag: Tänka att en soppa på massor av vitkål, lite köttfärs, tomatpuré och senap kan falla så många skolbarn på läppen. Fantastiskt. Själv minns jag min skolas kålsoppa med fasa…Kan berätta att våra skolbakade frallor mottogs med rena hurraropen.

Gjorde en morot och linssoppa också utan att Mohammad visste om det. Den blev kryddad med timjan, vitlök, citron, chili, gurkmeja och en massa annat gott. Mohammad smakade och sa att den smakade precis om den han ätit i Damaskus. Tog det som ett gott betyg.

Det blev rena superfredagen. Barnen åt köttbullar och pasta så in i vassen. Till och med falafeln med en kall yoghurtsås gick bra.

Vår städfirmas chef kom med en härlig uppmuntran också. Som belöning för att barnen sköter sig och tar lagom med handdukspapper fick barnen tårta. Mumsens sa barnen…

Några barn som var lite allergiska fick isglass istället. De tog det som rena lottovinsten så jag tror att alla var nöjda.

Ett litet urklipp från nästa veckas matsedel: Fredagens Halloween-mat:
Pumpaspökets läskiga skrämsel chili med skräckens rysliga ris och Grönsaksodjurets ruskiga chili med värsting-ris
Till det: Säkert vatten och skolans mjölk. (blanda så får du spöökvatten).
Buuuu! Pumpasallad och bloodrööd vitkålssallad

Själv har jag redan tagit helg. Tog traktorn och fyllde en skvätt grus i en grop i vår grusväg. Bytte sen en gummibälg på dragen till hästsläpet som ska besiktigas i veckan. Önska mej gärna lycka till! Hej o hå från Janne

Kul på jobbet, matlagning och våra öppningar.

Får lov att säga att jag är nöjd med veckan som varit. Ja förresten hela terminen.

Kanonkul med många glada barn och en superbra personalgrupp.

Det är verkligen härligt att kunna få arbeta tillsammans med alla fantastiska kollegor och alla fantastiska barn. Kul att träffa föräldrar igen. Bara att kunna ha ett personalmöte alla tillsammans ”irl” superkul.

Min vän och kollega Mohammad håller ju som bäst på att läsa en bok om matlagning. För övrigt samma bok som restaurangskolorna använder. Därför har det blivit lite mer ambitiös matlagning. Fiskgratäng, Wallenbergare, laxpudding, hemgjord lasagne osv. you name it…

Har just fått iväg ett brev till Storstockholms lokaltrafik. Där jag ber om hjälp att få till bussar både från Västerhaninge och Nynäshamn så öppningspersonalen kan ta sig till arbetet i tid. Idag kommer det inte någon buss till vår skola förrän klockan 7. Superdåligt SL! Skickade kopior av brevet till Haninge och Nynäshamns kommun och naturligtvis till Region Stockholm. Ja, Mitt i Haninge fick ett ex de också. Uppmanar dej att också ligga på. Skriv, maila, ring. Det vore väl katten om vi inte skulle kunna lyckas. PS/Så klart bad jag om en buss från Västerhaninge som kan vara på skolan till klockan åtta också.

Två veckor kvar till höstlovet. Attan vad fort det går. Hälsningar Janne

En härlig vecka. All personal på plats, friska och krya.

Barn som gör så gott de kan och en härlig stämning, inte minst bland personalen.

När någon dalar så kommer det pepp från en annan.

Maten: Startade upp med Isterband med dillstuvad potatis och vegetariska soya korvar också de med stuvad potatis.

Isterbanden gick så där kan man säga. Jag glufsade i mej 2 stycken och några övriga i personalen åt och njöt även de.
Eleverna däremot var till den större delen skeptiska. Väldig många provade, några gillade men de flesta föredrog potatisen, sallad och knäckebröd. För de som tyckte allt för illa vara, tillhanda höll vi i köket några kycklingprinskorvar och en skvätt korv stroganoff, så det var nog ingen som var allt för nära svältdöden.

Tycker själv att ett äkta småländsk syrligt isterband långsamt stekt i ugn är bland det bästa jag kan få serverat.

Nog om isterband.

Efter lunch gick jag upp till mitt skrivbord och drog igång 17 datorer för uppdatering mm. Började på ett brev till Sl ang. deras urusla service med bussar på morgnarna. Det är så illa att vår personal inte kan ta sig hit i tid för att öppna skolan utan att behöva gå 2,5 km i mörker, med fortkörande långtradare susande förbi på snorhala löv.

Kuriosa: Vi var tvungna av säkerhetsskäl att stoppa personalen som öppnar onsdag, torsdag och fredag från att knalla Södertäljevägen fram i mörker klockan före halv sju på morgnarna. Talade om det på Schoolsoft och gissa vad som hände. Våra helt underbara superföräldrar ställde upp å det värsta. Personalen som öppnar får skjuts. Det är så jag blir tårögt. Vilket engagemang. Tack snälla rara!

Tisdag:

Måndagens halv flopp kompenserades med en riktigt lyxig fiskgratäng.

Mohammad och jag håller som bäst på att plugga mat. Den här gången var det var dags för en riktig pommes duchess med tillhörande spritsning med spritspåse och tyll.

Det blev riktiga konstverk kan jag lova. Torsken och hummersåsen var inte fy skam de heller.

-Ja visst ja Panangnudlar med goda grönsaker var det vegetariska alternativet. -Den här gången tog maten slut.

14 kg skalad potatis, 1,5 liter olja, 32 äggulor, salt, peppar och malen muskot… Mums filibabba. 10 kg Pocherad é torskfile och några liter gräddig hummersås. Allt gratinerat på full fart i ugnen.

Ett härligt slit från åtta på morgonen föll väl ut, tack och lov.

En trappa upp vid mitt skrivbord vidtog datoruppdateringen.

Onsdagen:

Tärnade vitkål och stekte den gyllenbrun, Kokade bort det som ger onda magar och hällde grädde över. Lite salt och peppar så satt den smaken som en smäck.

Stekte strimlad kycklinglårfile och blandade med vitkåls-symfonin. Serverade för första gången på ett och ett halvt år i skålar vid borden. En stor dag nu när restriktionerna släppts.

En vegetarisk variant med Quorn fanns också på plats. Än vågar vi inte börja med vår fina salladsbuffé men –snart så… Vid mitt skrivbord var det lite förberedelser inför inlämning till ”Sadistiska centralbyråns”, -Förlåt Statistiska Centralbyrån ska det vara så klart…

Torsdag

Fick tag på blandsvamp. Stekte den i smör till en gyllenbrun fest. Pudrade på vetemjöl och lät den gosa in sej ordentligt med svampen. Vatten på och uppkok under omröring. Kryddning med salt och peppar och så en halv liter grädde. Jum jum så god den blev.

Sparrissoppan gjord från en tunn béchamel med smarrig soppsparris blev smakade bra den också.

Vi serverade sk. bakeoff baguette i miniformat för sista gången. Nästa vecka tar vår nya degblandare vid och det ska bli ”skolbakat. Härligt.

SCB: Rektor Katri och jag hjälptes åt att i Schoolsoft mata in uppgifter om allt möjligt till SCB. Det vi gruvat oss över och förvisso fick kämpa lite med gjordes under en och en halv timme. Det var två väldigt nöjda personer som gick hem den här dagen.

Så infann sig äntligen fredagen.

Gjorde ett bra avslut med en supergod vegetarisk! pastagratäng

Skeptiska barn från början men sen åt de så det stänkte om det. Det var Gnochipasta blandad med ugnsrostade rotsaker och ostsås. Supergott var det många som kom och sa. Att vi bjöd på maränger av gjorda av äggvitorna som blev över när vi gjorde duchesspotatisen gjorde inte saken sämre.

Som andra rätt serverade vi broccoli med rostade rotsaker och stekt blandsvamp. Attans gott om jag själv får säga…

Så blev det fredag eftermiddag, hemgång och mera jobb. Tog mej an min bil. Den går ju som häst, hund och gårdsbil och får inte den uppskattning och vördnad den behöver.

Dränkte bilen i avfettning och gnuggade febrilt. Duschade den med högtryckstvätten, gnuggade igen och så mer högtryckstvätt. Inte fanken blev det så mycket bättre.

De gröna algerna försvann och mossan! på taket också men det återstår svarta pricka på taket och svarta ränder på dörrar och sidor. Får väl tvätta en gång till de närmsta fem åren… Hustru säger att jag ska städa den invändigt också men, det är ju inte fullt än…

Tog mej an hästsläpet också. Tittade på en youtube film och vågade mej sen på att skruva av draget och dra av en trasig damask.
Så nu står den där med bara ett rör där fram och är garanterat svårstulen.

Har i veckan fått till 17 datorer. En klassuppsättning till årskurs 2. Tycker själv att det är väldigt bra att vi kan serva barnen från åk 2 till åk 6 med datorer. Så klart kan f och ett också låna om de behöver.

Smog i bägaren.

Windows låter meddela att samtliga våra datorer inte klarar av deras nya operativ system Windows 11 som kommer nu i oktober.
Jag tror att vi kan klara oss med det gamla Windows 10 i minst ett år till, men vi får förbereda oss på ett inköp av nya (beg datorer).

Vi har diskuterat lite fram och tillbaka och just nu är vi mest för att köpa in ett sextiotal Google chromebooks. Ska fördjupa mej i den problematiken snarast.

På måndag kör vi blodpudding, bacon och rårörda lingon. Inte min toppen-maträtt men barnen tycker om och de behöver järnet.
So what the heck…

Det är nära till höstlovet nu. Ser och känner att alla runt ikring börja bli aningen trötta. En del svärta under ögonen kan skönjas. Känner själv att den här jä.... sommartiden inte är så toppen så här års. Riktigt längtar till den sista oktober då normaltid infinner sig.
Blir det sovmorgon eller tvärt om?!

En härlig matvecka

Måndag med en krämig makaronipudding och en smarrig quorngryta.

Tisdagen: Pocherade lite fin torsk och hällde en sås av grön curry och kokos över. Lite goda grönsaker så var den rätten färdig. Squasch, lök och tomatlådan smakade inte fy skam den heller.

Onsdagen blev veckans höjdpunkt. Vågade mej på att servera Piccata Milanése med ris och en supergod tomatsås. Mohammad och jag dubbelpanerade schnitzlarna i mjöl, ägg och riven ost. (Grano Padano). Det tog väl så där ett par, tre timmar att panera och steka dem, men det var det värt för de gick hem så det sjöng om det bland barnen. Jag var lite orolig att barnen skulle tycka att det smakade annorlunda men tji fick jag, det var länsade fat. Det kan hända att jag sålde in Piccatan som ”chicken nuggets fast större” men i alla fall. Den vegetariska couscousen funkade den också.

Torsdag. Visade Mohammad hur man gör en riktigt krämig och god purjo och potatissoppa. Det var bara olivolja, purjolök, potatis, grönsaksbuljong och en skvätt grädde, allt väldigt välmixat förstås.

-Funkade det också. En korvgratäng till de som tycker soppa är jobbigt fans där också.

Fredag, Med så mycket medvind av nöjda barn vågade vi oss på en keso och morotslasagne. Det var många förvånade barn som kom och tog mer mat. ”Det var ju gott ju” hördes från flera håll. Fick till en riktigt god gryta på rotsaker och soyabitar också, så sammanfattningsvis kan jag säga att matledes har vi haft en toppenvecka.

Musikfröken fick hem ett trumset idag. Jättekul. Husfar fick prova och det var superroligt.

Det var hörlurar till så ingen annan behövde höra eländet. Barnen fick testa på musiken. -Ett lyckat köp.

En förälder kom med en fantastiskt fin basgitarr med tillhörande förstärkare. Musikfröken Emilia blev eld och lågor, provade den i lärarrummet och kommer att visa den för barnen under veckan som kommer. Tack snälla! Vi ska vårda den ömt.

Är det någon annan som har något instrument ni vill bli av med så säg till. Ja inga pianon och tunga grejor. Men trumpeter, flöjter, gitarrer mm får vi plats med.

Husfar får spader. Mail, Sms och superbra telefonsamtal

Fick ett mail klockan 20.10 i torsdags.

Vår hyresvärd som vi inte sett röken av sedan den elaka pandemin startade, mailade och bad mej ordna så vi tömde våra klassrum på innehåll och pratade med städaren om att städa efter dem, så de kunde vara i skolan på den 11 och 12.e. Voj voj så jag gick igång på den.

Naturligtvis var det en stackars styrelsemedlem i vår hyresvärds Stockholms Fridsförening som helt aningslöst fått i uppdrag att ordna till en lokal. Det blev mail och sms till vår ordförande och rektor, hej och hå.

Jag mailade tillbaka och talade om att det var på tok för kort framförhållning. Speciellt då vår hyresvärd inte nyttjat sina ”helglokaler” på över ett och ett halvt år.

Vår städfirmas chef var på semester och gick i taket även han.

Mer voj voj!

Vår ordförande tyckte att vi skulle tillmötesgå fridsföreningen, Jag såg rött, förstod konsekvenserna och protesterade en aning…

Pratade trots allt med städfirman och personalen på skolan och insåg att det skulle kunna gå om de jobbade hårt på det. Mailen gick fram och tillbaka med hyresvärdsrepresentanten. -Funkade så där får man säga.

Så idag mitt på dagen så ringde ”Fridsrepresentanten” (en för övrigt väldigt trevlig kille). -Alltså det där med telefon, vilken bra grej.

Det där med missförstånd liksom finns inte längre. Det visade sig att de skulle vara 20-40 personer och kunde tänka sig att vara rädda om våra saker och sitta vid barnens bord och att det räckte att städ kom som vanligt på söndag och städade.

Det är med lugn puls, lite skamsen jag sitter här och inser att det alltid är bäst att veta och se hela bilden innan man går i taket.

Nu ska vi träffas, skolans och Fridsföreningens styrelse, rektor Katri och lilla jag och se till att vi får en fin struktur på allt.

Ser fram mot ett fint samarbeta med vår hyresvärd, Stockholms Fridsförening.

Kill i halsen, lite hostig och småsnörvlig

Feberfri och med ett negativt covidtest. Tja det är väl bara att jobba på.

Det mesta, ja i alla fall allt det administrativa går ju att lösa hemifrån.

Har förberett fantastiska Mohammad på att han kanske får sköta fläskkarrén i morgon. Nogsamt recept skrivet. Förberett och färdigt i kylarna. Vi får väl se…

Vilka pedagoger vi har på skolan. Bild och slöjdläraren och musikfröken gick samman och tillverkade Maracas med skolans 3, 4, 5 och 6.or. Verkar bli ett kul projekt.

Skolan har köpt in ett trumset också så nu blir det tjosan hejsan. Blev lite skrajsen först när förslaget kom men kom på helt andra tankar när det visade sig vara ett trumset med tillhörande hörlurar. Det är meningen att det bara ska vara den trummande som ska bli ”utsatt” –Bra grej! Jag kör faktiskt sammaledes hemma numera sen familjepianot blivit utbytt mot ett digitalt. Rätt skönt faktiskt, i alla fall för hustru… Ps Älgkadavret på skolans baksida ska tas bort under kvällen. Det tackar vi för. Hälsningar Janne

Pc dags.


Nu är det strax treornas tur att bli med pc. -Åk 4 -6 fick sina förra veckan.

Jag har nu uppdaterat och finjusterat även treornas sjutton datorer.

Windows 10 ska uppdateras, konton tömmas och de ska funktionstestas. Några fick nya batterier och alla fick namn klistrat på sig.

Barnen brukar känna ett större ansvar och vara mer rädda om ”sin” dator när de får en personlig skoldator.

Barnens lärare skickade idag hem ett datorkontrakt där barnens förbinder sig att ta hand om sin skoldator efter bästa förmåga. Så snart barnet har lämnat tillbaka kontraktet så får det en dator att ta hand om under skoltid.
Just de pappren brukar komma tillbaka till skolan med raketfart. En egen skoldator hägrar för de flesta.

Barnen kommer också att få en egen inloggning till Google för education med allt vad det innebär i fråga om en egen G mail, Google drive, kalender osv.

Barnen skriver oftast i Google documents, på så sätt håller de ordning på dina dokument och kan till och med öppna upp dem på någon annan dator om det skulle behövas.


Dagens kuriosa:
I går kom barnen och berättade att det låg något som såg ut som en hårig struts på granntomten. Det visade sig efter inspektion att det rörde sig om en älgkalv som lämnat jordelivet. Vet i skrivande stund inte om våra duktiga föräldrar lyckats få undan kalvstackarn.
Blir spännande att se i morgon bitti, Hälsningar Janne

Återanvändning, matrester och god mat

Ännu en vecka till ända…

Många barn hemma och sjuka, tror det var 32 barn borta i tisdags.

Vi beräknar ju maten till fullt antal barn så vi trodde att vi skulle få mat över, men icke sa Nicke.

Måndagens korv med pepparrotssås och kokt potatis funkade bra. Vi kokade lite mycket korv bara men den tärnade vi upp till att äta senare.

Torskrygg gratinerad med Keso serverad med kokt potatis funkade bra i de äldre årskurserna. En del av de små vågade inte riktigt smaka men, de som vågade tyckte om…

Onsdag med spaghetti och köttfärssås behöver jag väl inte berätta hur det gick. Kokade 6 kg i stället för de vanliga 5 av spaghetti. Det gick åt till sista spaghettisnöret. Frös in 1 liter köttfärssås som inte gick åt men då hade vi stekt 12 kg nötfärs…

Så blev det då torsdag, soppdagen. Gjorde en supergod tomat och kokossoppa. Den där med tomat, kokos, chili, lime och vitlök. Den brukar gå åt så det sjunger om det, men se så blev det inte den här gången. Vi råkade nämligen göra en pasta gratäng av måndagens överblivna korv och fjärilsmakaroner. Lite mjölk, grädde och gratängost på den och den blev oemotståndlig.
Superkul när all mat går åt, speciellt när det går att återanvända rester.

Vi sparar alltid det som går att spara och gör av med det när det går. Naturligtvis sparar vi ingenting som varit ute bland barnen men det från köket slängs aldrig.

Fredagens mat är ett typexempel på att vi använder all mat. Vi hade ju tomat och koksossoppa över. Den är ju tillagad på samma sätt som grunden till en god röd curry och kokossås. Så klart blev det kyckling i röd curry och kokossås med ris till lunch. Japp 12 kg kyckling 10 liter sås 6 kg ris och en vegetarisk gryta på Quorn, röd curry och kokos gick åt till sista tuggan. Attsingens så roligt det är att laga mat till barn. Hälsningar Janne

Regnkläder

Tänk att det är samma visa varje år. Naturligtvis är det inte så konstigt.

Själv blev jag lika förvånad med alla mina tre barn när galonisarna bara räckte ner till knäna varje höst. Att regnkläder behövs kommer man kanske inte så lätt på när man sitter i bilen eller på tåget.

Dock är det ett jätteplus när ditt barn kan vara utomhus på dagarna i skola och på fritids.

Det är på något sätt ett måste för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet.

Tipsar gärna om att det på Tungelsta skola finns en beg hörna där du kan fynda kläder till ditt barn.

Terminens sista schema-lösa dag är till ända.

Vi inleder alltid våra läsår med s k vänskapsveckor.

Det är kamratstödjande lekar, film mm. Alla blir liksom lite snällare och justare mot varandra.

Det där med vänskap och att vara en bra kamrat som lyssnar till sina kamrater är naturligtvis något vi på skolan arbetar för och med hela tiden. Barnen ritar i hjärtan och skriver bra saker om sina kamrater osv.

En nolltolerans när det gäller diskriminering och kränkande behandling är ett måste på alla skolor.

Vi på skolan lägger en ära i att alltid försöka att se barnet.

Att inte säga ifrån eller till när man ser någon oförrätt är det samma som att tolerera den.

Kan berätta för den som inte vet att våra små hela tiden testar oss och att då inte säga ifrån är det samma som att kränka den lille.

Tycker att vi på skolan är väldigt duktiga på att se våra barn.

Den svåra biten är att göra så att det barn som känner sig kränkt och dens kamrater ser och upplever att vi faktiskt gjort något. Vi pratar ju liksom inte med den utpekade inför andra elever så det är svårt för den utsatte att se vad vi faktiskt gör. Själv försöker jag i alla fall att prata med den utsatte om vad jag gjort. Inte alltid lätt… Jag kan i alla fall lova att vi verkligen försöker.

Vi har haft en vecka med en del sjukdom i personalgruppen. Tycker att vi lyckats få till en riktigt bra skola i alla fall.

Den här terminen har vi faktiskt fått till det med vikarier. Det är Anneli som kan vikariera lite över allt, Yamamah som klarar både fritids, F klass och resursande, Rasmus som är en ung kille som klarar det mesta. –Ungarnas favorit. Sen ska absolut inte glömma Kenny som kommer in och vikarierar för Linda när hon är på service och rundsmörjning.

Vill bara tala om att era barn äter som bara den… Stroganoffen med ris tog i stort sett slut, Pasta med laxsås lika så. Mohammads fantastiska kyckling i yoghurtsås gick toppen. Att sen jag gjorde couscous till i stället för ris kan ju inte Mohammad rå för… Alltså, till och med broccolisoppan gick åt. -Härliga ungar. Sen till crescendot, den slutgiltiga med trumvirvel absolut bästa… Det var dagens (fredagens) Mohammads köttfärslimpa med brunsås, kokt potatis och lingonsylt.

72 elever (18 var sjuka) 10 personal delade på 12,5 kg blandfärs, 2 liter hackad lök, 18 ägg 10 kg potatis, 5 liter vatten, ½ liter vispgrädde, 4 dl köttbuljong och 9 dl vetemjöl. Lite vegetarisk grönsaks och böngryta serverades naturligtvis också…Vilka mängder. Prova hemma någon gång. Det får liksom inte plats…

Datorerna. Åk 3. 4, 5 och 6 får ha bärbara datorer som sina egna på skolan. Jag skriver deras namn på dem och bokför vem som får vilken dator. Vi upprättar till och med ett datorkontrakt. Ett sätt att få datorerna att hålla mycket bättre. Barnet är mycket mer rädd om en egen dator.

Det är ganska mycket jobb med dem. Datorerna alltså-J Datorerna ska var och en uppdateras till det senaste i win 10. Jag var på skolan en hel helg och uppdaterade 45 datorer. Ja det tar en väldans lång tid. I princip ca 6 timmar per dator. Då räknar jag inte med dem som trilskas och måste ha specialbehandling.

Tur att det går att ha en massa datorer igång samtidigt… Tänkte att jag skulle hinna få ut alla datorer till eleverna under nästa vecka, men se det verkar inte funka alls det. När jag börjar att öppna upp de nyligen uppdaterade och iordninggjorda datorerna så vill de såklart börja uppdatera lite till… Suck Det är bara att hänga på och så får det ta den tid de tar. Får jag riktigt tråkigt här hemma i helgen så åker jag över och gör dem färdiga. I annat fall så får barnen vänta en vecka till. Man gör vad man kan…

På måndag får barnen stå ut med en av mina favoriträtter. Tänker servera Falukorv kokt med kryddpeppar och lagerblad, en smarrig pepparrotssås och kokt potatis. Stekta Quorn-bitar och rotsaker med pepparrotssås och potatis är inte fel det heller.

Chefen, vår fantastiska rektor Katri har önskat skolans keso och morotslasagne, så den kommer snart. Bäst att göra som bossen säger-J

Häsningar Janne

Skolstart mm

Skolstartsveckan blev så där alldeles fantastisk och härlig som den brukar.

Skolstartsdagen blev så superbra som den bara kan.

Klockan 8 var det skolstart i alla klassrum från ett till sex.

Klockan nio dök skolans nyaste elever upp för så kallad inskolningsdag.

-Ett gäng med nya idel yngre vetgiriga elever.

Förskoleklassens lärare Lisa klarade med vikarie Yamamah av att få till en toppenbra skolstart för våra nya.

Själv lyckades jag att få till en sk ”vanlig tårta” för visso med laktosfri grädde till merparten av skolan elever

Jokade till en tårta till de elever som inte tål ägg, mjölk eller gluten också.

Skolans chef tillika rektor smakade av den och den fick godkänt.

Chockerande nog så åt barnen köttbullar med potatis, brunsås och lingon som om de aldrig sett mat förr en halvtimme senare. Så klart att det är gott med mat. Man kan väl inte leva på bara sockerkaksbotten, jordgubbar och grädde!?

Torsdagen blev lika toppen den… Samtliga lärare inledde dagen med vänskapsvecka med allt vad det innebär. Maten: En soppa på pasta, köttfärs, tomat och buljong funkar i stor sett i alla lägen.

Gick in och hälsade på det nya gänget i förskoleklassen. Härliga ungar. Ett barn tittade på mej uppifrån och ner och utbrast. Du är ju så stoor!. Gick ner en aning på knä och försökte utjämna situationen. Kul att träffa barn till elever som gått på skolan och känna igen barnet utan presentation.

Fredagen blev lite extra spännande av att vi hade fyra av ordinarie personal borta. Lyckades få in två vikarier och så körde vi lite med chefen och undertecknad så gick även den här dagen superbra.

Jag och Mohammad fick bjuda på pytt i panna med rödbetor. Jo då den gick åt den också. Fick till och med ta till en restgratäng från frysen. Glada barn och allmänt en kanonfredag.

Föräldrar fixar och grejar i snart var vrå och det blir bara finare och finare. Tack!

Måndagen funkade som den skulle trots ett par sjuka och lite vab i personalen. Härligt med vikarier som ställer upp. -Korv Stroganoff med ris till lunch om någon undrar…

Tisdag: Pasta med laxsås och en sås på skolodlade tomater, färsk broccoli och borlottibönor. Helt ok faktiskt.
Jo då lite sjukt, vab och annat den här dagen också. Inget som våra toppenvikarer inte klarade av.

Träffade på en av de nya i F klassen och råkade säga fel begynnelsebokstav i förnamnet. Då blev det skällning och till att skämmas ska jag säga.

Är gräsänkling en stund nu på kvällen så jag har passat på att beställa varor, scanna papper till bokföringsfirman och förhoppningsvis fått till morgondagen.

Hört att en del blir lite lata och struntar i det där med mat när de bara ska käka middag ensamma. Tillhör nog inte det gänget. Funderade länge och väl på vad jag helst skulle vilja käka i sällskap med endast två boxrar. Det blev några skivor falukorv kokt i spad med kryddpeppar och lagerblad, en skvätt Bechamelsås med färsk riven pepparot och några egenodlade potatisar. Tackar tackar…

Väntar ivrigt på ännu en härlig dag på skolan. Det blir lite matlagning på förmiddagen, datorfix efter det och avslutning hos tandläkaren.

Vi ses! Hälsn Janne

In i ekorrhjulet

Onsdag: Dusch 6.30. Jobbarbyxor på. De foträta dojjorna fram ur garderoben. Dator i skolväskan och så var man igång.

Uppstart på vackra Havshotellet Almåsa med trevlig personal och supergott käk. Vision och målprat med collagetillverkning, Boule och kanoting och avslut med sammarbetsövning.
Ganska mör klockan 17 men det var jätteroligt. Rektor Katri du är bäst!

Torsdag En lika rörig förstadag som vanligt. Kartonger med material i alla hörn. Saker som ska flyttas och massor som ska bestämmas. Fick sitta tillsammans med ny och nygammal personal med rektor Katri några timmar på förmiddagen och det funkade jättebra. Tror att det mesta av allt det praktiska föll på plats. Till och med brandstegen från personalrummet förevisades.

Minst 30 grader vid mitt skrivbord, känndes som 212..., så vid tvåsnåret slog det stopp och belägg. Packade in dator mm i ryggan och körde hem. En befrielse att byta om till shorts och sätta mej mitt i draget från en AC. Knoppen kom någorlunda i form igen av lite kyla så jag lyckades få till en matbeställning från Martin och Servera också. Sen var den arbetsdagen över.

En god middag och sen sov jag så sött i soffan. Blev väckt när det var dags att gå och lägga sig och det funkade det med, även om jag vaknade i ottan dagen efter…

Fredag: Tidig start med allsköns göromål. Drog igång åtta elevdatorer för uppdatering. De var lika tröga i starten som it-ansvarig. Sex timmar ville de ha på sig för att bli med Windows senaste uppdateringar. -Bara 37 datorer kvar…

Hann även med att uppdatera allergipärmen och skriva allergilistor.

Vår fantastiska fritids, elev-antagning och schemaansvarige, Carolina har redan hunnit med att lägga ut barnens och pedagogernas schema på Schoolsoft. Snyggt jobbat!

Mycket prat emellan varven blir det, men det är ju så mycket som ska falla på plats.

Har i alla fall hunnit med att hälsa på fritidsbarnen. Träffade idel nöjda och glada barn. Så klart när det blev skolgrillade hamburgare idag. Mumsens!

Med åtta rensade och uppdaterade datorer avslutade jag dagen och tog bilen hem. Återigen mitt i AC fläkt. Kl 15.11 avslutar jag härmed arbetsdagen. Hälsn Janne //Tror det blir ett dopp i havet.

Toalettrenovering mm.

Har varit inne på jobbet några gånger under semestern för att hämta lite post och kolla läget.

Det har varit kul att följa toalettrenoveringarna.

Göta-Petter vilket jobb… Snickarna skalade bort allt, ja till och med väggarna åkte all världens väg.

Nu är det nya väggar, kaklat, klinklat, målat och fixat. Nytt porslin och fina handdukshållare. -Tjusigt värre.

Jättebra jobbat säger jag till snickare, rörmokare, elektriker, byggledare och andra inblandade.

Städ har naturligtvis också varit i farten. Trots extra arbetet att städa bort allt byggdamm så har de hunnit med att bona golv och storstäda. Det är så blankt och fint så det nästan känns synd att börja gå på golven…

Någon snäll fantastisk människa har varit och grusat och gjort fint framför skolan. Snyggt jobbat!

Själv var på skolan även ikväll och grejade lite med personalens datorer. De ska ju kunna skriva ut, kunna använda office osv. Passade på att uppdatera dem också med det allra nyaste win 10. Fint som attan… Kommer att göra sammaledes med elevernas datorer nu i början av terminen, mellan tårtbottenbakning och annat skoj.

Det är åk 3, 4, 5 och 6 som får äran att använda skolans pc som sina egna under skoltid.

Åk F – 2 får ett gäng lånedatorer när de behöver.

Datorerna ja. Skolan har under hela min anställningstid bara köpt in begagnade (återanvända datorer). Allt efter skolans filosofi ”återanvändning” Inget slit och släng här inte…

Jag köper in återanvända ny-servade superfina datorer. Det är datorer i prisklass "kosta skjortan som ny", jag köper in till oss. -Ärligt talat själva utseendet kanske kan se gammalt ut (om nu fem, sex år är gammalt)? Men det är superbra datorer vi köper.

Sista inköpet var ett gäng slimmade, smala och fina datorer med processorer, minnen och hårddisk i klass med superbra datorer om vi skulle köpt nytt. Känns bra tycker jag.

Måste berätta lite om våra odlingar. Lite rensat har det blivit. Tack du som tog dej tid.
Tog en titt in i växthuset och där var det sagolikt. Tomater upp till tak och Squaschplantor som nästan spränger växthuset. Underbart! Klagar ditt barn i höst på att det är Squasch/Zuccini i all mat så vet du varför… Vi ses snart! Saknar er alla! /Janne

Värme-strömlöst och toalettrenovering

Flämtande i en hög på golvet, ligger hon, nu med en iskall blöt handduk över ryggen och kall luft från luftkonditioneringen. Vår äldsta Boxer gillar att sällskapa med matte och husse i solen men har svårt att ta konsekvenserna. Vi försökte att hälla vatten i en gammal barnpool och det funkade faktiskt nästan en hel vecka. Skör mjuk plast och hundtassar passar liksom inte så bra tillsammans. Boxergrabben som bara är fem verkar tåla solen mycket bättre. Ser han en katt på håll så är det trotts värmen, noll till hundra på ganska få sekunder.

Vi själva börjar bli bortskämda på gamla dar med Ac i bilen och Ac i vardagsrummet. Det är ju så man nästan fryser när men öppnar dörren från över 30 grader och går in i 24.

Var just nere och doppade mej i vår lilla pool. Där var det trots vattenpåfyllning helt ljummet.

Har en lista med saker jag borde göra, som att klippa runt hästhagarna, harva ridvolten, såga ner grenar och kvistar över och vid sidan om vår infartsväg m.m. men, det ser ut som om det får räcka med lite stallmockning och vattning. Det går ju faktiskt att skvätta lite kallt vatten på sig själv också.

Lite avis på grannbönderna som sitter och njuter i sina luftkonditionerade miljon-traktorer. Själv provar jag inte ens att kliva upp i vår gamla trogna Massey Fergusson från 1977med lyx som både muskelservo, taklucka och vindrutetorkare…

Odlingar jag, Det växer så det knakar just nu. Tomatplantorna är nog minst en meter höga, Squashen växer så den skuggar både jordgubbar, jätteblåbär, sparris, paprika och melon. Potatisen är färdig och nästan färdiguppäten, ärtorna spritade och infrysta. Mina fina Haricots verts har just börjat blomma efter väggen och morötterna börjar bli ätfärdiga.

Av de olika sommarblommorna jag sått är det bara Malva, Krasse och Blomsterlin som tagit sig.

Säkra blommor som Blåklint och Valmo blev nog snigelmat i år.

Sådde ett gäng spritärter i det tomma potatislandet här om dagen. Blir spännande att se om de hinner bli färdiga.

Fick larm från Securitas i veckan om att det var strömlöst på skolan. Det är ingen toppengrej för skolans frysar och kylar, så jag drog på mej en t-shirt och var på skolan 45 minuter senare. Mycket riktigt så hade proppar och jordfelsbrytare löst ut. Någon hade stängt av huvudströmmen också för säkerhets skull… Fick snabbt på strömmen så maten klarade sig. -Tack Securitas! Ringde vår hyresvärd som vidarebefordrade ett meddelande till hantverkarna som just nu renoverar våra toaletter att det liksom är lite viktigt att skolans kylar och frysar hela tiden har ström. Hur som helst så verkar det ha fungerat. Jag har varit förbi ett par gånger och allt verkar frid och fröjd. Fint ser det ut att bli också med helt nyrenoverade toaletter. Det går framåt.

Såg förresten att fritidsbarnen målat skolans lilla träföl. De stora hästarna hade både man och lugg också. Det blir bara finare och finare

Hälsningar Janne

Gräsänkling en fredag kväll.

Hundarna ligger och sussar, hästarna betar i hagen och katterna ligger på höskullen och vilar upp sig inför nattens jakt. Kaninvakt är jag också. Äldsta dottern med familj flyttar upp till nybyggt hus vägg i vägg med oss i mitten på juli. Kaninerna fick flytta lite i förväg. Nu huserar de i en hästbox med bur matskålar och allt ett par kaniner kan behöva. Tror att det uppskattas att jag har sett ut ett bra maskrosstånd till kvällen.

Själv var jag nyssens ute och planterade fyra olika sorters amerikanska jätteblåbär, spännande, spännande. Köpte ett par plantor med dill också för de jag sådde var det något djur som tyckte för mycket om. Persiljan ratades däremot.

Det spanska mördargänget har gett sig på potatisblasten. Hoppas snigelrackarna satte i halsen…

I övrigt växer det så det knakar i pallkragar och i krukor på en hästkärra. Har provat ett par plantor med sparris för första gången. Ska bli kul att se hur det funkar.

Var och hälsade på i skolan i går. Det var lite administrativt som skulle ordnas.

Mina fina arbetskamrater verkade nöjda och glada och barnen lika så. Mohammad som förresten klarade uppkörningen i måndags (grattis grattis!) lagade smarriga fjärilsmakaroner med laxsås. Han är fantastisk den där Mohammad.

Rektor Katri hade städat rejält i personalrummet så där var det renare och fräschare än på länge. Kontrasten blev dock lite för påtaglig när jag tittade på min egen arbetsplats. Får lov att bli en storstädning direkt efter semestern, eller så åker jag in en regnig semesterdag och småstädar.

Fick just ett sms från Mohammad som har storstädat köket, plockat ihop torrvaror i plastbackar med lock och gjort fint.

Avslutar nu, på order av hundar som viftandes på svansarna meddelar att det är dags för mat. Behöver ingen klocka när man har djur.

Trevlig sommar på dej!

Ännu ett läsår

Då är det dags igen.

Skolavslutning och ännu ett läsår.

Elever jag arbetat tillsammans med i 7 år slutar så där bara helt abrupt och försvinner från min arbetsplats. Kan säga att det inte blir lättare med åren att byta ”arbetskamrater”.

Vi på skolan är i full gång med allt vad slutspurtar heter.
Det är prov som ska vara färdiga, en del elevarbeten som ska färdigställas, grön flagg som ska redovisas, betyg som ska sättas, nya listor både hit och dit.
Nya elever och perioder ska ordnas i School Soft, datorer ska samlas in och kollas av, kylar, frysar och skafferi ska inventeras. Ja hej o hå, här går det undan…

Vi kör med lite schemabrytande och lajbans de sista dagarna på terminen

Måndagen ägnas åt städning osv. (Skicka gärna med ditt barn en kasse för köket har inga i år. Har ju Coronahandlat via nätet).

Tisdagen åt trevliga klassaktiviteter och onsdagen har hela skolan trevligt tillsammans.

Skolavslutning blir även i år Coronasäkert och utan vårdnadshavare klockan 8-10.
(De som åker med 9.45 bussen hinner med den).

Lunch kommer att serveras till de som anmält närvaro på fritids.

Det blir trevligheter i klassrummen och till att sluta tidigt för de som inte vill vara kvar på fritids.

Vi i personalen fikar lite tillsammans och så är det läsåret till ända.

Ett nästan otroligt annorlunda läsår får jag med förlov säga.
Som taget ur en skräckfilm.
Människor som skyr varandra som pesten.
Tomma restauranger, folk med munskydd!
Möten, ja till och med fika digitalt.

2 gånger påsk, en midsommar och så julaftonsfirande, parvis och middag tillsammans via datorskärmen. Konstigt!

Själv har jag fått jobba väldigt mycket hemifrån, tack och lov för en tjockis i riskzoonen.

Vill verkligen berömma och ge oss alla en rejäl klapp på bägge axlarna. Fy fanken så bra vi är.
Elever, vårdnadshavare och personal, för nästan alla har det funkat så fantastiskt bra trots allt.

Vi har faktiskt lyckats lösa de allra flesta problem som uppkommit.
Vi har hållit skola trots maximalt antal personalsjukskrivningar.

Vi har hållit en hygien som vi bara skulle drömt om före pandemin.
Vilket hållit oss väldigt friska, sjukskrivningar till trots.
Nästan ingen magsjuka, de vanliga förkylningarna har minskat drastiskt.

Ja Coronakramar på er.

Nu hoppas jag att det snart är över och vi kan återgå till i alla fall en del av det gamla.

Hälsningar från en som får sin andra vaccinationsspruta på onsdag.

Janne

Ännu en fantastisk helg.

Sol, hemmajobb, häst, katt och hund-gos.

Lite mys med barn och barnbarn.
Korvgrillning och fika, leksaksmys och grävning.

Fröer som dill, persilja, morötter, rädisor, salladslök, gul lök, purjolök, vitlök, sallad, broccoli, spritärter, blomsterbönor mm. börjar komma upp i odlingslådorna.
Potatisen är på väg. Rabarbern kommer som skjuten ur en kanon.
En planta rabarber, kommer självsådd som av sig själv mitt i potatislådan.

Nu väntar jag bara på en melonplanta, tomatplantor och några jordgubbsplantor som ska infinna sig Coraonasäkert via internet i nästa vecka. -Spännande.

Det blir tomater både i pallkrage och kruka. Blomster i Höganäskrukor och örter i ett zinkbalja.

Sen får vi se vad jag hittar på.

Har ju införskaffat en liten grävare så det kan nog bli både det ena och det andra.

Lite sugen på en Bigarrå-träd och kanske ett persikoträd. Vi får väl se vad ekonomin tillåter.

Det blir lite Kockjobb i morgon måndag på skolan.
Min käre vän Mohammad ska övningsköra på körskolan och kommer inte till jobbet före 9.30.
Då har jag redan börjat med makaronistuvning och prinskorv stekning.
Förhoppningsvis har jag hunnit med salladen också.

Ett lass med mat kommer med lastbil från Martin och servera så det blir till att fylla frysen med massa lattjo.

Mohammad och jag ska inventera frysarna och skafferiet så vi vet läget inför sommaren.

Vi vill att det ska vara så lite som möjligt i lager över sommaren.

En stor fördel med en inventering är också att det blir ännu bättre ordning i frysar och skafferi. Härligt!

Hälsningar Janne

matlagningsdagar med åk 6 i hem och konsumentkunskap

21 år med hemkunskap och matlagningsdagar med den äldsta årskursen på skolan.
Den här omgången var den absolut bästa av alla.

Efter att ha varit hemma och arbetat mestadels. (Har smugit in i en folktom skola på kvällar och helger), vågade jag mig efter att ha fått en vaccinationsspruta till skolan och hade tre härliga matlagningsdagar med fyra fantastiska sexor.

Tänkte att de skulle vara ganska ”Corona säkra”, räknade inte med att de vuxit så in i baljan.
Fanken de är ju nästan lika långa som jag. Vad kör ni med för gödningsmedel där hemma?

Minns när jag ett år hade femmorna i hkk och de stod med näsan i stekbordshöjd.
Jag fick gå in i slöjdboden och hämta skyddsglasögon när de stekte mat-:)

-Vilka fantastiska barn, -vilka duktiga kockelever!

Vi inledde som vanligt med en rejäl genomgång av kökets hygienregler, nu utökade med ännu striktare regler med hänsyn till pandemin.

Eleverna hade så klart pluggat på om hygien i förväg, men nu fick de bekänna färg.
Samtliga fyra undertecknade att de läst igenom och förstått kökets regler, knöt på sig förkläden och drog en nätmössa över huvudet.

Sen var det tvagning i 30 sekunder med tvål och ljummet vatten.
Händer och underarmar var grundligt rena när vi så satte igång.

Jag gick igenom veckoprogrammet och övergick till dagens agenda.

Alla läste nogsamt igenom sina recept och att göra listor.
Kollade att de hade allt de behövde för sin matlagning.
Sen drog det igång. Matlagning på hög nivå.

Tisdagen med husmanskost, där barnen fick –inte bara baka bröd utan det blev. ”skolrullade" köttbullar, med toppredd brunsås och egengjort potatismos, dubbelpanerade kyckling-nuggets, kyckling med en bottenredd currysås och väl sköljt, perfekt kokt ris.

Barnen dukade upp med finna röda servetter i lånat klassrum och sen avnjöts det mat i långa banor. Inte ett misstag, allt smakade bra.
Jag tror vi enades om att currysåsen var dagens bästa.

Alla barn redovisade avslappnat och lätt vad de tillagat och hur de gått tillväga.

Det var mätta och nöjda barn som gick på en liten rast innan undanplockning, diskning, torkning och skurning tog vid.

Gissar att barnen somnade tidigt eter den här första dagen. -Göta-Petter så de jobbade.

Dag 2, onsdag.

Meny:

Smarriga minipizzor med personlig fyllning

Vitlök och spiskumminkryddade köttfärsspett med lyxig klyftpotatis, 2 sorters såser, en champinjonsås och en Tzatziki.

Crepes med söt ricotta-kräm och färska bär, pudrat med florsocker.

Vi delade upp oss lite annorlunda så de som bakat fick laga kött och tvärt om.

Tog fram den kalljästa pizzadegen som en av eleverna rört ihop dagen innan.
Knådade degen fint och tryckte ut till fina små minipizzor.
Två stycken till oss var och lite extra. Kallrörde en god tomatsås, kollade så alla tillbehör var framme, penslade tomatsås på pizzabottnarna, på med riven ost och de tillbehör barnen valt.

Ett barn rev heroiskt vitkål på rivjärnet, kryddade och rörde till en god ”Pizzasalald”.

Några klyftade potatis, morötter, skivade lök och pressade vitlök, salt och peppar, en skvätt vatten och en god olivolja ringlades över.
Sen åkte den potatis-plåten in i ugnen.

Köttfärsspetten tillverkades, champinjonsås kokades och Tzatziki rördes ihop.

Pannkakssmeten till våra goda crepes blev perfekt i konsistensen.

Vi hade ingen honung så Ricotta-osten rördes till en god sötma med lite florsocker.

Det var en hög koncentration på barnen. Vi hade dagen till ära, bjudit in rektor Katri så det var mycket som stod på spel tyckte barnen.
Det blev ännu bättre när barnens lärare Sofia lyckades komma loss och blev ännu en gäst.

Barnen drog ihop några bord i ett klassrum och dukade fint.

Jag hittade en stor flaska Pommac i kylen som fick konkurrera med vattenkannan.

Det var mycket stolta barn som serverade maten och beskrev nogsamt hur det gått tillväga i matlagningen.

Både barnen och maten höjdes till skyarna av både klasslärare och rektor.
Så klart att jag som stolt Hemkunskapsmajje berömde stort också.

Även den här dagen blev det en kort rast för hemkunskapseleverna.
Sen raskt in i köket för diskning mm. Mohammad körde kurs i disk, tork mm.

Torsdagen – finalen!

På menyn Köttfärs och spaghettisoppa, hembakade baguetter och fruktsallad till hela skolan var dagens utmaning.

Två av barnen drog igång med brödbaket på engång.
Jag hade tagit med min blandare hemifrån, så de hade varsin.

Bagarbarnen hjälptes åt vid bänken där de stod bredvid varandra att väga jäst, mäta vetemjöl och läsa recept.
Två fulla bunkar med deg och en handduk över.
Det jäste så det välde över i jäsningsskålarna. –en härlig syn.

I väntan på att degen jäste var det fruktsalladstillverkning som gällde.
Det tar ju lite till med delning av massor med druvor, noppning av jordgubbar, skalning av frukter osv.

Den andra gruppen med två elever stekte köttfärs för brinnande livet. -Eleverna hade inte sett så mycket färs på en gång någonsin.

Tomatkross och puré skulle tillsammans med vatten och buljong i 2 stora grytor.

Den vegetariska varianten skulle skapas så det var full fart där också.

När jäsningshalvtimmen gått fick fruktsalladstillverkningen vänta medan den jästa bröddegen stjälptes upp på mjölade bänkar och knådades jämn och fin. De stora degarna delades i mindre delar och sen blev det till att forma baguetter.

Det blev fyra tunna korvar på varje ugnsplåt och så handduk på.
-Ytterligare 30 minuter jäsning, handtvätt och så igång med frukten igen.

Tre jättestora skålar fylldes till bredden med olika sorters fruktbitar.

Barnen var djupt imponerade av kraften i jästen och nu var det dags att sätta in de läckert jästa bröden i ugnen. Ett barn ansvarade för tidshållning med perfektion.

Såserna tillverkades.
Champinjoner tvättades, skivades och frästes till fin färg i en kastrull. Mjöl pudrades över och rördes ner. Lite vatten, salt, peppar, soya och en skvätt vispgrädde så var den såsen ett härligt faktum.

Gurka revs och saltades för att få rinna av i en sil. Vitlök pressades och blandades med gurka och en god yoghurt. Wow så god den blev.

Vi gjorde iordning två serveringsvagnar för vädret var somrigt och hela skolan ville äta ute. Det blev en totalsuccé. All mat gick åt till sista tuggan.


-Vilken härlig vecka. Hälsningar Janne

Trädgård hemma och på skolan, hem och konsumentkunskap och lite annat.

Hade jobbat färdigt vid datorn redan klockan 14.30

Efter en liten rastningstur med jyckarna fick jag göra lite nytta på tomten.

En tur till Granngården, där jag inte på något sätt var ensam.

Coronasäkerheten och medvetenheten hos mina medmänniskor var däremot på topp. Det väntades, köades, flyttades allt eftersom.

Jag var inte närmare än en och en halv meter från någon på hela inköps-turnén och då räknar jag med när jag stod i kassan med ett fönster mellan mej och kassörskan.

Hittade ett par exemplar av den där Petunian som heter Surfina.

Du vet den där som växer så in i hackapenosan.

Köpte på mej en stor säck med Leikakulor.

Ska i år försöka mej på lite krukodling.

Det går ju bra i mina amplar och lådor så varför inte lite krukor, baljor mm.

Någon liten mer blomfröpåse än de jag redan sått, slank ner i vagnen men, annars höll jag mej under en tiondel av vad de flesta handlar för när de storhandlar i Ullared.

Mina 12 pallkragar i dubbelhöjd är fyllda med hästdynga och jord. Potatisen, grönsakerna av olika slag är på gång. Rädisorna har redan börjat titta upp. Knölar, lökar och ängsblommor ligger i jord, i dikesslänt och i ett välfyllt traktordäck. Spännande väntan. Det är härligt att följa med när frön gror och plantor växer. Krusbär, svarta och röda vinbär och rabarber som redan växer så det knakar. Det råkade hamna en Pion mellan vinbärsbuskarna förra året. Den får stå kvar så får vi se om jag flyttar den när den blommat färdigt.

Vattnade med vattenspridaren i går till ena hundens förtjusning.

Han försökte dricka men, det var svårt utan att behöva duscha också.

Hemkommen lastade jag ur.

Släppte ut boxervildarna, mockade lite hästskit, sopade stallgolvet och hade det allmänt småmysigt.

Planterade de två Petunia-varianterna och en regnbågsakleja.

Vattnade som fanken och sen var klockan fyra.

Drog igång min handstartande lilla grävmaskin och grävde några meter till i mitt ”Rikta avloppet” projekt.

Ett erkännande. Alldeles i början av mitt grävande. Innan jag visste var våra avloppsrör går, så där en 1 och en halv meter under vägen. Råkade jag hitta avloppsröret lite väl nogsamt. Jag grävde bort en flisa ur plaströret.

Vojne vojne.

Det blev till att göra sitt i frystoan i stallet den kvällen.

Ett snabbt inköp av lite muffar och rör så kunde jag lappa ihop eländet redan dagen efter, -men i alla fall.

Naturligtvis hade det hunnit samla sig lite illaluktande o-lajbans där nere i gropen.

Riktigt dyigt och general-äckligt kan jag med förlov säga.

Fick lägga en plywoodskiva över gyttjan för att kunna gå på den.

Ändå så åkte mina ”tack och lov täta” stövlar ner i skiten.

Handskarna blev duktigt leriga, stövlarna, spaden. Ja allt blev förpestat av bekvämlighetsspillet.

När allt var ihop lappat, själva Hussen uppe ur gropen, verktygen avsköljda och undanplockade släppte jag loss Boxertanten och boxervilden ur sina lång-rep.

Tänka sig vad poppis jag hade blivit. I alla fall mina stövlar, handskar och verktygen.

Du vet så där som när vi människor känner en härlig rosendoft eller någon god matdoft komma strömmande emot oss i luften. -Just så kände Boxer nr 1 och boxer nr 2. -Jackson och Majken.

Den där extra kärleken till Hussen försvann ganska snabbt när han efter dusch och tvagning övergett avloppsgropsdofterna och övergått till olivtvålens svaga mysdoft.

Helt plötsligt var man bara den där gamla vanliga Hussen igen.

-Ja ja jag fick väl inte helt underkänt. Det vankades ju i alla fall hundmat som vanligt klockan fem.

Attan så solen torkar ut bland blommor och blader.

Det gick mängder av vatten till vattning idag.

Antar att det växande grönsaksgänget med blommor i spetsen också är ovana. Från minus till 24 plus på en dag. Ja gistanes.

Åter till fina Västra Ekoskolan:

I lördags var det trädgårdsfixardag. Ett gäng föräldrar fixade på skolgården. Kärrade jord och fixade till.

Det var lite meningen att vi på skolan skulle ha vår trädgårdsdag på måndagen efter men se det gick inte att få till. Den ena sjukskrivningen avlöste den andra. Det är inte lätt i Coronatider när vi måste vara hemma för minsta symtom.

Jo jo det är klart att det är ett måste men va fanken –kan man inte få ojja sig lite…

Vi ska så klart ha en riktig planterings och fixardag på skolan.

Det kommer att ske i vecka 20 -(Next week you know)

Lite om veckan som kommer ur kockens perspektiv.

Måndag.

Vanlig skola. Korv Stroganoff med ris till lunch.

Klockan 15 hela personalen ska ha HLR.

I alla fall de som inte behöver vara på fritids. Jo jo det är klart att vi bett vårdnadshavarna att komma så tidigt de kan för att hämta barn.

Personalen kommer att drabbas av en morotstårta, kurs i hjärt och lugn-räddning, kaffe och macka och allt detta under loppet av 2 timmar.

-EFFEKTIVITET!

Tisdagen

Den där Janne ockuperar köket med årskurs sex. Det ska till att bli matlagardagar. Den här dagen kör vi husmanskost med: köttbullar, hemgjort potatismos, brunsås och rårörda lingon, kyckling med ris och currysås, Nuggets på kyckling och Quorn och några goda frallor.

Övriga skolan har grillfest med korv

Onsdagen

Alla utom årskurs 6 kalasar på grillade hamburgare med goda tillbehör.

Hemkunskapsklassen lagar sig en trerätters.

Barnen får välja sin egen favoritfyllning på förrätten som är minipizza.

Naturligtvis med en god vitkålssallad.

Varmrätten blir köttfärsspett med klyftpotatis och champinjonsås på färska champinjoner.

Efterrätt: Pannkaka! Crepes med söt Ricotta-ostcreme med färska bär.

Vi ska duka fint och äta en riktigt god och festlig måltid.

Torsdagen

Japp Idag lager vi mat till hela skolan

Det vankas köttfärs och spaghettisoppa med hembakat bröd.

Med lite tur hinner vi, som bara är 4 elever i år snitsa till en liten fruktsallad också.

Det är inte slut alls än…

Mina fina vänner sexorna, kommer att plocka undan, sortera, diska, plocka in, sopa av, torka av, torka rent, göra riktigt fint. Ja vi måste faktiskt lära oss hur det ska se ut när en bänk är riktigt avtorkat osv. Självklart för många och nyttigt att kunna.

Vi ska lära oss hur det ska se ut när det är riktigt fint.

Hur som helst.

Klockan 8 på tisdag morgon startar vi upp med hygienprat mm.

Sen klockan 14 på torsdag är det meningen att vi ska logga ut med flaggan i topp, med en sjuattans massa kunskap.

På fredagen återgår vi till normala Coronarestriktioner.

Jag jobbar hemifrån och Mohammad chefar för Chili con carnen.

Ser verkligen fram mot en härlig vecka i köket.

Janne


I bland går det bra

Lyckades få barnen att gilla ris, kassler och tomatsås.

Ris funkar ju alltid. Den här gången ett väl tvättat fullkornsris med en skvätt rapsolja i.

Tomatsås:

Fräste tre stora finhackade lökar i en skvätt rapsolja.

I med krossade tomater och tomatpuré, en rejäl skvätt grönsaksbuljong och lite vatten.

Kokade ihop den ordentligt, Pressade i 3 stora vitlökar, i med basilika och så avsmakning med lite salt och vitpeppar.

Resultatet en välsmakande väl ihopkokt tomatsås. Mumsfilibabba.

Placerade riset efter ena sidan på ett ugnsbleck.

Hällde tomatsåsen på den andra sidan och tunna skivor kassler i mitten.

Fem minuter i ugnen så var härligheterna färdiga för servering.

Kassler är ju en sån där maträtt barnen har lite förutfattade meningar kring.

Det är ju en rätt som är väldigt lätt att förstöra.

Två minuter för länge i ugnen så blir den torr som fnöske och som kall sommarmat är den kanske inte heller så charmig.

Så när barnen kommer och frågar vad det blir för mat så säger jag ofta att den är som rökt skinka ungefär och så sväljer jag ordet kassler.

Men hur som helst. Maten gick åt och det hämtades mera.

Hälsningar Janne

Hemma rent privat

Glad och nöjd med tillvaron… Sitter man inomhus och tittar ut på solskenet så är det riktigt mysigt. Vårkänslor vårkänslor…
Drog på mej stövlar och vinterjacka. Mössan nerdragen ner till axlarna och handskar på.
Det var ta mig tusan kallt där ute ändå.
Hundarna, klädda i päls à là naturell, tog det dock med en tasspark.
Full lek med pinn-jagning, katt-letning och lite annat bus.

Själv ställde jag mej i lä och lät bli att njuta hela tiden.

Väl inne i säkerhet igen från aprilvädret kändes det genast mycket bättre.

Visst, narcisserna i balkonglådorna omgivna av viol och pensé är ju så klart vackra att titta på men, va fanken iskyla brr…

Inomhusblommorna slokar däremot.
De drar en sjuattans massa vatten när de blir uppvärmda av element underifrån.
Fram med kannan och i med vatten bara.

Mormorsmors gamla Hibiskus svarade direkt och stäckte ut sina vackra blad mot solen.

Palettbladen var lite trögare men kom sig ganska snart. -Har en fyra år gammal planta som har grenat sig väldigt bra. Den har tjocka stammar och mår bra när den inte törstar.

Hustru fyllde en massa år för en vecka sedan. Snittblommorna som fyllde vårt hus började vissna trots fullt med vatten i vaserna. Jag förbarmade mig likt Österlen-trädgårdsmästaren över dem och rensade ut det gamla och samlade det färska i en vacker bukett. Slokande tulpaner och snittblomsrester åkte i komposten och får komma igen som ny kompostjord. Härligt!

Står som en yster hingst och stampar i boxen och vill ut och stoppa ner mina fröer, knölar och plantor i mina väntande såbäddar i pallkragar och traktordäck. Inte lätt det där med att vänta.

Drog fram en gammal fyrhjulig kärra ur gömmorna. Ingen sån där antik grunka, bara en fyrhjulig vagn med skacklar. Tänkte plocka ner mina gamla höganäs-krukor från loftet och fylla dem med blomprakt. Vi får se hur det går.

Har just varit ute på nätet och beställt en taggfri björnbärsbuske. Spännande minsann.

Köpte hem ett grävaggregat av enklaste modell. Tänkte gräva upp mina avloppsrör och lägga dem i rätt läge. Firman som grävde nytt avlopp hos oss lyckades inte få fall på grejorna så vi får stopp då och då. Naturligtvis hade de gått i konkurs när vi tog kontakt för att ge dem back-jobb.

Men, men –jag tror att jag ska klara ut det. Börjat att gräva där rören ligger som högst. Sen ska det bara vara att följa. Lite ångest över att ta hål på nått rör med grävaren men har sett till att ha något rör hemma i reserv. Du får gärna hålla tummarna för mej eller komma hit och hjälpa till…

På skolan har det dragit igång med plantor och växthus.
Det är vår ordförande AnnLouise som levererat egenodlade plantor till vårt växthus.

Skolans trädgårdsgrupp har aktivitetsdag lördagen den 8 maj.
Då får vi hjälp med uppsnyggning av hela skol- och trädgården.

Vi själva, elever och lärare har vår så- och planteringsdag den första vardagen därefter, måndagen den 10 maj. Spännande minsann!

En klapp på axeln.

Ur arbetsplatsträff-protokoll

Vi på skolan har på nolltid fått till ett fantastiskt arbetslag som kompletterar varandra superbra.

Eleverna på skolan är väldigt trygga med alla vuxna på skolan.

Vi tränar oss på utepedagogik.
-I synnerhet idrotten har utvecklats rejält i den riktningen.

Rast och fritidsaktiviteter fungerar alldeles utmärkt.

Av nöden tvungna digitala möten som utvecklingssamtal och öppet hus har fungerat alldeles utmärkt. -Tänk vad bra det kan vara att vara tvungen att lära sig ny teknik.

Skolans fina film som ligger ute på vår hemsida är ju jättebra.

Sammantaget kan sägas att allt fungerar mkt bättre än förväntat.

Elevernas måluppfyllelse är trots pandemi hög!

Den nya layouten på veckobreven och skolans nya logga är mycket uppskattad.

Vi på skolan har blivit ännu duktigare på att kommunicera med vårdnadshavare.

Vi tycker själva att vi är duktiga på att lyssna på vårdnadshavare och att kunna ge lösningar för elevers svårigheter.

Vi jobbar hårt på att underlätta arbetet både hemifrån vi behov samt i klassrum.

Vi letar fel på miljön i stället för att se problem hos eleverna.

Personalen har fått fler verktyg för att lösa olika problemsituationer.

Vad har vi på skolan då för utmaningar?

Vi ser att schemabrytande aktiviteter är jobbiga för en del barn.
Det är något vi vill hitta ännu bättre lösningar på.

Vi vill ha mer tid att planera tillsammans.

Viktigt med gott om tid för överlämningar vid personalbyte.

Att ge eleverna verktyg att lösa matematiska problem.

Vi vill hinna med att bygga färdigt vindskyddet i skojskogen.

Flera kulturupplevelser efter den trista epidemin ser vi alla fram mot.

Fler fritidsaktiviteter.

Vi vill värna om skolans traditioner och återuppta dem så snart tillfälle ges.
-Ser en möjlighet att skapa nya också nu när vi levt utan i ett drygt år.

Vi ska ta till oss alla goda erfarenheter vi tillgodogjort oss under Coronaåret.

Viktigt att visa det eleverna gör för vårdnadshavare

Vad händer resten av terminen:

Vi ska se ”Trygga barn” digitalt.

Vi ska inte bara börja morgonen med rörelse och pulshöjande aktiviteter.
Vi ska köra lite hjärngympa också.

Även i år kör vi skolavslutning utan er vårdnadshavare.
Traditionen med picknik i det gröna får anstå till nästa år.

Skolans odlingsdag blir den 10 maj. Då ska plantor och fröer i jorden.

Valborg firas med en fantastisk ”skrytfest”

Det blir, hattparad, musik, lekar och fest.

Vi gör en utställning av alla årskursers verk på en Coronasäker fotbollsplan.

-Hamburgergrillning så klart…

Efter lunchen: Mingel med bubbel och snacks. Hattarna på!

Klockan 12-16 öppnar vi upp fotbollsplanen, endast för vårdnadshavare.

Hoppas på att vi lyckas sprida ut utställningen för vi vill ju inte ha någon trängsel.

Skolan kör styrda aktiviteter på andra delar av skolgården.

– Det du!

Några rader om vår fina skola

Tycker att vi på skolan trots Corona, Covid 19, med allt vad det inneburit/innebär, hållit och håller våra huvuden över vattenytan med råge.

Vi har lyckats lösa det mesta. Har sagt det förr och säger det igen:
Skolpersonal är ett lösningsinriktat folk.

Inte bara skolpersonalen har funnit på lösningar.

Vår fantastiska styrelse och du vårdnadshavare har i mångt och mycket lyckats komma till skolan och hjälpa till med det praktiska.
Ingen lätt match när vi inte får träffas.

Av förklarliga skäl har det inte varit så många som nappat när samordningsansvariga kallat i våra olika arbetsgrupper..

Taktiken har då bytts ut och föräldrar har fått egna projekt att lösa på skolan.
Så visst har vi hankat oss fram.

Saknar våra gemensamma aktivitetskvällar/dagar med umgänge, korvgrillning och snack över krattskaften…

Nu stundar en aktivitetskväll på torsdag (22/4 kl 17-20 för fastighetsgruppen och
en aktivitetsdag (lördag den 8/5 för trädgårdsgruppen).

Inbillar mej att det blir lättare att rekrytera hjälpande händer när allt sker utomhus.

Vi har alltid en lista med önskade förbättringar så en god uppslutning är tacksam.

Skolans styrelsearbete.

Jag har ju förmånen att få vara med som personalens representant i föräldraföreningens styrelse.

Västra Ekoskolan har hållit skola sedan 1994, så det har arbetats fram bättre och bättre rutiner för styrelsearbetet.

Jag ser att det trots ökade krav på Huvudman aldrig varit enklare att sitta i vår styrelse.

Nuvarande styrelse har arbetat fram väldigt tydliga rutiner och ansvarsområden och
vi har rektor Katri som håller stadigt i det pedagogiska rodret.

Tilläggas bör att vi har väldigt trevligt på våra styrelsemöten.

Det är helt klart entusiastiska, framåtsträvande, kreativa styrelsemedlemmar som driver/bygger och gör vår underbara lilla skola bara bättre och finare.

Ps. Jag vet att det finns några styrelseposter lediga, så tveka inte att engagera dig.
Lovar att du inte kommer att ångar dej.

Årsmöte nu på måndag den 26 april. Välkommen! Hälsningar Janne

Fixarkväll – aktivitetskväll.

I kväll har skolans interiörgrupp en s k aktivitetskväll.

Toppen att det kan funka trots Pandemieländet.

Normalt har vi ju minst en s k aktivitetskväll/dag per termin, när vi alla samlas, arbetar och umgås.

Det brukar kunna slinka ner en och annan korv från grillen och till och med en fika brukar går att få.

Tycker det är en härlig form att på ett avslappnat och skönt sätt kunna både göra skolan ännu finare och prata lite.
En del nya kontakter brukar det också bli.

Men men… den här gången blir det de olika grupperna som får varsin kväll/dag.
Interiörgruppen inleder vårens övningar med att plöja vår ”fellista”.
Det är Interiör den 15 april, Fastighet den 22 april och Trädgård den 8 maj.

Det brukar vara en fröjd att komma till jobbet dagen efter en aktivitetsdag och se allt som blivit gjort.

4-6.an hoppas på bättre värme i sitt klassrum ”Paviljongen”.
Några vill ha lampor och lysrör utbytta.
Ett par vägguttag håller på att lossna.
Förskoleklassen vill få handtagen utbytta till sitt klassrum.
Rullgardiner ska upp bara för att nämna lite.

Själv jobbar jag ju mest hemifrån så jag tänker smyga till jobbet i helgen och kolla läget.

Passar på att påminna om årsmötet den 26 april.

Ha det gott i vårvädret. Hälsar Janne // PS. Jag får min första vaccinationsspruta på måndag.

Påskafton 2021

Morgonbestyr för hussar, mattar, hundar, hästar och trötta katter.

Frukost vid morgon tv.

Lång kötid bland alla andra skaldjursintressenter i Nynäshamn.

Åter hemma på Solbacken med lite mockning, framtagning av lounge möblemang och mätning av lutning av gräsmatta osv.
Vill ju inte att gästerna ska ramla av trädgårdsstolarna så viss uppriktning av gräsmatta får det bli.

Det långa hafsigt ihopsnickrade långbordet. Tillverkat av gammal stallvägg med ben av gamla staketstolpar, får stå kvar till i morgon.

Stövlar och jacka av vid ett snåret.

Skalade några potatisar och kokade ett rejält gäng med ägg.

Vi plockade fram ett par tre sillar, kaviar (Kalles – ingen från Stör), laxrullar och några räkor.

Jag skivade upp en frukostkorv och stekte den i skivor. Fina påsk-servetter på vackert dukat bord.

Alla påsk-dekorationerna där påsktuppen har huvudrollen var på plats.

Lassade på med matjessill, gräddfil, gräslök, potatis och ett hackat kokt ägg.
Mums filibabba det var grejor det…

Det blev lite rast och vila framför dumburken.
Tröttnade rätt snart och gick till en annan skärm.
Den finns det i alla fall en massa roliga tangenter att trycka på.
Beställde en ny traktorskopa på nätet.
Kollade en stund på blocket och så blev det en liten text här på bloggen.

Påskölen har jag sparat till påskmiddagen. Kan viska diskret om att det vankas skaldjur, mer sill, lammracks, färskpotatis mm. Nu gäller det bara att lyckas bli hungrig igen…

Har fått bilder från barn och barnbarn som kan träffas och fira påsk.
Ska face-tima med dem till kvällen.

Så klart vi saknar att ha huset fullt, men mår i alla fall jättebra av att veta att ungarna har det bra.

Hoppas du också har det bra. -Vi jobbar på det.
Hoppas du också mäktar med att jobba på det.

Ska till skolan och jobba redan på tisdag med lite tjänste, klassrum och ämnesfördelning.
Det är schemadags, nästa läsår närmar sig med stormsteg.

Glad påsk! Hälsningar Janne

En påskhälsning

Påsk nr två utan barn och barnbarn närmar sig.

I år lånar vi ut bilen så att åtminstone, våra vaccinerade döttrar och barnbarn får fira påsk tillsammans.
De alla redan fyllda påskäggen skickas med.
Hustrus traditionella påskäggsjakt har delegerats till äldsta barnbarnet.

Sonen och sonhustru med ytterligare två barnbarn kommer under helgen och firar lite utomhuspåsk med oss icke-vaccinerade. Ska väl gå att få till några grillade korvar trots vädret.

Själva har vi bunkrat upp med både sill, ägg och färskpotatis så oss går det ingen nöd på.

På jobbet gick det inte att servera något påskbord i år heller.
Det blir till att ta igen både julbord, påskbord och inte minst, kramar när Coronaläget lugnat sig.

Försökte att ”påska” till matsedeln en aning i alla fall.
Påsk-prinskorvar med pasta i måndags.
Panerad fisk med påsk-remouladsås (Dansk remoulad med gul curry) i tisdags.
Riktig fest med Mohammads goda Fahitas med efterföljande fruktsallad –inte fy skam!
Torsdag: en god soppa med mjukt bröd och så ”Yesterdays news” på det.

Sen blir det ju smarrig fritids mat hela påsklovet.

Vädret utomhus ska tydligen bli rena midsommarvädret. Kallt, mulet och halvregn…
Men vad gör det när man kan elda en brasa, kura ner sig i soffan och ta en boxer eller två i knät.

En riktigt glad och härlig påsk önskar jag er alla! Hälsningar Janne

Odlingar, väntande, lagom sol och frost

Hemma

Varje år/vår, samma sak när första vårsolen tittar upp. Ja innan ens snödroppande bytts mot Snödroppar så infinner sig samma odlingslystnad hos mej. Förvisso bra, för det innebär att jag trots mössa och handske-kyla, masar jag mig ut.

Det går att vår-snygga-upp en hel del. I vårt fall så poppar det raskt upp allsköns ”skit” under snön. Det är inte bara det att resterande snö ser grågrusig ut utan det är en massa annat som visar sig. I vårt fall så är det missad boxerbajs, omkring-blåst bråte osv. Sen ska det så klart räfsas, ja inte bara fjolårsgräs utan även storm-nerblåsta kvistar och grenar. All uppdämd vårstädsyra får sitt lystmäte.

För att dra ut på förnöjelserna så mutar jag in görandet i små tårtbitar, en bit i taget. Varje färdig liten tårtbit ger en härligt klapp på axeln och tillfredsställelse.

Hela sportlovet gick åt till att kratta, räfsa, städa mm. Sen blev det till att flytta, handla och sätta ihop ett helt gäng med pallkragar till fina odlingslådor. De flesta är redan fyllda med hästdynga och en del med jord.

Skolan

Västra Ekoskolans fantastiska ordförande brukar komma med egenodlade plantor till oss. En toppengrej för oss som inte har så stora möjligheter att förkultivera osv.

Vi har en hel drös med pallkrags-odlingslådor på skolgården. Tror jag räknade till minst 14 odlingslådor, ett par fina land och så växthuset förstås.

Linda basar för för-inköp och odlandet, men det är elever och lärare som utför själva odlandet, lite ogräsrensning och så höjdpunkten, -skördandet.

Vi får en fantastisk hjälp av er föräldrar med att sköta lite grovgöra och förbereda inför vår odlingsdag.

Ofta brukar det bli ganska stora och rejäla växter att skörda på vår stora skördedag.

Det brukar kunna bli både det ena och det andra. Squash, potatis, morötter, paprika, tomat, gurka, sallad mm. Lite björnbär och krusbär finns det också att plocka för de som blir sugna.

Glad, odling, hönor och kaniner.

Tänk vad några stunder med sol kan göra för humöret.

Det blev sportlov och sol. Lite kallt men va fanken. -Det är ju jätteskönt.

Har sakta men säkert kommit igång med lite odlande.
12 pallkragar på plats och fyllda till hälften med brunnen, brinnande hästdynga.
-Gödselmaskarna satt i klasar i kokorna när jag fyllde traktorskopan.

Nu väntar jag bara på att lyckas få hem en massa fin matjord på något bra, Coronasäkert sätt.

Vi på skolan är i startgroparna för att köpa på oss några hönor.
Det är bara några få detaljer som hindrar oss.
Typ att hönorna behöver ha en riktigt bra bostad och en rejäl och gedigen inhägnad.

Själva omvårdnaden har vi löst så nu är det ”bara” själva den initiala arbetsinsatsen kvar.

Vet att det i föräldragruppen finns helt fantastiskt duktiga, hjälpsamma föräldrar.
Så snälla hör av dej, maila, sms.a eller ring. -Du behövs!

Det är något väldigt speciellt med barn och djur. Rent empatiskt och emotionellt är det bara -såå super jätte-bra.

Våra djur ska ha det bäst. Vi kan kanske inte ha lösspringande hönor på skolgården.
Men vi kan absolut ha en riktigt stor inhägnad till dem.

Vi är ju lite sugna på att skaffa några kaniner också. Själv är jag inte en vän av djur i bur men, tror mig ha en lösning på det.
Har själv haft kaniner och hönor tillsammans. De delade ett stort hus, tupp och en redig rastgård. Det gick alldeles förträffligt tills de en dag lyckades rymma via en 4 meter lång tunnel de i smyg hade grävt. Smarta gynnare de där…
Hur som helst så lärde det mig att de behöver ha staketnät även under rastgården. -Låter inte som ett stort problem. Eller hur?

Ja jag vet att det finns några saker vi måste prioritera först men det får inte hindra oss.
Ett eller två staket till ska väl funka…

Personligen har jag gjort en beställning på diverse fröer.
Nu vill ”ha mera Janne” ha mera. Typ minst 12 pallkragar till vore som toppen. En liten grävmaskin vore super osv osv.

Föreningen Västra Ekoskolans kära ordförande har låtit tala om att det är en massa fina plantor på väg till skolans pallkragar och växthus. Supertoppen!

Själv är jag ganska säker på att det i år blir till att handla på sig lite taggfria björnbär, sättpotatis, jordgubbsplantor, tomat mm.
Har beställt, klängsquasch, klätterbönor, lägre brytbönor, dill, persilja, gul lök och purjolök, broccoli, sallad, morötter, rädisor och diverse blomfröer. Vi får se omfattningen så småningom.

Har några väldigt vilt växande svarta vinbärsbuskar som jag ska försöka förflytta och förfina.
Så visst finns det jobb.

Det är så skönt med vår och sommar, en tid då i alla fall jag lever upp och lyckas röra på mig lite mer.

Kära vänner är det så att du vet någon som vill bli av med pallkragar eller kanske till och med en liten grävmaskin så är det bara att höra av sig.

Det var en salig blandning men för att sortera allt i prioriteringsordning, kan vi säga så här:

  1. Ett starkt staket nere vid paviljongen mot ån är nr 1.

  2. Ett hönshus med stor rastgård är nr 2.

  3. Allt annat jobb på skolan nr 3 och nr 788,3. som nr 788,3 är en hjälpande hand med pallkragar o grävmaskin.

Du är bäst! Hälsningar Janne

Vilken härlig dag!

Barn som stup i kvarten kom och hälsade välkommen!

Träffa mina härliga arbetskamrater.

Äntligen få fixa lite annan mat än hundfoder, hö, kattmat och något enkelt till hustru och mig.

Skön känsla att plocka fram rejält med grejor.
10 kg potatis, 8 kg kotlettrad, 2 kg champinjoner.
Ordentliga tag som 4 dl mjöl i såsen osv.
Ett helt vitkålshuvud, ett dussin tomater och ett par gurkor till sallad.
Bara kryddningen är underbar. -Liksom bara rejäla tag helt enkelt.

Hemma blir det liksom lite taffligt. 2 små köttbitar, 4 potatisar osv. Inte mkt att hänga i julgranen.

Det gick faktiskt att få lite gjort också trots att jag ville prata med var och en hela tiden.

Var kanske lite aningen ringrostig men med personalens hjälp så kom vi ihåg allt som skulle vara med på matvagnarna.

Hann med att joxa till ett gäng datorer också. Lite ljudfixning, batteribyte och ett par uppdateringar så var den saken ur världen.

Var en så skön känsla att få svara i telefonen och prata med föräldrar.

Stötte på en av er superföräldrar på parkeringen och diskuterade lite matrecept. Kul!

Åker snart hem och tar sportlov. Skillnaden blir inte så jättestor mellan att jobba hemma och köra sportlov. Det är väl att byta skrivbordet mot gårdsfixning och lite oljebyte på bil och traktor.

Jo det är klart, jag kommer ju att ha lite mer sällskap än vanligt för hustru är också sportlovsledig.

Tror på vaccin snart.

Kommer väl att bosätta mej på jobbet när Coronastormen har lagt sig.

Vi ses! Janne

Elevantal / skolpeng

Det där med att synka…

Vet inte hur det går till men, i Haninge kommun så sänker man elevpengen för samtliga elever med 800 kr om året. Detta i tider när regeringen går in stenhårt för att göra läraryrket mer attraktivt. -Hur tycker du det lyckas?

Lärarna får förvisso mer i lön, men vad spelar det för roll när många duktiga, fantastiska pedagoger får för många elever i sina klasser.

Lärare som nästan alltid är ett problemlösande folk. -De kryper nästan ur skinnet för att få klasser med X antal elever att fungera.

Regeringen ställer med rätta väldigt höga krav på våra lärare och det vill naturligtvis var och en kunna leva upp till. Inte lätt när lönerna ska öka men elevpengen inte får öka..

Vad de -gissar jag, var ute efter var ju att höja lärarnas status genom att ge dem bättre lön.

Att då samtidigt drastiskt försämra deras arbetssituation som redan innan var bedrövlig, är en ganska konstig lösning på det.

Vi har ju nästan alla fått lära oss att en ekvation måste gå ihop och måste så klart inse att den här ekvationen inte alls går ihop.

Det som händer är i klartext att eleverna i våra klasser ökar dramatiskt i antal.

Ser att det i kommunala skolor kan vara klasser med långt över 30 elever.

Inte konstigt att lärare går rakt in i den berömda väggen.

Vi har fler faktorer som ytterligare spär på pedagogernas elände.
Våra specialskolor förlorar anslag och en del tvingas stänga.

Det betyder att ytterligare ett antal utagerande barn måste få plats i våra klasser. VARFÖR?

De är fantastiska individer och barn, de behöver bättre hjälp än vad vår lilla skola kan ge.

Nej ge oss rejält med pengar till vår verksamhet.
Rätt pengar till resurser som kan finnas där för de barn som så väl behöver de
m.

Jätteskönt att det i våra lokaler faktiskt inte får plats med mer än högst 24 elever.

I vår lilla fina skola har vi föräldrar som ställer upp och sköter det praktiska.

Det gör och har gjort att vi faktiskt kan ha färre elever i våra klasser.

Våra föräldrar hjälper faktiskt till mer än någonsin och tack vare det så håller vi vårt klassantal nere till max 20 barn och på grund av att vi har nästan alla barn på fritids så kan vi ha fritidspersonal anställd som kan gå in och stötta allt som oftast. Inte dumt alls…

Öka statusen på verksamheten inte bara på lärarjobbet.

Hälsningar från en som ser att vår lilla skola håller måttet mer än väl. /Janne

Händiga hjälpsamma föräldrar

Måste bara få berätta om de trevliga mail, sms och telefonsamtal som dyker upp allt som oftast. Det kan vara:
”Hej! Nu är fotbollsmålen färdiga” eller ”Hallå nu går fönstret att stänga, handtaget fixat, Ringklockor inköpta och installerade. Kranen fixad” osv. Föräldrar åker till skolan på kvällstid och lagar trasiga staket, monterar rullgardiner, skottar, fixar o lagar, underhåller avloppet och en hel massa mer. Tex så fick vi just hjälp med att installera skrivarrutiner på ett helt gäng datorer till 4-6.an.

Tack alla fantastiska föräldrar som hjälper till att hålla skolan flytande. /Janne

Varför jag började på ekoskolan (efterkonstruktion)

Tror jag hamnade i någon sorts sen 40 års kris, -44 år ung…

Hade pluggat ekonomi, jobbat på i stort sett alla förekommande poster på krogen, haft, 2 egna företag (taxi och restaurang).

Hade just sålt min lunchrestaurang och stod med ett antal jobbalternativ. Det var kostchef på ett äldreboende, husmanskost på en jätterestaurang, köksmästare på ett par ”stressrestauranger” mm. Jag tog ett jobb som chef för en liten ”mysrestaurang” ägd av ett större hotell. Men p g a att överlåtelsen av min lunchrestaurang drog ut på tiden så hann det jobbet gå upp i rök.

Slog mig ner vi datorn en kväll och tittade på platsannonserna. Hittade en annons som verkade stämma in bra på min livssyn och mina värderingar. Lite lägre lön men definitivt med livskvalitet.

Det var bara själva könstillhörigheten som inte stämde riktig.

Jag kan ju inte direkt kalla mig för husfru…

Det visade sig hur som helst att fina ekoskolan kunde tänka sig en ”husfar”.

Efter möten med lärare och föräldrastyrelse så antog jag utmaningen att ta hand om maten för runt 50 skolbarn med personal och laga näringsriktig, välsmakande, kravmärkt mat, lagad från grunden.
Initialt blev det till att laga mat på en vanlig hushållsspis. Förvisso med 2 små ugnar men ändå.
Att vattnet kom från en brunn med järn, mangan och salt, sk relikt vatten, (gammalt salt vatten från istiden) krävde lite extra jobb för mej.
Just då bodde jag i ett hus med tillgång till kommunalt vatten så det föll på min lott att bära med mej en eller ett par 10 liters dunkar med dricksvatten, var dag.

Maskiner till min hjälp var, två vanliga hushållkylskåp och en frysbox. En golvdiskmaskin av mkt äldre modell fanns också på plats. Den tröttnade 2 veckor efter skolstart, men i alla fall…
Dessutom hade var jag ju själv i full vigör.

Jag fick redan från start en mängd andra arbetsuppgifter.

Det var att uppdatera och förnya datorparken. Från en gammal stationär dator som servade hela skolan. organiserade jag snabbt till en ”datorsal” med ett kabelbundet nätverk och 3 datorer. -Det var grejer det,
Blev betrodd med att ta hand om vår skoltidning tillsammans med utvalda elever från de olika årskurserna. (En av de tidigaste skoltidnings-medlemmarna jobbar faktiskt som journalist idag, -kul)!

Vi var inte så många i personalstyrkan så jag, precis som samtliga övriga i personalen fick lov att öppna och stänga skolan ibland.

I 4 år körde jag på med hårt arbete och stor entusiasm.

År 2004 tyckte dåvarande rektor att det var dags för skolan att flytta från bushen till mer civiliserade breddgrader. Vi fick nys om skolan där vi är i dag och slog till direkt.

Jag inspekterade köket i ”nya skolan” och såg direkt att där fanns mkt ytterligare att önska, men det fick lov att gå.

Så när miljö och hälsoinspektören kom på inspektions-räd så räckte inte min entusiasm och arbetslust till för ett godkännande.

Vi hade redan installerat en sprillans ny huvdiskmaskin och en restaurang-varmluftsugn, men vi blev ålagda att vidta åtgärder i alla fall. Som tur var så hade vi redan börjat återhämta oss ekonomiskt efter flytten, så vi kunde få loss pengar till en köksrenovering.

Det blev en ny spis, ett stekbord, en fin rostfri arbetsbänk, 4 kylskåp och 2 frysskåp i restaurangformat. Nu jobbar jag i ett fantastiskt kök, mitt i skolan med utsikt över skolgården och vad som händer på skolan. En drömtillvaro för en ung snart 65 åring som jag…

Nu sitter jag här, hemförlovat i riskgrupp och skriver blogginlägg istället för att slappa i soffan med dålig tv.

Efter 21 år på skolan så har jag gjort det mesta. Jag har vikarierat i samtliga klasser i de flesta av skolämnen. Jag har haft hand om trä och metallslöjden i ett 15 tal år, tagit hand om de äldsta eleverna i hem och konsumentkunskap i alla år, är ansvarig för skolans IT och teknik, har öppnat, stängt, varit på fritids, varit husfar, ordnat och fixat, ställt upp som tillförordad rektor vid ett antal tillfällen, varit personalens representant i styrelsen osv. Just nu sköter jag en del administration som bl a Schoolsoft, Google suit för education, Televox, Flow. Har lagt schemat några gånger, ordnar lite praktiskt som att greja till det när något går sönder och ringa in några frivilliga föräldrar eller hantverkare.
Försöker att hjälpa till där jag kan. -I övrigt så springer jag väl mest i vägen…

Hoppas och tror att jag mött varje elev, jätteliten, liten eller halvstor med full respekt.
Alla är vi i olika faser i livet men att vi är i början av vår utvecklingsfas, erfarenhetsbas, kunskapshetsfas är absolut inget som hindrar att vi ska mötas av respekt. Jag ser en människa i varje individ och det gör att jag förhåller mig i samtalet till det samma.

Det är klart att det krävs en individanpassning i en konversation men, det är väl ingen skillnad i samtal med alla individer. Sätter en ära i att vara en person som kan lyssna och att se mina medmänniskor. Självklart missar jag ibland och jag är definitivt ingen övermänniska. Det är en sak att vilja något, att ha en målsättning och en annan att lyckas. Jag försöker i alla fall.

När jag har lektion så vill jag vara väl förberedd. Det är det ända sättet att kunna vara inkännande, lyssnande och flexibel. -Så attans skönt när man har förberett med allt som eleverna behöver och kan starta upp lektionen utan en massa spring.

Det finaste med att arbeta på vår lilla härliga skola är att jag känner att jag har så många vänner.
Mina kära vänner i personalen är superfina. Chefen är mer än toppen.
De av skolans föräldrar valda styrelsemedlemmarna är allt som oftast helt fantastiska och barnen -ja de är super…

21 år på en skola. Jo du… Det innebär att de som gick o femman när jag började jobba är mer än 30 år gamla/unga…

Ser att några har fått barn, någon extra-arbetar på konsum, på hamburgerrestaurang mm. En jobbar fläktfirma och andra med annat. Det är till och med flera av skolans gamla elever som sökt jobb hos oss på skolan. Ser också att det är några av deras barn på väg in som elever.

Spännande att se om jag träffar en elev som doktor, banktjänsteman eller något annat.

Välkomnar tanken!

Skolan just nu:

Matlagning:
Min fantastiska kollega , min räddare i nöden, Mohammad var och gjorde ett ärende häromdagen, så jag gick in trots riskgrupp och lagade lite skollunch.
Härlig med alla glada barn i som hälsade i köksgluggen.

Duktiga barn:
Noterade att vi verkar ha glada och nöjda barn på skolan.
I klasserna rådde febril aktivitet.
Såg koncentrerad tystnad och superduktiga barn.

Arbetsbelastning:
På grund av vårt globala helsike till pandemi så är det i stort sätt alltid någon eller några sjuka både bland barn och personal. Naturligtvis jättebra att alla är lyhörda för Corona-symtom.
Dock blir en naturligt följd att den personal som är frisk och på plats får dra ett jättelass.
Ibland blir det till att vara lärare till fler än en klass. Ofta finns det ingen extra resurs. Rasten kan utebli osv.

Säker skola:
Dock sätter vi på skolan säkerheten i första rummet. Det är inte jättelätt kan jag säga.
Vi stänger av halva skolgården så att vi lättare ska kunna följa alla barn.
Lärarna skippar sina raster ibland för att vara ute och stötta den fritidspersonal som finns på plats.
Jag och vår fantastiska rektor Katri jagar vikarier med ljus och lykta och det är vi inte ensamma om kan jag säga.
Det är verkligen att trolla med knäna som gäller.
En fritidspedagog ställer upp och jobbar en dag när han är på besök i Stockholm.
Vikariepool är kontaktad och till och med rektor och speciallärare får lov att gå ifrån och hjälpa till.
Det är lite som att balansera på slak lina. -Det gäller att alla orkar.

Tur att vi har sportlov snart.

Tidig hämtning och ledigt sportlov:
Det du som förälder kan göra för att underlätta är att om det går, hämta ditt barn lite tidigare på eftermiddagen och kanske hålla ditt barn hemma under sportlovet.
Naturligtvis ska du som behöver barnomsorg inte dra dig för att lämna barn på fritids!

Hemmajobb:
Själv sitter jag hemma och jobbar ganska ofta. Jag försöker att stötta rektor och gör en hel del administrativt. Brukar ta första smällen när det plingar till i telefonen vid sex halv sju på morgonen, helg som vardag och någon eller några anmäler sig sjuka. Håller datorn igång så jag lätt ska kunna skaka fram allas scheman och kan planera upp dagen för de övriga. Dagarna brukar fortgå i telefon och vid datorn. Några kvällar i veckan när skolan är tom, åker jag till skolan och tar hand om en och annan trasig dator. Inventerar frysar och skafferi, hämtar papper och gör en koll.
Är så obeskrivligt tacksam över att jag får den här möjligheten att arbeta hemifrån.

Vi kan!
Det här med att följa folkhälsomyndigheten och regeringens Corona-direktiv har vi alla lyckats väldigt bra med tycker jag.
De flesta föräldrar stannar vid grinden, vi har möten digitalt osv.
Tycker att vi, barn som vuxna ska klappa oss på axeln och känna att vi faktiskt är väldigt duktiga.

Vaccin:
Ser fram emot vaccin och att vi kan få bli lite sociala igen.

Hälsningar Janne

Att arbeta hemifrån

Vad gör egentligen en hemarbetande husfar i riskgrupp med ansvar för administration, it och kök?

Ska försöka redovisa.

Dels är jag på skolan på kvällstid när det är folktomt och förbereder för min hjälpreda, räddare, vän och arbetskamrat Mohammad.

Jag tar fram ingredienserna och attiraljerna till morgondagens mat. Lägger fram recept och en planering för allergibarnen. Sen åker jag ofta in på helgen för att serva datorer mm. De ska både uppdateras och ibland repareras.

På dagarna går jag upp vid sju, morgonbestyr, frukost och sen på med datorn. Vid 8 brukar jag dra igång, ofta tidigare för jag behöver ordna med eventuella vikarier osv. Det är att läsa mailen, svara och greja till det som behövs. Det kan vara någon vårdnadshavare som inte kommer in på School Soft, sitt Googlekonto eller något annat spännande. Jag kollar lite ekonomi, det ska scannas, mailas och grejas. Sen ska det beställas från både hitan och ditan. Sitter som nån sorts spindel i nätet, fast en bit ifrån och organiserar sånt som trasiga saker, med låssmed, glasmästare, Securitas, avlopp o s v. (you name it).

Har i halva mitt yrkesverksamma liv arbetat i serviceyrken så arbetstiderna är inga problem. Problemen är att jag känner mig attans asocial, träffar ju ingen. Visst träffar jag arbetskamrater, barn och barnbarn via nätet, men det är inte riktigt samma sak.

Dagens kulighet var när jag var tvungen att hämta en nyckel hos en arbetskamrat. Lite social gemenskap blev det i alla fall.

Hinner jag med något roligt då? Njae, kanske lite. Hundarna talar ju om väldigt tydligt när de vill ha mat eller gå ut, eller att de har allmänt tråkigt. Då är det inte helt fel med en boxernos i vart knä och sen en liten promenad. Själv jagar jag som oftast inte efter pinnar men finner ett stort nöje i att låta snabbfotade boxrar sköta det. Mockning av två Schettis boxar står på schemat på fritiden också. Funkar ok det också.

Var inne på skolan och lagade lite soppa i måndags. Isolerade mig i köket, -gick så där, men det var helt ok. Delade ut en del muggar till törstande barn och hjälpte ett att ta ner ”ringa in klockan” från kroken högt upp på väggen. Körde med väl-frekvent handtvätt och handsprit. Sen smet jag innan eleverna gick ut på rast.

Gissar att när det här med Corona är över så kommer vi att kramas och festas om bara den. Tjolahopp!

Snart hörs vi igen. Hälsningar Janne

En liten julhälsning från Husfarsan

Åh vad jag önskar oss alla ett Coronafritt och friskt år!

Åh vad jag önskar att vi gör något riktigt bra av 2020 års hemskheter.

Tänk om vi kunde se på vår planet med nya ögon.
Inse att det vi egentligen behöver är mänsklig värme, kramar, ja bara att få lov att träffas.

Det där med prylar och status som oftast för med sig kraftig nedskräpning och förstörelse kanske kan skippas.

Vi kanske inte måste såga av den gren vi sitter på.

Vi kanske kan se nya (rätta) värden…

Tänk vad skönt om vi alla skippade den tredje bilen. Investerade i solceller på taket, valde miljövänligt och tänkte oss för.

Resandet med miljöfarliga farkoster kanske kan minskas ordentligt nu när alla lärt sig det här med digitala möten.

Inget ont som inte har något gott med sig…

Barnen på vår fina skola får lära sig att vara rädda om vår planet. Sånt som att återanvända, kompostera, odla och att vara rädda om saker är bra.

Ännu en tanke som slagit oss på skolan är det här med barn och djur.

Tänk om vi kunde få till ett par hönor, kaniner och kanske ett par får på skolan, -vilken grej!

Det är inga jätteinvesteringar vi pratar om. Ett skjul och lite staket bara. Kanske kan vi använda den gamla slöjdboden till stall…

Skötsel vore inte heller någon jättegrej.
I veckorna skulle barnen må bra av att sköta den och på helgerna klarar de sig i stort sett själva.
Kanske vi skulle få dela upp fodring en av dagarna på oss dvs minst 150-200 personer.
Det blir ju nästan ingenting.

Vad tycker du?

Själv tycker jag att det skulle vara ett jätte snäpp upp på vår profil.

Skulle lätt ha ställt mina egna ungar i kö till en sån skola.

Känner att jag nog måste gå och koka lite mer Fudge och börja tänka lite jul.

Vi ses!

En riktigt God Jul och en önskan om ett alldeles fantastiskt mycket bättre 2021.

Hälsningar Janne

Är det något lurt på gång en del kvällar på Ekoskolan?

Nej då var inte orolig. Det är bara riskzonskocken som smyger in när alla har gått.

Det går ju inte att göra allt helt digitalt utan ibland behövs det att man är fysiskt närvarande.

Lämnade ifrån mig tre nylagade datorer och kollade efter post.

Kollade att pepparkaksdegarna jag gjorde i går (måndag) såg bra ut och fixade till vagnar med allt klasserna kan tänkas behöva till kakbakningen. Brickor, degar, skrapor, bakplåtspapper, pennor, mjöl, förkläden mm, Förberedde hinkar med disktrasoroch lade fram några extra kavlar och formar att användas vid behov.

Har i skrivande stund redan sett facebooksbilder på fantastiska pepparkakor.

Passade på att tillverka ett par hundra Fudge och göra onsdags-maten färdig att bara värma.

Undrar lite hur städpersonalen tänker när det står en gubbe i köket och lagar mat sent på kvällen…

Det där spöket du kanske såg komma ut från skolhuset i går (tisdag) kl 22, var i alla fall bara husfarskocken.

Skolans tradition, baknings och pysseldag har funnits i all år jag haft min anställning, -typ 21…
och jag har inte missat en ända, förrän nu. Känns konstigt.

Tänkte våga mig in och arbeta en stund på fredag förmiddag. Stänger köksdörren och håller mig på avstånd.

Det ska till att lagas tomtegröt i stora lass. Då är det bra att vara igång tidigt med grötkokeriet.

Fantastiska Mohammad får ta sovmorgon och sen ta vid när det är dags för servering.

Mumsfilibabba på er. Hälsningar Janne

Jul på gång och digitalisering

Helt fantastiskt hur bra det ändå går att hålla kontakten med skolan trots att jag jobbar på distans.

Tänker ibland på hur ända in i häcklefjutt det skulle ha funkat innan digitaliseringen, på snurrtelefonens tid. Det var nog ingen 1979 som kunde tänka sig att vi skulle sitta framför en tv-skärm och hålla möten eller lektioner eller kommunicera obegränsat i realtid över hela världen. -Sett med dåtidens ögon, ofattbart och otroligt.
-K
ort kuriosa; När min farsa var ung (typ 1945) var kortvågsradion ett stort intresse. Med den kunde man med lite tur få kontakt med någon person från något annat land. Spännande!

Är i skolan några kvällar i veckan och räknar med att komma in några väldigt tidiga morgnar också, behöver göra pepparkaksdeg till bakningsdagen och så komma in och förbereda för samma bak. Sen blir det lite tomtegrötstillverkning

-Men i övrigt är jag hemma och det funkar. Hustru klagar lite på att halva köksbordet är belamrat med papper och dator, men jag har lovat att det ska vara tomt till jullovet.

Personalen har en liten Messenger-grupp där alla aktivt deltar i diverse diskussioner. Oftast schema-ändringar vid sjukdomsfall osv, men även annat.

Arbetsplatsträffar styrelsemöten och lärarträffar sköter vi via Google Meet och det funkar faktiskt riktigt bra.

Lite ensamt kan det kännas här hemma ibland och känslan av att jag inte kan rycka in på plats om det skulle vara något är väl inte helt angenäm, men jag har ju i alla fall menageriet med, boxrar, bondkatter och Shettisar. Ganska bra sällskap det också när det kniper.

Laga mat får jag ju också om än bara torrfoder till hundra och katter, hö till hästar och så middag för två när hustru kommer hem.

Det är nära nu… Återstår bara några dagar till ”dopparedagen”, lite småspurter med några prov, dubbelkoller i ämnesmatriserna, teminsbetyg till sexorna osv.

Men vi har tid för annat också så klart.

Filminspelning av Lyciafint på tisdagen, onsdagens bak och pysseldag tex. Pepparkakor i stora lass och pysselskoj.

Fredagens Tomtegröt med tillbehör samt skinka och ostmörgås.

-Kommer att hinna med en lussebulle och julmust också…

Sista veckan med sk Julmatsvecka. Prinskorvar, Ugnslaxar, Julköttbullar, Skinkjansson, ost, druvor osv.
Avslutning med mys i klassrummen, fredagen den 18 dec kl 8-10 (Tidigare för de som ska med bussar).

En härlig tid. Janne

Åh vad jag saknar skolan!

Tänkte visa en vanlig Corona-arbetsdag för en hemmajobbare.

Start med väckning runt 7, bestyr, hundrastning och frukost.

Ingen restid så plats vid datorn klockan 8.

Datorstart. Placering på pinnstol medels kudde. En skvätt kaffe och så, mailläsning, mailsvar, ordnande av inloggning till School Soft, lite sms-svar, dubbelkoll av maillista till vårdnadshavare, telefonprat med chefen, skickning av sms, svar till personal på Messenger, en titt på scheman, (tre sjuka på skolan).

Så var klockan 11. Snabb rastning av hundar och undertecknad och så;

Start med mitt ordinarie beting. Scanning av fakturor och sortering.

En titt på klockan och helt plötsligt är den ett!

Öppnade kylskåpsdörren och där låg några skrämda och övergivna kalkon-wienerkorvar och väntade. Det fick bli rest-pasta med korv och en skvätt senap. Lite mer kaffe och tillbaka till pinnstolen.

Beställde varor lite här och där, bland annat en sorteringskrokodil till alla fakturor...

Kollade mailen igen och svarade på några stycken och så åter till scanningen.

Mailade det färdig-inscannade dit de skulle.

En kort prommis med jyckarna med lite pinnlek.

Mer papperssortering, Kl 15.30, hustru ringer och berättar att hon är på väg hem. Spurtar med att kompletterings-beställa Torkypapper på Martin och Servera, skriva recept till Mohammad på morgondagens mat.

Det är en hel del att pyssla med även som hemmajobbare. Brukar bli runt 8 per dag och så tillkommer det en del digitala möten, några svängar till skolan på kvällstid och annat lajbans. Så nog finns det att göra…

Behöver nog inte åka till skolan idag. Mohammad har fått recept per mail. Var på skolan igår i måndags och i söndags, det får räcka.

Det är inte riktigt samma sak att jobba på en skola under kvällstid. Visst undviker jag kanske Corona men, en arbetsplats utan barn och arbetskamrater är lite ensamt och tråkig..

Saknar barnen, arbetskamrater och matlagningen, men ser att Mohammad klarar köket riktigt bra med lite recepthjälp.

Med hopp om en snar vaccinering / Janne

Vi jobbar för en härlig höst

Några små slutspurter i en del ämnen.
Roliga laborationer i NO/TK.
Lycilles härliga skaparverkstad för åk 3-6 med bild och slöjd sammanslaget.
Kluriga mattetal.

Svenska med barn som löser läsekoden. Läsning som bara blir roligare.
Idrott och hälsa så vi orkar med dagen och mår bra.
Musik där vi får sjunga ut.
Engelska och lite Spanska som ger frihet att förstå.
So där vi lär oss om vår natur och vår omvärld.
Grön flagg för vår planet..

Vi Coronaanpassar våra traditioner som tex.
I år blir det filminspelad Lucia.
Pepparkaks-julbaket kommer att ske i klassrummen. Barnen skriver namn på sina bakplåtspapper och får sen med sig ett lass kakor i påse hem.
Även året julpyssel sköter vi klassrumsvis.
Tomtegröten med skinkmacka äts även den klassvis.
Terminens sista skolvecka blir en julmatsvecka. Vi delar upp julbordet och festar veckan lång.
Köttbullar, prinskorvar, laxar, r
ödbetssallad, julskinka, ost, druvur mm. och så julmust förstås.
Ser sen fram mot en toppenvår med gott om Coronavaccin och ett smittofritt Sverige och hemkunskap med skolans sexor.

Rekommenderar att vi alla tar ifrån tårna och klarar av den här sista kraftansträngningen med Covid19 och håller både oss själva och våra barn hemma vid minsta lilla symtom och så –Håll avstånd!

Snart är vaccinet här. Håll ut.

Hjälp! Tycker det är riktigt läskigt nu.

Coronasmittan verkar smitta mer och mer och den kommer till alla.

Jag jobbar stenhårt på att hålla distans ifrån människor, dvs, dej, alla vänner och till och med mina nära och kära.

Ser att Coronaviruset kommer allt närmare. Just nu fyra familjer i min närhet och jag hör från alla möjliga håll att folk drabbas.

Som en i riskgruppen blir jag jätterädd. Vet inte hur jag ska värja mej.

Hör om ungdomar som bara måste få ha fest eller gå på fest. Andra som blir arga för att det inte går att hyra lokal till familjefest. Till och med personal på Karolinska går på fest och blir sjuka. Det kommer trevare efter trevare efter att bjuda på fest och umgås.

Snälla lyssna! Hur svårt kan det vara? Blir du smittad så smittar du andra som i sin tur smittar andra och så har din ”lilla smitta! spridit sig till hundratalet personer.

Julbordet á la Corona:

Tror mig att ha hittat ett sätt för barnen att få julmat. Tänkte mig att dela upp härligheten på tre dagar.
Onsdag. Julköttbullar, ugnslax, grönsaker, vegobollar och rödbetssallad.
Torsdag, Julprinskorv, vegansk eller vanlig. Ägg med räkor, kokt potatis och grönsaker,
Fredag, Julskinka, stekt potatis, ostar, bröd, senap, druvor, julmust och nuggets.
Dessutom får barnen tomtegröt med skink eller ost-smörgås på fredagen innan Lucia.
Kan det vara något?

Sedan pandemin bröt ut har vår tåliga personal varit "mat-tanter" och snällt funnit sig i att stå och dela ut maten till våra elever. Allt för att hålla smittan borta. En eloge till dem!
Så kommer fallet att bli med serveringen även av årets utdragna julbord.

Kanske blir det lite godis också...

Hälsningar från en som älskar sitt jobb men som snart inte vågar gå till jobbet alls.

Blir kanske en av de första kockarna i världshistorien som lagar skolmaten helt digitalt…

Corona corona

Så blev det dags igen. Fler som insjuknar, människor som är toktrötta på socialdistans, yngre som vill träffas, skoja, stoja, kramas, dansa och ha kul. Fester i smyg osv. Släkt som vill träffas och snart jul… Vad gör vi?

Jag tror så här:

Låt oss rädda liv,
hålla ut, känna och
förstå att håller vi oss två meter ifrån varandra så är det mycket mer värt än vad en kram var före Corona.

Håller vi oss själva och våra barn hemma vid minsta lilla symtom!

Tvättar vi händerna i varmt vatten till ett ”Bä bä vita lamm” dvs i 30 sekunder och dessutom spritar våra handsingar.

Ger vi tusan i fester och umgås vi bara med de vi absolut måste, så klarar de flesta av oss sig ifrån eländet.

De vanligaste symptomen:

feber - torrhosta - trötthet

Mindre vanliga symptom:

muskel- och ledvärk - halsont -diarré

ögoninflammation - huvudvärk - nedsatt lukt- och smaksinne

hudbesvär som utslag eller missfärgade fingrar och tår

Jag har ett jättestort förtroende och full förtröstan för läkemedelsföretagen. Är säker på att det kommer ett pandemi- förlösande vaccin.

Den som får fram ett vaccin gör sig ju en stadig hacka…

- Attans vad vi ska kramas sen! -Hälsningar En husfar i riskzonen

Ledig eller inte ledig. Egenskaper eller diagnoser

Jag jobbade lite på min semester i år. Det var lite hit och dit och administrativt som skulle skötas när vi var mellan två rektorer.

Nu i veckan tänkte jag ta ut lite av den arbetade tiden. Kan säga att det funkade så där…

På måndagen tittade jag på ett gäng väldigt nyttiga som superintressanta filmer och förkovrade mig tillsammans med nästan alla i skolans personalstyrka. Det var väldigt välgjorda undervisningsfilmer om ADHD, ADD, Asberger, Autism osv. Vi fick se ur elev, lärar och föräldra- perspektiv. Jättenyttigt och väldigt intressant.

Jag får bara mer och mer klart för mig att det inte handlar om diagnoser utan om att vi alla har olika egenskaper och att det är skolan, samhället, föräldrar och alla andra som har att förhålla sig till det. Känner vi varandras egenskaper och kan förhålla oss till dem så blir livet fanken så mycket enklare. Jag kan ju se, efter att ha drivit några egna rörelser, och arbetat på fina Ekoskolan i tjugo år att det är mixen av egenskaper som gör gruppen. Vi är alla olika och kan vi ta hänsyn till våra olika egenskaper så funkar allt bara finfint. Det är klart att det kan bli krig om ADHD och Asberger inte tar hänsyn till varandras olika egenskaper. En som rör till och en som får städa. Ja men ADHD kanske kommer med en hel massa fantastiska lösningar på olika problem Kanske till och med uppfinner en superstäd och ordningsmaskin –man vet aldrig. Tar nu bort Asberger och ADHD och ersätter med grovt generaliserande, fyrkantig och ordningsam samt kreativ och rörig. Gissa vem som är vem… Väldigt ofta skulle vi kunna organisera efter människors egenskaper och få till något alldeles fantastiskt.
Några tankar: Du som har ADHD -egenskaper Bli inte besviken när Asberger (ordningsam) inte köper alla dina idéer. Lyssna i stället och möts på halva vägen. Ordningsamma fyrkantspersonen, bli inte irriterad över att kreativ och rörig ställer till det. Hjälp till att hitta sätt för ”rörig” att hålla någorlunda ordning. Tillsammans kan vi försätta berg.

Ups! där flög jag iväg.

Tisdagen tror jag var ganska jobbfri. Var ute och grejade i stallet, surrade lasten på släpkärran. Lajjade med jyckarna och slöade lite. Åkte till Willys och hämtade beställda matkassar, en bra service för oss i riskgrupp. En helt okey grej med att få hem 5 kassar med mat är att kylskåpet blir städat.

Onsdag. Hade lite vänt på dygnet och suttit uppe till efter tolv så jag tänkte sova i alla fall tills det ljusnade. Trodde jag ja… 5.57 brummade och pep det i telefonen. Vaknade och försökte strunta i det. Men som alla vet, ett sms låter inte bara en gång… Det pep och brummade igen så klart och då var det bara att kapitulera. Upp ur sängen, toa, glasögon på. Det var Securitas som meddelade att det var strömlöst på skolan. Ok tänkte jag det är väl strömavbrott. Gick tillbaks till sängen och kurade in mej i kudden för att somna om. Ring, burr och piip. Där kom ännu mer sms. Nu var det Linda som öppnar på skolan, som stod utanför en ytterdörr med brytmärken och ett uppbrutet elskåp. Hon vågade sig inte in. Vet ju inte om det är banditer på insidan eller ej. Vi fick telefonkontakt och hon kunde se att dörrarna var låsta och det såg ut som om ingen hade tagit sig in. Linda gick in, hittade huvudströmbrytaren. Det kom föräldrar och lämnade barn så Linda kände sig trygg nog att lägga på telefonluren. Själv gick jag ur sängen, satte på kaffebryggaren och förberedde mig för en tur till skolan. Klockan 8.30 var jag på plats och kunde inspektera förödelsen. Det var en list på dörren till huvudingången, ett hål i fönstret på köksdörren och sen hittade vi inget mer. Tog kontakt med alla berörda, kollade posten och sen vid tio åkte jag hemåt. Hemma fortsatte telefonen och mailen att strömma in, det är många om det när det händer saker. Linda och Lisa hittade lite senare ett trasigt fönster och en uppbruten jordkällardörr så nu vet vi det.

Använde återstoden av dagen till att tillreda underbara Spareribs med krossad potatis och ett glas rött. Sov gott till bra TV enligt hustu.

Torsdagen blev lite superlugn. Soffa, Tv, sen Teafrukost, hundrastning, lite it-komunikation, mer hundrastning medels pallkrageborttagning och jordfix. Satsar på högrev, pepparrotssås och potatis tlll middag när hustru kommer hem från arbete och träning. Ser fram emot ännu ett oskrivet kapitel En fredag utan jobb.

Spännande dagar här på fina Ekoskolan.

Startade upp måndagen med att rektor Katri och tre av lärarna var sjuka. Vi organiserade, fixade och donade så alla elever skulle få en lärare under dagen. Jag fick gå in en stund och köra Vikingatid med treorna (Ja ja så gammal är jag inte), för att lite senare bli avlöst av Carolina som egentligen skulle vara resurs i Linis klass. Linda som skulle varit resurs i tvåan fick köra bokstavslandet med förskoleklassen och ettorna. Lini hade helklass med fyror, femmor och sexor. Klockan blev tio och då föll även Matilda ifrån och gick hem med förkylningssymtom. Vi löste det också med lite film och hit och dit. Vi hade några möten emellan varven och fick klart för oss att vi nog var tvungna att gå ut med info om läget till er föräldrar.

En helt fantastisk personal. Lösningsinriktade till tårna ska ha ett supertack!!!

Tisdagen: Du fantastiske förälder!!! Du som kunde, höll ditt/dina barn hemma och du som inte kunde skulle och kunde självklart lämna ditt barn till oss på skolan. Allt för att stoppa ev smitta. Vi få som var kvar på skolan höll fritids för några få härliga ungar. Det blev Halloweenpyssel till max, Superkul! Det var så positiva ungar att till och med Torsken med hummersås och ris gick åt. Wow!

Onsdagen med 11 barn funkade bra den också. Skönt att vi så här kan rensa bort eventuella virus och bakterier ur ”väggarna” på skolan. –Mycket Halloweenpyssel blir det.

Vi väntar med spänning på att alla Coronatester ska komma tillbaka så att vi får reda på om det är som vi tror och hoppas -en vanlig höstförkylning som drabbat oss.

Lärarna har lagt ut lite material till eleverna att jobba med på vårt Schoolsoft

Torsdag och fredag är ännu oskrivna kapitel men vi får se.

Jag laddar för högtryck.

Tack för att du håller avstånd. Coronakram på dej Hälsar Janne

alternativ till tacobuffé blev TAcosuccé

Den lilla luringen Corona Covid19, ser ju till att vi får lov att tänka väldigt mycket på hygienen och att inte samlas för många åt gången.

Därför fick vi bli lite påhittiga när vi ville ha Tacobuffé. Det fick bli Tacogratäng med Nachos i klassrummen. Gillades av praktiskt taget alla. Faten gapade tomma så när som på salladen förstås…

Delar med mig av receptet om någon vill prova.

Jag använde hjortfärs men nötfärs går så klart också utmärkt.

4-6 pers:

Färsen:

1 kg vilt eller nötfärs, 2 msk tacokrydda, 1 hackad gul lök, 1 tärnad gul eller röd paprika, 1 burk salsa av valfri sort.

Stek färsen så den får lite färg, lägg i löken och fräs tillsammans med färsen, lägg i paprikan och stek den varm, häll i salsan och rör om.

Häll upp i ugnsplåt.

Det goa som ska var överst:

200 g Philadelphiaost eller liknande, 250 g creme fraiche vispas samman med 2 tsk rött paprikapulver och klickas över färsen. Bred ut med slickepott.

Några röda små tomater i skivor läggs snyggt ovanpå.

Sen avlutar vi med 150 gram riven ost (Tex mex eller liknande.

In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

Stick i några Nachos innan serveringen.

Medan Tacogratängerna gosar sig i ugnen gör vi tillbehören.

2 mogna Avokados, 2 dl Creme fraiche, 1 tsk tacokrydda, 1 msk limesaft, 1 krm salt och 1 krm svart peppar, 2 pressade vitlöksklyftor.

Mosa Avokadon och blanda ihop resten. Servera i icke genomskinlig skål.

Lite god sallad, 1 burk majs, salsa, riven ost och så grönsaker och härligheter efter tycke och smak.
Glöm inte ännu mer Nachochips.

Nytt fint och snyggt!

Vilka fantastiska föräldrar ni är. Kommer hit på er fritid och lagar och gör fint.

Det känns verkligen toppen att kliva in genom grinden och se allt som blivit fint. Nyklippt och fin skolgård, härliga utomhuslådor till fritidsleksaker. En ny toppen-snygg och ändamålsenlig sandlåda mm mm. Kändes nästan kymigt att komma med ytterligare önskemål på att göra listan. Men, men,

Tack som bara den till alla berörda. Inte minst ni som organiserat hela baletten. Toppen!

Återbruk

Bitar av kycklingkorv, kycklinglårfilé, nöthamburgare, kycklingköttbullar, nötpannbiffar, allt i trängsel med stekt tärnad potatis och hackad lök. Fräst i D vitaminberikad rapsolja i skolans stekbord. Lite salt och peppar och skivade rödbetor i skål så var lyckan gjord.

-Pytt i pannan gick åt till sista korvsnutten. De glada, mätta och nöjda barnen fick sin lunch på skoltrappan i kåsa, en bit gurka eller morotsbit till det så var alla nöjda.

De äldre barnen drar till skogs i skrivande stund. De har ritat förslag på olika vindskydd och nu ska de ut i skojskogen och leta material.

I går –läs torsdag, var några tappra föräldrar här på skolan och snickrade. Det är en superfin sandlåda på gång och det blev jättefina förvaringslådor till fritids alla leksaker.

Förra helgen var trädgårdsgruppen på skolan och gjorde hela skolgården jättefin. Slit och släp. Toppenbra jobbat!

Trevlig helg! Janne

Lite av var varje.

Var ute en stund på fritids efter lunch idag. Hittade faktiskt ett par barn som jag ännu inte lärt mig namnet på. -Men nu kan jag…

Träffade ett lyckligt och nöjt föräldrapar och lyckades få 17 av 10 möjliga poäng för köttfärslimpan, det du…

Bara på den korta timmen jag var ute så hann jag med att vara publik på en munspels-konsert, prata med en massa barn och titta på fina teckningar.

Treorna får förhoppningsvis sina datorer under kommande vecka. De kommer att börja använda dem i svenskundervisningen. Spännande spännande.Det kommer att bli till att skriva i Google documents,-moderna grejor, inget gammalt Office och Word här inte.

Fyrorna, femmorna och sexorna är i full gång med sina datorer. Alla har loggat in på sina Google konton och har nu tillgång till hela Google suite for education, Google drive, Classroom mm.

-Försöker att hålla i alla fall jämt tempo med all it, men det kräver sin man.

Schemat börjar sätta sig nu. Det är väl på något ställe vi kanske behöver tänka till, men i stort så funkar det bra.

I veckan hade vi tre stycken i personalstyrkan sjuka. Lyckades trots det att hålla en bra skola.

Vi har börjat att bygga på en vikariepool och har tack vare rektor Katri redan hittat minst två toppenpersoner, -härligt!

Kan viska lite förhandsinformation om Grön flagg. Det verkar som att det lutar åt att vi ska arbeta med tema Havet. Vi får se vad eleverna enas om för arbetsområden. Har redan hört förslag om att städa utomhus och att se varför fiskar trivs eller inte trivs. Återkommer med mer skvaller när jag vet mer.

Corona: Tack du förälder och personal för att du tar så fantastiskt bra hänsyn. Du eller ditt barn stannar hemma vid minsta lilla snuva, hosta eller illamående. Det gör att en sån som jag som är i riskgruppen fortfarande törs gå till jobbet. Tack snälla!

Yours truly /Janne

Schema och Grönflagg

Nu har vi gått varvet runt en hel vecka och provkört vårt schema. Det verkar funka bra med bara ett par små justeringar.

Det är många faktorer som ska samspela för att det ska fungera, inte bara rätt barn och rätt fröknar.

Nej det ska vara rätt klassrum, helst bara en klass åt gången i klassrummet, timplan ska stämma, rast på rätt ställe, lunch i tid, busstider ska klaffa, det ska finnas fritidspersonal när det är barn som har fritids, elever i halvklass, elever som arbetar tillsammans över årskurserna osv osv.

Hur som helst så verkar det ordna sig.

I år har vi fått tillbaka vår efterlängtade ”Grönflaggtimme” mellan kl 10 och 11 på fredagar. Det är en timme som är vikt till skolans profil, -hälsa och miljö.

Att det heter Grönflagg timme är för att vi kommer att arbeta med Håll Sverige Rents, Grönflagg, det har vi gjort nu sedan 2003 då vi fick vårt första certifikat och diplom.

Starkt jobbat tycker jag.

Den här veckan var det så dags för vår första ”Grönflagg-timme” det här läsåret. -Funkade klockrent kan jag säga.

Förskoleklassen och ettorna inventerade skolans odlingar och ”dissekerade” en massa olika sorters frukter tillsammans med Ann och Lisa, -Jättekul tyckte både barn och fröknar.

Tvåor och treor tog sig en sväng i skojskogen och viltvattnet och fyror, femmor och sexor pratade grönflagg där de diskuterade olika förslag på teman och arbetsområden för Grönflagg. Klasslärare Lini försökte sälja in hälsa som ett alternativ och barnen tyckte att Havet var en bra idé.

Är säker på att barnen vinner…

Vi fick vårt senaste diplom från Grön Flagg den 16 juni i år för vårt arbete med Djur och natur.

Nästa vecka startar vi upp verktyget för en ny resa med Grön Flagg. Heja oss! /Janne

Skoldatorer

Det var glada och förväntansfulla fyror, femmor och sexor som kom till mej och hämtade ut laptops att ha och vårda som sina egna skoldatorer. Alla hade med sig undertecknade datoravtal –Bra där!

Det var så spännande att lyfta på locket, trycka på start och öppna upp att alla slukade mina argument med hull och hår. Det där med att datorerna är arbetsverktyg, skoldatorer och bara till för skolarbeten. Att vi skriver våra uppgifter först och snyggar till texten när vi skrivit färdigt, osv.

Enligt Lini så har alla elever loggat in på sina respektive Googlekonton, -snabbt jobbat! I år kommer årskurs tre också att få bärbara datorer att ha som sina egna. Det blir till att ligga i för undertecknad it-ansvarig för att hålla alla datorer uppdaterade och i trim. Hälsningar Janne

Uppstart

Hej vänner! Jag har haft en spännande och lärorik sommar kan jag lova. Att vara TF rektor funkade bra. Det är ju klart att det var lite fusk, att hoppa in när det bara är fritids, semester och skollov men, jag kan lova att det inte är för inte som skolan har en rektor.

Min fru och jag hade som alla andra ”hemester” och då händer det ju att det kan bli lite långtråkigt mellan bad och utflyktstillfällena. När min fru tog sig en bok och grottade ner sig i soffan fick jag passa på att veckla upp locket på datorn, läsa mail, mata Schoolsoft med kontaktuppgifter mm mm. Det blev lite att läsa manualer osv men det funkade…

Vår alldeles egna, nya och fantastiska rektor Katri Salander har nu börjat hos oss och jag ser att hon snabbt börjar komma in i verksamheten.

Personalen fick en brakstart med besök av självaste Mats Weidmark från Nynäshamns naturskola, en utflykt till skojskogen och viltvattnet med picknick i det gröna. En toppenstart för pedagoger och övrig personal på skolan.

Det här läsåret har vi schemalagt en lektionstimme för alla skolans elever som bara är till för skolans profil, hälsa och miljö. Vi kallar den Grön-flagg-timmen. Sedan år 2003 då vi fick vår första utmärkelse av Håll Sverige Rent och Grön flagg har vi lyckats kapa åt oss ett diplom per år. Det vi gör är att arbeta tillsammans hela skolan. Barn, vårdnadshavare och personal kring några teman som påverkar vår planet, så även detta år. I år med några nya pedagoger bakom ratten och så jag som gammal inventarie. Vi kommer även att återinföra våra sk. utedagar succesivt. (Utedag innebär att barnen lär utomhus en halvdag per vecka). Allt är helt ämnesintegrerat så det är inte så att eleverna missar något utan mer att eleverna får sina kunskaper lite mer konkret serverade. Utedagarna brukar avslutas med en utelunch, kanske utegrytan med färs och pasta, serverad i kåsa på skoltrappen. –Det du!

Några nya har vi blivit. Ann som basar för F/1 och dessutom är vår förstelärare, Matilda, klasslärare i tvåan, Pia klasslärare i trean. –Välkomna! Vi gamla rävar är Lini klasslärare för mellanstadiet, Lisa stationerad hos förskoleklassen, Kristina, vår specialpedagog, som finns här med all sin kunskap och erfarenhet, Linda, husmor, fritids och världens bästa klassresurs, Carolina vår fritidsansvarige fritidspedagog som dessutom har idrotten och hjälper LIni på traven, Kirsten fortsätter med ämnet musik, Mohammad som inte väjer för något, han är rastvärd, han täcker upp när fritids har möten, han gör mellanmål, han diskar, han fejar, han konkar möbler, han lagar mat på loven, han stänger ibland och han är den där glada fina snälla personen som vi alla behöver. Nytt för i år är Lycilles ”skaparverkstad”, där bild och slöjd körs samtidigt. Själv lagar jag lunchen, planerar den, beställer mat, närings och klimat-beräknar den. Det ska lagas från grunden av nyttig mat, kravmärkt, ekologiskt och giftfri. Jag tar hand om hemkunskapen, bara den ett ämne att blogga om… Sen blir det lite mer som, It, administration osv.

Blåbär i snåren, smultron i backen och barnbarn i poolen.

Vilda vindar, skinande sol, åska och regn. Låter inte det signifikativt med de första veckorna i juli.

Hur som helst så är det ett ganska behagligt ”hemesterliv”. Frukost till morgon-TV, somna om en stund, lite småpyssel på tomten, sen lunch på altanen, utomhusträffar med barn och barnbarn, lite mer pyssel, smågrillat och soffpassning medels tv-tittning.

I år har omständigheter gjort att jag fått lov att sköta lite jobbsysslor också. Brukar passa på när hustru vill göra eget och jag får lov att säga att det funkar ganska bra. En del sysslor gör jag ju för första gången och måste läsa mig till hur det funkar, då är det bra att sitta för sig själv i lugn och ro. Hur som helst så kan du vara lugn, Schoolsoft är uppdaterat med nya datum, elever och personal. Skol och rektorsmailen läses och besvaras, scheman blir till, Googlekonton hålls efter osv.

-Nej nu tror jag att potatisen snart ska till att blomma och den första tomaten börjar bli röd så det är bäst att sluta skriva. Vi ses! Janne

Sommarfritids, lyckliga barn och "hemester"

Det har varit lyckliga, glada barn på fritids de här första dagarna efter att skolan har stängt. Mycket pyssel har det blivit. Jag har flera gånger gått förbi när barnen sitter och riktigt myser över något spel, lego eller annat. Det pratas i lugn samtalston, till och med nynnas mellan varven, det är härligt att se.

Vi har varit utomhus så jättemycket sedan Corona-utbrottet. Ett sätt att värja oss från smittspridning och få ha friska barn. Tror förresten att det är ett generellt bra recept för friska barn och personal.

I onsdags vid 14.30 tiden Coronakramade jag alla på skolan och gick på i alla fall nio tiondelars semester. Härligt!

Jag har lite jour om det skulle hända något på skolan och kommer att kika in i alla fall en gång i veckan medan fritids är öppet, men i övrigt så blir det ”hemester”.

Det är ta mig tusan alltid samma sak. Som vanligt så poppade det upp en massa idéer i skallen så fort jag börjat skaka av mej jobbtankar och börjat förstå att jag ska vara lite ledig.

-Men det är väl klart att man på den första semesterdagen kör iväg och handlar en pool, hyr en grävmaskin mm mm.

Sommarens hittills varmaste dag minst 227 grader varmt i traktorhytten, knölar jag in kroppen i densamma och börjar rycka loss det i särklass mest välbyggda staket jag någonsin sett. Med svetten i rännilar på rygg och panna slet jag bort 9 meter staket, parkerade min gamla trogna Fergusson och gick lös mitt i solen med slägga och kofot på staket-eländet. Övergick till en timmes städning i stallet och sen en härligt iskall dusch. Välborstad färskpotatis, matjesill, gräddfil, egenodlad gräslök och dill, ett par bitar varmrökt lax med romsås och en kall och läskande efter det. Smakade inte hästskit!

Det blir jobbigare och jobbigare för den här snart 64 årige överviktiga kroppen att synka med lika gamla överaktiva knoppen, men än så funkar det.

Ha det så skönt i solen, håll avstånd och var rädd om dig och andra!

Det blev en skolavslutning i alla fall…

Det var mycket nöjda, glada och finklädda skolbarn som hade det jätteroligt hela förmiddagen med alla möjliga övningar. Lite cider och salta pinnar i halvlek och sen utomhuslunch på det.

Grillkorven gick åt med en rungande fart. Vi hade två korvstationer med minst 2 personal som flyhänt delade ut korv med bröd. Dagen till ära med tillbehör som skulle göra den finaste korvmoj avundsjuk. Där fanns räksallad, majonnäsgurka, bostongurka, potatismos till korv special, senap och ketchup. Mums filibabba.

Korven grillad till gyllenbruna skönheter slutade inte att serveras förrän den blev utkonkurrerad av Rektor och förstelärare som delade ut glassar på löpande band.

Kassen full med fina presenter värmer en gammal mans hjärta. Tack!

Tack alla för ett jättefint om än händelserikt läsår. Ser verkligen fram mot nästa läsår. Så välkomna tillbaka i augusti. Vi ses! Janne

Matlagning på skolan och it i ensamhet

Lycka är att komma till jobbet.

Lycka är att bli välkomnad av skolbarn.

Lycka är att bli lika välkomnad av sina kollegor.

Jag mår så bra när jag öppnar grinden till skolgården, hälsar på alla, går in genom entrédörren, går in i köket, sätter händerna under vattenkranen, tvålar in, tvättar till en tyst Bä bä vita lamm (blir ca 30 sekunder), torkar händerna på papper och spritar ordentligt. Häller upp en halv kopp kaffe, små-sjunger när jag sprayar desinficering över bänkar och spis. Öppnar sen frysar och kylar och plockar ut dagens godsaker att tillaga en god lunch på. Gillar känslan av att botanisera i kylar och frysar.

Sätter mej sen ner och skriver ner allt som ska serveras. Jag är extra noga med specialkosten. Skriver på specialkost-kastrullerna vad de ska innehålla. Märker specialmatens serveringsskålars lock med namn och sen kör jag igång med att sätta upp köket, dvs jag plockar fram precis allt jag behöver för att matlagningen ska kunna ta vid. Kastruller, slevar, trägafflar, vispar, skålar, knivar, skärbrädor, bleck mm. Spisplattor, stekbord och ugnen på. Kniven dansar, vispar rör, oljan fräser i fläktens brus.

Känner mej ibland som en liten mat-Rembrandt med stekspaden till pensel och kastrullerna till duk. Härligt att få skapa!

Som roligast är det när någon ny maträtt går hem hos skolbarnen, som när jag kom på att vit fisk i Thaiform funkade bra. Röd, grön eller panangcurry med kokosmjölk är tydligen vardagsmat för barnen numera. Så att jag serverade fisk i grytan i stället för den vanliga kycklingen, räkorna eller fläskköttet var helt okey.

Fick veta från min företrädare och från kokböcker för barn att barn helst inte äter blandad mat. Jo hej du, det stämmer inte alls. Några av barnens favoriter är skolans utegrytor. Det kan var köttfärs, tomat, Creme fraiche och pasta blandat eller strimlad kycklinglårfilé och pasta i currysås t ex. Fiskgratäng är ytterligare ett exempel. Går ofta omkring bland klasserna när de äter och kollar så allt är ok och jag möts alltid av glada heja-rop. Vilket härligt jobb jag har.

Corona… Vi var faktiskt redan ganska bra på hygien här på skolan, men vi har ökat på den genom att vi under Coronakrisen låter våra duktiga klasslärare servera maten. De står vid vagnar och barnen får gå fram en och en och hämta mat och sallad. Vi har valt att inte servera sallad från salladsbuffé.

Barnen tvättar alltid sina händer först. Vet inte vilken sång de sjunger till men tvättar gör de och spritar gör de också. Renare barn har aldrig skådats på Västra Ekoskolan. Det finns som vanligt alltid två varmrätter att välja mellan, minst en vegetarisk och så sallad förstås. Visst märks det skillnad på salladsätandet men smitto-spridningsrisken får komma först just nu.

Ska vi hitta något positivt med det här viruseländet så är det i så fall att maginfluensan verkar vara som bortblåst, -något att lära av i framtiden. Vi äter utomhus allt oftare nu när värmen stiger. Dels är det lättare att hålla avstånd och jag inbillar mig att eventuella virus sprids ut mer när vi är ute.

Jag själv som är i den s k riskzoonen, får på grund av det trånga köket arbeta ensam på förmiddagarna. Det funkar men jag saknar verkligen morgonstunderna tillsammans med Mohammad som vetgirigt varit med och lärt sig att laga svensk husmanskost. Som det är nu så börjar han sina dagar med att vara ute som rastvärd på vår halv tio till tio-rast, sen går han in och resursar hos förskoleklassen.

Min vän Mohammad byter av mig i köket vid kvart i elva snåret och gör så jag slipper så mycket närkontakt. Jag skriver på byttorna vart de ska och han serverar. En lösning som faktiskt funkar ganska bra. Har jag inget att göra som kräver att jag är på skolan, tar jag med mig jobb hem och sitter hemma med kudde på pinnstol och får massor gjort. Går jag från skolan innan barnen tar lunchrast så behöver jag inte gå i närkontakt och det samma gäller om jag sätter mig vid mitt skrivbord en trappa upp och går över skolgården när barnen är på lektion. Det är lite tråkigt men det funkar. Det blir till att bära lite datorer hem och tillbaka men i övrigt sparar jag i molnet, så det är helt okey.

Hemma får jag en superkoncentration, det är ju knäpptyst och ingen som ropar Janne stup i kvarten. Har klurat ut flera datorproblem hemma på någon timme som, säkert skulle tagit en vecka på jobbet, men jag saknar sällskapet i alla fall. Det går ju också att komma till jobbet lite tidigare om jag vill ha ett klassrum för mig själv. Har också tagit en kväll någon gång, så visst funkar det trots Corona, Covid 19.

Träffade skolans styrelses interiöransvarige häromdagen. Vi gick igenom en ”att göra lista”. Vi brukar ju alltid ha en eller två aktivitetsdagar, dagar då vi snyggar till och förbättrar vår fina lilla skola. I år ser det svarta ovädersmolnet, Corona till att vi inte kan samlas och göra fint som brukligt. Vi får helt enkelt ta det lite pö om pö och dela upp oss. Föräldrarna kommer att få skriva upp sig på uppgifter och med lite planeringshjälp kan de sen på valfri tid hjälpa till att fixa. Tror det funkar så här också. Har full tillförsikt att våra trähästar, deras hästboxar, vår klätterställning, en del staket, sandlåda, grus, sand osv kommer att fixas trots allt.

Hälsningar från han som lagar maten och datorerna

Hem och konsumentkunskap Matlagardagar

Ett gäng ambitiösa, arbetsvilliga, vetgiriga, nogsamma, duktiga, fantastiska mm… elever äntrade köket i tisdags klockan 8.

Utan åthävor tvättade de händer och underarmar, torkade av sig på torkypapper och spritade till sig rena och arbetsklara fingrar. På med hårskydd och förkläden och sen var vi igång. Alla hade med sig tofflor! Toppen!

Eleverna hade i förväg fått plugga på kökets hygienregler. Nu fick de se egenkontrollpärmen, allt vad den innehöll och så fick de som alla andra som ska arbeta i skolköket, skriva på att de tagit del av hygienreglerna. Eleverna fick sina arbetsplatser, schema och recept tilldelade.

Med ens så blev det alldeles tyst. Ditt barn/mina Hem och konsumentkunskapselever läste igenom sina papper och vad de skulle komma att arbeta med, kollade att de hade allt de behövde för att klara av sina uppgifter. (HKK-magistern som gått upp i ottan för att komma till jobbet och förbereda med framplockning av attiraljer och ingredienser), såg nöjt på när eleverna gick in i full fokus och koncentration i sin matlagning.

Det var glutenfritt, vegetarisk och ”vanlig” mat.

Tisdagens husmanskostäventyr bestod i: Småfrallor, rotfruktsbiffar, vitkålssallad med vinägrett-sås, köttbullar, en bottenredd gräddsås, riktigt potatismos kryddat med salt, peppar och muskotnöt, chili con eller sin carne och riskokning. Efterrätten våfflor gjorde de smeten till också.

Våfflorna åtnjöt eleverna efter utfört arbete med avplockning, diskning, inplockning, rengöring, avtorkning, städning och allt som det innebär att arbeta i ett skolköks uppgifter. Ditt barn vet nu hur det ska se ut när en bänk är ren.

Så blev det onsdag, Den här dagen startades upp som vanligt med god hygien, sen drog vi igång med tillagning av trerättersmiddagen. När rektor Ann kom förbi så bjöd vi in henne som vår hedersgäst att äta middag med oss. Vi delade upp matlagandet lite. Några elever började med vår förrätt, minpizza med valfri fyllning. Det blev salami på någon, ett par andra med mozzarella och några med skinka. Tomatsåsen gjorde vi så klart själva. Sen tog dubbelpaneringen av schnitzlarna vid. Mjöl, uppvispat ägg och vatten och salt och pepparkryddat ströbröd fick omfamna våra tunt utbankade fläskschnitzlar som sen stektes i rapsolja och smör till gyllenbruna smaskiga skönheter. Vi skar tillsammans pommes frites som vi sen friterade i en kastrull med rapsolja. Lärde oss att vi skulle använt friteringsolja och varit lite mer modiga med temperaturen. Magistern tar på sig hela ansvaret för att friteringen inte blev totalt lyckad, förvisso gick det åt en hel stor skål men, Hem och konsumentkunskapsmajjen var inte helt nöjd… Till den gyllenbruna schnitzlarna bjöds det en toppredd skysås, rårivna morötter och en god grönsallad. Efterrätten bestående av vackert stekta crepes fyllda med blåbär och hallon, beströdda med florsocker och en smarrig glass därtill förgyllde vår gudomliga middag med sin närvaro.

Vid våra två gemensamma måltider fick eleverna i lugn och avslappnad, trevlig måltidsmiljö, redovisa för vad de tillagat och vilka ingredienser de använt.

Så blev det då dag tre. Utmaningen den här dagen var att laga mat till hela skolan. Det blev till att steka älgfärs, stoppa ingredienser som krossade tomater, tomatpuré, vitpeppar, salt och köttbuljong i gryta, tillsätta pasta och låta puttra till en god soppa. Som lök på laxen så hade jag köpt in en massa goda frukter, så eleverna fick slita med att göra världens smaskigaste fruktsallad. Vi avnjöt maten tillsammans med hela skolan utomhus och sen tog eleverna tillsammans med världens bästa Mohammad hand om disken och köksstädningen. Snipp snapp snut så var matlagningsveckorna slut.

Hälsningar Janne

Husfar på distans

Provat som så många andra just nu att arbeta hemifrån. Jag åker till jobbet som vanligt och är där vid 7.30, lagar maten, dukar vagnarna och snyggar till. När det sen är dags att pytsa ut maten till matvärdarna så kommer vår fantastiska Mohammad in i köket och löser av mig. Själv plockar jag på mig trasiga datorer, någon pärm, sätter mig i bilen och kör hem. –Känns märkligt ska jag säga, men är man i riskgruppen så är man. Väl hemma, ett fullt bord med datorer och diverse kontor så är det bara att sätta igång. Just nu ett hårddiskbyte, ett tangentbordsbyte och en till som gick till skroten. Sen lite mat-beställning, mailsvar, månadsrapport, distansuppgifter till sexorna i hem- och konsumentkunskap, lektionsplanering osv osv.

Upptäckte att i tystnaden och lugnet med bara två boxrar till sällskap så blir det väldigt mycket gjort. Det svåra kan vara att bryta och jobba lagom. Hittills har det funkat av sig själv. Jag får rast när det är dags för jyckarna att röra på sig. –Kisspaus för både mig och hundarna. Sen kommer hustru hem så där vid 18 tiden så då måste jag plocka undan jobbet, laga lite middag, duka fram och hälsa kärestan genom att sälla mig till hundarnas välkomstdans.

Janne

Virus, hjälpsamhet, hänsyn och omtanke.

Blir alldeles varm i kroppen och på riktigt glad när jag ser att vi så här i hemska Coronatider omfamnas av så mycket hjälpsamhet, omtanke och hänsyn.

Detta trots den humörsförsämring som drabbar en del av oss i tankar av hopplöshet och ensamhet.

Är helt säker på att vi om inte snart så i alla fall tillslut kommer att se en ljusning.

Helt plötsligt inser vi att vi tycker om och behöver varandra.

De gamla som vi numera inte får träffa, får telefonsamtal som aldrig förr.

De yngre går med glädje och stolthet till affären och handlar till dem som är i riskzonen.

Affärer begränsar antalet kunder och klistrar fast märken på golvet så vi enkelt ska se hur vi ska hålla avstånd.

Det där med avstånd är nog det som verkar vara svårast för oss. Vi vill ju komma nära de vi tycker om. Det har ju alltid varit ett sätt att via kroppsspråket visa gillande. Att viska en hemlis till någon på 2 meters avstånd blir ju lite halvsvårt. Det är tur det finns sms och lappar.

Nu helt plötsligt ska vi visa hänsyn och omtanke (samma gillande) med att hålla avstånd till varandra. Det blir ju liksom lite uppochnervända världen.

Till dej som jag av misstag kommer för nära, -förlåt! Jag lovar att jag jobbar på det.

Så härmed lovar jag att så länge Coronakrisen fortgår, försöka att alltid hålla 2 meters avstånd till mina medmänniskor, att inte tränga mig i köer, utan att visa dig hänsyn och omtanke via att hålla avstånd.

En digitalkram från Husfar Janne

Tf rektor Ann

Ann har börjat hos oss. Hon kom för några veckor sedan, med ett varmt hjärta och en vilja och kunskap att snabbt sätta sig in i verksamheten. Det är en hel del göromål för en rektor här på Ekoskolan. Personalen vill ha lön, ja faktiskt varje månad! Fakturor ska konteras, elevärenden ska avhandlas, stadsbidrag hanteras, lite pedagogisk handledning både här och där, organisatoriska frågor, kontakter både hit och dit, -ja nog finns det är göra… Ann kommer att vara på plats redan klockan sju Måndag-Onsdag hela terminen. Skolan kan tack vara Ann låta rektorsrekryteringen få ta den tid den behöver för att vi ska hitta precis den rektor vi vill ha till vår fina skola.

Undertecknad hjälper så klart till med inslussning till våra digitala plattformar. Kan säga att jag inte behövt slussa så där alldeles förfärligt mycket. Ann hittar direkt och det syns att hon redan efter några dagar börjar blir lite varm i kläderna. – Du är toppen Ann!

Husfar Janne

Morgonstund har guld...

Har i några veckor nu fått möjligheten att vara ute på skolgården mellan 7.30 och 8 på fredagsmorgnarna. En fin vitamininjektion och bra start på fredagen. Dagen börjar liksom som bäst när man får starta upp med glada barn och föräldrar direkt på morgonen. Tack snälla för det!

Husfar Janne

Rektorer

Tjoff sa det och så hade två veckor utan rektor Per gått. Det är klart att vi saknar Per. Per höll alltid oss i personalen om ryggen, och ställde verkligen upp.

Tillsammans avvecklade vi en hel massa analogt och bytte till digitalt. Jag har fått chansen att starta upp Schoolsoft, Televox och Google suite for education. –Jättespännande och lärorikt. Tack ni som hjälp till! Det var till att föra mailkonton från webhotell till gmail. Prat med support och ett väldans läsande, men det funkar… Kommunikation, dokumentation, uppföljning, statistik, ja väldigt mycket har blivit lättare och snabbare. Jag tror att alla hittar till veckobrev, kalender, kunskapskrav, kommentarer nu.

I Google har vi fått tillgång till en mängd hjälpmedel. En kul grej är Google classroom, ett ställe där vi på skolan kan lägga in saker eleverna behöver träna lite extra på. Lite kommunikation med aktuell lärare i specifikt ämne. Det är en kommunikationskanal för att göra det lite lättare för elever att hitta tex vad de ska arbeta med nästa lektion och vad det är de behöver plugga lite mer på! Det är inte en kommunikationskanal med föräldrar, den biten kör vi via veckobrev, telefon, mail eller en träff på skolan.

Husfar Janne

Lite om skolmaten

Jag har en längre tid arbetat för att göra en mer klimatsmart matsedel och känner att jag lyckas ganska bra. Det blir ganska mycket mindre nötkött, lite mindre fläskkött, kanske lite mer kyckling men då är den i alla fall svensk och kravmärkt. Jag drar mer och mer åt det vegetariska och lär mej mer och mer. Jag som är en gammal husmanskostkock…

Min lilla lunchrestaurang som jag drev innan jag började på skolan hette ”Västman Husman” det säger en hel del. Nu skulle den väl få lov att heta ”Den klimatsmarta kocken” eller kanske ”Skolans bön och Quorn”… Min köksbibel har varit Tore Wretmans Husmanskost. Är det någon som har tips på en ny ”köksbibel” till mig som är mer åt det klimatsmarta hållet så tar jag tacksamt emot.

Husfar Janne

Hemkunskapen

Jag och mina fina sexor tragglar just nu vitaminer, proteiner, fetter, nyckelhålsmärkning, mineraler, frukost med sina byggstenar, lunchen med sin tallriksmodell och en hel del övrigt. Vi har på låtsas, beställt mat på internet. Lärt oss att jämföra lite priser. Lite om kravmärkt/ekologiskt, omärkt mat och glutenfritt. Häromdagen blev det till att baka kärleksmums till föräldramötet med de äldre barnens föräldrar. Det blev mums fillibabba. Efter påsk i vecka 18 blir det till att laga mat i köket. Vi ska under tre dagar, laga husmanskost, en trerätters middag och mat till hela skolan. Det blir grejor det…

Husfar Janne

Bot mot klimatångest.

I fredags kom vår dotter hem och berättade att hon kommit med i skolans Gröna flagg-råd. Stolt och med viss förvåning. Alla som var intresserade hade fått skriva en ansökan och nu var ett gäng elevrepresentanter utvalda. Dessa ska, tillsammans med pedagoger och några föräldrar, nu ha rådslag om vilket som blir årets projekt för Håll Sverige rents skolsatsning Grön flagg.

Senare på kvällen valdes Den blå planeten ut som fredagsmysfilm (istället för Spiderman). Det som händer på Ekoskolan påverkar verkligen våra barn - och mig som förälder - i rätt grön riktning. - Ekoskolan är den bästa boten mot min klimatångest.

/Mamma med barn i mellanstadiet

Det är svårt att skiljas!

Här på fina Ekoskolan har jag under mina tjugo (!) år mött otaliga unika och fantastiska människor. Barn som vuxna. Det där med att skiljas tycker jag skulle bli lättare med tiden, men icke, det blir nästan jobbigare för varje år som går.

En del föräldrar har jag känt i hur många år som helst. Det är stora syskon som gått på skolan och sen flera syskon på det. Den här terminen har det slutat några elever –som alltid. Det kan vara att de flyttar och går till en annan skola, att kompisen börjat på annan skola eller något annat.

Hur som helst så gör det alltid mer eller mindre jätteont. Katten också, jag har fått följa dej i flera år. Vi har lärt känna varandra och vi gillar varandra. Sen ska du helt plötsligt sluta. Nej sluta med det, tänker jag. Du kan väl vara kvar som jag i tjugo år till… Nej det är klart att du ska gå vidare, hitta en hel massa mer än du kan hitta på lilla Ekoskolan.

Jag hoppas dock att du får med dej en grundtrygghet, ett miljötänk och att du förmedlar det till dina kamrater och lärare på din nya skola. Vill du så finns jag här på skolan i några år till. Kom förbi vet jag.

Janne, kock, vän och husfar.

Avslutningsröra på Ekovis.

Själva tidpunkten var vi på det klara med. Att vi i personalen skulle klämma i med våra fantastiska stämmor visste vi. Att barnen bakat en -sju väldans massa lussebullar hade vi koll på också. Att saft kladdar när den träffar golvet märkte vi och att lite stök gör jullovet ännu attraktivare insåg vi. Nej då, våra-dina-era fantastiska ungar skötte sig helt fantastiskt.

Hela middevitten inleddes med att vår fantastiska Lisa läste en vacker saga. Sen följde den finaste barnakörs-sången med ackompanjemang av självaste rektor Per. Göta Petter så fint det var. Efter det steppade hela personalstyrkan in, ställde sig bakom barnakören och drog igång med ett ”Hejsan hoppsan faderallera osv. Det var musmammor, pappor och mormorar i långa banor. Granstövlar utan tå, fläskbitar och Huuvaa vet vad… All denna ”skönsång” avslutades med en av Linda ledd långdans. Jippijayyay så bra det blev. Själv gick jag iväg i halvlek och stoppade pastan i det kokande vattnet, stekte potatis och plockade fram gårdagens till dagens lunch. Funkade finfint…

Snacka om att det ibland är full fart i Ekoskolans kök. Igår julbord med allt vad det innebär.

I korthet, världens drag och full fart framåt… I dag terminsavslutningdag i ungefär samma fart. Ugnsvärmda skolbakade lussebullar, saftkannor och saftmuggar skulle fram på vagnar. Lunch med gårdagens rester kompletterat med nykokt Tagalitelle, sallad m m direkt ut i klassrummen. Glögg, godis och morotskaka till personalens avslutningsträff klockan 12. Snälla och omtänksamma tack från Rektor Per. Julpresenter, väl genomtänkt med ett otal valmöjligheter, passade mej perfekt. Tack Per!

Jag fick mig en timme lössläppt, att knappa lite på datortangenterna också. Både utvärdering av köket och trä och metallslöjden hanns med innan föreningens ordförande, AnnLouise dök upp och ytterligare ett möte ägde rum. Både skola, fritids och kök var representerade. Jag är så in i själen glad för det mötet. Vi pratade om skolans profil/miljö. Alla var eniga om att vi redan nu gör en enorm massa bra både för vår hälsa och miljö. Mycket handlar om att kommunicera allt vi gör till dig som vårdnadshavare.

Vi fick dock lite förbättringar gjorda redan från start. Vi kommer att köpa in lådor, kassar, hinkar till sopsortering i klassrummen. Vi vill vara säkra på att papper, plast och kompost hamnar där det ska. Det blir matvärdarna som får äran att sköta det sorteringsjobbet…

Skolans förstelärare och tillika lärare för åk 1 kommer att från och med nästa termin starta upp ett äkta Grönflaggråd, där skolbarnen får ansöka om att få vara med i. Vilken grej…

Ett ytterligare mål är att få till en s k Grönflaggtimme en gång i veckan för i alla fall åk F till 3. En förhoppning är att det kunskapskravstyngda år fyra till sex ska kunna hinna med att haka på i alla fall ett par gånger i månaden.

Idag 20 december och Jullooov! Återstår att tillsammans med nästan alla andra, fylla kundvagnen och tömma plånboken. Sen blir det till att återigen, rulla köttbullar, koka knäck, fudge och lite risbräck. Janssons frestelse är ett måste, Oxtungan likaså, Skinkan griljeras i år med grov senap panko och honung. Förbereder de ingefärskryddade revbensspjällen och bakar pizzabullar årets överraskning till barnbarnen. Funderar också på att testa ugnsvärmd Brietårta med päron honung och valnötter, men det får i så fall bli överkurs.

Julklapparna i år hämtas från de flesta utlämnings-butiker här i närområdet. Får väl passa på att handla julmaten när jag åker runt.

En riktigt God Jul och ett ännu bättre Gott Nytt År Hälsar Janne

Nu var det Jul(bord) igen!

Snacka om att man har ett härligt jobb!!!

Idag körde vi ”rutinmässigt” julbord för elever och lärare.

Det flöt på som vanligt. Våra fina sexor basade för några fyror och femmor och skötte dukningen till 86 personer med bravur. 4-6.ans skolfröken försökte få hjälpa till men det var tvärnobben. Våra snart halvvuxna 4-6.or ville sköta kalaset själva. Dragspelsdörrarna mellan skolsalarna öppnades, bord ställdes och stolar därtill. De nyköpta (inte allt för billiga) röda juldukarna rullades på. Glas, bestick och röda julservetter sattes ut. Julmust, vattenkannor och öppnare på borden och vips så var det färdigdukat. Snyggt jobbat ni fantastiska sexor.

Jag tror att rektor Per har räknat rätt. Han kom och viskade i mitt öra att det var mitt 20.e julbord. Det måste betyda att jag rullat så där en 400 kg köttbullar plus de som inte varit till påsk och julbord. Det receptet vore nått för dej att ha i receptlådan. 200 kg fläskfärs, 200 kg nötfärs, 4 kg ströbröd, 640 ägg, 1,7 l salt 1 kg peppar, en attans massa vatten, 12 liter hackad lök, 140 timmars köttbullsrullning och stekning i 40 liter rapsolja. Du ser –det är bara att köra igång. Tänker inte fortsätta att multiplicera de övriga. Kan ju bli en del om vi ser till vad ett julbord erbjuder.

Lite sill, rödbetssallad, julost, brieost, vanlig ost, lite druvor därtill. Limpa och julvört, skolgravad lax med hovmästarsås, ägg med räkor, julskinka, kalkonbröst, salami, gurkskivor, minitomater, köttbullar, prinskorv, kokt skalad potatis, Janssons frestelse, ugnsstekt lax och romsås. Julmust därtill och så lite smaskens efteråt, som vi unnar vi oss en gång om året. Den skolgjorda Fudgen, Cornflakeschokladen, Risbräcken, mörka chokladen med russin, Clementinerna och av barnen tillverkade Pepparkakorna gjorde stor succé.

Nu återstår avslutningsdagen. Jag har laddat med av skolbarnen tillverkade lussebullar, jordgubbssaft av högsta kvalitet, så barnen har lite att smaska på medan förskoleklassens fantastiska Lisa läser saga, Per spelar, barnen och personalen sjunger och långdansen tar vid. Ser fram emot ännu en fantastisk dag.

/En glad Janne men lite trött i foten.

Fina Västra ekoskolan just nu

Publicerad den 29 november 2019.

"Centrala ekoskolan"… Jo då, du vet att allt är ju relativt… Skulle ta mig till jobbet i dag. Vaknade av en radioröst som berättade att SMHI utfärdat en klass ett varning här omkring. Okidoki, jag rakade mig, borstade tänderna, klarade av ett och två, duschade i herrhastighet, hoppade i kläder och ytterkläder. Det fick bli en otvättad stalljacka, för den är varmast, en mössa över det blöta nytvättade håret och handskar på, sen var det bara att skyffla av snön från bilen och dra iväg… Tja dra iväg var att ta i. Det snöade så kraftig att det knappt gick att se något framför sig. 50 minuter i stället för en halvtimme tog det att ta sig fram till ” centrala ekoskolan.”

Skolan just nu. Det är helt otroligt hur vi kan få till det här på Västra ekoskolan (Bästa ekoskolan), Klassläraren och extraresursen i en av klasserna har blivit sjuka och kommer förmodligen inte tillbaka förrän nästa termin. Du vet att, vore jag rektor skulle jag få världens ”tuppjuck”, men inte vår rektor Per inte. Han bara skakar fram ett gäng vikarier ur rockärmen, sätter in personal från fritids – med lärarkompetens – och sen är det fixat. Grymt bra jobbat rektor Per.

Det är nära nu… ”Kreativa ekoskolan”: Även i trä och metallslöjden börjar det dra ihop sig till terminsavslutning. Götapetter vad det har tillverkats. Det är måttstockar, bilar, båtar, helikoptrar, ett flygplan, något gjort av restmaterial som ska kunna flyta, fantasifigurer, troll, ljusstakar, pennställ, tomtar och en massa mer. Kreativa glada, duktiga, fantastiska elever –utan undantag. Attans vad det är kul att vara slöjdlärare ibland.

Köket. ”Gastronomiska ekoskolan”: Jo då, vi har börjat förstå att det väldigt snart ska serveras ett dignande julbord på skolan. Häromdagen rullade Mohammad och jag 10 kg julköttbullar, snitsade till ett par Jansson och ur vattenbadet fick vi till mörk choklad med russin, så nog är vi på gång alltid. Nu väntar tillverkning av Fudge, Risbräck och Cornflakeschoklad, Laxgravning mm.

Bakdag: Årets bakning och pysseldag går av stapeln den 5 dec. Det ska bakas en så där 400 lussekatter och 600 pepparkakor, pysslas och dessutom ska det hinnas med att se på film.

Luciatåg: Den 10 dec går luciatåget, då blir det glögg, saft, kaffe, pepparkaka, lussebulle innan Lucia med ljus i hår med efterföljande tomtar, pepparkaksgubbar och gummor, strutprydda stjärngossar kommer sjungandes runt husknuten.

Den 13 dec på den riktiga Lucia, firar vi med Tomtegröt, skinka och julostmacka.

Julbord: Sen kommer skolans julbord onsdagen den 18 december, kan lova att det blir minst lika fint som de senaste 19 åren. Julmust, sillar, rödbetssallad, skolrullade köttbullar, prinskorvar, ugnslax, gravlax, julskinka, kalkonbröst, julbröd, julgodis, clementiner, sallad, vegetariskt, mjölkfritt, glutenfritt och så vidare.

Terminsavslutningen torsdag den 19 december blir med saga och dans som vanligt, Barnen kommer att sluta efter lunch. Fritids har öppet som vanligt.

Ännu en termin till ända.

Hälsningar Den där som lagar maten, slöjdmajjen, hemkunskaps-magistern, IT-Janne, och Husfar med mera. Sköt om dej!

Du vet väl att du är med och bestämmer?

Publicerad den 23 oktober 2019.

Jag har under ekoskolan-åren suttit i elevråd, tidningsråd, skolråd, matråd, miljöråd… och alltid berömt rådsrepresentanterna när de följt klassrådsprotokollen och fört sina klasskamraters talan på ett alldeles utmärkt sätt.

Sitter nu som personalrepresentant i Västra Ekoskolans föräldraledda styrelse. Jag ser att (och har sett undre en längre tid) att styrelsen har det lite svårt med kontakten ut till dig förälder. Du som förälder ska säkert veta att du är en del av skolan. Att skolans styrelse representerar dej och att du kan göra dig hörd den vägen. Det skulle kanske behövas ett ”klassråd” då och då även för föräldrarna på skolan. Man kan tänka sig att vi har någon form av mötestid för alla föräldrar en gång i månaden eller så kan vi göra som miljöpartiet och hälsa alla föräldrar (medlemmar i Västra Ekoskolan) välkomna till samtliga styrelsemöten. Styrelsen vill naturligtvis föra alla föräldrars talan och det är viktigt att den kommunikationsvägen finns. Obs! Bara ett förslag från personalrepresentanten.

Kan tillägga att den styrelse som skolan har just nu, enligt min åsikt/erfarenhet, definitivt är den mest kompetenta styrelse skolan någonsin haft. Ni föräldrar är starkare kort än någonsin. Det finns en fantastisk kompetens i gruppen.

Vår fina skolas styrelse arbetar hårt, dels för att vi ska uppfylla skolverkets och regeringens allt tuffare krav på oss som friskola men också med det som från början var själva idén med friskolor. Att vi ska driva vår profil och att föräldrar bidrar till ekonomin/lärartätheten genom att sköta allt praktiskt arbete.

Det räcker inte längre med att skolan har en anställd väldigt kompetent rektor, att vi har en tydlig profil och en fantastisk personal. Nej nu ska skolans huvudman/män med ordförande i toppen kunna skollagens alla föreskrifter. De ska också vara helt ajour med vad som händer på skolan. Naturligtvis enligt GDPR. Heja styrelsen!

Hälsningar Janne


Vilken härlig dag!

Barn som stup i kvarten kom och hälsade välkommen!

Träffa mina härliga arbetskamrater.

Äntligen få fixa lite annan mat än hundfoder, hö, kattmat och något enkelt till hustru och mig.

Skön känsla att plocka fram rejält med grejor.
10 kg potatis, 8 kg kotlettrad, 2 kg champinjoner.
Ordentliga tag som 4 dl mjöl i såsen osv.
Ett helt vitkålshuvud, ett dussin tomater och ett par gurkor till sallad.
Bara kryddningen är underbar. -Liksom bara rejäla tag helt enkelt.

Hemma blir det liksom lite taffligt. 2 små köttbitar, 4 potatisar osv. Inte mkt att hänga i julgranen.

Det gick faktiskt att få lite gjort också trots att jag ville prata med var och en hela tiden.

Var kanske lite aningen ringrostig men med personalens hjälp så kom vi ihåg allt som skulle vara med på matvagnarna.

Hann med att joxa till ett gäng datorer också. Lite ljudfixning, batteribyte och ett par uppdateringar så var den saken ur världen.

Var en så skön känsla att få svara i telefonen och prata med föräldrar.

Stötte på en av er superföräldrar på parkeringen och diskuterade lite matrecept. Kul!

Åker snart hem och tar sportlov. Skillnaden blir inte så jättestor mellan att jobba hemma och köra sportlov. Det är väl att byta skrivbordet mot gårdsfixning och lite oljebyte på bil och traktor.

Jo det är klar jag kommer ju att ha lite mer sällskap än vanligt för hustru är också sportlovsledig.

Tror på vaccin snart.

Kommer väl att bosätta mej på jobbet när Coronastormen har lagt sig.

Vi ses! Janne
Terminens sista schema-lösa dag är till ända.

Vi inleder alltid våra läsår med s k vänskapsveckor.

Det är kamratstödjande lekar, film mm. Alla blir liksom lite snällare och justare mot varandra.

Det där med vänskap och att vara en bra kamrat som lyssnar till sina kamrater är naturligtvis något vi på skolan arbetar för och med hela tiden. Barnen ritar i hjärtan och skriver bra saker om sina kamrater osv.

En nolltolerans när det gäller diskriminering och kränkande behandling är ett måste på alla skolor.

Vi på skolan lägger en ära i att alltid försöka att se barnet.

Att inte säga ifrån eller till när man ser någon oförrätt är det samma som att tolerera den.

Kan berätta för den som inte vet att våra små hela tiden testar oss och att då inte säga ifrån är det samma som att kränka den lille.

Tycker att vi på skolan är väldigt duktiga på att se våra barn.

Den svåra biten är att göra så att det barn som känner sig kränkt och dens kamrater ser och upplever att vi faktiskt gjort något. Vi pratar ju liksom inte med den utpekade inför andra elever så det är svårt för den utsatte att se vad vi faktiskt gör. Själv försöker jag i alla fall att prata med den utsatte om vad jag gjort. Inte alltid lätt… Jag kan i alla fall lova att vi verkligen försöker.

Vi har haft en vecka med en del sjukdom i personalgruppen. Tycker att vi lyckats få till en riktigt bra skola i alla fall.

Den här terminen har vi faktiskt fått till det med vikarier. Det är Anneli som kan vikariera lite över allt, Yamamah som klarar både fritids, F klass och resursande, Rasmus som är en ung kille som klarar det mesta. –Ungarnas favorit. Sen ska absolut inte glömma Kenny som kommer in och vikarierar för Linda när hon är på service och rundsmörjning.

Vill bara tala om att era barn äter som bara den… Stroganoffen med ris tog i stort sett slut, Pasta med laxsås lika så. Mohammads fantastiska kyckling i yoghurtsås gick toppen. Att sen jag gjorde couscous till i stället för ris kan ju inte Mohammad rå för… Alltså, till och med broccolisoppan gick åt. -Härliga ungar. Sen till crescendot, den slutgiltiga med trumvirvel absolut bästa… Det var dagens (fredagens) Mohammads köttfärslimpa med brunsås, kokt potatis och lingonsylt.

72 elever (18 var sjuka) 10 personal delade på 12,5 kg blandfärs, 2 liter hackad lök, 18 ägg 10 kg potatis, 5 liter vatten, ½ liter vispgrädde, 4 dl köttbuljong och 9 dl vetemjöl. Lite vegetarisk grönsaks och böngryta serverades naturligtvis också…Vilka mängder. Prova hemma någon gång. Det får liksom inte plats…

Datorerna. Åk 3. 4, 5 och 6 får ha bärbara datorer som sina egna på skolan. Jag skriver deras namn på dem och bokför vem som får vilken dator. Vi upprättar till och med ett datorkontrakt. Ett sätt att få datorerna att hålla mycket bättre. Barnet är mycket mer rädd om en egen dator.

Det är ganska mycket jobb med dem. Datorerna alltså-:) Datorerna ska var och en uppdateras till det senaste i win 10. Jag var på skolan en hel helg och uppdaterade 45 datorer. Ja det tar en väldans lång tid. I princip ca 6 timmar per dator. Då räknar jag inte med dem som trilskas och måste ha specialbehandling.

Tur att det går att ha en massa datorer igång samtidigt… Tänkte att jag skulle hinna få ut alla datorer till eleverna under nästa vecka, men se det verkar inte funka alls det. När jag börjar att öppna upp de nyligen uppdaterade och iordninggjorda datorerna så vill de såklart börja uppdatera lite till… Suck Det är bara att hänga på och så får det ta den tid de tar. Får jag riktigt tråkigt här hemma i helgen så åker jag över och gör dem färdiga. I annat fall så får barnen vänta en vecka till. Man gör vad man kan…

På måndag får barnen stå ut med en av mina favoriträtter. Tänker servera Falukorv kokt med kryddpeppar och lagerblad, en smarrig pepparrotssås och kokt potatis. Stekta Quorn-bitar och rotsaker med pepparrotssås och potatis är inte fel det heller.

Chefen, vår fantastiska rektor Katri har önskat skolans keso och morotslasagne, så den kommer snart. Bäst att göra som bossen säger-:)

Häsningar Janne


En härlig matvecka

Måndag, med en krämig makaronipudding och en smarrig quorngryta.

Tisdagen: Pocherade lite fin torsk och hällde en sås av grön curry och kokos över. Lite goda grönsaker så var den rätten färdig. Squasch, lök och tomatlådan smakade inte fy skam den heller.

Onsdagen blev veckans höjdpunkt. Vågade mej på att servera Piccata Milanése med ris och en supergod tomatsås. Mohammad och jag dubbelpanerade schnitzlarna i mjöl, ägg och riven ost. (Grano Padano). Det tog väl så där ett par, tre timmar att panera och steka dem, men det var det värt för de gick hem så det sjöng om det bland barnen. Jag var lite orolig att barnen skulle tycka att det smakade annorlunda men tji fick jag, det var länsade fat. Det kan hända att jag sålde in Piccatan som ”chicken nuggets fast större” men i alla fall. Den vegetariska couscousen funkade den också.

Torsdag. Visade Mohammad hur man gör en riktigt krämig och god purjo och potatissoppa. Det var bara olivolja, purjolök, potatis, grönsaksbuljong och en skvätt grädde, allt väldigt välmixat förstås. -Funkade det också.
En korvgratäng till de som tycker soppa är jobbigt fans där också.

Fredag, Med så mycket medvind av nöjda barn vågade vi oss på en keso och morotslasagne. Det var många förvånade barn som kom och tog mer mat. ”Det var ju gott ju” hördes från flera håll. Fick till en riktigt god gryta på rotsaker och soyabitar också, så sammanfattningsvis kan jag säga att matledes har vi haft en toppenvecka.

Musikfröken fick hem ett trumset idag. Jättekul. Husfar fick prova och det var superroligt.

Det var hörlurar till så ingen annan behövde höra eländet. Barnen fick testa på musiken. -Ett lyckat köp.

En förälder kom med en fantastiskt fin basgitarr med tillhörande förstärkare. Musikfröken Emilia blev eld och lågor, provade den i lärarrummet och kommer att visa den för barnen under veckan som kommer. Tack snälla! Vi ska vårda den ömt.

Är det någon annan som har något instrument ni vill bli av med så säg till. Ja inga pianon och tunga grejor. Men trumpeter, flöjter, gitarrer mm får vi plats med. Hälsningar JanneVår fina icke vinstdrivande skola

Så attans härligt att få ynnesten att arbeta på en skola där allt ev ekonomiskt överskott går tillbaka till eleverna.

Att skolan inte är vinstdrivande gör att vi i år kan investera i ny teknik som tex smartboards.

Inför nästa läsår byter vi ut våra gamla pc och det blir det nya bärbara Chromebookdatorer.

Det är i ett första skede eleverna i mellanstadiet som får varsin Chromebook att ha som sin egen.

Vi arbetar stenhårt på att få till ett utomhusklassrum på skolgården.

Under våren kommer hela skolgården att få en uppiffning.

Det ska bl a bli nya basketkorgar. Inne i skolbyggnaden har vi byggt om så att förskoleklassen får ett nästan dubbelt så stort klassrum. Slöjdboden har fått ett alldeles nytt ventilationssystem.

Vi har bullerdämpat i de flesta rum, återstår ett inför nästa termin.

Vi har råd med en bättre personaltäthet också. Inte bara för att vi inte tar ut någon vinst utan också för att vi har fantastiska föräldrar som bidrar med lite eget arbete ett par gånger per termin.

Hoppas verkligen att det ska bli ordning på pandemin så att vi kan starta upp med våra superbra aktivitetsdagar. Det kan vara en vardagseftermiddag eller en helgförmiddag –eller om vi har mycket att göra både och. Jag tycker att det är en superbra grej att träffas under otvungna former och arbeta tillsammans, fika och grilla en korv. -Ett toppensätt att umgås på.